Șamanul Traian Băsescu se joacă cu focul grațierii! Oamenii protestează și nu se vor opri aici

În materie de stat de drept, fostul președinte Traian Băsescu a ajuns maladia al cărei remediu se pretinde

miercuri, 3 mai 2017, 8:06

Comisia juridică a Senatului României a adăugat grațierea infracțiunilor de luare de mită pe lista infracțiunilor deja propuse spre grațiere de către Guvernul Grindeanu.

Inițiatorii adăugirilor sunt senatorii Șerban Nicolae și Traian Băsescu.

Argumentele celor doi sunt multiple.

Formulate de ceva vreme, motivele și-au crescut frecvența în discursul lui Traian Băsescu după ce fostul ministru Elena Udrea a fost condamnat în primă instanță în ”Gala Bute”.

Pe parcursul acestui caz, care durează de 6 ani, Elena Udrea a avut două declarații imperative, care astăzi merită puse cap la cap:

  1. ”Numele meu nu trebuie să apară în dosarul Gala Bute!”16 mai 2013. La inaugurarea cabinetului parlamentar din Roman, alături de Gheorghe Ștefan care nu mai prinde loc la masă, Elena Udrea trasează o directivă. Dar ucazul nu se respectă decât temporar. Pentru că, doi ani mai târziu, publicul vede că numele Elenei Udrea apare în dosarul Gala Bute. DNA o trimite în instanță.

    Sursa foto: ziarulceahlaul.ro
  2. ”Eu nu merg la pușcărie!”28 martie 2017. Declarație făcută după condamnarea de 6 ani la completul de 3 judecători al Înaltei Curți.

Aceste două fraze sunt nu doar simbolul involuntar al unei voințe care se visează mai mare decât legea. Ele sună, totodată, ca un avertisment.

În umbra avertismentului, președintele Traian Băsescu devine acum avocatul brandului grațierii.

Repetate zi de zi, multiplicate emisiune de emisiune și vehiculate canal de canal, argumentele lui Traian Băsescu devin ceea ce Timothy Snyder, profesor de istorie la Yale, numește ”incantații șamanice care vor să distrugă adevărul”. 

Orice tiranie, inclusiv cea a nerespectării legii, explică Snyder în cartea sa ”On Tyranny”, depinde de acest șamanism repetat la infinit.

Argumentul șamanic este construit ”ca să faci ficționalul plauzibil și infracțiunea, dezirabilă”!

De pildă, una dintre replicile lui Traian Băsescu este aceea că stă în interesul economiei naționale ca oamenii care ”au greșit o dată luând mită” să se poată întoarce în serviciul public.

Pentru că ei, spre deosebire de alții, susține președintele, sunt competenți.

Se pricep.

Ei știu.

Și e păcat să-i pierdem dintr-o intransigență prost dispusă.

Așadar, nu e suficient că-i vor iertați pe cei care au jefuit resursele publice când aveam cea mai mare nevoie de ele. Furtul dintr-o locuință nu e grațiat, dar e grațiată mita, adică motorul furtului din buget.

Nu e suficient că nu li se cere, contra grațierii, recuperarea banilor, decât în doi ani și doar dacă îi au. Dacă au cheltuit banii, asta e, au fost deja eliberați, sănătate!

Acestea sunt insuficiente.

Ca bonus, ni se repetă hipnotic că demnitarii și funcționarii condamnați pentru corupție ne sunt nu doar necesari, ci de-a dreptul indispensabili.

Cu alte cuvinte, nu societatea le face un serviciu grațiindu-i pe cei care au luat mită, ci ei ne fac o favoare că se întorc pe pozițiile executive și în slujbele de unde au luat mită sau au făcut trafic de influență!

Până acum, managementul lor ne-a adus necinste în administrație și subdezvoltare națională.

De acum însă, aceiași oameni și aceeași clasă politică vor genera integritate și prosperitate. Cu condiția să iasă din închisori. Sau să nu mai fie urmăriți pentru faptele lor.

Traian Băsescu numește asta stat de drept.

Toți mai mulți români cred însă că, în materie de stat de drept, fostul președinte al României a ajuns maladia al cărei remediu se pretinde.

 

 

 


Comentarii (64)Adaugă comentariu

ovidiu  •  4 mai 2017, 15:32

Istoria a demonstrat ce este in stare sa faca o femeie,s-au ce fac barbatii pentru o femeie (***).Inca un exemplu.Mare rusine,

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ghilotina  •  4 mai 2017, 15:36

Am fost un sustinator al lui Traian Basescu si al Elenei Udrea . Ceea ce fac acesti oameni ma distanteaza si imi vine greu sa constat ca am pierdut 10 ani din viata ascultand gulgutele lor . Sper sa existe o posibilitate ca lui Traian Basescu sa -i fie retrasa investitura de senator iar Elenei - care ne spunea ca exista erori grave la dosar - cati mai multi ani ! Astia si-au propus sa dea tara cu cracii in sus - ori asa ceva nu se poate .

Petre  •  4 mai 2017, 16:09

Trebuie sa recunosc ca l-am sustinut pe Basescu atunci cand se lupta cu plagiatorul Ponta si alti hoti/corupti. Acum insa regret acest lucru....rusine Basescule!!!!!!!!!!!!!!!

Crimson Veritas  •  4 mai 2017, 17:13

O sa fiti ceva mai convingatori ... cand o sa protestati si impotriva abuzurilor procurorilor si judecatorilor, care priveaza de libertate, si alte drepturi oameni nevinovati. Pana atunci ... nu aratati ... decat ca o gasca *** ...:)) In alta ordine de idei ... este dragalasa ... convingerea voastra existentiala ... ca infractiunile de coruptie reprezinta apogeul raului suprem pe pamant ... la fel cum credeti ca lagarele romanesti de evul mediu ... denumite in sens mincinos ... puscarie ... reprezinta expresia si concluzia fundamentala ... a ceea ce intelegeti voi ... ca organisme mono-celulare ... prin justitie ...:)) Ati trecut deja de perioada in care erati amuzanti ... si ati devenit ... scarbosi ... in opinia mea ... din discursul vostru ... basist ... rezulta fara echivoc ... ca bunul cel mai de pret al acestei tari (in viziunea voastra ... absurda)... sunt puscariile ...:)) Prefer oricand sa fiu corupt decat ... ce sunteti voi ... si cu cei pe care ii deserviti ... in mentalitatea lor abuziva ... si ticaloasa ... prin care folosesc mijloace coercitive si disproportionate ... impotriva unor cetateni care li se refuza dreptul de a se apara! Si ca sa dati dovada suprema de inadecvare si tradare ... va renegati si Tatucul ... Basescu v-a creat dupa chipul si asemnarea lui ... voi nu sunteti decat viziunea manifesta a delirului sloganistic basist! Nu existati fara Basescu ... erati poate niste oameni normali si deschisi la minte ... intlegeati nuante, contexte ... erati capabil de jurnalism, de dialog ... versur ... ragaielile voastre anoste ... *** Am acoperit ... in mare ...:)) PS ... Stiu ca ... cenzura ... este cea mai mare arma a unui basist ... mai mult de atat ... nu poate, fiind conceput ... complexat! ...:))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nausea  •  4 mai 2017, 17:32

Ideea articolului a fost prezentata cu multa in alte parte, intr-o emisiune de pamflet cu alte cuvinte si mult mai vehement. Punctul 8 al proclamatiei de la Timisoara rezolva multe lucruri. Si noua propunere e ok: fara penali in in functii publice!

mantea  •  4 mai 2017, 18:05

L-am sustinut pe Basescu cat am putut de tare si nu regret deloc, a facut treaba buna in contextul dat, nu stiu cine altul ar fi putut face mai bine si mai mult. (dacaexista,o facea, nu ?). Acum, insa, vad un om invins de slabiciunile sale, un aproape-zero politic si, cum nu e intr-o pozitie de mare influenta, nici nu mai conteaza daca il mai sustin eu, sau altii ca mine. Pacat de el, duca-se ! Ramane totusi, pana acum, "fiara politica" cea mai talentata si feroce de dupa'89.

gigelos  •  4 mai 2017, 18:10

Catalin , se vorbeste de 100 mil eur . Banii doamnei

Badea Cartan  •  4 mai 2017, 18:45

Stiti ca noi romanii ne pricepem la toate si uneori ca sa ne simtim importanti, si "utili", ne dam cu parerea. Risc si eu una : degetul la nas din parlament si mai ales, eu nu merg la puscarie, trebuie sa duca la cineva si ceva si dupa comportamentul din ultima vreme, e clar la cine, la TB. Ce nu inteleg inca este cum se v-a face legatura cu el in acest caz, cine il v-a acuza si cine il v-a judeca ca nu mai sti care este cu care

animalutul20  •  4 mai 2017, 19:18

@ badeacartan..............pretene, dar pe la scoala ai " calatorit"?? te cred ca te bagi in seama, dar "v-a" asta repetat nu te plaseaza in categoria" am gresit din cauza vitezei"...............

Ted  •  5 mai 2017, 2:13

Animalutul20: Fie si cu greseli gramaticale, Badea Cartan formuleaza o ipoteza consistenta. Cum se spune: bate saua, sa priceapa iapa. Traianel probabil are ceva schelete ascunse in sifonier, pe care le-au vazut foarte putini. Nutica pare sa fie unul dintre acei putini. Traianel ori o scapa pe Nutica de puscarie, ori poate ajunge si el s-o insoteasca. Vom vedea ce ne rezerva viitorul...

El Condor  •  5 mai 2017, 7:20

Oricat s-ar chinui, un IMPOSTOR MOZAICAT nu poate sa fie nici macar cat unghia de la degetul mic al piciorului unui saman , CU TOATE CA MIROASE LA FEL .

io  •  5 mai 2017, 13:37

cata jale printre iubitorii de basescu. pe toti i-a lovit brusc revelatia. sa mori de ras si nu alta.

Virgil  •  5 mai 2017, 18:10

SINGURA lui legatura cu samanii e transcendenta de la aburul bahic.elenele ucid.

boghdi  •  6 mai 2017, 23:25

Milady Elena de Udrea, Chiar nu iti dai seama ca trecem raul cu barca ? Ai facut destul rau ( ti-ai facut destul bine ) . Trebuie sa raspunzi ( platesti ) pentru ce ai facut ! La fel si "ingerul" tau pazitor. Nu va mai poate scoate nici parlamentul !

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord