Viaţa şi opera lui Cornel Dinu

Un ochi la meciul cu Albania şi altul în cartea autobiografică a lui Cornel Dinu. „Inteligent şi arţăgos”, după cum îl caracterizează Fănuş Neagu în prefaţă.

miercuri, 21 noiembrie 2007, 7:51

Un ochi la meciul cu Albania şi altul în cartea autobiografică a lui Cornel Dinu. „Inteligent şi arţăgos”, după cum îl caracterizează Fănuş Neagu în prefaţă.

Volumul e sincer, precum poza de pe coperta a patra, unde Procurorul ciocneşte un pahar de vin cu viitorii cititori. Vin roşu.

Stilul aminteşte doar rareori cu cel din interviuri, cînd îţi vine să-ţi iei cîmpii din cauza preţiozităţilor. În rest, citeşti cu plăcere. Sînt multe episoade necunoscute. Istoria pitorească a fotbalului nostru. Şi culisele lui Dinamo, întinse pe cîteva decenii. La un moment dat, Dinu povesteşte cum a defilat în ghete cu crampoane în faţa boşilor de la Partid.

Nu are doar farmec, ci şi onestitate. Evită autoglorificarea, test aproape imposibil de trecut pentru cei care-şi povestesc viaţa. Nu şi pentru fostul mare fotbalist. Mai mare decît se prezintă el însuşi în carte! În rest, este exact: guraliv, superior, deseori mizantrop, niciodată comun.

Era în 1979. URSS – România 3-1. Antrenor Pişti Covaci. În hotelul de lîngă Piaţa Roşie, Cornel Dinu se întîlneşte cu arbitrii italieni. Începe dialogul, uns cu whisky şi caviar. Pe la 4 dimineaţa, apare antrenorul. Dinu, cu sifonul în mînă. „Final apoteotic”, îşi aminteşte el. S-a retras cu antrenorul în cameră, acolo unde a somat cîţiva soldaţi miniaturali să urce într-un camion al Armatei Roşii, sub ameninţarea sifonului. „Ca să nu mai ajungă niciodată la Clujul dumitale, nea Pişti!”. Covaci l-a iertat.

Final şi pe fostul „23 August”. România s-a calificat, începe demolarea. Lumea aplaudă „cu o decenţă respectuoasă”, aşa cum îşi aminteşte Cornel Dinu atmosfera din tribunele vieţii şi operei sale.

Comentarii (54)Adaugă comentariu

nicu  •  26 noiembrie 2007, 15:24

cartea a aparut deja! la editura minerva!

emy branescu  •  22 martie 2008, 5:13

bai baieti, voi care-l vorbiti de rau pe coornel dinu, mai trebuie sa faceti multa scoala sa-l puteti vorbi de rau! cititi cartea de la a la z pt a putea face comentarii.si inca ceva: uitati-va in oglinda inainte de a arunca cu pietre in capul unor valori cum este cornel dinu.

dinamo1990  •  30 mai 2009, 15:13

emy branescu perfect de acord cu tn.

Tisha  •  8 ianuarie 2010, 14:26

Emy Branescu…cred ca nu ai citi bine articolul, scurt de altfel.
De carte ncii nu vreau sa pomenesc.
Te sfatuiesc sa citesti de 10 ori si apoi sa tragi concluzii asupra naturii acestui comentariu.

Comentează