Guvernul a cumpărat ştiri şi emisiuni tv pe bani publici!

814-153146-1.jpg

vineri, 19 iunie 2009, 8:54

814-153146-1.jpg

■ 630.000 de euro a încredinţat, fără licitaţie, MTS către două firme pentru organizarea Zilei Tineretului de 2 mai ■ O scenă de 75.000 de euro, de fapt o podea de lemn!, şi alte costuri umflate acoperă, un lucru despre care toată lumea vorbeşte, dar pe care nimeni nu l-a probat ■ Gazeta publică azi documente oficiale: contractele MTS şi monitorizările televiziunilor dovedesc clar că, încălcînd Legea audiovizualului, Monica Iacob-Ridzi a cumpărat conţinut, ştiri şi emisiuni, pentru MTS, pentru ea şi pentru Elena Băsescu!

Prin MTS-ul condus de Monica Iacob-Ridzi, Guvernul României a cumpărat şi a plătit ştiri şi reportaje editoriale la televiziuni importante, încălcînd Legea Audiovizualului!
Televiziunile unde MTS a cumpărat conţinut editorial prin contract – ProTV, Antena 1, Realitatea, MTV, Antena 3

814-153221-450interior.jpg

Ştiri editoriale nemarcate publicitar difuzate în perioada 1-4 mai

76 ştiri despre 2 Mai
30 de ştiri despre Ridzi
14 ştiri despre Ridzi şi EBA

„Dacă ar fi numai ştirile de la televiziuni şi tot ar trebui să ne gîndim că evenimentele au meritat”.
Monica Iacob-Ridzi

Această declaraţie arată scopul ultim, care a ajuns să nu mai fie nici măcar camuflat, al cheltuielilor de minimum 630.000 de euro operate de MTS pentru două zile. Paranteză. Ieri, Monica Iacob-Ridzi a admis că „mai e ceva ce s-a cheltuit, dar sume foarte mici, la nivelul judeţelor”. GSP estimează la cel puţin încă 120.000 de euro costurile suportate direct  de judeţe. În acest caz, totalul urcă la 750.000 de euro.

Guvernul împotriva legii
Sîntem în faţa primului caz în care Guvernul României recunoaşte, printr-un ministru al său în conferinţă de presă şi, mai important, prin contracte semnate, că  a cumpărat publicitate mascată şi că a încălcat o lege, cea a audiovizualului, şi ordonanţele guvernelor României date de-a lungul anilor, inclusiv pe cea a sa din 2008.

Art. 6, punctul 3
Sînt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine

Cu bani, MTS a dictat, practic, o parte a agendei de ştiri a televiziunilor, împotriva normelor europene, împotriva legii şi împotriva propriilor ordonanţe

Art. 29, punctul 3
Comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sînt interzise.

Încă din contract, se precizează că unele materiale vor fi publicitare, dar altele vor fi aparent ştiri sau reportaje curate, de fapt costuri la capitolul „Asigurarea Notorietăţii Evenimentului”.

Telespectatorii au crezut că urmăresc ştiri, interviuri, reportaje sau prezenţe în studio alese în mod liber de redacţii şi, de fapt, au urmărit publicitate plătită, nemarcată!

Final de minciună
„Priviţi cîte ştiri au apărut la televizor”, aproape că striga ieri Monica Iacob-Ridzi. Acea frază împreună cu documentele oficiale au marcat momentul în care în România s-a aflat ceea ce se ştia de mult: guvernul şi politicienii îşi cumpără expunerea pe banii cetăţenilor.

CHEMATĂ LA PARLAMENT
O parte dintre membrii Comisiei parlamentare pentru învățămînt, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților doresc să o cheme pe Monica Iacob-Ridzi să dea explicații despre modul cum MTS a cheltuit banii cu evenimentele din 2 Mai. “La prima ședință va fi propusă audierea ministrului tineretului și sportului”, a declarat un deputat.

„S-a încălcat legea de mai multe ori”

„Nu poţi cumpăra timpi în programele de ştiri”, susţine Ioana Avădanii, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent

– Doamna Avădanii, MTS a semnat un contract cu o firmă prin care aceasta se obligă, printre altele, să asigure notorietate evenimentelor?
– Da…

– E vorba de evenimentele legate de Ziua Tineretului de la Costineşti. Firma angajată de minister a primit 300.000 lei pentru a asigura notorietate acţiunii: adică intervenţii TV în timpul unor emisiuni, precum şi în programele de ştiri.
– Materialele au fost marcate cu semnul publicităţii?

– Nu.
– Atunci s-a încălcat Legea audiovizualului de mai multe ori. Este interzisă sponsorizarea programelor de ştiri în parte sau total şi sînt înterzise materialele sau ştirile publicitare fără să fie marcate cu semnul P. Practic, s-au cumpărat timpi la ştiri şi s-au difuzat materiale publicitare nemarcate. Dar şi televiziunile au greşit.

Ridzi & EBA TV

Ministrul Tineretului şi Sportului apare în 40% dintre ştirile care prezintă evenimentele de Ziua Tineretului. EBA în 20%.

Monitorizarea jurnalelor de ştiri din perioada 1-4 mai arată faptul că eveminentele MTS din Bucureşti şi Costineşti au fost promovate intens de posturile centrale.

Dintr-un total de 76 de ştiri în care se prezintă aceste acţiuni, şefa MTS, Monica Iacob-Ridzi, apare cu intervenţii în 30 dintre acestea.

De asemenea, europarlamentarul Elena Băsescu, invitata doamnei Ridzi la concetul de pe malul mării, apare în 14 ştiri.

„Voltaj e formaţia mea de suflet. Primul videoclip pentru ei l-am filmat”, spune Elena Băsescu şi la ştirile Antenei 1, din 3 mai, ora 07:00.

Aceeaşi declaraţie apare şi în jurnalul ProTV, din aceeaşi zi, la ora 08:00.

Ştirile apar la jurnalele de pe Realitatea TV, Antena 3, Antena 1, ProTV, MTV, Prima TV, Naţional TV, TVR 1, TVR 2 şi N24, doar primele cinci dintre acestea fiind indicate în documentele MTS cum că ar urma să primească bani pentru promovarea acţiunilor de Ziua Tineretului.

Comentarii (122)Adaugă comentariu

ionutangel  •  19 iunie 2009, 16:30

o idee buna sa organizam o actiune de protest ,dar nu din fotolii postand tot feluri de comentarii pe diverse situri ,ideea e sa iesim in strada sa protestam sa vada ca opinia publica nu este doar formala si indiferenta ,trebuie sa ne implicam mai mult in chimbarea tarii in care locuim ….ps: opritiva o secunda si uitativa in jur in afara de sectorul privat care abia se taraie nu avem nimic totul este distrus ,daca mai continuam si nu luam atitudine vom ajunge in spatele unor tarii ca somalia ca nivel de trai si infrastructura

claudiu  •  19 iunie 2009, 16:32

vorbiti de alte orase …trimiteti si faceti un reportaj in valea jiului sa vedeti pe aici foame …mergeti pe la lokurile de munca si o sa vedeti ca 80 la suta castiga 480 de lei in mana …ca din salariul minim iti mai ia de mai ramai cu 480 de lei …si ptr aia unii lucreaza ore suplimentare cu nemniluita ..daca mergi la fortele de munca sa trimita control ii anunta din timp pe paduchii aia de patroni …..trimiteti si va voi fi ghid aici in valea jiului …facem o camera ascunsa …sa vedeti ce se intampla pe aici ..sa vedeti unde suntem in anul 2009

claudiu  •  19 iunie 2009, 16:53

hai spunetimi ce cai trebuie sa urmez sa renunt la cetatenia asta **

mariusab  •  19 iunie 2009, 17:23

Da’ niste ani de inchisoare nu se pot cere pentru Ridzi ?

mariusab  •  19 iunie 2009, 17:25

Da’ niste ani de inchisoare nu se pot cere pentru Ridzi ?
Ca acum sunt si probe. Ca numai demisie…

Mihaela Calota  •  19 iunie 2009, 17:29

Nu am auzit nicaieri totusi despre faptul ca marile trusturi de stiri au vandut stiri…. Nu exista corupt fara corupatori.
As vrea sa vad macar undeva scris negru pe alb in toata presa care a sarit sa impuste stirea facuta de altii ca au dat afara un angajat sau ca macar regreta vanzarea stirilor.
Stirea asta e la fel de negativa pentru presa ca si pt politicieni.Practic demonstreaza complicitatea dintre cele 2 puteri.

bogdan  •  19 iunie 2009, 18:59

face parte din oamenii destepti care trebuie sa isi plateasca partidul pentru faptul ca au ajuns acolo! apropo s-a sesizat parchetul pentru aceste fapte. normal ca nu deoarece sint aserviti politic.

sandulescu minodora  •  19 iunie 2009, 19:21

hello

veniti si la petrosanim unde este primar sotul doamnei RIDZI- sa vedeti
spectacole….pe banii publici…tot de ziua
tineretului, tot cu participarea lui EBA, tot 1 miliard lei

dar pe banii primariei…….
felicitari domnule TOLONTAN

TRAIAN MIRON  •  19 iunie 2009, 19:26

SA VENITI IN VALEA JIULUI SA VEDETI SPECTACOLE
AICI A FACUT ANTRENAMENT MONICA RIDZI
SOTUL ESTE PRIMAR
SPECTACOLE DE MILIARDE LEI CA LA MOSIE
NIMENI NU POATE SPUNE NIMIC
EI SUNT LA PUTERE
AU CISTIGAT ALEGERILE
SI FAC CE VOR, ASTA ESTE IN ROMANIA
DL TOLONTAN COLABORATI SI CU TELEVIZIUNILE LOCALE DIN VALEA JIULUI

eugen  •  19 iunie 2009, 19:36

mda…si parintele boc va trebuie sa isi pedepseasca fetita(desi in adancul
sufletului i se rupe de prostiile ei)…greseala este
insa a noastra…pt ca noi i-am votat..sau nu i-am votat pt ca a fost mai
comod sa stam acasa sau sa-i pedepsim prin neprezentare.
romanul isi face de regula singur rau…si apoi se scarpina, suporta, si
se plange…
pt generatia actuala de politicieni le-ar fi bun un singur exercitiu…
sa ramana singuri in romania pt cateva luni…toata lumea care isi aduce
contributia la veniturile acestei tari sa isi ia liber, sa plece cu totii
pt interval din tara asta…in jocul asta ce ar urma…cei de pe ecran
s-ar manca intre ei?…as pastra doar primele doua linii de politicieni…cei
de la nivel central si primul rand din organizatiile judetene..si binenteles
…toate tv-urile inchise…si nici o posibilitate de mana intinsa..doar pe
fortele proprii…

C++  •  19 iunie 2009, 21:19

Bravo Tolo, esti tare, respect pentru caracter, in sfarsit se dovedeste mizeria din televiziuni.

ucj  •  19 iunie 2009, 23:41

@ claudius , daca tot vrei sa scapi de cetatenie , iti spun eu calea cea mai scurta si sigura , dute la cea mai apropiata cale ferata , aseazate intre sine , si asteapta , 1 min , 5 , 10 maxim o ora , si ai scapat ,…

md  •  20 iunie 2009, 0:17

„MTS a cumpărat conţinut editorial prin contract – ProTV, Antena 1,
Realitatea, MTV, Antena 3”
Nu specificati insa citatul de mai sus inseamna ca si media este
implicata pina la gat in „biznis” prin faptul ca a acceptat banii
sau asta nu a contravenit cu deontologia profesionala.
Ceea ce prezentati e doar un flash back al comenzilor politice din
ultimii 20 de ani.
Cineva a tradat 🙂

in  •  20 iunie 2009, 13:55

Cei din Valea Jiului care solicitâ acum sprijinul televiziunilor si-si plang sârâcia uita câ nu cu multa vreme în urmâ bâteau, torturau si ucideau pe cei ce, în Piata Universitâtii, luptau în felul lor la apârarea fragilei democratii, deci si a viitorului minerilor tortionari. Nu aveti decât sâ reeditati o mineriadâ “adevâratâ” si sâ faceti acelasi lucru cu cei cârora le-ati pupat mâinile pline de sângele celor de la revolutie. Poate în acest fel veti reusi a face uitat un eveniment din trecutul recent atât de rusinos si cu dramatice consecinte pentru toti românii.

igi  •  21 iunie 2009, 9:39

ar trebui controlati toti ministrii. ce fac cu banii ca nu se vede nimic in urma lor. cand o sa faca vreun mafiot din parlament parnaie atunci voi fi mandru ca sunt roman. pana atunci ….daca se declanseaza un razboi ma declar inapt pt ca nu vreau sa fiu erou intr o tara de *****

alin  •  21 iunie 2009, 22:18

ar fi interesant domnule Tolontan sa aflam si ce spun televiziunile incriminate despre aceste contracte.vor recunoaste oare ca au incalcat legea pentru a fi pe placul puterii actuale din Romania?

Catalin V, 27  •  22 iunie 2009, 17:19

Sa va reamintesc eu care-i realitatea in Romania?! Serialul de mega-succes
„Carmelita”, care trebuie sa inceapa, ce zice Becalli despre tragerea la sorti in EuroLiga, stirile de
la ora 5, drama prin care trece elevul porno de la OTV, etc. Priviti
audientele facute de aceste „evenimente” si spuneti-mi ce sanse sunt ca noi,
ca popor sa ne schimbam soarta. Pentru noi nici versurile imnului nu mai au ecou in mintile noatre. Oricum nu cred ca multe persoane din tara asta stiu multe dintre aceste versuri.

justitiar  •  22 iunie 2009, 23:01

Daca cineva imi spune ca in 1989 s-a intamlat in tara asta o revolutie
inseamna ca a luat-o razna.Ceea ce se intampla astazi sunt fenomene care ne amintesc de vremuri nu demult apuse.Basescu și PD-L fac politica neocomunismului, mult mai agresiv, mai arogant,fara pic de bunul simt. Parca suntem o tara de …tampiti, ca tot zicea Basescu ca scoala scoate tampiti.

super_green_frog  •  3 iulie 2009, 15:34

Publicati numele corecte ale firmelor prin care s-au rulat banii pentru a putea fi verificate la Registrul Comertului.
De exemplu firma Artisan Conulting, are cod CAEN 7022- Activitati de consultanta pentru afaceri si management. Are ca asociati si administratori pe Nica-Udangiu George_Razvan (nascut 04.10.1965-Bucuresti), pe Georgescu Marian (04.10.1965 – Bucuresti) si Iacobescu Bogdan (16.06.1974 nascut Gaiesti-Dambovita). Nr. ireg. Reg. Com J40/6434/2006 CIF 185943349.
Celelalte firme ca Video Smart nu figureaza la Registru. E firma fantoma sau functioneaza ilegal. Publicati denumirea corecta a firmelor.

sachir bunian  •  4 iulie 2009, 17:59

sa sper ca adevarul va iesi la luuumina?felicitari d-le tolontal.sa nu schimbati macazul cand se va ,,debloca” o suma frumusica de bani de la ….ce sa faca si ministri pdl-isti?isi cumpara cu banii nostri „activitati,evenimente” si ni le da drept evenimente-noi telespectatorii,contribuabili le „inghitim”?in nici un caz. la ce sa te astepti de la sustinatoarea-prietena ebei? cine se aseamana se aduna,nu?ce fel de oameni promoveaza basescu?ati vazut,nu a trebuit sa asteptam prea mult.inca vom avea surprize de „prostie omeneasca”,abia e inceputul,aveti rabdare si urmariti la tv.”performantele” oamenilor din anturajul familiei preziedentiale(mai ales sustinatorii ebei)

ela  •  7 iulie 2009, 14:03

buna ziua! cred ca doamna ridzi trebuie sa fie demisa, nu sa isi dea ea demisia si sa fie anchetata, cred ca normal ar fi sa existe si o pedeapsa cu inchisoarea, dar toate astea oriunde, dar nu in tara noastra. e clar ca este ocrotita de presedinte, prim ministru si de dra „succesuri”- euro parlamentar. daca acest caz era in franta, de ex, acolo lumea se revolta si se luau masuri. de ce in alte tari cetatenii isi apara drepturile, convingerile, nu se lasa mintiti sau nedreptatiti? cum de in romania ne culcam pe o ureche si gata? de ce lipseste simtul civic? ce pretentie sa am de la un popor care are ca principale activitati mancatul de seminte pe strada, mersul in slapi si maieu sau scuipatul pe jos? din pacate cei ca ei sunt mai multi ca cei ca mine, asa ca in mod sigur ei au conducatorii pe care ii merita. dar eu?

Cutia Pandorei – Narcisa Iorga – despre audiovizual  •  17 februarie 2015, 18:39

[…] captură este de pe blogul lui Cătălin […]

Comentează