Sunetul echipei naţionale

Mai e loc pentru el? În epoca imaginii, între ratecard şi webcam, ceea ce vom simţi sîmbătă seară, în momentul în care TVR va da legătura la Rotterdam, va fi vuietul. Îl recunoaştem din o mie.

marți, 20 martie 2007, 10:51

Mai e loc pentru el? În epoca imaginii, între ratecard şi webcam, ceea ce vom simţi sîmbătă seară, în momentul în care TVR va da legătura la Rotterdam, va fi vuietul. Îl recunoaştem din o mie.

Sunetul echipei naţionale. Nu seamănă cu zgomotul oraşului, acela ne rămîne pe creier şi cînd dormim, nici cu cel din transmisiile Champions League, care are un alt tip de claritate. E un sunet care a traversat epocile, imun la progresul tehnologic. Strînge laolaltă pîrîiturile de la difuzor şi îndelungile tăceri de pe vremea în care Ghiţulescu sau Voicilă anunţau un gol luat de echipa noastră. În timpul acela, izbucnirea tribunelor adverse era semnul că am încasat-o. Abia apoi, revenindu-şi, crainicii de neuitat ai copilăriei noastre descriau fazele. În milioane de case, oameni mici şi mari se dedau la jocul imaginaţiei şi puneau jucătorii pe tabla de aer a terenului ca să priceapă cum a fost golul.

Unii povestesc că acelaşi sunet s-a auzit şi mai înainte, atunci cînd selecţionerul Virgil Economu a ajuns să comenteze la radio, înainte de război, un Italia – România. Ce timpuri, cum ar fi judecat azi un selecţioner care şi-ar comenta propria echipă la radio?!

Culmea e că sunetul a rămas la putere şi după apariţia imaginii. Sunetul echipei naţionale, strecurîndu-se printre vocea lui Ţopescu şi golul lui Hagi. Interpretarea înfundată a imnului, reluată de tribuna pe care n-o distingi, ci doar o percepi ca pe o ambianţă, aşa cum zic cei din TV. Sunetul nedesluşit al Pieţei Universităţii plină de oameni. Uriaşul concert de jazz al clacsoanelor. Sunetul ploii de după meciul cu Suedia din ’94, iar în ultima vreme timbrul vocii lui Grădinescu în momentele grele de la finalul unor calificări pierdute. Aţi observat că şi un sector de tribună care se goleşte are sunetul său?

Ne lipseşte rezonanţa golului care vibrează prin cartiere, sălbatic şi ascuţit, tabacic sau feminin, cor pe o mie de voci, rostogolindu-se din fereastră în fereastră, cînd sonorul televizorului e brusc dat tare, aşa cum se întîmplă la calupurile de publicitate, dar mult mai tare, de se sperie cîinii dintre blocuri.

Toate acestea nu pot compensa sunetul despre care scriitorul Philip Roth spunea că e cel mai greu de uitat, dintre toate memorate de fiinţa umană: sunetul pămîntului rostogolit pe coşciug. Pe acesta l-a ascultat Victor Piţurcă, azi, la înmormîntarea tatălui.

De aceea, el nu va înlocui, nu va copleşi, ci se va strecura în surdină, minut cu minut, consolator, pînă cînd îl vom auzi din nou, sîmbătă seară, răzbătînd în difuzoare. Sînt aici, sunetul echipei naţionale!

Comentarii (274)Adaugă comentariu

Florin  •  20 martie 2007, 19:29

Super joc strategie online

s-a deschis serverul 2

http://www.travian.ro/?uc=ro2_1065

cristian 24 03  •  20 martie 2007, 20:44

daca ma poate ajuta cineva…
sunt plecat din tara si nu am sanse sa vad meciul la tv..
exista vreo posibilitate sa vad olanda-romania pe net..si cum?
ms
HAI ROMANIA !!!

dan parcalab  •  20 martie 2007, 21:17

Pacat Catalin ca nu ai scris numic despre manifestatia de la Timisoara. Pacat ca ai lasat si tu garda jos. Sau nu ti s-a parut important pentru ziarul tau ca 12 de oameni au iesit in strada sa-si apere onoarea?
Pacat. Citeste macar ce credem noi despre Timisoara si ai sa intelegi:
http://iontraianstefan.blogspot.com/

Collosal  •  20 martie 2007, 21:20

Mi-a explodat monitorul de la articolul asta! Ai uitat sa pomenesti despre „susurul izvoarelor” si „fosnetul frunzelor”.

Ce naiba? Inainte de 89 lumea se mai uita la un meci al nationalei de fotbal ca altceva nu avea de facut. Acum lumea e prin baruri, nu mai are timp de fotbal, nici de articolele astea „poezie”.

Mai bine zi de Jiji sau de Chelie comunista.

videoblog  •  20 martie 2007, 21:34

bun blog, man.

Georgatos  •  20 martie 2007, 23:03

Hai Romania!

Fii tare, Piturca!

bebe  •  20 martie 2007, 23:18

http://www.topgirls.evonet.ro http://www.monicagabor.bro.ro

http://www.topgirls.evonet.ro http://www.monicagabor.bro.ro

http://www.topgirls.evonet.ro http://www.monicagabor.bro.ro

http://www.topgirls.evonet.ro http://www.monicagabor.bro.ro

http://www.topgirls.evonet.ro http://www.monicagabor.bro.ro

Fotbal  •  21 martie 2007, 0:24

Genial. L-am citit de cateva ori, si cred ca-l mai citesc… E stilu bacovia, daca stii cum se spune: nu transmite idei, ci fabrica o atmosfera. E sentimentul ala dinaintea meciului, cand stai….te uiti la publicitate. Bineinteles ca nu te prinzi ce-i acolo, masini, betoane, adezivi, seminte, tot aia e. Dupa care se da legatura….si e SUNETUL ala…care parca e numai la ai nostri. M-am mai uitat si la alte meciuri din preliminarii, probabil conditiile tehnice fiind aceleasi. Nu e la fel. Oricum, tu ai descris GENIAL sentimentul, bine, asta pentru cine il intelege, nu pt cel ce vrea sa scrii de becali si de copos. Sper sa nu-mi scape nimic din memorie cand spun ca e cel mai bun articol pe care l-am citit pana acum. Felicitari! Sunetul ala…

Cristea  •  21 martie 2007, 0:25

Nu mai sunt jucatori romani de valoarea care o cere fotbalul!Unii sunt preocupati mai mult daca mai au gel in par decat de pasa gresita pe care a dat o…………

Nea Iancu  •  21 martie 2007, 2:03

2…COMPLETARE….FINALUL MECIULUI

EyeKyu  •  21 martie 2007, 5:59

Noi Romanii de peste hotare sigur nu vom auzii nici un sunet pt ca domnii de la TVR nu vor sa transmita meciul pe TVR International asa cum au facut de atatea ori cu atatea meciuri, cateodata stau si ma intreb la ce mai platesc atatzia bani pe abonamentul la satelit cand nu pot sa vad un meci al echipei nationale si tre sa stau sa ma uit la vre-o emisiune demagoga sau o emisiune culturala.

io  •  21 martie 2007, 6:57

La cate goluri diferenta trebuie sa piarda Romania ca sa scapam de Pitzurculbarbugiul ?
Va faceti iluzii degeaba; nationala noastra nu are valoare; doar 2 jucatori de valoare avem la momentul asta; sper ca generatia viitoare sa fie mai buna.

Florin  •  21 martie 2007, 7:21

Superjoc strategie online

s-a deschis serverul 2

http://www.travian.ro/?uc=ro2_1065

arh.Gheorghe Petrescu  •  21 martie 2007, 7:37

Nationala Romaniei trebuie sa obtina rezultate
notabile in meciurile oficiale, iar generatia Mutu
sa se gandeasca ca nu au participat la o cupa
Europeana sau Mondiala. Statistica ne rupe in
doua, asta este, vreau goluri si rezultate oficiale,
altfel, vorbim in vant si degeaba. Hai Romania!

patrick  •  21 martie 2007, 9:11

superb articol. felicitari

peter  •  21 martie 2007, 9:22

SUNT DE ACORD CU MIHAI SI VOI ZIARISTI AVETI O MARE PARTE DE VINA LA CREAREA ATMOSFEREI DE INVINGATORI.LA NOI BALADA MIORITA SI-A LASAT AMPRENTA RAU DE TOT.CE TOT PLANGEM CU CHIVU IN SUS SI CHIVU IN JOS.E ADEVARAT CA ESTE UN ADEVARAT JUCATOR DAR HEI DIN CATE STIU FOTBALUL SE JOACA CU 11 JUCATORI…NOI DEJA NE PLANGEM.ASTA FACE DIFERENTA INTRE NOI SI CEI DIN VEST MENTALITATEA SI O VA MAI FACE MULT TIMP DE ACOLO.SUNTEM TALENTATI INGENIOSI DAR MENTALITATEA NOASTRA E DE INVINSI NOI PIERDEM INAINTE SA INCEAPA MECIU.I M SORRY FOR ROMANIA,SAD COUNTRY.

philips  •  21 martie 2007, 9:58

meserias articol
de mult nu am mai citit un articol bun, de-al tau, catalin.

mujotutun  •  21 martie 2007, 10:41

O stranie imperechere, Roth si Piturca, produsa de un fenomen absolut natural, va prilejuieste, iar, unul din „acele” articole.
Noi ce sa mai zicem? Suntem striviti intre Scylla dorintei de calificare (cu orice pret) si Charibda convigerii ca Piturca, cu sau fara tata, este incapabil de performanta. Nu ne ramane decat sa asteptam si apoi, in semn de compasiune, sa ne punem si noi cenusa in cap. Asta va rezolva totul.

Sergiu  •  21 martie 2007, 10:43

Ati vazut oameni buni … nu vreau sa fiu rautacios….dar exista o vorba „Dumnezeu nu culca-te”. Domnu Piturca afirma acu cateva saptamani, sa dea Domnu sa faca recidiva Roben, sa isi rupa un picior nu stiu cine …etc,etc….S-au intors boscoanele asupra lui …

alex  •  21 martie 2007, 11:07

Da-mi un motiv bun sa ma uit la meciul cu olanda!!!!!!
Am 26 de ani si am inceput sa pretuiesc fiecare ora din viata mea pentru ca viata e alnaibi de scurta. De ce sa imi petrec 2 ore din viata uitandu-ma la meci? Bine o sa-mi zici ca un suporter adevarat e cu echipa favorita si la bine si la rau. Problema e ca echipa nationala numai e a suporterilor…serios…a fost a fratilor becali o vreme acum e a lui Pitzi…Pitzi nu mai imi place….un om cand se lauda ca el are niste principii niste legi (cine nu joaca la club nu joaca la nationala…etc)si apoi se dezice de ele pt. unii fotbalisti a pierdut din start…el a devenit f.f.f.f.subiectiv.
Pacat!!!!!
P.S. pentru pariori jucatzi scor corect Olanda -Romania 2-0

Lucian  •  21 martie 2007, 11:30

Dupa ce am citit articolul mi-am adus aminte de momentele traite in timpul campionatului mondial din 94. Ciudat e ca desi am mai trecut de atunci prin alte turnee finale nu am mai trait aceleasi momente.
Acum se incearca sa se creeze o emulatie pentru echipa nationala dar nu stiu ce efect va avea la nivelul jucatorilor.
Oricum – Hai Romania!!!!!

domnul q  •  21 martie 2007, 13:23

mare,mare jucator tamas,cel mai mare din europa……

Rares M  •  21 martie 2007, 13:41

M-au trecut toti fiorii cand am citit. De mare finete articolul. Sunt mandru ca sunt unul din cei care iubesc fotbalul. Milioane de suporteri merita o calificare. Hai Romania!

nicu zamfir  •  20 august 2008, 13:19

Dragi Sustinatori ai ECHIPEI NATIONALE DE FOTBAL A ROMANIEI !!!!

Cum este posibil ca privind un meci sau imagini ale echipei de fotbal a Romaniei sa vezi ca pe spatele sau pe fata echipamentului de antrenament si nu numai, in loc sa vezi scris ROMANIA ( cu litere mari ), sa vezi scris DACIA ?!!!!

Stie toata lumea ca ne “tragem” din daci si romani dar totusi, spiritul nostru de Roman este calcat in picioare de astfel de ‘imagini” ale unor sponsori care mai de care mai darnic in dauna unei lipse de imagine a ceea ce suntem de fapt :

R O M A N I !!!!!!

Comentează