În timpul guvernării PSD, Ambasada României la Budapesta susține universitatea fondată de Soros!

Gest interesant prin care România se plasează alături de democrația liberală chiar și cu prețul ca actualul guvern să întindă mâna unui om demonizat în campania electorală

joi, 30 martie 2017, 6:27

Central European University (CEU) este o universitate americană, finanțată de George Soros, acreditată în statul New York și în Ungaria, cu sediul la Budapesta.

În campusurile CEU din Budapesta, anterior și Praga și Varșovia, au învățat mulți români, dintre cei care s-au remarcat de-a lungul anilor în societatea civilă din România sau care și-au construit mai departe cariere academice în Occident.

CEU scorează foarte bine în clasamentele internaționale, în anumite domenii fiind clasată în primele 100 sau chiar 50 de universități ale lumii.

Recent, Guvernul Orban a anunțat intenția de a schimba legislația într-un mod pe care mediul academic îl consideră țintit împotriva CEU, care se poate închide.

Ieri, la Budapesta, a avut loc o conferință de presă a rectorului Central European University. Rectorul a anunțat chiar în debutul conferinței că în sală sunt prezenți, într-un gest de sprijin, mai mulți reprezentanți ai ambasadelor: SUA, Canada, Olanda, Norvegia, Germania, Suedia și România!

România este singura țară est-europeană care și-a trimis reprezentant între cele 7 state prezente.

Genul acesta de acțiune a Ministerului de Externe e interesant, având în vedere că, în campania electorală, lideri ai PSD au invocat rolul nociv al lui George Soros în România și în Europa de Est.

Gestul de la Budapesta face parte dintr-o serie mai puțin vizibilă, dar care vorbește, poate, despre anumite valori comune a ceea ce partidele noastre susțin cel puțin declarativ: încurajarea democrației liberale în România, în ciuda diferențelor ideologice. Un traseu consecvent de țară pe marile teme.

Prezența reprezentantului ambasadei alături de CEU e din aceeași categorie rară în România precum gesturile ministrului sănătății, care a păstrat și promovat cel puțin două măsuri ale guvernului tehnocrat:

  1. Măsura încercării de a stopa exportul de medicamente, prin ordinul care obligă explicit producătorii și distribuitorii să țină cont de serviciul public datorat pacientului român. Vlad Voiculescu a redactat și Florian Bodog a emis un ordin care obligă firmele să exporte doar dacă necesarul intern e satisfăcut.
  2. Apărarea de către actualul ministru a ideii de feed-back al pacienților în privința condițiilor din spitale. Pacienții pot în continuare să reclame inclusiv mita solicitată în spitale, după ce Florian Bodog a respins cererea Colegiului Medicilor, lăsând în vigoare decizia lui Vlad Voiculescu.

 


Comentarii (39)Adaugă comentariu

Andrei F  •  30 martie 2017, 19:02

Domnule Tolontan,ambasadorii apartin de Ministerul de Externe dar sunt numiti de presedintii Romaniei...Apoi politica externa este in primul rand condusa de presedinte...

Emil  •  30 martie 2017, 19:02

scorează? exista acest cuvint in romana? chier de exista, suna rau.

Cristian Stancovici  •  30 martie 2017, 19:05

Bine punctat Tolo. Asta demonstraza ca Romania e, in continuare, controlata de papusarii globalizarii. Am sperat ca poate o sa faci o investigatie si la modul in care biserica ortodoxa este impinsa, impotriva propriilor canoane, sa se "uneasca" cu alte denominatiuni in urma presiunilor politice. Ar ajuta sa afle tot romanul, adevarul. Ca nu de altceva, dar au murit prea multi Romani adevarati pt credinta stramoseasca.

Rares  •  30 martie 2017, 19:10

Schimbati un pic perspectiva si veti vedea ca daca se pune problema unei relocari....

stefan  •  30 martie 2017, 19:10

... și pentru că soros e și ungur, rezultă clar că guvernul psd susține autonomia ardealului; și pentru că e de gen masculin, e limpede că guvernul psd e misogin; iar din faptul că soros are o anumită vârstă decurge în mod firesc că guvernul psd are anumite fantezii geriatrice (nu, mihaela rădulescu, nimeni nu te bârfește ...); și pentru că e universitate, nu-i așa că guvernul psd dă o palmă electoratului tradițional, cu patru clase? băi nene, ce fasciști!

fotbal  •  30 martie 2017, 19:10

aaah! ce-mi place...

Hailamol  •  30 martie 2017, 19:25

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Arsenie  •  30 martie 2017, 19:36

Romani scoliti la budapesta, care militeaza azi pentru desfiintarea Romaniei. Ce sa zic, mare "castig" pentru poporul nostru..

Cătălin Tolontan  •  30 martie 2017, 19:37

@Arsenie: nimeni de la CEU nu militeaza pentru desfiinteaza Romaniei. Nici nu arfi posibil pentru ca, vorba lui Traian Tomescu, vi-l amintiti?, noi la pase cu calciiul si la fente imporiva noastra suntem campioni mondiali. Nu ne demoleaza nimeni, ne demolam singuri prin ignoranta.

iobagul  •  30 martie 2017, 19:42

Foarte interesanta alaturarea PSD de Georgica Soros, un lait-mtiv al tuturor relelor globaliste! Cum a sunat *** pentru *** asta? Tolo tati cauta ceva sa il legi pe *** ***-*** de trandafirii psd, gasesti tu ca ejti dastept! Nu ca nu ar fi adevarat, dar niciunul dintre noi nu stie asta pe documente! Si mai e o diferenta, eu sunt ala fraier care face munca patriotica

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cristi  •  30 martie 2017, 19:43

eu credeam ca Ministerul de Externe condus de PSD-istul Melescanu e condus de Guvernul PSD condus de un PSD-ist numit de PSD-istul Dragnea. da cica nu, ca presedintele e de vina.

Ion  •  30 martie 2017, 19:51

Soros daca- l citesti pe Tolontan este iubit de SUA...Ce te faci ca realitatea este alta...Soros este inamicul la multe state...Unele il urasc deoarece datorita ..liberalismului,,de care ne vorbeste Tolontan le- a atacat monezile nationale,motiv de imbogatire a lui Soros...Mai recent Soros investeste la fel de ,,liberal,,in elitele multor tari- alt motiv sa nu fie iubit...Apoi domnule Tolontan ce are Orban- reprezentantul Ungariei- cu Soros? Nu sunt astia toti de dreapta?...Puteti fi coerent dincolo de ,,iubirea,,dv. fata de PSD?

FYRY  •  30 martie 2017, 19:52

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maciste Julien  •  30 martie 2017, 20:20

Domne Tolontane, fara sa voiesti ai atins un subiect foarte drag inimii mele: in Romania toate partidale sunt unite in cuget si simtire atuncea cand se face ca vine vorba de anteresul supirior, progressist, libelar-mondialist. Diferansele ideologiques si maruntale frecusuri quotidiane se fac nevazute cat ai clipi, ramane doara concordia si harmonia inspirata de heruvimul mondial al sotzietatzii larg daschise. Ca prin alte tari mai sunt unii caposi reactionari care musca mana care i-a educat, precum horthystul Orban, sau bolovani naivi ca *** Trump care are impresiunea gresita ca el e Prezidentul USA, asta e alta poveste cari insa nu strica cu nimica basmul mneavoastra, al pressei de curent prencipal si printzipial. Rog deci sa stati linistit, viitorul e progressist.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan Patriche  •  30 martie 2017, 20:22

1. Nu e corect "scoreaza", ci face scoring; 2. CEU are de a face cu Biserica ortodoxa si credinta stramoseasca (sic!) poate pe la cursurile de Gender Studies. In rest, sunt pozitiv de acord.

di livio  •  30 martie 2017, 20:48

Sint negativ de acord cu scoreaza.Tolo ii d-a nost,din poporu microbist

nick70  •  30 martie 2017, 21:51

ce vă mai place sa pomeniți așa din întâmplare de fratele vostru george !

Cătălin Tolontan  •  30 martie 2017, 21:53

@cristi:aici nu e vorba de vina, ci de civilizatie. Sa semnalezi cand tara ta face un lucru bun, cand se opune relatizarii democratiei si decaderii drepturilor nu inseamna sa fii pro PSD, ci doar sa fii ziarist. Daca PSD trece peste tot ce are de impartit ideatic cu Soros si apara un principiu mai inalt, asta trebuie remarcat.

Filbert  •  30 martie 2017, 22:41

Tolo 'scoreaza' puternic si impotriva dictionarelor limbii romane :)

florin  •  30 martie 2017, 22:41

Maestre, cu tot respectul, genul asta de universitati indoctrineaza, nu educa. Filantropul Soros finanteaza ONG-uri de peste tot, sa spuna poezii globaliste, bine impachetate in mesaje aparent benigne, gen "societate deschisa", "democratie liberala". N-ar fi mai bine ca filantropul Soros sa nu mai profite de starea execrabila a presei romanesti, acaparand treptat "opinia publica"(si chiar intrand in politica) prin ONG-uri si. eventual, sa investeasca in ceva serios? "Humanities and social sciences" de la inceput imi suna prost. E un fel de SNSPA. Ne e bagat zilnic pe gat mesajul ca "salvarea" vine din afara. Nu, maestre, daca nu ne rezolvam noi problemele, nu ni le rezolva nimeni. Pentru ca fiecare isi vede de problemele lui. Lasati PSD-ul, a avut o retorica de campanie care n-are nicio legatura cu ce au facut sau ce vor face. PS: Printre multi altii, Monica Macovei a beneficiat de o bursa Soros la CEU. Marea "luptatoare" anticoruptie, sustinatoare fanatica de MCV-uri apa de ploaie, e cea care l-a numit pe Dan Voinea in 2006, fost procuror comunist, autorul rechizitoriului de la simulacrul de proces al lui Ceausescu, deci complicele lui Iliescu, sa cerceteze evenimentele de la Revolutie. Spuneti ca n-are legatura... io zic ca are

Emilian  •  30 martie 2017, 22:56

Catalin, asta demonstreaza doar ca PSD nu a apucat inca sa epureze toate structurile administratiei. Prin MAE mai sunt diplomati de cariera care nu raporteaza imediat toate intentiile lor lui Dragnea si celorlalte cozi de topor din PSD. Cam atat. Iar la urma-urmei, CEU chiar daca a fost fondata cu banii lui Soros, nu e cine stie ce "bastion sorosist", ci mai degraba o universitate care ii ajuta pe tineri sa-si faca o cariera profesionala, la noi sau in strainatate.

jos_cenzura  •  31 martie 2017, 0:28

Domnule Tolontan, pentru a completa, ar trebui sa spuneti si ce masuri vrea sa impuna Ungaria. Teoretic nu vor sa inchida CEU, ci propun o lege prin care toate universitatile straine trebuie sa aiba si o filiala in tara de origine - deci ar forta CEU sa construiasca o facultate in statul New York, unde e incorporata ca firma. CEU nu vrea sa faca asta, bineinteles, pentru ca ar implica un cost enorm. Probabil ca legea e facuta in asa fel incat sa atace indirect CEU, dar as fi preferat oferiti date mai complete.

jos_cenzura  •  31 martie 2017, 0:31

Primul punct al guvernului tehnocrat este infiorator (cum ca producatorii de medicamente nu au voie sa exporte decat daca indeplinesc anumite conditii), si nu inteleg cum un om cu coloana vertebrala si integritate poate sustine asa ceva. Adica cum poti forta o firma particulara cui sa-si vanda marfa - nu vedeti problema cu astfel de gandire fascista, in care statul determina politica firmelor particulare? Seamana cu nemernicia aceea cu 51% produce romanesti in alimentare, iarasi este de neconceput ca intr-o tara libera, cu oameni drepti, statul impune unei firme particulara ce trebuie sa vanda unor cumparatori particulari.

StefanCM  •  31 martie 2017, 1:20

@Florin - Poi de exemplu cand studiezi constructii la o universitate de asta care "indoctrineaza", la rezistenta materialelor vine si iti baga mare "auzi fratioare, caramida asta e dintr-o tara democrata! Sau de la comunisti!". Depinde la ce te referi prin indoctrinare. Sau la geometrie descriptiva foloseste carioci de culoarea steagurilor tarilor prietene, nu? Asta ca sa nu ma leg de arhitectura, de it, sau alte facultati. Ca parca universitatile or fi ceva troci de porci unde se aduna politicienii sa isi arunce laturile, nu? Un om educat e un om mai greu de manipulat. Indiferent de universitate. Un om needucat dimpotriva. Aaaa, sau poate vrei sa spui ca sunt pline de tablouri cu Soros, Pisti sau cum il cheama pe presedintele ungar, Putin, Obama, etc?

Petrica  •  31 martie 2017, 2:00

Tolontane, lasand la o parte foamea si lipsa de rating zilnica, ce se mai intampla cu "amenintarea" invetata de tine? Singurul dusman al tau si al *** (cenzureaza acest cuvant din dictionarul limbii romane) este FALIMENTUL.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

max  •  31 martie 2017, 7:50

Citesc comentariile antisoros i le spun celor care scriu că soros e un bătrân de peste 85 de ani. Majoritatea dintre ei habar nu au de vârsta lui și vorbesc că omul vrea sa de îmbogățească sufocant economia tarilor unde își are ONG urile. O gandire ruptă de realitate, nociva și manipulatoare. Tirania, își are originea în naționalism. Fiecare din cei care admira tiranul sau sunt naționaliști au ceva tiranic in vorbe și fapte.

bg  •  31 martie 2017, 8:26

In exemplul dat, eu vad mai curand o fractura intre politica interna si politica externa a tarii noastre. Totul este IMAGINE de partid. Parca am trai in 2 lumi paralele: una interna si una externa. Pe de o parte, pentru PSD este avantajos sa infiereze interventia sorosista in interiorul tarii, sa dea vina pe forte externe care ne vor raul, sa alimenteze sentimentele nationaliste, extremiste, pastrandu-si sustinerea si voturile. Pe de alta parte, PSD-ul doreste sa-si pastreze imaginea de sustinator al liberalismului in exteriorul tarii. El mizeaza pe faptul ca nimeni nu va sesiza discrepanta intre cele 2 abordari ale aceleiasi probleme. Exemple sunt nenumarate in politica romanesca. Vorba lui G. Becali: politica noastra este cand la stanga, cand la dreapta, in functie de situatie.

Mihai  •  31 martie 2017, 9:17

"CEU scorează foarte bine în clasamentele internaționale" - serios, "scoreaza" ? Sper ca anomalia asta sa fie exceptia de la regula, Catalin, si sa nu ajungi cu expresii din "romgleza" la tot al doilea articol :)

Mihai  •  31 martie 2017, 9:28

@Stefan Patriche - "scoring" nu exista in limba romana, prin urmare "face scoring" nu are sens. "Puncteaza", cred ca se potrivea mult mai bine, si in articol, si in comentariul tau :)

Mamutul Radioactiv  •  31 martie 2017, 9:34

Nu inteleg ce mare mirare este ca ambasadorul Romaniei se executa la ordinul ambasadorului SUA. Luati lista de tari si comparati-o cu tarile care au decorat-o pe Kovesi. E aceeasi lista de tari care se executa la ordinele SUA. De ce nu remarcati si ca ambasadorul SUA este de fapt ambasadorul lui Trump? Trump care l-a demonizat si el pe Soros. SUA isi apara doar agentii de influenta pe care i-a plasat sub diferite pretexte: Soros, Peace Corps, USAID etc. Ce face Romania, Suedia, Olanda in televiziune se cheama aplaudaci.

Cătălin Tolontan  •  31 martie 2017, 9:35

@Mamutul Radioactiv: ambasadorul SUA nu este ambasadorul lui Trump, ci al SUA. Chiar daca e numit de presedinte, el reprezinta niste valori care transced un presedinte sau altul.

Mamutul Radioactiv  •  31 martie 2017, 9:37

Si mai lucrati la logica, domule Tolontan. Ambasadorii nu sunt numiti de PSD, ci de Iohannis.

Mamutul Radioactiv  •  31 martie 2017, 10:16

@Tolontan, da spre deosebire de ambasadorul Romaniei care e al PSD :))) Politica externa este mult mai pragmatica decat vi se pare dvs. din tribuna.

Geta  •  31 martie 2017, 10:19

Domnule Tolontan,nu va mai chinuiți,știm părerea dumneavoastră despre PSD...Ce vă faceți că cei apreciați de dumneavoastră o comit din greu...Oare un Liiceanu nu merită și el atenția dumneavoastră?Oare Nicușor Dan respiră mai ușor de cînd la o instituție a țării s-a dat o spargere?... La un miting pentru apărarea Constituției nu îndemnați? A,poate nu știți ce este aia...De fapt și dumneavoastră procedați la fel că Liiceanu...Aflați că politica externă a țării este atributul Președintelui...Este la fel că la Justiție...Există un Ministru dar numirile sunt făcute de Președinte...S-a văzut cine are puterea la ultimele evenimente,cine a făcut turul instituțiilor cu atribuții în justiție...

vasco  •  31 martie 2017, 11:30

Ambasadorii nu sunt numiti de guvern ci de presedintie.Crede careva ca l-ar fi numit Dragnea pa ala de la Londra,spre exemplu? In alta ordine de idei e tragic cand se ajunge ca integritatea Romaiei sa fie discutata,ca la carciuma,pe net,ca intre chibiti...

StefanCM  •  31 martie 2017, 12:22

@Mamutul Radioactiv Ai dreptate, Germania si Merkel sta in pozitie de drepti cand Trump ii spune ceva :)) De asta au decorat-o pe Kovesi. Si tot pentru ca Merkel face tot ce zice Trump cand s-au intalnit Trump nici nu a vrut sa dea noroc cu ea. Esti "expert" in ale relatiilor internationale. Sau te referi la Suedia poate? Care l-a luat la misto in corpore pe Trump si pe declaratiile lui vis-a-vis de "atacurile" din Suedia? :)) Lasa-neeee, lasa-neeee. Mai incearca o data, poate o nimeresti mai bine.

StefanCM  •  31 martie 2017, 12:23

Nota de subsol: Gramatica dauneaza grav sanatatii. In cazul meu.

Mamutul Radioactiv  •  31 martie 2017, 13:57

@StefanCM Germania e tara aia care si-a cerut scuze ca a aflat ca telefonul lui Merkel era ascultat de americani? Si dupa cateva luni au inchis ancheta? Au dat NUP, cum s-ar spune pe la noi. Acum inteleg ca Merkel s-a dus la Trump sa ii dea ”noroc” (incerc sa ma exprim pe intelesul dvs.), iar Trump i-a zis ntz!. E clar, Merkel rulz! Trump ar vrea o Europă mai slabă. Iar Merkel se descurcă de minune în această direcție...

bg  •  1 aprilie 2017, 7:49

Precizare... Ambasadorii sunt reprezentantii presedintelui Iohannis in tara in care sunt numiti, dar ei sunt angajati ai MAE condus de Melescanu si fac politica guvernului si partidului aflat la putere (daca o avea una in plan extern...)

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord