O zi simbolică

După 20 de luni de închisoare, Gică Popescu revine printre noi. Marele fotbalist a spus un singur lucru: ”Familia”!

joi, 5 noiembrie 2015, 12:15

Acum 1 an și 8 luni, chiar în orele condamnării, un cititor mi-a scris: „Nu mă bucur deloc. Dar Gică Popescu are ocazia să fie, fără voia lui, un dublu simbol. Ca fotbalist, a fost un simbol de dăruire, ca întemnițat este un simbol că nimeni nu stă deasupra legii”.

Ieri, Gică Popescu a ieşit din închisoare chiar în ziua în care guvernul cădea sub presiunea străzii.

Acum 1 an și 8 luni, românii constatau că au un stat puternic. Și îi spuneau „stat de drept”.

Dar un stat de drept nu e doar atunci cînd statul își impune dreptul asupra cetățenilor.Un stat de drept e atunci cînd statul însuși se supune dreptului.

Asta se întîmplă acum și nu e o paranteză fără semnificații că ambele, eliberarea și demisia, se petrec în aceeași zi. În timp ce Popescu revenea printre ai săi, politicienii plecau. Ei nu au ispășit încă.

Omul a avut dreptate. Popescu a fost, într-adevăr, un dublu simbol.

De azi, el poate deveni simbolul că, odată executată pedeapsa, omul își recapătă drepturile, mai ales cel la respectul semenilor.

Un tribunal l-a eliberat, dar de primit înapoi îl poate primi doar umanitatea noastră.

_CPR2037blogFoto: Cristi Preda/GSP


Comentarii (76)Adaugă comentariu

Ionut  •  5 noiembrie 2015, 16:00

Sunteti superficiali oameni buni care comentati fel de fel de balarii pe aici! Cititi printre randuri! Sa nu uitam ca e singurul care a achitat prejudiciul de buna voie in timpul procesului! Omu si-a inceput penitenta chiar dinainte a fi condamnat, asta daca ne deranjeaza atat de tare ca a stat 1 an si 8 luni in loc de 3.

bucur voinea  •  5 noiembrie 2015, 16:10

GP a purtat stindardul Romaniei ,fiecare greseste ,voi care-l criticati ,care-l blamati ce a-ti facut in viata voastra ,nimimicuri si acum criticati ,stati jos ,greseala este admisa pentru orice infractor ,el GP a gresit ,de ce-l huliti ,vorbiti romaneste voi corect ,voi cu atatea cuvinte triviale .Nu-i iau apararea dar imnul Romaniei ,dar bucuria atator clipe frumoase trebuie sa ne duca undeva ,unde? la ierta ,iertarea este o vina sau ceva care te face sa treci din admiratie la mila .Au fost momente cand purtam ura ,CE de bani are -A MUNCIT ,,a furat,, acum este liber -greseala este ceva care te face sa te ridici .Fruntea sus Capitane ,cainii latra -ursul merge . Cauta sa te indrepti ,viata este un indemn spre realitate

Cătălin Tolontan  •  5 noiembrie 2015, 16:14

@alex: nu, nu am timp, dar sint incapatinat

zlot  •  5 noiembrie 2015, 16:15

Sa fie sanatos dar pe la FRF sau LPF sa nu se arate. Este un om cu cazier si daca Hagi il vrea la Viitorul nu are decat, e jucaria lui privata.

popescu  •  5 noiembrie 2015, 16:21

mai bine taceai

dorelus  •  5 noiembrie 2015, 16:22

Cataline prea esti sensibil la situatia morala si la reintegrarea sociala a unui infractor(fost fotbalist foarte bun),doar legaturile strinse cu mafiotii Balecali ar trebui sa te puna bine pe ginduri inainte de a scrie despre el.Poate ca si tu te vei alatura *** Ioanitoia si-l vei propune presedinte la FRF.Pacat ca te lasi impresionat de trecutul lui Popescu sau Hagi,aproppo nu te-am citit dupa BLATUL steaua-viitorul 1-4,sau erai plecat din tara?pacat ca un jurnalist ca tine *** cu fosti fotbalisti actuali infractori,dar asta ne arata ca si tu Cataline tot om esti ,ba mai mult tot dimbovitean esti...Doamne ajuta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovi  •  5 noiembrie 2015, 16:26

a scris carti popescu? ma mir.el care la Liechtenstein pronunta Lichenstain?fotbalist grozav ,dar ca om infractor.sa nu confundam una cu alta.

ovidiu  •  5 noiembrie 2015, 16:28

Probabil toata lumea a cumparat hirtie igienica cu miros de trandafir.Ce frumos miroase cand o pui in baie.Dar dupa ce o folosesti nu-ti mai place mirosul.La fel SI cu puscariasii din fotbal

Altcineva  •  5 noiembrie 2015, 16:29

@ Catalin Tolontan Ce ai scris acum este decent, in ciuda parerilor debitate de cititorii tai! Popescu ne-a privat de cativa centi, insa basescu si gasca lui - de mii (zeci de mii de Lei pe fiecare); tot basescu le-a luat bugetarilor 25% din salariu luna de luna. Pe Popsecu il iert, pentru ca ne-a oferit momente cand am fost mandri ca suntem romani. Pe marinar si pe servitorii lui (inclusiv din justitie, in functii inca) - nicioadata! Cataline, ai enuntat principii pe care si politicienii le cunosc si le-au invocat inainte de alegeri; realitatea, dragul meu, este cu totul alta. In loc sa-ti pupe picioarele cei din segmentul 20-30 ani, a caror cauza ai pledat-o, te iau la rost, de la nivelul clasei a III-a, din punct de vedere gramatical! Sa raspunzi unuia care foloseste termenul "vrajeala" sau altuia care scrie numai fara cratime? Apoi, ce suferinte au avut si au cei din segmentul amintit, mai ales tinerii care abia au intrat in al treilea deceniu al vietii? Unul spunea ca s-a saturat; s-a saturat de invatat si de "spart banii" (expresia nu-mi apartine) prin cluburi? Daca tu ai evocat sarguincios niste principii, ai facut-o pentru copiii celor din generatia ta si a mea; mi-ar placea sa cred ca tinerii care le-au preluat (de oriunde, ca sunt lucruri stiute, citite, repetate pana la saturatie) sau cei carora le-ai pledat cauza militeaza pentru o viata mai buna pentru parintii lor, cocosati (asa-i obiceiul la romani, sa-ti ajuti in toate circumstantele copilul) la modul propriu de privatiunile de tot felul de pe durata mai multor decenii si regimuri. Si daca cei care tocmai au plecat sunt vinovati, de ce doar udrea este pe cale sa plateacsa pentru marasmul economic si moral cauzat de gasca marinarului? Inca ceva: daca esti indreptatit sa-i critici pe politicieni, induci ideea ca ai fi cel putin naiv daca-i menajezi pe cei din justitie si servicii! Concluzie: nu te mai obosi sa le raspunzi unora care scriu de parca ar fi in clasa a III-a si se comporta precum niste adolescenti la care primeaza hormonii! A.

Petru  •  5 noiembrie 2015, 16:30

Gica Popescu nu si-a executat inca pedeapsa. Liberarea conditionata e o forma de individualizare a pedepsei si aceasta se considera executata la data implinirii termenului de supraveghere. Astfel, urmatoarea fraza "De azi, el poate deveni simbolul că, odată executată pedeapsa, omul își recapătă drepturile, mai ales cel la respectul semenilor" nu isi are aplicabilitate. Chiar daca pe durata termenului de supraveghere nu are de respectat masurile de supraveghere prevazute de lege sau de executat obligatii stabilite de instanta de executare, el va mai avea de executat si pedepsele accesorii pana la implinirea termenului de supraveghere si, dupa aceasta, pedepsele complementare aplicate.

acdc  •  5 noiembrie 2015, 16:35

pentru crestinii din romania se pare ca iertarea nu exista. dar mi-e teama ca e mai grav : e vorba de multa prostie ( se compara ce a facut gica popescu cu marea coruptie ? ) , si multa invidie : gica popescu e o valoare , care traieste printre non-valori ( dupa ce 20%-25% din romani au plecat cine a mai ramas? uite cum deranjeaza si Hagi , cita ura si venin in comentariile impotriva lui; din nou valorile autentice deranjeaza in romania de azi ( sau a lui caragiale....

glont  •  5 noiembrie 2015, 16:39

Prin acest articol Tolontan m-a deceptionat profund. Sa nu mai faca pe justitiarul in sport ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian  •  5 noiembrie 2015, 16:41

te rog frumos spune drept cati oameni din redactia voastra sunt fosti puscariasi?

PARNAIAS  •  5 noiembrie 2015, 16:45

SA-L BAGE LA RACOARE INAPOI PE EVAZIONISTUL FISCAL, 20 DE ANI! VRAJEALA CU IMAGINEA CU IERTAREA. A FURAT, BANI MULTI DIN TAXE. PARNAIIIIIEEEEE!

luis  •  5 noiembrie 2015, 16:47

"De azi, el poate deveni simbolul că, odată executată pedeapsa, omul își recapătă drepturile, mai ales cel la respectul semenilor." Spuneti dumneavoastra.Eram deacord,daca eliberarea lui, nu era manjita de acele pseudolucrari stiintifice scrise de Popescu (sau nu).A intrat pentru smecherie si a iesit cu o alta smecherie,asa ca ,nu merita respect.Pacat de fotbalistul Popescu.Exact ca Hagi fotbalist bun,om si caracter ZERO.

Stefan  •  5 noiembrie 2015, 17:05

@Ionut, Gica Popescu nu si-a recunoscut nicio clipa culpa in fata judecatorului, a platit (oricum i se confisca suma) pentru a primi o pedeapsa mai usoara. A fost doar pragmatic. Ca a fost un erou, asa este. Sa nu uitam ca Helmut Kohl, eroul marii Germanii a primit 2 ani cu suspendare pentru bani pentru partid, nu pentru buzunarul lui. Iar Gica Popescu nu cred ca se poate ridica la nivelul lui Helmut Kohl!!!

TGC  •  5 noiembrie 2015, 17:08

Cataline, nu e treaba mea sa il reintegrez in societate. E treaba lui sa o faca prin comportament. Si nu Cataline, nu e o victima. E un infractor eliberat prin fals (nu il cred in stare sa fi scris atatea carti)!!!! S-a asociat de buna voi cu "fratii", sa suporte consecintele.

Dumitrica Bogdan  •  5 noiembrie 2015, 17:23

Cred ca numai nebunii si cei fara morala pot avea drept simbol un condamnat pentru furt si coruptielSi mai sunt cei platiti.Ne este rusine pentru ineptia scrisa.

florin  •  5 noiembrie 2015, 17:30

Cataline , respectul se castiga si se pierde G.P. face parte din ultima categorie , m-ai dezamagit cu acest articol .

luis  •  5 noiembrie 2015, 18:21

Sunt curios,cati francezi,jurnalisti francezi il vor face simbol pe Benzema ,daca se adevereste ca l-a santajat pe Valbuena.

alex91ro  •  5 noiembrie 2015, 18:40

Pe ce considerente imi cenzurezi mesajele? doar pentru ca ma exprim pe terenul tau de joaca? chiar nu sunt rau intentionat, sunt consecvent in idei, tu se pare ca nu esti, sau ai aceeasi parere despre Gheorghe Becali, George Copos, etc.? sau consideri cartile lui Popescu mai bune decat a celor mentionati anterior?

Gabi  •  6 noiembrie 2015, 12:18

sunt curios daca dl. popescu o sa mai umble cu nasul pe sus ca pana acum.. l-am vazut la istanbul in aeroport acum vreo 15 ani cand mai juca si se purta ca imparatul universului. invers a fost cu hagi care era down to earth si realmente deschis sa vorbeasca cu niste compatrioti in vacanta.

sile  •  6 noiembrie 2015, 12:26

Dreptul la respect se castiga, nu se capata.

Altcineva  •  6 noiembrie 2015, 15:00

@alex91ro Ca sa stii cum sunt cartile lui Popescu, trebuie sa fi citit macar cateva zeci la viata ta! A.

florin  •  6 noiembrie 2015, 17:25

Sigur ca trebuie reintegrat in societate si sa i se acorde iertare insa cu o conditie: cand va recunoaste direct si nu indirect ca a savarsit fapta. Sa nu uitam ca a fost de acord sa achite prejudiciu dar nu a recunoscut vreodata fapta. Prin urmare, daca nu recunosti ca ai gresit atunci cum poti sa fii iertat ? Zic si eu...

silicon_v  •  9 noiembrie 2015, 13:22

E normal ca a fost eliberat, daca o instanta a decis-o. Si e normal sa treaca mai departe, odata ce pedeapsa e finalizata. Nu e pedepsit pe viata sa fie un paria. Dar mie tot imi lasa toata povestea un gust amar: omul nu a aratat niciodata ca regret sincer faptele. Si si-a descoperit si talentul de "scriitor" in puscarie. Mare fotbalist, mic caracter.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord