Bărbatul care vom fi

O femeie mîngîie un bărbat. Trupul lui, pe care l-a dorit atîta vreme şi pe care nu l-a simţit relaxat decît rareori, se lasă cercetat. Pe vremuri, se întorcea cu un sfert de unghi. Forfotea. Apoi o tulea.

marți, 19 februarie 2008, 9:47

O femeie mîngîie un bărbat. Trupul lui, pe care l-a dorit atîta vreme şi pe care nu l-a simţit relaxat decît rareori, se lasă cercetat. Pe vremuri, se întorcea cu un sfert de unghi. Forfotea. Apoi o tulea.

Astăzi, Nicolae stă pe recamier şi nu simte nimic. Soţia povesteşte: „Nu ştie unde e. Nu ştie dacă îi e foame sau sete. Îi schimb scutecul de cîteva ori pe zi. Nu ştie cine sînt şi cine e”.

Oamenii ştiu cine e. Acum o jumătate de secol, Nicolae Linca devenea primul campion olimpic al României la box. Singurul pînă azi. Finala cu irlandezul Fred Tiedt a intrat în mitologia sportului. A luptat cu o mînă ruptă şi a cîştigat în pragul leşinului.

La 79 de ani, Linca este unul dintre cei 350.000 de români despre care se estimează că au Alzheimer. „Pot fi mult mai mulţi pentru că în ţările puţin dezvoltate boala este subdiagnosticată”, susţin cei de la Societatea Română Alzheimer. Riscul de a te îmbolnăvi se dublează la fiecare 5 ani după ce treci de 60.

Noi cît mai avem pînă la 60? Noi cît mai avem pînă cînd, undeva în creier, fragmentele de proteine vor refuza să se elimine natural şi se vor aşeza, ca nişte ghemuri toxice, între neuroni? La început, apar problemele de memorie. Apoi, de coordonare. Uneori, halucinaţii, agitaţie, simptome agresive. Nu există vindecare.

„Boala aceasta violează simţul proprietăţii”, spunea scriitorul american Jonathan Franzen. Mîinile, picioarele, mintea, toate ale tale, nu te mai ascultă. Şi atunci, „în loc să-şi irosească forţele încercînd să prindă lumea din urmă, prefera să îşi petreacă zilele adînc, printre rădăcinile istorice, neschimbate ale lucrurilor”.

Rădăcini care se întind spre tavan, printre mănuşi de box, medalii şi diplome, în timp ce o femeie mîngîie un bărbat.

Comentarii (80)Adaugă comentariu

Ovidiu Miron  •  19 februarie 2008, 22:07

Nicolae Linca este un model pentru oricine vrea sa devina barbat adevarat, nu un Beckam creat in atelierele cosmetice.

Elodia  •  19 februarie 2008, 22:36

pacat de el

Elodia  •  19 februarie 2008, 22:36

vad ca toata lumea se uita la champions league, nimeni nu mai comenteaza

Kosovo  •  19 februarie 2008, 22:46

si eu ma uit la champions league dar este prea interesant articolul pt a nu lasa un comment. toata stima pt marele nostru campion. sunt curios daca exista inregistrari cu finala olimpica pe care a castigat-o….

Bogdan Anderko  •  19 februarie 2008, 23:01

sau macar poze… una singura macar. sa il vedem pe marele Linca

Cristina  •  19 februarie 2008, 23:01

Din pacate, boala nu alege. Om simplu sau erou, anonim sau celebritate, nimeni nu este scutit de degradarea umana pe care o da o boala incurabila. Cu atat mai dureros este daca degradarea propriei persoane se asociaza cu prabusirea in uitarea celor din jur.

sorin ardeleanu  •  19 februarie 2008, 23:09

Ar trebui ca simbolurile acestei tari sa isi traiasca demn amaratele batraneti, fie chiar daca nu mai sunt constienti de asta. Cat ne-ar costa sa nu ne simtim vinovati in fata acestor oameni care au dat totul sa ne faca sa fim mandri ca suntem romani? CAT, DOMNILOR PARLAMENTARI? CAT O SA NE MAI BATEM JOC DE ADEVARATELE SPIRITE ROMANESTI, SI O SA SUPORTAM LICHELELE DIN FRUNTEA TARII?
Cat despre domnul Linca, desi nu-l cunosc fiindca la stirile din sport am vazut mai mult voievozi in ultimul timp, ii doresc numai bine si ma rog ca bunul Dumnezeu sa il aiba in paza cate zile va mai avea.

cat  •  19 februarie 2008, 23:33

He,i Cristina.
Nu e degradare umana ci degradare fizica.
cat

Sorin-stelist  •  19 februarie 2008, 23:45

lasa ca poate avem bulan si ne calca masina ,pana la 60… nu conteaza cum o mierlesti, conteaza daca ai lasat ceva in urma .Dupa mine, acest om are un destin implinit.Restul sunt amanunte ….

Rock  •  20 februarie 2008, 0:12

Scrieti mai des despre marii sportivi care au adus glorie Romaniei si au facut sa ne simtim mandri ca suntem romani .
Multi dintre ei traiesc in anonimat si se confrunta cu mari lipsuri , este mai trist sa stii ca romanii tai te-au uitat , de ei ne aducem aminte cand se sting , iar cei tineri ii vad pe prima pagina a ziarelor de sport in chenar negru , le citesc istoria vietii in una-doua pagini si nu inteleg ce au facut acesti adevarati eroi pentru sportul romanesc .

RaduB  •  20 februarie 2008, 0:32

Super Tolo.. super articol.. bravo..
trist dar adevarat..

adilabos  •  20 februarie 2008, 0:40

cutremurator…si trist, tare trist…sint conditiile in care traiesc multi dintre eroii uitati ai sportului romanesc… se sting incet si doar ei mai aud – sigur o fac – uralele care le insoteau performantele. noi, restul, ii uitam. multumiri, domnule Tolontan, ca, printre povesti usurele si anoste despre Steaua sau CFR, va mai amintiti de adevaratii sportivi.

Adrian  •  20 februarie 2008, 3:37

felicitari pentru articol!

voicu  •  20 februarie 2008, 6:11

v-o placut ‘corections’, asa-i?

Costin  •  20 februarie 2008, 7:56

E adevarat …. 98% dintre toti marii fosti campioni ai Romaniei abia mai traiesc de pe o zi pe alta.Am vazut mai demult povestea unui mare campion tot de box care traia singur, 80% orb intr-un hotel mamut aproape abanonat undeva prin tara …(nu mai tin minte detalii despre hotel dar tin minte ca privit din fata avea forma triunghiulara poate stiti voi…)
Trist!
Acum ma gandesc ca bunicul meu(tot campion la box)poate fi considerat fericit daca si-a gasit un loc intr-un orasel mic in care sa traiasca linistit alaturi de nevasta lui.

ion  •  20 februarie 2008, 7:59

Trist, dar excelent scris…

baba  •  20 februarie 2008, 8:36

excelent scris.Poate imi trimiti si mie cateva imagini te rog.

ba(la)nel  •  20 februarie 2008, 9:01

ce-a facut statul roman ptr un mare campion? ce fac sefii sportului ptr el??? a, da, uitasem…uitasem ca isi fac vile cu piscine, cate una la mare si cate una la munte…isi iau cate 6-7 masini, ca deh…scuze, chiar uitasem ce fac guvernantii nostri ptr cei care au adus glorie tarii…ce, n-au adus si ei glorie tarii, nu aduc zi de zi?

hai ca am tupeu, zau asa…

Silviu Tudor Samuila  •  20 februarie 2008, 9:39

Felicitari pentru un articol cutremurator!

lucian  •  20 februarie 2008, 9:43

Doamne, ce bine scrii! Cind cald, cind detasat, cind acuzativ. Sint 10 ani de cind ma surprinzi aproape zilnic. Iti multumesc.

Urs Meier  •  20 februarie 2008, 9:47

Atunci cand copiii nostri ar avea modele de vointa si de daruire, atunci cand noi am avea constiinta valorilor, romanii obisnuiti ar fi mai puternici, mai cnstienti de valoarea lor si mai putin fraieribili. Dar avem din pacate ceva ca o forta implacabila care se straduie de 18 ani sa ne demonstreze ca eroii nostri au varsta, ca sunt pamanteni si ca nu-i nici o scofala sa fii campion olimpic, mondial sau european. Mai mare valoare e sa ai un Maybach, sa canti „pe la spate” si sa vinzi basarabence in Spania. Vreti exemple? Uitati-va la televizor…

Mircea  •  20 februarie 2008, 9:49

Felicitari Tolo!! Articol frumos!!

ovi  •  20 februarie 2008, 9:52

felicitari catalin, esti printre putini care scriu despre fosti mari campioni, ar trebui sa de-a de gandit…..

Cătălin Tolontan  •  20 februarie 2008, 10:26

voicu: da,mi-a placut „The corrections” a lui Franzen. Din ea e citatul. Ma bucur ca l-ati recunoscut 🙂

Cătălin Tolontan  •  20 februarie 2008, 10:26

ovi, mircea: multumesc, articolul care m-a inspirat e al colegului meu marian ursescu

Cătălin Tolontan  •  20 februarie 2008, 10:27

baba: gasesti imaginile aici http://www.gsp.ro/stire/atitea-obiecte-nici-o-amintire-54014.html

Cătălin Tolontan  •  20 februarie 2008, 10:28

ba(la)nel : are o pensie viagera de 22 de milioane, dar nu despre asta am vrut sa scriu, ci despre ceva care trece dincolo de bani

Cătălin Tolontan  •  20 februarie 2008, 10:29

adrian, radu b: multumesc, va recomand si articolul colegului meu marian ursescu

ALEX  •  20 februarie 2008, 10:56

tolontane.. iar ati inceput cu mizerii la adresa stelei? cat v-ati luat pt mizeria aia de pe prima pagina? „jucatori m-au intrebat dk e blat”.. sa va fie rusine voiculescienilor. asa ati facut in fiecare an ati aruncat cu noroi in munca unei echipe..STEAUA.

ioan plischi  •  20 februarie 2008, 10:59

lasati in durerea lor sau si a celor apropiati, atunci cind acestia existae, oamenii suporta mai usor dramele proprii decit atunci cind ea este reflectorizata – indiferent daca se-ntimpla cu cele mai bune intentii sau nu.

ioan plischi  •  20 februarie 2008, 11:00

lasati in durerea lor sau si a celor apropiati, atunci cind acestia existae, oamenii suporta mai usor dramele proprii decit atunci cind ele sunt reflectorizate – indiferent daca se-ntimpla cu cele mai bune intentii sau nu.

aymar  •  20 februarie 2008, 11:02

bravo Tolo……felicitari pentru articol, este bine ca nu lasam legendele sa moara si nu uitam adevaratele valori pe care le avem…dar o facem foarte rar…si aceasta „neapreciere” a lor s-ar putea sa se rasfranga asupra noastra in curand si sa nu ne mai regasim in acest mozaic involburat si tulburator din toate domeniile si activitatile de astazi. Am citit ieri articolul colegului tau, Marian Ursescu.

Manfred  •  20 februarie 2008, 11:15

Felicitari Catalin!
Legendele nu trebuie sa moara! Ceea ce a facut Nicolae Linca pentru sportul romanesc este UNIC. Si acest lucru trebuie spus.
Sunt convins ca mai sunt cazuri asemanatoare. Poate va veti face timp si pentru ei, lasand in plan secund balacareala din fotbal.

bogdan  •  20 februarie 2008, 11:33

incredibil de frumos! bravo catalin! scriitura impecabila

vasilica florin  •  20 februarie 2008, 11:33

ai tot respectul cataline pentru ceea ce faci pentru ca incerci sa le aduci aminte celor care i-au uitat pe marii sportivi ai romaniei.pacat ca un om care a adus glorie romaniei se zbate in infern. dar sa sti ca nesimtirea celor care conduc sportul romanesc este foarte mare si vor trece cu vederea orice articol pe care il vei scrie , dar sper din toata inima ca nu vor trece si acum .in primul rand ar trebui sa se gandeasca ca este om si unul care a adus o medalie de aur de la olimpiada si care trebuie ajutat cu orice pret. nu-mi vine sa cred ce se intampla cu NICOLAE LICA . PACAT PACAT PACAT PACAT PACAT.

adrian  •  20 februarie 2008, 11:36

E dureros sa vezi drama un om care a aduc numele Romaniei la cele mai inalte cote, un om care e uitat de tot ce inseamna mass media, un om care ar trebui dat exemplu.

Ce e si mai dureros ca in loc sa ne apreciem valorile vedem zilnic pe micul ecran si in ziare nonvalori ale fotbalului romanesc care se dau in speclacol prin declaratii care nu provoaca decat greata.

Felicitari domnule Tolonan pentru acest articol.

flo1121free  •  20 februarie 2008, 11:38

800% creşterea profitului Euroconstruct – „Golden Blitz” în doi ani, după venirea la Cotroceni a lui Traian Băsescu

Din pacate, asta este realitaea din societatea romaneasca. Nu mai avem valori morale ci doar forme fara fond. Tragedia lui Linca este una cunoscuta abia acum, dar ce ne facem cu restul? Dar mai tragic este ca nimeni nu face nimic. Nici macar noi. Doar comentam si atat. Jalnica situatie…

Theo  •  20 februarie 2008, 11:42

Ma enerveaza teribil exagerarile GSP: RASCOLITOR, DRAMA, INEDIT, EXCLUSIV, INCENDIAR, s.a.m.d.

In primul rand, nu ati scris nimic despre Cioncan, Dobrin sau Linca inainte de moartea lor (sau boala lor). Desi am 29 de ani, este prima oara cand citesc ceva despre Linca in Gazeta Sporturilor.

In al doilea rand, sunt mii de oameni bolnavi de astm, mii de bolnavi care fac dializa, alti 349.999 de bolnavi care au alzheimer, sunt alte sute de romani care au copii cu cancer sau tumori pe creier (vezi cazul Pascovici) … nu mai dramatizati atat, nu este ceva placut, este o suferinta pe care nu o pot intelege decat cei care o traiesc, nu inteleg rostul de a pune o natiune intreaga pe lacrimi si bocit … asa ne place noua poporului roman sa ne vaicarim, de parca am merita viata vesnica … ce-ti vrea sa aiba un om la 79 de ani, daca nu boli? Mor oamenii din senin la 30-50, cad pe strada, fac infarct, fac atac cerebral … asta este mersul omenirii, noi cei VII trebuie sa muncim, sa radem, sa continuam sa traim … era un bullshit pe care il invatam in scoala generala, cand studiam Miorita, ca poporul roman, vezi doamne, e capabil sa-si inteleaga si sa-si accepte moartea (vezi ciobanul ala fraier care in loc sa-si apere viata, statea resemnat asteptand moartea si bocea cu oaia) … acum dupa ani inteleg mult mai bine care e caracteristica poporului roman: sa planga, sa boceasca, sa iubeasca dramele si tragediile si sa le invoce de cate ori are ocazia …

Praf. RASCOLITOR de PRAF si varza …

Adrian  •  20 februarie 2008, 11:45

Articolul seamana pe undeva cu cel despre Ivan… este foarte foarte frumos.

flo  •  20 februarie 2008, 11:47

Adevarat campion! nu marioanetele din ziua de azi care se vaita pe bani multi.
Ar trebui sa insistati mai mult au acesti campioni poate prin acesta metoda o sa ii stimuleze si pe bravii sportivi ai zilelor noastre.
Bravo campionule, Linca!

Lasconi Andrei  •  20 februarie 2008, 11:51

In ziua de azi toti de iubesc si te admira doar cand esti bun si cand esti in frunte.Dupa aceea te uita toti si ajungi dintr-o minune a sportului romanesc, o fiinta care isi asteapta sfarsitul intr-un colt intunecat de camera , singur , flamand si traind doar din amintiri si cu speranta ca macar cand vei muri lumea isi va aduce aminte de tine. Pacat ca eroii neamului sunt iubiti doar in momentele de glorie si cand au parasit aceste meleaguri.

zoro  •  20 februarie 2008, 12:03

Pacat ca ne sesizam doar in ultimele momente de viata ale acestor foste mari glorii.Oricum , imi este scarba de toata sleahta de politicieni , nu au nici o scuza pt. cum traiesc oamenii ,foste mati glorii sau oameni obisnuiti, aici in tara.

highlander  •  20 februarie 2008, 12:17

Eu stiam ca totusi are Parkinson (boala la fel de tampita) nu Alzheimer. In fine…asta deja-i detaliu

dorin  •  20 februarie 2008, 12:46

sa-i dea cineva un forward si lui base!!
probabil imediat il va convoaca la cotroceni pentru o medalie (poate si alte avantaje), cu toate televiziunile in transmisie live!!
din pacate asta am ajuns…..ne aducem aminte de marii oameni doar cand necesitatea de imagine o impune!! nu cred ca mai sunt multe de spus……
Oare base sau tariceanu or fi auzit de linca?
nu prea cred…..

sxn  •  20 februarie 2008, 13:09

mare gazetar mai esti! Bravo „tolo” pentru articol!

aplauze pentru un campion  •  20 februarie 2008, 13:22

Aplauze pentru un campion..si incurajari pentru sotia domnului Linca…

aqua  •  20 februarie 2008, 13:22

in sfarsit si altceva decat fotbal…cutremurator caz. ar trebui cu mult mai mult sa faca presa sportiva pentru celelalte sporturi decat fotbalul, care incet, incet mor, si pentru omagierea fostilor mari sportivi, care ne-au facut atata cinste si onoare, ca si acest mare campion.

dani  •  20 februarie 2008, 13:33

emotzionant! multzumim domnule tolontan pentru toate articole… eu itzi multzumesc din suflet!!

Tudor(gt  •  20 februarie 2008, 13:51

Trist !
Si nu-i singurul !
Apropo de cei care se iau de sportivii care cistiga , mai mult mai putin , toti uita ca un sportiv dupa 35 de ani daca nu mai putin (uneori MULT mai putin ) nu mai cistiga nimic , daca nu-si pun deoparte sau se imbolnavesc ,si apoi sacrificiile pe care le fac acestioameni , nu cei mai multi nu stiu decit sa-i injure si sa le reproseze vita saumai stiu eu ce !
Felicitari Catalin pentru articol_ si lui MArian Ursescu la fel !

mara  •  20 februarie 2008, 13:52

bine scris

Comentează