Directorul spitalului din Bruxelles: ”Nu am vrut să critic în niciun fel munca medicilor români”

Serge Jennes e elogios nu doar cu medicii, ci sare și în ajutorul autorităților române. În scrisoarea lui există însă cel puțin o neconcordanță. Imediat după ”Colectiv”, spitalul din Bruxelles a fost contactat nu de autorități, ci de o mare personalitate europeană, de origine română, a cercetării medicale. Chiar și acestui om, cei din guvern i-au spus: ”Nu e nevoie acum. Sunt îngrijiți la nivel european”

luni, 11 aprilie 2016, 11:34

Într-o scrisoare deschisă, în care menționează pozitiv activitatea lui Raed Arafat și a secretarului de stat Dorel Săndesc, doctorul Serge Jennes, directorul spitalului de la Bruxelles, susține că a fost impresionat de munca medicilor din România.

”Aș vrea ca prin această scrisoare să reiterez admirația sinceră pentru personalul medical din România, doctori pe care am avut ocazia să-i întâlnesc la București pe 5 și 6 noiembrie 2015 și să-mi exprim admirația pentru profesionismul lor”, spune doctorul din Bruxelles.

Scrisoarea lui vine după ce emisiunea ”În premieră” a difuzat o ediție despre infecțiile nosocomiale. Medicul nu neagă ceea ce a spus jurnaliștilor de la Antena 3 despre victimele de la ”Colectiv”, dar afirmă că are o ”amintire imprecisă despre aceste interviuri”.

Serge Jennes susține că autoritățile române au contactat foarte repede spitalul din Bruxelles. Afirmația sa este în dezacord însă cu mărturii multiple din Belgia, care susțin că doi specialiști români din medicina și cercetarea europeană, și nu autoritățile de la București, sunt cei care au contactat inițial spitalul din Bruxelles. 

”Felul în care au fost îngrijite victimele ne-a impresionat. E o capacitate să acorzi ajutor unui număr atât de mare de arși”, mai spune în scrisoare Serge Jennes. El laudă ”devotamentul personalului” și ”condițiile sanitare”.

”Cele 8 victime pe care noi le-am primit la Bruxelles purtau numeroase bacterii rezistente la antibiotice. Nu am avut aceste informații directe despre pacienții pe care i-am selecționat într-un timp foarte scurt. Medicii din România nu ne-au ascuns nimic în privința tratamentului, iar fișa bacteriologică nu era completă. Apropourile mele nu aveau o conotație negativă, această situație nu este imputabilă personalului îngrijitor. Se întâmplă în mai multe țări, este pur și simplu un fapt pe care l-am semnalat. În orice caz, asta nu a schimbat nimic în privința protocolului nostru de preluare a pacienților. Uneori am avut probleme cu germenii rezistenți și în Belgia”, susține directorul spitalului din Bruxelles.

”Cei 8 pacienți au fost salvați, dar nu avem de dat lecții nimănui”, adaugă Serge Jennes, în scrisoarea pe care o redăm integral mai jos.

Lettre Ouverte Au Personnel Soignant de Bucarest


Comentarii (13)Adaugă comentariu

Cris  •  11 aprilie 2016, 17:17

Activitatea unuia dintre cei mai profesionisti romani contemporani, Raed Arafat, nu putea sa treaca neapreciata pe plan extern. Aceasta scrisoare este doar o anexa la dovezile absolute care atesta profesionalismul indubitabil al acestui MARE OM. Multumim pt. exemplul de profesionalism desavarsit pe care ni-l oferi, d-le Arafat!

mircea badea  •  11 aprilie 2016, 18:23

http://www.mircea-badea.ro/completare-strict-tehnica-a-documentelor-prezentate-de-domnul-tolontan/

Mihai Badea  •  11 aprilie 2016, 19:30

Domnule Tolontan, spuneți că doi specialiști români din medicina și cercetarea europeană au contactat spitalul din Bruxelles înaintea autorităților. Ne puteți spune cu cât timp înainte?

Cătălin Tolontan  •  11 aprilie 2016, 20:10

@Mihai Badea: da, pe 1 noiembrie a fost contactat Spitalul din Bruxelles de cei doi romani. Numele lor, care nu e un secret, nu vi-l putem spune pentru ca au ales sa nu intre acum intr-o disputa.

Dr ICU  •  11 aprilie 2016, 20:49

Felicitari Dle Tolontan pentru publicarea acestui document important ! Dati dovada de fair-play profesional. A venit timpul ca in analiza unui fenomen atat de complex ca tragedia Colectiv, sa tinem cont in primul rand de opiniile expertilor -mai ales cei care au cunoscut nemijlocit fenomenul. Acest doctor militar, care a fost in spitalele din Bucuresti, ca si ceilalti veniti din mai multe tari, sunt cei mai indreptatiti sa se pronunte, cu obiectivitate si in cunostinta de cauza.

Dr ICU  •  11 aprilie 2016, 20:56

Felicitari Dle Tdocument important ! Dati dovada de fair-play profesional. In analiza unui fenomen atat de complex ca tragedia Colectiv, a sosit timpul sa tinem cont in primul rand de opiniile unor experti care au cunoscut nemijlocit fenomenul. Acest doctor militar, ca si ceilalti veniti din alte tari in spitalele din Bucuresti, sunt cei mai indreptatiti sa se pronunte.

olimpia  •  11 aprilie 2016, 23:33

In conditiile in care in Romania, respectul pentru personalul medical si credibilitatea medicilor sunt scazute fara motive reale, opinia expertului belgian care a venit in contact cu "realitatea romaneasca" evidentiaza atat profesionalismul si daruirea personalului medical cat si progresele mici dar sigure legate de dotarea din spitalele romanesti . Intr-o astfel de criza majora, raspunsul personalului implicat ( medici, asistente medicale, personal auxiliar, reprezentanti ai MS, etc) este laudabil, asa cum precizeaza si Dr Serge Jennes.

Vqleriu  •  12 aprilie 2016, 9:39

Medicul asta priveste lucrurile din perspectiva cu care a fost invatat de vreo 2 generatii incoace, anume ca autoritatile isi fac treaba cum se pricep ele mai bine si ca iau decizii spre binele populatiei. De aia ai in Belgia dezv si cercetare, de aia ai reforme care imbunatatesc un sistem, in loc sa-l schilodeasca. Omul pur si simplu nu poate concepe ca niste autoritati ar actiona impotriva oamenilor care le-au investit in functie. Daca ar vedea adevarul pe pielea lui, anume sa petreaca x timp prin spitalele din Ro si sa vada realitatea, i s-ar prabusi complet credinta in orice sistem. Sa nu uitam ca totusi populatiabRomaniei a ales sa aiba acesti guvernanti, si cei actuali si cei din trecut si iar sa nu uitam ca inainte de Colectiv au mai murit atatia cu zile, dar nimeni nu a tipat, toti au plecat capul. Nu e doar vina autoritatilor, ci si a celor care le-au dat voie sa ajunga in acele pozitii. Cancerul asta generalizat in sist de sanatate nu e de ieri de azi, el a inceput de vreo 20de ani, dar oamenii in continuare au tacut. Mda, somnul ratiunii naste monstrii, iata ca fix asta s-a intamplat, de acum trb sa scoale mortii din mormant sa-si dea acordul ptr ca parintii sa le vada dosarul medical( o cretinitate mai mare nu am auzit, dar se incafreaza perfect in munca autoritatilor de -si acoperi greselile).

Ion  •  12 aprilie 2016, 9:44

Spitalul din belgia a fost contactat, la diferenta de cateva ore, nu doar de cei 2 medici ci si de cativa cetateni belgieni iubitori ai Romaniei, care nu ca au contactat doar spitalul ci si Ministerul Apararii Nationale Belgiene, care le-a zis ca ei vor sa intre sa ajute dar ca nu au acceptul autoritatilor romane.;se intampla pe 2.11, se intampla si pe 3.11, aceleasi mesaje, incercati voi sa ii convingeti sa ceara ajutor..de ce nu dau autoritatile romane lista cu cand si ce au contactat ei (nu ca au fost sunati ei de ministra sanatatii la initiativa ei dupa ce a fost contactata si ea de catre cetateni belgieni sau medici romani din diaspora),sa ne spuna autoritatile data si ora cand au contactat ei tarile respective,a sa cum era normal, in secunda 2, sa ^puna ei mana pe telefon!

Ion  •  12 aprilie 2016, 10:03

So, cum? Dupa ce au facut presiuni si nu le-a iesit asta cu 'sa nu difuzati emisiunea despre infectii nozocomiale!!!', vazand ca nu a mers, dragele noastre autoritati romane au trecut la planul 2 respectiv....sa ii scriem doctorului astuia, il luam frumos cu 'draga confrate;) ' si, cum el , probabil, nu a vazut emisiunea, sa ii spunem pe un ton plangacios 'vai, dar ce urat ai vorbit de medicii romani, cum se poate, sa fi uitat ce paradis medical ai gasit tu aici, ce bine erau ingrijiti bolnavii arsi neavand mediu septic, nici macar paturi mobile care sa ii ajute sa nu se infecteze ranile pentru ca stau doar intr-o anumita pozitie'. Cu siguranta de aia spune omul 'nu imi mai amintesc ce am zis' pentru ca nu are cum sa isi aminteasca ceva ce nu a zis. Apoi, cand vin astia si ii tin seminarii si arata slideuri cu ambulante si elicoptere la fata locului etc medicul asta compara cu experienta lui, cu ce stie el. el daca vede o ambulanta gandeste automat ca e utilata echipata high standards ca in belgia, nu are unitatea de comparatie cu Romania. Apoi, omul e colonel militar, membru al armatei belgiene, decorat si de armata romana in grad foarte mare, nu va zice nimic care sa nasca un conflict diplomatic intre tari... Si niste unii, inca sus in ierarhia romaneasca, se folosesc de asta. Domnule Tolontan, pentru ca omul asta sa nu traisca cu ideea ca a facut ceva gresit, cum vad ca au avut grija unii sa ii sopteasca, subtitrati emisiunea 'O eroare colectiva' in franceza si trimiteti-o domnului Jennes. sau, la fel de bine bine, invitati-l incognito in Romania si faceti cu el un tur al spitalelor Bucurestene; intrand pe unde intra toti pacientii si vazand aceleasi lucruri pe care le vad ei. Sa vada mizeria in multiplele ei forme. Delasarea. Manipularea. Dispretul. Indoctrinarea. Atunci va intelege cu adevarat realitatea romaneasca si va vorbi in cunostinta de cauza. Duceti-l sa vorbeasca cu rude cale celor disparuti, cu medici romani care au tras semnale de alarma din primele zile, sa vorbeasca cu membri ai familiilor celor decedati, chirurgi, ortopezi, medici de ATI, sa vorbeasca cu medici care au fost in noapte aia acolo, ca spectatori, si au avut norocul sa iasa cu zile....atunci va avea domnul medic ambele parti ale povestii si nu ce i se sopteste dumnealui sa zica , la nivel inalt, respectiv, suntem blamati in Romania de niste oameni rai cand noi, de fapt, am facut totul fara greseala...

dan  •  12 aprilie 2016, 10:08

Constat cu mahnire ca "ROMANUL" este cel mai mare dusman al "ROMANULUI". Invidia, jignirea sau improscarea cu noroi este ridicata la nivel de virtute din nefericire pentru populatia de pe teritoriul Romaniei. Spun populatie intrucat ca si natiune ne-am pierdut sau ne-am aruncat la gunoi identitatea nationala, nemaiputand fi numiti o NATIUNE, ci doar simplu POPULATIE.

Gabi  •  12 aprilie 2016, 12:12

Au fost cativa oameni, doctorii de mai sus dar si alti 2 oameni care, si ei, tac si asculta cum se minte in continuare, oameni care pe 1.11 au contactat autoritatile, care au vorbit inclusiv cu ministrii belgieni care erau de acord sa trimita ajutor imediat, Crucea rosie belgiana era contactata, gata sa ajute si ea, pe 2.11 toti acestia spuneau ca ei nu pot convinge autoritatile romane si ca se se incerce convingerea lor in Romania de catre cei aflati la nevoie, se sublinia 'spuneti autoritatilor romane ca acesti pacienti au nevoie de conditii speciale si drept la asistenta medicala corespunzatoare', se mai spunea pe 3.11 si 'noi vrem sa ajutam dar dvs ca persoane particulare nu puteti sa cereti unui Guvern sa ajute, noi, desi ne dorim sa intervenim, nu putem fara o cerere oficiala a Guvernului Romaniei pe care inca nu o avem, desi am vorbit cu ei, dar, la nivel oficial nu au trimis nimic, din contra ' . Daca autoritatile romane spun ca ei au contactat autoritatile belgiene, de ce pe data de 2-3-4.11.15 belgienii nu aveau acordul partii romane? De ce, miercuri, 4.11, spitalul militar belgian a sunat sa intrebe, 'au trecut 2 zile, spuneati ca ne contactati si..nimic? daca e problema de bani, noi va spunem ca ii luam gratis' (da, da, gratis!)' Belgienii astia au si ei pastrate toate documentele care sa ateste lucrurile astea, doar ca sunt baieti finuti .....De ce spuneau ca au de toate, ca trateaza pacienti la nivel european cand pacientii, mare parte dintre ei nu au primit baia zilnica atat de necesara? De ce spuneau ca au de toate si nu au acceptat ajutorul crucii rosii belgiene care putea oferi medici si materiale la fata locului si , abia pe 6.11 dorel sandesc cerea materiale norvegienilor? De ce mi-a murit mie copilul, cu zile? ??

Ioan  •  30 aprilie 2016, 13:52

SUPRASEPT se foloseste si la dezinfectia suprafetelor din ambulantele SMURD in dilutie de 0,5%. Bun tare! 😬😈😠😠😠 Deci atatia ani am dat cu apa chioara sa sterg voma si sangele. Minunat !!!! Iti multumesc Raed Arafat! Sa ai un Paste linistit!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord