We can’t

Barack Obama a devenit preşedinte al Statelor Unite explicîndu-le compatrioţilor săi că nimic nu e imposibil. „Yes, we can!”, au exclamat sutele de mii de oameni, însoţind la Chicago discursul învingătorului. În Arizona, John McCain rostea un discurs de recunoaştere a înfrîngerii pe care presa mondială l-a numit „aproape divin în eleganţa sa”. „Oponentul meu va deveni preşedintele meu”, le-a adus aminte McCain suporterilor săi şi a încheiat: „America nu cedează, America nu se predă!”.

miercuri, 5 noiembrie 2008, 11:48

Barack Obama a devenit preşedinte al Statelor Unite explicîndu-le compatrioţilor săi că nimic nu e imposibil. „Yes, we can!”, au exclamat sutele de mii de oameni, însoţind la Chicago discursul învingătorului. În Arizona, John McCain rostea un discurs de recunoaştere a înfrîngerii pe care presa mondială l-a numit „aproape divin în eleganţa sa”. „Oponentul meu va deveni preşedintele meu”, le-a adus aminte McCain suporterilor săi şi a încheiat: „America nu cedează, America nu se predă!”.

N-o să fim scolastici. Nu e nimic de învăţat, ci doar puţin de respirat aici. Dacă la cele mai înalte mize oamenii mai ştiu încă să cîştige şi să piardă, putem admite, după cele două duşuri franţuzeşti, că Steaua, CFR şi, în general, echipele noastre nu pot mai mult acum. Ei pot, noi, nu. Nu e nici o ruşine, există limite decente.

Acum cinci ani, credeam că nu vom ajunge niciodată în grupele Ligii. Astăzi, avem o nouă neputinţă pe care trebuie s-o depăşim în timp. Dacă învăţăm să pierdem, vom ajunge şi să cîştigăm. 

Comentarii (83)Adaugă comentariu

Vali_B  •  6 noiembrie 2008, 10:04

Asa este, ai nostri par ca nu pot mai mult in acest moment, cu toata infuzia de jucatori straini. Mi se pare ca nu putem depasi anumite bariere, oricat de bine ar fi pregatit meciul din punct de vedere tactic. In duelurile unu la unu ai nostri cad precum spicele, ai lor parca sunt facuti din stanca. Jucam cu teama, sa nu cumva sa pierdem prea rau… Ce-or mai rade acum francezii de noi, care oricum ne-au tratat de sus tot timpul. Inghitim in sec si mergem mai departe, poate va veni si vremea noastra. Cum-necum, Piturca e singurul care a reusit sa tina piept francezilor, asa antipatic cum e el, nota bene, cu o echipa formata in intregime din romani. Mai ramane de aparat onoarea in cele 2 meciuri care mai sunt de disputat si poate mai obtine si Steaua o victorie de palmares si de moral. Victoriile aduc victorii, dar cum sa faci sa le obtii cand singura victorie a Stelei a fost realizata la Kiev in primul meci, acum 3 ani? Greu sa faci performanta astfel. Radoi a fost pedepsit pentru declaratiile ofensatoare la adresa lui Dinamo. Cred ca si Dinamo, cu putin efort, putea sa piarda atatea meciuri la rand in LC… Noi sa fim sanatosi.

daniels  •  6 noiembrie 2008, 10:10

Si daca asta e ,atunci asta trebuie sa invatam sa facem …dusul frantuzesc nu a facut altceva decat sa ne aminteasca ca totusi nu visam nici macar cateva puncte in Liga daramite calificari in primavara ! tusim inca romanismul cu care ne-am educat sa crestem ! starea lucrurilor nu e alta decat cea care se vede …nu ne permitem sa facem predictiuni de CL pentru ca nu e inca locul nostru intre civilizatii si antrenatii europeni …suntem in tranzitie spre ceea ce ei au deja de cativa zeci de ani …trebuie sa uitam „manareala” si sa ne pregatim serios la toate nivelele ca altfel nu facem decat sa ne pacalim singuri! cum am fi pus noi Banelul inaintea Junghiuninihoului si Benzemaului ? astia suntem si tre sa scotem untu din noi daca vrem sa fim ca ei !

sorin-stelist  •  6 noiembrie 2008, 10:11

exceptional, domne! numai **** se pierd la infrangeri si sunt exaltati la victorii…

daniel  •  6 noiembrie 2008, 10:14

Ma uitam aseara la meciul dintre Manchester si Celtic. Dragilor o sa mai treaca multa apa pe Dunare pana cand „una” cel putin „una” din echipele campionatuli ns intern va putea ridica spranceana si avea pretentii la mai mult in CL.
Nu obtii performanta cu plante medicinale asta e clar.

YODA BLOG  •  6 noiembrie 2008, 10:20

pai, catalin, sigur ca este posibil, sunt cateva sute de milioane de dolari bagati in Obama, asa zic si eu sa castig predintia SUA. Da, SUA este tara tuturor posibilitatilor , vezi 11/09.2001.

tavi  •  6 noiembrie 2008, 10:29

yes, we… mioritza/noua pagina, 2008 (fara legatura cu becali, ci doar cu noi)

Genceaforever  •  6 noiembrie 2008, 10:41

Ba pot si romanii, numai ca e nevoie de mult mai mult decat bani investiti. Retzeta e mult mai complicata si presupune implicarea unor adevarati manageri cu ani de studii si nu unii de carton si rezultatele sigur vor aparea in timp. Bani in campanie a bagat si McCain si a pierdut… Pe de alta parte mai trebuie lucrat si la capitolul selfrespect si sa termie o data romanu cu sintagme de genu „la ei si CocaCola are alt gust” ca nu fac altceva decat sa se autolimiteze. Atunci cand vor gandi romanii:”intreaba-te intai ce poti da tu pentru tara si apoi ce poate da tara pentru tine” atunci se aseaza pe directia cea buna tara. Dar mai e mult pana departe….
Viel Spaß!

explorish  •  6 noiembrie 2008, 10:47

ma „sparg” comentariile. indiferent de ce zice articolul, comentariile o tin pe-a lor, cu obstinatie. another reason why we can’t.

bine, hai, nu toate, majoritatea. that’s why we can’t – yet :).

MTV  •  6 noiembrie 2008, 10:58

We can’t-ul asta se va perpetua la noi mult,mult timp.Cand vom avea si noi manageri adevarati in cluburi,nu trogloditi ca acum,cand cluburile vor avea situatii financiare clare,nu caricaturi ca acum,cu bani negri,sponsorizari de culise,comisioane aiuritoare pt.toti escrocii,valize,etc,cand vor dispare toti **** din fotbal cu pretentii de experti,atunci poate vom putea.Adica nu in urmatorii 50 de ani,asta e sigur.

Cătălin Tolontan  •  6 noiembrie 2008, 11:23

deco, vali, csongi, sorin-stelist: multumesc!

Cătălin Tolontan  •  6 noiembrie 2008, 11:25

stelian: nu stiu despre ce vorbesti, imi pare rau.

Ionnis  •  6 noiembrie 2008, 11:47

Obama nu va fi mult timp resedinte. nu isi va duce mandatul la bun sfarsit. cataline stii de ce? ti-as spune eu dar……..

marcel  •  6 noiembrie 2008, 12:05

foarte frumos scris.. din pacate zero substanta. Eu cred ca voi jurnalistii aveti cea mai lejera meserie. Mai scrii putin pe blog, mai un articol (5-6 aliniate nu mai mult), mai intri putin pe net si ziua s-a terminat.

laude  •  6 noiembrie 2008, 12:09

Catalin, nu tb sa ne mai raportam la ce a fost acum cinci ani. Este o tentatie paguboasa. Vom ajunge sa constatam „de departe suntem!…” si ne vom multumi doar cu atat. Tb sa tindem la mai mult, sa ne fortam pt mai mult si nu sa ne lamentam ca francezii au avut noroc. Nu a fost vorba de niciun noroc din partea lor sau ghinion din partea noastra( si eu putea sa apar poarta Lyonului aseara si nu se simtea asta). Te-am mai auzit cu referiri la trecut si cred ca nu ne sta bine asa. Nu am uitat si nu uitam de unde am plecat, dar „capcana” acestui etern remeber este daunatoare perspectivei. Daca am ajuns unde vroiam , ok, ne oprim aici. Daca nu, daca vrem mai mult de atat, tb sa avem obiective care suporta corectii. Si poate si o gandire mai pragmatica, mai eficienta. Vezi ex Anorthosis (cea mai scumpa achizitie a lor este la 150.000 euro in timp ce cel mai ieftin jucator al Stelei este luat cu …250.000 euro) . Apoi mai este si linistea din jurul echipei(stabilitatea) , placerea si ambitia de a construi ceva durabil, fara fanfaronada specifica romanilor.

alix  •  6 noiembrie 2008, 12:59

Sunt prea multe lucruri de corectat la steaua si in general in fotbalul romanesc,dar un lucru care se poate corecta fara prea multi bani sunt centrele de copii si juniori de la care toata lumea fuge pentru ca dai bani degeaba,dak am avea si noi centre ca lyon si ajax cu fosti mari jucatori antrenori si nu rudelele unor smecheri atunci ar reinvia fotbalul.Cu toti bani care spune ca i-a bagat gigi becali in transferuri in ultimii doi ani(17 mil.E)acum am fi avut si noi un Benzema sau macar un ederson.Nu e mare lucru sa te ocupi de copii pana la urma ei sunt viitorul si pana cand oamenii din fotbal nu realizeaza ca asta este calea prin care se poate face profit din fotbal nu vom avea nimic.Eu personal cred k am ajuns mai rau decat Ungaria,daca a ajuns banel la nationa titular este grav,foarte grav.Si nimeni nu spune nimic…

John Powell  •  6 noiembrie 2008, 13:10

Mai ‘Suporter’ si altora ca tine… Oare cat muncesti tu pentru cel 2000 Ron pe luna (daca ii ai!). 500000euro : 12luni=41666euro/luna, asta-i suma lunara a multora dintre jucatorii Stelei. Ia cat un director de Agentie de-a lui Tariceanu&co. Cat naiba ai vrea sa fie platit pentru jocul de kko pe care il practica? E mult prea mult. Chestia ca un sportiv are ‘viata scurta’ cade! Este optiunea lui si numai a lui. Hai sa fim seriosi si concreti. Cat despre ‘scrisorica’ lui Tolo, avea dreptate unu: nu prea are substanta. Tolo, ai fi putut observa(de ex.) ca in statele cu populatie preponderent neagra di USA, voturile au fost pentru Mc Cain. S-a romanizat si America !

fotbal  •  6 noiembrie 2008, 13:44

bun, frumos, toate literele la locul lor. a! ba nu, daca ma uit mai atent, mi se pare ca titlul are un apostrof si un t in plus. imi place mai mult asa 🙂

coroian  •  6 noiembrie 2008, 14:05

comparatii!1
Campioana Bulgariei de cate ori a fost in CL,dar a Serbiei,Croatiei,Ungariei?Cate echipe are in CL Cehia,Slovacia?Ce performante fac rusii si ucrainienii cu zeci de milioane de euro,pe ce loc e nea Mircea Straluce si cat costa un brazilian de la fctractor a lui?Daca va vedeati lungul nasului poate nu scriati tampenii prin ziare!Deocamdata si faptul ca participam e mare lucru si sa nu ma contrazica suporteri ai unor echipe eliminate de nec sau w!sa avem pardon!

maiorescu  •  6 noiembrie 2008, 14:15

nene tolo, explica-mi si mie, ce inseamna sa fim scolastici? de exemplu, echipele noastre cum sunt? agnostice?

bituca  •  6 noiembrie 2008, 14:24

Radoi e catastrofa de mult , nu de ieri de azi, dar nimeni n-are curaj sa-l lase pe FINU’ pe banca.. si in meciul de ieri a gresit aproape toate pasele simple, plus ca i-a pus de multe ori pe contraatac pe francezi, iar interventiile lui au fost toate la limita regulamentului… Tiago si pana si Lovin ii dau clasa… trist dar adevarat… adevarata reconstructie nu va incepe decat cand Radoi va pleca de la Steaua.

Eugen din Timisoara  •  6 noiembrie 2008, 14:47

Am citit aproape toate comentariile si pararile despre Steaua si CFR referitor la participarea in CL.
Cele mai importante concluzii se leaga de „ei pot” si noi „nu putem”

De ce ei pot:
-sa alerge mai putin cu zece km si sa aiba o posesie zdrobitoare de 60%-40% la meciul L-S de ieri?
-sa joace din trei in trei zile la 35 de ani-vezi Juninho?
-sa marcheze din toate pozitiile
-sa traga de doua/trei/patru ori mai multe suturi decat ai nostri?
-sa dribleze cate trei jucatori de nationala Romaniei-vezi Benzema?
-sa se accidenteze mai rar?

De ce noi nu putem:
-pentru ca la antrenament nimeni nu repeta executarea de lovituri libere cate 30 min. dupa terminarea antrenamentului ca Juninho (apropo stiti cum a marcat ieri seara Juninho: dintr-o faza repetata de milioane de ori la antrenamente cu sprijinul celor doi colegi de echipa!)
-pentru ca ai nostri alearga prea mult si disperati fara minge adica cu posesie inferioara la fiecare joc
-pentru ca ei alergand mai putin dar cu posesie mai mare (adica se gasesc pe teren din mecanisme repetate de zeci de ori la antrenament)se recupereaza mai repede
-pentru ca au o structura medicala de recuperare si nu un biet maseour Italian-vezi Steaua
-pentru ca nimeni nu are curajul sa mai dribleze cand are nevoie de cinci pasi ca sa faca o preluare-vezi Semedo ieri seara
-pentru ca nimeni nu mai repeta driblinguri, jaloane, tehnica la antrenamente in Romania
-si ca finalul sa fie apoteotic fugim mai mult, detinem posesia mai putin, nu stim sa driblam, deci nu stim sa dam gol, avem un recuperator sau sistem de recuperare slab pus la punct si normal, a-ti ghicit ne accidentam mai des (nu noi ci jucatorii de la „marile” echipe romanesti.
Ar mai fi multe de spus dar a-ti vazut vre-un antrenor sa-l contacteze pe Eugen pe blogul lui Catalin? Nici eu desi chiar ma pricep cel putin la recuperarea fizica dupa 27 de ani de Arte Martiale.
Asa ca hai Poli, Steaua, Dinamo, CFR si ce mai vreti voi ca eu tot cu Manchester United tin, ca aia stiu ce zic eu in acest mesaj!

cassiuss  •  6 noiembrie 2008, 15:02

Ghinionul nostru si al meu ca m-am nascut in tara asta de doi lei cu sistemul asta infect in care traim, sistem care scoate numai ratati ***. M-am saturat de Romania si vreau sa plec ** din mizeria asta.

Bobo  •  6 noiembrie 2008, 15:34

Se spune ca „repetitia e mama invataturii”…noi asta facem de ceva timp, invatam sa pierdem…depinde de fiecare in parte ce, cum si cat de repede invatam..
Pana acum n-am avut noroc sau am avut ghinion..asta am invatat. Inca nu am vazut jucator care sa „moara pe teren” la antrenamente sau in timpul meciului..dar acestia sunt rodul centrelor de juniori conduse de „specialisti”.
Deocamdata noi „investim in prezent”, respectiv brazilieni si columbieni de liga Onoare, dar la preturi de te doare mintea si ne laudam ca avem echipa… Avem tot o turma de oi si un cioban policalificat..probabil ca daca era putin mai tanar s-ar fi si legitimat ca sa poata sa si joace el „pe banii lui”.
Sunt stelist dar sunt satul de cine si ceea ce reprezinta Steaua de ceva timp.
S-auzim numai de bine!

ion  •  6 noiembrie 2008, 15:43

Bateti cimpii tata.
Yes , we can! este sloganul emigrantilor Mexicani si a fost strigat prima oara acum 1-2 ani la decernarea premilor oscar unde pt. prima data un mexican, latin ,asa cum isi zic ei a luat un oscar si toti Latinii din sala au inceput sa urle Si se puedo sau cum so scrie in castelana dar sa trecem peste asta si sa nu uitam ca in spatele lui Obama nu a fost John de pe strada ori Harlemul, au fost oamenii cu foarte multi bani si cu conectii in presa americana unde evreii controleaza totul , asa ca nu va faceti iluzii el este al 44 presedinte marioneta si daca deschideti ochii o sa vedeti si voi lumea asa cum este.
Revenind la fotbal ce pretentii sa ai cind Semedo nu da o pasa buna,Radoi o da inapoi ca inainte numai la adversar poate,Zapada prinde muste si balonul ii scapa printre mini cind trebuie sa-l boxeze,toti sint jucatori secondhand si voi vreti sa-i bata pe aia care au terenuri de fotbal adevarate, vestiare …conditi de antrenament,manageri …pai Becali da 1,5 mil si crede ca Semedo o sa-i faca fata lui Benzema, ce gluma proasta,bai tata daca vrei sa bati pe cineva ai nevoie de jucatori buni nu de pirturi de fotbalisti,dastia gasesti peste tot in lume si la preturi mai mici.Poate ca intr-o zi Becali o sa aduca un meneger adevarat in Ghencea si o sa fie mai darnic la punga …dar nu cred ca o sa se intimple vreodata asa ca hai pa**

gonzo  •  6 noiembrie 2008, 16:27

yes,we can’t because don’t have the balls,yes they can because they have the balls

Raluca  •  6 noiembrie 2008, 16:35

in sfarsit un jurnalist obiectiv.**. Felicitari domnule Tolontan pt obiectivitatea din acest articol.

Radio33  •  6 noiembrie 2008, 16:37

@ion
Oare de ce marea majoritate a antisemiţilor adepţi ai teoriei conspiraţiei scriu cu greşeli de ortografie? E o formă perfecţionată de „We can’t”. We can’t dar ne simţim bine aşa.

mavix  •  6 noiembrie 2008, 16:47

in lumea asta,domnu’ tolontan,in care unii pot si unii nu pot,mai exista si altii,care,spre exemplu,pot dar nu vor sau vor,dar nu pot.pt. ca exista si categoriile astea se mai intampla si accidente de genul aia mici (care teoretic nu pot) sa-i doboare pe aia mari (care teoretic pot)poate pentru ca vor.se naste intrebarea de ce sa vrea aia mici,daca stiu ca nu pot?unii pur si simplu nu se multumesc sa contemple spatiul in care traiesc si sa accepte cu usurinta ca sint mici,prosti si neputinciosi.si de-aia fac mereu tot mai mult,ca sa-si depaseasca aceasta conditie.
in conditiile in care insa,nu te preocupa decat putinul pe care-l ai si e suficient sa fii „jucator de steaua” si sa te prezinti la antrenament ca si cum te-ai duce si tu pe la stadion sa te vada baietii,sa mai hahaiesti cu ei si sa te scarpini si matale la dansa in aer liber,dupa care sa te grabesti cu sarg la dusuri,ca mai ai si altceva mai bun de facut,n-o sa iesi niciodata din sfera lui „ei pot,noi,nu” si nici macar n-o sa mai vrei,c-o sa fie prea suficient si ce ai…

sorin  •  6 noiembrie 2008, 17:03

daca cineva citeste aceasta opinie as dori sa-mi dea sau nu dreptate:tot comentam daca putem,daca nu putem ,de ce nu putem sa facem fata in Liga cind e foarte clar:nu este valoare.Valoarea costa.Este si in fotbal ca in orice alt domeniu al societatii.Vrei un angajat bun il platesti ca si pe similarul lui din occident si-i pretinzi acelasi lucru ca si lui.Nu poate?aduci pe cineva care poate.E simplu.Ce nu vrem noi sa vedem este faptul ca cei care investesc bani in forbal nu investesc bani cistigati cinstit ci bani care trebuie recilculati ca sa vina apoi bani cinstiti de la UEFA.De aia tot vreau sa acceada in Liga.Nu-i intereseaza sa faca treaba acolo pt ca nu au bani reali de investit pt asa ceva.Cam asta este.

wecant  •  6 noiembrie 2008, 18:14

tolo, ai o logica dubioasa. obama a avut fonduri mai mari decat maccain. e primul negru presedinte dar totusi a avut fonduri de campanie mai mari.
ai nostri au bugete mult mai mici decat ale francezilor. daca am fi avut bani mai multi ca ei i-am fi angajat pe benzema si gourcuf si probabil ca am fi castigat. no rocket science.

TV  •  7 noiembrie 2008, 2:19

E o problema de sistem ! Cand sistemul e bun, de la conceptie pana la executie si intretinere SE POATE !! De ce uitam anul 1986 ? Cine a castigat atunci LC ?!! Cine a fost in finala LC anul urmator cu Milan ( si-a incasat 4 !) ??
Cit despre America, aici chiar ca se poate !!
Numai ca in spatele oricarei vitrine exista realitatea cruda, de multe ori fara pic de eleganta !
Romania are potential si atunci cand (cel mult pana in 2016 !) va reusi in fine sa foloseasca oamenii si banii intr-un sistem pus la punct vom admira iarasi cupa LC in vitrina clubului echipei care va putea !
We’ll see !

bradut  •  7 noiembrie 2008, 15:24

Adevarat, Catalin. Foarte adevarat.

Chileno  •  9 noiembrie 2008, 18:12

RUGAMINTE
Va rog sa ii dati domnului IOAN VIOREL comentator la EUROSPORT si la D-voastra sitiul clubului AUDAX ITALIANO http://www.sudaxitaliano.cl Sper ca daca intra si citeste isi da seama ca de fapt clubul este din CHILE.nu din ARGENTINA. Dealtfel a cistigat si campionatul anul trecut. VILLANUEVA care este international CHILEAN a fost coleg inca de la copii cu DI SANTO (de la CELSEA)care este ARGENTINEAN dar nu a jucat niciodata in ARGENTINA decit la selectionatele sub 17 si sub 20.
Cred ca este simplu sa fiti documentati si rusine sa vorbiti prostii.
MULTUMESC SI ASTEPT RECTIFICARE PE POST
BINEINTELES DACA II RESPECTATI PE CEI PENTRU CARE VORBITI

Comentariile sunt închise.