Experimentul Barcelona

Lumea publicităţii faţă în faţă cu civilizaţia fotbalului

miercuri, 4 iunie 2008, 3:43

Lumea publicităţii faţă în faţă cu civilizaţia fotbalului

mica.jpg

 

 

 

 

 

Ce lung e terenul! Adevărat, numai că tocmai te uiţi la lăţime 🙂 Ovidiu Ioaniţoaia zîmbeşte în mijlocul gazonului. La 63 de ani, după 40 de ani de gazetărie şi peste 300.000 de ţigări, a ajuns, în fine, să joace pe Camp Nou. În aceeaşi echipă, Andrei Vochin schimbă ultimele semne cu Ştefan Mocanu. „Nu te complici!”. În celălalt teren, Costin Grigoraş îşi bate mănuşile una de alta, ca un Messi băgat în poartă. E limpede. Va urma o băşcălie de meci.

Seara de 2 iunie
Gazeta şi FC Barcelona au invitat agenţii de media şi clienţi la un eveniment organizat în premieră de clubul catalan.
În pauza dintre campionate, Barcelona a iniţiat un program intitulat YOU PLAY. Gazeta a fost prima care s-a înscris, prima care a plătit şi prima care a închiriat pentru o seară experienţa unui meci jucat de public în condiţiile fotbaliştilor de la FC Barcelona. Seara de 2 iunie.

Ideea
Ştirea a picat acum două luni în redacţie. Andrei Niculescu este corespondentul din România al ziarului Marca. „Fiţi atenţi ce chestie senzaţională fac cei de la Barca!”.Şedinţele de sumar ale unui ziar sînt ca o bursă de idei. Ferestrele lumii se deschid, de la Beijing, „chinezii vor să-i bată pe americani şi pe ruşi şi vor folosi proprii asistenţi la recoltarea probelor antidoping”, şi pînă în Elveţia, „unde vom avea probleme îngrozitoare cu restricţiile, am aflat că fostul şef al poliţiei din St Gallen va fi omul UEFA pentru echipa României şi tipul e absolut inflexibil”. Aşa a venit ideea. Barcelona permite unei companii să închirieze pentru o noapte Camp Nou. Fiiiiiuuuu, de senzaţie!

Cu liniuţă de la capătul perfecţiunii
Marketing perfect. Clubul oferă următoarele servicii:
– Trimite autocarul oficial al echipei la hotelul unde sînt cazaţi oaspeţii.
– Organizează turul stadionului pentru grup.
– Oferă echipament complet personalizat, ca măsură, număr de pe spate şi nume, pentru 35 de jucători. Datele au fost comunicate cu trei săptămîni înainte.
– Cei care nu joacă stau în loja prezidenţială.
– Pune la dispoziţie doi antrenori, vestiare, echipă medicală, brigadă de arbitri.
– Filmează jocul în regim normal de Barca TV, cu reluări pe tabelă.
– La final, organizează un cocktail în spaţiul unde Regele Spaniei urmăreşte partida atunci cînd vine la Barcelona.
– Oferă diplome semnate de Juan Laporta, preşedintele clubului şi dvd-uri cu partida înregistrată pentru toţi participanţii.

222.jpg105 x 68

Enumerate sună ca naiba! De fapt, e absolut fabulos. Costul porneşte de la 40.000 de euro, dar ajunge la aproximativ 70.000 de euro cu opţiuni suplimentare. Fiecare cent se simte în servicii. Peste o sută de oameni din stafful de 400 al Barcei sînt mobilizaţi.

Legătura în teren. N-ai nici o şansă să scapi de ridicol. 11 contra 11, în total 22 de amatori burtoşi din industria comunicării pe un teren de 105 x 68. Plus rezervele şi cîteva zeci de spectatori, tot români, în tribună. Dar ceva se petrece.

vochin.jpgAnalistul gsp la comandă
Vochin ridică mereu capul înainte să paseze. Are mişcări largi, de o eleganţă explicabilă prin faptul că îl doare pulpa piciorului de turbează. Înainte de plecare a făcut rezonanţă magnetică.

Echipele sînt amestecate. Jurnaliştii Gazetei şi publicitarii în fiecare dintre ele. Undeva pe banda dreaptă, Dan Balotescu aleargă de parcă sînt în joc toate bugetele din România. Colegul său, Ovidiu Florea, împinge jocul. Şi el e pe jumătate rupt la muşchi.Se dă primul gol. Minutul 4. Va fi 37 la 35? Ntzzz! Tipii din teren încep să se strîngă. Nu mai e glumă. La cealaltă echipă, Cezar Batog, care nici măcar nu dorea să se echipeze, îi cere antrenorului să-l bage. Şi, mai apoi, nu se mai dă scos din teren.

„Visez să joc măcar o dată aici!”
Dialog pe bancă
– Mister, unde antrenaţi?
– La una dintre echipele de juniori ale clubului.
– Şi unde se ţin meciurile?
– Pe Miniestadi, al doilea stadion al nostru. E chiar în spatele lui Camp Nou Camp. Are 15.000 de locuri.
– Şi aici de cîte ori aţi jucat?
– …
– Aici, pe terenul mare.
– Niciodată!
– ?
– (zîmbeşte) Acesta e visul meu, să joc măcar o dată pe iarba asta.

Autocarul venerat
Se aprinde nocturna. De fapt, ceea ce închiriază Barca este inaccesibilul. Pentru orice catalan, echipa reprezintă un reper naţional al unei regiuni bogate şi trufaşe, cu vocaţia autonomiei, unde pînă şi terminaţia .ca la siteuri costă de patru ori mai mult decît cea .es, a întregii Spanii. La venirea spre stadion, autocarul a fost salutat pe stradă şi fotografiat. Au aplaudat şi abia după trecerea sa s-au gîndit „Ce graşi au transferat ăştia!?”.

11.jpgOVI iese pe braţe
Ioaniţoaia reuşeşte o şerpuire ca Iordănescu, în prelungiri, la Sevilla. Fotbalul e ca mersul pe bicicletă, nu se uită. Ultima oară se driblează pe el, cade, e scos pe braţe pe margine, „es muy serio”, zice medicul, „măcar să ajung la Zurich”, oftează tipul cu OVI pe spate. Iese pe margine de unde-l presează îngrozitor pe arbitru pînă la final.

Ochelarii şi dincolo de ei
Jocul ajunge la 3-3. Începe cearta la un ofsaid. „Incredibil, era gol valabil!”, zice Claudiu Hîrceaga. Cristian Mucichescu se uită lung la arbitru.

De partea cealaltă, Lucian Vîrtej dă gol. Al patrulea său gol. Cel mai bun om de pe teren. Cristian Grigorescu se ambiţiează să joace cu ochelarii şi intră ca un fundaş englez la Andrei Niculescu. „Catalanul” gsp îi aruncă „Mai bine-i scoate-i că stricăm o frumoasă prietenie!”. Amicalul tinde să devină un dezastru corporatist. Grigorescu mai bagă un tackling, ochelarii cad, nu contează. Reluarea de pe tabela de marcaj e genială!

Imnul din timpul meciului
Se face la 4-4. În tribune galeria cîntă imnul României. Teoretic, e o butaforie. Practic, din teren se aude uluitor. Acustica îţi taie răsuflarea. 40 de fete plasate la înălţimea de 48 de metri, cît acoperişul Palatului Telefoanelor de pe Calea Victoriei, umplu sonor stadionul de 100.000 de locuri! La tribuna a doua, un steward îşi pune şi el mîna la inimă.

Raul Mann bagă viteză în colegul său Marian Petcu. „Omul trece, mingea nu!”. După 7 pase greşite din 6 date, Tolo.ro face 5-4 la un corner, confirmarea tîrzie că jurnaliştii au cap. Gusti Roman plonjează pentru fotografia lui Mihai Steţcu. Noroc că a ieşit Ştefan Mocanu! Respinsese tot.

Omul cu obiectivul în cîrcă
Mai sînt 10 minute şi cei conduşi nu acceptă rezultatul. Cristi Creţu centrează. Se apără Octavian Popescu. Cei care conduc trag de timp. „Intru în poartă, nu-i lăsăm să ne egaleze”, zice Răzvan Ţugui. Arbitrul se enervează şi el. Omul venise la o glumă şi se trezeşte în mijlocul unei negocieri la sînge furnizori – agenţie – clienţi pentru un fault ipotetic.

Lovitura finală o dă Cristi Preda. Ia o minge de la 40 de metri, fuge cu un obiectiv invizibil în spate şi dă o scăriţă. 6-4. Cireşarii au învins căpşunarii. Prăbuşit pe gazon, bagi de seamă că reflectoarele nu-ţi intră în ochi şi poţi vedea cerul Mediteranei. Fotbalul e perfect.

bu.jpgRecursul şampaniei
La ieşirea din vestiare, Niculescu se ia de arbitru. „Ai anulat degeaba un gol!”. „Las că vezi la ştiri că a fost ofsaid!”. N-a glumit. În loja lui Juan Carlos curge deja rezumatul partidei. Şeful marketingului de la FC Barcelona zîmbeşte şi aduce diplomele. Se serveşte şampanie, fructe, peşte. Primul eveniment a ieşit perfect. Şi într-o singură seară a scos trei zile din salariul lui Thiery Henry, 8,8 milioane pe sezon.

Asta e cel mai important. Fotbalul are o imagine şubredă în România printre cei din business. În „Generaţia X”, oamenii îşi lasă romanul de Camus în BMW, dar suspectează jocul acesta infam de popular.

„Am cîştigat pitchul”
Experimentul Philadelphia a translatat o navă dintr-un loc în altul. Experimentul Barcelona a încercat să mute o prejudecată de acolo de unde ea s-a format spre un viitor către care fotbalul românesc şi percepţia despre el au început deja să se urnească. Avionul aterizează la Bucureşti. Intră mesajele. „Am cîştigat pitchul”. Lumea întoarce capul. Pungile cu suveniruri de la FC Barcelona trec pe locul doi. Ies colţii.

VEZI GALERIA FOTO DE LA BARCELONA. FOTOGRAFII REALIZATE DE MIHAI ŞTEŢCU

CeSe Cireşarii:
Costin Grigoraş, Răzvan Dragomirescu, Răzvan Ţugui, Victor Dan Croitoru, Cristian Grigorescu, Marian Petcu, Cătălin Tolontan, Radu Cristian, Raul Mann, Octavian Popescu, Lucian Vîrtej, Cosmin Cojocaru, Alexandru Pascu, Dragoş Chiric, Ionel Năftănăila, Cezar Batog, Mihai Vişan, Mihai Şteţcu, Cristi Preda.

FeCe Căpşunarii:
Augustin Roman, Ştefan Mocanu, Ovidiu Florea, Dan Balotescu, Marius Burcă, Ion Lefter, Valeriu Galani, Cristian Creţu, Cristian Mucichescu, Andrei Vochin, Ovidiu Ioaniţoaia, Claudiu Hîrceaga, Andrei Niculescu, Robert Simion, Marian Floarea, Dan Voinea.

Galeria: Cătălina Zaman, Roxana Curelea, Alina Stavrositu, Andra Elena Lefter, Sorina Ioaniţoaia, Andreea Mira, Amelia Citoiu, Ioana Marsic, Alexandra Olteanu, Marcela Grigore-Stoian , Silvia Tănăse, Monica Stoica, Alina Pînzaru, Andreea Vărzari, Cristina Cristea, Marina Miroiu, Claudia Şerbănescu, Elena Muntean, Teodora Tancu, Mirela Nicula, Mihaela Popescu, Cătălina Ghiţă, Manuela Vasiliu, Mihaela Cojocaru, Gabriela Lupsa, Sanda Stanciu, Andreea Moraru, Adriana Clenciu, Camelia Dumbravă, Andreea Elena Dumitrescu, Elena Stroe, Amira Syoufi, Cornelia Mora, Georgeta Iliana Stanculeţ, Raluca Zamfir, Simona Ciucă, Cristina Avram, Dorina Zidaru, Iuliana Rizea, Magdalena Zander, Doina Albu, Cristina Ivonne Ghiţă, Irina Luminiţa Chivu, Cristina Ciupitu, Alina Ciama, Grigorescu Popescu Olivia Ana-Maria, Oana Costache, Viorel Oanţă.

Comentarii (60)Adaugă comentariu

Costin  •  5 iunie 2008, 9:20

Si inca ceva: Tolo nu vrea sa se laude, dar in teren a fost un adevarat leader de echipa. Si a rezistat, la turatie maxima, toate cele 80 de minute ale meciului.

andrei ghe  •  5 iunie 2008, 12:07

sunt unul dintre putinii oameni de pe planeta care i-a vazut pe fane mocanu si john lefter jucand pe maidan in ploiesti fotbal de cel mai inalt nivel tehnic si spectacular

juxtapunand acum imaginea lor din copilarie si adolescenta (cartier cina + LMV)…. ma rog … ce a mai supravietuit in creerul meu sclerozat ….. cu randurile scrise de tolo acum…..imi dau seama ca nu degeaba am crezut in ei ….. stiam ca vor ajunge departe si ca se vor edita dvd-uri cu evolutia lor remarcabila …. precum Kusturica despre Maradona….. astept si io un regizor roman din noul val sa vina la mine sa potolesc setea tuturor cu povesti uimitoare despre acest cuplu letal pentru adversari (chiar si tolo l-a remarcat pe fane al nostru, pacat ca arsene wenger avea alta treaba)

cat despre meci….din spusele voastre as postula: probabil ca echipa lu’ fane a pierdut pentru ca nu a avut un coordonator si lider precum tolo sau macar pe gica popescu, care stie si el bine cum miroase cerul si iarba catalana si numai gica spunea atat de frumos si convingator „vreau sa-i asigur pe toti cei de acasa ca ne vom mobiliza exemplar”

totodata sunt sigur ca echipa lui tolo „si-a dorit mai mult victoria”

Raluca Zamfir » Las Estrellas de Barca  •  5 iunie 2008, 13:39

[…] de a fi invitatii clubului FC Barcelona, experienta fiind senzationala. Cititi ce scrie Catalin Tolontan si Augustin Roman despre Barcelona si Camp […]

cezar  •  5 iunie 2008, 15:07

Nu mi-a placut niciodata fotbalul! Incepind cu 2 iunie 2008 ma voi gindi mai mult inainte de a face aceasta afirmatie.
Bravo Tolo, bravo dl. Ovidiu Ioanitoaia, felicitari GSP.

PS. Poate le acordam revansa? Pe un stadion din Bucuresti, galerie, lumini, tambalau, tot ce trebuie.

Fotbal feat. marcom « Camp minat  •  5 iunie 2008, 15:27

[…] a fost acolo, impreuna cu oameni din agentiile de media. Si GSP lucreaza, nu? . Aici povestea, aici […]

www.romania-inedit.ro  •  5 iunie 2008, 17:11

Domnule Tolontan dumneata de ce nu ai jucat ?
Deosebirea dintre echipele din Romania si altele este ca stiu sa faca bani din aproape orice !
La noi jiji e prezent peste tot ! :mrgreen:

Brand Connection Blog » Blog Archive » OLE, OLE OLE, FELICITARI GSPE!  •  5 iunie 2008, 18:23

[…] https://www.tolo.ro/2008/06/04/experimentul-barcelona/ […]

www.romania-inedit.ro  •  6 iunie 2008, 0:58

A jucat si Catalin Tolontan la CeSe Cireşarii !
Adineauri ma uitai si nu ti-am vazut numele , poate pentru ca ma uitai la numele care incep cu T , de la Tolontan , nu cu C de la Catalin !
Rusine sa-mi fie , ca postez fara sa ma documentez !
Si eu cred ca propunerea lui Dragos este o propunere buna , adica trebuiau invitati si cativa cititori !
Oricum ideea de marketing a celor de la Gazeta Sporturilor afost excelenta !
Nu oricine se poate lauda ca a jucat pe stadionul echipei Barcelona !
Sper ca Ovidiu Ioanitoaia e bine sanatos !
Cu ocazia acestui meci poate realizeaza ca TUTUNUL DAUNEAZA GRAV SANATATII ! 🙁
Scrie si pe pachet !

fc barcelona  •  7 iunie 2008, 0:58

Data viitoare cand mergeti poate anuntati si voi inainte ca vreau si eu sa vin 😛

borcan22  •  22 octombrie 2010, 9:48

am revazut dupa mai bine de 2 ani meciul acesta. nu am putut sa nu remarc jocul lui Mocanu, prahoveanul, omul cu care m-am imbatat de 100 de ori. Tolo a jucat extraordinar si si-a asumat un rol de muncitor in aparare, reusind si un gol la cea mai muncita faza a meciului. apreciez sutul fantastic de la primul gol al capsunarilor, o bara-gol-bara care a fost corect validat de arbitru. un golazo adevarat, care i-a trezit si pe comentatorii spanioli…celalalt prahovean al nostru, Lefter, nu a dat satisfactie, probabil nu a dormit 2 nopti de emotie inainte de debutul acesta fabulos. cu toate ca putea mult mai mult decat a aratat, nu a facut fatza presiunii.
imi dau seama ca nu am trait degeaba: am 2 prieteni care au jucat pe Nou Camp, intr-o zi fantastica.

PS: cu toate ca scorul probabil nu conteaza pentru nimeni, atrag atentia ca Ciresarilor le-a fost anulat pe tabela de marcaj un gol realizat in prima repriza. daca urmariti cu atentei meciul, veti observa ca la scorul de 2-1 pentru ei au primit un gol, care in loc duca scorul la 2-2 a devenit 2-1 pt Capsunari !!

Comentează