Stafful lui Iohannis se teme degeaba de înfruntarea televizată

Pentru ca românii să-l descopere pe Iohannis, stafful său e primul care are nevoie de încredere în propriul candidat. Oamenii din jurul ”Neamțului” nu-l încurajează să meargă la dezbateri cu Victor Ponta.

miercuri, 5 noiembrie 2014, 5:19

Pentru ca românii să-l descopere pe Iohannis, stafful său e primul care are nevoie de încredere în propriul candidat. Oamenii din jurul ”Neamțului” nu-l încurajează să meargă la dezbateri cu Victor Ponta.

Din descrierile private ale celor care îl cunosc, Klaus Iohannis ”e un tip care se prinde repede, care răspunde, care are un umor hîtru, nu neapărat obișnuit, dar savuros. E o personalitate diferită de ceea ce cunoaște acum publicul”.

Iohannis e mai informat decît pare, citește mult, ajutat și de faptul că nu are rău de mașină și în lungile deplasări prin țară stă mereu cu tableta deschisă în fața ochilor. Știu o groază de oameni care ar leșina de amețeală, începînd cu subsemnatul.

Va fi înfruntarea TV cu Victor Ponta o calamitate, așa cum se tem cei din stafful lui Iohannis?

Așa pare. Ponta e infinit mai obișnuit cu studiourile.  Nu e proprietarul lor, dar deține spațiu prietenos de emisie. Mai ieftin așa. Impozite plătesc alții, el vorbește. Și face asta de ani de zile. Replică repede și tare. Zîmbește cînd trebuie. Posedă acea agresivitate care timorează. Ponta e tot ce nu e Iohannis.

Numai că, exact într-o astfel de raport de forțe, se manifestă ”teoria așteptărilor scăzute”. Ea poate acționa ca o pîrghie care să-l ridice, într-un moment de inflexiune, pe combatantul fără nici o șansă. Ca și cei din staff, publicul se așteaptă ca Iohannis să iasă pe brațe, după prima repriză, precum boxerii transportați în îngrijorarea generală printre corzile ringului, cu pungi de gheață apăsate de față.

Aproape orice altă derulare a meciului polemic i-ar fi favorabilă candidatului ACL. Neavînd nimic de pierdut, Iohannis nu are decît cum să cîștige. Stilul său sobru e posibil să acționeze ca un material de care să nu se agațe loviturile contracandidatului său.

Despre Ponta știm atîtea. Ultima sa minciună e cea descoperită azi de Active Watch, cînd a zis că nu a vrut să-i închidă pe ziariștii și cetățenii care împrăștie secrete din dosarele penale. Ba a vrut. Dan Duca de la realitatea.net îmi semnalează că fragmentul de discuție e eliptic. Așa e, să reacționeze Guvernul dacă are ceva de spus.

Dacă despre Ponta știm, despre Iohannis doar credem lucruri. Ceea ce nu e, totuși, nici util lui și nici cinstit față de public.

La finalul dezbaterii, după ce simpatizanții ACL sau nehotărîții se vor lămuri că omul nu doar că rezistă, ci că e pur și simplu altfel, ei pot spune: avem pentru cine să ne luptăm!

Acesta poate fi momentul în care valul pozitiv se poate adăuga votului negativ contra PSD. Nu e nici o cercetare la mijloc, nici o pretenție de analist politic, ci doar părerea unui jurnalist. Poți să cîștigi doar pe ură? Nu mi se pare. Vlad Zografi spune că ”ACL pare apatic, lipsit de aplomb și imaginație”. Exact. Sînt trăsăturile fricii. Cei din staff își proiectează propria teamă asupra candidatului.

A existat un pasaj oarecum asemănător în istoria recentă.

În 2009, la Cluj, înfruntarea televizată dintre Traian Băsescu și Crin Antonescu avea datele dezechilibrului. Băsescu era președintele în funcție și Ducele Polemicilor, iar Antonescu, outsiderul. Beneficiind de un moderator calm și onest, Mihnea Măruță, și de un cadru uman, nu de strivitoarea sală din Palatul lui Ceaușescu, unde poate servi Halep cu 192 de km/h pe distanța așternută între cei doi candidați, Antonescu a fost foarte bun.

Nu mai contează cine a cîștigat dezbaterea ideilor, cum se poate măsura asta?, dar senzația a fost una de aer proaspăt care pătrunde prin ușile date de perete.

De altfel, oamenii din echipa liberalului își amintesc ce au simțit atunci. ”Încă din timpul dialogului de la TV, am început să credem! Cînd s-a terminat, eram emoționați. Ne simțeam învingători într-un meci de care ne temusem. Din acel moment, noi l-am privit pe Crin ca pe un lider, iar el a căpătat o extraordinară încredere în sine”, povestesc ei.

Nu, nu suprapun situațiile. Iohannis nu e Antonescu, dar nici Ponta nu e Băsescu. Iar Crin n-a intrat în turul 2. Însă, revenind la prezent, în ”teoria așteptărilor scăzute” cu cît e mai mare distanța, cu atît e mai mare efectul de surpriză.

Jucînd la temporizare, ACL se îndreaptă spre varianta previzibilă. Și, mai ales, ei nu le dau alegătorilor, care aproape că bat din piciorușe cerînd un motiv să se entuziasmeze, să vibreze, să creadă, nu le dau oamenilor șansa să-l descopere pe Iohannis. Iar dacă nu e nimic de descoperit, foarte bine, că nu poți să cîștigi finala Campionatului Mondial fără să intri pe teren.


Comentarii (121)Adaugă comentariu

radu  •  7 noiembrie 2014, 8:19

Nimeni nu stie se pare care-s atributiile reale ale Presedintelui, o ardem filozofic ca trebuie sa faca asta, sa faca ailalta….dar alea sunt atributul Guvernului!!! Toata incrancenarea asta mi se pare o aruncare in gol a energiei.
Personal vreau dezbatere ddar sa fie axata pe readucerea institutiilor in rolul lor constitutional duap 10 ani de derapaje vadite. Daca nu se poate, atunci vreau sa aud cum se poate schimba situatia.
Dar nu cred ca se va ajunge acolo; vedeti eu tangential l-am cunoscut pe KI si prietenii lui din FDGR in anii 90 iar preocuparea lor maxima era recuperarea proprietatilor etniei germane, care fusesera confiscate de statul roman in 1944-1945 oh ce OROARE pentru ca apartinea Grupului Etnic German din Romania organizatie de tip fascist afiliata NSDAP si aliata cu legionarii si care a facilitat inrolarea etnicilor germani din Romania in Wehrmacht si in SS.Nu blamez intreaga comunitate, dar cine il crede pe Haus Johanis(asta este porecla lui in Sibiu apropo apostolii ai dreptei) un om cinstit si loial adevarului cred ca se insala.
De asta cred ca fuge de dezbateri, ca are cam multe explicatii de dat si nu prea are cum sa pareze. Aste este spa-ul lui, daca vreti…

mihai  •  7 noiembrie 2014, 10:57

De ce perpetuezi si tu prostia asta ca iohannis se teme de confruntare doar pentru ca nu a inghitit cu tot cu undita carligul aruncat de ponta?
Tie ti se pare normal ca unul sa dicteze ce sa se intample si celalalt sa accepte automat?
De ce nu zici ca ponta se teme de confruntare pt ca nu a acceptat confruntarile publice propuse de iohannis?
In 2009 de ce s-a putut face o dezbatere transmisa de toata lumea si acum nu? Ca a aruncat ponta fumigena cu cele 4 televiziuni? De ce alea? De ce nu protv? De ce nu tvr?

Dan  •  7 noiembrie 2014, 11:16

Eu cred ca Iohannis nu se teme neaparat de o intalnire televizata cu Ponta, sa nu uitam ca Iohannis e neamt, el nu e obisnuit si nici nu ii place stilul dambovitean de intalnire electorala mai ales ca stie din trecut cam cum poate decurge.
Nu e fanul atacurilor la persoana (vezi intalnirea dintre Basescu si Geoana in 2009) si nici a vorbelor goale.
El vrea pe bune sa munceasca mai mult decat vorbeste.

radu  •  7 noiembrie 2014, 12:45

In fine as vrea si eu sa aflu de la ambii ce vor face la alegerile viitoare cu votul diasporei. Adica ne modernizam si punem vot prin corespondenta sau …
Este o adevarata isterie cu acest vot. As vrea sa fiu scurt:
– votarea are loc intre 07-21. Punct.
– infiintarea acestor sectii in strainatate depinde de ACORDUL statului gazda; daca acest acord nu a existat sau prevede un nr. strict de sectii si locatiile lor, nu se poate face nimic din tara; mai usor cu pianul pe scari cu infiintarea de noi sectii.
– daca avem 3 mil de oameni in afara statistic ar insemna 3000 de sectii de votare…No comment!!!
– reiterez o alta postare: sunt state democratice care nu permit asemenea exhibitii; esti rezident in afara, nu votezi.
Deci, domnilor catindati, cum rezolvam? Sa va auzim…
PS Sunt ferm convins ca amandoi nu prea sunt de caracter, cinstiti, nobili, etc. Treziti-va TOTI la realitate ca este pacat de cearsafuri…

Matei  •  7 noiembrie 2014, 13:28

Catalin, gresesti profund. Staff-ul lui Iohannis are toate motivele din lume sa se teama de o infruntare televizata, din motive evidente, pe care chiar si tu le cunosti. Iohannis nu poate fi o surpriza placuta pentru cei care nu il cunosc inca, ci dimpotriva; Orice ar fi, eu nu pot vota un om care vorbeste scrasnit si greoi, care are nevoie de vasile blaga sa-i sopteasca: „buna seara”, nu „buna ziua”..
Daca nu iti place Ponta, mai bine mergi si iti anulezi votul, dar nu imi spune ca vreodata Iohannis poate fi presedintele Romaniei

Matei  •  7 noiembrie 2014, 13:32

Si inca ceva, Catalin: nu il confunda pe Iohannis cu Carol I ! Una este un nobil german, nascut si crescut in Germania, adus in Romania pentru a schimba lucrurile in bine, si alta este un ROMAN de etnie germana, nascut si crescut in Romania, printre romani, cu obiceiurile pe care le cunoastem cu totii, pus in fata ca o marioneta pentru perpetuarea regimului basescu si a oamenilor sai (blaga, udrea, videanu etc.)

vasile  •  7 noiembrie 2014, 22:51

D-le Matei si ex Ponta este bun de presedinte? Mincinos,mitocan ,arogant si total incompetent. Nu am sa uit prezenta lui l;a presedintele Romaniei cand nu a stiut sa-si justifice „gaura” din Buget prin reducerea CAS-ului cu 5%. A fost de o rusine de nedescris… raspunsul acela :ca o sa se descurce Romania . Nu cunostea nici care sunt conditiile deficitului bugetar pe 2015. Iar acum o tot „scalda” cu Bugetul pe 2015. Pur si simplu vrea sa fuga de functia de prim ministru. Este complect pe dinafara. Acesta este presedintele pe care-vreti??

bazileon  •  7 noiembrie 2014, 23:54

Nu stiu daca va avea loc vreo dezbatere TV, dar nu confundati pozitia actuala a lui Iohannis cu frica. Mi s-a parut o tipica mostra de obraznicie din partea lui Ponta – care Ponta, sa fim bine incredintati, pe langa plagiator este si un semidoct – sa-i trimita contracandidatului programul si „temele” dezbaterilor (a propos, ma cutremur la amintirea ca ultima „dezbatere”a fost moderata de un cefalopod – nu Paul!)). Aici e vorba de un duel si cei care au lecturi, ori onoare (de ce nu, ambele) stiu ca martorii stabilesc conditiile, data si locul. Mai mult, cel ofensat (cu asupra de masura, in cazul nostru, „Neamtul” alias ‘Lucrul’) are alegerea armei (armelor). Desigur, Ponta e departe de a avea dreptul la un duel: in orice societate civilizata ar fi gonit de lachei cu suturi in dos ori ciomagit. Din pacate noi inca traim in lumea FSN-ului, unde un asasin ca Iliescu se plimba in libertate, cu complicitatea unui interlop ca Basescu.
Pentru cei care isi trag scrupulele din presupusa inabilitate comunicationala a lui I. (daca e numai asta) am un mesaj: un presedinte, intr-o tara ca a noastra, e cu atat mai bun cu cat vorbeste mai putin. Iar pentru cei care il apreciaza pe Ponta pentru cum vorbeste, ce sa zic, il merita.
Cel putin nu ati alunecat in „galagala” mocirloasa a lui Gusa (sic!).

bazileon  •  8 noiembrie 2014, 0:08

Pentru Maigret (ce, si asta e neamt?). Eu cred ca e exact invers!
Pentru dl Tolo: e posibil sa va amuzatio extrem de prostiile noastre, eu insa sunt ingrijorat de integritatea dvoastra neuropsihica.

Argumentt  •  8 noiembrie 2014, 2:25

Hai cu totii sa votam anti….Mai conteaza ce? Anti sa fie , ca e mai cool, nu?
Sincer cand il vad pe Dragnea, Banicioiu & co , mi se cam face greata. Insa Ponta a stiut sa se inconjoare de oameni mai valorosi care l-au ajutat. KI un om respectabil….si atat, nici macar capabil nu pare a fi. Nu stiu de ce l-au trezit din molcomitatea lui?

Si pentru cei cu Dreapta, care nu sunt lasati sa prospere de pensionarii cei multi si mai putini inteligenti ca voi , voi cei umblati pe afara unde ati vazut libertatea ( de a fura majoritatea) : Mai documentativa ! Nu exista stat in ue cu pensii asa ridicole, pentru oameni care au construit tara asta, caci da in ultimii 25 de ani au fost doar polemici

Florin, Coreea de Sud  •  8 noiembrie 2014, 5:23

Bravo Catalin!

Votati cu Iohannis, votati impotriva crimei organizate!

Votati pe cei care muncesc pentru voi, votati impotriva mascaricilor hoti!

io  •  8 noiembrie 2014, 6:10

Functia e functie, oricine va fi presedinte nu va putea schimba prea mult peisajul politic si nici regulile! epoca despotismului democratic a lui Basescu a apus definitiv!

candidatii nu prea sunt ce ar trebui sa fie, l-as vota pe Ponta ca e tanar si da bine in poza, dar nu-mi pare a avea coloana vertebrala! l-as vota pe Johannis, dar nu-mi iese din cap chestia care s-a spus, ca a plasat copii in strainatate..

l-as vota pe Ponta care s-a luptat cu Basescu, dar cand ii vad rudele prin functii, nu-mi place..

l-as vota pe Johannis dar cand ii vad pe intelectualii lui Basescu semnand petitii, iarasi nu-mi place..

gigelos  •  8 noiembrie 2014, 10:21

Tolo , credeam ca cititorii tai au un bun nivel de intelegere a situatiei . Posibil unii de pe acest forum sunt inregimentati politic .E normal sa iasa sa combata , PSD e puternic in zona asta . Ok, inteleg . Dar sunt foarte multi pe genul ciobanului muntean .Sa ma-n ingroape , oita mioara . kkt . As vota cu Johannis dar am auzit eu ca … Daca si in acest caz sunt nehotarati , nu mai avem nici o sansa . Suntem pierduti . Ca e sas, da nu e neamt , ca a facut trafic cu copii ( prostii ) , va dati seama ca nu o fii vreo fecioara la 50 de ani , primar de 15 ani ,fiecaruia daca ni se cauta in dulap ceva schelete se gasesc , dar suntem jalnici . Ne meritam soarta . Prostovani .

OvidiuB  •  10 noiembrie 2014, 1:01

Tolo, priveste ce s-a intamplat in seara asta la Antena 3. Este ceea ce i s-ar fi pus in fata lui Iohannis, fara preaviz si in fata unei audiente uriase, daca s-ar fi dus la „dezbatere” la Antena 3.

Manipularea poate fi uriasa si, la momentul potrivit, poate produce efecte ireversibile.

io  •  10 noiembrie 2014, 7:56

gigelos

cred ca mai am doua drepturi, de a avea indoieli si de a mi le expune public..

si mai cred ca a te ascunde in spatele unui subiect colectiv care sa-ti permita, ritos, sa tragi concluzii, nu este chiar cea mai buna pozitie, moral, vorbind..

* sansa* zici? sansa inseamna ceva exterior, independent de vointa ta ca persoana, ca atare propozitia nu are sens onto-logic! ori e vot, adica constiinta ca de tine depinde schimbare, ori e sansa!

si nu te mai da victima celorlalti, da prost la imagine! si in 25 de ani au spus-o sute de mii inaintea dumitale..limbajul de lemn nu salveaza pe nimeni, nici macar de cimitir:))!

Cosmin  •  10 noiembrie 2014, 12:10

Ministrul romanului mandru si ortodox a zis ca vrea sa impoziteze prostitutia. Intrebarea mea e si ortodox si prostitutie? Si biserica ce parere are? Daca il sustin pe Ponta sustin si prostitutia? Si apoi cum se va organiza? Vor avea CIM sau vor fi PFA? Si daca vor avea CIM care vor fi faptele ptr care vor putea fi concediate? Si cum va fi cu concediul? Vor avea parte de abstinenta? Si apoi la interviu, in mod normal fapta de a intreba femeile daca vor sa aiba copii in viitor nu se pune sau n-ar trebui, dar aici tinand seama de specificul meseriei, ce se va intampla?

Tolontan: “Ponta e tot ce nu e Iohannis” | Pagina de Politică | Parte din familia RV  •  10 noiembrie 2014, 13:12

[…] Citiţi comentariul integral, AICI […]

Pentru cine votez eu? | Tolontan: “Ponta e tot ce nu e Iohannis”  •  10 noiembrie 2014, 13:34

[…] Citiţi comentariul integral, AICI […]

Cristina  •  11 noiembrie 2014, 23:09

Buna seara, domnule Tolontan!
Din pacate, se pare ca staff-ul lui Iohannis nu s-a temut degeaba de infruntarea televizata cu Ponta. Dupa prestatia din seara aceasta de la Realitatea TV, poate era mai bine sa ramana in pozitia de non-combat.

supertuxy  •  12 noiembrie 2014, 0:23

totusi cred ca a pierdut destul de mult.

cs’faci  •  13 noiembrie 2014, 2:52

Am vazut pe un site, nu mai stiu care anume si era o inregistrare televizata „Klaus Iohannis vs Victor Ponta – 12.11.14 ora 20 B1 TV”

Inregistrarea a tinut 1 ora si 35 de minute si a fost plina de replici.

Parerea mea e ca Iohannis s-a descurcat foarte bine si a trecut cu bine peste infruntarea televizata. La fel si Ponta.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord