De ce merită să votăm

Cred că trebuie să votăm, nu impun nimănui felul meu de a gîndi, îmi prezint doar argumentele, pentru că acum 19 ani au murit oameni ca să avem acest drept.

vineri, 28 noiembrie 2008, 3:07

Cred că trebuie să votăm, nu impun nimănui felul meu de a gîndi, îmi prezint doar argumentele, pentru că acum 19 ani au murit oameni ca să avem acest drept.

Dar merită să votăm? Aceasta e o temă mai grea. Există în România acestor zile un eveniment în derulare care poate oferi un răspuns.

Guvernul a lansat un program naţional de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. Considerîndu-l necesar, executivul a crezut că nu e necesar să-l şi explice. Rezultatul: prin falia creată între nevoia de acest program, la fiecare 6 ore în România moare o femeie din această cauză, şi lipsa de informare s-a strecurat furtuna neîncrederii.

UPDATE: Vlad Petreanu a scris si el despre subiect cu o zi inaintea mea. Pe platforma ziarelor şi televiziunilor, care-şi fac treaba de mediatori, au apărut tot soiul de contestatari, de la vraci salvatori la părinţi în mod legitim îngrijoraţi. În acest moment, mai puţin de 10% dintre familii sînt convinse că e bine ca fetele lor să facă vaccinul. 

Ce legătură are scandalul din jurul vaccinului cu alegerile? Are! Pentru că asta ar trebui să aşteptăm de la următorul guvern, indiferent cum va arăta el. Avem nevoie de un guvern care să se gîndească la sănătatea publică, dar şi felul în care publicul îşi gîndeşte sănătatea. Regula e valabilă pentru toate marile teme contemporane, de la educaţie, la locuri de muncă, siguranţă, libertatea individului şi dezvoltarea strategică a ţării.

În acest moment, autoritatea e atît de erodată în România încît românii nu mai recunosc nici măcar autoritatea ştiinţifică. Am văzut în emisiuni tv medici iluştri, buni specialişti şi calmi vorbitori, şocaţi de valul de ignoranţă care se revarsă asupra argumentelor lor. Am ajuns atît de sceptici încît nu sîntem convinşi doar că putem fi mai buni jurnalişti decît jurnaliştii sau mai buni jurişti decît juriştii, ci şi că ştim mai multă medicină decît doctorii! E un simptom care arată cît de fragilă e ţesătura socială în care trăim.

1. Vaccinul a suportat toate rigorile testării în Statele Unite şi în alte ţări cu standard de sănătate mult superior României. Asta nu ne convinge!

2. Este epistemologic dovedit că toate descoperirile ştiinţifice din istorie au spart o paradigmă şi au fost întîmpinate iniţial cu scepticism. Asta nu ne convinge!

3. Din sutele de milioane de femei vaccinate în toată lumea, nu s-a descoperit nici măcar un caz în care el să fi determinat un efectiv negativ grav probat. Asta nu ne convinge!

4. Costul vaccinului la scară naţională este însemnat, dar costul tratamentului în cazul îmbolnăvirii este mult mai mare, fără să discutăm deloc ceea ce ar trebui discutat: suferinţa umană şi incidenţa morţii. Asta nu ne convinge!

Ei bine, atunci avem nevoie de un guvern care să facă tot ce trebuie făcut pentru a le spune românilor un lucru clar: Superioritatea ştiinţifică şi de civilizaţie nu se votează! Cînd te duci la urne nu optezi pentru insulină, antibiotice, pentru regulile de circulaţie sau pentru dreptul egal al femeilor la muncă. Acestea sînt lucruri acceptate demult, dacă nu vrem să ne transformăm într-un Califat al obscurantismului. Abia asta se votează!

Şi de aceea cred că merită să votăm, iar cei care vor guverna au un mandat clar. Li-l oferă figurile împietrite ale cercetătorilor, savanţilor şi medicilor care se luptă cu un agnosticism virulent din partea celora care cred că totul se plebiscitează: fizica, matematica, chimia, democraţia. În restul lumii, se discută despre erodarea democraţiei. La noi s-a ajuns la erodarea bazelor vieţii, pur şi simplu. La 1200, cavalerii ioaniţi au descoperit în spitalele lor cît de importantă este curăţenia pentru evoluţia favorabilă a bolii. Le ofereau suferinzilor papuci şi-i culcau doar unul în pat. Sîntem mai ignoranţi decît ei! Nu mai vedem rostul igienei, poliţiei, sportului, virusologiei, presei şi gravitaţiei.

PS: La întrebarea, care va veni şi ea, „Cu cine votez?”, spun ce am spus şi altădată: lucrez bine şi liber într-o companie deţinută de Dan Voiculescu, dar politic nu vreau să trăiesc într-o ţară condusă de Dan Voiculescu şi de Ion Iliescu. Aştept paharul de apă al senatorului Marinescu, membru PC, partid care cerea oprirea experimentul fizic nuclear european ce ne va înghiţi pe toţi într-o gaură neagră!

Comentarii (48)Adaugă comentariu

andrei  •  28 noiembrie 2008, 15:19

1. nu avem clasa politica. ca sa fii politician ca in orice meserie ar trebui sa ai studii in domeniu, adica pe langa o facultate de stiinte politice care poate nu te invata mult, dar tot te invata ceva mai faci inca o specializare in domeniu juridic, economic, etc. un politican ar trebui sa isi castige banii din meseria de deputat/senator si nu din afacerile care le desfasoara si pentru care locul din parlament inseamna cifre de afaceri mai mari;
2. medicii in Romania (dar cam tot sistemul inclusiv portarii de la spitale) din pacate sunt invatati sa ceara si mai putin sa ofere. nu toti dar stiu deja prea multe cazuri sa cred ca sunt doctori care te opereaza doar ca isi fac meseria. toti asteapta sa le dai bani altfel te opereaza cand au ei chef, adica te tot amana. oricum cele mai urate chestii care le-am auzit sunt la cei de la ginecologie care profita de faptul ca o familie face orice pentru a putea sa aiba un copil sanatos.
3. de votat voi vota. pana la urma din 5 candidati tot gasesti pe unu care poate prin programul politic al partidului din care face parte se apropie de ceea ce iti doresti, si eventual daca nu isi tine promisiunile sa ma duc sa ii aplic una bucata bataie :).

Costel  •  28 noiembrie 2008, 15:24

Chapeau!

Am trimis acest articol tuturor prietenilor mei. Merita printat si distribuit la metrou.

Si pe mine ma infurie ignoranta publica si cei care o stimuleaza.

Cristi  •  28 noiembrie 2008, 15:32

In Irlanda acum este un scandal invers decit in Romania. Pentru a scadea cheltuielile bugetare, Guvernul Irlandei a taiat acum o luna acest program, de vaccinare anti-cancer ptr. fetitele de 12 ani, iar acum populatia si societatea civila fac ample proteste pentru reintroducerea vaccinului!

Am vorbit cu cativa irlandezi, inclusiv din presa, si mi-au declarat consternarea fata de opozitia parintilor din Romania. Le-am explicat ca, din pacate, motivele de care ai zis si tu au prevelat celor stiintifice, in special din cauza proastei mediatizari sau explicari a vaccinului.

adrian_237  •  28 noiembrie 2008, 15:48

ai dreptate in ceea ce priveste vaccinul…dar in rest tot articolul este campanie pt partidul prezidential.Adica ataci intai actulul guvern(desi la inceput au facut parte din el si favoritii tai),iar la sfarsit ataci psd si pc…de parca credea cineva ca il sustii pe voiculescu…toata lumea stie cu cine ‘simptizezi’.

Catalin Tolontan: De ce merita sa votam Live Online Pe Net  •  28 noiembrie 2008, 15:54

[…] “Cred ca trebuie sa votam, nu impun nimanui felul meu de a gindi, imi prezint doar argumentele, pentru ca acum 19 ani au murit oameni ca sa avem acest drept. Dar merita sa votam? Aceasta e o tema mai grea. Exista in Romania acestor zile un eveniment in derulare care poate oferi un raspuns. Guvernul a lansat un program national de vaccinare impotriva cancerului de col uterin”, scrie Catalin Tolontan pe blogul sau. […]

replica anului  •  28 noiembrie 2008, 16:01

Autoritatea e atît de erodată în România încît românii nu mai recunosc nici măcar autoritatea ştiinţifică.

E x c e l e n t ! ! !

vincent  •  28 noiembrie 2008, 16:33

Domnule Tolontan,
incetati va rog cu masinaria asta de prost gust; ati luat si premiu, gata e ok; naiba stie ce incercati sa spuneti in articolul asta–vad ca sufereti de aceasi boala romaneasca a lucrurilor spuse complicat…sau le doriti a fi spuse compiicat!!!
E interesant cum duceti asa discutia de la a merge la vot si pina la ce e bun daca mergem..si parca asa nu stiu cum dar sugerati ca tot nu e ok sa mergem, ca de fapt habar nu avem ce votam si exemple peste exemple..
Lasati intelectualismul si comentati sport domnule Tolontan…zau, transformarea dumneavoastra e un fel de manea mozartiana daca va puteti imagina asa ceva ; sau e ca si cum adrian copilul minune ar cinta mazurci de Chopin si culmea ar avea si succes..
ohh dar am uitat ceva ..la voi in romania
cred ca totusi ar cistiga si un big contest;
Da , sorry am gresit

Dan  •  28 noiembrie 2008, 16:35

Dupa 18 ani de votat consecvent, indiferent de conditii meteo, am ajuns sa sustin si eu GREVA ELECTORALA, cu doua revendicari:

1. Uninominalul sa fie uninominal adevarat (ca la locale), pentru a asigura o reprezentativitate transparenta.

2. Candidatii la functiile de parlamentar / presedinte sa fie testati in prealabil la urmatoarele materii: limba romana, limbi straine (cel putin una, de circulatie internationala), istorie, geografie, notiuni minime de economie si drept, plus cultura tehnico-stiintifica. Constitutia ar trebui amendata in consecinta, altfel institutia Parlamentului va ramane bataia de joc a unor incompetenti buni (doar) de gura: nu oricine poate fi ales (ca acum), pentru ca nu oricine poate face munca de deputat/senator/presedinte.

Deja statusul meu de messenger reflecta aceasta optiune si vad ca nu putini prieteni si-au asumat acelasi mesaj.

Ma scarbeste vehementa cu care sunt tarat la vot pentru a legitima aceiasi „profesionisti” ai politicianismului romanesc. Asa ca stau acasa, astept sa vad cine se va alege si pregatesc GREVA FISCALA.

Iar celor care imi repeta obsesiv – pe alte forumuri – ca, daca nu votez, nu o sa mai am dreptul sa protestez dupa afisarea rezultatelor, le spun ca dreptul la libera exprimare nu mi-l poate lua nimeni. Mai ales cand parlamentarii respectivi, indiferent de cine sunt alesi, sunt platiti (si) din taxele mele.

Alex  •  28 noiembrie 2008, 16:48

„merita” e un cuvant zic eu riscant pentru articolul de fata in contextul actual.

lupu’ singuratic  •  28 noiembrie 2008, 17:02

Chiar ca nu aveti ce face!

Nici nu ma obosesc sa va citesc opinia ci imi dau cu parere. Am observat de multe ori cum niste oameni ca si dvs. isi depasesc atributiile.
M-am saturat de voi toti care va depasiti sfera de influenta, cei care va credeti mari eruditi. Nu pot sa nu observ ca dumneata si dl.Grigore Cartinu va pricepeti la toate. Dl. Cartianu mai mereu este invitat la Realitatea in emisiunea lui Tanase apoi la toate tv-urile de sport. De ce m-ai invita dumneata sa votez? Care sunt motivele? Aici va rog, sa fiti cu bagare de seama. Departe de mine gandul de a va acuza ca sunteti omul nu stiu cui. Ma refer la faptul ca nu sunt motive. Numai trei ex. actuale va supun atentie din actuala campanie electorala:
1. Becali care a donat BOR o suma de bani si acum si-o cere inapoi.
2. Elena Udrea – crosetatul, plantatul, Dj V-jeita iar acu’ de vreo 2 luni cazul cu aceea domna care s-a oferit sa ii acorde ajutorul. Si ce a facut i-a aruncat dosarul.
3. Dl Marinescu si dna. Ciocu mic 9scuze nu stiu cum o cheama).

Pai numai trei exemple. Am motive sa ma duc la vot?

Ca sa inchei iti recomand sa citesti comentariul meu, reflecteaza si apoi daca doresti poti sa-mi dai replica.
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-5175468-tigara-dinainte-votul-dupa-voi-sta-alegeri-acasa.htm
Cu acelasi nick cu care ma semnez si la tine pe blog

Cătălin Tolontan  •  28 noiembrie 2008, 17:15

vincent, lupu singuratic: sinteti pe blogul unui jurnalist care scrie nu doar despre sport. Inteleg ca va deranjeaza nu depasirea ariei, ci argumentele. Ceea ce inseamna ca ele si-au atins scopul 🙂

dimitri  •  28 noiembrie 2008, 17:23

Dacă vrei păreri de bun simţ citeşte-l pe Tolo.
Nu ştiu de ce am impresia că ai noştri guvernanţi au interesul să ţină populaţia în bezna ignoranţei.
Acum îmi dau seama ce a vrut Ion iliescu să spună prin „cine nu votează nu contează”…

Cătălin Tolontan  •  28 noiembrie 2008, 17:25

cristi: bun exemplul tau. una dintre dif dintre irlanda si ro. multumesc!

aitistul  •  28 noiembrie 2008, 17:28

Din 1990 si pina acum nu am lipsit de la vot niciodata.
De data asta nu mai merg la vot. Si stiti de ce? Pentru ca toate cele trei partide principale, PDL, PSD sau PNL au declarat ca sunt dispuse la aliante intre ele. In concluzie, daca oricum vor face aliante intre ele, eu de ce sa mai merg sa votez un partid anume?

explorish  •  28 noiembrie 2008, 17:28

Cred ca asta e un argument mai degraba pentru „NU merita sa votezi”. Orice guvern ai alege, nu va face lucrurile de care zici mai bine decat cel actual. De-aia nu merita. Sa zicem ca „nu m-ai convins” ;D.

Snt insa d acord ca dpdv moral TREBUIE, pentru ca oameni au murit pentru ca eu sa am acest drept. Asta mi-e motiv suficient.

daniel  •  28 noiembrie 2008, 17:34

Isus nu este indiferent fata de alegerile din Romania sau din alta tara. El este alaturi de noi in ziua votarii. Insa pentru El, pocainta este mai importanta decat partidul, iar preocuparea cu lumea aceasta este subordonata cautarii Imparatiei cerurilor. Roaga-te, informeaza-te si asculta soapta Duhului, chiar si in cabina de vot. Si nu uita de programul lui Dumnezeu, care te confrunta cu cele mai importante preocupari: „un singur lucru trebuieste” (Luca 10:42).
Indiferent cine „castiga” alegerile, nu trebuie sa pierdem Imparatia si pe Imparatul ei. Indiferent cine guverneaza tara, Isus este Rege. Indiferent cine cauta sa ne rezolve problemele, Isus ramane Mantuitorul pacatosilor. Indiferent cat de repede se estimeaza iesirea din criza, Isus vine curand. Ziua alegerilor ne aminteste ca Dumenzeu este Cel care conduce si vine curand la noi. De aceea, prin tot ce facem, sa ne pregatim sa-L intalnim! (Amos 4:12).

Vasile  •  28 noiembrie 2008, 17:40

Bun articol in continut, asa cum ne-a obisnuit domnul Tolontan. Curajos articol, mai ales in final 😉

axl  •  28 noiembrie 2008, 18:52

Bine punctat. Din pacate, tara lui Iliescu si a lui Voiculescu este la inaltime. Asa cum nu am invatat sa-i eliminam, nu am invatat nici sa ne spalam, vaccinam etc. E bine Cataline. Si eu votez!

Marius  •  28 noiembrie 2008, 18:55

Care presa? Zici ca specialistii (doctorii, in cazul exemplificat de tine) sunt „şocaţi de valul de ignoranţă care se revarsă asupra argumentelor lor”. Care val? Poate al moderatorului?
Hai sa fim seriosi. Massmedia are publicul pe care si-l formeaza. Bravo voua ca incercati, macar prin colaboratori (dl. Radu Cosasu, in primul rand) sa mentineti un nivel acceptabil. Dar, macar acum, cand ati „scapat” de concurenta, ati putea sa bagati mai multe texte gen Vochin, mai mult „extrafotbal” etc. Usurel, asa. Ca doar cand ati plecat de la Prosport va plangeati de „tabloidizare”, nu?
Drept pentru care, revenind la subiect, sunt de acord cu tine: „Superioritatea ştiinţifică şi de civilizaţie nu se votează!”. N-are cum: orice roman consumator de massmedia si, in consecinta directa, admirator de Basescu, Gigi & eiusdem farinae (na, ca m-am trezit cult!) stie ca educatia n-are nici o legatura cu reusita in viata. Nu crezi? Pai la ora la care bat campii, pe site-ul vostru textele de deschidere sunt despre (in ordine de sus in jos) scandal Hagi-Steaua, Vasile Turcu, pleaca Mutu si Goian despre scandalul Pulhac manea Steaua. Sport la greu, nu alta. Hai, zau asa, chiar sunt specialistii socati? Eu inteleg ca una vorbim si alta publicam, dar indignarea mai poate astepta, nu?

frisonu gutural  •  28 noiembrie 2008, 18:56

Ce nu intelegi tu, tolontane este ca acest vaccin a fost achizitionat pe comisioane grase de actualul guvern si de o grupare obscurantista din care fac parte toti acei ilustri savanti ce desconsidera plebea ca nestiutoare si proasta si care nu face nimic pentru iluminarea ei doar pentru ca nu s-au prevazut fonduri pe care sa le poata ei papa.in fond aceasta esteproblema, daca nu m-a platit nimeni sa te informez, eu minister, te oblig…unde or fi ONG-urile care sa se ocupe de asa ceva?Aoleu , dar nici astea nu lucreaza gratis…iar legea sponsorizarii nu ajuta cu mare lucru strangerea de fonduri de catre acestea.Asa ca dom ministru al sanatatii uzeaza AUTORITATEA mai in gluma mai in serios pe ideea ,daca tine , bine, daca nu, vindem vaccinu in farmacii si tot ne scoatem banii.El, saracu , e bine intentionat.Adica vrea sa ajute si o grupare mafiota de oameni cu stiinta dar doreste si binele populatiei.Fara discutie, vaccinu e bun, dar incearca sa faci educatie sanitara la boboru mai mult sau mai putin utilizator de internetu si de blogu…

Entry Poll Bleensomar (că CCSB-ul e luat de Turambar) | Bleen  •  28 noiembrie 2008, 19:12

[…] Cătălin Tolontan: De ce merită să votăm Written by Bleen in: Uncategorized | Tags: alegeri 2008, sondaj […]

MERCUTIO  •  28 noiembrie 2008, 19:13

ba cataline, te rog,nu vrei sa-mi spui si cu cine sa votez ? nu-i o ironie, dar eu,care nu vad nici un sens in a vota, caci nu-i vom schimba decat intre ei,nu vad cine sunt cei pe care tu ii crezi capabili să se gîndească la sănătatea publică !

Bleen  •  28 noiembrie 2008, 19:27

Ei se bazează pe absentesimul nostru. Când şi-au arnjat colegii călduţe au pornit de la premisa că va fi o prezenţă scăzură la vot. Absentând le satsifacem aşteptările, mergând la vot în număr mare le vom face o surpriză şi le vom încurca multe aranjamente.

Absenteism nu înseamnă protest ci doar o confirmare a aşteptărilor lor; adevărata formă de protest va fi prezenţa ridicată la vot.

Bleen  •  28 noiembrie 2008, 19:29

Oricine are dreptul să încerce să convingă pe oricine. Dacă are argumente sau nu, asta e altceva. Iar alegerile libere sunt o ştiinţă pe care ar trebui s-o stăpânim toţi.

alexandru petria  •  28 noiembrie 2008, 20:18

Felicitari pentru postare. A scris şi Petreanu documentat despre valul de ignoranţă ridicat în jurul vaccinării. PS-ul este de nota 10.

Thavi  •  28 noiembrie 2008, 20:53

Pai cu cine sa votam? Nu vezi ca din pacate tot aceiasi se invart prin politica? Pana nu scapam de astia n-avem cu cine vata! Da’ cum scapam de ei? Yo zic sa votam PD-L-istii. Parerea mea e ca par ma destupati ca ceilalti! Daca nu plecam din Bucuresti cre ca ma duceam si yo la vot de data asta!
Cat despre vaccin… Pe langa vaccin si alte chestii d’astea avem nevoie de EDUCATIE SEXUALA IN SCOLI si mai multa BIOLOGIE UMANA la ore!

BABILONUL IMOBILIAR  •  28 noiembrie 2008, 22:18

Daca nu votezi, ce…sa (mai) zici post-alegeri?

Nu ti se poate interzice dreptul la „contra” sau „pro”, dupa. Dar e non-sens.

Desigur, politicienii nostri…, ce sa…
Dar, a nu vota este rau.
Pentru tine, cum am mai zis, nu pentru „ei”.

Pericolul de a cadea Romania iar…intr-o „gaura” pro-comunism exista. A mai fost si in 2000-2004, cu un adevarat dezastru economic, uman, moral, justitie de…rahat (cu Rodica Stanoiu, sora intr-ale…secu si refugiata tot la PC, sefa la Min.Justitiei), cu presa aservita si santajata de partidul-stat etc.
Daca oameni ca dta, dle Tolontan, nu voteaza, daca multi tineri nu merg la vot, ci la munte (muntele nu pleaca 4 ani de acolo) si nu constientizeaza importanta acestui vot, iar lumea de la tara, gen Moldova si Oltenia iar „inroseste” Romania, repet…, pericolul ca 4 ani sa vina acelasi PSD nereformat, cu reminescente pro-comuniste stiute si oameni…”tot aceia” ai lui Iliescu devine real.
Social democratia poate fi o alternativa cand generatia actuala de conducatori ai PSD „trage” …out! Sau, poate, e eliminata. Romania are nevoie de o guvernare de dreapta, chibzuita, coerenta. Nu e nimic ideal nici la PDL sau PNL, insa…a trai azi intr-o Romanie cu ai lui Iliescu, Hrebenciuc, Nastase, Vanghelie s.a. e paranormal si dezastruos.

PS: Ovidiu Mustescu, candidat in Bucuresti, PSD. El a privatizat n si n fabrici in Romania, praduite pe nimic (ARO s.a.), nicio cuvantare, nicio initiativa in parlament, nu l-a vazut nimeni 4 ani pe acolo, cel mai mare chiulangiu din Parlament, alaturi de Zamfir, de la PNL.
Acum, „catindat” iar…Tupeu, nu gluma!

malasuerte  •  28 noiembrie 2008, 22:26

Felicitari pt premiu si felicitari pt subiectul asta
eu as vrea sa vad 90% prezenta la vot ,sa vad atunci ce fete vor avea candidatii.Toti mizeaza pe absenteism ,sperand ca vecina si matusa pot inclina balanta in favoarea lor

Ovidiu Miron  •  28 noiembrie 2008, 22:50

1.Voi vota pentru ca m-am saturat de aceasta ignoranta generala.

2. Voi vota pentru ca lehamitea nu e o solutie in lupta contra realitatii.

3. Voi vota pentru ca sunt mandru sa pot avea acest drept. Sa pot face asta.

4. Voi vota pentru mine, voi vota pentru cei care vor veni in urma mea. Voi vota pentru cei care astazi nu mai sunt. Si care au plecat tocmai pentru a ne oferi acest drept.

Barengott  •  28 noiembrie 2008, 23:11

Dl. Tolontan, vedeti sa nu vi-l dea in tot fata …
Pe ala l-a inghitit gaura neagra tocmai acum, cand reactorul e in reparatii …

lupu’ singuratic  •  29 noiembrie 2008, 0:45

„sinteti pe blogul unui jurnalist care scrie nu doar despre sport”
Catalin eu iti scriu ceva si tu imi raspunzi in felul urmator, extrapoland. Si iti raspund cu o anectodata:
Ce mi-e geam ce mi-e fereastra ce mi-e fund ce mi-e gaoza. Cam in felul asta mi-ai raspuns, prevalandu-te de faptul ca esti jurnalist.
Observ ca la noi prin tara jurnalistii sunt multiculturali dezvoltati. Si a-s putea veni si cu exemple. Hai sa fim sinceri, prin simplu fapt ca ai absolvit facultatea de jurnalist (in general), nu este totuna cu a fi un jurnalist profesionist, bun.
Dupa mine ar trebui desfiintata facultatea de jurnalism! Ce produce ea in afara de profesori de romana, profesori de engleza, prof. de filosofie? Nimic doar scursuri ale societatii, niste oameni carora li s-a dat credit din partea unor patroni, redactori de a face strada, reportaje.
In opinia mea cel mai bun jurnalist este cel specializat pe un anumit domeniu.
Un jurnalist profesionist este acel personaj care a facut o facultate tehnica, de finante etc.
Cred ca la cursurile oricarei facultati ar trebui introdus obtional cum de altfel exista cursurile de pedagogie si anumite cursuri de jurnalism.
Exemple: Ai facut facultatea de Inginerie ai toate sansele sa devii cel mai bun jurnalist pe un domeniu apropiat tie celor invatate in facultate.
Ai facut facultatea de Inginer constructor masini ai toate sansele sa devii cel mai bun jurnalist pe segmentul auto
Si exemplele pot continua.
Prea multi jurnalisti din ziua de astazi va prevalati ca sunteti jurnalisti si ca atare aveti tot dreptul sa abordati teme care va depasesc. Doar prin simlu fapt ca voi jurnalistii aveti dreptul si credinta ca iluminati poporul asta imbecil.
Nu stiu dumneata in ce esti specialist, cunoscator dar daca esti pe domeniul sportul ar fi mai intelept sa ramai pe acesta nisa. Doar daca intre timp ai mai niste cursuri de perfectionare in diverse domenii.
Din acesta cauza telespectatorul numai stie ce sa creda ca mai toti jurnalistii se dau invatati pe multe domenii pe care nu le acopera. Sa luam ex lui Cartianu, puteti sa-l considerati un atac, dar nu pot sa stau linistit cand il vad ca dumenalui vorbit de inflatie etc, mi se ridica adrenalina.
Alt lucru interesant observat la jurnalisti, pana mai ieri nu se vorbea pe la stiri, talk-show-uri de economie. Acest subiect este atacat cam de la inceputul anului sau daca-mi aduc bine aminte de la sfarsitul anului trecut si nici in limbajul comun al jurnalistilor. Cand era vreo dezbatere publica mai bine zis vreo sezatoare ca la noi in tara nu se stie ce e aia dezbatere publica pana mai ieri nu se ataca probleme economice daramite sa se vorbeasca in termeni. Ce stiai dumneata de macroeconomie sau ala sau ala? Nimic. Va garantez.
Si ca sa vin cu un exemplu, deunazi Laura Chiriac de la iRealitatea TV intr-o emisiune facu dracu sa se de-a dansa desteapta si il corecta pe unul dintre invitati asupra unui cuvant din economie uitand dansa ca la cateva scaune mai incolo se afla un specialis d-l Baltazar, care la randui a corectat-o pe doamna. A inghitit galusca.
De asta spun inainte sa va dati docti ma-i tineti cont ca va poate vedea si un cunoscator si rade si cu fundul de voi.Acesta este nemultumirea mea legata de jurnalisti ca va face-ti abuz de meseria pe care o faceti si intrati pe taramuri pe care nu le stapaniti.

P.S. Sper sa nu-mi iei acest comentariu ca pe un atac la persoana ci la modul general. Cum se face vorbire de toata clasa politica asa fac si eu vorbire de toata clasa de jurnalisti.

john  •  29 noiembrie 2008, 1:39

Acum 19 ani au murit unii ca sa avem democratie si libertate in Romania. Nu pentru dreptul de a baga o hartie intr-o cutie. Si in ’46 a existat acest drept de a baga in urna o hartie frumos impaturita. Cam la asta se rezuma acum „democratia si libertatea” din Romania.
In Romania nu exista democratie.
Presa libera? Pai presa din Romania este una din cele mai corupte institutii din tara iar majoritatea ziaristilor sunt fie incompetenti, fie jigodii. Trist, dar adevarat. Rezultatul se vede, daca presa era atat de buna pe cat se crede, situatia ar fi fost mai buna in tzara.
Parlament ales liber? Din nou, fie incompetenti, fie imbecili, fie jigodii. De obicei, toate trei la un loc.
Guvern? vezi mai sus.
Justitie? hehehehehe
Dreptul de a calatori? Da, ala da, oamenii au putut sa plece unde au vazut cu ochii, satui de democratia originala din Romania. Nu prea le-a mai pasat de dreptul de vota.

ssebastyano  •  29 noiembrie 2008, 2:24

Nu merita sa votam! de cand votam si votam degeaba…si pe cine sa votez?nu vreau sa par a „cetateanul turmentat” dar nu am cu cine!
pe bideu, pe ciocu mic, nu multumesc! m-am saturat de clasa politica din Romania si incet incet incep sa ma satur chiar de Romania si am doar 24 de ani…oare cat oi(om) mai rezista pe aici?

nedormitul  •  29 noiembrie 2008, 5:56

superb

INDEPENDENTU  •  29 noiembrie 2008, 10:46

super articolul, dar pe cand scuze pt aberatia cu retragererea buzaului?

www.khris.ro  •  29 noiembrie 2008, 12:26

Si eu sunt unul dintre cei care militeaza pentru mersul la vot, dar trebuie sa recunoastem ca suntem sabotati exact de catre cei care ne cer votul. Iar episodul Marinescu-Constantinescu nu reprezinta decat cireasa de pe tort

Stiri – Catalin Tolontan: De ce merita sa votam  •  29 noiembrie 2008, 12:45

[…] Guvernul a lansat un program national de vaccinare impotriva cancerului de col uterin", scrie Catalin Tolontan pe blogul sau. Citeste mai multe despre Catalin Tolontan: De ce merita sa votam […]

Ana Maria  •  29 noiembrie 2008, 15:05

Merita sa votam deoarece credem in puterea acestei Democratii, cu toate imperfectiunile ei si cu toate lucrurile bune! 😉

cata  •  29 noiembrie 2008, 18:33

Acum 19 ani oamenii au murit pentru ca noi sa ne putem alege cu buna stiinta hotii. Las-o balta cu patriotismele astea ieftine, ne-am lamurit de mult cum stau lucrurile.

Apolodor  •  29 noiembrie 2008, 22:03

Nu , nu merita sa votam , de ce? Acei oameni care au murit in urma cu 19 ani au murit ca noi sa avem ce vota , acei oameni sunt inca in public , niciunul din acei oameni nu candideaza. Cand vor fi oameni demn de votat , atunci sa ne punem aceasta intrebare.

DORU  •  29 noiembrie 2008, 22:07

TOLO ESTI MARE. mi a placut P.S.

george  •  30 noiembrie 2008, 9:39

Foarte pun PS-ul!

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2008, 10:40

all: o postare de pe un blog. este lunga, dar macar finalul merita parcurs!!!

Cred ca era frig. Mama ma infofolise intr-o geaca si ma tragea puternic de ana; aproape ca fugea si incerca sa ma tina dupa ea. Erau oameni multi, noi o luam si pe iarba, printre masini, parca am sarit si gardulete… Iesisem de la o biserica din centru si probabil ca mama incerca sa ajunga la metrou. Si era o nebunie totala, am vazut atunci si primul elicopter din viata mea, a trecut peste capul nostru la un moment dat.

A fost un sfarsit de decembrie destul de cald in acel an. A doua sau a treia zi a fost soare la pranz, stiu ca iesisem afara doar cu un pulover pe mine, desi ai mei imi spusesera sa stau in casa. Dar era veselie in oras, era soare, oamenii mergeau zambind pe strazi, unii tipau, din masini ieseau oameni pe geamuri, o veselie pe care Berceniul poate nu a mai prins-o pana cand a promovat Rocarul in Divizia A! Aveam la mine o batista alba si m-am asezat pe o bordura. A trecut pe sensul opus o Dacie papuc, ticsita de oameni in spate, care urlau si sareau de mama focului. Eu imi fluturam batista iar ei s-au uitat la mine, salutandu-ma. Aveau un steag in culori spalacite cu o taietura cat de cat rotunda, in centru.

Mi se face scarba cand aud expresii de genul “au murit ca prostii”. Ma umplu de nervi, incep sa tremur, daca nu as fi cat de cat logic as sari la bataie. Nu imi pasa de culise, nu le neg dar nu ma intereseaza absolut deloc notiunea de lovitura de stat si aplicabilitatea ei la un final de decembrie calduros. Eu nu stiam ce este aia cand am fluturat in copilaria mea o batista alba, vesel fiind si eu de veselia de pe strazi.

Nu stiau nici niste tineri ai unor cunostiinte care stateau inspre statia de metrou Aparatorii Patriei si care nu au mai avut o masa de sarbatori in acel an; copii lor s-au dus in directia opusa, inspre vechea Pieptanari, unde e acum un loc cu multe cruci din marmura alba. Nu s-au mai intors, au ramas un nume pe o cruce. Nici copii din Timisoara, nici altii nu au stiut de notiunea asta. Intotdeauna mi-am zis ca as face la fel. Intotdeauna am crezut ca ma voi duce cu pietre si cu bete, chiar daca as fi sigur ca as muri. Vointa si dorinta de libertate sunt doua din cele mai puternice trairi umane. De acestea poate au stiut acei copii. Despre ele stiu si eu.

Nu iti place unde a ajuns tara asta? Nu iti place cum gandesc cei din jurul tau? Nu iti place cum e condusa si esti sigur ca stampila ta nu va schimba nimic? Poate as raspunde la fel ca tine dar hei! Nici nu e nevoie sa aduc in discutie argumentul compararii prezentului cu trecutul. Nu conteaza ca poti sa citesti un blog, sa vezi la televizor si meciurile Unirii Urziceni, ca poti sa iti duci mama sa vada Turnul Eiffel, pe care l-a vazut doar in poze, nu conteaza niciuna dintre acestea. Oricum astia s-au imbogatit intre ei, sunt niste mafioti cu totii, nu?

Trebuie doar sa intelegi ca democratia presupune doua chestii, care sunt legate intre ele si care nu pot exista una fara cealalta; nici in democratie nici in alt sistem social. Prima zice ca trebuie sa iti platesti impozitele, sa arunci gunoiul la cos, sa pastrezi cacatul ala de limita de discretie la banca, sa ai bun simt. In definitiv s-ar traduce si prin civilizatie, care este in general valabila indiferent de mediul inconjurator. A doua conditie este data de participare si implicare. In asociatii, in ONG-uri, la tot felul de initiative si cand vine vremea, la vot. Suna jalnic? Atunci nu mai visa la imaginile cu Suedia inainte sa te intrebi daca ai bunul simt necesar si daca ai fi in stare sa participi.

Este dreptul tau sa refuzi? Probabil, desi nu l-ai castigat tu. Ti-a fost dat la pachet cu acela de a alege, de catre copii de mai sus. Probabil nu se gandeau ca iti vor da si acest drept dar daca asta este singurul pacat, atunci merita sa iei o bata si sa te duci sa schimbi ceva. Asa refuzi tu?

Esti liber, dar libertatea este o stare care trebuie onorata ca atare.

Ai putea sa o faci si altfel: votul in alb. Nu merita nimeni stampila ta? Atunci pune buletinul nestampilat, se vor numara separat de cele nule. Vor fi ca o palma data cuiva. Mai e nevoie si de palma asta? Nu. Dar cum niciunul nu merita… Niciunul? Ma indoiesc, in ultimele doua saptamani am vazut doi oameni care mi-au atras atentia: domnul Th. Paleologu si doamna Saftoiu. Daca ai cauta atent, ai gasi probabil printre toti unul care sa merite, deci nu te mai minti. Ah, nu e la tine pe lista? Posibil, tocmai de aceea si votul in alb si daca vrei mai mult, uite, o sugestie cel putin interesanta: Varujan Pambuccian. Cine mai e si asta? Un nene care a ajutat internetul romanesc si altele conexe, stai online ore bune pe zi, sigur trebuie sa conteze macar un pic. Uite si cateva argumente pentru el si partea buna este ca poate fi votat indiferent de colegiu.

Este doar un exemplu. Cu siguranta nu este este cea mai buna varianta dar demonstreaza ca poti face ceva daca vrei sa iesi astazi din casa. Nu ai tendinta sa alegi varianta cea mai proasta? Fiindca nu exista “mai putin rau” ci doar doua rele? Corect. Iar eu am tendinta de a fi rautacios, asa ca taci in ma-ta daca niciun argument din cele de mai sus nu merita. Libertate de opinie.

Eu ma duc sa onorez o lista lunga de oameni pe care ii respect; pe fiecare dintre ei, unul cate unul. Una dintre putinele date de identificare a acestor oameni este un nume, pentru ultima persoana de pe lista. Este numele meu

Chat Noir  •  30 noiembrie 2008, 13:07

Cataline nu sunt de acord intotdeauna cu punctele tale de vedere dar de respect pentru articolul de acum 4 ani (legat tot de alegeri) si pentru acesta de acum. Te-ai gandit sa te faci analist politic ? Sanatate si inspiratie !

Vali Moraru » Blog Archive » Dreptul de a NU vota  •  30 noiembrie 2008, 18:13

[…] Tolo scria zilele trecute despre faptul ca trebuie sa votam. Pentru ca pentru dreptul asta au murit oameni in ‘89. Pentru ca apoi sa se intrebe daca merita sa votam. De acord. Dar, in aceeasi masura, au murit si pentru dreptul de a NU vota. Nu mai stiu cand a fost referendumul pentru dezarmare. Cred ca eram pusti de scoala primara. M-au trezit ai mei pe la 5 dimineata, ca sa fim la 6 la sectia de vot. In plina “cursa a inarmarii”, Ceausescu a vrut sa arate ca el e porumbelul pacii, asa ca a pus-o de-un referendum in care oamenii erau intrebati daca vor scaderea cheltuielilor privind armata cu 5%! Nu numai ca trebuia votat cu Da, dar dadea bine sa te duci la prima ora: prim-secretaru’ raporta la centru ca “vasluienii au fost nerabdatori sa raspunda apelului partidului”, cred ca deja pe la 10 dimineata putea raporta ca 98% din populatie a votat, si a votat cu Da. Erau vremurile unanimitatii. Dar nu de asta nu mai merg la vot. Nu mai merg pentru ca nu mai am de ce. Am votat prima oara in ‘90. Am votat cu unii. In ‘92, am fost, dar nu mai stiu cu cine am votat. Apoi, in ‘96, am votat cu ceilalti. Si gata. Mi-a ajuns. Am avut parte de alternanta la putere si mi-a trecut. Nimic nu s-a schimbat. Sau s-a mai schimbat. Acum se cumpara voturi pe fata. Atunci, poate ca se cumparau, dar mai cu frica. Oricum, nu cu sticle de whisky sau concedii la bulgari. Cu ce m-ar ajuta pe mine ca as vota pe unul sau pe altul ca sa ma reprezinte in Parlament? Cu absolut nimic. Si-atunci? Hai, poate la alegerile locale mai merita, acolo relatia ar trebui sa fie mai directa, dar si acolo deciziile sunt luate politic. La centru. Asa ca… […]

Adrian  •  30 noiembrie 2008, 22:39

Catalin,

Din pacate, ne intoarcem in timp. Cei care, pe drept sau nu, sustin ca au castigat alegerile, au inceput sa ceara varsare de sange:
„UPDATE 3. Dat fiind ca rezultatele scrutinului s-ar putea sa fie usor diferite fata de asteptarile lu’ Tolo, astept cu incredere ca singura constiinta a Trustului Intact sa-si rupa deseara, in direct la Realitatea, cardul alimentat lunar de angajatii lipsiti de deontologie ai familiei Voiculescu.” Citat din blogul colegului tau de trust, Ciutacu. Poate e timpul sa fii independent total de astfel de „colegi”.

Marian S.  •  1 decembrie 2008, 6:36

La Vlad Petreanu pe site se vorbeste de „citeva milioane„ de femei vaccinate. Unii zic ca vreo doua milioane, altii douazeci.
Citesc aici si ma uimesc: CITEVA SUTE DE MILIOANE. Bai nene Tolo, citeva sute de milioane nu sint in toata Europa asta !!!
Pe urma vreau sa stiu si eu un lucru simplu: CARE SUNT ACELE STATE EUROPENE CARE AU PROCEDAT EXACT CA NOI. Eu nu prea am vazut. Lasam la o parte pe americani, astia sunt deja alta specie.
Nene Tolo, fara suparare, la sport esti bun si de-aia imi esti simpatic. La politica insa esti in offside. Fa semnul ala cu doua maini care se rotesc si cere-te singur afara.

Votează « Keep IT simple  •  1 decembrie 2008, 11:59

[…] Later edit : De ce merită să votăm. […]

Comentariile sunt închise.