Interviu super cu Thomas Friedman

Cotidianul de azi publica un dialog cu Thomas Friedman, unul dintre cei mai influenti analisti economici contemporani (nici o legatura cu celalalt Friedman, Milton, monetaristul laureat cu Nobel).

sâmbătă, 31 martie 2007, 9:31

Cotidianul de azi publica un dialog cu Thomas Friedman, unul dintre cei mai influenti analisti economici contemporani (nici o legatura cu celalalt Friedman, Milton, monetaristul laureat cu Nobel).

Intrebarile Oanei Popescu sint foarte bune, scurte, largesc cimpul discutiei sau muta inteligent planul.

Editorialist la New York Times, articolele lui Friedman sint preluate in Romania de Business Magazin (articolul doar partial -> trimitere la editia tiparita), iar Polirom i-a tradus cartea „Pamintul e plat”, volum care a creat o adevarata scoala de gindire, inclusiv opozanti, plecind de la eficienta marilor economii emergente  (China, India) si de la fenomenul externalizarii fortei de munca.

Dupa propriile recomandari, Friedman este util tuturor celor care doresc sa vada cum se schimba lumea pentru a nu se simti depasiti sau abandonati.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

depe  •  31 martie 2007, 17:53

asta mi s-a parut cea mai interesanta si utila chestie din interviu:

„Traim intr-o lume a emisferei drepte a creierului – imaginativa, intuitiva, creativa. Orice din partea stinga a creierului poate fi facut mai rapid de catre un computer. Lumea noastra nu e una a productiei de masa si de serie. Talentul conteaza. Am trecut din era industriala in cea informatica, in care capitalul devine mai usor de accesat daca ai talent. „

Cătălin Tolontan  •  31 martie 2007, 20:04

depe: da, se vehiculeaza pe larg teoria talentelor. de aceea, de pilda, directorii de hr din companii sint tot mai importanti, dupa ce, mai bine de un deceniu, directorii financiari erau foarte importanti

meplusmyself  •  31 martie 2007, 20:44

catalin: e pacat insa ca in Romania globalizarea , ca mai toate „evenimentele” hotaratoare , ne ia pe nepregatite ; romanii se integreaza sau nu , insa mai rar se dezvolta constructiv alaturi de…vom fi asimilati fenomenului si nici nu vom realiza ..se vor mai vedea la suprafata doar capetele catorva dintre noi
restul , stii cum e, vor face pluta sau vor fi demult la fund
asa ca multumim ptr atentionare:)

Luck  •  1 aprilie 2007, 13:34

Care este adresa de e-mail a redactiei ?

Cătălin Tolontan  •  1 aprilie 2007, 17:18

luck: gazeta@gsp.ro
meplusmyself: e adevarat, dar pina si americanii se tem ca, in timp, indtruirea copiilor lor va fi greu competitiva in fata celei a copiilor din india sau din china

meplusmyself  •  1 aprilie 2007, 18:08

suntem putin mai linistiti acum cand constientizam ca pana si americanii au temerile lor:)
multumesc pentru raspuns
in realitate,eu cred ca individul, indiferent de apartenenta la un anumit tip de cultura sau civilizatie, are puterea sa isi croiasca drumul dupa pofta inimii; nu are insa intotdeauna inteligenta suficienta, apropo de copilul curios mentionat de Friedman
dar e mai usor sa spunem ca ni se trage de la „noi,romanii”cand de fapt ni se trage de la „las’ ca merge si asa” 🙂
primul mesaj a fost in spiritul majoritatii poporului roman, din pacate ;
acesta este insa special pentru mine
ps: imi cer scuze, chiar nu vreau sa lezez pe nimeni,ma opresc
multumesc

adviser  •  1 aprilie 2007, 21:23

Ar fi timpul sa „sacrificam” o parte din timp si cu lucruri placute si frumoase…Astazi a fost ultima zi a celei mai mari expozitii (TechnoClassica) de automobile de epoca din lume in Essen / Germania. Ca in fiecare an foarte interesant, cu masini frumoase si lume…lume …si iar lume. Se merita sa fie vazuta, macar o zi. Pentru anul viitor m-am gandit sa organizez pentru cei interesati o mica excursie, deci anuntati-va pentru detalii: ReportMedia@web.de

Diana  •  1 aprilie 2007, 21:49

Super joc strategie online

http://www.travian.ro/?uc=ro2_1065

Cristian  •  2 aprilie 2007, 9:39

satul global
omenirea.com
sase miliarde de EU S.R.L.
cu sau fara sorti de izbanda
deocamdata poezie

concret: good old western civilisation a cam incremenit in luxul sau; spiritul aventurier care a ridicat’o si a tinut’o multa vreme sus a ruginit; bine, poate secolul razboaielor mondiale (inainte de a se trezi un Reagan sa explice cum ca / totusi / cea mai buna aparare e atacul) si destinderea ulterioara (mister clinton, ati vazut filmele acelea de groaza in care, la final, dupa ce eroii nypd & co au distrus invadatorii, ultimul cadru e un focus sub o piatra unde, din niste oua scarboase, mici monstruleti scot capul prin coaja crapata, departe de vigilenta lui bruce willis si arnold schwarzenegger?) sa fie de vina pentru amorteala; dar de’ar fi doar amorteala si nu cine stie ce sudare a articulatiilor.

batrana europa si buna parte din america au ramas de garda luxului pe care si l’au cladit de la iluminism incoace. dar luxul poate fi copiat (chiar daca i se poate aplica eticheta de kitsch). daca isi pun in cap, chinezii ar putea copia europa la scara 1:1. de vechea europa (cea care are probleme cu imaginatia pe care o invoca si friedman si care, la bruxelles, masoara totul exclusiv prin raportul investitie-profit) nu va mai avea nimeni nevoie… vechea europa o sa piara ca morrison, inecandu’se in suc propriu – anume, in ignoranta, in propria teama de barbarizare.

altfel, de acord cu friedman… cu amendamentul ca ultimii care vor reusi / y compris vor intelege / cum sa profite de pe urma globalizarii vor fi tocmai „caucazienii” lui cecil rhodes!

Marian  •  2 aprilie 2007, 15:04

Aceasta carte ar trebui citita de toti parintii carora le pasa de viitorul copiilor lor.
In aceasta ultima era a globalizarii fiecare individ trebuie sa-si gaseasca singur locul fara sa astepte prea mult ajutorul guvernului. Trebuie sa intelegem ca prin autoinstruire continua ne putem creste gradul de competenta si cu suficienta seriozitate fiecare individ are drumul deschis pana la visele lui cele mai ambitioase.
Scoala ofera elevului sau studentului un minim de cunostinte care sa-l ajute sa inteleaga mai bine lucrurile pe care le va invata dupa absolvire. Daca elevul este curios va invata multe lucruri noi, utile, interesante si va reusi in aceasta lume globala fara ajutorul nimanui. Pentru acest elev „the sky is the limit”. Daca scoala a reprezentat pentru el o corvoada si a rasuflat usurat cand a terminat-o atunci va sta toata viata cu mana intinsa la guvern si se va vaita ca viata e grea, ca sefii sunt rai, ca patronul e zgarcit etc.
„Eu ce loc am in aceasta lume plata?” aceasta este intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem.

Comentează