Bătrînul şi titlul

d.jpgTataie, matale umbli aicea pe stadion şi moartea te caută pe acasă! Citat din subcultura urbană a României. Mai avem şi altele. Cu baba pe care o împingem pe scări şi apoi o întrebăm de ce aleargă.

luni, 30 iunie 2008, 10:26

d.jpgTataie, matale umbli aicea pe stadion şi moartea te caută pe acasă! Citat din subcultura urbană a României. Mai avem şi altele. Cu baba pe care o împingem pe scări şi apoi o întrebăm de ce aleargă.

Măcar despre inuiţii de dincolo de Cercul Polar se spune că îi lasă pe bătrîni să plece în viscol, ca într-o eutanasie albă, crudă şi îngăduită.

Dacă era român, Luis Aragones prindea cel mult un loc de voluntar neplătit la Şcoala de Antrenori. Ce te mai aştepţi la 70 de ani? Nici medicamente nu se mai risipesc pe tine, darămite laptopuri.

Spaniolul a venit şi a cîştigat Europenele într-un mod relaxat. Cu cea mai bună echipă, veţi zice. Sigur. Dar şi Olanda sau Portugalia pot spune despre ele că au cea mai bună echipă. A fost nevoie de stoicismul bărbatului de 70 de ani ca lucrurile să se clarifice. Cea mai bună e Spania. Punct.

Vor trece anii. Şi se vor uita golurile lui Torres, driblingurile lui Cristiano Ronaldo, ratarea lui Mutu sau fuleul lui Van Nistelrooy, faze dintr-o competiţie prinsă între două sezoane şi o vacanţă de care fotbaliştii n-au niciodată parte.

Sub asaltul datelor tehnice, cine a reuşit cele mai multe pase, care a fost viteza şutului, vom rămîne cu imaginea moşului a cărui mişcare uşoară din cap aducea cu cea a căţeluşilor cu gît flexibil din spatele maşinilor. În epoca lui cine-a-alergat-mai-mult, acel tremur imperceptibil ne-a adus un dar limpede. Dacă te uiţi prin el, vezi de ce fotbalul care îşi respectă valorile şi tradiţiile merge înainte, iar noi cădem pe scări fără să ne împingă nimeni.

Comentarii (85)Adaugă comentariu

alex  •  1 iulie 2008, 11:32

poate nu impinge nimeni pe scari. dar la viteza cu care coboram, eu zic ca totusi ne impingem singuri.

marin  •  1 iulie 2008, 11:54

bravo tolo pt ce scrii,si sper sa o faci la fel si de acum incolo la fel de bine, cat despre ai nostrii jukatori asta le este valoarea indiferent ce ar face trebuie sa intelegem si noi suporterii ca ei nu pot mai mult punct.

Ege  •  1 iulie 2008, 13:43

Felicitari, Catalin! Te citesc cu placere pentru ca editorialele voastre sunt in general foarte bune. Nu pot spune acelasi lucru despre ziar care foarte rar poate fi numit cu adevarat un „ziar de sport”. Iar despre batrini, revin la obsesia mea: singurele performante cu adevarat mari din fotbalul romanesc au fost cele in care am avut un creier mare, urias, cel al lui Lozi Boloni, la centru. Regia lui Boloni la peste treizeci de ani nu a mai putut fi repetata de nici un jucator desi G. Popescu chiar promitea sa se apropie de nivelul acela prin 1991-2. De atunci ne-am tot amagit cu sange proaspat: ba Hagi (mare, urias, dar fara cerebralitate), ba altii. Iar postul acela – pe care Boloni si-l perfectionase pana l-a transformat in „struguri acri” pentru generatii de jucatori – a ramas neacoperit. Putini vor fi de acord cu mine, stiu. Dar conceptul „Boloni” e pentru mine cel al unui jucator special, caruia numai un cunoscator ONEST al fotbalului i-ar putea ridica soclu. Iar Lucescu a avut, la tinerete, marea inspiratie de a vedea in „batranul” ungur, fostul lui coleg de camera de la nationala, stejarul in jurul caruia am trait pe culmi din 1982 pana spre 1989. De atunci am mai avut performante (de unele fiind legat si Boloni antrenorul) dar nu fotbal consistent. Abia astept sa-l vad pe Boloni antrenor la nationala din nou, la 70 de ani. Si pana la el poate vine Lucescu din nou, ca doar n-or avea raie pe ei smochinitzii astia.

city.com/tra  •  1 iulie 2008, 15:06

Bravo Cataline.

sal  •  1 iulie 2008, 16:06

ti-ai mai revenit dupa articolul de dupa meci…

dani  •  1 iulie 2008, 16:31

cum pun un comentariu la celelalte articole de pe gsp.ro ??
raspundeti-mi va rog !!!!

Larius Macatus  •  1 iulie 2008, 16:37

Pe mine ma cam plictisesc editorialele tale din vacanta: prea des sunt corecte si impartiale si binisor scrise. Mi-e dor de articolele tale in care nu stii cum sa-i ridici cit mai subtile osanale lui Il Ciobandante. Da’ incepe el campionatul romanesc si iar ti se coloreaza pasta de la pix si tastatura in rosu si albastru…

Ege  •  1 iulie 2008, 16:49

Bravo, Larius Macatuş! Chiar ai pus degetul pe rana, cu spirit! Sunt de acord cu tine desi sunt stelist. Iar inventia termenului „Il Ciobandante” ar merita un premiu, cat de mic!!!

Petrisor Socol  •  1 iulie 2008, 18:08

Olanda, Franta, Italia pot sa spuna verzi si uscate, tot Spania a fost cea mai buna……de la mare distanta. Au stiut ce au vrut baietii.

abramburescu  •  1 iulie 2008, 21:24

@ege – ia uite ce spune acelasi fermecator Larius Macatus drept comentariu la un alt articol cu (se putea altfel?) ciobanul gigi:

„sa nu uit, chiar daca suntem in vacanta, sa-mi clatesc koaiele in gura lui jijibecacali, chiar dupa ce ma*** bucati de pu!a pe Steaua si in izdele mamelor stoaialistilor de pretutindeni!”

nu-i asa ca il admiri si acum? si chiar merita un premiu ca s-a chinuit sa scrie el frumos, evitand cu gratie cenzura. Nu, cu siguranta nu are probleme cu intelectul. E un individ cit se poate de normal, un specimen tipic al site-urilor de gen… Site-urile din Romania adica…

jurnalul palariei tricolore  •  1 iulie 2008, 21:49

micheteau.

Pierre Francezul  •  1 iulie 2008, 22:41

se spune „MIT STOCK” …expresie de origine germana…dar daca iti place franceza, merge si asa…on l’accepte cette fois-ci!

kurka  •  1 iulie 2008, 22:48

mai tontolane orice ai scrie tot prost iese…ghinion?

Bosu  •  1 iulie 2008, 22:50

tolontane, daca scriai articolul inainte de euro, te respectam si te stimam!!!
Asa, nu esti decat un aplaudac care scrie si el ce e la moda ….

Adik vii si imi zici mie ca aragones e meserias, de parca ast lucru nu l/ar sti toata europa … ACUM!!!!

scrie si tu mai cu cohones, scrie ca uhrin va fi surpriza sezonului viitor, ca cfr va continua dominatia in liga 1, ceva mai interesant …

nu faci altceva decat sa imi zici ca soarele e galben, apa incolora si iarba e verde …. aaaa, si ca noi, romanii suntem niste ruptzi, asa ca si asta e la moda …

aragones  •  1 iulie 2008, 23:39

Domnule,

E bine!

urssus  •  1 iulie 2008, 23:45

Cataline uiti ceva! Aragones eraprintre cei mai contestati antrenori, motivul principal? L-a lasat pe Raul pe bara.
Si acum 2 ani dupa ce a castigat cu Ucraina era „inteleptul”, iar dupa ce a pierdut cu Franta un ratat ce nu mai avea ce cauta la nationala. Dar a continuat si urmarile s-au vazut.
Deci nu suntem singurii care se grabesc sa ceara capete!

Ovidiu  •  2 iulie 2008, 1:40

Citesc si citesc, uimitor articol din punct de vedere jurnalistic insa dintr-un alt punct de vedere si anume cel al alegerii timpului potrivit Zero. Alegerea timing-ului potrivit, vorbesc aici de faptul ca acest articol ar fi trebuit scris inainte de EURO atunci cand Aragones era considerat un moshneag care mai avea o sambata si murea.. in fine nu despre asta vreau sa vorbesc ci despre faptul ca-mi pare rau Catalin dar ai mai scazut putin in ochii mei trecand si tu de partea cealalta a baricadei, adica cea a ****r inca o data se pare. Oamenii isi mai schimba pareri, mai fac greseli, dar alegerea timpului a fost una proasta de data asta…

radu  •  2 iulie 2008, 2:06

asta e tolontane, l-ati pupat in *** pe nea piti in sus, nea piti in jos si nea piti era un pitigoi veritabil, culmea ca a fost atacant ca jucator dar el a jucat cu funduletul in poarta lui lobby…cu alte cuvinte noi cu nea piti asta ‘renumit’ am aplicat tactica **** la euro 2008…la mondiale nea piti sunt sigur ca o sa aplice tactica ****, adica putin in poarta, putin afara din ea, fas fas si uite asa :)))

andreea  •  2 iulie 2008, 3:59

tolontane, unde iti e perla cu penalty-ul neacordat germaniei? dupa ce scrii ineptii faci sa iti dispara articolele? esti penibil!

Filbert  •  2 iulie 2008, 4:10

@Pierre le Francois

Auzisem si eu de originea germana insa in DEX e trecut cu origine tiganeasca…Sa fie conexiunea ariana la mijloc? 🙂

fds  •  2 iulie 2008, 4:44

asa e…hai sa-l punem pe Halgian la nationala, e cel mai batran antrenor de la noi, nu?

radu  •  2 iulie 2008, 5:07

Uitati un lucrusor. Speranta de viata in Spania e mult mai ridicata decat in Romania, asa ca mosul nu mai are doar o simbata de viata, ci cred eu ca poate ajunge relaxat pe la 80-90 de ani. Motive:o viata dedicata sportului, o alimentatie mult mai sanatoasa decat in Romania, o atentie sanitara mult peste romania.Salutari

Marius  •  2 iulie 2008, 9:18

stiu ca sunt „off topic”, insa…

Intrebare: pe ce baza ati pozitionat echipele stOAIA si dinamu pe primele doua locuri in „startul” noului sezon?… eu stiu ca CFR a fost campiona Romaniei… voi, stiti altfel?!

api  •  2 iulie 2008, 11:01

mult mai bine decat de obicei…

astia cu istoria fotbalului  •  2 iulie 2008, 14:46

iffhs sau ceva de genu… steaua e pe locul 71 dinamo 90 si ceva si tot asa. de aia a pus pe steaaua prima..si apropo se scrie steaua.. analfabetule nu stoaia.

Shogun  •  2 iulie 2008, 17:36

@fds – Cred ca Angelo Niculescu ar fi mai bun decat Halagian, doar el a mai dus Romania la un campionat mondial hehehe

Clujean din State  •  2 iulie 2008, 21:40

Catalin, nu va e jena de cit de prost scrie Fornade? Inteleg ca Ioanitoaia e acolo pe viata, dar sa ne bagatzi alt agramat pe git?

Bătrânul cu Toyota şi şmecherii cu Merţan « Blogul lui Adi Labos  •  2 iulie 2008, 23:23

[…] adus aminte apoi de un editorial al lui tolo şi am realizat, a miliarda oară, cu câte sute de ani sîntem în urma ţărilor […]

www.craiova4all.ro  •  2 iulie 2008, 23:51

Piturca si Sandu numara bani acum si astepata sa
mai vanda si Becali un jucator sa le dea si cota
lor ca nu degeaba i-a vazut Europa pe Banel , Dica , Ghionea ….. ***(spam publicitar)

www.500$ FREE fara Click  •  3 iulie 2008, 0:06

daca tot se lucreaza in nationala pe comisioane…macar sa se lucreze cu valori

www.500$ FREE fara Click  •  3 iulie 2008, 0:07

hai Romania!

marian negru  •  3 iulie 2008, 7:37

**** scriitura e foarte slaba, ideile lipsesc, mai nou constat aparitia mitocaniei in textele tale. ia o pauza indelungata si lasa-i pe altii sa scrie.

marius  •  3 iulie 2008, 10:03

Sa fim seriosi cine *** dadea o para chioara pe aragonesul mai batran decat calul din praslea cel voinic?!
Si sa lasam comparatiile de genul fotbalul care isi respecta valorile. Daca vreti schimbari realizatile fizic nu prin condei ….nu rezolvati nimic. Stilul nostru nu o sa ne faca campioni vreodata, singura performanta Steaua 86 va ramane o promiscuitate a statisticilor…a existat odata o tara Romania….o singura campioana….restul insignifiant

cosmin  •  3 iulie 2008, 10:57

ÎNTRE DUMNEZEU ȘI RADA

Într-o epocă în care tranzacțiile se fac on line în câteva secunde, GIGI Becali umblă cu teancurile de mii de euro la el. Îndoite în buzunarul de la spate al pantalonilor, probabil pentru a-i simțiți și a se simțiți puternic datorită lor, miilor de euro. De card nu poate fi vorba de portofel nici atât deoarece nu le-ar mai simțiți consistența. Câteodată mai scoate tencurile îndoite din buzunarul de la spate al pantalonilor pentru a-i arata camerelor de luat vederi , ziariștilor năuciți și bineînțeles milioanelor de suporteri ai stelei pe care GIGI îi iubește atât de mult și îi respectă. Cănd nu-i împarte la televizor trage o fugă la Muntele Athos unde scoate tencurile de mii de euro, îndoite în buzunarul de la spate al pantalonilor îi împarte la câte un cășugăr cu mintea mai rătăcită amuzându-se grozav de asta și mănâcă bucate de post direct cu mâinile din farfurii de parcă nu ar mai fi văzut mâncare o lună de zile.
În restul timpului GIGI visează cu ochii deschiși cum face o echipă a Stelei care să joace în Liga Campionilor și care să furnizeze cei mai mulți jucători pentru echipa națională. Și se joacă cu viețile oamenilor cum s-ar juca cu banii la ruletă. Dacă dimineață vreun jucător de-al lui nu s-a bărbierit cum a vrut GIGI, gata e la echipa a doua. Ultimul exemplu e Rada și viitorul poate Goian. Dar îl mai știți pe Miu ? Sau pe Dănciulescu, sau pe Boștină ? Sau mai recent pe Dică aruncat ca o măsea stricată ?
Revenind la Rada trebuie să admiteți că este un jucător peste nivelul obișnuit al campionatului nostru și un băiat manierat și respectos. Vi se pare normal ca un jucător ca Rada să nu fie inclus nici măcar în lotul cu care se face deplasarea la meciurile din campionat?V-ați gândit vreodată ce este în sufletul său când nu joacă de aproape jumătate de an pentru că nu vrea GIGI? Și că poate datorită acstui fapt a pierdut și un turneu final? Nu știou care ar fi fosr soarta României cu el în teren dar destinul său ca fotbalist ar fi fost cu sigurață altul. Nimeni nu-și poate permite să se joace cu viețile oamenilor și totuși GIGI o face.
Sigur că GIGI e supărat acum și pe Dumnezeu care îl părăsește și pierede un meci important chiar de paște, sau mai mult decât atât i-a luat un campionat chiar cu rivala de moarte. Sigur l-ar tăvăli și pe El prin presă pentru că habar n-are de fotbal și nu stie nimic sau l-ar trimite un pic pe bancă să vorbească cu presa sau la echipa a doua că până la urmă cine e Dumnezeu ăsta de se pune cu Becali?
Între Dumnezeu și Rada însă mai stau însă milioane de suporteri și un simbol românesc respectat peste tot afară. Și de simboluri nu poți să îți bați joc după bunul plac chiar dacă te cheamă Becali și ai banii îndoiți în buzunarul de spate al pantalonilor.

Brasov  •  10 iulie 2008, 13:15

unii isi cinstec „valorile” bafta lor, Spania chiar a impresionat, au castigat pe merit titlul

Comentează