Mesaj pentru Digi24

Cel mai elogiat post de știri nu citează ziarele, televiziunile sau radiourile românești din care, inevitabil, preia unele dintre știrile sale

joi, 28 ianuarie 2016, 8:46

Dragi colegi,

Ne pare rău că în această dimineață nu găsiți aici și în ziar o știre.

O știre din care să faceți un subiect pe care să îl rulați apoi toată ziua pe Digi24, fără ca să citați sursa.

Așa s-a întîmplat ieri cu subiectul autorizației de construire antedatate de la Stadionul Național.

Așa s-a întîmplat pe 3 noiembrie, tot în legătură cu acest stadion. (GSP, 11:13 AM- Digi 24, 18:17 PM).

Așa se întîmplă cu o netulburată consecvență.

Știm că nu aveți nimic special cu noi. Pur și simplu, pe postul la care lucrați nu se rostesc și nu se afișează numele altor televiziuni, ziare, siteuri sau radiouri din România. Pare o regulă internă.

Rareori, nume de oameni mai scapă, că se infiltrează și situațiile neprevăzute plus voința prezentatorului din direct, așa cum a făcut ieri Liana Alexandru (GSP, 6:58 AM – Digi 24, 15:04 PM).

Apoi, la montatul știrii, numele dispar, iar cele numele de instituții de presă nu apar niciodată.

Decît să ocultați instituția și să citați omul, mai bine renunțați vă rog! Nu vorbesc în numele nimănui, dar, în ceea ce mă privește pe mine, pot să vă rog asta.

”O știre a jurnalistului Cătălin Tolontan”, a spus prezentatoarea. Ce înseamnă Cătălin Tolontan? Tolontan nu e decît un jurnalist, plin de defecte. Tolontan nu scrie, încă, pe pereții orașului, cu graffiti. El scrie în ziar, pe site, pe blog, toate purtînd un nume.

Subiectul celor două autorizații a apărut pe coperta unui ziar, ceea ce, știți cu siguranță, e ceva mult mai puternic și mai credibil decît un om. Pentru Digi 24, sursa instituțională nu există.

Uneori există Washington Post, dar nu Adevărul sau hotnews. 

Din relatările voastre, omul dispare, iar ziarul, siteul sau blogul nu există.

În locul lor, rămîne regula propriei virtuți, justificată în termeni confucianiști: ”Sîntem prea mari, noi cei de la posturile RCS-RDS, prea buni și prea mulți ca să nu producem toate știrile. Chiar ceea ce nu producem ne aparține”. 

Unii dintre voi ați lucrat acolo, așa că vă amintiți că această filozofie autarhică a fost dictată de conducerea trustului Pro și a sfîrșit din autoglorificare în autopietrificare.

De fapt, voi nu veniți doar de la Pro. Voi veniți din toate colțurile necăjite și suferinde ale presei.

Sîntem, în bună măsură, la fel. Niște emigranți profesionali, călători dintr-un prezent nesigur către un viitor pentru care nimeni în lume n-a găsit încă o soluție.

Companiile de tehnologie, care se extind în zone de media, așa cum e cea a voastră, par un posibil refugiu. Depinde însă cît din bagajele cu principiile profesiei vom putea duce cu noi.

Cînd refuzați să citați subiectele de la ziarele, televiziunile și siteurile celor rămași în urmă vă comportați ca și cum, după ce ar fi debarcat în Ellis Island, primul val de emigranți în America ar fi scufundat navele aflate în urma lor pe rutele reci ale Atlanticului.

Și noi greșim.

Greșim necitînd cu suficientă atenție știrile celorlalți, uneori chiar pe cele ale voastre. Puteți face, desigur, o colecție cu știrile voastre necitate de noi.

Toți uităm sau avem momentele de răutate, invidie și rătăcire. Dar nu am remarcat ca altcineva din presă să facă din necitare o regulă.

Una e să greșești necitînd și alta e să citezi din greșeală. 

Am văzut cum s-a întins ieri subiectul cu adeverințele semnate de primarul Onțanu.

Televiziunile l-au citat, atribuindu-l Gazetei sau blogului. Realitatea, Antena 3, B1, România TV, TVR. Televiziunile acestea partizane, unele în insolvență, majoritatea la limita banilor și toate criticate.

Pînă și Antena 3 a citat sursa. De ce spun ”pînă și Antena 3”?

Pentru că e postul pe care l-am numit unul de propagandiști. Cînd? De nenumărate ori. Inclusiv atunci cînd Dan Voiculescu, patronul lor și al ziarului, a intrat la închisoare.

Ei plîngeau pe umărul lui, iar eu am scris că decizia justiției e sacră și că Antena 3 face un imens deserviciu profesiei prin propaganda în favoarea lui Voiculescu.

Voiculescu, intrat în închisoare, iar ei, pe post, au continuat să se comporte normal, fără să considere opinia angajatului sau vecinului de trust drept un capăt de țară.

Da, sînt făcut în toate felurile pe Antena 3. ”Cretin”, ”băsist” și ”abject”.

Da, subiectele Gazetei sînt răsucite sau înfierate.

Da, eu îi numesc propagandiști, iar ei caută în spatele lucrurilor pe care le publicăm mobiluri oculte. Însă citează.

Despre B1, Realitatea sau Evenimentul zilei am relatat că primeau indicații de la Elena Udrea. Sigur că nu le sînt pe plac și au dreptate să nu le fiu, dar citează.

Voi l-ați îndepărtat pe Sorin Kosz, unul dintre șefii site-urilor Digi, pentru că numele îi apărea în cîteva mail-uri pe care le-am relatat din Gala Bute. Dormisem pe holurile unui ziar de provincie cu omul acesta acum 15 ani. Astăzi, el n-a mai fost suficient de pur pentru voi.

Acum, pe bune: care e diferența între a primi indicații de la oamenii Elenei Udrea pentru a ascunde știri și aceea de a primi interdicții de la propriii șefi ca să ascunzi ziare cu totul?

Nu vi se pare ironic că tocmai voi, despre care nu doar eu, ci și majoritatea presei, am scris repetat că sînteți mai echilibrați, să ignorați presa din jur?! Am căutat pe siteul vostru numele ziarelor sau siteurilor de știri din România, cu subiectele mai bune sau mai rele, în orice caz suficient de bune de vreme ce le preluați.

Nu le-am găsit, dar poate că n-am căutat suficient.

 

Dragi colegi de la Digi24,

Cu unii dintre voi am lucrat.

Cu alții, nu, dar aveți experiență de presă cel puțin egală, iar în unele situații mai mare decît a mea.

Ați reușit subiecte grele, aveți decenii de muncă, aveți realizări importante în această profesie în care ni se pare că nu rămîne nimic azi din ceea ce am făcut ieri. Dar nu e așa.

Și știți foarte bine că a cita nu e un act de curtoazie profesională, un hatîr, un ceremonial de reverență colegială. A cita nu e o poveste între noi, jurnaliștii, ci un gest de informare a publicului.

Citez ca să spun de unde știu și ca oamenii să zică ”Aha, asta a descoperit-o un ziar, o fi ceva sau o fi nimic!”.

O lume în care nu existăm unii pentru alții, ca jurnaliști, nu e o nici o nenorocire.

Dar noi nu redăm, de regulă, ideile noastre, ci încercăm să transmitem mai departe faptele, informațiile, viziunile și părerile altora.

Lumea în care nu ne cităm e o lume în care nu circulă ideile.

O iluzie desigur, pentru că ele circulă oricum.

Încă o dată, scuze că azi nu găsiți nimic aici!

Unele lucruri durează pînă le găsești.

 

 


Comentarii (66)Adaugă comentariu

roby_ss  •  28 ianuarie 2016, 17:27

Dle Tolontan,
Va urmaresc articolele si va admir munca, mai ales dupa aparitiile pe Europa FM. Din pacate, acum exagerati. Pe Digi24.ro apare numele dvs si un link catre blog, chiar daca se acceseaza prima pagina a blogului se poate gasi prezentul articol, nu prea magulitor la adresa postului rcs-rds. Chiar si facand parte din trustul din care faceti parte, poate ar trebui sa sprijiniti si sa promovati mai mult sursele de informatii echidistante si profesioniste din randul carora face parte si Digi24. Cine stie, poate si alti colegi din trust se vor molipsi ... Poate.
In rest, va doresc multa sanatate, si putere de munca.
Cu stima,

Jose  •  28 ianuarie 2016, 17:44

Digi 24 = SRI = DNA
Nu e bine sa "te pui" cu ăștia! Părerea mea.

Cătălin Tolontan  •  28 ianuarie 2016, 17:44

@roby_ss: linkul la blog a fost pus dupa aparitia articolului. Dar nu neg ca pot exagera. Fondul discutiei e insa important.

dac.impielitzat  •  28 ianuarie 2016, 17:47

@Tolo, uffff, interesant. Eu stiam ca digi sunt buni si pro. Dar uite ca nu e chiar asa. Am chiar admirat initiativa aia a lor in care spuneau ca nu o sa mai foloseasca stiri de alea de cancan... si uite ca nu s-au tinut de cuvant.
mno, iti inteleg demersul. e vorba de un trend, nu de o exceptie, o greseala care se poate intampla oricui. e vorba de un principiu pe care un trust de presa adevarat nu are cum sa-l incalce cu buna stiinta. e un semn asta... un semn de slabiciune, spune ceva; dar nu mi-a clar inca ce. digi se pare ca nu e ceea ce spune ca e.
bafta in continuare, bai lupti ca un adevarat. te iubesc.

AdiGB  •  28 ianuarie 2016, 18:01

....dar ce spui stimate domn Tolontan de SUTELE DE ARTICOLE (de obicei defaimatoare) ce au aparut de-a lungul ultimilor 4-5 ani pe site-ul gsp NESEMNATE ? Oare nu e mai periculoasa defaimarea-denigrarea (intoxicarea) decat prezentarea unei stiri fara citarea sursei?

mda  •  28 ianuarie 2016, 19:16

Mai Tolontale nu ti-e rusine? 99% din articolele voastre apar in urma discutiilor din cadrul emisiunilor sportive de pe Digisport, asta e chiar nesimtire curata.

mihai  •  28 ianuarie 2016, 19:31

nu pot sa cred!cat de ipocrit sa fii???!? venind asta de la seful gsp-ului , repet, cam cat de ipocrit poti sa fii ,tolontanee??

Doctor  •  28 ianuarie 2016, 22:44

Catalin,
De ce cand vreau sa il citesc pe Tolontan de pe site-ul gazetei "ma baga" pe tolo.ro? E ca si cum, pe vremuri de acum 25 de ani, trebuia sa iau de la chiosc gazeta si inca 2 revistute, ca acolo sunt editorialistii. Pot intelege anumite implicatii financiare intre tine si gsp.ro, dar daca vrei sa fie citata gsp.ro renunta la blog. Eu, in general, intru direct aici sau la Vochin, ca restul ziarului e mutu si gigi.

razvant  •  28 ianuarie 2016, 23:45

exista solutia creeari unui site dedicat jurnalistilor pe care fiecare stire sa fie publicata inainte pe el iar de abia dupa aceea stirea sa fie publicata pe siteul gsp.ro de exemplu. prin aceasta se protejeaza drepturile de proprietate intelectuala. va furati munca unul altuia si voi jurnalistii ?

promusica  •  29 ianuarie 2016, 2:04

Galceava tipic romaneasca. Oricum pe mine m-ati dezamagit domnule Tolontan. Chiar credeam ca sunteti un gazetar adevarat . Din pacate demonstrati ca sunteti la fel ca multi din breasla dvs. V-ati facut cam de ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  29 ianuarie 2016, 2:19

Foarte bun articolul, tineti-o tot asa.

Mihai  •  29 ianuarie 2016, 7:31

Acum nu faci decat sa practici aceeasi miscare *** tipica psd si securistilor - arunci acuze cu sacul...multe fara nici o baza (recunoscut si de tine in comentarii)...ca ceva tot ramane. Absolut jenant si penibil. Cand antena 3 prelua imagini de la posturi tv taind efectiv imaginea ca sa nu se vada sigla postului...erai ocupat cu alte. Nu obsevai. Acum ca digi24 au spus ca e o ancheta a lu catalin tolontan si nu ai zis site-ul efectiv...e grav. Acuze aruncate, generalizari grosiere. Incredibil. Iti trebe o lipsa de bun simt iesita din comun sa faci asa ceva. Si aduci ca argument ca, uite, antena 3 v-au citat. Pai sunteti plamaditi din acelasi securist toti, normal ca va citeaza. Daca au ceva au cu tine personal, nu cu ceva ce tot lor le aduce bani.
Stii care e vestea trista pt tine si in general pentru presa compromisa? Aveti zero influenta asupra oamenilor cu creier in cap, care daca se uita la tv se uita doar pe digi. Voi va puteti lua de mana cu clasa politica, la fel de compromisa, si puteti disparea linistiti. Oricum ati facut cu totii roabe de bani de pe urma mintitului si dezinformatului. Sa nu crezi ca "anchetele jurnalistice" pe care ti le servesc in plic diversi te spala cumva. Daca nu ti le-ar da tie...le-ar da altcuiva. Informatiile tot ar aparea. Asta e jurnalismul vostru de mare clasa...trompete ale diversilor care va pun in brate dosarele.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

versilov  •  29 ianuarie 2016, 11:21

"fără ca să citați sursa"... pe bune, "ca sa"? Trist.

Valentin  •  29 ianuarie 2016, 13:30

@Catalin expresia "vezi-ti de investigatiile tale" am folosit-o intr-un ton amicalo-simpatico-dojenitor-ca-te-cobori-la-nivelul-lor, cum de altfel e si tonul intregului comentariu. Nu-mi-as permite vreodata sa-ti ordon ceva. Ar fi absurd din partea oricui sa-ti comande sa faci niste investigatii la care nu esti obligat, ca doar nu esti procuror sau alt organ de cercetare. Din pacate ar fi trebuit sa fiu mult prea talentat la scris ca sa curprind tonul si expresiile non-verbale in comentariul meu. :). Din raspunsul tau imi dau seama ca esti totusi cam incrancenat si poate ar fi buna o mica vacanta ori un spiritual retreat :P

Radu  •  30 ianuarie 2016, 12:26

Tolo.ro reprezinta doar un site unde dvs. prezentati rezultatele investigatiilor pe care le faceti. Catalin Tolontan este deja un brand in domeniul investigatiilor de presa, aveti rezultate extrem de bune si de-aici si diferenta de credibilitate dintre "tolo.ro" si "Catalin Tolontan". Tolo.ro poate sa fie sau sa nu fie cunoscut in timp ce Catalin Tolontan este dovada ca totul se bazeaza pe dovezi clare si ca nu exista niciun fel de atitudine partinitoare.
Daca as fi fost jurnalist in mod sigur v-as fi citat exact ca Digi24 si nu as fi mentionat numele site-ul. Mai mult decat atat, Digi24 v-a prezentat ca fiind "cunoscutul jurnalist Catalin Tolontan".
Sunt pe-aici unele comentarii care incearca sa scuze atitudinea Digi24 prin faptul ca si trustul Intact face la fel. In opinia mea este ceva complet gresit: cele doua trusturi nu se compara din niciun punct de vedere si nu mi-as dori ca Digi24 sa ajunga vreodata sa se compare cu Intact.
P.S. Va asigur ca 100% din publicul Digi24 stie exact cine sunteti si va cunoaste si rezultatele.

Vasilique  •  8 februarie 2016, 1:43

Hai, ma, Tolo ...

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord