STS aruncă minciuna în aer: primii medici au ajuns la Gyuri Pascu la 28 de minute după un alt apel, pe care Ambulanța l-a ascuns!

După diagnosticul de ”atac de panică”, soția lui Gyuri Pascu sună din nou disperată la 112, dar nu vine nimeni și echipajele de urgență se urnesc abia la al treilea apel

vineri, 30 septembrie 2016, 12:31

UPDATE: Alis Grasu, directorul Ambulanței, recunoaște că medicul a modificat timpul de ajungere. El a trecut în hîrtii o altă oră  de ajungere la locuința unde era Gyuri Pascu. În mod real, Ambulanța a ajuns la 27 de minute de la apel!

5:10 ora la care ajung medicii, atît de la SMURD, cît și de la Ambulanță, la 28 de minute de la apel

5:05 ora la care a ajuns mașina care avea paramedicul SMURD care activează defibrilatorul

4:42 ora apelului pe care Ambulanța l-a ținut secret pînă azi și pe care l-a dezvăluit STS

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Luni, autoritățile au spus, prin vocea purtătorului de cuvînt al SMURD, că a existat un apel al lui Gyuri Pascu la 112 la ora 4:56.

Miercuri, după ce Gazeta a aflat că a mai existat un apel, Ambulanța a recunoscut că Gyuri Pascu mai sunase o dată, înainte, la ora 3:26.

Numai că mințea!

Pentru că astăzi, la întrebarea adresată de B1T și România TV Serviciului de Telecomunicații Speciale, cel care gestionează 112, STS dezvăluie lista pe care sînt trei apeluri la 112! A mai existat un apel: la ora 4:42.

Răspunsul STS:

„In urma cautarilor efectuate in baza de date a Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 Bucuresti, au fost identificate trei apeluri referitoare la evenimentul descris de dumneavoastra, si petrecut in data de 26 septembrie anul curent, la orele 03:23, 04:42 si 04:53. Persoana care a efectuat primul apel a anuntat o urgenta medicala, motiv pentru care a fost transferat Dispeceratului de Urgenta al Serviciului de Ambulanta Bucuresti – Ilfov.

Apelanta a revenit precizand ca, deşi la adresă a fost un echipaj de ambulanta, nu stie ce are pacientul, motiv pentru care apelul a fost transferat imediat catre acelasi Dispecerat. La ultimul apel s-a anuntat ca starea pacientului s-a agravat, cazul intrand in zona de competenta a ISU – SMURD catre care a fost directionat. Datele referitoare la codurile de urgenta sunt de competenta agentiilor de interventie”

Așadar trei apeluri, nu unul. Este gluma și lașitatea finală cu care România îl conduce la groapă pe Gyuri Pascu.

Acest apel, făcut public de STS la cererea posturilor TV, este vital în înțelegerea a ceea ce s-a întîmplat.

Cronologia.

În urma apelului de la 3:26 i se pune diagnosticul de ”atac de panică”.

La 4:42 soția lui Gyuri Pascu sună pentru a doua oară, un apel despre pe care conducerea Ambulanței și Departamentul pentru Situații de Urgență n-au spus nimic pînă azi dimineață!

Ei recunoscuseră doar ultimul apel, cel de la ora 4:56 conform datelor SMURD, dar 4:53, conform datelor STS.

Diferența de trei minute între datele STS și cele SMURD-Ambulanță se păstrează în toate raportările și indică un lucru foarte interesant: atunci cînd spun că ”Am ajuns în X minute de la apel”, de fapt Ambulanța sau SMURD ajung în X+3 minute față de cînd sună omul. 

Dar această diferență, din care apare suspiciunea că ni se comunică public timpi mai mici de intervenție decît cei reali, e un alt subiect.

Revenim la apelurile lui Gyuri Pascu.

Cum funcționează sistemul 112?

Răspunde un operator angajat la STS. El triază apelurile după niște criterii.

Primul apel, de la 3:23, este transferat la Ambulanță și onorat în 11 minute, dacă ora ajungerii e corectă, pentru că totul trebuie reverificat avînd în vedere comportamentul public al conducerii Ambulanței față de acest caz. Se dă cod verde, adică mai puțin grav.

Soția lui Gyuri Pascu revine la 4:42. De la 112 este trimisă tot la dispeceratul Ambulanței. Aparent Ambulanța nu reacționează. Nu știm ce cod s-a dat, în fapt nu știm nimic pentru că Ambulanța nu a recunoscut apelul! În comunicatul Agerpres, ei vorbesc despre un singur apel, cel de la 4:46. Care e acesta: cel de la 4:42, după ora STS? Dar atunci cum susțin că au ajuns la timp, de vreme ce ajung la 5:10?!

Cert e că soția revine 11 minute mai tîrziu: 4:53. 

Primește cod roșu și este direcționată, de data asta, la SMURD, ca un caz grav, dar demarează și mașina Ambulanței.

La cazurile grave are loc o convorbire comună, denumită în limbajul tehnic ”conferință”, la care asistă atît Ambulanța, cît și SMURD, și se sfatuiesc cine pleacă.

În acest caz, pornesc trei mașini.

Conform declarațiilor oferite Gazetei de Bogdan Oprița, purtătorul de cuvînt al SMURD, primul ajunge paramedicul la 5:05, care și începe resuscitarea, iar la 5:10 ajung, concomitent, încă două mașini, cu medicii de la SMURD și de la Ambulanță.

Pînă acum știam că s-a ajuns la 7 minute paramedicul SMURD și la 14 minute medicii SMURD și ai Ambulanței de la apel. Așa e, dar de la ultimul apel, nu de la cel care ne-a fost ascuns.

Practic, primul medic ajunge la 5:10, adică la 28 de minute de la apelul de la 4:42, care a devenit public azi prin comunicatul STS. Paramedicul a ajuns la 21 de minute, iar medicii la 28 de minute de la un apel disperat despre care nu știm ce s-a întîmplat cu el. Acesta este adevărul!

În aceste condiții, de ce susține directorul Ambulanței, medicul Alis Grasu, că Ambulanța a ajuns în timp? De ce a ascuns apelul de la 4:42?

Ce s-a întîmplat la dispecerat cu acest apel, ce decizie s-a luat, a plecat o ambulanță sau nu?

Și de ce Departamentul pentru Situații de Urgență a confirmat, după ce Gazeta a aflat, că au fost două apeluri, fără să spună că au fost trei?

Vom adresa aceste întrebări Ministerului Sănătății.

Citește și:

  1. În noaptea morții, Gyuri Pascu chemase la ora 3 o ambulanță care i-a pus diagnosticul de ”atac de panică”. La 5 a murit de inimă! Reacția SMURD: ”Era în stop cardiac cînd am ajuns noi”
  2. Medici de la Salvare: ”Pile care nu sînt cazuri sociale sînt duși cu ambulanța în străinătate pe bani negri”. Alis Grasu: ”Transporturile sînt făcute la cererea Ministerului Sănătății și cu aprobarea DSU”
  3. Polemică Arafat – Tolontan în direct la Antena 3 pe banii pe care-i iau ambulanțele pentru transportul în străinătate. Arafat: „Dacă ar fi gratis, ar vrea foarte mulți!” Tolontan: „Ne anunțați că folosiți criteriul financiar!”

 


Comentarii (90)Adaugă comentariu

csm  •  30 septembrie 2016, 16:17

O problema asemănătoare s-a întamplat în Suceava pe data de 18 septembrie în jurul orei 05.00 unde ambulanța a ajuns după 20 minute cu toate că la telefon li s-a spus ca este vorba de un stop cardiac. Cand au intrat in sala unde era persoana respectivă medicii se uitau unul la altul și după ce a inceput sa strige lumea la ei au înaintat catre victimă cu lene in ei si au spus sa-l intoarcem pe o parte, ca apoi sa spună ca aduc targa mobilă și sa-l ducem in ambulanta fara sa facă ceva pe loc. Persoana a murit după 48 ore.

Dan Roua  •  30 septembrie 2016, 16:52

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

johnneil  •  30 septembrie 2016, 17:02

Si care este morala? "prietenii o stiu"

rexrapidistul  •  30 septembrie 2016, 17:54

Sts este cel condus de un basist, coleg cu Tolontan, cei care la accidentul in care au murit Iovan si Aura, au dat aiurea coordonatele? Apropo, nu Basescu a inceput demolarea sistemului de sanatate? Tolontan este un demn urmas, de care este mandru hidosenia urat mirositoare?

Timex  •  30 septembrie 2016, 18:33

In primul rand respect pentru efortul depus de a arata adevarul. Si pentru rabdarea de care ati dat dovada aseara in emisiune. Eu unul n-as fi in stare de atat calm. Dar nu inteleg de ce va scapa un lucru. Cat sunt diurnele medicilor? O dadeau aseara ca fac un fel de voluntariat, solidari cu cazurile grave si vin din timpul lor liber. Dar ei folosesc salvarile ca sa isi ia diurna?? Cat este diurna? Cum se fiscalizeaza? Cum se incaseaza banii pentru deplasari? Se elibereaza o chitanta? Daca da in baza a ce?

A S  •  30 septembrie 2016, 19:06

Dle Tolontan, ati primit "ordin pe unitate" sa puneti umarul la debarcarea lui Arafat ? Deranjeaza asa de mult acest om grupurile de interese privind domeniul sanatatii ? Nu va lasa sa privatizati sectorul acesta?

ITRobert  •  30 septembrie 2016, 19:30

nu ne amagim totusi; nu e clar ca l-ar fi putut salva nici daca se ajungea mai devreme... Desigur acest lucru nu scuza "incetineala" cu care se misca ambulantele. Pentru cei care se ocupa de ambulante, smurduri si interventii rapide: Ba oameni buni, daca nu sunteti capabili, aduceti pe altii care sunt capabili! Nu-i gasim in tara, ii aducem din strainatate, dar nu din orientu' mijlociu, ci din Germania, unde ambulanta soseste in doua minute. Ii invata si poe ai nostrii cum se face si plecam de-acolo incolo.

Român  •  30 septembrie 2016, 21:37

Buna seara, Acelas comportament tipic romanului care se pricepe la orice , in loc sa aruncam cu pietre in acesti oameni , poate este mai bine sa vedem cum acesti oameni , la cat mananca sau mai precis daca mananca in 12 ore de garda , daca merg la toaleta sau mai intai merg la pacient si se tin pana ii doare burta de nu mai suporta. Eu spun ca este cel mai corect sa lasam organele abilitate sa isi faca treaba , in baza un cadru legal si nu cum se face pe internet cu detalii medicale google si legea necitita. O seara buna va doresc.

Adi  •  30 septembrie 2016, 23:45

Daca apelul catre Smurd a intrat la 04:53, cum va da voua timpul de ajungere la caz al paramedicilor de 28 min? Ei ajung la locul solicitarii la 05:05, conform articolului, prin urmare 12 min de la primirea apelului. Corelati un pic datele, e matematica simpla, nu acuzati nefondat.

kal  •  1 octombrie 2016, 0:22

uitandu-ma la focusurile tale, ma intreb daca o mai fi folosit vreun viu atatea morti ca sa acceada.

ivas voichita  •  1 octombrie 2016, 1:06

am solicitat salvare pt un bebe de 11 luni,oamen buni nu numai ca au venit dupa o ora si jumatate dar au venit fara aparatra nimic din ce trebuia sa acorede macar primul ajutor.Cumvi se pare stimati medici din Romania?cum ar fii sa vina pomperul sa va stinga focul fara apa?Doriti salarii mari?fiti capabili si ve ti primi dar cum ve ti recupera dv constint va intreb?

Pacientuedevină  •  1 octombrie 2016, 1:21

Minciuni, dezinformare, indiferență, dispreț, infatuare. Acesta este sistemul medical. Din fericire, numai în aproximativ 25% din cazuri. Dar și când te lovești în viață de cei 25%, consecințele care le suporți sunt tragice. Degeaba s-a luptat Arafat să le dea EKG portabil, tablete, truse etc. Unii nesimțiți nici nu se deranjează să ducă EKG ul la consultul pacientului și trusa completă. Nu se deranjează să facă anamneza pacientului. Sau stau în tribune și rod semințe, în loc să fie la post, cu defibrilatorul la jucătorul căzut pe terenul de fotbal etc. Iar după ce se află că au greșit, MUȘAMALIZEAZĂ totul ...pacientul e de vină, nu-i așa... Minciuni peste minciuni, de zeci de ani

Ovy  •  1 octombrie 2016, 1:53

Cat de nemernici! Si ce tare in goarna erau ei ieri! Gretos!

Pacientuedevină  •  1 octombrie 2016, 2:19

Și mai este un factor halucinant implicat: dacă veți avea curiozitatea să citiți cursuri universitare de medicină de urgență și din cele de terapie intensivă, veți fi șocați despre descurajarea pe față a medicilor din aceste specialități de a se implica în cazurile cu pacienți bătrâni, critici (cu boli grave) sau cei cu șanse teoretice mai mici de recuperare. Efectul este apariția de vreo 15 ani încoace a unei secte în aceste specialități care predică tocmai această SUPERFICIALITATE, acest joc de-a Dumnezeu cu pacientul pe baza unor prognosticuri teoretice și subiective, care în realitate sunt interzise de lege. Iar apoi această superficialitate s-a generalizat. Colegiul medicilor a condamnat-o expres ca fiind o criptoeutanasiere, de mai multe ori (de exemplu, http://www.cmr.ro/comunicat-de-presa-organizarea-sectilor-de-ati/). În spitalele din țară se acutizează conflictele deschise între medicii din celelalte specialități și cei de urgență/ATI - mai ales chirurgii au început să nu mai tolereze atitudinea defetistă a ATI-știlor, că vezi Doamne, ce ne chinuim atâta cu pacientul acesta bătrân/critic, că nu prea ar avea șanse. Sau conflictul cu gastroenterologii, pentru că unii medici de urgență/ATI refuză să respecte protocoalele privind hemoragiile digestive și nu solicită gastroscopii/colonoscopii, că pacientul e și așa bătrân, și uite cum se poate muri cu zile prin exsanguinare în Romanistan. Superficialitate GARANTATĂ de imunitatea prin mușamalizare sistemică, ei știu că oricum nu vor păți nimic serios... Aceasta este problema de FOND, de MENTALITATE, a medicinii de urgență/ati din Romanistan, degeaba le dai la astfel de oameni EKG portabil, nu îl vor folosi ... Acesta ar trebui să fie subiect de ANCHETĂ, stimate Domnule Tolontan, fără eradicarea acestui cancer care a cuprins această specialitate medicală, vor exista mii de domni Lăzărescu, mii de Patrick Ekeng, mii de Gyuri Pascu ...Și toți vor realiza acest lucru, din nefericire, numai când li se va întâmpla în familia lor, cum a fost cazul meu și a două prietene, care și-au pierdut părinții astfel...

bg  •  1 octombrie 2016, 5:42

Autoritatile tot vorbesc de transparenta... Poate ca ea s-a mai facut pe ici pe colo, dar este incompleta. Raman zone necunoscute in activitatea de ambulanta (si in cea medicala in general), timpi neinregistrati care permit speculatii si polemici inutile ce consuma timp si energie. Autoritatile nu doresc transparentizarea serviciilor medicale (prin protocoale de interventie clare - vezi protocolul ptr. arsi nici acum nu este scris desi a trecut aproape 1 an)deoarece s-ar descoperi grave deficiente: lipsa masinilor de interventie suficiente (exista norme europene pe nr. de loc.), lipsa personalului (cel existent este muncit pana la epuizare - vezi posibil malpraxis), sincope in aprovizionarea cu medic. a truselor de interventie, in achizitia bateriilor consumate ptr. aparatura, etc...) Nici serv. de ambulanta nu a ramas neatins de flagelul managementului defectuos din sanatate. Si el este centrat pe interesele unora (vezi transporturile ilegale) si deloc pe interesul pacientului. Serviciul sanitar trebuie rasturnat (reformat) la 180 de grade. Dar cine s-o faca? Noi toti, pacientii daca vrem sa ne salvam...

rammstein  •  1 octombrie 2016, 8:48

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

catalin  •  1 octombrie 2016, 9:53

Lucrez la o agentie din cadrul SNUAU 112 si intotdeauna in fisele de caz cu apeluri de urgenta nu corespunde ora in sensul ca daca apelul preluat de STS apare la 4:53, la operatorii agentiilor apar dupa 1-2 minute un timp normal deoarece operatorii STS se ocupa de interogarea apelantului adica preluarea datelor si a evenimentelor descrise de apelant..Dupa aceasta operatiune se repartizeaza fisele de caz la agentiile care fac obiectul sesizarii.in cazul respectiv e posibil ca al doilea apel sa fi fost considerat ca apel revenire deoarece a sunat acelasi apelant si de aceea nu a fost considerat un apel separat..eu cred ca apelul respectiv de aceea a fost omis..

catalin  •  1 octombrie 2016, 10:01

apelul a fost omis in sensul ca ambulanta a crezut ca nu mai e necesar sa furnizeze presei informatia despre acest apel intermediar si in consecinta s-au spus decat de primul apel si ultimul

Catalin  •  1 octombrie 2016, 10:50

na Nu stiu daca vorbesti in cunostinta de cauza sau pur si simplu din auzite, vis a vis de atitudinea "defetista " din urgenta, in raport cu niste cazuri ipotetice in care vezi draga doamne ,bietul chirurg sau gastroenterolog voia sa intervina si nu a putut din cauza celui din urgenta (sau ATI). Eu in schimb pot sa dau exemple concrete cand respectivii nu vor sa intervina cand ar mai putea salva viata pacientului sau vis a vis de persoane in varsta ca nu cumva sa-i "moara lui pe masa". Nici stigmatizarea in bloc si etichetarea ca atitudine defetista cand poate la un anumit caz chiar daca s-ar fi putut interveni chirurgical pacientul nu ar fi tolerat anestezia , pentru ca asa ajungem la celebra zicala romaneasca "cazul rezolvat, pacientul mort". De cele mai multe ori (ca sa nu zic aproape intotdeauna) ai vrea sa-ti vina un gastroenterolog sa-ti oprerasca sangerarea dar ce sa vezi..nu vine, asta daca spitalul are gastroenterolog (sau chiar daca are de obicei, nu e linie de garda pe gastroenterologie sau noaptea e garda la domiciliu) sau chiar daca vine ..nu are trusa de ligatura (dau un exemplu). In cazul in care "cazurile" despre care vorbesti ti-au fost cel mai probabil relatate afla ca respectivii medici puteau sa interneze pacientii pe sectiile lor , iar la fel daca un chirurg voia sa intre cu un caz in sala de operatii nu l-ar fi putut impiedica "anestezistul" daca pacientul intr-adevar putea sa tolereze interventia chirurgicala si anestezia. Eu personal nu am citit vreodata intr-un "curs universitar de medicina de urgenta" ceva care sa incerce descurajarea tratarii de catre medic a pacientilor in varsta sau critici (care nu e acelasi lucru cu "boli grave"). Singurele cazuri in medicina de urgenta in care atentia se concentreaza asupra victimelor mai putin grave este atunci cand sunt multiple victime si resursele , ce cele mai multe ori limitate , trebuie concentrate pe acele victime care pot fi salvate , ideea fiind aceea de a salva maximul de persoane cu resursele pe care le ai (si asta e o descriere foarte succinta). In schimb, ar trebui remarcat ca in departamentele de urgenta pe 50% din cazuri sunt NON URGENTE , lucru pe care nu l-am intalnit/auzit aproape pe nicaieri in lume, care nu fac decat sa creasca timpul de asteptare pentru cazurile reale de urgenta si sa consume resurse . Numai la noi se intampla ca orice "pacient" sa fie transportat la spital cu ambulanta la spital, in timp ce mai peste tot in lume cu execeptia urgentelor reale transportul asta e contra cost sau purt si simplu refuzat.... si apoi ne miram de ce nu sunt ambulante disponibile .(aici e o discutie foarte lunga despre cum Urgenta in Romania s-a transormat intr-un soi de policlinica si care ar merita o discutie foarte pe larg si care inevitabil o sa ajunga la costuri , la faptul ca avem probabil cea mai mica contributie la sanatate , chiar si procentual vorbind, si la faptul ca suntem contributori sub 6 milioane , si din astia multi cu salariul minim pe economie , deci contributii foarte mici , care trebuie sa sustina un sistem pentru toti) Iar tot comentariul meu nu se vrea o interpretare fata de cum a fost abordat cazul din articol sau vreo scuza pentru cineva.

Anton  •  1 octombrie 2016, 11:29

Unul din cei mai buni prieteni ai mei a murit in spital,dupa ce a facut o rupere de aorta ca si bietul Gyuri Pascu! Nu se ppoate face nimic ,nici daca este deja pe masa de operatie,iar un astfel de eveniment medical nu se poate depista cu un simplu EKG ci trebuie o cardioscopie complexa.Deci tot scandalul provocat de Tolontan se refera exclusiv la problemele reale sau exagerate a sistemului medical din Romania,in semnalarea lor insistenta a 'sportivului" Tolo!Unde vrea sa ajunga e greu de spus,dar nu trebuie sa uite ca asa cu GSP nu este France football ,nici Romanca nu e Franta(acolo unde medicii romani sunt foarte apreciati si bine platiti!) sau U.K.,Belgia etc.! P.S. Ce este intradevar ciudat este ca medicul de pe salvare nu s-a acoperit cu refuzul scris de internare! Pe mine m-au pus sa semnez ca nu vreau ghips la o fisura de maleola,iar la Gyuri nimic!P.S.2:Nu sunt medic!

Pacientuedevină  •  1 octombrie 2016, 16:11

O, da, așa funcționează „VRĂJEALA” când cineva în deplină cunostintă de cauză spune verde în față adevărul (a se vedea si cazul Camelia Roiu): că poate vorbește din auzite - din „relatări”, că ar fi cazuri „ipotetice”, că cel care refuză intervenția ar fi chirurgul, că gastroenterologul nu vine, că nu a găsit în cursuri etc. Desi eu am vorbit extrem de clar, de cazuri concrete si mereu repetate, de informatii directe si nemijlocite. Se fac că plouă si că noi toti suntem prosti. Că nu cunoastem nici ghidurile de practică medicală, cum sunt cele aprobate de MS (de exemplu pt. hemoragiile digestive superioare – OMS nr. 1216/2010 , anexa 10, care reglementează clar problema semnalată). Că nu-i asa Colegiul Medicilor si sefa Comisiei de etică dau comunicate despre fenomenul pe care l-am dezvăluit la … betie? Noi toti nu stim ce vorbim, ei sunt imaculati… Vă sperie crunt că s-a aflat, nu-i asa? Că va luat în vizor si Colegiul Medicilor, că medicii de celelalte specialităti nu vă mai tolerează superficialitatea si joaca de-a Dumnezeu. Vi se va cam înfundat cu vrăjelile.

A S  •  1 octombrie 2016, 16:18

Va relatez din propria experienta (evenimente traite pe propria mea piele): - nu toate ambulantele sunt dotate cu medic, aparat pentru EKG si defibrilator; - este bine sa declarati in apelul telefonic varsta, antecedentele si descrierea simptomelor si propria suspiciune privind boala ( exempul accident vascular sau infarct) chiar daca poate gresiti in apreciere: - daca cereti sa fiti transportati la UPU nu veti fi refuzat niciodata, iar la UPU se respecta procedurile; Am avut "ghinionul" sa apelez urgenta medicala de 4 ori in localitati diferite. Comportamentul si procedurile aplicate au fost corecte. Am vazut chiar folosirea abuziva a serviciului de urgenta de catre cetateni. Chiar si in cazurile in care a fost vizibil un apel de urgenta abuziv, nu am constatat comentarii din partea personalului.

Liana  •  1 octombrie 2016, 16:53

Dumnezeu să-l odihnească ! Un interviu cu el: https://www.youtube.com/watch?v=m2vBcNvaGak

doctori felcer  •  1 octombrie 2016, 18:39

Bravo demonilor, pardon domnilor doctori, bravo! *** cu zile si pe Gyuri Pascu, *** insa salarii si bani pentru orice moft stiti sa cereti in schimb va bateti joc de pacienti si de meserie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pacientuedevină  •  1 octombrie 2016, 20:39

O, da...lumea este revoltată că a fost falsificată fișa pacientului Gyuri Pascu, că au fost trecuti alti timpi, că nu apare anamneza completă, că nu există refuz semnat de transport la UPU (la UPU oameni buni, unde astepti cu infarct si o oră…, nu refuz de transport la spital, cum manipulează ăstia)... Oameni buni, se pot falsifica în Romanismecheria N foi de observație clinică a pacienților, mai ales a celor decedați în condiții suspecte de deficiențe ale acordării asistenței medicale. De ce? Pentru că așa se MUȘAMALIZEAZĂ cazurile de malpraxis în Românofraieria (bună dimineața, cam târziu v-ați dat seama...). Adică medicul are dreptul să scrie cu mânuța pe HÂRTIE respectivă, ce vrea, să modifice și să adauge ce vrea, când vrea, având acces nelimitat la dosarul medical al pacientului (concret: socrul meu a murit în spital la ATI din cauza unui banal ulcer care a fost lăsat să sângereze săptămâni, refuzându-se gastroscopia cerută de alți medici - când și-au dat seama de ce au făcut, au trecut în foaie că avea metastaze craniene și tumori - dacă nu făceam autopsia, am fi crezut și noi minciuna). De ce? Pentru că Ministerul Sănătății refuză constant să dea drumul la ordinul privind completarea acestor foi în format electronic cu logare online (metodă simplă, ieftină, prin s- ar putea detecta orice modificări ulterioare) - dar atunci proporțiile dezastrului ar ieși la iveală. Medicii SMURD au tablete, cei de la ATI au calculator în fiecare salon, la fel și restul cabinetelor (calculatoare fără de care nu-și pot îndeplini obligațiile birocratice față de CNAS), nu mai e nevoie să tăiem pădurea și să facem achiziții publice cu dedicație pentru N tipuri de formulare pe hârtie scumpe). Medicii s-ar gândi de o mie de ori înainte de a face ceva superficial, pentru că tot ce fac este înregistrat. Desigur, aștept reacțiile gen: că nu se poate, că sunt de la servicii, că medicii nu greșesc deci nu trebuie așa ceva etc.

vasile blaga  •  1 octombrie 2016, 22:23

Care STS ? ala care a aproximat cam la 30km patrati aria unde s-a prabusit avionul SMURD ? Care STS ? ala care nu a nimerit versantul unde s-a prabusit planorul pe tâmpa ? *** ! *** !!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sly  •  1 octombrie 2016, 22:42

Este o realitate faptul ca cei din serviciile de urgenta trateaza cu indolenta crasa persoanele de peste 55-60 ani considerind ca nu are sens sa mai intervina in cel mai scurt timp. Acum un an si jumatate tatal meu a facut un anevrism cerebral,eram linga el, am sunat la 112 si au venit dupa 20 minute. Abia se miscau nesimtitii.Parca as fi sunat degeaba la urgenta, pareau deranjati ziua la ora 15. Culmea este ca Urgenta este la maxim 5 minute de adresa. Dupa 4 luni de suferinta s-a stins fara a mai avea vreo sansa.Ca sa nu mai spun de pseudo-tratamentul primit in spital.Si astea dupa ce a lucrat 42 ani in productie.

Pacientuedevină  •  2 octombrie 2016, 0:02

Da CSM, da Sly. Acesta este adevărul. Sub pulpana lui Arafat si a eroilor de la SMURD, s-a oplosit si o hoardă de uscături, infatuati, comozi, indiferenti, nesimtiti

Pacientuedevină  •  2 octombrie 2016, 0:17

Sunt secta cu creierele spălate, care nu dau 2 bani pe bătrâni, pe cei cu boli grave

Pacientuedevină  •  2 octombrie 2016, 0:34

Nu există un instrument real de control si de responsabilizare a medicilor de la Ambulantă. Deja trei Institute Clinice din Bucuresti beneficiază de un sistem informatic pentru care asigură monitorizarea precisă (inclusiv din punct de vedere medico-legal și al arhivării informatiilor) a parametrilor pacientilor si a procedurilor executate. Sistemul reduce semnificativ numărul de erori si economiste timp. Nu mai poate să vină nimeni să falsifice o foaie de observatie. Dar până la un astfel de sistem, putem începe rapid cu foile medicale exclusiv pe format electronic cu logare online. Dacă vreti să schimbati cu adevărat ceva palpabil în acest carusel al mortilor evitabile, atunci cereti MS să emită în sfârsit Ordinul privind completarea foilor medicale ale pacientilor exclusiv în format electronic online. Puteti demonstra astfel cât de mult vă pasă în realitate de viata pacientilor sau dacă sunteti doar un steril comentator. Cu această măsură elementară, dar absolut necesară, sistemul s-ar autocurăti singur de uscături. Ar face diferenta, ar opri seminificativ producerea altor cazuri Gyuri Pascu.

Pacientuedevină  •  2 octombrie 2016, 0:36

Ce spuneti, Domnule Tolontan, veti cere MS această măsură urgentă?

una fara facultate  •  3 octombrie 2016, 13:06

Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, a declarat pentru Digi24, legat de cele 16 echipaje în plus: „Serviciul de ambulanță și SMURD lucrează în fiecare zi cu un anumit număr de ambulanțe și personal însă există. Și persoane care pot fi chemate de acasă, așa cum se întâmplă și de sărbători. Există această posibilitate de suplimentare. Toate măsurile vor fi menținute cât e necesar până numărul de solicitări va intra într-o limită normală cu care suntem obișnuiți”. „Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă informează că au fost luate toate măsurile pentru ca asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească în Bucureşti să fie acordată fără sincope în aceste zile în care numărul solicitărilor a crescut semnificativ. Măsurile au fost dispuse atât la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov cât şi la SMURD. De exemplu, la SABIF numărul solicitărilor a înregistrat vineri, 30 septembrie, o creştere de 36 - 38 la sută. Dacă în mod normal, în 24 de ore se înregistrează, în medie între 1000 şi 1200 de solicitări, în ultimele 24 de ore au fost înregistrare peste 1.600 de solicitări. Pentru a face faţă numărului de solicitări, la Serviciul de Ambulanţă au lucrat suplimentar în cursul zilei de vineri 8 echipaje de tip B şi C, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă au lucrat suplimentar 16 echipaje de tip B şi C. Două echipaje au fost aduse de la Argeş şi unul din Prahova. SMURD a lucrat, de asemenea, cu echipaje suplimentare pentru a face faţă creşterii numărului de solicitări. Din judeţul Teleorman au fost aduse două echipaje de prim-ajutor, iar la Bucureşti a mai fost operaţionalizat un echipaj. Aceste măsuri vor fi menţinute cât timp este necesar astfel încât asistenţă medicală de urgent acordată populaţiei să nu aibă de suferit. Pe termen mediu şi lung Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au în vedere mai multe măsuri, investiţii şi încheierea de parteneriate internaţionale pentru îmbunătăţirea procedurilor de dispecerizare, a trainingului dispecerilor şi a infrastructurii existente”, se arată în comunicat. IA UITE BADE TOLONTANE, VREI MEDICI BUNI?VIN DIN LIBERUL LOR LA MUNCA LA ORE SUPLIMENTARE SI VREI EXCELENTA?OBOSITI DUPA 12 ORE DE MUNCA TU II IEI DE ODIHNITI?DACA MESERIA DE MEDIC TI SE PARE USOARA DE CE NU TE-AI FACUT MEDIC?ITI RASPUND TOT EU CA SA NU GANDESTI PREA MULT....NU ERAI TU IN STARE SA FACI MEDICINA....AI GRIJA DE FOTBAL SI ALTE CHESTII SPORTIVE

Pacientuedevină  •  3 octombrie 2016, 22:17

Si altii lucrează 12 ore cu 24. Dar nu plonjează în superficial. Nu uită să ducă EKG ul la pacient si jumate de trusă. Săracii medici, ba la stat, ba la privat, să crească vilele si parcul de masini, si peste tot aceeasi superficialitate.

ConstantinV  •  3 octombrie 2016, 23:42

Buna seara, Domnule Tolontan, v-am auzit astazi spunand ca Ghyuri Pascu nu ar fi vrut sa fie internat si ca medicul nu i-ar fi luat semnatura. Posibil ca asa sa se fi intamplat. As vrea sa va semnalez atitudinea pe care ar trebui sa o aiba un pacient si va spun din propria experienta. Am fost de patru ori dus la spital cu masina de la Salvare. Odata pentru tahicardie (puls peste 110) si de trei ori pentru puseuri de tensiune (20-22/10-11) insotite de stare de panica. Daca o persoana nu vrea sa fie internat inseamna ca ori este inconstienta de starea sa ori este extrem de bolnav (si-a pierdut complet discernamantul). Eu am un principiu: NU vreau sa mor ca prostul; chiar daca as putea sa intru (si am intrat!!!) in conflict cu cadrele medicale. Ar trebu ca si pacientul sa-si cunoasca interesul. NU vreau de loc sa tin parte medicilor (am trecut prin multe experiente de deficit de sanatate pentru a avea o parere obiectiva, adica cu plusuri si minusuri (am avut in aceasta vara un adevarat cosmar la IOB, de ex.)) dar am vrut sa prezint si o alta fateta a relatiei pacient-medic. Cred ca mass media ar trebui sa faca vorbire si despre acest aspect. Cu stima,

ConstantinV  •  3 octombrie 2016, 23:50

ADENDDA Ca vechi cardiac si din cele citite pot spune ca EKG-ul arata doar trecutul si prezentul; nu da prognoza. Mi s-a povestit un caz : a venit salvarea la un pacient, i s-a facut EKG si nu s-a constatat vreo anomalie. A fost dus la spital ( in Craiova) si dupa 2 ore a murit.

una fara facultate  •  4 octombrie 2016, 13:01

Teo, de unde stii ca medicul a scris diagnostic:atac de panica?Ce este ala un atac de panica?E un fel de cadere de calciu sau un fel de preinfarct?ai vazut undeva scris negru pe alb "atac de panica"? Interesant de stiut , ce diagnostic e ala....ATAC DE PANICA...... Noi stim doar ce ne spune marele tolontan si el se pare ca nu prea stie mare lucru, el doar agita apele.

Pacientuedevină  •  4 octombrie 2016, 21:12

Din viata de zi cu zi, asta suportăm noi: ... Pentru cea de a doua interventie medicul a cerut o mie de euro. Sotia pacientului i-a spus medicului ca singurii bani de care dispune familia sunt 300 de euro. Nemultumit, acesta le-a sugerat sa vanda bunuri din gospodarie sau chiar casa in care stau pentru a face rost de bani. Revoltati, oamenii au anuntat politia iar luni seara, cand pacientul urma sa fie operat si la umar, a fost organizat flagrantul.

Uratenia pamantului  •  5 octombrie 2016, 12:32

@una fara facultate si nu numai: Nu iti trebuie facultate sa iti dai seama ca un diagnostic nu se pune doar pe baza a ce spun oamenii din jurul bolnavului sau bolnavul. Un medic trebuie sa consulte pacientul mai ales cand e urgenta si nu are toate datele despre el. Nu iti trebuie facultate sa stii ce e un atac de panica sau sa faci un atac de panica. Un atac de panica e frica, frica de moarte. Poate aparea dupa un traumatism fizic atunci cand te simti foarte rau si nu stii exact sa descrii durerea pe care o ai pentru ca nu ai mai simtit-o niciodata. Poate aparea din cauza oboselii sau poate avea doar cauze psihologice atunci cand iti e frica...pentru ca nu mai poti avea incredere in nimeni.... Oamenii judeca aceste articole fie pentru ca nu sunt conforme cu interesele lor, fie pentru ca nu sunt capabili sa inteleaga imaginea de ansamblu, dar sigur basescu nu are nici o legatura cu acest caz. Toti politicientii au o influenta dar nu o legatura directa cu cazul. Tot sistemul asta corupt. Ce este coruptia si ineficienta? Coruptia e definita de cazuri mici particulare, de accea fiecare caz trebuie luat in parte si analizat pana se gaseste si se trateaza cauza. Un caz mic de coruptie nu defineste toata coruptia. Un caz de incompetenta nu defineste incompetenta tuturor medicilor. Dar in ansamblu trebuie ca sistemul sa invete sa elimine aceste erori si sa creeze proceduri de lucru. Doar asa poti fi mai bun, invatand din erori si re-educand oamenii din sistem. Chiar nu inteleg de unde atat de multa revolta? Voi nu sunteti oameni? La voi nu vine salvarea? Nu va duceti la medici? Am auzit la A3 ca legea nu are legatura cu moralitatea si nu ar trebui amestecate. Poate ne-ar trebui si noua legea bunului simt cum e in alte tari, ca sa iti dai sema ca legea ar trebui sa apere drepturile la viata ale omului nu dreptul la coruptie.Poate si medcii sunt nedreptatiti, ar trebui sa semnalizeze aceste lipsuri din sistem, nu doar salariile lor mici. Prea des se da vina pe salariile lor mici, dar ce legatura au astea cu lipsa de interes pentru viata oamenilor. De ce nu le dati una in cap direct cand ajungeti cu salvarea la ei? Si uite asa din tot ce am spus va ramane doar ultima fraza.. pentru ca doar asta ii intereseaza pe oameni: sa judece in afara contextului, sa se certe si sa isi scoata ochii, nu sa invete din greseli.

Pacientuedevină  •  6 octombrie 2016, 23:53

Pe oameni îi interesează ca medicii să fie responsabili. Nu îngâmfați, batjocoritori, corupti, smecheri, manipulatori, superficiali. Si medicii nu vor fi responsabili atâta timp cât procedurile pe care le efectuează asupra pacientilor nu sunt consemnate în format electronic (în sisteme informatizate, ca în străinătate,pe care nu le mai pot falsifica), pentru a se putea verifica ulterior dacă au respectat protocoalele si ghidurile de practică medicală (regulile din domeniu). În prezent, ei sunt stăpânii absoluti ai fiselor si dosarelor medicale ale pacientilor, pe care le modifică/completează/ falsifică după bunul plac, ascunzând urmele culpelor medicale. De aceea România este tara cu cele mai putine culpe medicale condamnate din Europa...Medicii din România nu sunt responsabili pentru că stiu că pot să le moară zeci de pacienti, cel mult vor lua 10% reducere la salariu...

Pacientuedevină  •  8 octombrie 2016, 19:40

Iar colegiul medicilor a devenit un instrument al musamalizării culpelor medicale - poate nu stiati că în România culpele medicale nu se cerecetează în baza unei proceduri prevăzute de LEGE, în care victima sau rudele pacientului decedat în urma culpei medicale să aibă calitate de parte si drepturi procedurale. În România, culpele medicale se cercetează subiectiv de colegii medicilor în baza unei proceduri subiective continute într-o parodie numită Statutul Colegiului MR, în care victimele nu au nicio sansă reală de câstig, nici măcar nu au dreptul la acces la documente sub pretextul secretului medical. Totul este o mascaradă. Cel mai socant este faptul că victimelor nu le aste prevăzut dreptul de a contesta decizia de „spălare de păcate” a medicului, de musamalizare a culpei. Din aceste motive, CEDO a condamnat România în nenumărate cauzuri pentru încălcarea de către stat, prin medicii săi, a DREPTULUI LA VIATĂ , iar noi toti am plătit despăgubirile. Si condamnărie vor continua. Iar semidoctii din mafia medicală, care încearcă să ne prostească, aclamă fără nicio rusine ce perfect este corpul medical din România ... Iar noi toti tăcem complice, până o păteste si cineva din familia noastră ... si astfel primim răsplata pentru credulitatea si lasitatea noastră

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord