Unde sint ONG-urile in cazul Raluca?

Cazul Raluca Stroescu, tinar manager decedat dupa  ce si-a petrecut ultimii ani intr-un program inuman de munca, continua sa tina agenda ziarelor. Printre altele, astazi scriu despre Raluca ziarele Evenimentul Zilei, Cotidianul, 7 plus, Gandul, iar Mihai Morar a deschis pe blogul sau un exercitiu wiki, care a strins impresionant de multe reactii.

vineri, 27 aprilie 2007, 12:14

Cazul Raluca Stroescu, tinar manager decedat dupa  ce si-a petrecut ultimii ani intr-un program inuman de munca, continua sa tina agenda ziarelor. Printre altele, astazi scriu despre Raluca ziarele Evenimentul Zilei, Cotidianul, 7 plus, Gandul, iar Mihai Morar a deschis pe blogul sau un exercitiu wiki, care a strins impresionant de multe reactii.

Nu-mi pot repriza insa o intrebare: ce fac ONG-urile? Extrem de active in toate chestiunile politice, ele absenteaza de la intilnirea cu o astfel de tema fundamnetala pentru elita urbana si pentru interesul public. Intr-o tara e importanta relatia dintre Parlament si Presedinte, insa nu e mai putin semnficativa cea dintre angajati, angajator, cariera, bani, timp de lucru si timp liber.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Cristi Roman  •  27 aprilie 2007, 12:36

Sa enumeram niste cuvinte, aiurea:
influenta, trafic, de, influenta, cadouri, atentii, la, final, de, an, de, sarbatori, si, tot, asa, etc, etc, etc, etc.

Georgero  •  27 aprilie 2007, 12:59

Scuze pt. off-topic.

Interesant:

http://www.tolo.ro
Cine pe cine salută?
on April 26th, 2007

http://georgero.bgdx.net/
Cine pe cine a suspendat?
on Saturday, April 21, 2007

Bloguresti  •  27 aprilie 2007, 12:59

chiar, unde sunt galagiosii lideri de confederatii sindicale?

freedom  •  27 aprilie 2007, 13:00

Pai din subiectele sociale nu ies bani 😐

GabiKoreanu  •  27 aprilie 2007, 13:01

Pai, si ONG-urile astea, Cataline, la baza tot politice sunt, iar politica e pusa in slujba „greilor”. Mai tare ne-am infierbantat noi pe bloguri, decat cine ar fi trebuit sa ia foc.
De ex: Nu am auzit de nici-o ancheta la spitalul care a permis sa externeze o femeie ajunsa ca vai de mama ei fara sa-i faca un set complet de analize. Pai, in primul rand, analiza mineralelor din sange este esentiala, stiut fiind ca magneziul e elementul cheie impotriva stresului. Pe medicul ala eu l-as baga in aceeasi categorie cu Ciomu. Poate ca suna comic, insa asta e realitatea. Pana cand sa ne mai lamentam de starea in care zac spitalele noastre, insa si oamenii ce le slujesc sunt in aceeasi stare.

Big Pim  •  27 aprilie 2007, 13:01

@tolo:
Chiar ai senzatia ca in Romania exista ONG-uri in adevaratul inteles al cuvantului, adica organizatii care lupta pentru o cauza (cetateneasca de obicei) impotriva Statului si a altor factori de presiune sociala (multinationale)? La noi ONG-urile sunt filiale de partid, active doar cand „sponsorii” sunt in opozitie.

fotbal  •  27 aprilie 2007, 13:02

dupa cate stiu avem active in jur de 15000 de ONG-uri, dintre care 450 fac politica. restul mediteaza la cum sa faca si ele politica pe intelesul tuturor!

Alexandra  •  27 aprilie 2007, 13:05

ONG-urile mari, civice, au agenda lor legata de self-promotion si nu de cetatean, iar asta nu e pe agenda lor.
Desi prezentate ca partea buna a Romaniai in fapt NGO-urile nu au adresat decit f rar si intimplator probleme ale cetateanului, iar asta e una dintre ele. ONG-urile mari si vizibile ar fi trebuit sa adreseze subiecte serioase precum acesta, sau faptul ca cei care muncesc mult nu au timp deloc pentru copiii lor, iar banii nu inlocuiesc afectiunea si interactiunea cu parintii, sau ca suma fixa pt concediul de maternitate de 8 milioane face ca mamele cu servicii bune si leafa de peste 8 milioane sa stea minimum de timp acasa cu bebelusul lor, iar efectul nociv asupra dezvoltatii afective si intelectuale a acestor copii se va vedea mult mai tirziu. Astea sint grijile si problemele clasei de mijloc, la noi si peste tot. Luptind pentru astfel de subiecte ONG-urile atrag atentia si fac partidele sa adreseze subiecte concrete, legate de cerintele si nevoile cetateanului si ar fi putut duce si la responsabilizarea partidelor fortate sa adreseze problemele cetatenilor.
Asa opereaza NGO-urile in vest si ele functioneaza ca o forma de grup de interese, insa in sens pozitiv pt ca aici se accepta ca exista interese diverse in societate care au nevoie de sustinere, in timp ce la noi devine din ce in ce mai evident ca ONG-urile sint in mare parte doar un grup de interese personale, de promovare a unor lideri si foarte putin a unor idei si nevoi.
PS. Nu vorbesc aici de ONG-urile f competente si active specializate in ingrijirea copiilor orfani, a bolnavilor terminali, a diverselor tipuri de victime ale violentei, a homeless, etc. ci in cele civice care „reprezinta” societatea civila. Aceste ONG-uri specializate au contribuit si la legislatie pt ca partidele (si ministerele) nu aveau nici macar idee de ce ar fi nevoie sau care e standardul european/mondial in diverse domenii…

Alexa  •  27 aprilie 2007, 13:13

Ar trebui sa ne intrebam intai care ONG pretind ca au ca obiectiv de activitate drepturilor in munca, sau macar au sorginte daca nu finantare ILO pe programele lor.

Apoi cineva ar trebui sa intrebe firma de avocatura, daca respecta si pe pamant romanesc, vre-un cod de business/code of conduct/business governance etc -sunt varii definitii, ale firmei mame. Caci la reputatia internationala care o are, precis trebuie sa aibe unul, ca mai toate companiile intl care se respecta.
Inspectia muncii romaneasca este apa de ploaie pe langa angajamentul de a respecta drepturile angajatilor in sistem intl corporatist.

Cătălin Tolontan  •  27 aprilie 2007, 13:15

Big Pim: Da, cred ca sint si ONG-uri in Romania care-si fac treaba.

gaabi  •  27 aprilie 2007, 15:02

Cu riscul sa fiu off-topic, in toata aceasta discutie generata de cazul Raluca a fost omis un aspect destul de important: pasiunea. Cunosc multe persoane – tinere sau nu – care muncesc cu pasiune, care nu resimt munca lor ca fiind o corvoada/exploatare si care, desi pare incredibil, nu o fac in principal pentru bani sau pentru reputatie. Nu cred ca aceste persoane trebuie ignorate, asa cum – desigur – nu pot fi trecute cu vederea cazuri grave in care sunt incalcate drepturile angajatului. In definitiv, este o chestiune de constructie umana a fiecaruia dintre noi si, nu in ultimul rand, de optiune personala.

animalutul20  •  27 aprilie 2007, 15:32

pentru gaabi:

pasiunea iti spun eu ca nu exista la multinationale gen E&Y ;acolo ti se spune ca o sa fii beton, ca te scolesc ei, ca alea-alea si dupa aceea incep : avem un deadline scurt si tre sa mai stai pe la birou, asa vreo 6 ore in plus, o sa -ti dam libere la sf.asteapta( ca doar ai mereu proiecte……….)
– esti bun, esti meserias, tine-o tot asa…………….ca iti dam mai mult dupa aia( ins ca poti……….)
– te promovam intr-o functie care suna bine dar tot aia faci , primesti mai mult de lucru si tre sa faci in termen…..
– demonstreaza ca esti manager , deleaga responsabilitati ……………CUI??( ca nu ai ………)
– te platim cu 2000 de euroi pe luna ca sa fii bun, sa te incadrezi in termene ……………….dar managerul ina 20000 si cand ia un nou proiect nu calculeaza daca mai are negrii pe care sa-i delege …..lasa ca fac aia pe care ii am , ca se misca bine ……………

etc………….

In orice business exista stress , orientare catre termene si rezultate……….cel care spune ca e pasiune e un mincinos…………pasiunea e pt meserie nu pentru dead-line-uri si exploatarea omului de catre om………..

sunt curios daca ” specialistii” de la ITM vor reusi sa demopnstreze ca s-a lucrat peste program…………

gaabi  •  27 aprilie 2007, 16:50

Pt. animalutul20
Nu vreau sa te contrazic si nici sa monopolizam discutia.
Indraznesc sa ii adresez o intrebare autorului acestui blog: nu pasiunea este cea care il face pe un jurnalist sa reziste 10 ore pe treptele unei institutii in plina iarna in asteptarea unei declaratii necesare unui material de presa? Jurnalistul poate sa lucreze la o multinational sau sa fie la fel de bine freelancer. De ce o face? Este el exploatat de cineva? Nu cred. Este vorba despre pasiune, despre constiinta lucrului bine facut si nu in ultimul rand despre o etica a muncii nu foarte bine structurata in Romania nici in ceea ce ii priveste pe angajatori, dar nici pe angajati

oripilat din pont  •  28 aprilie 2007, 20:17

Starea naturala a unui om inteligent fata de munca trebuie sa fie detasarea, daca nu chiar repulsia. Visez la o zi in care sinceritatea va izbandi si toti angajatii se vor prabusi in convulsii abdominale pe treptele de la intrarea marilor corporatii inecandu-le in cele din urma in valuri de voma.

http://mareaevadare.blogspot.com/2007/04/if-you-work-your-ass-youll-idle-your.html

Alina  •  3 mai 2007, 18:18

ONG-urile de tineret (cele asociate universitatilor) au ca sponsori principali acest tip de angajatori. Apar inca din anul I pe afise mari frumos colorate ca „the best choice for your future” . Oamenii stiu sa se vanda si societatea civila inca nu are o directie clara

Matrixu Ilogic  •  9 mai 2007, 13:37

ONG-urile scriu proiecte Phare. Ca sa fie sustenabile, desigur. Trist. 🙁

Comentează