Pînă acum, imposibilul: recensămîntul sportivilor și eliminarea multiplei legitimări

Elisabeta Lipă încearcă să taie două dintre canalele prin care sportul românesc încasează bani de la stat, livrînd la schimb tot mai puțină performanță

joi, 14 ianuarie 2016, 6:49

Fiecare ministru al sportului a venit, a văzut și a pierdut.

Nu toți au evitat lupta, dar toți au pierdut-o.

Un nou ministru are în față mașina impecabilă de tocat bani. “Privilegiile din sportul românesc sînt atît de extinse și banii sînt folosiți atît de aiurea încît nimeni nu le mai dă de cap”, spune un om din MTS. Aceeași sursă relatează că, de cîteva săptămîni, Elisabeta Lipă a discutat cu cîțiva apropiați, șefi de federații sau oameni din minister, anunțîndu-i care sînt două dintre prioritățile sale:

❶ Eliminarea multiplei legitimări

“Prin dubla sau tripla legitimare, sportivii ajung să-și dubleze recompensele olimpice. Nu doar că ele sînt, așa cum ați scris și voi în Gazetă, în topul mondial, dar cluburile mai dau și ele suplimentări. Fiecare club adaugă 50% la primă. Calculul e simplu. Un sportiv care este legitimat la două cluburi ajunge la primă dublă față de cea anunțată inițial!”

Cum în România marea majoritate a cluburilor sînt cluburi bugetare, banii suplimentari provin tot de la stat.

35.000 € adaugă fiecare club la care este legitimat sportivul

70.000 € dă MTS pentru medalia de aur la Jocurile Olimpice

“Chiar și sportivii sînt nemulțumiți de dubla legitimare”, spune un om din MTS.

De ce?

O medalie de argint la JO valorează 56.000 de euro de la MTS, dar dacă este dublu legitimat, cel de pe locul doi mai ia încă 56.000 de euro de la cele două cluburi, adunînd un total de 112.000 de euro. “Sportivul cu argint, dar dublu legitimat, îl depășește pe campionul care ia aur și care, fiind legitimat la un singur club, încasează 105.000 de euro”.

Practica multiplei legitimări este des întîlnită și la antrenori, pretutindeni în țară.

Dintre sportivi, aproape jumătate dintre atleți sînt dublu legitimați! Judo, natație, lupte sau box sînt alte sporturi cu multe duble legitimări. Numele mari nu fac excepție. De la atletul Marian Oprea și pînă la judoka Andreea Chițu, Corina Căprioriu sau luptătoarea Ana Pavăl, sute de sportivi aparțin sau au aparținut mai multor cluburi. Cei numiți sînt doar dintre cei mai cunoscuți și, prin urmare, expuși.

“Noi avem raportați 300 de campioni pe an, dar, de fapt, sînt 150”, descrie un om din minister brambureala care rezultă. El explică: “Cluburile intră în această morișcă pentru a raporta campioni, chiar dacă îi împart cu alte cluburi, ca să aibă un motiv să ceară bani mai mulți de la stat”.

“Ce putem face? Obținem de la două cluburi condițiile pe care ar trebuie să ni le dea unul”, explică sportivii.

“În privința sportivilor de valoare, nu e adevărat, există bani pentru toate loturile”, spune un oficial de la COSR.

 

❷ Recensămîntul sportivilor

În acest moment nimeni nu știe cîți sportivi are România. Cîți oameni fac sport organizat, la un club? Nu se știe!

Nu doar dubla legitimare, dar și alte fenomene scăpate de sub control mistifică cifrele.

“Șefii de federație nu respectă propriile statuturi și acceptă zeci de cluburi care nu mai derulează activitate, doar ca să aibă votanți o dată la patru ani”, descrie situația un oficial dintr-o federație de arte marțiale.

Din relatări concordante, fenomenul cluburilor false, care mimează activitatea sau și-o supradimensionează și au sportivi mult mai mulți pe hîrtie decît în realitate, se întîlnește peste tot, nu doar la artele marțiale.

“Există cluburi ale primăriilor care raportează în Consiliul Local un număr inventat de sportivi numai ca să ia ochii. Iar bugetele lor cresc la cote inimaginabile pentru noi, cei din sport”, spune altcineva din structurile sportive.

11 milioane € pe an au avut buget cele 21 federații olimpice, de vară și de iarnă

10 milioane € este bugetul anual al Clubului Sportiv Municipal București

 

Nu e vorba de răutate, ci de resurse, le-a spus Lipă celor din federații, cu care a tatonat ambele subiecte: multiplele legitimări și recensămîntul sportivilor. Aceștia au strîmbat din nas.

Ca și alți miniștri, Lipă le-a spus că dacă banii vor fi alocați pe aceleași canale, performanța din sportul românesc va continua să scadă. “Va fi o minune dacă luăm aur la Rio!”. Ei au mai strîmbat din nas încă o dată.

“Lipă a venit acum să descopere corectitudinea, dar cînd ea lua rentă viageră, se apuca iar de antrenat, renunța la rentă și iar o lua cum mai era?”, spune unul dintre opozanți.

În spatele nemulțumiților stau nu doar cele 72 de federații, ci și direcțiile județene și zecile de cluburi din țară, finanțate de la MTS, plus ale zeci de cluburi școlare, aparținînd de Ministerul Educației, sau celelalte, finanțate de primării.

Toate acestea alcătuiesc sistemul.

Nu e vorba că unii sînt buni, iar alții răi, ci doar că oamenii gîndesc diferit.

Iar cei care au condus MTS n-au izbutit să schimbe gîndirea.  Fiecare ministru a venit, a văzut și a pierdut.


Comentarii (43)Adaugă comentariu

Pînă acum, imposibilul: recensămîntul sportivilor și eliminarea multiplei legitimări | Punctul pe știri  •  14 ianuarie 2016, 7:14

[…] By Cătălin Tolontan […]

ion  •  14 ianuarie 2016, 7:46

sa mearga la vaslit, n-a terminat de falimentat canotajul……..

Dan  •  14 ianuarie 2016, 7:59

Sa ii spuna cineva doamnei ministru, ca degeaba se consulta cu aceeasi oameni, cu care s-au consultati alti ministri.
Va primi aceleasi solutii falimentare.

De ce am ajuns in buda la fel ca in alte domenii in care statul nu avea ce cauta ?

Pai aici este cauza:

<>

in afara de ora de sport de la scoala, guvernul nu are de ce sa finanteze alte cluburi de stat si sa le mentina.

Rog sa imi dati vreo tara din vest care face asa ceva. Una.

Imi zicea un fost handbalist zilele trecute ca in Suedia, unde a fost in schimb de experienta, intr-un club masculin de liga campionilor totul era condus de 3 oameni.
Era club privat si nu era finantat preferential de vreo primarie.

Fostul handbalist imi zicea ca este imposibil de construit cluburi private din Romania, din cauza finantarii si implicarii statului in cluburile ramase de pe vremea lui ceausescu si in cele asa zis „private”, adica de imagine de partid.

Doamna ministru este pe o cale gresita, deoarece nu a identificat cauzele. Nu face studii comparative, nu stie ce inseamna fair playul cu adevarat in vremurile astea in finantarea si reglementarea sportului din afara orelor obligatorii din scoala.

<>

Tatiana  •  14 ianuarie 2016, 9:10

Doamna ministru, vă rugăm din suflet…analizați și salariile personalului auxiliar. In 2011 au crescut doar salariile antrenorilor (atunci aparțineam de Ministerul Invățământului), iar noi…ceilalți ne uităm lung din 2008. De atunci nu s-a mai adăugat nimic la salariile noastre….doar cei 10%….acum…cu 1 dec. 2015, dar la salarii mici….acest adaos a fost tot mic. Incadrarile sunt deosebit de proaste. Și muncim și noi, nu numai antrenorii. Noi nu putem fără ei…dar nici ei nu pot fără noi. Și știți foarte bine că în toate domeniile s-a mărit foarte mult volumul de muncă la birouri. Și asta tot din cauza birocrației de sus care nu știe ce hârtii să-ți mai ceară….sau dacă ți-au cerut și peste un timp e nevoie din nou de aceleași hârtii, nu sunt căutate cele trimise…..se cer altele. Ne punem speranța în dvs. Coborâți privirea și la noi……bunul mers se datorează și din cauza noastră. Vă mulțumim!

stefanita  •  14 ianuarie 2016, 9:37

Sursele din minister pentru acest material par dubioase. Cum sa nu se stie cati sportivi sunt? Fiecare federatie are evidenta cu sportivii legitimati, cei care au participat in competitii (cei activi intr-un an, sa zicem), se poate raporta si centraliza acest numar in 3 zile. Dubla legitimare se poate reglementa foarte simplu de catre „autoritate”. La fel si premierile, daca chiar asa stau lucrurile.
Dar subfinantarea sportului ramane si „Toate acestea alcătuiesc sistemul” – acesta poarta un nume: Sportul Romanesc, care, cu putine resurse inca obtine rezultate.

CSB  •  14 ianuarie 2016, 10:10

Ministerul asta mi se pare ca are a face numai cu sportul profesionist. Nu am auzit nici o discutie serioasa, nici un proiect pentru sportul de masa, eventual ca un plus de sanatate al populatiei ( atat fizica dar si mentala ). Ne trebuie un minister, cu secretari de stat, cu buget, cu secretari de stat, cu angajati pentru a administra cateva mii de oameni din care cateva zeci fac performanta ? Reducem orele de sport din scoli, inchidem „curtea scolii” sa nu mai bata copiii mingea in ea, „nu calcati iarba” in parcuri, sifonam bani de la buget cu profesionisti, si ne miram ca aducem fotbalisti, handbaliste si rugbysti mediocri pe sute de mii de euro ( platiti din bani publici daca se poate – primarie, consiliul local ), ca sport de masa si baza de selectie nu avem. Si de-ar fi asta problema principala, tot n-ar fi asa rau, dar mi-e teama ce costuri de servicii medicale o sa avem cu tinerii din ziua de azi peste cativa ani.

UnulDedeparte  •  14 ianuarie 2016, 10:13

Nu inteleg de ce e asa de greu de rezolvat… sunt doar cateva sute de cazuri… in cel mai rau caz ar putea fi folosit CNP pentru identificare…

Mihai  •  14 ianuarie 2016, 10:51

Domnule Tolontan astept mai mult profesionalism de la dumneavoastra, documentativa corect si nu mai scrieti prostii cine va da asemenea informatii gresite ar trebui sa isi dea demisia! La Inot nu exista Dubla legitimare …. iar legat de Jocurile Olimpice sati linistit Romania din pacate nu va lua mai mult de 3 medalii per total

Ramon  •  14 ianuarie 2016, 11:17

în epoca PC ului numai la noi se pot intampla tot felul de smecherii. Nu ar fi mai simplu sa nu luam medalii sa nu avem pe cine premia ? E treaba clubului ce face cu banii, dar daca ei cred de cuviinta sa premieze din nou sportivul, vor fi mai putini bani pentru restul sportivilor, care vor renunta. Pana la urma, numai la noi unii sunt smecheri si castiga zeci de mii – milioane, in timp ce fraierii muncesc pe 770. Cand nu vor mai fi acesti inselati, profitorii pe cine vor mai pacali ?

radu  •  14 ianuarie 2016, 11:22

Ar fi frumos ca toti ministrii sa ia exemplu pentru ca fenomenul de luat bani de la stat prin diverse subterfugii e generalizat.
Un exemplu: lucratorii din cadrul MAI care in anul 2009 au avut gradatie de merit, 10% din salariu in plus timp de un an, cand s a luat decizia eliminarii prin integrarea in salariu a sporurilor, această prima a fost inclusă si ea. Iar din 2009 si pana in prezent, persoane de pe funcții egale, cu vechime egală, etc. sunt plătite diferentiat. De 6 ani.

Cătălin Tolontan  •  14 ianuarie 2016, 12:11

@stefanita: sursele sint foarte bune :-) iar sistemul denaturarii cifrelor e simplu. Federatiile isi alcatuiesc numarul de sportivi adunind numarul de sportivi raportat de cluburi. Unii sportivi sint numarati la doua sau chiar trei cluburi. Iar altii nu exista decit pe hirtie.

Bubu  •  14 ianuarie 2016, 12:18

CNP pe legitimatie, simplu. Ca la alegeri ptr vot multiplu, evidenta electronica la toate federatiile.

stefanita  •  14 ianuarie 2016, 12:55

Catalin, prin lege, sportivii sunt legitimati cu carnete numerotate emise de catre federatii in baza datelor personale. Federatiile au aceste evidente in tabele excel sau baze de date, exista sporturi la care se dau coeficienti valorici sportivilor (tenis, de ex). Raportarile cluburilor sunt una, iar pentru recensamantul sportivilor (totali si activi), informatiile se obtin simplu de la federatii.

stefanita  •  14 ianuarie 2016, 12:58

In plus, sportivii platesc federatiilor taxe anuale (prin cluburi) deci alta evidenta ce este/trebuie tinuta clar. Este foarte simplu.

Emilian  •  14 ianuarie 2016, 14:28

Observatiile ministrului lui Lipa sunt de bun simt, nu prea inteleg de ce se gasesc atatia carcotasi care sa conteste acest demers. Ca ar mai trebui facute si multe alte lucruri in zona sportului este evident si discutia e mult mai lunga. Motivul pentru care alti ministri au esuat cand au incercat sa faca anumite schimbari este acela ca exista o inertie a sistemului, a oamenilor din sistem si acest lucru se observa si acum.

Vasilique  •  14 ianuarie 2016, 14:50

Hai că sunt chiar curios! Dacă reușește, jos pălăria pentru doamna Lipă, pe care nu o apreciez în mod deosebit pentru prestațiile din zona administrativă. Evident, a fost un mare sportiv, dar în birou nu contează medaliile ... Totuși, îi țin pumnii în aceste două demersuri!

Cătălin Tolontan  •  14 ianuarie 2016, 14:50

@stefanita: asta nu exclude sectiile fantoma. Nu de raportari duc federatiile lipsa. Problema e ce e in listele acelea. Sportivi reali sau sportivi reali si multi fictivi. O sa mai discutam despre asta.

gio  •  14 ianuarie 2016, 15:49

este un intreg sistem bazat pe coruptie si care are ca obiect fraudarea banului public. In atare conditii eu nu vreau nici o medalie la Rio! Nu vreau ca un sportiv sa primeasca prima din bani publici de 3 ori! Nici sefi mafioti de federatie sa inventeze cluburi sa aiba votanti. Sau primariile sa inventeze cluburi sa aiba canal de fraudare a banului public. O tara jenanta

stefanita  •  14 ianuarie 2016, 16:16

Tabloul este mai complex dar nu este nicio filozofie de deslusit si nici de reglementat. Dubla legitimare se poate rezolva printr-un articol de HG, cred, Regulamentul de aplicare a Legii sportului.
Si ca sa inceapa de la poarta ministerului: cand duci un club proaspat infiintat ca sa obtina certificatul sportiv, sa nu mai ceara rezervarea de denumire si dovada spatiului ca astea le-a validat deja judecatorul si alte solicitari fara sens.

nicusor  •  14 ianuarie 2016, 17:32

Perfecta luare de pozitie cu dubla legitimare. Despre exctitatea numarului de sportivi legitimati totul e simplu si nu vad dece se comenteaza fara rost. Rog pe dl. Tolontan sa sensibilizeze pe cei in drept sa rezolve DEFINITIV SITUATIA CELOR CARE ASTEAPTA RASPLATA MUNCII LOR PRIN INDEMNIZATIA DE MERIT este vorba de antrenori valorosi care au antrenat sportivi la fel de valorosi care au adus Romaniei medalii olimpice, mondiale sau europene si au adunat ani multi la varsta... Postmortem nu se acorda...

kkciosuldelahamangia  •  14 ianuarie 2016, 19:17

ia uite, o racila, o sinecura a sistemului comunist vrea sa faca curatenie. nu va face nimic pt. ca va trebui sa desfiinteze cele doua departamentale care papa bani publici: dinamo si clubul sportiv al armate.
Dan are dreptate, nu poti sa ai competitii corecte cand ai inca doua cluburi finantate de stat si care sunt mereu avantajate.

Cătălin Tolontan  •  14 ianuarie 2016, 19:48

@kkciosuldelahamangia: vorbesti despre cea mai mare sportiva din istoria canotajului mondial

Catalin C  •  14 ianuarie 2016, 20:15

Crede-ti ca ar pute sa se faca ordine si in modul de alocare al banilor catre licee sau scoli cu program sportiv? Sunt licee cu clase sportive care primesc bani(si nu putini), pentru a pregatii sportivi de mici. Dupa ce ca sunt conditionati sa adere la clubul liceului pentru a fi primiti in scoala sau liceu, modul in care sunt pregatiti, daca sunt pregatiti, lasa de dorit. Pentru cunoscatori rog studiati istoria OM 5568/2011. Cu mult profesionalism la vremea aceia sa ocupat dl. GAFIUC. Aparea pe acolo si doamna Tocala, dl. Traistaru si alti specialisti din ministerul sportului si ANST-ul de la acea vreme. Cu respect.

kkciosuldelahamangia  •  14 ianuarie 2016, 20:21

sportul e doar divertisment, pt. unii pe banii lor, pt. altii pe bani multi da' ai statului, adica si ai mei.
o seara buna.
p.s. astept in continuare sa scrieti anchete despre risipa de bani publici de la inca cluburile departamentale, nu doar despre Poli Timisoara, U Cluj, ASA Tg-Mures, Pandurii , etc.

Maria  •  14 ianuarie 2016, 20:30

Dar la FRT cine face selectia antrenorilor si a sportivilor de lot? Daca esti din provincie esti mort. Isi fac loc numai cei din familiile bogate. Premierile sunt numai pentru cei care sunt prieteni cu cei de la FRT. Nu conteaza rezultatele!!!!! Si cum se poate ca d-nul Cosac sa fie si presedintele FRT si seful clubului Dinamo? Si sportivi sa fie premiati cum trebuie. Muncesc din greu si sunt tratati ca niste sclavi. Datorita lor se canta imnul tarii.

Seba  •  14 ianuarie 2016, 23:08

Domnule Tolontan, la Natatie nu exista Dubla legitimare verificati va rog daca am dreptate iar apoi va rog sa corectati articolul( portiunea din articol)... pentru stiu ce inseamna sportul de performanta la nivel de copii juniori tineret si seniori, am sa va spun ca acolo este o problema grava centrele, cluburile sportive; aceste cluburi sunt subfinantate se pleaca la competitii nationale pe bani foarte putini ( de multe ori pe banii parintilor) copiii stau de cele mai multe ori in conditii mizere ( iarna prin internate neicalzite uneori insalubre) se fac sacrificii mari si nu prea avem ce sa le oferim acestor copii... iar pe acesti copii trebuie sa ii crestem si sa ii mentinem pana la nivelul seniorilor sau tineretului pentru a face mare performanta.... oferindu-le NIMIC!

Atletul  •  15 ianuarie 2016, 9:32

Oare nu vede doamna ministru ca la seniori majoritatea sportivilor renunta, din cauza veniturilor mici obtinute ca sportivi ?
Daca veti taia si veniturile suplimentare obtinute din dubla legitimare, asa cum s-au taiat premierile pentru medalii la campionatele nationale, vor ramane in sport sa obtina medalii doamna Lipa si "specialistii" din minister.

Antrenor  •  15 ianuarie 2016, 15:39

Sa pastram aceiasi unitate de masura ; pensie viagera sau salariu . Pensia viagera , conform legii = 1,5 salariul mediu .

er5reg  •  15 ianuarie 2016, 16:47

erergeg gverge bgt

Anonim  •  16 ianuarie 2016, 22:49

Taiati ca si asa castigam nimic.taiati si nimicul care il luam si Romania va ajunge sa aiba 0campioni

George V.  •  18 ianuarie 2016, 21:38

Pana acum cativa ani jaful politicienilor, din bugetul de stat, parea normalitate in sistemul de valori ale majoritatii romanilor. Acum dupa atatea arestari intelegem ca nu e de joaca cu banii statului. In prezent dubla legitimare implica o dubla raportare a performantelor, o dubla premiere baneasca si toti credem ca asa este normal. Este posibil ca peste ceva timp sa nu mai mearga smecheria asta. Doamna ministru Elisabeta Lipa a deschis cutia Pandorei a sportului romanesc. Oare va reusi sa schimbe sistemul traditional si neperformant sau va pierde la fel ca toti predecesorii sai care s-au atins de subiectul asta ?

Isaccea  •  19 ianuarie 2016, 11:48

Domnule Tolontan, CSM Bucuresti a avut la dispozitie peste 11 mil. euro (nu 10 mil.): 6,9 mil. euro bugetati la inceputul anului de CGMB, 1 mil. euro la prima rectificare (chiar inainte de arestarea lui Oprescu, obtinuti pe un proiect pe care nici un consilier nu l-a vazut) si 3,2 mil euro obtinuti la ultima rectificare de buget (prin octombrie 2015). Un total de 11,1 mil euro! Cei ce conduc clubul respectiv maresc an de an cheltuielile, avand in fiecare an nevoie de rectificari importante. De exemplu, in loc sa se incadreze in acei 6,9 mil euro (o suma impresionanta si aia), au cheltuit cu 60% mai mult decat bugetul initial! Pai pe astia nu-i trage chiar nimeni la raspundere?

anad dode  •  26 ianuarie 2016, 0:09

Cătălin Tolontan • 14 ianuarie 2016, 19:48
@kkciosuldelahamangia: vorbesti despre cea mai mare sportiva din istoria canotajului mondial
Chiar daca ai fost cel mai mare sportiv din lume asta nu implica faptul ca trebuie sa si fii un bun functionar/politician/manager, exemple sint destule.

Adrian  •  26 ianuarie 2016, 11:09

Bun articolul. Sa continuati ancheta de presa pe aceasta tema.

Mihai, antrenor  •  29 februarie 2016, 22:21

E ca drobul de sare din "Prostia omeneasca" a lui I. Creanga. Aduceti-va aminte ca aceste duble legitimari sunt un mod de a ajuta tocmai performanta. Un club cu un performer accepta sa imparta punctele din concursuri insa obtine rezultate mai bune datorita sprijinul celuilat club. “Noi avem raportați 300 de campioni pe an, dar, de fapt, sînt 150”, E o problema falsa, care poate fi rectificata .... e vorba de 300 nu 3 milioane. Atat timp cat se stie inseamna ca se poate corecta. E suficient sa se verifice modul de raportare. Trebuie sprijiniti sportivii si gasite si alte moduri de a ajuta sportul de masa si cel de performanta.

Vasile  •  19 octombrie 2016, 13:17

Pana se va realiza acest recensamant si se vor depista dublele legitimari si eventual exlude din lege permisiunea intocmirii lor va mai curge multa apa pe Dambovita iar spagile de la cel mai mic pana la cel mai inalt nivel se vor lua si da in continuare ca sa existe "performanta " doar la nivel de discutie /plan . Seniorii se retrag dupa ce primesc renta viagera iar juniorii pot fi numarati pe degetele de la o mana . Despre ce vorbim ? Pe cine ar trebui sa mai premiem in viitorul chiar si cel mai apropiat? Voi continuati sa numarati .... cu siguranta nu veti mai avea ce sa numarati in cel mai scurt timp.

Dan M.  •  19 octombrie 2016, 22:14

Cum adica nu au izbutit ?! N-AU VRUT sa izbuteasca !

Gabriel  •  19 octombrie 2016, 22:49

Nu ar fi rău să vă uitați puțin peste Strategia Sportului Școlar și Universitar 2016 - 2032. Veți vedea întoarcerea la statul atotstăpânitor inclusiv prin introducerea dublei legitimări în mod oficial și legal, cu drept de coproprietate și cu acord la transfer. Este incredibil. http://www.fssu.ro/wp-content/uploads/2016/10/Strategia-Sportului-Scolar-si-Universitar-pentru-perioada-2016_2032.pdf

Marian  •  20 octombrie 2016, 9:29

Incearca tu Tolo sa faci performanta legitimat fiind la un LPS , unde fondurile sprijinirii performantei adevarate sunt muuuult sub 0 , ti-o spune unul cu copilul multipla medaliata nationala - de 18 ori campioana nationala , 5 medalii balcanice - 2 de aur , si careia LPS e legitimata nu ia oferit niciodata vre-o recompensa cu greu gasind bani pentru deplasari la competitii , iar despre conditii de pregatire nici nu poate fi vorba ! Noroc cu dubla legitimare la un club mare , dar unde din pacate nu exista conditii de scolarizare , club care crede in copil si are posibilitatea sa-i ofere conditiile realizarii marii performante ! La aceasta abordare s-a gandit cineva cand pune asa informatii pe piata ? Vorbim despre recompense ? Dar neajunsurile , lipsurile , munca sa ajungi la recompense sunt specificate undeva ? S-au aceasta femeie de la conducerea ministerului a uitat prin ce a trecut acum ca are trese si functii ?

Tonița Razvan  •  20 octombrie 2016, 10:25

In țara asta avem o dubla Campioana Olimpica in istoria natației romanesti care este din Braila si o cheama Diana Mocanu. Oare cîți isi mai amintesc de ea si de performanțele ei ??? La Braila se practica inotul pe uscat si unicul bazin acoperit in care Campioana Olimpica s-a format si a ajuns la marea performanța, zace fara apă si inchis din cauza neglijenței si incompetenței unor oameni din conducerea MTS..."va multumim" doamna Lipă pt sprijinul dvs. Semnat, "MP"

I.OPINCARIU  •  20 octombrie 2016, 11:02

AR FI BINE CA DMNA MINISTRU SA SE INTERESEZE SI DE DEZASTRUL DE LA FR PATINAJ.CAZ UNIC IN SPORTUL NAȚIONAL EUROPEAN SI CRED MONDIAL.UN OM CARE ZICE CA ESTE PREȘEDINTE FARA AVIZUL MINISTERULUI SI JUDECĂTORIE DIN 2010.NEREGULI DEPISTATE DE AUDIT SI CURTEA DE CONTURI DOSAR LA IPG BUCURESTI.DATORI FĂCUTE IN NUMELE FR PATINAJ,FOLOSIREA ȘTAMPILEI,TAXE IMPUSE DE DANSUL CONT BLOCAT SI INCA MULTE ALTE NEREGULI.INTREBAREA ESTE CINE SI DE CE TOLEREAZĂ ACEST DEZASTRU.TOT CE FACE ESTE PRIN ÎNCĂLCAREA STATUTULUI FRP

ilie florescu  •  21 octombrie 2016, 13:14

O alta fasaiala de articol. Mai corect ar fi fost sa ne spui cu subiect si predicat, care sunt federatiile in care se practica dubla legitimare. Daca articolul era documentat corect si nu doar alimentat de barfe de catre cuplul trist Elisabeta Lipa-Mihai Capatana, ai fi putut afla ca in realitate, din cele 74 de federatii nationale, doar in vreo 7-8 federatii olimpice se practica dubla legitimare. Si sti care sunt acelea?! Exact federatiile alea olimpice care primesc bugete de milioane de euro anual desi fiecare dintre ele nu au mai mult de 300 de sportivi legitimati in toata tara. Si pana la urma, chiar si asa, dubla legitimare in cazul acestor catorva sporturi olimpice nici macar nu este o asa de mare problema pentru sportul romanesc deoarece aceasta dubla legitimare nu este nici pe departe o practica generala ci se practica doar in foarte putine sporturi, in general olimpice, in care daca ea, dubla legitimare, nu ar exista, ar dispare foarte multi sportivi cu potential. Si odata cu ei ar dispare si acele sporturi care oricum sunt in moarte clinica. Foarte multi campioni olimpici au beneficiat de dubla legitimare in cariera lor. Pe de alta parte insa, ceea ce faceti voi sustinand-o pe aceasta Lipa este foarte urat. Cum adica noi toti trebuie sa-i suportam toate rautatile, *** si elucubratiile doar pentru ca este campioana olimpica? Pai dupa ce aceasta Lipa a profitat de toate aceste avantaje financiare si a mancat ani de zile bani buni doar din sport, acum vrea sa le dea in cap celor care vin din urma. Adica, dupa ce ea a devenit milionara in euro din sportul asta amarat, restul nu mai conteaza?! Cum adica e nasoala dubla legitimare?! Dar de ce nu e nasoala si dubla, tripla sau cvadrupla salarizare in cazul ei?! Adica ea este foarte corecta si principiala, nu-i asa?! Adica ea, Lipa, are dreptul sa ia bani de peste tot, are dreptul sa incaseze lunar vreo 400 de milioane de lei vechi, are dreptul sa ia bani din renta viagera, are dreptul sa ia bani din salariu de ministru, are dreptul sa ia bani ca general, are dreptul sa-si tina fiul la studii in Elvetia cu zeci de mii de euro pe an, etc, dar amaratilor astia de sportivi care vin din urma trebuie sa li se taie orice drept?! Crezi oare ca idemnizatia aia de 600 lei pe luna pe care o dau unele cluburi catorva sportivi olimpici dublu-legitimati pune oare in pericol asa de tare bugetul sportului?! Personal o sa cred in buna ei intentie doar atunci cand si Lipa va renunta la toate avantajele ei financiare pe care le incaseaza lunar din sport si o sa se limiteze doar la o singura sursa de venit pe principiul “eliminam dubla legitimare ca sa nu primeasca sportivii bani din doua parti dar, eliminam si dubla salarizare pentru ca nici conducatorii sa nu ia bani din mai multe parti”.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan  •  2 decembrie 2016, 13:42

Minunata nebunie. Iar acel plan apoteotic pentru sportul scolar , cu incepere de maine - de luni -, pare scris chiar de maestrul H.G. WELLS. intr-o adaptare pentru episodul " Sportul Romanesc ultimul zombi ".

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord