Discurs exceptional al lui Solomon Marcus!

Luati-l cu voi in week-end! Si pastrati-l pentru toate momentele cind va spuneti „Tara asta e de nesalvat!”. Va recomand „Singuratatea matematicianului” discursul de receptie pe care profesorul Solomon Marcus l-a rostit acum citeva zile in Aula Academiei Romane.

vineri, 11 aprilie 2008, 12:21

Luati-l cu voi in week-end! Si pastrati-l pentru toate momentele cind va spuneti „Tara asta e de nesalvat!”. Va recomand „Singuratatea matematicianului” discursul de receptie pe care profesorul Solomon Marcus l-a rostit acum citeva zile in Aula Academiei Romane.

Ideea mi-a venit citind un articol  laudativ al lui Tudor Calin Zarojanu in „Ziarul de Duminica”, suplimentul cultural al Ziarului Financiar. In final, Zarojanu, care a participat la eveniment,  spera ca textul profesorului Marcus  va fi publicat undeva. L-am cautat si l-am gasit pe siteul Academiei Romane. E de un umanism deplin. Iar finalul, cu un citat din Esenin, te ravaseste. Il impart cu voi. Printati-l! Savurati-l! Poate ca nu sintem pierduti!

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Ovidiu Miron  •  11 aprilie 2008, 14:12

Nu suntem pierduti. De noi depinde sa nu ne lasam invinsi.

mosh Califar  •  11 aprilie 2008, 14:35

Pleaplecate multumiri Cataline,speechless…

ipo  •  11 aprilie 2008, 14:45

Daca nu fac o confuzie grosolana, l-am vazut pe acest domn invitat la emisiunea d-lui Patapievici la TVR Cultural. Mi s-a parut fascinant cum facea asa usor legatura intre matematica, stiinta si spiritualitate!

Camil  •  11 aprilie 2008, 14:46

multumiri pentru link si cuvintele frumoase. dl Marcus este un adevarat om de cultura, care nu a ramas niciodata inchis in granitele artificiale ale unei discipline, ci a incercat sa dialogheze cu toti cei care cauta un rost si o viziune asupra lumii.

john  •  11 aprilie 2008, 14:52

c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemitista sau rasista.

Antisemitista?!?!?!?! Daca va vine sa folositi termeni la moda, va rog folositi forma corecta.

Si libertatea de expresie nu ne permite si astfel de comentarii?

gabidegiulesti  •  11 aprilie 2008, 14:53

Raman indatorat pentru asemenea sfaturi de lectura. Sunteti deja, de ceva vreme, o busola pentru mine in privinta aparitiilor de luat in seama.Multumiri!

Cătălin Tolontan  •  11 aprilie 2008, 15:13

all: multumesc si eu

Cristina  •  11 aprilie 2008, 15:50

Multumesc pentru acest respiro de inteligenta si cultura…

Ciprian  •  11 aprilie 2008, 17:03

Nu am gasit pina acum nimic similar in lucrarile de pedagogie romanesti…

„Reducem educaţia la aspectul ei sintactic, ignorând dimensiunea ei semantică. Dar semnificaţiile se exprimă în cuvinte, pentru a le înţelege şi exprima trebuie să construieşti un discurs. Este exact ceea ce şcoala nu reuşeşte. Acest eşec se transmite de la şcoală la universitate şi de la universitate în cercetare; modul în care ideile matematice sunt asimilate şi utilizate este profund afectat de această înţelegere fragmentară a lor.”

marius  •  11 aprilie 2008, 17:34

am o problema… de ce e blocat ip-ul meu pe gsp.ro? de ce nu mai pot commenta. Mi se reproseaza atitudinea avuta. Eu doar m-am luat de voi ca m-ati zapacit cu chivu si cu adelina elisei. Nici macar nu am injurat!!!
ma uitam acum la articolul http://gsp.ro/stire/cei-de-la-cfr-isi-pregatesc-terenul-pentru-infringere-63412.html si vad ca se injura lumea acolo ca la usa cortului si ei tot nu primesc ban pe ip…. nu mai inteleg nimic. in fine….

necesar  •  11 aprilie 2008, 18:16

http://www.catavencu.ro/intern/sport/blogul_lui_tolontan_a_luat_un_gol_dramatic_in_prelungiri.html

nickalaevici  •  12 aprilie 2008, 0:16

Multumesc Catalin! A meritat. Am inceput sa caut in blogul tau in fiecare zi. ( n-as fi crezut …)

www.romania-inedit.ro  •  12 aprilie 2008, 6:55

Mie imi placu articolul din Academia Catavencu despre blogul lui Tolontan !

Dan Gidea  •  12 aprilie 2008, 13:17

Cu parere de rau trebuie sa spun ca nu manifest acelasi optimism (Daca optimism exprima sintagma ”Poate ca nu suntem pierduti!” a lui Tolo), in urma lecturii acestui minunat discurs.

red baron  •  12 aprilie 2008, 18:32

apropo tolo inca astept scuzele pt cea mai mare rusine din istoria ziarului, lipsa unei avancronici la Poli-Dinamo in ziarul de azi

Amotocicleteanu Amotocicletovicinski  •  12 aprilie 2008, 22:59

Vind motititicicleta cu trei roti buna sa cari purceaua de acasa la tirg si inapoi (pentru ca te duci degeaba, n-o cumpara nimeni)

un contestatar  •  13 aprilie 2008, 13:43

Tolontan epateaza din nou. Am curaj sa pun pariu ca nu a citit discursul decit pe sarite. Bravo Tolontane! Esti foarte destept. Un nou Da Vinci ce mai.

tot altul…  •  14 aprilie 2008, 12:23

mi se pare un text de o dificultate mult peste medie. nu stiu daca isi avea locul aici.

Filbert  •  14 aprilie 2008, 19:50

Sincer, nu inteleg legatura dintre discursul acad. S. Marcus si ‘salvarea’ tarii…

Am vizitat acum un an Romania dupa 11 ani de absenta iar fenomenul de manelizare-telenovelizare-tiganizare al societatii romanesti mi s-a parut deplin si de neoprit.

Ce importanta are discursul unui om extrem de virstnic si extrem de inteligent pentru societatea romaneasca dominata de vulgar si prost gust?

Filbert  •  14 aprilie 2008, 19:53

Cei care sint inca ravasiti de citatele din Esenin sint extrem de putini si nu conteaza.

Cei foarte multi si care conteaza sint ravasiti de muzica si textele domnilor Minune si Salam.

L.Mutiu  •  14 aprilie 2008, 20:16

Capacitatea matematicii de a fi un catalizator al transferurilor de idei, concepte şi rezultate între domenii dintre cele mai diferite ramane cea mai importanta calitate a acestei REGINE a stiintelor. E greu sa o intelegi, dar apoi totul e altfel!MATEMATICA si DRAGOSTE cu sila nu se poate! Din pacate cam asa este inteleasa matematica de foarte multi dintre adolescenti.Totusi trebuie sa fim optimisti, exista su tineri care chiar „inteleg” matematica si asta nu e putin lucru. Ne bucuram si ii stimam pe cei care ne-au invatat, ii respectam pe cei care acum urca treptele matematicii si speram ca vor exista si in viitor oameni dornici de cunoastere, de cercetare, dar si de a transmite altora noi cunostiinte.

arhitectul  •  15 aprilie 2008, 11:27

îţi mulţumesc. Mă tulbură, cum ştiu vag prin câte a mai trecut matematicianul singur în ultima vreme, dar mai ales la gândul zilelor în care mâncam la cantina săracilor, în Sibiu, ca să îl pot asculta la Universitatea de Vară (întemeiată de mentorul Iorga) pe matematicianul care dansa atât de frumos cu limitele şi poezia.

puler21  •  16 aprilie 2008, 21:49

Ba sunteti!

oly  •  1 mai 2008, 12:23

Esti un om extraordinar,Cataline .
Am fost la sustinere in sala si am si pe caseta audio prelegerea daca prezinta interes!!!

Re  •  28 februarie 2010, 22:31

acum noi il cunoastem pe solomon marcus de la cursul de functii reale,unde multi dintre noi au luat note mici cum ar fi nota maxima 10, si ne-a dat sa ne ocupam de multimile baire ,utile mai ales in dezvoltarea economica a romaniei ,pe calea economiei de piata

Awq  •  1 martie 2010, 8:59

Solomon Marcus este cu mult mai profund decat apare aici,caci ideile prezentate ,aici sunt putine ,in raport cu cele de la cursuri unde am participat,vorbind despre siguratatea matematicianului, mai ales cel scos din sistem

sorella  •  4 mai 2010, 13:31

Eminescu, Brancusi,Eliade,Georgescu-Roegen,Stefan Lupasco,Enescu,Blaga,Ion Barbu,S.Marcus,Basarab Nicolescu…Noua viziune (unificatoare)asupra Realitatii a rasarit in lume.Renastem,nu suntem pierduti.Imi vine sa zic”cei ce nu ard dezlantuiti ca noi”…se indoiesc,coplesiti de complexitatea noii viziuni.Universul gandeste si evolueaza prin noi,OMUL.Daca nu ne lasam coplesiti de ororile locale,daca vom aloca ceva mai mult timp studiului revolutionarului concept „transdisciplinaritate”(informatie abundenta pe internat)si modelului Realitatii cu mai multe niveluri,etc,vom renaste spiritual inviind astfel Natura.Da,e greu de inteles „singuratatea matematicianului”,dar incantarea lecturii acopera dificultatea.Santem inteligenti,alaturi de japonezi,cei mai inteligenti in lume,ne-o spunea prin radio,prin1990 Georgescu-Roegen,cu limba de moarte.Hai sa nu-i mai bagam in seama pe cei ce ne baga prostia in toate si ne adorm,pt ca ei stiu ce potential avem!

Comentează