Jos comunismul, hai România!

Aici eraţi! Vă căutam ca proştii în Piaţa Universităţii, la comemorarea lui 13-15 iunie, la vot, pe stadioanele din ţară, în metrou. Cînd colo, voi soseaţi la Zurich din toate zările Europei ca să-l vedeţi pe Mutu marcînd şi ratînd. Aţi venit din Tirolul italian, unde gătiţi în cabanele de schi, din Viena, din Munchen, din firmele de soft pariziene şi din livezile Spaniei.

vineri, 13 iunie 2008, 8:42

Aici eraţi! Vă căutam ca proştii în Piaţa Universităţii, la comemorarea lui 13-15 iunie, la vot, pe stadioanele din ţară, în metrou. Cînd colo, voi soseaţi la Zurich din toate zările Europei ca să-l vedeţi pe Mutu marcînd şi ratînd. Aţi venit din Tirolul italian, unde gătiţi în cabanele de schi, din Viena, din Munchen, din firmele de soft pariziene şi din livezile Spaniei.

ddd1.jpg

Aici eraţi, măi oameni buni! Acasă vă caută minerii şi voi bănănăiţi galben şi vesel prin cel mai snob oraş al lumii. Zeci de mii de români bucuroşi pe străzi, zeci de mii de români destinşi indiferent de rezultat, zeci de mii de români stînd la terase fără să se uite în buzunare după bani… Un tramvai curat şi o mare de români pe care-i credeam dispăruţi.

Aici eraţi! Fără voi în tribune, echipa n-ar fi jucat eroic. Iar felul în care păşiţi, cu steagul deasupra capului, ne dă senzaţia că veniţi înspre noi şi că o epocă s-a stins. Decembrie 1989, ianuarie 1990, 13-15 iunie, toate s-au dus, iar comunismul românesc a murit pe trotuarul şi pe gazonul galben de la Zurich. Jos comunismul, hai România! Ambele nu se poate.

Comentarii (299)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  14 iunie 2008, 14:12

mosh Califar : prietene, cum e vremea la moscova ? 🙂 pentru ca, dupa nervii pe care-i arati cind vezi romanii in europa, probabil ca de acolo ne scrii 🙂

popei  •  14 iunie 2008, 14:12

***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)

Ionut  •  14 iunie 2008, 14:15

Offf,cata dreptate ai Catalinei cat de civilizati putem fi in civilizatie si cat de frumosi,pacat ca la noi pe stadioane nu ne dorim asta… M-au trecut fiori si lacrimi m-au napadit in ochi cand am vazut intreaga tribuna galbena cantand acest frumos imn al ROMANIEIsi pe acesti baieti(uni mai fitosi alti mai orgoliosi) acesti TRICOLORI care m-au facut dupa atat timp sa ma simt atat de mandru ca sunt roman.Of ce frumos suna imnul cantat din mii de suflete de pe stadion si milioane de acasa…asta e Roamania care ne-o dorim…mandara,demna,vesela si plina de curaj…!!!Chiar daca nu ne calificam eu zic ca ar fi frumos sa fie asteptati de cateva mii de romani la aeroport….mai ales cand esti in grupa cu campioana mondiala,vicecampioana si VIITOARE campioana Eeuropeana(Olanda) Hai ROMANIA!

www.craiova4all.ro  •  14 iunie 2008, 14:49

jos coruptia , hai dreptatea = Romania curata + mandrie … ***(spam publicitar)

Tiq  •  14 iunie 2008, 14:51

Felicitari pentru articol Cataline!
Pacat ca nu am reusit aseara sa-i invingem pe italieni, astazi toata presa europeana aducea elogii „tricolorilor”. Oricum, calificarea se joaca pana in ultima secunda si, cred eu ca o vom obtine! Forza Romania!

John Doe  •  14 iunie 2008, 14:59

Mai exista vreo speranta pentru Romania? Eu sunt un pesimist convins in cazul tarisoarei noastre. Dar poate ai dreptate si intram cu adevarat in Europa. Echipa incepe sa aduca fericire! Si asta-i un semn bun.

Inginerul  •  14 iunie 2008, 15:04

Multi inca nu isi dau seama, dar integrarea noastra in UE este cel mai mare eveniment de la Revolutie; parca toti romanii s-au unit pentru transformarea Romaniei intr-o tara europeana civilizata.

RO  •  14 iunie 2008, 15:09

Ce se intampla daca Romania pierde cu 3-0 cu olanda si italia si franta fac 0-0? Ar fi 3 echipe la egalitate perfecta de puncte,golaveraj si meci direct

m&m  •  14 iunie 2008, 15:14

Daca nu ma insel, criteriul imediat urmator este golaverajul general al grupei, iar daca si asa persista egalitatea, exista un clasament al coeficientilor pe tari, care avantajeaza Italia.

Liviu TM  •  14 iunie 2008, 15:19

Mi-au dat lacrimile. Atat mai pot scrie.

Doina Radulescu  •  14 iunie 2008, 15:25

Mult adevar,multa simtire,multa demnitate!Va multumim pentruca sunteti asa,va uram sanatate si sa va tina Dumnezeu cu mintea si simtirea de acum!

Cătălin Tolontan  •  14 iunie 2008, 15:38

ro: dc pierdem cu 3-0 cu olanda si franta – italia e 0-0 se face un clasament in trei al echipelor cu 2 pct. franta e sub noi si italia pt k are 0 goluri marcate noua si italiei. raminem la egalitate perfecta noi si italienii si, din pacate, se califica italienii pt k au coeficient UEFA mai bun. dar e asa de putin probabil 🙂

Cătălin Tolontan  •  14 iunie 2008, 15:39

doina radulescu, liviu tm, inginerul: multumesc!

Maxim Ioan  •  14 iunie 2008, 15:51

HAI ROMANIA ! superb articolul ! am stat in fata televizorului si mi s-a umplut sufletul de bucurie auzind vuietul romanilor din tribune; va multumesc dragi romani care ati fost acolo, va multumesc ca ne-ati facut mandri !
HAI ROMANIA !

gin  •  14 iunie 2008, 16:10

Catalin,

Ref. la situatia ITA-FRA 0-0, NED – ROM 3-0.
Nu stiu daca nu cumva inaintea coeficientului FIFA este criteriul fair-play.
In acest caz, raportul cartonaselor galbene este 6 ROM, 5 ITA, dar situatia s-ar putea rasturna, pentru ca FRA – ITA va fi mult mai incins decit NED-ROM

brutus  •  14 iunie 2008, 16:35

bun articol Cataline
impreuna cu un grup de prieteni, aproximativ 25, am urmarit meciul de aseara(si pe cel cu Franta), intr-un bar din centrul Londrei.Nu cred ca va puteti imagina cum ne-am simtit, si cum se uitau suporterii italieni(peste 100 de pers) si francezi la noi, cand am inceput sa cantam inmul…vom fi acolo si marti sa ne sustinem echipa.
HAI ROMANIA!!!

Rockdude  •  14 iunie 2008, 16:51

Destul de interesant articolul! Buna abordare a subiectului, insa am o nelamurire…… Ce legatura are fotbalul cu comunismul, care a cazut in decembrie ’89, nu pe strazile din Zurich? Suntem in campanie electorala si e pacat sa amestecam un sport asa de frumos si iubit cu niste prostii politice!!!

Daniel din Nürnberg  •  14 iunie 2008, 16:52

Respect D-le Tolontan,
Articolul e super.Spuneti-le si celor de la Prosport care au spus ca acestia nu sunt suporteri adevarati ci sunt „SNOBI”, deoarece vin numai la meciurile nationalei din strainatate si acasa, pe Ghencea, sunt numai 2000 de Fani. Domnilor, acolo pe Ghencea nu sunt suporterii adevarati, aia se cearta si se bat intre ei ca sunt Stelisti, Dinamovisti, Rapidisti. Noi , romanii din afara suntem Fanii Nationalei Romaniei, suntem fanii Stelei cand joaca afara in Spania, suntem fanii Rapidului cand joaca la Nürnberg, suntem fanii lui Dinamo cand joaca in Anglia, suntem fanii tuturor echipelor romanesti si fanii echipelor din strainatate unde activeaza jucatori romani, fie la Inter Milano fie la Duisburg. hai Romanii, hai Romania!!!

un_ultras  •  14 iunie 2008, 17:05

tonomatule de ce mi’ai sters posturile? cati bani iti da nea dragomir?
da majoritatea de acolo sunt ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat) care cred ca nu se duc prea des pe stadion. Respect grupurilor ultra’ ce au fost acolo. Iar tie tolo ,iti urez sa dai nas in nas cu cativa ultrasi,sa te vad atunci

comunistul  •  14 iunie 2008, 17:06

Jos Capitalismul!
Pana acum capitalismul nu a adus un trofeu cu asa de putini bani, doar aurolaci, hoti de bani publici si 30% sub nivelul saraciei acceptat international. Traiasca Comunismul!

un_ultras  •  14 iunie 2008, 17:13

tonomatule apropo tu vorbesti de comunsim. Patronul tau ce e? nu aveti carcter antena 1 2 3 gsp juranlul national. Numai mizerii

Red  •  14 iunie 2008, 17:42

Frumos articol!
Imaginea romanilor cu tricouri galbene a ras imaginea minerilor si mai nou a romilor burtosi cu lanturi aurii.
Galbenul este aurul adevarat.
Hai ROMANIA !

Digweed  •  14 iunie 2008, 17:46

Articol incantator. O placere sa citesc articolele tale, Tolo! Dupa parerea mea, esti cel mai bun ziarist din Romania. Cu toate ca sunt stelist, sunt bucuros k ai tupeu sa infrunti pushlamalele din fotbalul romanesc, inclusiv pe patronul Jiji. Eu ma intreb, ce am putea face sa scapam de ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat) astia din fotbalul prezent, dar totodata sa aducem oameni capabili, cu strategii si bani?

joker_STEAUA  •  14 iunie 2008, 17:47

ORICE AR FI SUNT MAI MANDRU CA NICIODATA IN VIATA MEA ….SI JUR PE ORICE ASTA…SUNT MAI SINCER CA NICIODATA CAND SPUN MANDRU DE ROMANIA MANDRU DE ACESTI BAIETI….SI DE ACEI SUPORTERI CARE MI-AU FACUT PIELEA GAINA LA CANTATUL IMNULUI SI LA SCANDARILE DE PE PARCURS…ASTIA DA SUPORTERI RESPECT PT TOTDEAUNA VOUA CELOR DE ACOLO….ASA TREBUIE SA FIM UNITI….ORICE AR FI TREBUIE SA II ASTEPTAM PE BAIETI LA AEROPORT( SPER CAT MAI TARZIU) LA INTOARCEREA LOR….MERITA!!!!! MERITA!!! HAI ROMANIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA 23 DE MILIOANE DE OAMENI ALATURI DE VOI …VA IUBIM!!!!

mariapopa  •  14 iunie 2008, 17:48

imi placi d-le Tolontal, imi place atricolul, imi plac aparitiile la Tv,
numai bine!
MP

Red  •  14 iunie 2008, 17:50

@1_ultras
Esti ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat) mai baiete. Ia de te uita bine in arborele tau si sigur ai sa gasesti o lichea, var, unchi, etc. Acelasi lucru e valabil si la jucatori. Ce vina au ei?
Dupa tine, n-ar trebui bagati in nationala decit cei curati, adica hai sa le facem dosare.

un_ultras  •  14 iunie 2008, 18:19

pritene ma lasi. tolontan e ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)

Bombo  •  14 iunie 2008, 18:33

Ce se intampla daca Romania pierde cu 3-0 cu olanda si italia si franta fac 0-0? Ar fi 3 echipe la egalitate perfecta de puncte,golaveraj si meci direct

ROG RASPUNS CLAR!

scorillo  •  14 iunie 2008, 18:48

Jos Comunismul=Jos Iliescu=Jos Basescu
Hai Romania !

Alex  •  14 iunie 2008, 19:01

Respect Mutu, Respect Romania. Piturca si stelistii, domnule antrenor extista Cristea, Marius Niculae, jucatori cu creativitate ar fi putut exista Danciulescu, Ogararu, Bratu dar nu…incapatanarea unuia ar putea sa ne coste, mult. Domnule Piturca cred ca ati vazut alte meciuri de acum 2-3 ani cand jucatori ca Radoi, Dica, Banel jucau ceva fotbal dar acum sint depasiti din toate punctele de vedere. Dica? cel mai slab jucator de pe teren dupa 3 minute era obosit, Banel? ar putea fi alergator de fond, cu mingea nu are legaturi nici sentimentale in locul lui v-o recomand calduros pe Gabi Szabo, Radoi? mare pierdere imi vine sa plang, sa joace la nuntile lu’ jiji

Mihai Negret  •  14 iunie 2008, 19:23

Multumim domnule Tolontan pentru articol. HAI ROMANIA! Semnat: unul din cei 15 mii de romani din Zürich.

suporter Nationala !  •  14 iunie 2008, 19:40

hai sa vedem o campanie de ziar GSP ( pana nu o iau altii inainte) care ajunge cel mai repede la Viena pentru sferturi ? ” Cuceriti Viena !”
hai Romania!

caineleelectronic  •  14 iunie 2008, 19:41

Foarte bun articolul, domnule Tolontan.

@bombo:

In situatia descrisa de tine, Italia Franta si Romania vor avea acelasi nr de puncte si se va face un clasament in 3, numai cu meciurile lor directe:

Italia: 0-2-0, 2 pct, golaveraj 1-1
Romania – identic cu Italia
Franta: 0-2-0 2 pct, golaveraj 0-0

Criteriul golurilor marcate va elimina Franta, pt ca Romania si Italia au un gol marcat.
Cum Italia si Romania ar fi in continuare la egalitate perfecta, diferenta ar fi facut-o golaverajul general, care ar include si meciurile cu Olanda. Insa daca pierdem cu 3-0 si golaverajul general ar fi identic. Cum nu jucam contra Italiei in ultimul meci (caz in care s-ar fi executat lovituri de la 11m conform noii reguli UEFA), se va lua in considerare coeficientul UEFA, Italia mergand mai departe.

Deci ca sa dau un raspuns scurt: in situatia descrisa de tine, se califica Italia.

pacobarosanu  •  14 iunie 2008, 19:50

Ce se intampla daca Romania pierde cu 3-0 cu olanda si italia si franta fac 0-0? Ar fi 3 echipe la egalitate perfecta de puncte,golaveraj si meci direct

ROG RASPUNS CLAR!

merge italia pt ca are coeficientul de tara mai mare fiind in fata noastra si a frantei in clasamentul mondial.asta am citit pe gazzetta.it

bocanet  •  14 iunie 2008, 20:14

cataline,sunt miner,dar in primul rand sunt ROMAN,mai slabeste-ne cu trecutul,ce-a fost a …trecut,am prtentia ca poti lasa trecutul in urma si sa privesti viitorul cu alti ochi,sa ai in vedere ca si noi minerii ca dealtfel toti ROMANII adevarati am fost,suntem si vom fi langa ECHIPA NOASTRA DRAGA (R O M A N I A )si suntem trup si suflet in fiecare meci jucat de EA …si pt. noi !!!

LUTA  •  14 iunie 2008, 20:14

jos ,jos si iar jos,dar realizarea MARE TOT SUB REGIMUL COMUNIST.IN REST TREBUIE SA FIM MINDRI CA A RATAT MUTU?S-AU RATAREAA FOST DIN CAUZA MINERILOR.UN MECI DE LA INCEPUT LA SFIRSIT A FOST MUCIIII MUTU CARE VOI ZIARISTI IL FACETI MARE.E UN NIMENI PTR. MULTI.NU AVETI CURAJ SA SCRITI ADEVARUL CIT DE SLAB A JUCAT.RUSINE

W.  •  14 iunie 2008, 20:43

Ai inceput sa raspunzi tolontane? Dar raspunzi fandosit si strimb…cine nu-i cu tine e cu „agenturili”, nu? 😀 Ori de la Moscova, este?

toma arnautu  •  14 iunie 2008, 21:12

pentru bocanet, care zice ca e miner, si mai zice sa lasam trecutul.
OK, il lasam. Sa spuna tot despre mineriadele cu bate si cele din spatele batelor !
Putem ierta prostia.
Dar nu avem voie sa uitam in vecii vecilor !!

Nelu DRAGNEA  •  14 iunie 2008, 21:18

Vouă, acestor ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat) de cariera si nu numai, vă adresez următoarea chemare:
Lăsaţi o pauza lungă între ultimul omagiu pe care l-aţi scris, între ultima şedinţă în care v-aţi exprimat entuziasmul pentru realegerea lui Ceauşescu la cel de al XIV-lea Congres şi adeziunea grăbită pe care aţi venit să v-o daţi în zilele în care timişorenii nu terminaseră să-şi îngroape morţii şi în care sângele de pe Bulevardul Magheru şi din Piaţa Palatului nu se zvântase încă. Sa nu uitam de primele mineriade si primele sloganuri: „Moarte intelectualilor”, „Noi muncim nu gandim”.Marea mineriada, cea de-a treia. A fost cea mai brutala dintre descinderile minerilor. Minerii au devastat sediile Universitatii ale redactiilor ziarelor de opozitie si ale partidelor istorice. Alegerile avusesera la la 20 mai, iar fenomenul piata universitatii parea sa se stinga de la sine. dar Ion Iliescu, ales presedinte, a tinut cu tot dineadunsul sa se stie cine este „seful’ si i-a chemat pe mineri la Bucuresti. Nu a recunoscut niciodata asta, nici nu astept. Astept ca justitia sa-si faca datoria iar “politrucii”, actualii parlamentari sau altii pe functii bine renumerate, sa nu se ascunda dupa: imunitate parlamentara, vicii de procedura, termene de prescriere,s.a.m.d. Nu mai strângeţi o vreme, bărbăteşte, mana alegatorilor şi nu-i mai priviţi senini în ochi. Lăsaţi să se întrevadă o urmă de sfială în privirea voastră. Fiţi o vreme stingheri.Nu mai apăreţi la televiziune.Nu mai scrieţi în ziare, domnule A. Nastase.Nu vă mai ridicaţi glasul decât pentru o scurtă căinţă, căci altfel îl ridicaţi din nou în minciună.Lăsaţi cuvintele să spună ceea ce spun; nu mai folosiţi o vreme vorbele „demnitate“, „libertate“, „conştiinţă“, „dreptate“, „popor“. Nu asasinaţi aceste cuvinte.Renunţaţi la alibiuri morale spunându-vă că aţi făcut neîncetat răul ca să puteţi face din când în când binele.Să nu vă fie frică, ci doar, din când în când, o lungă şi insuportabilă ruşine. Căutaţi atunci un părinte care şi-a pierdut în zilele acelea copilul şi cereţi-i iertare.Iesiti din mileniul III meditativi si in tacere. Şi aprindeţi o lumânare pentru cei morţi şi pentru voi.Iar dacă veţi da curs acestei chemări, veţi înceta să fiţi lichele şi veţi primi recunoştinţa noastră. Vă vom iubi, fara sa fim naivi.

Mihai P.  •  14 iunie 2008, 22:41

Tolo, esti in continuare extraordinar! Ai un stil cutremurator de a scrie! Esti cel mai bun! Exista o balanta in echilibru, cu tine si ceilalti pe de o parte si Buzarin, singur, pe partea cealalta! 🙂

Vlad  •  14 iunie 2008, 22:53

Romania s-a calificat in sfeturi si in `60 si `72!!! Gasiti rezultatele pe site-ul oficial al euro2008 la HISTORY!!!

IN `60 (SFERTURI): # Romania 0-2 Czechoslovakia
# Czechoslovakia 3-0 Romania

IN `72 (SFERTURI): # Hungary 1-1 Romania
# Romania 2-2 Hungary
Replay: Hungary 2-1 Romania

ion d  •  14 iunie 2008, 23:07

Olanda -Romania 0-0,Franta-Italia 0-0,nu batem pe nimeni ca se supara,dar nici nu ne lasam batuti

k pax commnader  •  15 iunie 2008, 18:53

nu este chiar asa de simplu…
EI,inca conduc intreaga tara,si au pus labuta aia murdara pe toate afacerile bune din tara.
asa ca,mai incet cu jos comunismul!
hai romania!

romanu  •  16 iunie 2008, 0:06

La aceasta categorie umana total diferita de oamenii normali, deci la COMUNISTI=BURGHEZIA PROLETARA ROSIE , turbarea politica cred ca este afectiunea cea mai adecvata modului ei de comportament. La ei nu exista demnitate, patriotism, sfiala, cinste , corectitudine sub nici o forma. SPAGA,LACOMIA, MINCIUNA PERMANENTA ,promisiunile permanente lipsite de fundament si realitate, orbirea fata de tot ceea ce ii inconjoara , astea sunt trasaturile lor definitorii. Sa le fie tarina usoara.

VLADUT(VACA-MUTU)  •  16 iunie 2008, 9:28

Ce nau tare concluzia a dat o Andi Moisescu, duminica, in emisiunea lui( scria pe tricou)
CE VA APASA MAI TARE: TURUL 2 SAU MECIUL 3?

SUPER ADEVART. Sunt curios pe cine a interesat turul 2????

Adrian Valeanu  •  17 iunie 2008, 8:53

Tolo, lasa-l in pace pe comunism, nu inteleg aluzia, chiar nu-si are sensul acum. Preocuparile noastre in clipa asta sunt cu totul altele. N-am auzit niciun comentariu legat de faptul ca Mutu, altminteri un jucator supervaloros, a vrut totusi sa fie Mafalda si sa bata un penalty, pe care, chiar el a marturisit, nu avea sanse sa-l transforme, cata vreme stia f bine ca Buffon il citise de mult, din campionat. Leaga-te un pic si de chestia asta. Comunistii, duca-se pe pustie…

ArTiStul mă semnez » Arhivă » www-uri  •  3 iulie 2008, 3:24

[…] Jos comunismul, hai […]

Nelu DRAGNEA  •  4 iulie 2008, 19:51

Adeptii clonele comuniste (dinamo si steaua) nu au dat jos portretul lui Marx, sub care trăiesc si gandesc. REFUZA ADEVARUL ISTORIC. Ordinul general nr. 24 din 30 iulie 1949 al ministrului apararii nationale prevedea în mod explicit ca loctiitorul politic al comandantului raspundea impreuna cu comandantul de situatia operativa, POLITICA şi administrativa a unitătii. Din acel moment, principiul unitati de comandă a fost subminat de controlul exercitat de membrii aparatului de partid asupra deciziilor comandantilor de unitati si mari unitati. Aceasta realitate a fost camuflata cu mare grija de apologetii regimului comunist, mai ales după 1965, si pentru ca, în perioada 18 martie 1950 – 19 aprilie 1954, la conducerea Direcţiei Superioare Politice a Armatei s-a aflat Nicolae Ceauşescu, unul dintre sustinatorii ferventi ai centralizarii puterii, nu doar militare, în mana partidului şi a liderului de stat. De asemenea, Regulamentul de functionare a cluburilor din armata, care a intrat în vigoare în anul 1953, stabilea ca „intreaga activitate a clubului trebuie sa fie subordonata sarcinilor de lupta si POLITICE a unitatilor si indreptata spre educarea soldatilor, sergentilor si ofiterilor în spiritul unei inalte constiinte politice”. Se “faceau la foc automat” cadre propagandistice pentru invatamantul de partid, conducatori de grupe si consultanti la pregatirea marxist-leninista a ofiterilor şi conducatori de lectii politice. Îmi rămîne doar speranta discreta ca „adeptii“, analiştii „fara prejudecati“, campionii discernamintului nu vor reusi iarasi sa „puna in practica“ ideologia marxista pe care noi o analizam sau o comentam la rece, dar care pe altii i-a costat VIATA.

FamousWax » Blog Archive » Condeierii sportului  •  17 iulie 2008, 16:05

[…] adevrsarii cu acea tehnica infloritoare, nu ii respecta. Cum ziceam, Tolo se straduieste excesiv sa iasa din tipare, ai senzatia ca iti baga degetele in ochi. La el totul e neortodox, de la punctuatie la acele […]

Comentează