Lumini, umbre și amenințarea unor vase sparte

Astăzi, noua conducere a FRF împlinește un an și minus 4,5 milioane de euro

joi, 5 martie 2015, 10:00

Astăzi, noua conducere a FRF împlinește un an și minus 4,5 milioane de euro.

Nu totul se măsoară în bani, e adevărat. Puținele contestări din partea cluburilor la adresa lui Burleanu vin, probabil, din faptul că oamenii din țară au simțit că li se dă atenție. Și, poate, pentru că se întîmplă niște lucruri. Academiile zonale, felul în care le sînt tratați juniorii la loturi și deschiderea către proiecte europene, toate sînt lucruri noi în peisajul sportului nostru.

Dar chiar dacă fotbalul nu se face pentru bani, banii îl ajută să fie sănătos. Cînd deficitul pe 2014 este de 4,5 milioane de euro, Burleanu oferă singur suma în interviul pentru ziar, e foarte greu de crezut că te vei redresa în 2016. “Ca să fim pe plus”, după cum promite șeful FRF. Puține organizații reușesc asta.

E adevărat că, în fotbal, încasările cunosc un ciclu multianual. Datorită calificării aproape sigure la Euro 2016, de la UEFA vor veni niște milioane. Dar ele sosesc și pleacă, în cazul în care nu-ți stabilești formula generică a bugetului. La fel s-a întîmplat cu Mircea Sandu. Nu sărăcia, ci banii din calificările succesive au adus în Federație un sentiment de automulțumire care, în final, i-a pierdut pe cei de acolo. Povestea are un nume: blestemul resurselor. Bagi generații bune și sume imense și scoți un sistem corupt și disfuncțional. Restul se pierde pe drum.

De ce vorbim atît de mult despre bani? Pentru că acesta este principalul risc al echipei lui Răzvan Burleanu. Sînt mulți oameni noi acolo, tineri și flămînzi de glorie și de încasări. Această combinație, lipsă de experiență și de supraveghere reală, este de cele mai multe ori primejdioasă.

Marți, Burleanu a dat vestea că DNA investighează rezilierea contractului lui Victor Pițurcă. Dacă sîntem în faza cercetărilor preliminare, că oricine are dreptul să facă o plîngere, nu e nimic special în asta. Va trece. Dar dacă DNA a înaintat și chiar deschide un dosar, lucrurile sînt extrem de bizare.

În mod normal, nu e treaba procurorilor cum se reziliază un contract între o instituție și un angajat. Cînd însă DNA insistă pe un asemenea caz, asta înseamnă că au ceva indicii despre plimbarea unor bani. “Dacă se probează că am luat vreun ban de la Pițurcă, am plecat”, spune Burleanu. Păi, dacă se probează asta, pleci la închisoare, nu se mai pune problema că pleci sau nu din fotbal.

Ideea însă e alta. Nu contează dacă Burleanu a luat el banii sau nu. Poate că i-a luat altcineva. Poate că s-au făcut bani negri și au ajuns cine știe unde. La partide sau la serviciile secrete de unde tot insinuează Nașul că provine tînărul său succesor. În oricare variantă, dacă lucrurile s-au făcut cu știința lui Burleanu, indiferent dacă președintele a semnat sau nu ceva, procurorii îl pot acuza pentru luare de mită. E simplu. Imaginați-vă că mîine cineva vă intră în casă și vă ia televizorul. Nu are nici o importanță că-l dă vărului sau îl păstrează el. Tot furt este.

Dacă undeva pe ruta FRF – Pițurcă – Al Ittihad niște bani s-au evaporat, “guvernanța corporatistă” se va termina cu un zgomot de vase sparte și aruncate pe scara blocului.

E doar o ipoteză vagă în acest moment, însă e ciudat că discuția apare practic la primul mare contract al mandatului Burleanu.

Din toată istoria, sincer cea mai mare încredere o am în convingerea lui Pițurcă în propria sa valoare. Nu-l văd pe fostul selecționer întorcînd bani nimănui. Poate că asta a salvat Federația, de fapt.


Comentarii (12)Adaugă comentariu

ovidiu_3003  •  5 martie 2015, 10:46

,,,Sunt convins ca Burleanu o sa falimenteze fotbalul romanesc …a trecut un an si a papat tot ce a lasat Sandu …
A pus oamenii lui in functii de conducere pe care i plateste regeste …
Echipele de tineret si juniori ale federatiei nu produc nimic …dar absolut nmic …nici un jucator care sa vina la echipa mare …
Burleanu este un tanar fara experienta la conducerea fotbalului …ca sa va dau un exemplu …ori el ori Theodor Jumate este tot aceea …amandoi ar fi condus la fel …nicio diferenta …

ion  •  5 martie 2015, 10:59

Ai si uitat dle Tolontan cit de moral este Piturca. Nu cumva Piturca este condamnat ,pentru ca a mintit pentru Becali ?Ziceti :”Din toată istoria, sincer cea mai mare încredere o am în convingerea lui Pițurcă în propria sa valoare. Nu-l văd pe fostul selecționer întorcînd bani nimănui.”. Da , aveti dreptate,Piturca se crede valoros,doar ca a probat asta ,doar la Steaua, si partial la Nationala. Valoarea sa nun sta in fotbal,ci in relatii !

Florin  •  5 martie 2015, 11:01

Tolo, mi-a placut incheierea cu increderea in piturca, e o ironie fina.

Cert e ca burlescul are tot pedigreeul la purtator: scoala politica, apartenenta flexibila, istoric de aranjor, spate lat si flexibil (vezi amanuntul chivorchian, care s-a tot aciuat pe langa smecheri).

Am impresia ca ai deschis un nou caz si ai cea mai mare incredere in chivorchian.

rezidenta din buzau  •  5 martie 2015, 11:18

Burleanu = Sandu, cu amendamentul ca in „era burleanu” se fura mai putin (dar se fura). In rest a fost instaurata tot o gasca cu oameni de casa, au fost inlaturate multe pisese incomode.

Asa cum fotbalul in era Sandu a ajuns jos de tot asa va fi si in era burleanu.

Aceiasi marie dar cu o alta paralie.

Singurul plus pt burleanu a fost ca a reusit sa-i ia RENTA nesimtita a lui sabdu. In rest apa de ploaie.

Niculae Moromete  •  5 martie 2015, 11:22

„Sînt mulți oameni noi acolo, tineri și flămînzi de glorie și de încasări”. Ai un ton parintesc, de parcurs, pentru dl. Burleanu a carui competenta in domeniu o resping din motive antropofizionomice( recunosc, nu par serioase motivele mele). La fel pe cea a presedintelui COSR, dl.Petrache. Azvarl din nou intrebarea: de ce la conducerea varfului sportului romanesc au fost infipti absloventi ai Colegiului National de Aparare? Ce particularitate de competenta genereaza acest institut? Cine i-a infipt?

neludum  •  5 martie 2015, 11:32

Si romanii, ca orice alti locuitori ai acestei planete au tara pe care o merita ! Pana acum nu stiam cum sa scapam de Sandu ,acum ii ducem dorul ! La ce ,la proiectele ded redresare a fotbalului romanesc pe urmatorii 50 ani ca pana acum n-a avut timp ! Cine l-a tinut ? Se pare ca multi jurnalisti gsp (nu vreau sa stiu de ce) il doreau pe Gica Popescu la sefie ,desi probabil cunosc mai bine decat noi ,cititorii ,cine ar fi pus definitiv, mana pe izvorul nesecat de talente al fotbalului romanesc si ar fi tulburat apele inca din amonte ! Chiar nu va dati seama ca familia Becali cu Snadu si Dragomir au distrus fotbalul,au parjolit tot ?! Au plecat in 90 cu jucatori pentru 3-4 echipe nationale mai valoroase dacat cea de acum si ce au facut in afara sa-si umple buzunarele ? E ca si cum ai da acum la un copil de 18 ani o casa si masina de lux,dupa cativa ani de folosinta, le-ai lua inapoi sa le repari cand tu nu mai ai decat o amarat de pensie ! Sunt multe de spus pe aceasta tema ,dar se pare ca degeaba ! Tara asta ,se pare ca nu mai are viitor si noi nu suntem straini de cauza !

andrei  •  5 martie 2015, 11:35

„urmarie penala in rem” asa e ca-ti trepideaza sangele cand pronunti asa ceva!!?? ..incep sa cred ca mai are dreptate si Cristoiu cand zice ca v-ati gasit noua vocatie de portavoci DNA si SRI, „urmarie penala in rem” deci apropae vinovat, ce naiba DNA e cool

17 Nentori Tirana  •  5 martie 2015, 11:44

„La vârsta de 19 ani am decis să parcurg un traseu academic şi m-am orientat către Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti.
După ciclul de licenţă, am urmat:
la SNSPA, cursurile masterale ale programului: Relaţii internaţionale, analiză şi soluţionarea conflictelor;
la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, Colegiul Naţional de Apărare, cursuri de specializare în domeniul politicilor şi strategiilor de securitate, finalizate cu o teză despre Refacerea parteneriatului transatlantic.
Mi-am definitivat studiile prin susţinerea, la SNSPA, a tezei de doctorat în domeniul schimbărilor organizaţionale produse în România ca urmare a proceselor instituţionale de europenizare.
Am lucrat în domeniul pentru care m-am pregătit, trecând succesiv prin următoarele instituţii:
Primăria municipiului Bacău,
Parlamentul României – Comisia juridică,
Autoritatea Electorală Permanentă – controlul respectării legalităţii în procesele electorale,
Administraţia Prezidenţială – Departamentul pentru minorităţi naţionale.

!!! Vreau să menţionez că nu am fost niciodată membru al unui partid politic. !!!

În instituţiile publice am lucrat ca expert sub diferite administraţii, iar serviciul public pe care l-am îndeplinit

!!! nu a avut nicio legătură cu liderii dintr-un moment sau altul al instituţiilor în cadrul cărora mi-am desfăşurat activitatea. !!!

Din 2008 sunt co-Preşedinte al Institutului European pentru Democraţie Participativă – Qvorum. În ultimii ani, alături de colegii mei, am pregătit sute de tineri şi am desfăşurat numeroase programe, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, menite să încurajeze democraţia participativă şi aplicarea exigenţelor bunei guvernări.“

iobagul  •  5 martie 2015, 12:49

Domnule, daca tot ne povestiti de fotbal combinat cu iz de matrapaslacuri, macar informati-va exact, tine de deontologie profesionala!
„În mod normal, nu e treaba procurorilor cum se reziliază un contract între o instituție și un angajat.” Tocmai asta face DNA, se sesizeaza in cazul fraudelor fiscale care decurg din executarea unor contracte, si cu precadere ale celor care implica institutiile functionaresti, gen FRF.
Iar problema sefului FRF e simpla, pana la suspiciunile „evaporarilor de fonduri” se ridica problema daca nu a facut un abuz in serviciu, mai pe romaneste daca nu reziliat total dezavantajos un contract intre institutia pe care o administreaza si un angajat.

dan  •  5 martie 2015, 13:59

valoare lui Pitzi? la barbut, poate?

Florin  •  5 martie 2015, 14:45

Acum daca e sa stam stramb si sa judecam drept, cred ca trebuia decorat ca a scapat de piturca!

(tolo.ro) Lumini, umbre și amenințarea unor vase sparte | info tot  •  24 martie 2015, 20:16

[…] Mar 5, 2015 SHARE Facebook Twitter Astăzi, noua conducere a FRF împlinește un an și minus 4,5 milioane de euro. Nu totul se măsoară în bani, e adevărat. Puținele contestări din partea cluburilor la adresa lui Burleanu vin, probabil, din faptul că oamenii din țară au simțit că li se dă atenție. Și, poate, pentru că se întîmplă niște lucruri. Academiile zonale, felul în care le sînt tratați juniorii la loturi și deschiderea către proiecte europene, toate sînt lucruri noi în peisajul sportului nostru. […] |infotot in tolot.ro| […]

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord