Din nou despre Național Arena

Ni se cer bani pentru construcția stadionului public, pentru umflarea stadionului public, pentru transportul public, pentru un meci de interes public și, la final, publicul este trimis pe jos acasă pentru că nu e rentabil

vineri, 11 septembrie 2015, 11:08

UPDATE:

Senină și netulburată, FRF le-a trimis azi la prînz suporterilor mesaje în care le cere părerea despre cum a fost la meci: ”Din dorința de a îmbunătăți experiența fanilor la partidele de pe teren propriu ale Echipei Naționale, te rugăm să ne împărtășești impresiile tale folosind chestionarul de mai jos”. Îi interesează cu cine au venit la meci, unde și-au petrecut vremea, cu cît timp înainte au ajuns.

Dar nu cît au făcut pînă acasă! Nici o întrebare nu se referă la ce s-a întîmplat după meci. Nici o scuză adresată suporterilor.

Screenshot_1

Puteți intra aici ca să vă faceți cunoscută opinia.

 

Considerați că am capacitatea de înțelegere a unui copil de clasa a patra. Nu veți greși foarte mult.

De aceea am nevoie să-mi explicați simplu, pas cu pas.

Nouă ni se iau banii după cum urmează:

  1. Dă-mi 100 de milioane de euro, vine cam 250 de lei de om, și vei avea un stadion modern! Bucureșteanul îi dă.
  2. Mai dă-mi încă 100 de milioane că a costat mai mult cimentul! Vor fi și magazine și parcări, încet, încet, se vor scoate banii. Hai, dă! Tu știi că cimentul s-a ieftinit, dar n-ai ce face și mai scoți 250 de lei din buzunar. În sfîrșit, după vreo cinci ani de acte adiționale umflate, se inaugurează stadionul.
  3. Surpriză! Mai e nevoie de niște bani în fiecare an că te costă întreținerea stadionului, spune tipul cu șapcă ce ți-a ciocănit în ușă. Păi mi-ai zis că, odată făcută, arena își va recupera investiția! Nu va mai consuma! Da, așa ți-am zis, da’ deocamdată mai dă niște bani că e stadionul tău și nu-l poți lăsa în paragină. O să înceapă să fie evenimente mai multe și atunci va fi profitabil. Bagi mîna în buzunar. Între timp, TVR arată că Primăria cheltuiește dublu cu întreținerea decît încasează în fiecare an de funcționare a Național Arena.
  4. Dă-mi bani ca să asiști la un meci! Acum altcineva îți cere banii, nu Primăria ta, ci FRF, care e independentă. FRF n-ar putea organiza partida cu 40.000 de oameni în tribună și n-ar putea obține 500.000 de euro din bilete dacă tu n-ai fi dat 200 de milioane de euro pe stadion. Mă rog, ai fi putut și cu 100 de milioane, dar l-am votat pe Oprescu, nu mai comentăm. L-am votat e generic spus, ce să ne mai încăierăm acum dintr-un detaliu care a nenorocit orașul. Mai bine plătești biletul către FRF.
  5. FRF cheltuie aproximativ 50.000 de euro pentru chirie și încasează 500.000 de euro pe bilete. Dacă Primăria ar cere mai mult, FRF sau Steaua, că ea joacă cel mai des acolo, ar țipa că meciurile sînt de interes public și că e normal să le fie oferit un preț mai mic. Tocmai d-aia s-a făcut stadionul, să se bucure lumea, nu? Așa că tu, care ești și unic investitor și unic plătitor lunar ca să nu taie ENEL curentul și să înghețe iarba, îi închiriezi Federației stadionul la un preț decent. Joacă echipa națională, la urma urmei. E chestie de interes public.
  6. Printre picături, e un fel de a zice pentru că se întîmplă de cînd te-ai născut, și chiar și copiii nenăscuți vor plăti, că Primăria funcționează pe credit, printre picături așadar marci banul și pentru Metrorex și RATB. Primești înapoi un serviciu zilnic de transport la un preț mai mic, dar Dumnezeu știe care ar fi prețul corect că nu ai nici o șansă să știi cum se gospodăresc acolo pe banii tăi. Ce știi e că lună de lună, dai banii.

Biiine. Și, după ce toate aceste puncte sînt îndeplinite și tu ești impozitat, direct sau indirect, de 6 ori, pe bune că de 6 ori plătești, cînd meciul așadar se termină, luminile pîlpîie ca niște stele îndepărtate. Muzica se oprește.

Toată lumea e mulțumită. FRF bagă în buzunar 450.000 de euro,  cei din Primărie se culcă că au treabă, mîine dis de dimineață vor veni să-ți ceară factura de stadion și de Metrorex, iar tu ești trimis acasă pe jos.

Nu sînt infailibil. Sigur greșesc undeva că n-om fi atît de fraieri. Vă rog, explicați-mi simplu, ca unui copil din clasa a patra!

Nu vă veți înșela foarte mult.


Comentarii (89)Adaugă comentariu

alex matei  •  11 septembrie 2015, 14:32

explicatia e simpla:
suntem un popor slab ca sa nu zic prost.si asa vom muri!!!!restul e cancan

danny pump  •  11 septembrie 2015, 14:41

stefan a spus-o f. bine,noi asteptam,sa vina americani,sa vina europeni sa vina oricine si sa ne scoata din rahat.si daca nu se intipla ei sunt de vina,iar noi doar VICTIME!!

Dani  •  11 septembrie 2015, 14:48

Nici nu vreau sa ma gandesc ce se poate face cu 250mil €… Autostrazi, centura Bucurestiului care sta in paragina de multi ani, parcuri, spatii verzi, locuri de munca. Sunt microbist, dar prefer sa ma duc pe un stadion mic, dar sa pot merge pe sosea la stadion, si nu prin gropi si canalizari facute ca p***.

PVD  •  11 septembrie 2015, 14:58

Hai, măi, ce naiba, nu mai erau la modă bordurile și autostrăzile, trebuia găsită altă… găselniță… mai modernă… 😀

ionutz  •  11 septembrie 2015, 15:09

„Printre picături, e un fel de a zice pentru că se întîmplă de cînd te-ai născut, și chiar și copii nenăscuți vor plăti”
Sigur nu ai vrut sa spui: COPIII?

marian  •  11 septembrie 2015, 15:22

sa nu uiti copile(daca tot zici de capacitatea de patru clase) ca traiesti intro tara unde esti furat in fiecare zi din toate partile chiar daca cateodata se mai schimba personajele.

marian  •  11 septembrie 2015, 15:24

si unde nici macar oamenii care fug din calea teroristilor nu doresc sa traiasca.

Octavian Stăncioiu  •  11 septembrie 2015, 15:31

Solutia e una singura, dar n-are nimic de-a face cu democratia…

voevod  •  11 septembrie 2015, 15:45

Ciudat, dar simt ca raspunsurile le puteti gasi singur, in tonul articolului si al comentariilor.
Desi mi-e clar ca intrebarile sunt retorice articolul scoate la iveala lipsa de instrumente de control si mai ales faptul ca multi dintre noi ne multumim cu explicatii peste explicatii, urmate de putina frustrare exprimata deseori public doar prin cuvinte in sfera lui „asa nu se mai poate”.
Nu punem mana sa creem si aplicam intrumentele legale care ne permit ca sa primim cu adevarat raspunsuri la astfel de intrebari, sau, de ce nu sa avem cat mai rar intrebari de acest gen.

laurentiu  •  11 septembrie 2015, 16:08

e foarte usor, ca la urmatorul meci sa fie prezenti in tribuna doar cei de la FRF si Primarie…..

LuciM  •  11 septembrie 2015, 16:28

Am si eu o intrebare, tot de clasa a patra, pentru ca este o regula elementara de politete:” domnii ” de la FRF, care au promis ceva si nu s-au tinut de cuvant, si-au cerut scuze public pentru asta?
RESPECT

dani.p  •  11 septembrie 2015, 16:37

Domnul Tolontan la Paris meciurile, concertele pe stadioane se organizeaza intotdeauna astfel incat dupa terminarea evenimentului sa poti ajunge acasa cu mijlocul de transport.

Mihai  •  11 septembrie 2015, 16:45

Catalin. Aceeasi problema este peste tot si vine de la politicieni si de la dorinta lor de capital de imagine. Iti recomand materialul lui John Oliver „Last Week Tonight” despre stadioane.
https://www.youtube.com/watch?v=xcwJt4bcnXs

iury  •  11 septembrie 2015, 16:45

de ce credeti ca magarul sta intotdeauna in fruntea turmei ? o fi pentru ca este destept ? nici pe departe , doar ca oile sant mai proaste ca el.

Radu Diaconescu  •  11 septembrie 2015, 17:23

metrorex cere bani suplimentari pentru ca plata calatoriilor acopera cam un sfert din costurile totale. adica metrorex nu face profit, lucreaza in pierdere si isi acopera din bilete cam 25%.

Vasile  •  11 septembrie 2015, 17:47

Stadionul din Varșovia (construit pentru CE 2012) a costat 500 mil euro, al nostru 250 mil. Am fost si pe cel din Varșovia si cred a al nostru e mai bun. Problema nu e stadionul, el trebuie doar exploatat eficient. Cluburile de fotbal din RO nu iau in calcul si încasările din bilete sau abonamente (mai vinde cineva abonamente?) din acest motiv li se are scump sa joci pe Arena Naționala (valabil si pentru Steaua). Am fost pe multe arene internaționale, dar pe niciuna n-am avut probleme sa ajung la hotel așa cum am după un meci pe Arena Naționala. La Paris, pe Stade de France, metroul este gratuit după meci si circula. Pe Nou Câmp la Barcelona e metrou care circula si autobuze care te așteaptă la stadion sa te transporte in centru si as putea continua

robert  •  11 septembrie 2015, 18:13

spaniolii (deci cu un cost al muncii si al produselor ca in Spania) vor construi 75000 de locuri cu 200.000.000E… IN Bucuesti 55000 locuri, cu muncitori platiti la 250E/luna , au costat 235.000.000E…. nu e asa cae tare?
http://www.stadiumguide.com/nuevoestadioatleticomadrid/

Crimson Veritas  •  11 septembrie 2015, 19:16

Nu toti … basistii sunt distrusi! Eu nu mergeam la meciurile nationalei nici pe vremea lui Sandy Bell … daramite cu basistul Burleanu ales la sefia FRF prin infractiune impotriva Generatiei de Aur! Toti care mergeti la meciurile asa-zisei ‘nationale’ … nu faceti altceva decat sa legitimati un regim politic-juridic-securist-mafiot … si nu puteti fi decat niste … basisti! Daca Burleanu vi-l pune selectioner pe Ion Cracanel de la Avantul Prabusirea … voi, basisti fiind … tot nu aveti reactie … Iordanescu … ca si antrenor … este sub ‘Ion Cracanel’ … neavand nici macar o luna de antrenorat in ultimul deceniu … nimic semnificativ in mileniul 3! Daca acceptati asa ceva … veti accepta orice … pentru ca sunteti niste roboti basisti … spalati pe creieri … si teleghidati de propaganda! 1. Distrugerea simbolurile Generatiei de Aur … Burleanu si aparatul lui de propaganda basist i-a luat pe toti … de la Popescu, Hagi, Petrescu si pana la Prodan … si si-a ster ghetele lui maronii de basist pe ei … toti facand parte din acest fenomen … ca patroni, manager, antrenori … mai putin EL … consilierul fostei maimute prezidentiale! 2. Numirea de selectioneri dintre cei mai necalificati, cei mai arhaici, si cei mai putini simpatici fandom-ului … in detrimentul celor mai in forma si updatati la fotbalul modern! Daca FC Bureanu … joaca in conditile astea cu mai mult de 1000 de spectotri … meciurile de acasa … inseamna ca sunteti niste basisti! Punct.

recente  •  11 septembrie 2015, 19:36

de ce nu le-o platiti cu campanie de presa pentru debarcarea burleanului, cu sesizari la dna, uefa pentru hotiile cu stadionul national, cu licentele fcm/asa si craiolguta, cu afacerea bani publici pentru banditul cu Joma, ca la Targu-Mures, cu dezvaluiri despre mafiotii Maior, Burleanu si altii, cu mita in elicopter. Scoateti hotii astia si din istorie, informati despre orice hotie. Sportul e e teren, aranjamentele din culise ale mafiotilor nu au legatura cu societatea și sportul…

Alin  •  11 septembrie 2015, 19:52

Păi dupa ce ti a luat banii nu mai esti interesant.

Indy  •  11 septembrie 2015, 19:54

Ăsta-i şi motivul pentru care refuz să mai merg la meciuri…
E inadmisibil să străbaţi Bucureştiu pe jos la 12 noaptea, pentru că metroul e închis, RATB-ul nu mai merge iar taximetriştii te jefuiesc pur şi simplu…

Nu e prost cine cere, e prost cine dă. Cât timp românii vor accepta aceste situaţii umilitoare, ştabii îi vor fraieri şi vor profita de ei.

Marian  •  11 septembrie 2015, 23:09

Stadionul ala ar trebui demolat..arata ca un depozit iar oprescu la puscarie vreo 20 de ani si sa-i confiste toata averea.

adi ghiurau  •  12 septembrie 2015, 1:08

Am venit de la oradea pt meci. Am convins si un coleg de munca sa vina pt prima oara la meci ca nu a nai fost la un meci de fotbal…am luat bilet de metrou cu 2 calatorii desi amandoi mai aveam o calatorie pe alt bilet, dar am zis sa ne ajunga si la intoarcere, asa am ramas cu 2 calatorii fiecare pe care le-am adus la oradea ca ,,amintire” plus o plimbare in pas alert 3 statii de metrou pana in stefan cel mare. Apropo colegul meu nu mai vrea la meci pe arena nationala. I-a ajuns plimbarea de luni noaptea!

Mandila Hristu  •  12 septembrie 2015, 1:57

Sa plece si astia „noi” din federatie , isi bat joc de platitorii de bilete care nu protesteaza nevenind la meciuri , pentru ca se uita adevarata putere e a celor multi 🙂

Din nou despre Național Arena | România curată  •  12 septembrie 2015, 14:15

[…] Citește pe Tolo.ro (aici) care a fost reacția incredibilă a FRF! […]

coco  •  12 septembrie 2015, 14:45

pai simplu, nu se putea lua, da spaga din banii aia, si atunci de ce sa complice

CR  •  12 septembrie 2015, 15:39

De bine de rau, e facut, tre` intretinut, trebuie avut grija sa se mai intample cate una alta. Nu se facea, nu aveam , nu aveau si alte mii de oameni un serviciu 3-4 ani de zile… cu miile. Gazonul, s-a rezolvat… oricum nu tine mai mult de un an sau mai exact 40 de ore de functionare. In alte parti se schimba de 2 ori pe ani, cu orice investitii ai face in suprafata de joc. Mergem mai departe… cate autostrazi puteam sa avem… n-avem, cate spitale am fi putut avea… iar nu avem, si cate si mai cate. Cat se tergiverseaza pe sala polivalenta, pe soseaua de centura… asta e! Cat despre metrorex, alo, astia`s stat in stat si ori de cate ori sunt invitati sa se alinieze in sprijinul cetateanului pentru prelungirea orelor de program la meciuri… sprijinul nu il gasesti decat de la RATB…. 😉 Tolo, crede-ma lovesti mult si unde si unde nu trebuie. Stadioane sa nu se mai faca, sau, sa se faca cand `om avea fotbal amice. 😉

prapastiosu’  •  12 septembrie 2015, 20:52

cand a pus Mazare bariere in Mamaia n-ai avut aceeasi argumentatie, desi Mamaia e tot un fel de Stadion National, facuta pe banii constantenilor.

si din pacate ai dreptate de data asta.nu face decat sa simtim si mai tare ca ni se infunda piciorul in grumaz, ca putem sa ne lamentam cat vrem ca nu se intampla nimic. ne trebuie o solutie radicala, un acid care sa ne scape de tot jegul, mocirla si molima care sunt cei care ne conduc…

Sergiu  •  12 septembrie 2015, 23:25

Asa sunt romanii tot timpul trebuie sa comenteze ceva , cand nu aveam stadion de ce nu avem stadion , acum cand avem stadion de ce avem stadion . De ce nu scri un articol legat de mitropolia mantuirii neamului si cati bani se baga in porcaria aia tot din bani publici !!! Si apropo nu va mai plangeti ca voi „miticii” cotizati bani ca oricum toate bugetele locale ajung in Bucuresti desi nu meritati nici macar banii vostri pe care ii cotizati la cat de incapabili sunteti. Si daca e vorba despre incapabilitate / prostie de ce nu scri un articol despre colegii tai de la gsp care habar nu au sa scrie un articol ? Pentru o Romanie mai buna trebuie prima data ca fiecare sa se uite in gradina lui dar e specific romanesc sa ne uitam si sa comentam prima data despre capra vecinului !!!

Krys  •  12 septembrie 2015, 23:25

Ce sa ceri unui popor care in 89′ a dat jos un presedinte comunist (Ceausescu) ca apoi sa voteze in mod democratic cu o majoritate zdrobitoare alt comunist (Iliescu)?

motanul incaltat  •  13 septembrie 2015, 0:40

O sa incerc sa explic in doar 2 cuvinte: ESTI (SUNTEM) DOAR UN SCLAV LIBER…..Capisce??????

Peter  •  13 septembrie 2015, 8:02

Cataline, stai sa vezi ce iese la iveala acum de stadion, dupa ce l-a arestat pe mafiotul ala. Sa vedeti acum cum se vor da in gat unii pe altii ! Sa vedeti cat a costat stadionul cu adevarat si cat s-a dat spaga !

Cineva zicea de stadionul din Varsovia ca a costat 500 mil E. Pai si polonezii crezi ca sunt mai departe de noi ? Am prieteni polonezi care mi-au explicat cum stau lucrurile, coruptia e generalizata, iar DNA-ul lor abia anul asta a intrat serios in paine, deaia a costat stadionul 500 mil E .

Peter  •  13 septembrie 2015, 8:17

Cataline, pana nu faci un sistem sa functioneze profitabil, nimic nu merge.
Politicienii romani nu sunt instare sa faca un sistem sa functioneze in interesul tuturor. Stadionul odata facut , trebuie sa se subventioneze singur nu din buzunarele noastre. Daca FCSB nu are bani , sa joace la Chiajna, sau in „groapa” , ce ma intereseaza pe mine cetatean sa-l sponsorizez pe Gigi Becali? Sa-l faca mall, sa faca centru comercial, sa faca un parc de tiribombe, sa faca ceva ce e profitabil daca gigi nu da bani sa batatoreasca gazonul.
Dece este nevoie in romania intotdeauna ca statul sa sponsorizeze evenimentele private ale altora? Va spun eu, ca politicienii romani asa s-au invatat, sa fure din buzunarele statului cu nesimtire, adica din buzunarele noastre. Iar noi asa iam invatat sa-i lasam sa ne fure si sa-i mai alegem si la 4 ani. Nu mai conteaza ce si cum, important e sa deconteze factura de la casierie.

Adrian  •  14 septembrie 2015, 10:15

Trebuie luata atitudine, nu sa asteptam sa ne rezolve altii problemele, iar din pacate asta face parte din mostenirea romanului. De aceasta data cei de la metrorex nici macar nu au anuntat ca nu vor circula mijloacele de transport… Era vorba ca o sa circule 2 ore in plus dupa meci, dar cum in ultimul moment nu s-au inteles la pret au anulat intelegerea, dar nici macar nu s-au sinchisit sa anunte.

Andrada  •  14 septembrie 2015, 18:03

Tipic românesc, ce să-i faci… 🙁

Dinu Gaber  •  14 septembrie 2015, 20:40

Votati Opresc-un comision de 10%, si nu uitati si USL!

Adrian  •  15 septembrie 2015, 21:06

La ce sa ne asteptam.. suntem noi, Romanii, care platim angajatii cu ora, nu pe proiect finalizat, noi care vrem sa facem mai mult decat ne tin puterile(normal ca esuam).

ben  •  17 septembrie 2015, 15:26

Hai ca s-a rezolvat pentru meciul urmator Romania-Finlanda se va juca fara spectatori conform deciziei Uefa de astazi . (Frf, Metrorex si Primaria sunt probabil fericiti ca nu mai trebuie prelungit programul la metrou…).

Si acum serios, cu ce sunt eu vinovat ca nu ma pot duce cu copilul la acel meci ? Meci la care poate i-am promis ca mergem.

Pentru ce? pentru niste „suporteri” cu tricouri negre care s-au injurat intre ei la Budapesta ? Cine sunt ei atunci, i-a identificat cineva? i-a interzis pe stadioane ?
Si inca ceva oare Uefa si-ar fi permis asa ceva cu o echipa vest europeana? Sau la un meci din Liga Campionilor?

Mihai B.  •  20 septembrie 2015, 0:16

Câtă vreme oameni care gestionează sume de ordinul sutelor de milioane sunt plătiți cu echivalentul a o mie de euro, puțin probabil să dispară tentația.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord