Aveţi fotbal? Da, dar nu meciuri!

Dacă meciul n-a început, dăm drumul la poveşti. Într-una din conferinţele sale, Andrei Pleşu îşi aminteşte undeva că la prima ieşire în Vest, şi-a şocat gazdele intrînd într-o brutărie nemţească şi întrebînd: „Aveţi pîine?”.Privit retroactiv şi altoit cu experienţa de acum, episodul stîrneşte zîmbete. „Păi ce să avem, dacă nu pîine?”, i-au răspuns privirile nedumerite ale vînzătorilor. Aşa e. Numai că normalul lor nu se potrivea cu normalul din care venea întrebarea.

duminică, 12 august 2007, 7:03

Dacă meciul n-a început, dăm drumul la poveşti. Într-una din conferinţele sale, Andrei Pleşu îşi aminteşte undeva că la prima ieşire în Vest, şi-a şocat gazdele intrînd într-o brutărie nemţească şi întrebînd: „Aveţi pîine?”.Privit retroactiv şi altoit cu experienţa de acum, episodul stîrneşte zîmbete. „Păi ce să avem, dacă nu pîine?”, i-au răspuns privirile nedumerite ale vînzătorilor. Aşa e. Numai că normalul lor nu se potrivea cu normalul din care venea întrebarea.

La fel cu fotbalul. Oricine vede rezultatele echipelor noastre din ultimii ani nu-şi poate imagina că n-avem stadioane. Nocturne. Gazoane. Întîmplarea de ieri cu meciul o dovedeşte: avem rezultate dintr-un fotbal care nici măcar nu poate lua startul. În 2007, noi întîrziem din cauza ploii şi pornim forţat din cauza nopţii. Natura ne ostracizează multiplu.

Clujul e unul dintre oraşele de forţă ale României. De fapt, dacă te uiţi la guverne, indiferent de coloratură, la servicii secrete, la şefii băncilor şi la magistratură, ai senzaţia că Bucureştiul nu e decît o anexă a Clujului. Ei bine, acest oraş orgolios, născător de partide, de grupuri economice şi de mari fierberi pe scena ţării n-a fost în stare să-şi facă nocturnă pe stadionul său istoric. Funar, Boc şi toată pleiada de oameni de stat clujeni se ocupă cu proiecte naţionale în timp ce pe stadion se joacă la lumina brichetelor.

N-am fost de acord cu Mircea Sandu cînd a pasat toată răspunderea investiţiilor către colectivităţile locale. Dar nici nu se pot ascunde la nesfîrşit aleşii! Stadioanele nu sînt un lux! Discutăm despre o industrie a cărei audienţă TV face mai mult decît toate emisiunile electorale. Nu e criteriul suprem, desigur; şi, totuşi, aşa cum avem pîine în brutării, ar trebui să avem lumină pe stadioane.

Comentarii (81)Adaugă comentariu

tony  •  13 august 2007, 1:44

hai sa mutam stadionul din piatra la cluj………..dc nu pot gandi ji restul primarilor ca pinalti???am fost cu galeria la piatra vineri…….e superb stadionul….superb……..ceva de nedesscris …..e a 3a oara knd merg acolo ji de fiecare data am aceeasi senzatie…….k nu sunt in romania…….

Dan 72  •  13 august 2007, 2:32

Că tot veni vorba…Dragomir si Sandu au ridicat un sediu impozant din bani luati de la cluburi.
Poate că era mai indicat să-i investească în alte infrastructuri…Să zicem,macar…in Lia Manoliu.

ametist  •  13 august 2007, 3:56

Post comentariu…
Daca si echipele de fotbal din tara noastra ar juca macar cate ceva… Altfel ar fi atitudinea spectatorilor in privinta pretului biletelor!

andy  •  13 august 2007, 9:08

corect

valentin l  •  13 august 2007, 9:42

ce intrebare stupida: cu ce e fotbalul mai altfel sa merite investitii??
– pt ca la un meci de rugby – spre exemplu – nu vin 30 mii de spectatori;
– pentru ca fotbalul are audienta mare la tv;
– pentru ca foarte multi romani prefera sa vada un meci live decat sa mearga la teatru;
– pentru ca ne facem de rahat cand jucam in europa si nu avem unde;
sa mai zic???

caninus dobitocus red  •  13 august 2007, 9:56

Steaua is the best! It is a religion! It’s not too late for sinners like you to achive redemption.

STEAUA rocks!

stelistul  •  13 august 2007, 10:13

Decat STEAUA are stadion in Romania.

CFR  •  13 august 2007, 10:40

PFUAII!!!!Aveti ce aveti cu ungurii dar la gramatica suntetzi gulii.Cum incepi „frate” propozitia cu „decat”???!!!???!!!???!!!???!!!

catalin 77  •  13 august 2007, 10:43

Caninus si Stelistu
Nu am nimic impotriva renovarii sau constructiei de stadioane.Intr-adevar,stadioanele noastre arata JALNIC , cu citeva exceptii : Steaua , Piatra Neamt , Bacau si acum Craiova .Ele s-au facut din bani PRIVATI : Becali , Stefan , Sechelariu ,Mititelu .Nu sint insa de acord ca aceste lucrari sa se faca din bani PUBLICI .Cine vrea sa fie patron de echipa de fotbal si sa aiba stadion sa INVESTEASCA banii LUI PRIVATI, PROPRII SI PERSONALI !!!
Si asa se fac foarte multe „combinatzii” din bani publici .

CFR  •  13 august 2007, 10:52

Duminica, 19.08.2007, ora 20:30.The moment of truth.Shtoia religion ended regretfully.Every member of the team and supporters turned into sheeps and start to bleat because of a terrible loss to CFR Cluj (3-0).
:))
P.S.: nu va mai chinuiti, to bleat=a behai

Fiara  •  13 august 2007, 10:54

Ce draq faceti cu Echipa Fantastica?Ce servere aveti…va dau eu un calculator mai bun ca troaca aia de server.Va faceti de ras,mai bine scoateti de tot jocul:(.

radu2  •  13 august 2007, 11:01

cata vreme se ocupa municipalitate nu vom avea stadion

Adrian  •  13 august 2007, 11:02

Orice CLUB de fotbal este o afacere, scopul unei afaceri este PROFITUL, profitul vine de la numarul de consumatori ai produsului/seviciului!!! Daca oameni de fotbal pun performanta inaintea infrastructurii e perfect!!! dupa ce performanta vine e clar ca vor sosi si BANII!!! daca vor sosi bani apare aceeasi dilema care am propus-o la inceput: investim in performanta sau in infrastructura? ei bine investitorii din fotbal anul acesta au ales performanta in detrimentul INFRASTRUCTURII datorita mizeii foarte ridicate a campionatului…sau cel putin uni asa au facut exceptand 2-3 cazuri…

catalin 77  •  13 august 2007, 11:42

Adrian,bineinteles ca fotbalul este afacere…dar ca in orice afacere mai intii trebuie sa investesti si profitul abia apoi vine.Mai intii romanii vor profit si abia apoi investitie.De fapt daca vad ca iese profit d ce sa mai fie necesara investitia?
Intiitrebuie infrastructura si apoi vine performanta. Insa la noi lucrurile stau invers.Bani au investit 3-4 echipe care spera sa intre in Liga Campionilor si sa recupereze banii REPEDE…..Ca romanu’vrea sa ia banii inzecit REPEDE.Noi nu mai avem rabdare.Nu intelegem ca trebuie o cresetre sanatoasa…vrem acum.
Eu inca o data spun ca sint adeptul investitiilor in fotbal si in orice sport dar DIN BANI PRIVATI….nu publici

rip  •  13 august 2007, 12:19

hghgh

floydro  •  13 august 2007, 12:47

Libertatea de opinie ar trebui sa se opreasca in momentul in care se incalca legea. Asa ca, dragi jurnalisti renuntati la bloguri daca nu sunteti in stare sa le moderati. Un simplu „autorul nu-si asuma responsabilitatea pentru comment-uri” nu ajunge. Nu exista articol pe blog care sa nu contina cel putin 5 incalcari ale legii… exemplul de fata, incitare la ura rasiala si incitare la violenta, se pedepseste conform legii…

in concluzie… moderati blogurile sau inchideti-le!!!

p.s. faina faza cu „decat” 🙂

Radu  •  13 august 2007, 13:45

pai mai oameni buni…unor oameni le-au fost luate casele de ape si voi nu va ganditi decat la constructii de noi stadioane…asa ceva nu se mai poate..oamenii cu adevarat interesati de fotbal au o situatie financiara destul de decenta.. Priviti realitatea din Romania si dupa aceea formulati noi prioritati!! cataline, lasa comparatiile astea de mare filosof cu si despre Andrei Plesu… SA auzim de bine

ardelean100%  •  13 august 2007, 14:23

Dca Bucurestiul ar fi o anexa la Cluj, ar merge IN SFARSIT si tara asta bine!! Din pacate nu e asa si nici nu sunt semne de schimbare…

Iar faza cu nocturna pe stadionul traditional, las-o balta Tolo. Nu cunosti care-i situatia de aici, asa ca mai bine documenteaza-te! Doar esti ziarist! (ce dreacu’ – asta in miticeste)… :-D)))

aaxel  •  13 august 2007, 15:06

catalin

pai daca renovarea stadioanelor s-ar face din bani privati nu inteleg ce cuvant mai ai tu de spus?

stadionul, ca sa intelegeti si voi, face parte din patrimoniul orasului, e locul unde in week-end se pot aduna si 30.000 sa vada un meci, ca sa nu mai vb de vreun concert bun

in consecinta el trb facut din bani publici sau si din bani publici, asa e peste tot poate cu exceptia angliei

orice oras are nevoie de un stadion rezonabil, o sala de sport, un bazin de inot, cel putin.., asa cum are nevoie de parcuri si alte locuri publice

aaxel  •  13 august 2007, 15:12

Radu

dupa teoria ta, ar trb sa ne apucam de construit stadioane peste 100 de ani!
pana atunci o fie mereu alte prioritati

sau poate astepti sa ne mute uefa meciurile de acasa pe la vecini, fiindca stadioanle noatsre nu mia corespund

Tolo are dreptate ca de obicei. Stadionul Ion Moina, adica vechiul stadion al orasului arata o ruina, desi era obligatia autoritatiilor locale sa investeasca in el.

e rusinos ca un invetsitor privat a reusit sa faca un stadion de cupa uefa din saracia aia de „CFR” iar ditamai primaria sau consiliu judetean cluj nu gasesc solutii de modernizare/reconstructie pentru Stadionul Orasului!

pt desteptii care cred ca stefan a facut stadionul din piatra din banii lui, mai treziti-va fratilor! a fost facut din banii primariei

aaxel  •  13 august 2007, 15:14

catalin

BTW si nocturna de la bacau s-a facut din banii primariei!
mia informati-va fratilor

Claudiu Romaniuc  •  13 august 2007, 15:35

Chiar asa sa fie ?
Vesticii stiu foarte bine de ce terenuri au parte , sau mai bine spus nu au parte, in EST. Chiar de curand a existat un comentariu al celor de la Lazio.
Daca ar fi dupa cei de la UEFA nu ne-ar lasa sa jucam in CL printr-o directiva, si chiar si asa, tot o fac, dar prin alte mijloace. Asa cum si la noi, niste oameni care au muncit si au promovat pe bune au fost lasati in B cam din aceleasi motive. Acum, nu inteleg de ce Cluj-ul, cu acel „stadion”, a promovat iar Tulcenii nu. Dvs. stiti ?

aaxel  •  13 august 2007, 15:39

Claudiu Romaniuc on 13 August, 2007 3:35 pm

Tulcea s-a vandut lui piatra neamt, nu stiu ce-i greu de inteles..

ai avzut ce se bucurau, desi stiau ca n-o sa joace in L1?
si-au umplut buzunarele si n-au avut nici o clipa intentia sa obtina licenta

binenteles, tot mishmashuls-a facut sub obladuirea nasului si alui corleone 🙂

Claudiu Romaniuc  •  13 august 2007, 15:40

In alta ordine de idei, aveti cumva audiobook-ul ? In cazul de fata chiar cred ca merita 🙂

giubz  •  13 august 2007, 16:42

Ar trebui ca fiecare oras sa aiba un stadion dotat cu tot ce trebuie chiar daca nu cu foarte multe locuri..
Eu as dona bani daca s+ar face un teledon pt asa ceva..
Nu inteleg de ce primarii nu se implica mai mult?

giubz  •  13 august 2007, 16:46

La Buzău si Mioveni s-au făcut ceva eforturi si se mai fac, la Cluj in schimb e jale..
Nu stiu cum au fost lasati sa joace in liga 1?

george  •  13 august 2007, 16:54

buna ziua!
idee de articol:
am renuntat la abonamentul Or…ge din cauza
sponsorizarii echipei dinamo, trecand cu toata familia la firma concurenta.
mai am citiva prieteni care au facut la fel
– oare citi clienti a pierdut Or…ge cu aceasta sponsorizare. Merita sarcificiul suporterilor? M-au intrebat de la Or..ge daca nu e o abordare extrema. Este oare? Nu sunt si banii mei in acea sponsorizare? E normal sa urmareasca doar marketingul(avind in vedere ca in trecut a sponsorizat steaua)?
stiu ca nu are legatura cu articolul, dar nu am gasit a spatiu pt acest post.
multumesc!

Andrew  •  13 august 2007, 17:01

De la Cluj vin toti sefii din politica… degeaba!! Clujul ramane un oras de ratati, cu nocturna sau fara nocturna, unde daca saluti in romana esti privit ca un strain! Si cand ajungi sa fii condus de vecini, zic ca e mai bine pe lumina stinsa… Sa nu se mai aprinda niciodata nocturnele la Cluj! Sau poate se gandesc maghiarii sa faca un stadion pentru nationala… UNGARIEI!

Andrew  •  13 august 2007, 17:04

De la Cluj vin toti sefii din politica… degeaba!! Clujul ramane un oras de ratati, cu nocturna sau fara nocturna, unde daca saluti in romana esti privit ca un strain! Si cand ajungi sa fii condus de vecini, zic ca e mai bine pe lumina stinsa… Sa nu se mai aprinda niciodata nocturnele la Cluj! Sau poate se gandesc maghiarii sa faca un stadion pentru nationala… UNGARIEI!

Andrew  •  13 august 2007, 17:04

sorry… n-am vrut sa-l public de doua ori!

jos_cenzura  •  13 august 2007, 17:08

se vede ca o mare parte din romani au fost atat de imbecilizati de comunism ca inca mai gandesc, in anul 2007, ca statul trebuie sa se implice in afaceri private (gen echipe de fotbal); deh, gandirea asta mai exista si prin occident din pacate, asta e trist

Comentează