Cealaltă faţă

Vocile bune
Adrian Georgescu are mai multă dreptate decît mine. Şi nu numai el. Dreptate are şi Traian Ungureanu în Cotidianul, cînd constată că „lipseşte o dezbatere lucidă”, iar apoi încheie: „Dar asta va fi posibilă numai cînd vom avea presă”.

marți, 17 februarie 2009, 12:24

Vocile bune
Adrian Georgescu are mai multă dreptate decît mine. Şi nu numai el. Dreptate are şi Traian Ungureanu în Cotidianul, cînd constată că „lipseşte o dezbatere lucidă”, iar apoi încheie: „Dar asta va fi posibilă numai cînd vom avea presă”.

Dreptate are şi Cristian Tudor Popescu. El scrie în ProSport despre „inşii din sport care se hrănesc cu durere şi cu moarte. Iar presa română e tot mai mult cateringul lor”.

Dreptate are şi Radu Paraschivescu, întrebîndu-se în „Evenimentul Zilei” cu referire la Ioan Becali: „Cum scăpăm de monstrul pe care l-am zămislit?”.

Şi topica inversata
Criticile şi dilemele sînt vitale, dar să ne amintim totuşi de la ce am plecat! Ioan Becali l-a jignit, l-a scuipat şi a aruncat cu microfonul în jurnalistul Emanuel Terzian. Despre asta se vorbeşte puţin. Insistăm pe vinovăţia moderatorului tv. Ceea ce pare să reverbereze în  spaţiului public este: „Bine i-a făcut că şi presa asta prea o caută! Ziariştii i-au inventat pe toţi Becalii ăştia”.

Oficiul de brevete R.S.R.
Nu e adevărat! Ioan, Victor şi Gigi Becali s-au dezvoltat singuri, cu toate calităţile şi defectele lor, cu complicităţile statului şi ale lumii fotbalului. Nu presa a făcut schimbul de terenuri cu Armata. Nu presa l-a adus pe Borcea la Dinamo pe post de nimeni pentru ca apoi să-l îmbogăţească. Ştie Ministerul de Interne ceva despre asta? Ha, ha! Normal că ştie. Trăim într-un stat care şi-a numit nişte milionari în euro, dintre care unii au intrat şi s-au afirmat în fotbal.

Arătaţi-ne jurnalistul acela care a privatizat împreună că George Copos veniturile Loteriei Române! Dimpotrivă, toată lumea îşi aminteşte că aceste lucruri s-au aflat numai după ce a intervenit presa.

Buna lume fără media
Ancheta DNA probabil că n-ar fi existat dacă aceeaşi presă, căreia prea des i se amintesc doar frivolităţile, şi nu lucrurile dense, n-ar fi descoperit, în intestinele urît mirositoare ale fotbalului, diferenţa uriaşă de sumă din cazul Bratu. De acolo a plecat tot!

Dacă ne-am da la o parte
Accept ironiile şi îngrijorările acestor condeie importante. Mă includ în mulţimea vizată de reproşuri. Un lucru mă deranjează. Rău. Nu sînt convins, dar deloc convins, că ei chiar au citit sau au văzut măcar majoritatea din sutele de lucruri valoroase despre sport, de la investigaţii la mari interviuri şi de la analizele tactice la reportaje, scrise în Gazetă şi în atîtea ziare. Sau difuzate de televiziuni. Pentru că nu le amintesc niciodată. N-am văzut un rînd bun scris despre un reporter care a găsit un caz interesant la capătul ţării. Sînt sute într-un an!

Să fie frustrare? Cu siguranţă. Sînt frustrat pentru că ni se reproşează campaniile la adresa lui Sandu & Dragomir sau editorialele despre Becali şi mă gîndesc cum ar domni ei peste un fotbal lipsit de informare şi de reacţie. O presă care să se ocupe de popice cînd milioane de oameni sînt interesaţi de fotbal sau cînd obiectul pasiunii lor este furat.

Riscuri şi sisteme de operare
Asta s-ar întîmpla dacă presa s-ar da la o parte pur şi simplu.

În acest timp, jurnaliştii îşi fac treaba, cu zile bune şi ani de criză, riscînd nu doar să cadă Windows-ul, ci şi să-i scuipe Becali sau să se spitalizeze la 35 de ani pentru boli de oameni mult mai în vîrstă. Sau să ia un lanţ pe tibie pe stadion. Sau să muncească aproximativ 400 de week-end-uri în 10 ani de carieră. Trei ani de concediu în minus adunaţi într-un deceniu!

Ni se reproşează că, din cauză că scriem insistent despre lucrurile grave, urîm sportul, deşi există un domn, autor de romane de spionaj, asta e, sîntem jurnalişti care numără cornerele, nu puteţi avea cine ştie ce pretenţii!, pe numele său John Le Carre, care spune despre un personaj că „Nu cunoaşte ura, cu excepţia aceleia care e cealaltă faţă a iubirii”.

Ştiu că nu v-am convins. Nici nu mi-am propus. Mi-am dorit doar să vă gîndiţi puţin la cealaltă faţă. Vă mulţumesc!

Comentarii (84)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2009, 11:14

tatiku’ : corect, aveti dreptate!

Paul  •  17 februarie 2009, 11:16

Iti mai aduci aminte Catalin de articolul acela cu off-shorurile lui Becali si de faptul ca te intrebam atunci daca te mira starea de fapt din fotbalul nostrum si daca nu consideri ca media are partea ei mare de vina? Mi-ai raspuns atunci, pe scurt, asa cum ai scris si azi in editorialul “Cealalta fata”. Din pacate, continui sa pui un semn de egalitate intre a scrie despre **** din fotbalul romanesc si promovarea personajelor de tip Becali. Cum foarte bine a scris si “raven”, de ce aceste figuri rocambolesti, avand diferite roluri in distributia pestrita a fotbalului nostru, au reusit sa ajunga si mari vedete de televiziune? **** Ai impresia ca au studiat la Oxford si asa au facut avere? Nu! Baietii provin din tagma valutistilor, a celor cu alba-neagra, oameni obisnuiti ca in viata de zi cu zi sa “te faca de la brau in jos” daca e cazul.
Din pacate, Manolo si-a meritat soarta si nu m-as mira sa urmeze si alde Stiucan.
Stii, ca si la comentariul meu precedent, ouale se sparg in capul tau desi nu tu faci talk show-urile penibile cu care suntem bombardati pe TV. Dar observatiile sunt valabile inclusiv pentru ziarul GSP, ziar pe care mi-e din ce in ce mai greu sa-l citesc. M-am saturat de stelisti-dinamovisti-rapidisti.ro si de tonele de hartie si cerneala care se consuma pe ei in schimbul unor performante aflate nici la genunchiul broastei. Iar pe Tames il doare in spit ca a baut toata noaptea si s-a mai si injurat cu coechipierii si cu staff-ul tehnic…

marcu  •  17 februarie 2009, 11:22

Domnule Tolontan, prima persoana (nu spun jurnalist pentru ca ar fi prea mult) care l-a invitat in emisiune pe Ioan Becali dupa episodul cu Terzian, a fost colegul dumneavoastra (de trust) Madalin Ionescu. Pentru ca nu ati avut **** sa spuneti nimic de treaba asta si nici macar nu ati avut bunul simt de a sta deoparte si mai faceti si pe lupul moralist eu nu ma citsc de maine Gazeta Sporturilor la care sunt abonat de 3 anifara incetare. Sa va fie rusine si dumneavoastra si tuturor celor care gandesc ca dumneavoastra.

Adrian_237  •  17 februarie 2009, 11:24

ai si tu dreptate,dar trebuie sa recunosti ca sunt unii gen ivanovici,care cauta mereu scandal…Sigur ca manolo nu e unul dintre ei si cred ca nimeni nu merita asta,dar aceste personaje gen verii becali,iancu sau turcu daca nu au fost totusi inventate de presa,au fost foarte,foarte mediatizate.Gazeta e categoric un ziar de calitate,dar nu inteleg are doar fotbal si foarte multe stiri sunt cu oameni de genul asta…Intr-un timp timp era roz ca gazzetta dello sport,iar pe site-ul lor zilnic sunt stiri si baschet,formula1,tenis si alte sporturi,de fapt e impartit pe mai multe categorii,nu doar fotbal.Pe cand in gazeta nici macar din handbal nu apare cate ceva decat foarte rar,au fost acum din cauza mortii lui marian.Si cred ca macar handbal si tenis mai mult ar creste vanzarile.Bine e doar o parere,cu siguranta tu stii mai bine,voi de fapt.Am citit articolul lui georgescu e extraordinar!

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2009, 11:24

ddr: vorbesti despre calitatea articolelor despre care spui ca este de kkt. Uite, pt k m-am enervat sa tot explic unor oameni care nu citesc de fapt, dar se pronunta, nu sint atit de multi, dar sint consecventi, si te numeri printre ei, iti recomand urmatoarele articole doar din gazeta de azi. Dintr-un singur numar de ziar, retine:

Interviu cu Catalin Stefanescu despre sport si cultura de Cristian Geambasu:
http://blogsport.ro/geambasu/

Eseu al Luminitei Paul despre lacrimile din sportul mondial (handbal si tenis) http://www.gsp.ro/sporturi/tenis/lacrimi-universale-124040.html

Interviu cu Boloni facut la Liege de Viorel Tudorache
http://www.gsp.ro/fotbal/nationala/ladislau-boloni-da-vreau-sa-fiu-selectioner-124020.html

Reportaj de la Deva despre Sanda Izbasa, scris de Roxana Fleseru
http://www.gsp.ro/sporturi/gimnastica/sandra-izbasa-ca-o-meserie-124046.html

SEVILLA96  •  17 februarie 2009, 11:26

Cind apar la tv oameni ca acesti becali,bunul simt ma face sa-mi caut telecomanda si sa trec pe Discovery!

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2009, 11:41

marcu : deci dvs v-ati suparat pe gazeta pt k madalin ionescu l-a invitat telefonic pe becali? Desi gazeta a criticat ferm aceasta invitatie? Nu inteleg cum ginditi, dar va respect decizia. Asta nu inseamna k sint de acord cu ea. O zi buna

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2009, 11:43

Paul : uite-te, te rog, peste recomandarile facute mai sus. Acelea sint articole de prima mina din gazeta de azi. Sint convins ca vei admite k generalizezi nepermis

marcu  •  17 februarie 2009, 11:48

Scuze pentru GSP dar eu am nervi pe trust pntru ca din punctul meu de vedere Madalin Ionescu i-a transmis lui Becali ceva de genul ” ‘Traiti Don Giovanni, mi-a zis sefu sa va pup mana si sa va multumesc ca ne-ati scapat de concurenta”. Cand celalalt Becali i-a turnat paharul cu vin in cap lui Huidu un alt coleg de-al dumneavoastra (si atunci si acum)a declarat (public) ca ” bine i-a facut”

[D][S][N]  •  17 februarie 2009, 12:06

Pai bine „ma maestre”, apropo de recomandarile tale de mai sus,
iti recomand si eu sa te interesezi, in legatura cu ziarul la care
scrii cu sarg, de cate ori apare numele Sandrei Izbasa sau al lui Loti Boloni
in paginile acestui cotidian DE SPORT!!!
PENTRU „cultura matale”, poate te ajuta, atunci cand mai faci recomandari
cititorilor, din care sa reiasa profesionalismul generalizat de la nivelul
GSP, AFLA ca din februarie 2007 pana in februarie 2009, daca dai un banal
search pe site’ul gsp, rezultatele cautarii sunt urmatoarele:
ATENTIE DOMNU’ TOLONTAN, ATENTIE! (ca sa parafrezez pe cineva)
IOAN BECALI – 540 DE REZULTATE
Giovani BECALI – 116 REZULTATE
SANDRA IZBASA – 113 REZULTATE
LADISLAU Boloni – 285 REZULTATE
Si acum spune’mi dumneata mie (retoric vorbind, desigur!) pe cine promoveaza
GAZETA SPORTURILOR !!!
Aud???

Stiu ca voi fi cenzurat! U can’t handle the true, or what?…

fanis  •  17 februarie 2009, 12:09

marcule te cam inseli. se pare ca nu esti chiar abonat zilnic pt ca tolo a
scris imediat de colegul madalina.

Paul  •  17 februarie 2009, 12:14

Catalin: am vazut articolele de care spui si le-am citit. De fapt, am inceput cu interviul lui Catalin Stefanescu. Abia mai apoi am citit editorialele tale si cel al lui Adrian Georgescu. Dezvoltati in continuare zona celorlalte sporturi si o sa vedeti ca lumea e interesata si de tenis, handbal, rugby sau ski iar ziarul o sa se vanda la fel de bine. De ce nu ar sti oamenii si cine e Edith Miklos si cum a terminat o cursa de coborare de la Campionatul Mondial pe un singur ski fara sa cada?

Adrian  •  17 februarie 2009, 12:39

Ia uite, deja au inceput oamenii ‘de bine’ sa dea in tine – http://www.ciutacu.ro/articol/un-jaf-de-tara-da-plin-de-caractere-alese/

Va iubiti mult in trustul ala 😀

Ovidiu Miron  •  17 februarie 2009, 12:40

Aici e vorba despre cum a fost antrenat mentalul nostru colectiv.

Ne-am obisnuit sa fim impulsivi, sa vedem totul numai in negru si sa aruncam
asupra altora vina pentru o situatie in care si noi suntem implicati.

fotbal  •  17 februarie 2009, 12:40

nu te enerva, Catalin Tolontan. si felicitari! reactiile pe care le-ai primit
la Cealalta fata si O seara de succes reprezinta material pentru un veritabil
studiu de opinie, rationament, tipare comportamentale, asumare, etc la romani.
Felicitari pentru curajul de a experimenta la 360 de grade.
Nu e usor si nici la indemana oricui!

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2009, 12:52

fotbal: multumesc

clau  •  17 februarie 2009, 12:56

adevarul e intotdeauna pe la mijloc

micutzu  •  17 februarie 2009, 13:13

Giovani a vrut sa-l calce in picioare pe Manolo
http://blogdecriza.wordpress.com/2009/02/16/qedimi-pare-rau-ca-nu-l-am-batut-ca-lumeal-am-scuipat-pentru-ca-tot-timpul-ma-invita-la-emisiune/

Luke  •  17 februarie 2009, 14:06

Felicitari domnule Tolontan pentru ultimile articole. Ati inceput sa lasati mocirla si sa scrieti mai consistent despre sport si lumea lui.

trilu_lilu  •  17 februarie 2009, 14:46

majoritatea comentariilor de aici nu sunt de acord cu afirmatiile din articol … ceea ce este surprinzator, este ca aceste comentarii sunt de bun simt, pertinente si justificate, spre deosebire de alte dati … imbucurator

cei din presa au zis ca trebuie sa asculte si parerea cititorului si a inceput moda cu posibilitatea de a comenta un articol in ziar … bun, dar de parerea cui sa tineti cont ?
a celor care vor circ si cauta scandal ? comentariile la articolele despre „jiji a spus”, „jiji a scris” cred ca erau scrise din puscarie … de astfel de pareri aveti nevoie ?
daca da, tratamentul la care sunt supusi jurnalistii nu ar trebui sa va mire … stiati in ce va bagati.
nu e normal sa scoti in evidenta un fapt normal.
deci, contraargumentele la articolele de dinainte sunt putin fortate si destul de irelevante

intr-o editie gsp, din 10 titluri, 8 sunt despre „turcu, borcea, jiji … a zis” … pe mine nu ma convinge editia online sa cumpar ziarul, dar, pe altii 10 care nu sunt ca mine, ii convinge
rolul presei este si de a educa, a informa, nu doar de a se vinde
ati vandut destul
daca ati avut ceva de deomnstrat, ati demonstrat: in romania, circul este la mare cautare si pret
e timpul pt. altceva

partea buna este ca inca nu e prea tarziu.
daca veti continua in conditiile astea, se poate si mai rau.

bogdan  •  17 februarie 2009, 15:21

CTP NU are dreptate (decit in parte) si asta pentru ca spune „Dar ce nu face jurnalistul –
sportiv? – pentru o bucată de rating? Face chiar şi un concurs de dosuri de
gagici date înprim-plan, o fi şi ăsta un sport, bucing de masă…”
Cand articolul lui apare tivit pe margini cu aceleasi materiale de tip
„bucing” e ok? Mergi pe articolul lui si vei gasi aceleasi metehne pe care
le imputa altora pe toata pagina de web.
Inca ceva:
„Raffael Sandor şi Ivan Sztojka sunt indivizi care măsoară aproximativ
1,70 m. Sunt scunzi, ţigani şi urâţi. Marian era un băiat ca un catarg de
steag, foarte înalt, alb, puternic şi arătos.
„Îi eclipsa”, spune un martor, „ştia să se distreze frumos”.
Simplul fapt că Marian avea 2,11 m, că era relaxat şi vesel cu prietena lui
era de ajuns ca să ceară trei lovituri de cuţit în inimă?

Handbalistul Cozma a fost un simbol al înfruntării bărbăteşti, dure, dar
sportive. Pe semicerc au loc ciocniri între jucători masivi ca între
locomotive în mers, umăr la umăr, piept la piept, uneori mai scapă câte un
cot în stomac, câte-o mână în cravaşă, dar la sfârşit adversarii se
îmbrăţişează, îşi schimbă tricourile, râd, dacă nu plâng de fericire sau
tristeţe. Dacă ar fi luptat voiniceşte cu Cozma, ţiganii erau luaţi la snop.
Şi atunci au dat cu cuţitul la înghesuială. Nu ca să cresteze, nu ca să
rănească, ca să omoare la sigur.
Poate să declanşeze faptul că un semen arată diferit de tine atâta
bestialitate, atâta ură? Poate. S-ar putea însă ca etnia ţigănească să
verifice pe propria-i piele acest răspuns”. Este asta o mostra de discurs
rasist dincolo de orice posibila scuza? Sintem cu totii satui de discutat
despre rasism, xenofobie, jurnalisti-hiena etc. Dar genul asta de abordari,
din partea unei voci cu rezonanta in jurnalismul autohton, nu poate decit
sa ingroape definitiv ideea de luciditate…
cam asta…

Narcis  •  17 februarie 2009, 15:33

Voi i-ati ajutat sa se dezvolte. Trebuie sa recunoasteti, aveti o parte din vina. Precum si un mare merit pentru toate anchetele. Nu ignor aceste realizari, dar cand apare in prime-time Giovanni Becali la GSP TV, emitand aberatii sub titlul „Liniste, vorbeste Giovanni!”, permiteti-mi sa ma indoiesc de totala dumneavoastra onestitate si verticalitate.

vlad  •  17 februarie 2009, 16:14

Domnule Tolontan, cred ca sunt foarte putini cei care contesta capacitatea si talentul echipei Dvs.
Faptul ca primiti atat de multe comentarii nu face decat sa justifice acest argument. Sunteti capabili sa scrieti articole remarcabile si totusi mai mult de jumatate din ziar este, va rog sa ma scuzati, maculatura. Un ziar nu cred ca inseamna 2-3 articole exceptionale si o gramada de umplutura si cred ca prin enumerarea punctuala a articolelor valoroase chiar si Dvs. recunoasteti acest lucru.

Nu mai cumpar ziarul Dvs. de vreo 3-4 ani pentru ca singurele articole care merita citite le parcurg in 5 minute pe blogul Dvs. sau al Mariei Andries sau al lui Adrian Georgescu.

Eliminati patronii din ziar. Nu le mai cereti parerea, comentati sportul si nu ce se intampla in jurul sau. Publicati anchete din jurul sportului dar nu cancan si „declaratii incendiare” si veti ajunge la momentul in care fiind acuzat de lipsa de calitate nu veti argumenta printr-o lista de trei articole bune ci printr-o lista de doar 3 stiri/articole proaste.

florin_at  •  17 februarie 2009, 17:07

Dupa mine personaje de Genul „gigi” & „giovanni” vin ca o manusa pentru anumiti ziaristi.vorbesc si din cunostinta de cauza, cind inca locuiam in Romania, am avut ocazia sa lucrez citiva ani pentru un cotidian regional.Aici am avut ocazia sa cunosc ziaristi adevarati, dar si personaje care isi faceau veacu’ in redactie, traiand din articolase „confectionate” dupa ureche, la propriu si la figurat, caci in momentul in care liniile telefonice nu functionau respectivi colegi intrau in panica. Aversitatea care o notati fata de ziaristi, cred eu are legatura cu acesti „profesionisti” ai zizaniei si mai putin cu cei care chiar isi respecta meseria..”domnu’ becali ce ziceti de ce a zis mitica.. samd..”intrebari de genul asta sunt painea cea de toate zilele a multor colegi de ai dumneavoastra..fara „Gigi, „Mitica”, „Giovanni” si „Turcu”, jurnalistii ar trebui sa se deplaseze macar pina la sediile cluburilor, sa vada un meci de juniori sau sa se intereseze de lucruri mai putin apetisante, cum ar fi patrimoniul cluburilor, stadioanele etc..Dar e mai simplu asa..un telefon la „Jiji” ca si asa ii spurca pe toti si ne-am scos cu materiale pe o saptamina in serial..
Nu zic ca doar ziaristii respectivi sunt de vina, poate editori si conducerea trusturilor de presa au o vina chiar mai mare.

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2009, 17:18

vlad: va inselati in privinta raportului articole bune / continut mediu in ziar. Am dat citeva exemple de azi. Le puteti parcurge si-mi puteti spune parerea dvs.

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2009, 17:19

narcis: discutati cu gazeta, nu cu televiziunea gsptv. Daca aveti reprosuri la adresa postului va rog sa le scrieti lor. Noua ne ajung criticile pentru ziar 🙂

Roro  •  17 februarie 2009, 18:13

Daca „O seara de succes” m-a uns pe suflet, „Cealalta fata” are scapari. Nu spune nimeni sa se dea presa la o parte,sa nu consemneze,dar tot nu spune nimeni sa lingusiti si sa zimbiti aprobator,ineptiilor debitate de niste prost crescuti in numeroase talk-show-uri.

bogdan  •  17 februarie 2009, 18:18

L-am cunoscut pe acest personaj ” Nasul” sau Giovani di Armani Rolex Bolex &Rolls roise si vreau sa remarc un singul lucru,daca am apasa pe butonul telecomenzi de la receptorul tv si am privi limbajul trupului acestui personaj ne-am da seama cu cine impartim aerul.

Catalin Tolontan iti doresc o Zi mareata si un bulgare de rabdare in lupta cu cei ce cred ca daca ai un Rols trebuie sa ai un Rolex,daca puti a Cavin trebuie sa ai chiloti Tommyy….
Multumesc.

Asta e tara mea si o iubesc.

ciupi  •  17 februarie 2009, 18:46

vizavi de „cine pe cine a inventat” se poate afirma, ca si in dilema „oul sau gaina”, ca relele sunt constituie oglinda de dinauntru a fiecaruia dintre noi, iar faptul ca numai noi insine vedem aceasta oglinda ne determina sa credem ca un scuipat poate fi luat si drept picatura de otrava care exteriorizeaza oglinda despre care aminteam mai sus.

dan  •  17 februarie 2009, 21:21

Catalin, principala problema e modul cum se face presa sportiva in Romania.
Presa nu mai reflecta decit intr-o mica masura activitatea sportiva.
Faceai referire la cit de mult lucreaza jurnalistii sportivi, cite week-end-uri
au pierdut etc..Cataline daca un jurnalist a pierdut 400 de week-enduri ca sa
ma informeze despre cugetarile profunde a lui becali, turcu sau alti si nu sa
relateze corect si precis spectacolul sportiv atunci isi merita soarta si eu nu
ii compatimesc deloc

Vlad Nedelcu » Blog Archive » Generatia Emo se va schimba  •  18 februarie 2009, 8:53

[…] biserica – ca si institutie, parintii, presa, mass-media in general. Dar, asa cum spunea Tolo, citindu-l la rindu-i pe Cristian Tudor Popescu, “presa român? e tot mai mult […]

vlad  •  18 februarie 2009, 15:01

Domnule Tolontan, va multumesc pentru raspuns. Nu am contestat faptul ca exemplele Dvs de articole reusite ar fi fost incorecte si nu va pot oferi contraexemple concrete din ziaarul din ziua respectiva pentru ca nu l-am citit iar ce apare pe site nu apare intotdeauna si in ziar. Va pot argumenta cu ultimele ziare GSP pe care le-am citit si anume cele din timpul campionatului. Nu mai am nici timpul nici placerea sa ma uit la meciurile de fotbal din campionatul nostru dar mai luam ziarul pentru a vedea ce s-a intamplat in campionat. Cronica unui meci arata in felul urmator: 20% fapte diverse (vreme, atmosfera) 20-30% arbitraj. 30% declaratii belicoase ale unor diversi, 5% ce s-a intamplat efectiv in meci si restul erau alte fapte diverse despre jucatori sau patroni (pe unde au mai petrecut, cine i-a sustinut…). Puteam sa inteleg ceva despre meciul ala doar din caseta tehnica. Nu vorbesc de analize de tactica (cum mai face dl Vochin). Nu puteai sa-ti dai seama din cronica ce se intampla in joc.

Alte exemple? Au fost evenimente sub-mediatizate. Au fost cazuri cand o medalie olimpica de aur nu a avut loc pe prima pagina din cauza unui steaua-dinamo. Mi-ar placea ca intr-un ziar de sport sa citesc articole competente (macar o rubrica saptamanala) despre alte sporturi mai putin mediatizate. Au fost jocurile mintii la beijing (sah, go si bridge) la care romania a luat o medalie de argint si nu au fost nici macar mentionate in ziar (a aparut doar pe site un material scris de un membru al echipei nationale). Ciclismul este mentionat (poate si datorita lui RAdu Naum) in perioada turului Frantei si comentariile sunt foarte competente. Poate ar fi bine sa apara ceva si despre ciclismul de agrement, pentru promovarea acestui sport sanatos printre romani.

Imi pare rau daca am folosit termeni poate prea duri in critica pe care v-am adresat-o dar chiar am o parere foarte buna despre echipa pe care o aveti si cred ca sunteti in stare sa faceti un ziar grozav daca ati vrea:)

p.s. aveti cred o problema cu textarea in care se introduc comentariile – nu se poate vedea intreg continutul (problema observata si in firefox 3.0.6 si in chrome)

Cătălin Tolontan  •  18 februarie 2009, 15:48

vlad: acum am inteles reprosurile. Intotdeauna argumentele au alta greutate. Cu unele sint de acord, cu altele nu. De pilda, nu s-a intimplat niciodata ca o medalie de aur la JO sa fie trecuta sub fotbal. Va aduc aminte k pe timpul JO am facut si ziar de 40 de pagini, aproape toate cu Olimpiada. Va multumesc!

vlad  •  18 februarie 2009, 18:39

se poate sa ma insel cu olimpiada:) nu pot sa demonstrez pentru ca nu am acces la arhivva; totusi o cautare rapida pe net arata ca singurul moment cand 2 medalii olimpice de aur s-au suprapus cu un meci steaua dinamo (si de care as fi putut eu sa-mi aduc aminte asa puternic) a fost pe 22 august 2004. cred ca puteti sa verificati daca in 23 poza de pe prima pagina a fost cu fetele de la canotaj sau de la gimnastica sau cu autorul golului din meciul de atunci.
daca ma insel imi cer scuze anticipat:)

Comentează