Dragomir a folosit „metoda Siveco”

La 3 ani după ce Gazeta dezvăluia legătura dintre Dumitru Dragomir și firma Capital Properties SRL, procurorii i-au trimis în judecată pe șeful Ligii și pe cei care controlau firma unde LPF a plătit 2,8 milioane de euro, comision pentru intermedierea drepturilor TV

miercuri, 12 noiembrie 2014, 7:10

La 3 ani după ce Gazeta dezvăluia legătura dintre Dumitru Dragomir și firma Capital Properties SRL, procurorii i-au trimis în judecată pe șeful Ligii și pe cei care controlau firma unde LPF a plătit 2,8 milioane de euro, comision pentru intermedierea drepturilor TV

Investigație de Marius Mărgărit, Cătălin Tolontan și Dan Udrea

Dumitru Dragomir a băgat Liga într-un amplu mecanism de spălare de bani, susțin procurorii de pe lîngă Tribunalul București, care au anunțat ieri că l-au trimis în judecată pe fostul șef al LPF. În perioada 2011 – 2013, Dragomir ar fi folosit practic banii cluburilor pentru a plăti 2,25 milioane de euro către o firmă pentru un contract fictiv de comision pe drepturile TV.

Cu trei ani în urmă, mai exact pe 1 iulie 2011, Gazeta Sporturilor realiza interviuri atît cu Dragomir, cît și cu Adrian Tărău, unul dintre reprezentanții firmei comisionare de drepturi TV. Din dialoguri rezulta evidența că nici șeful Ligii și nici „intermediarii” nu pot explica în ce a constat serviciul de intermediere prestat de firmă.

Parchetul explică acum de ce s-au bîlbîit cei implicați.

Intermediarii au apărut după ce RCS făcuse oferta
„Aceste prestaţii n-au putut fi executate, întrucît oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusă”, scriu procurorii. Cu alte cuvinte, firma intermediară a apărut după ce RCS decisese cît să plătească!

Dragomir se apără susținînd că nu doar negocierea prețului a fost obiectul intermedierii, ci condițiile de televizare și alte servicii din contractul de drepturi TV. El mai susține că depunerea ofertei RCS e una și stabilirea prețului final e altceva.

De partea cealaltă, Parchetul va încerca să dovedească în fața judecătorilor că Dragomir a comis „evaziune fiscală”, „delapidare”,  „complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală”, „complicitate la infracţiunea de delapidare” şi „spălare a banilor”.

Cum arată sistemul descris de procurori?

Banii se întorceau la pungă
44 de entități și societăți comerciale, LPF fiind doar una dintre ele, încheiau contracte nereale, prin care cumpărau de la firmele controlate de Negoescu Tiberiu Constantin și Păun Cristian Nicolae servicii inexistente, dar pentru care plăteau bani reali, prin bancă.

De ce făceau asta respectivele societăți?
1. Pentru ca directorii lor să facă niște bani, care li se întorceau la pungă din partea lui Negoescu, Păun și a complicilor acestora.
2. Pentru ca firmele să-și scadă astfel baza de impozitare către stat.

Operațiunea s-a derulat între 2009 și 2014, iar Dragomir a băgat Liga în poveste începînd cu 2011.

Apare Capital Properties SRL
În 2011, președintele LPF a anunțat un contract de comision de 12 milioane de lei, aproximativ 2,25 milioane de euro. Cel care a strigat primul public a fost Gigi Becali, iar ziarul a descoperit firma Capital Properties SRL.

„Inculpatul Dragomir Dumitru a plătit, în mod succesiv, în numele L.P.F., în contul SC Capital Properties SRL (reprezentată de inculpatul CORBU MIHAI) un comision în sumă totală de 12.102.648  lei – în trei tranşe eşalonate pe trei ani – respectiv 2011, 2012 şi 2013. Activitatea infracţională desfăşurată de inc. Dragomir Dumitru a avut drept urmare şi diminuarea corelativă a patrimoniului L.P.F. cu suma de aproximativ 2.800.000 euro”, scriu procurorii.

Cei din Parchet vorbesc despre 2,8 milioane pentru că au descoperit că în 2013 Dragomir a mai dat încă 3.250.800 lei către Capital Properties, tot pe servicii fictive.

A luat Dragomir banii?
Procurorii susțin că milioanele de euro din Ligă au ajuns întîi la societăți comerciale „de tranzit”, apoi la societăți „fantomă”, pentru ca să fie scoși din bănci. „De acolo, sumele au fost retrase în numerar şi restituite «la sacoşă» dispunătorilor plăţilor”, scrie în acuzarea lui Dragomir.

Parchetul nu detaliază dacă Dragomir a luat el personal banii ca „dispunător al plăților”, dar acest lucru urmează să fie dezvăluit pe parcursul procesului, pe care Gazeta îl va relata.

Schema financiară este aceeași folosită în mult mai cunoscutul caz Siveco, compania de soft care „cumpăra” pe hîrtie servicii de soft, în măsura în care Liga a „cumpărat” intermedierea contractului de drepturi TV.

Dragomir ar fi păgubit Liga cu 2,8 milioane de euro și statul cu 1,3 milioane de lei.


Comentarii (17)Adaugă comentariu

ProNeamtul  •  12 noiembrie 2014, 7:16

Hai sa traiesti, nea Mitica. La multi ani.

sundance kid  •  12 noiembrie 2014, 7:47

In loc de clopotzel lui asta ii zangane catusele de sarbatori . Din datele care apar aici e vorba de spalare de bani . Tipic mafiot . Totusi si in cazl lui ca si al multor altora parca degeaba ii bagi la racoare daca nu le confisti averea . Toti banditii astia si-au batut joc de notiunea de justitie sociala in Romania Nu e o intimplare ca poporul roman e cel mai sarac popor din U.E alaturi de bulgaroi . Politicienii si guvernele dupa revolutie au distrus toata industria care a ajuns la fier vechi prin diferite tertipuri imbogatind o mina de speculanti mina in mina cu unii politicieni .

Doriansky  •  12 noiembrie 2014, 8:32

E destul de clar ce sa-ntamplat si relativ simplu de intuit unde ajungeau (se-ntorceau!!) acele „comisioane”. Nu stiu cat va dura dar „latzu’ se strange” si „oracolu'” deja simte ceva rece la incheieturi.
Nu-i mai ramane decat sa-si aranjeze sa pice cu cristi pe sectie ca daca-l baga cu nea jan e plictiseala mara iar cu gigi nu cred sa vrea, ca-l face la table cu zaruri masluite. Io zic sa-l sune pe michele la tamplarie … face echipa cu georgica (copos) si da la rindea pana-si termina de pus geamuri la ball-room!!
Cataline, asteptam si episoadele viitoare!

viorescu  •  12 noiembrie 2014, 8:34

Sper ca de data asta sa i se infunde si lui si sa fie „cazat” linga ceilalti baieti destepti din gasca sa, cei care au distrus viitorul fotbalului din cauza lacomiei lor.

Gabi  •  12 noiembrie 2014, 8:38

daca era Ponta prim-ministru acum 3 ani, „inchidea gura” presei din toata tara

Paul  •  12 noiembrie 2014, 8:52

Paaaai…catre „Brutarie”

Alex One  •  12 noiembrie 2014, 9:31

Prin urmare 2,8 milioane euro trebuie sa se intoarca la Liga. Deci Gigi sa traiasca !

Noe  •  12 noiembrie 2014, 9:41

Drama acetei tari este ca generatia lui Dragomir, Sandu, Iliescu, Roman etc. au jefuit-o si distrus-o fara scrupule si au lasat in urma celor tineri o tara plina de datorii si multa mizerie. Culmea tupeului e ca aceasta generatie, trecuta de varsta de 60 ani, acum cere respectul „cuvenit” exprimata printr-o imunitate general acceptata.

Alexbibirica  •  12 noiembrie 2014, 9:53

stiu ca este vorba de nea mitica dragomir,dar gino iorgulescu si razvan burlanu sunt de 10 ori mai corupti decat sandu si dragomir !

brod  •  12 noiembrie 2014, 9:54

dle tolontan, oare cu cine credeţi că va vota, duminică, mitică-cel-încă-liber? şi degrabă visătoriu la amnistie (ne)vinovată….

la câte sunt pe ţeavă, va trebui să măriţi numărul de pagini al gazetei!
căci cioflingarii ăştia de categoria a doua spre a treia cred, în nimicnicia lor, de luni încolo, se vor închide şi DNA, şi DIICOT şi restul „mustăriilor” de acest gen, în locul cărora victoraş ponta va da, prin decret prezidenţial şi „unificator” ordin să fie sădite flori, ce vor fi sfinţite de exagerat de fericitul şi udate de cătălin voicu şi ai lui.
de ce? pentru că, după strămoşul caţavenc, „toţi suntem români, mai mult sau mai puţin oneşti”…

Vasile  •  12 noiembrie 2014, 10:23

Îl grațiază Ponta!

nistor gh  •  12 noiembrie 2014, 12:05

Ca Dragomir va fi arestat si condamnat , nu este nici un dubiu. Smecheriile de doi bani ale acesui militian cu diploma cumparata , i s-a infundat de aceasta data, cu procurorii actuali. Important insa este ca sa i se confiste toata averea pe care a furat-o. Case,vile, hoteluri, etc. trebue s-i fie confiscate si sa ramana doar cu cutia de table cu care si-a inceput profesia de smecher.

MIHAI  •  12 noiembrie 2014, 13:01

presa -tolontan si altii ca el ,fara studii de filologie ,nici macar inginer,a facut
Academia de
Salvare a
Epavelor
caini

MITICA , MAZARE BASESCU =CAI
NU MOR CAII CIND VOR CAINII

MM

PS de ce-i zice lui mitica ” inculpatul”!?? poate e urmarit penel …

Margoi Mihai  •  12 noiembrie 2014, 13:04

UITATI-VA CINE FAC LEGEA IN ROMINIA SI UE
MITICA DRAGOMIR MAZARE BASESCU BECALI COPOS
EBA BECALI SEVERIN VADIM MONICA NORICA LUHAN BOSTINARU MARINESCU DACIANA CRETU VALEAN

MM

nyk  •  12 noiembrie 2014, 13:39

In sfarsit „Dragonul” a fost rapus.Ar fi o chestie sa dea inapoi la Liga inclusiv tot ce se va confisca de la el (presupun ca ar trebui sa fie si niste penalitati mai mari decat ce a fraudat…asa ar trebui sa fie…asa este in tarile la nivelul carora vrem sa ajungem)

Urmeaza Nashul.Sa dea banii inapoi la Liga si el!

ady  •  12 noiembrie 2014, 15:14

Datorita varstei inaintate ( peste 60 de ani ) va executa 1-2 ani din pedeapsa…
Iar prejudiciul nu este mare pt.el, va fi recuperat usor

Miki Maus  •  12 noiembrie 2014, 20:21

Nu pricep de ce de infracţiunile fiscale/financiare din Dosarul Transferurilor s-a ocupat DNA, iar de ăsta se ocupă parchetul Bucureşti.
Prietenii ştiu de ce?…

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord