Proiectul Lidia

Rumoare în lumea sportului, tăcere pe cablul transatlantic
După 42 de kilometri, locul 5 la Maratonul de la Osaka şi 10 zile, telefonul Lidiei Şimon a rămas mut. Nimeni din federaţia de atletism n-a sunat-o.

joi, 5 februarie 2009, 12:24

Rumoare în lumea sportului, tăcere pe cablul transatlantic
După 42 de kilometri, locul 5 la Maratonul de la Osaka şi 10 zile, telefonul Lidiei Şimon a rămas mut. Nimeni din federaţia de atletism n-a sunat-o.

Renăscută dintr-un muşuroi de probleme fizice, Lidia este într-unul dintre cele mai bune momente ale carierei. Specialiştii îi spun „platou de rezultate”. A venit pe 5 la Mondialele din 2007, apoi pe 8 la Olimpiadă şi a alergat ultimele trei curse sub 2h28 de minute. E la 4 minute de recordul său personal, 2h22,54, dar asta s-a petrecut în 2000. După un an avea să devină campioană mondială.

Acum, Lidia are 35 de ani şi şansa de a mai sparge o dată plafonul.

Cînd noul şef al MTS, Monica Iacob-Ridzi, a intrat în oamenii din ministere, „cum se poate ca un director să nu ştie să folosească un calculator?!”, aparatnickii sportului au prins s-o bîrfească. Nu se pricepe la sport. Da, nu se pricepe. E severă. Da, e severă. Vrea proiecte contra bani de la buget. Da, vrea proiecte clare.

Dar proiectele nu sînt neapărat construcţii teoretice care se vor finaliza la paştele cailor. Uneori, proiectele înseamnă doar atît: să ai o mare sportivă, o femeie dîrză de un fair-play niciodată contestat, o vedetă în lumea maratoanelor şi tu să aştepţi ca ea, şi alţi sportivi, să se comporte ca zînele care vin noaptea, curăţă grădinile, lasă medaliile pe prag şi apoi dispar. Ce facem cu Lidia Şimon?, cu ambiţia ei retrezită după ce Constantina Diţă a cîştigat Olimpiada?, cum facem din lacrimile ei de la Beijing o posibilă mare performanţă care să ne lase paf?, uite titlul unui proiect pentru MTS şi federaţie!

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Marius  •  5 februarie 2009, 2:18

orice articol care contine „pastele cailor” nu poate fi considerat decat o schita… ceva ce scrii la nervi… apoi il rafinezi si incerci sa introduci si logica in ceea ce scrii… sper ca asta-i doar schita

Nicolae Radoi  •  5 februarie 2009, 3:50

aparatchik = cuvant rusesc care inseamna „membru al sistemului administrativ al partidului (comunist).

romania inedit  •  5 februarie 2009, 3:53

Adica dumneata sustii ca trebuie sa aruncam banii pe fereastra !
Proiectele pot fi si de genul :

In anul 2009 federatia de frecat bambusul cu peria de sarma are urmatoarele cheltuieli administrative si urmatorul calendar competitional .

Nu inteleg de ce un director nu ar trebui sa stie sa foloseasca un amarat de PC , ca doar nu navigheaza pe internet intr-o canoe ! 😛

Cipri  •  5 februarie 2009, 8:18

Frumos articolul.
Cu atat mai mult ca nu e din fotbal.
Cred ca e cazulsa va ocupati si de alte sporturi care se prabusesc si aduc mai multe rezultate decat fotbalul.

titi varzaru  •  5 februarie 2009, 9:12

da,e incitant subiectul…a cata oara! a zis paleu care sincer da bani multi la handbal,ca daca in madatul ei RITZI face o sala ca in CROATIA, ii pupa picioarele sau ceva de genul asta !pai cum s-o faca RITZI? fara calculator nu merge,e clar chiar daca te pricepi sau nu la sport! fara un elan de ala nebunesc unde sa strangi zeci de pagini de bibliografie n ai cum s-o ajuti pe SIMON!dar e atat de cald in aparatul asta de stat!!! si aproape toti care stau in el la un anumit timp au alergat !! dar au ramas doar la acest nivel! aia nu se pricepe,ala nu i manager,ceilalati nu simt fenomenul! he,hei dar cand erau ei! ala sport adevarat…

Cătălin Tolontan  •  5 februarie 2009, 10:09

romania inedit: ai inteles invers, dar nu e nici o problema. probabil ca m-am exprimat eu insuficient de clar 🙂

codrinmc  •  5 februarie 2009, 10:29

Ideea este ca vechile glorii ale Romaniei, retrase din activitate, sunt uitate. Niciun soi de cinstire pentru adevaratii ambasadori? Nimeni nu intelege importanta capitala a fostelor glorii? Poate se trezeste cineva. Felicitare Catalin!

sportsaga.ro  •  5 februarie 2009, 10:50

Lidia e insetata de revansa. A vazut cu Constantina a devenit campioana olimpica sub ochii ei. Erau multe asteptari de la Lidia. E ambitioasa si sunt mari sanse sa ne dea cu „tifla”. Maratonistele noastre sunt ca vinul. Desi e un salblon des folosit. Cu cat mai „vechi” cu atat mai bune.

Babilonul imobiliar  •  5 februarie 2009, 11:04

Are o dorinta formidabila de a reveni in frunte, sa castige.

E foarte bine, pentru ea, pentru sportul romanesc.
Pacat ca nu i se da atentia cuvenita…Oare doar ea este in situatia asta?

bej  •  5 februarie 2009, 11:12

@romania inedit&marius: incercati sa mai cititi si voi carti ca sa va dezvoltati cultura astfel incat sa intelegeti si texte mai grele care depasesc nivelul clasei a IV-a.
ps: sa speram ca doamna ridzi citeste blogul asta.

corneliu popa  •  5 februarie 2009, 12:12

Ai ridicat „o mare problema” a sportului romanesc! Acum mai mult ca niciodata la Ministerului Sportului trebuie pus a la punct o strategie (poate chiar doctrina) pe termen lung. Stim cu totii ca avem sport de performanta numai in STADIU DE SERA!! Avem niste talente, genii, varfuri, pe care le exploatam pana numai iese nimic din ei si ce este mai trist ca-i aruncam la cosul de gunoi al nerecunostiintei! Trebuie fixate termene, dar si sponsori, pentru sportul de masa, sportul scolar. De acolo cu metode moderne, unde se ingemaneaza cercetarea spatiala cu medicina sportiva, cu abnegatie si foarte multa pasiune sa facem un mare bine pentru sanatatea si educatia viitorilor romani! Cu pasi nmarunti, dar fermi, cu programe bine argumentate, cu surse de finantare, cu directii precise, cu aprecieri si estimari exacte si cu multa rabdare. Atunci chiar daca nu vom obtine rezultate imediate sau performante de varf, vom putea lasa generatiilor viitoare macar MOD DE VIATA MODER SI SANATOS! Mens ana in corpore sano! Este de datoria ministerului sa-i scoata din amorteala si sa-i puna la munca si sa- remunereze bine pe specialistii pe care ii avem, dar nu stim si poate nu-i folosim!! Si sa lasam de o parte sintagma: „nu-s bani!” Daca te duci cu Proiecte reale, fundamentate poti accesa Fonduri Europene, iar mai tarziu, vor veni chiar sponsori autotohtoni cand vor vedea rezultate!

popescul  •  5 februarie 2009, 14:31

de oameni de genul are nevoie romania,care pot sa ne ia fata pe turnanta si sa ne trezim cu ei in fata tuturor…

titi_axe  •  5 februarie 2009, 14:53

Bravo Cataline…….apropo…stiai ca Lidia si Constantina sunt din aceeasi localitate din jud. Gorj…..Turburea:)

Laurentiu Reghina  •  5 februarie 2009, 15:48

off-topic. Am primit saptamina asta cartea. Multumesc Catalin pt carte si pt autograf 🙂

bill  •  5 februarie 2009, 15:56

very nice,inca o oda inchinata dnei ritzi.mister tolontan,cateodata dati impresia unui om capabil sa ajunga la adevaruri superioare si de aceea va intreb:cum de ati permis ca personaje precum jenel,gigel…sa devina personalitati prin mediatizarea excesiva a acestora?evident ca dvs. puteti doar sa trageti semnale de alarma si nu sa dati sentinte dar trebuie sa recunoasteti ca presa are o mare vina in devenirea acestor indivizi.cat despre dna. ritzi,eu nu cred ca va reusi sa faca ceva in minister din simplul motiv ca este paralela cu sportul.dvs. ati accepta un sef paralel cu profesia de jurnalist?

eugen baicu  •  5 februarie 2009, 22:34

La multi ani pentru un mare sportiv roman, Hagi! Desi raman la ierarhiile personale: Dobrin-pentru noi, Cruiff-Europa, Pele-cel mai bun fotbalist din toate timpurile, Hagi si-a facut loc, prin palmares, in vitrina istoriei sportului mondial.
La multi ani, ma inclin cu respect si dragoste in fata dumneavoastra, domnule Hagi si va urez sanatate si fericire alaturi de cei dragi!
Acesta este comentariul meu la unul din neinspiratele articole, cam dese in ultimul timp, ale domnului Tolontan.
De ziua regelui nu se face sa indrepti atentia cititorilor asupra unui personaj, ca antrenor nu poate fi numit un pedagog care-si indeamna copii sa-si arate lipsa de fair-play in fata unui coleg de breasla, in cazul de fata o campioana olimpica! Rusine!
Domnule Forminte, lasa pe altcineva sa ne educe sportivii. In alt spirit. Ei urmeaza sa ne creasca maine nepotii. Romania arata destul de sifonata la capitolul „educatie fizica si sport” si nu numai… Daca tot nu suntem in stare sa mai avem campionii de ieri, macar sa invatam sa-i respectam pe cei, din ce in ce mai putin, de astazi.
Iarta-ma Hagi, de fapt am vrut doar sa gasesc un loc public in care, cu respect si mandrie, sa-ti urez din toata inima: „la multi ani!”

Bugetar  •  5 februarie 2009, 23:01

Doamna Lidia este una dintre putinele sportive sustinute de catre Federatie si Dinamo.Aceste institutii alocand un buget foarte mare (mii$/lunar) pentru sustinerea pregatirii ei in SUA.Sa-mi fie cu iertare,conteaza oare daca a primit sau nu telefon de la federatie pentru un loc si un timp modest, realizat la un concurs comercial, unde a primit o suma fabuloasa de/$$$ din partea organizatorilor, pregatindu-se pe banii FRA pentru aceste competitii.Fie concurs comercial sau de obiectiv Domnia sa, tot locurile de dupa podium le ocupa la fiecare competitie din anul 2003. Cele 4 minute de care ati adus aminte sunt foarte multe in cazul in care sunt sportive care alearga cu 8-9 minute mai tare decat dansa.Este sustinuta ca si un medaliat Olimpic la Beijing . Sunt mult mai multi sportivi de valoare care nu sunt sustinuti de catre federatii si cluburi, aceasta fiind marea problema a sportului Romanesc. NU trebie sa traim din amintiri.

romania inedit  •  6 februarie 2009, 22:53

Domnule Tolontan nu inteleg de ce comentariul meu a fost bagat direct la spam sau cenzurat ! 🙁

Vad ca ati schimbat aspectul blogului , si cred ca ar mai trebui sa umblati la caseta de comentarii , ca la un moment dat nu mai se vede scrisul cand se ajunge in extrema dreapta !

Comentează