Un primar acoperit de hîrtii

Cristian Popescu ”Piedone” spune că nu se simte deloc responsabil pentru că, în sectorul său, 30 de oameni au ars de vii într-un club fără autorizații

duminică, 1 noiembrie 2015, 6:58

UPDATE: Articolul serii vine de la Liviu Iolu. Jurnalistul de la ”Adevărul” descrie un sentiment care ne încearcă pe toți.

UPDATE: Priviți exasperarea legitimă a Andrei Miron, reporterul Realitatea TV, față în față cu șeful Poliției Comunitare din Sectorul 4.

E a doua noapte grea pe care Piedone o ia pe piept.

Nu se pun la socoteală pe cele în care primarul cheamă televiziunile și dă startul deszăpezirilor din Sectorul 4. Alea sînt parfum! O imagine ușor de obținut, o manipulare dulce și înmiresmată precum iarna care se simte în aer.

Altele sînt orele întunecate și dificile.

Prima oară cînd l-am văzut speriat pe fundalul luminii stroboscopice de girofar a fost în ianuarie 2012. Orașul se revoltase și Piedone ieșise deasupra pasajului de la ”Unirii”, trăgînd linia imaginară a civilizației cam în dreptul pizzeriei ”Horoscop”.

Înconjurat de polițiștii comunitari ca de o gardă pretoriană, primarul își păzea teritoriul de manifestanți. Dincolo de luminile mașinilor noi-nouțe ale Primăriei de sector dospea, amenințătoare, ”mahalaua ineptă”. Multe luni mai tîrziu, după ce oamenii au cîștigat, Piedone a trecut politicește de partea ”mahalalei”.

Nici el nu mai știe cîte partide a schimbat.

Vineri, după incendiul de la clubul Colectiv, a fost a doua oară cînd primarul nu părea în apele lui.

A apărut tîrzior, cam după o oră și jumătate de la incendiul din fosta fabrică ”Pionierul”. Timp suficient, probabil, să afle cum e poziționată Primăria în drama care se contura. Care sînt relațiile cu patronii clubului. Cine îi protejează.

Cu o șapcă neagră, de fan de baschet american, Cristian Popescu ”Piedone” s-a strecurat timid în imagini. ”De ce ați dat aprobare de funcționare clubului?”. A bălmăjit-o. Nu-i rămăsese nimic din impetuozitatea cu care spărgea dintr-un pumn tarabele ilegale ale tîrgoveților.

Sîmbătă dimineață, primarul a venit din nou în fața camerelor TV.

Flutura un dosar în care erau avize și cîteva amenzi mărunte, la alibi. Clubul era practic un depozit nedeclarat de kerosen, o bombă nedezgropată din timpul războiului, iar oamenii lui Piedone îi amendaseră pe proprietari ”pentru că folosesc personal neautorizat la servire”.

A început să ne explice, cu o voce în care citeai un tremur ciudat pentru un bărbat atît de strașnic, că, de fapt, nu Primăria nu dă autorizația de funcționare. ”Nici nu se numește autorizație, ci aviz. Documentul se eliberează pe propriile declarații. Iar eu am doar două cluburi în sector, Fabrica și ăsta”, a zis el.

”Păi dacă aveți doar două cluburi, de ce nu le controlați?”. Asta e o întrebare nepusă încă. O strigase un cetățean de la balcon. Sau n-o strigase nimeni.

Scena are ceva suprarealist. 185 de răniți și 30 de oameni arși de vii într-un club din sectorul tău. Și ce susține, la schimb, primarul? Că e acoperit cu acte.

Cristian Popescu ”Piedone” pretinde că o farmacie, un club de concerte, un poligon de tragere cu arcul sau un sindicat al torturii cer autorizație de funcționare și o fac pe propria declarație. Iar el nu are nici o responsabilitate să vadă dacă ăia vînd eferalgan sau dinamită.

Ca și cum nu de asta plătesc cetățenii impozite. Ca să fie în siguranță, ca să-și poată duce copiii la școli. Cel mai tînăr dintre morți, băiatul de 16 ani, era elev în clasa a zecea la ”Tudor Vianu”. Colegul lui a supraviețuit. Mîine, unul dintre primele licee ale țării va fi în doliu.

Drama s-a întins în toată țara; în suferință sîntem unul.

Dincolo de munți, cei din Negrești Oaș se roagă pentru Viorel Andrei Bud, studentul lor care a cîștigat medalia de aur a Olimpiadei de Matematică din Europa de Sud-Est. Și el a fost în club. Are arsuri la mîini.

”Din punctul de vedere al actelor nu am nici o problemă” Cristian Popescu ”Piedone” – primar Sectorul 4

La un moment dat, neregulile acestui sector îngenuncheat vor ieși la iveală. Se vor lămuri construcțiile de sticlă răsărite în intersecția de la ”Șincai”, terenurile de tenis din mijlocul parcului ”Tineretului”, povestea cu mall-ul dinspre BIG.  Sînt săptămîni întregi de cînd Primăria lui Cristian Popescu nu vrea să răspundă la cîteva întrebări simple ale Gazetei despre un club ”sportiv” și de alimentație publică.

În condițiile acestea, fiecare bloc din Sectorul 4 care n-a sărit încă în aer e un bloc norocos. Că nimeni nu pare că răspunde pentru autorizațiile întîmplărilor de la parter. Mîine poate face ISIS o ceasornicărie pe proprie răspundere în sectorul primitor al lui Piedone. Tic-tac, bum-bum.

Bineînțeles că nu există nicăieri în lume o primărie fără responsabilitate la un dezastru manufacturat 100% din neglijență urbană. Și bineînțeles că e treaba lor. Patronii sînt lacomi în toată lumea, de aceea există reglementări. Lucrurile nu pot rămîne așa.

Dincolo de faptul că au răspunderi specifice, pentru care să plătească, nu pompierii sau Sanepidul cer voturile oamenilor din patru în patru ani.

Pe hîrtia fluturată de primar scrie că autorizația clubului Colectiv fusese dată în ianuarie 2015. Dar unul dintre spectatorii de vineri își amintea că ”eu am cîntat aici anul trecut”. Dacă cineva va săpa, complicitatea va ieși la iveală.

L-am zărit la televizor pe unul dintre patronii discotecii. Ieșea cu pași mari de la Poliția Capitalei. Venise îmbrăcat lejer, în pantaloni de trening gris. 185 de răniți și 30 de tineri arși de vii. Un tip în trening cool într-o dimineață de sîmbătă.

Lucrurile nu pot rămîne așa. Sau pot?

În fața clubului Colectiv oamenii continuă să aprindă candele roșii, care se strîng una în cealaltă pe asfalt.

261.000 de locuitori are Sectorul 4, cît populația Brașovului sau a Ploieștiului

Străzile și aleile sînt pline de umbre, din ”Budapesta” în ”Tineretului” și pînă spre Berceni. Cine a prins cutremurul din ’77 aici, în Sectorul 4, compară neliniștea umană cu cea de acum. Dar la ce bun atîția oameni resemnați?

Pentru azi se anunță un marș, de la ora 14. Ceva plutește în aer, după cum descrie Mihai Brașoveanu, de la Știrile ProTV. Sau exasperarea Andrei Miron, reporterul Realitatea TV, în dialog cu șeful Poliției Comunitare Sector 4.

La două sute de metri distanță de club, în linie dreaptă spre Dîmbovița, chiar lîngă Radu-Vodă, se zăresc lumînările din curtea în trepte a unei bisericuțe.

E un lăcaș cît o odaie proaspăt văruită. Vecinii din cartier îi spun biserica Bucur Ciobanul.

Aici curge gîrla unde își păștea oile cel care avea să devină întemeietorul Bucureștiului. Aici spune legenda că a construit ciobanul Bucur, din lemn, primul schit al orașului. E locul despre care Nicolae Iorga scria atît de frumos că ”siguranța populară, păstrată prin viu graiu, de la o generație la alta, spune că aici e leagănul cetății”.

Au trecut mai bine de 550 de ani.

Dacă lucrurile vor rămîne așa, atunci să-și ia Bucur Ciobanul orașul înapoi că a greșit! Noi nu sîntem ”leagănul cetății”. Noi sîntem oile.

 


Comentarii (246)Adaugă comentariu

cunoscator  •  2 noiembrie 2015, 0:28

Nu uitati ca acest individ se pregateste sa devina Primarul Bucurestiului !!!! La ce paranghelie era cand mureau copiii aceia ? N-ar fi trebuit sa fie in 10 minute la fata locului,daca ar fi fost OM ? Tare mi-e ca se va incerca totul ca sa fie scos "lacrima",poate chiar transformat in erou,facandu-se uitate spagile care se dau pentru functionarea unor stfel de bombe ! Oricum,m-am plimbat prin cateva Comisii Tehnice de Urbanism,dar n-am mai auzit ca un astfel de spatiu ar putea functiona "pe propria raspundere " !

Pardaf  •  2 noiembrie 2015, 1:34

TOLO, Piedone o sa produca o mare problema in Romania in urmatoarea perioada: e aparat la modul religios de cateva sute de mii de locuitori ai cartierului Berceni care il cred un primar excelent pentru ca le-a construit dinozauri din plastic si parculete printre blocuri pentru multii copii pe care i-au facut. O sa vezi ce scandal o sa iasa daca se ia cineva (DNA?) de Piedone.

utraian  •  2 noiembrie 2015, 1:57

@dudu , ce vorbesti dom'le? Numai atat trebuie pentru emiterea autorizatiei de functionare? Nu cumva trebuie si o autorizatie de la Sanepid ? Dar de la Agenţia de Protecţia Mediului? Sau cumva si de la ISU? Nu vi se pare ca va prefaceti ca uitati 3 mari autorizatii lipsa, fara de care nu se poate elibera autorizatia de functionare? Oricum, inversunarea cu care il aparati pe Piedone este foarte suspecta, poate stiti d-voastra mai multe... De unde stii dumneata ca Piedone n-are nici o vina, in timp ce ancheta este in desfasurare? Ca sa nu mai spunem ca insusi Presedintele Romaniei a spus clar "nu mai avem voie sa toleram incompetenta unor autoritati, nu mai putem lasa coruptia SA SE INTINDA PANA UCIDE". De ce credeti ca a spus acest lucru? Spuneti ca "politia comunitara nu are nicio atributie pe linia prevenirii incendiilor" . Dar afirmatia "la control nu am gasit materiale inflamabile" nu am inventat-o eu dom'le. Este declaratia sefului Politiei Comunitare Sector 4. Daca nu au gasit, inseamna ca au cautat, nu? Ei nu-si cunosteau atributiile? Oricum , in halul in care i-au controlat pe-aia, chiar si daca gaseau benzina raspandita in club, tot ziceau ca n-au gasit materiale inflamabile. Apara-l dumneata pe Piedone cat poftesti insa eu cred ca de data asta nu mai scapa. Nu are cum sa scape

Marcu  •  2 noiembrie 2015, 2:09

Tolontane, sa nu uiti ordinul de zi pe unitate: nimic despre vina pompierilor, ei sunt in subordinea lu nea Gabi

Lucian Ionescu  •  2 noiembrie 2015, 4:35

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=990703210975653&set=a.554037107975601.1073741824.100001079502837&type=3&theater

Gabriel  •  2 noiembrie 2015, 6:29

pai si locurile de joaca pentru copii si parti din parcuri retrocedate ilegal in dauna firmelor( fantoma) de constructii tot o crima este si la fel este acoperit de hartii dar nimeni nu vede acestea sau nu se doreste a se vedea pentru ca fiecare isi urmareste interesul

gigelos  •  2 noiembrie 2015, 6:47

@emg - e sectorul lui , stai linistit

MUNTEANU VASILE  •  2 noiembrie 2015, 8:20

ACEST INDIVIT S-A "REMARCAT" CAND TRAGEA SUTURI IN GALEATA CU PORUM FIERT A UNUI AMARAT SI ATUNCI CAND NE VORBEA LA TELEVIZOR DESPRE PROPRIA DEFECATIE IN URMA CAREIA IESEA CU 6 KG.MAI USOR DIN BAIE!!!DOAAAMNEEEE,CINE NI I-A DAT PE CAP!!!!!CA FOST CRASMAR,STIE FOARTE BINE CA FARA AVIZUL ISU NU AI CUM SA PRIMESTI AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE.

condoleante familiilor…..  •  2 noiembrie 2015, 8:21

”Din punctul de vedere al actelor nu am nici o problemă” Cristian Popescu ”Piedone” – primar Sectorul 4 Mai nea Piedone (incerc sa fiu cat de cat calma) tu ai constiinta? Sper ca sufletele celor dusi de langa noi sa va bantuie 1000 de ani de acum incolo...sa auziti glasurile,tipetele,urletele celor dusi arsi ,intoxicati...nici macar s-a va jignesc nu meritatii ...puscaria sa va arda pe TOTII...in IAD s-a va duceti...

Ramon  •  2 noiembrie 2015, 8:35

@ aladyn: Într-o țară cu demnitate guvernul își dă demisia, dar cu cine i-am înlocui pe cei care stăpânesc acum ? Vă inspiră competență Blaga și Pretty woman, sau poate Predoiu ? Clubul în cauză ar fi fost bun pentru orice, numai pentru jocul cu focul nu. Probabil peste tot poți găsi ceva inflamabil, chiar dacă pereții și tavanul ar fi ignifuge. La un astfel de spectacol trebuie ca organizatorii să-și asume riscul incendiului, nu să aștepți nu știu ce aviz contra șpagă. Primăriei îi ceri să facă ceva pentru tineri și uite că dai aviz pentru ceva și se face altceva. Dacă dai autorizație să plantezi porumb și sădești canabbis nu-i de vină cel care a dat avizul. Organizatorii nu au decât să-și aleagă acum celula, fără apărări în justiție. Să-i ia și pe Oprea și Ponta cu ei, preventiv!

un om  •  2 noiembrie 2015, 8:48

pun pariu ca nimeni nu-i va gasi vinovati nici pe primari, nici pe cei de la ISU, nici pe cei de la ITM, nici pe politistii locali care nu au gasit nimic in neregula. politia locala ne ia pe noi la omor, nu au timp sa-si faca treaba. mai bine i-ar desfiinta pe toti. mai bine ne facem singuri dreptate. mai bine ne conducem singuri tara. un primar criminal. nu va mai saturati de sange! de 2 ani ucideti tot ce misca in tara asta si tot nu va mai saturati. criminalilor!

geo  •  2 noiembrie 2015, 8:55

Foarte bine !!! Votati-l si la anu pe imbuibatu asta !!!

Cristian  •  2 noiembrie 2015, 9:01

Sper ca acest primar sa nu fie arestat, nici macar anchetat ca nu are vreo vina (in conceptia lui). Dar imi doresc si ma rog la un singur lucru ....... SA ARDA CA O TORTA ASA CUM AU ARS ACEI TINERI FRUMOSI SI NEVINOVATI...........si nici macar atunci nu se va face cu adevarat dreptate.

gigelos  •  2 noiembrie 2015, 9:02

@john - Aveau barba , nasol ,acum 25 de ani cei cu barba au luat-o pe carca rau . Ai aplaudat minerii ? Manele asculti ? Sa moara dusmanii mei , nasol , indemn la crima . Ascula lumea ce vrea si noi la 18 ani ne cautam , Clinton si nevasta-sa trageau pe nas . Ce sa asculte ? Fuego ? Terminati cu prostiile

Marius  •  2 noiembrie 2015, 9:07

Bravo Tolo. Demisias Piedone. Principalul vinovat pentru tragedie, dar nu singurul. Ori demisioneaza astazi sau saptamana asta, ori isi demite toti inspectorii de la biroul de autorizatii din cadrul primariei lui.

laurentiu  •  2 noiembrie 2015, 9:16

in 2014 a mai avut loc un incendiu...... se aude ISU-Piedone?!? http://metropotam.ro/La-zi/incendiu-la-fosta-fabrica-pionierul-din-bucuresti-locul-unde-este-si-clubul-colectiv-art0431591679/

Radu  •  2 noiembrie 2015, 9:24

Bună ziua, Îmi pare rău că instituţile de control sunt lăudate pentru graba cu care incearcă să rezolve misterele unei tragedii care a indoliat familii întregi. Mai degrabă vor să muşamalizeze nepăsarea autorităţilor locale . Cum credeţi că se va termina o ancheta condusa de Procurorul General referitoare la primarul sectorului 4? Sa fim serioşi! Nu-l va trage nimeni la răspundere. Piedone a incălcat normele în vigoare şi într-o problemă personala. Emiterea de autorizaţii de către majoritatea primăriilor e un subiect delicat şi priveşte direct siguranţa cetăţenilor. Mai mult ca sigur că (,) Clubului Colectiv a primit Autorizaţie de Construire pentru amenajare, extindere, consolidare, orice. De aceea primarul spune că el a respectat legea. Cum se eliberează o asemenea autorizaţie? Prima dată se emite celebrul Certificat de Urbanism de către primărie in care se specifică ce se poate face pe locaţia respectivă conform Regulamentului Urbanistic Local si actele plus avizele necesare obţinerii autorizaţiei mult dorite. Aici este momentul in care legea poate fi fentată . Normativele din domeniul constructiilor de pe teritoriul ţării sunt foarte clare, nu ambigue ca în alte domenii. Se disting clar clasele de importanţă ale clădirlor , se ştie foarte bine ce construcţii fac obiectul normelor PSI sau pentru ce alte categorii există limitări impuse de stasurile româneşti. Aşa au scăpat de avize şi cei care administrează clubul ce a ars vineri noaptea. Ştiţi bine: au declarat o capacitate de doar 80 de persoane. Există două variante. Prima: arhitectii care s-au ocupat de proiect i-au invăţat pe administratori ce să declare la serviciul de urbanism că vor să amenajeze, fie a doua variantă: chiar cei de la urbanism i-au invăţat cum să "scape" de mai multe avize. Aici trebuie stabilită a cui este vina. Să ştiţi că aşa functionează domeniul construcţiilor. Dacă vreţi să întelegeţi nepăsarea primăriilor care eliberează certificate de urbansim vă dau un motiv irefutabil: nu impun studiu geotehnic printre actele necesare emiterii autorizaţiei de construire/amenajare/extindere/consolidare. Iar acest fapt reprezintă o mare problemă ulterior. Terenul din Bucureşti are capacităţi si proprietăţi precare astfel încât soluţiile alese iniţial nu corespund realităţii. Problemele nu s-au terminat. Se vor repeta astfel de evenimente catastrofale. Cu respect. Un cetăţean furios

un timisorean  •  2 noiembrie 2015, 9:26

nu inteleg de ce-i scrieti numele piedone intre ghilimele?!?pe el chiar asa_l cheama!

cristi  •  2 noiembrie 2015, 9:27

Ceva normal si specific pentru Romania, toti incearca sa se scoata basma curata... Dar trebuie sa plateasca, toti cei responsabili !!!!!!!

paco  •  2 noiembrie 2015, 9:48

Googlati "concert str Tabacarilor nr. 7" si o sa aveti o surpriza: acolo se dadeau concerte din 2014 pe banda. Clubul se numea tot Colectiv. Uitati-va si la iabilet.ro: https://www.iabilet.ro/bilete-concert-watain-si-degial-in-colectiv-664 Asa ca sa lasam bancul cu "avea autorizatie din ianuarie 2015". In 2014 cum cantau aia acolo? Nu pe mana primariei?

gigi de la scularie  •  2 noiembrie 2015, 9:53

Asa ne-a invatat societatea "moderna" si sistemele ei de calitate , sa avem documente care sa ateste ca...bla ,bla ,bla.Sa dovedim ca avem trasabilitate ca ave, pe dracu-lacu.Nu ai documente ... poti infunda chiar puscaria.Birocratii cer hirtii si tot sistemul din care acestia fac parte te baga la mititica .Asa apare grija mai mare pentru hirtii decit realitatea pe care trebuie sa o acopere

paco  •  2 noiembrie 2015, 9:58

Uite un concert si mai vechi, din 6 martie 2014: http://www.infomusic.ro/agenda/desant-concert-club-colectiv-bucuresti-6-martie-2014/. Ar fi interesant de aflat ce fel de autorizatii aveau atunci ca sa poata tine concerte. Sau era tot restaurant? Dar stai c-am uitat, clubul/restaurantul e autorizat abia din 2015... Piedone?

negru corneliu  •  2 noiembrie 2015, 10:02

nimeni nu spune ca minte ARAFAT , astfel in data de 28.09.2014 la clubul COLECTIV din fosta fabrica PIONERUL a avut loc un incendiu la care a intervenit ISU BUCURESTI si din declaratiile purtatorului de cuvant al ISU citez " clubul COLECTIV nu are nici un fel de probleme " , deci ISU BUCURESTI avea cunostinta de functionarea clubului COLECTIV inca din aceea data si nu au verificat in nici un fel acesta activitate.

Nelu  •  2 noiembrie 2015, 10:18

Dumnezeu sa-i ierte e cei decedati. Responsabilitate ? La cate scoli fara autorizatie de functionare merg copii? Ca se face in fiecare toamna recansamantul lor ? Si ? Astea nu sunt bombe cu ceas ?

Alecsandra  •  2 noiembrie 2015, 10:21

Dupa parerea mea Piedone va fi lepadat din brate si...va raspunde in fata legii "in numele interesului national". Tragedia e ca, intr-un fel, TOTI astia, toate liftele care au ajuns la ciolan NU inteleg ce li se reproseaza; in sinea lor sunt sinceri cand spun ca nu se simt vinovati cu nimic! ACUM ar fi momentul de reformare DIN TEMELII a clasei politice si a functionarilor publici. La gunoi cu toate laturile astea...

utraian  •  2 noiembrie 2015, 10:24

@paco, d-voastra nu intelegeti, sau intelegeti partial ce spune domnul Piedone. AIa, desigur au functionat mereu, insa astia nu aveau cum sa-i verifice, pentru ca programul inspectorilor se termina la 16:00 iar clubul isi incepea activitatea zilnica la 17:00. De-aia nu s-au facut controale, nu s-au intersectat orele de activitate. Clar? Piedone ma lasi , tataie? Scoteam lucruri mult mai inteligente si la 7 ani ca sa scap....

silviu dumitrescu  •  2 noiembrie 2015, 10:51

AUTORIZATIA DE CONSTRUIRE !!!! Nu cred ca exista A.C. pt acest Club !!! Seful de la Politia Locala Sect 4 a spus ca nu exista asa ceva pt ca imobilul exista de pe vremea lui Ceausescu. Corect ca exista imobilul dar cu siguranta aveau nevoie de A.C. pentru reamenajare: s-au facut instalatii noi electrice si de ventilatii, plafoane false, probabil si recompartimentari etc. - pt toate astea e nevoie de A.C. conform Legii 50. Daca nu exista acum o asemenea Autorizatie cu siguranta ca primaria de sector si Politia Locala (care include mai nou si inspectorii pe parte de Urbanism-Constructii) sunt direct vinovati ! Cum semnezi tu ca Primar o Aut de Functionare fara sa intrebi daca si-au scos AC ??? Macar pt taxa de Autorizare pe care o incasa Primaria daca te doare undeva de oameni ... Dupa cum spunea si Radu mai sus, daca s-ar fi emis AC aparea cu siguranta acolo un aviz PSI, intrau in joc un Arhitect, Verificatori atestati "MLPAT" (pt un asemenea Club trebuia sa ceri probabil A1, B9, C - unde B9 este "Siguranta in expoloatare", iar C este "Siguranta la foc"), un Diriginte de Santier, un Responsabil Tehnic cu Executia si Inspectoratul de Stat in Constructii - toti acestia insemnau niste profesionisti care ar fi purtat intreaga vina pentru o asemenea situatie daca se respecta Legea 50. Plus Constructorul !! care trebuia sa urmeze proiectul ! Constructorul am vazut ca declara la TV ca le-a sugerat sa cumpere un anumit material ignifug iar proprietarii nu au vrut. Un constructor serios lucreaza doar cu A.C. si cu Proiect - nu trebuia sa se bage ! acum este in culpa !! Cu siguranta daca apareau toti acesti profesionisti nu se intampla nimic. Dar daca totusi s-ar fi intamplat ceva erau de vina proiectantii si toti expertii de care vorbeam anterior si nu Autoritatile si Administratorii.

Dalina  •  2 noiembrie 2015, 11:05

Dumnezeu sa-i ierte!...Doamne, Da-le putere familiilor sa suporte suferinta...caci toti suntem datori cu o moarte...doar ca cei care mai merg la Biserica in timpul sfintei liturghii se roaga"Doamne , da-ne moarte usoara!" Traim vremuri in care evoluam mai rapid in unele sensuri....impartasim valori diferite...dar VALORI! nimic din ceea ce se intampla acolo nu poate fi de condamnat...din contra,dar, mult in urma am ramas cu organizarea...cu exigentele fata de cei care s-au transformat in dumnezei si nu doar ca au "credinta" ca sunt puternici dar sunt in aceasta oribila organizare pusi sa gestioneze destinele unei natiuni!!! Ma cutremur, vazand cum apar in fata camerelor si pe toate cenelele sunt ocolite voit sau din imensa lor ignoranta prevederile legale ESENTIALE...care prin respectarea lor s-ar evita acest tip de masacru...DA< CITITI VA ROG LEGEA nr. 50/1991, Actualizata 2014, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii..." La anexa nr. 2, după definiţia "Recepţia lucrărilor" se introduce definiţia "Schimbare de destinaţie" //// În înţelesul prevederilor art. 3, este necesară emiterea unei autorizaţii de construire şi/sau de desfiinţare, după caz, numai în situaţia în care pentru realizarea schimbării de destinaţie a spaţiilor sunt necesare lucrări de construcţii pentru care legea prevede emiterea autorizaţiei de construire."Articolul 3 (1)Constructiile civile, industriale, agricole, cele pentru sustinerea instalatiilor si utilajelor tehnologice, pentru infrastructura de orice fel sau de oricare alta natura se pot realiza numai cu respectarea autorizatiei de construire, precum si a reglementarilor privind proiectarea si executarea constructiilor, pentru: a)lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora..." OARE PRIMARIA, CEA CARE ARE ACEST IMOBIL IN EVIDENTA...NU CUNOSTEA CE DESTINATIE A AVUT INITIAL CLADIREA IAR TOATE ACTIVITATILE CE SE DESFASOARA ACUM TREBUIA SA FIE AUTORIZATE IN BAZA ELIBERARII UNUI CERTIFICAT DE URBANISM SI TOATE INTERVENTIILE FACUTE ASUPRA CONSTRUCTIEI SA FIE CUPRINSE INTR-UN PROIECT CE AVEA LA BAZA EXPERTIZA TEHNICA ASUPRA INTREGII CONSTRUCTII, AVIZE LA LA DETINATORII DE UTILITATI, DIRECTIA DE SANATATE, POMPIERI...SI TOT CE PREVEDE LEGISLATIA ANALIZAND SITUATIA INITIALA SI DESTINATIILE ULTERIOARE/PRPUSE???? DOMNULE PRIMAR...DOMILOR FUNCTIONARI DIN AMINISTRATIE...ATI AUZIT DE FELUL IN CARE O FABRICA...SAU ALTA CONSTRUCTIE FUNCTIONEAZA CU ALTA DESTINATIE DOAR DACA SUNT OBTINUTE CERTIFICATELE DE URBANISM?...SAU DUMNEAVOASTRA NU STITI CE IMPOZITE SE COLECTEAZA IN OGRADA DUMNEAVOASTRA!!! CUM POARE CINEVA SA TRAIASCA GANDINDU-SE LA CEA FOST ACOLO...DACA MACAR O DATA IN VIATA S-A ARS CU UN CHIBRIT SAU PUTINA APA FIARTA...DOAMNE, AJUTA-NE SA DEVENIM CEEA CE MERITAM..BUNI CRESTINI, ROMANI DEMNI SI DREPTI. CINE NU POATE...SA PLECE DIN TARA ,....

ion  •  2 noiembrie 2015, 11:06

E grav. Dacă în Colectiv s-a cântat înainte de ianuarie 2015, asa cum declara persoana citată în articol, atunci Piedone are de dat cu subsemnatul... Nenorocirea nu poate fi pasată, raspunderea apartine multora. Mâ întreb din ce a constat controlul făcut de inspectorii primăriei sect. 4 atunci când au trecut pragul magaziei Colectiv ... sau ce au scris oamenii lui Piedone în procesul verbal la finalul verificării.. A mai fost cineva să vadă dacă patronii clubului au înlăturat deficiențele? Cineva a comis o crimă. Si trebuie să platească. Altfel ramănem ca pe vremea ciobanului Bucur..

irina  •  2 noiembrie 2015, 11:16

Nu cred ca trebuie sa gandim ca este acoperit de hartii, DNA, biserica! Individul asta are nesimtirea sa spuna ca autorizatia e ok, numai copiii mor asa din responsabilitatea lui. Ar trebui sa iesim in strada sa tipam durerea si faptul ca nu mai acceptam mizeria mentala, amorteala mostenita. Prea tacuti am fost si la maternitatea Giluesti si la copilul mancat de caini, unde Oprescu plangea din iresponsabilitatea lui de sarlatan ***. Cum putem dormi noaptea pentru ca autoritatile dorm bine noaptea, fara remuscarea unui fum in narile doctorilor. Hai sa traim, fiind vii, cerandu-ne dreptul de a trai in siguranta!!!. Acum speram sa nu fim noi data viitoare...asta e starea in care am ajuns!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Toader  •  2 noiembrie 2015, 11:19

Am pierdut 2 persoane apropiate in tragedia cumplia si de atunci sunt sub stare de soc. Nu mai functionez fiziologic. Sunt impietrit, nu dorm, nu mananc, nu mai sunt in stare sa articulez doua fraze si clar am nevoie de ajutor psihologic. Dumnezeu sa-i ocroteasca pe toti cei pierduti, pe cei aflati acum intre viata si moarte si pe familiile lor! Sper ca primarul (monden) Piedone sa fie demis cat mai curand. Nu are moralitate, altul in locul sau si-ar fi prezentat demisia. Are de gand sa candideze iar? Sper sa nu-l mai voteze nimeni. Mai sper ca aceasta ingrozitoare tragedie sa lamureasca faptul ca aceste cluburi si discoteci functioneaza in cladiri improprii unde nu exista nici o protectie pentru cei carora le calca pragul. Centrul vechi ar merita inchis total. Va ganditi ce s-ar intampla in cazul unui cutremur mai serios cu cei aflati in Centrul vechi la distractie? Vreau sa va prezint o intamplare de acum doua saptamani in centrul vechi intr-un club. Un prieten al meu diabetic a facut o criza si si-a pierdut cunostinta in toaleta clubului. Cred ca vroia sa se spele pe fata ca sa isi revina... si-a pierdut cunostinta si in cadere si-a spart capul de marginea chiuvetei. S-a creat agitatie, am iesit sa-l caut si surpriza a fost sa vad cum patronul clubului pusese un bodyguard sa-l care afara langa intrare. Intreband ce s-a intamplat patronul mi-a facut semn din coltul buzelor, ceva de genul: du-l de aici... Eram socat de intamplare.... abia apoi cand eram cu amicul in taxi in drum spre spital, mi-am dat seama ca patronul nu vroia sa aiba probleme. M-a socat comportamentul tipului si m-am jurat sa nu-i mai calc pragul clubului sau. Nici macar nu a chemat un taxi, sau salvare... Pur si simplu l-a carat afata inconstient si l-a lasat acolo. Asta e comportamentul patronilor de cluburi din centrul vechi. Ulterior m-am informat cine este patronul si am descoperit ca este un om controversat, implicat in multe scandaluri si actiuni ilegale. *** (asa este stiut). Sper ca de acum incolo sa existe controale serioase la acesti rechini si escroci evazionisti ce fac orice pentru a-si umple buzunarele si sa inchida acele locatii unde nu exista siguranta persoanei.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

raul marius  •  2 noiembrie 2015, 11:19

Burdihanosul ,piedone,ciubucar de mama CIUBUCARILORE,client frecvent la emisiunea murdara ,maruta,politician tradator,se p+ot spune multe lucruri urite despre acest individ care inca se vede si primar gerneral,sa vezi atunci caracterul acestuia,cind MIRLANUL,ajunge sef,vai de ceilalti,intr-un cuvint trebuie vazuta si partea lui de vina,practic este intr-un mod sdau altul,responsabil in curtea lui si de bune si de rele !!!

Divort Rapid  •  2 noiembrie 2015, 11:33

Toate hartiile lui care il acopera nu vor sta in picioare cand va veni DNA-ul peste el! Nu am nici o indoiala ca institutiile statului functioneaza si ca vor face dreptate chiar si in acest caz ce pare complicat!

Alex  •  2 noiembrie 2015, 12:03

Vina este COLECTIVA...sa raspunda TOTI cei implicati de la TOATE nivelurile si din TOATE institutiile...

Paula  •  2 noiembrie 2015, 12:43

Piedone=***. Intrebati-l pe primar *** *** de la toti producatorii de fructe si legume care vand pe trotuarul paralel cu piata sudului? Eu merg frecvent acolo sa cumpar pepeni si efectiv imi este mila de acei oameni (vorbesc de producatori nu de speculanti) pentru ca trebuie sa plateasca *** ***. De ex. daca taxa pt 2m patrati este 500 euro/luna, *** ***, tot pe luna. Am vorbit cu nenumarati oameni si toti se plang de mafia pietelor din sectorul 4 dar oamenii dau la sapa un an de zile si au nevoie de spatiu de desfacere....Doar nu isi imagineaza cineva ca Piedone e strain de toate astea.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cetateanul Plictisit  •  2 noiembrie 2015, 13:14

Pentru ati face o casuta de locuit, primariile te omoara cu tot felul de autorizatii, inclusiv de la servicii care nu exista in zona, iar pentru un club .merge cu declaratie pe proria raspundere.. Mai bine imi fac si eu club in loc de casa ...

Cristi  •  2 noiembrie 2015, 13:28

Este clar faptul ca, iesind la prima ora cu acele hartii si obligandu-i pe angajatii de la politia locala sa doneze sange, primarul sectorului 4, vrea sa iasa basma curata, stiind ca urmeaza si intrebarea: CIne a dat aprobare de functionare acestui club? Observ ca foarte multa lume e plina de compasiune (in special cei tineri),posteaza pe facebook imagini de la loucl tragedie, propun masurile care trebuie sa fie luate, insa tot aceasta lumea care acum tipa, weekend-ul urmator va fi in cluburile din Centru Vechi, cluburi care au aceleasi probleme ca si cel care a luat foc. Normal, ar trebui sa se ia atitudine si nimeni sa nu mai intre in cluburile in care cladirile stau sa cada, faputl ca se tipa pe facebook insa sambata suntem in cluburile cu probleme, nu rezolva nimic.

CristiR.  •  2 noiembrie 2015, 15:47

Salut, Nu am vazut pe nimeni vorbind despre: Hotărârea nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu. - modificata prin: Hotărârea nr. 19/2014 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu. Acolo scrie negru pe alb cine trebuie sa obtina aviz si/sau autorizatie - chiar la Articolul 1. Daca poate cineva din primarie sa explice cum nu s-a incadrat clubul ala nenorocit nici la litera e) (modificata in 2014! prin micsorarea de la 600mp la 400mp) nici la litera g) atunci sa explice... Cum modificarile au intrat in vigoare incepand cu 19.02.2014 este imposibil ca la inceputul anului 2015 cand a fost eliberata de catre Primaria Sect.4 autorizatia de functionare aferenta anului in curs sa faca acest lucru fara a solicita conform HG nr. 1739/2006 modificata prin HG 19/2014(!) autorizatie PSI. Scriu asta in speranta ca cineva va discuta si acest aspect legal si relativ simplu in spatiul public si poate vom afla niste raspunsuri.

Iulia Pavel  •  2 noiembrie 2015, 16:08

Dar despre cei care au scris legislatia asta, dar cei care se inregistreaza cu un local de 80 de persoane in conditiile in care stiau foarte bine ca la evenimente vor fii sute, sunt ei prea mici si nu potolosc setea de scandal?...Piedone este primarul care pana acum 3 zile era ravnit si apreciat de mare parte din bucuresteni, pentru ca nu a dormit in bocanci si a fost implicat! astazi se vrea scos vinovat pentru ca niste inconstienti au avut in localul autorizat cu 80 de locuri, sute, si in care au mai facut si un spectacol de artificii neautorizat si extrem de periculos!

dan  •  2 noiembrie 2015, 18:38

Coruptia este mult prea mare la sectorul 4 . DNA—ul doarme. In Politia locala 4 domnul Popescu Piedone are neamurile puse in functii cheie ex: seful de la constructii Stavarache . Domnu Sholtz de autorizatii pentru locurile de parcare a fost prins ca lua spaga , este stire oficiala pe siteul primariei sectot 4, a fost mutat la spagi mai grase la autorizatii in constructii a fost prins si acolo cu spaguta si l—au pensionta. Si multe altele

dan  •  2 noiembrie 2015, 19:49

*** Piedone ,pana de craciun poate il vedem macar arestat

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi  •  2 noiembrie 2015, 22:07

Toata lumea scrie pe facebook cum sa se faca, ce sa se faca, sa moara patronii, ca e coruptie in tara si asta ucide, dar sambata, astia multi care tipa acum, vor umple sambata, cluburile din Centrul Vechi. Vor uita ca acele cluburi nu respecta nicio norma de securitate. Fratilor daca vreti protest, incepand de ieri, sa nu se mai duca nimeni in cluburile care nu respecta normele de securitate si atunci puteti sa spuneti ca nu au murit degeaba oamenii aia. Asa tipati toti pe facebook si sambata rupeti in 2 cluburile din Centrul Vechi, ca si cum nimic nu s-a intamplat si nu o sa se mai intample. Dar ati fost solidari cu mortii, ati aprins o lumanare (si ati facut si o poza pe care ati postat-o), ati scris sute de randuri pe facebook, v-ati facut datoria, dar gata, de sambata in Centrul Vechi! La scris si de dat din gura suntem toti buni, dar sa luam cu adevarat atitudine...mai greu.

Razvan  •  3 noiembrie 2015, 8:22

Vrem sa urlam.Vrem Despot.Vrem Chirila.Vrem Tolo si asemenea voua,cat mai multi.Mai multi.Multi.Trebuie sa ii inlocuim.Pe toti.Sa avem legi pentru oameni.Sa respectam reguli.Sa putem trai demni in aceasta tara.

Ion  •  3 noiembrie 2015, 14:23

Sunt prieteni buni oprea si piedone, a fost si la nunta si apoi botez la fiul lui piedone si se acopera unul p altul normal

Dan Luput  •  4 noiembrie 2015, 9:35

Sunt un roman revoltat. Va scriu in legatura cu ultimele evenimente de la Colectiv. Sunt unul dintre milioanele de romani revoltati, satui de toata mascarada si teatrul ieftin pe care il joaca politicienii nostrii. Constat ca lumea sa ridicat (pe buna dreptate) impotriva clasei politice si impotriva sistemului dar se rezuma sa revendice cateva demisii. Probabil toata treaba asta se va termina cu cateva demiteri si foarte putin probabil demisii. Sunt uluit ca lumea este furioasa dar se rezuma sa ceara cateva demisii.. Niciodata nu vom obtine o schimbare adevarata prin doua sau trei demisii. Sunt zeci de mii. Nimeni nu cere DEPOLITIZAREA INSTITUTIILOR DIN ROMANIA . Haideti sa vedem cine se afla in fruntea institutiilor statului? Cum ar putea fi altfel institutia decat cel sau cei care o conduc? In momentul de fata (si de fapt in ultimii 25 de ani )toate institutiile sunt conduse de POLITRUCI numiti de catre gasca (partidul) din care provin fara nici o legatura sau pregatire cu domeniul pe care il “conduc”. Sunt numiti acolo in primul rand pentru a servi interesele gastii si a lui personal. Singura preocupare a acestor indivizi este sa ramana cat mai mult pe aceste pozitii bine platite (de aici si migrarea politica de la un partid la altul) sa isi angajeze neamurile, amantele etc.. care vor fi avansati, premiati iar ceilalti raman cu munca si banii putini. Dar asta nici nu este cel mai mare necaz, marea problema este ca institutiile sunt politizate pana la nivel de sefi de servicii, departamente, birouri, etc.. daca s-ar putea si femeia de serviciu ar trebui sa aiba o culoare politica. Pentru a-si statua pozitia in cadrul statului trec pentru o vreme, (ca gasca prin apa) pe la ANFP Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Un alt teatru ieftin jucat de catre politicieni pe banii nostrii, oricum la urmatoarele alegeri marea majoritate vor fi schimbati pe motive de culoare politica dar vor avea motive sa conteste in justitie si sa solicite salariile retroactiv. (Cred ca subiectul acesta ar merita o investigatie journalistica, as fi curios cati bani sau platit in ultimii 25 de ani ca urmare a teatrului jucat prin intermediul ANFP-ului). Deci platim de la buget, din banii nostrii salarii pt. doi sau mai multi politruci pt. acelasi “serviciu”. Inmultiti imaginea asta cu cate deconcentrate sunt intr-un judet ori 40 de judete si veti vedea ca suntem condusi de zeci de mii de politruci numiti politic. Niciodata nu vom schimba nimic prin doua sau trei demisii. TREBUIE SA DEPOLITIZAM ROMANIA . Institutiile trebuie conduse de profesionisti neimplicati politic si care sa nu poata fi schimbati pe motive politice. Cred ca este momentul sa existe o coerenta in actul de conducere a acestor institutii. Cred ca este sufficient ca singurii oameni numiti politic ar trebui sa fie ministri, secretari de stat si prefect.(punct) Mai departe ar trebui sa avem profesionisti. Cred ca prin DEPOLITIZAREA INSTITUTIILOR ar trebui sa inceapa schimbarea actualului sistem corupt. DEPOLITIZATI ROMANIA !!! POLITRUCI LUATI-VA LABELE DE PE ROMANIA !!!

Mariana  •  4 noiembrie 2015, 10:10

Am avut magazine in Big,a obtine o auturizatie de functionare la sectorul 4 era o aventura.Interesa, daca ,am contract de inchiere(desi functionam intr_un spatiu privat)daca am contract cu firma de salubrizare,certifecat fiscal de la S4 daca firma sau eu PF,am datorii chiar daca nu locuiam si nu raportam la S4,daca am facut modificari la ale spatiului inchiriat repet chiar daca functionam intr_un spatiu privat,.....Am facut propuneri de imbunatatire a circuitului de autorizare DAR am primit un raspuns ca asta este Hotararea Consiliului si trebuie sa ma conformez.Autorizarea se facea anual si se aviza semestrial(SINGURUL SECTOR CARE FACE ASTA),pentru toate astea la primarie functioneaza o "hoarda"de inspector,rigurosi incruntati,severi daca nu era o hartie conform modelului si pentru care se incasau peste 65 lei anual. Greutatea si inutilitatea unor hartii le_am sesizat,dar mereu la intrebarea mea DE CE ?am primit raspunsul"sa fie hartia la dosar". Greu,inutil,ineficient,timp pierdut.De ce primaria nu transmite la primul aviz(care poate fi si singurul,ca la alte sectoare)informari la ISU,Sanepid,Pompieri,....etc.pentru a se putea face controale temeinice. Sa nu lasam patronii sa faca ce vor,dar sa nu_i putram pe drumuri. Sunt multe" DE CE" uri,pe care le_am pus in 13 ani cat am avut magazine in Big.Pentru mine est prea tarziu,dar pentru altii nu.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord