Anatomia Dosarului „Tineretului”

În vara lui 2004, telespectatorii urmăreau pe posturile româneşti o campanie publicitară neobişnuită. Guvernul Năstase se autoelogia ca salvator al sportului prin înălţarea a 400 de săli. Proiect bun în sine, dar atribuirea şi calitatea lucrărilor au ajuns subiectul unui dosar la DNA.

luni, 8 octombrie 2007, 10:19

În vara lui 2004, telespectatorii urmăreau pe posturile româneşti o campanie publicitară neobişnuită. Guvernul Năstase se autoelogia ca salvator al sportului prin înălţarea a 400 de săli. Proiect bun în sine, dar atribuirea şi calitatea lucrărilor au ajuns subiectul unui dosar la DNA.

În acelaşi timp, cea mai populară bază sportivă a Bucureştiului era, practic, înstrăinată fără nici o campanie publicitară, alta decît tăcerea. Spotul a durat nu 30 de secunde, ci trei ani, iar sonorul l-a auzit doar „Puiu” Popoviciu, unul dintre granzii imobiliarelor româneşti.

Complexul „Tineretului”, cu 64.000 de metri pătraţi în aria istorică Mănăstirea Caşin – Facultate de Agronomie – Şosea, ieşea de sub protecţia interesului public printr-un contract care devine accesibil românilor abia azi. Desecretizarea actului care nu e secret, cel mai greu lucru de realizat în democraţia noastră!, este meritul Grupului pentru Dialog Social. Miercuri, GDS lansează o dezbatere pe tema Dosarului Tineretului.

Contractul a fost semnat în perioada tulbure cînd în fruntea sportului se găsea Cristian Diaconu, unul dintre acele personaje obscure, de unică folosinţă. Miza? 300 de milioane de euro la preţul de azi al terenului. Probabil dublu în trei ani.

Citiţi în pagina 24 analiza documentului! Este prototipul de înţelegere prin care funcţionarii îşi trădează misiunea, demnitarii protejează caracterul ocult al actului, iar politicul determină totul, în numele intereselor comune cu lumea afacerilor. Toţi aceştia cîştigă. Şi cine pierde? Pierd oamenii, care sînt privaţi de dreptul de a fi serviţi onest de către cei pe care i-au ales. Iar dacă asta vi se pare un moft, atunci iată ceva mai uşor de observat: repetată la scară naţională, distrugerea bazelor sportive ne costă boli în plus şi ani din viaţă în minus. Ne plătim propria moarte prematură.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

nu conteaza  •  8 octombrie 2007, 22:27

De obicei te critic ,dar nu am cum sa nu fiu de acord cu geniala concluzie :”Ne plătim propria moarte prematură „.

covamy  •  8 octombrie 2007, 22:46

nu avem decat sa comentam….ne meritam soarta!!

intradevar  •  8 octombrie 2007, 22:57

uieeee steaua

alin  •  8 octombrie 2007, 23:08

geniala ultima fraza. tot respectul!

Marius  •  8 octombrie 2007, 23:19

si pt domnu’ Becali…fraiere nu t mai votez:D…gata m’am convins cn esti!

Tsunami  •  8 octombrie 2007, 23:32

frumos articol chiar mi-a placut . Iar ultima fraza e geniala…avand in vedere ca tot mai multi cetateni au uitat de placerea de a face miscare , iar copii din ziua de azi stau numai in fatza calc si uita de miscare care e fff necesara pt dezvoltarea unui corp sanatos . Dar na…traim in Romania si asta ne preocupa zi de zi!

Burlaku’  •  9 octombrie 2007, 3:10

Probabil ca azi, copiii nu stiu cat de mult a insemnat acest complex pentru bucuresteni; era placut sa joci tenis acolo, pe urma sa innoti, apa era curata…
Eh, voi abia acum v-ati dat seama ce se intampla? De fapt nu numai voi, GDS-ul! Ani de zile spre exemplu terenurile de tenis nu erau intretinute, in schimb chiria era cu mult mai mare decit in alte parti. La fel bazinele aratau jalnic.
Este, daca vreti o alta piesa de puzzle a istoriei noastre de dupa ’90. Asa s-au vandut terenurile, bazele de agrement publice, fabricile la pret de nimic (nu mai amintesc de datoriile lor aberante, ca mai apoi sa fie privatizate/date pe degeaba- cui trebuia! listele erau de multa vreme facute), tot ce putea fi profitabil pentru ex-tovarasii nostrii „dragi”.
Ceea ce nu stiu toti acesti tigani imbogatiti ilegali care, din pacate, ne conduc si vor mai conduce inca niste ani buni, este ca amintirile nu sunt precum actele de proprietate: nu pot fi nici sterse, nici cenzurate, nici instrainate. Astea nu sunt nergociabile.
Vorbeai de o moarte prematuta? Eu cred ca am murit de multa vreme, odata cu mineriadele…

nastyb0y  •  9 octombrie 2007, 4:39

Puiu Popovici ar trebui sa fie cunoscut drept „tunarul”,la cate tunuri a dat,chiar daca nu a facut armata la artilerie.Are atat de mare tupeu incat,la un moment dat,a intrat in conflicte de „vecinatate” si cu Gigi Becali,alt „imobiliar” celebru.Interesant este un fapt neremarcat de presa.Cele mai tari tunuri ale lui Popovici s-au incercat in zone aflate in „preajma” Academiei Agricole.Nu dezvoltam aici subiectul intrucat nu vrem sa deschidem ochii cui nu trebuie si sa ne trezim ca ,intr-un an,ramane Academia si fara livada.Ba chiar,pana la iarna.

nastyb0y  •  9 octombrie 2007, 4:40

Puiu Popovici ar trebui sa fie cunoscut drept “tunarul”,la cate tunuri a dat,chiar daca nu a facut armata la artilerie.Are atat de mare tupeu incat,la un moment dat,a intrat in conflicte de “vecinatate” si cu Gigi Becali,alt “imobiliar” celebru.Interesant este un fapt neremarcat de presa.Cele mai tari tunuri ale lui Popovici s-au incercat in zone aflate in “preajma” Academiei Agricole.Nu dezvoltam aici subiectul intrucat nu vrem sa deschidem ochii cui nu trebuie si sa ne trezim ca ,intr-un an,ramane Academia si fara livada.Ba chiar,pana la iarna.

nastyb0y  •  9 octombrie 2007, 4:43

Popovici ar trebui sa fie cunoscut drept omul cu afetul in spate,la cate tunuri a dat,chiar daca nu a facut armata la artilerie.Are atat de mare tupeu incat,la un moment dat,a intrat in conflicte de “vecinatate” si cu Giginho,alt “imobiliar” celebru.Interesant este un fapt neremarcat de presa.Cele mai tari tunuri ale lui Popovici s-au incercat in zone aflate in “preajma” Academiei Agricole.Nu dezvoltam aici subiectul intrucat nu vrem sa deschidem ochii cui nu trebuie si sa ne trezim ca ,intr-un an,ramane Academia si fara livada.Ba chiar,pana la iarna.

nastyboy  •  9 octombrie 2007, 4:51

Popovici ar trebui sa fie cunoscut drept omul cu afetul in spate,la cate tunuri a dat,chiar daca nu a facut armata la artilerie.Are atat de mare tupeu incat,la un moment dat,a intrat in conflicte de “vecinatate si cu Giginho,alt rechin imobiliar” celebru.Interesant este un fapt neremarcat de presa.Cele mai tari tunuri ale lui Popovici s-au incercat in zone aflate in arealul” Academiei Agricole.Nu dezvoltam aici subiectul intrucat nu vrem sa deschidem ochii cui nu trebuie si sa ne trezim ca ,intr-un an,ramane Academia si fara livada.Ba chiar,pana la iarna.

adrian  •  9 octombrie 2007, 6:15

te pierzi in amanunte. unde e esenta?

silviu pana  •  9 octombrie 2007, 8:07

BRAVO / BRAVO / BRAVO / JOS PALARIA PENTRU DEMERSUL VOSTRU DAR SI PENTRU ARTICOL ,FRUMOS SI BINE REALIZAT. CHIAR DACA UNEORI OPINIILE NOASTRE NU CONVERG ,ATUNCI CAND AVETI DREPTATE IMI SCOT PALARIA IN FATA VOASTRA ,SI MAI CORECT SPUS TU ESTI PRIMUL CARE MERITI LAUDELE CUM,DIN PACATE,NOI NE MERITAM CONDUCATORII PE CARE DIN INCONSTIENTA I-AM VOTAT.

mihaela  •  9 octombrie 2007, 9:08

te apuca disperarea cand vezi de cine suntem condusi.e rusinos. nu au pic de respect pt. noi. fac totul pt. bani.se duce totul de rapa. ne mananca astia.nu stiu ce e de facut. dar e prea de tot.poate avem noroc cu viitorii alesi ca astia sigur nu mai raman.dar si asa cine candideaza? nu tot ei?chiar nu e nimeni in tara asta caruia sa ii pese de noi? alo, romania? ne auzi?nu mai putem.fa ceva!

Mihai  •  9 octombrie 2007, 9:18

Bravo, Catalin! Doar inca 2-3 jurnalisti mai au curajul sa dezvaluie mizeriile celei mai mari infectii din Romania, puiu popoviciu.

kneo  •  9 octombrie 2007, 9:41

cataline….crezi ca cei care ne conduc in acest moment nu fac acelasi lucru ce au facut nastase si PSD??ai dreptate din pacate noi suferim nu ei……ce ar fi de facut???cine ar putea rezolva toate astea??cum…….??

arh. Gheorghe Petresciu  •  9 octombrie 2007, 10:53

Complexul Tneretului a devenit marfa buna pentru afaceristii cu acte in REGULA.Coruptia,
neobraznicia,impertinenta sant la ele acasa.
Anume sa avem o baza sportiva cu verdeata si
bazine de inot,dam libertatea unor indivizi
dubiosi sa construiasca un buncar de beton
armat,pentru a face avere.Avem prea multe baze sportive in tara?Pacat ca cei de sus nu
se intereseaza ce se intampla cu acesta mare
baza sportiva pentru tineret. Hai Romania!

silviu pana  •  9 octombrie 2007, 14:35

CATALINE ,TE ROG MAINE PE FORUMUL TAU PROPUNE URMATOAREA DEZBATERE:POATE UN MULGATOR(TU SPUNE PATRON) SA STRICE O ECHIPA DE FOTBAL CAND SE CREDE NOUL CEAUSESCU ATOTSTIUTOR.
CRED CA TI-AI DAT SEAMA DE CINE E VORBA ,PENTRU CA VAD ACUM PE SITE-UL VOSTRU CA VREA SA-L IA PE BLAY.CUM POTI SA IEI UN JUCATOR REFUZAT DE TOTI(CAND L-A ADUS REDNIC LA DINAMO ERA SOMER) ,TU AVAND PE DREAPTA PE NICOLITA(TITULAR LA NATIONALA) GOLANSKI(TITULAR IN NATIONALA POLONIEI) SI BADOI (CEL MAI BUN SI CONSTANT JUCATOR AL RAPIDULUI SI CONVOCAT LA NATIONALA PANA SA VINA LA STEAUA).
ORI ODATA ADUS VA TREBUI SA JOCE ,CA E UN IFOS AL ANTRENORULUI CU CALIFICARE DE MULGATOR.SI ATUNCI IAR ‘SE DA ECHIPA PESTE CAP’ ,PIERDEM JUCATORI BUNI CARE AU CONFIRMAT ,CAZ GOLANSKI CAUTAT DE ECHIPE DIN LIGA ITALIANA SAU ENGLEZA(CRED CA DE BLAY NU AU AUZIT).
VREAU SA MENTIONEZ,INCA ODATA CA GIGI B.A SPUS CU GURITA DIN DOTARE ,CA EL SE PRICEPE MAI BINE LA MULS DECAT LA FOTBAL ,INTR-UN DUEL VERBAL CU I GANEA ,SI DECI NU E UN ‘RAUTACISM’.

Optimus  •  9 octombrie 2007, 20:55

Putina lume stie ca afaceristul Gabriel „Puiu” Popoviciu este ginerele lui Ion „teleagă/balconetti” Dinca, demnitarul comunist. La fel ca si Badea-Computerland de la Dinamo. Desi poate parea incredibil, la 17 ani de la Revolutie (sau ce-o fi fost) marile tunuri cu patrimoniul statului le trag tot comunistii/securistii precum si copiii/ginerii lor.

Cazurile Tineretului si Bordei ar trebui folosite pentru declansarea unei campanii de strangere de semnaturi in vederea organizarii unui referendum. Prin care sa se schimbe pur si simplu legea si sa se introduca in jurisprudenta romaneasca un concept aparent „rosu”: anularea de contracte de concesiune sau inchiriere decisa prin votul membrilor unei comunitati locale. Pe scurt, faci referendum in localitatea X (ca in Elvetia), iar locuitorii decid ca de maine se anuleaza contractul de concesiune/inchiriere incheiat pe terenul y al primariei. Pana la urma primaria asta reprezinta comunitatea locala, nu e nici stat in stat, nici masina de facut bani a lui Costanda/Popoviciu.

Popa,s..  •  4 iunie 2008, 22:28

Puiu Popovici, cu ce s-a ocupat facand, si „***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)” aceste milioane de euro? Prima si ultima data , nu cumva cu FURTURI DE MASINI? DAR, UNDE S-A NASCUT D-LE ACEST SUGE-BRANZA?

SEMNEZ,
CU „APLECACIUNE”, POPA AL LUI POPOVICI, HA HA HAHALERAAAAAA????????????

Comentează