CNA a decis: Ridzi a cumpărat publicitate electorală!

Acum cîteva minute, CNA a votat cu unanimitate de voturi sancţionarea televiziunilor care au difuzat clipul de 2 Mai al MTS, considerîndu-l publicitate electorală interzisă conform Articolul 155 din Codul CNA, punctul 2: „Publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.  Prin această decizie, asistăm la momentul în care prima autoritate publică, în acest caz CNA, care apără drepturile publicului în audiovizual, vine şi confirmă o faţetă a dezvăluirilor Gazetei. Practic, Monica Iacob-Ridzi şi-a făcut publicitate politică personală cu bani publici, prin producerea şi difuzarea acestui spot. Plătit de MTS, şi rulînd pe mai multe televiziuni, acesta era teoretic spot de promovare a acţiunii de 2 Mai, dar este considerat de CNA clip publicitar care o promovează pe ministrul Ridzi.

marți, 23 iunie 2009, 1:57

Acum cîteva minute, CNA a votat cu unanimitate de voturi sancţionarea televiziunilor care au difuzat clipul de 2 Mai al MTS, considerîndu-l publicitate electorală interzisă conform Articolul 155 din Codul CNA, punctul 2: „Publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.  Prin această decizie, asistăm la momentul în care prima autoritate publică, în acest caz CNA, care apără drepturile publicului în audiovizual, vine şi confirmă o faţetă a dezvăluirilor Gazetei. Practic, Monica Iacob-Ridzi şi-a făcut publicitate politică personală cu bani publici, prin producerea şi difuzarea acestui spot. Plătit de MTS, şi rulînd pe mai multe televiziuni, acesta era teoretic spot de promovare a acţiunii de 2 Mai, dar este considerat de CNA clip publicitar care o promovează pe ministrul Ridzi.

Aici spotul realizat de Happy Fish, cu melodia lui Florin Chilian:

Despre decizia CNA a scris şi Pagina de Media. Voi reveni.

Comentarii (45)Adaugă comentariu

kanuta  •  23 iunie 2009, 14:05

Va propun spre studiu inca 2 cazuri:
1. cheltuirea de catre primariile marilor orase a aproximativ 300 de mil de euro pentru organizarea petrecerilor de Revelion;
2. costurile marilor recorduri stabilite de Primaria Capitalei in 2008.

Unuplusnoua  •  23 iunie 2009, 14:06

Toate dezvalurile acestea se refera la evenimente de la inceputul lui mai.
Alegerile au avut loc la inceput de iunie.
Era si mai interesant acest demers jurnalistic, transformat in ancheta,
undeva pana in alegeri. Atunci mai vedeam ce facea EBA!

Cătălin Tolontan  •  23 iunie 2009, 14:09

Unuplusnoua : o astfel de ancheta dureaza mult. Multi oameni, lucreaza saptamini la rind pentru ea. Oricum, ea a aparut la aproximativ o luna din momentul in care MTS a facut receptia evenimentului. Un timp de reactie destul de bun.

ovidiu  •  23 iunie 2009, 14:14

sa plateasca si monica iacob ridzi
sa o demita boc sau sa isi dea singura demisia dasi nu cred ca are onoarea sa o faca
va rog sa continuati cu astfel de anchete ca sigur o sa mai fie marsavii din
astea .
complexul de la piatra arsa nu am mai auzit nimic de el
strandul tineretului
etc

politehnica timisoara  •  23 iunie 2009, 14:14

nu fura statul uraste concurenta!da,o sa spuna acum ca totul o fost legal,pai asa fura ei,legal.incredibil,600 si ceva de mii de euro cheltuiti in doua zile si am inteles ca sunt multe federatii sportive de stat care nu au bugetul asta pe an.demisia,demisia,demisia,demisia!nu au astia demnitate si onoare daca aveau nu furau banii contribuabililor.fura astia bani la greu.

nd  •  23 iunie 2009, 14:17

Nu se poate fara publicitatea asta peste articol ? Nu pot sa-ti citesc comentariile tale, dl. Tolo. Revenind la problema, miram-as sa pateasca fiinta asta ceva. Fiind la mijloc Base, va pati si ea ce a patit Base cu flota. Eu cred ca in Romania numai o revolutie, care sa curme toate relele din radacina, ne mai scapa de la pierzanie.

iulian1923  •  23 iunie 2009, 14:17

Tolo, felicitari pentru aceasta ancheta…au inceput sa apara si rezultele
oficiale ale acestui demers initiat de Gsp. Sper sa o vedem data afara din
viata politica pe aceasta ministra de 2 lei. Mult succes si la mai mare.
Vocile voastre sper sa aiba un ecou si mai mare decat cel inregistrat in
aceste momente. Mysportul e alaturi de voi 😀 http://blog.mysport.ro/iulian1923/2009/06/22/suntem-prea-mici-pentru-a-ne-lupta-cu-sistemul/#comments

mihai  •  23 iunie 2009, 14:18

despre EBA nimic, nimic? aparea in 14 „stiri”, parca…

parpandel  •  23 iunie 2009, 14:18

sunt curios acum ce va mai „preciza” ministrul Monica Iacob Ridzi…
deja sunt eu satul de vrajeala ei ieftina…
a spus bine Adrian Paunescu la realitatea Tv…
este o tzatza…
PDL va pierde alegerile…si revin la ce spuneam intr-un comentariu anterior…
Monica…te joci cu focu` :)…
bafta

ockiu  •  23 iunie 2009, 14:19

asa SI?
si-a facut reclama pe bani publici – ce sanctiune a primit pentru aceasta „contraventie”?
va fi demisa? si chiar daca … banii s-au dussssss acolo unde trebuie – nu`i pune nimeni inapoi..

si atunci oare de ce credeti ca cel care va veni in locul doamnei ministru nu va face acelasi lucru?!

eu  •  23 iunie 2009, 14:29

bai voi va legati de chestii aiurea, nu mi se pare ca este publicitate politica si nu cred ca asta e problema; problema adevarata este ca a cheltuit foarte multi bani pe acele eveninimente cpe care putea cheltui mult mai putin, de ce s-a realizat prin cele 2 firme doar ce au gost infiintate, etc

Andrei  •  23 iunie 2009, 14:31

Și totuși, de ce nu au reacționat televiziunile de la semnarea contractelor?
Au preferat să se mânjească cu bani publici. Iar acum, ca să îndrepte
oarecum situația, cei de la Realitatea, ca niște adevărați războinici ce sunt,
o dezfințează pe Ridzi. De ce nu au început să urle în momentul în care au
semnat contractele?
În plus. Din tăcerea inițială a televiziunilor, ce să înțegem? Că se practică
frecvent acest fel de contracte?
Atunci de ce tocmai acesta a fost făcut public? Și cine anume a dat scânteia?

Blizz  •  23 iunie 2009, 14:34

Realitatea e ca prea putin conteaza ilegalitatea actiunilor ministrului. Nu-mi fac iluzii ca cineva va raspunde penal pentru faptele comise.

Ceea ce este imbucurator (cel putin pentru mine) este ca PDL-ul intarzie sa actioneze. In esenta, conteaza imaginea politicienilor in ochii publici, iar in momentul in care PDL-ul nu reactioneaza la ceva ce sfideaza in mod cras bunul simt (indiferent daca sfideaza sau nu legea), inseamna ca-si spulbera si bruma de buna credinta de care mai beneficiau in ochii alegatorilor. Ceea ce nu poate fi rau.

In orice razboi, un sacrificiu personal pentru o victorie colectiva este apreciat. Daca ministra nu a deminisionat/a fost demisa, ori este/sunt prea lasi pentru asta, ori Romania a ajuns in ultimul stadiu de metastaza politica, si PDL-ul (de fapt, cam toate partidele) isi inchipuie ca orice ar face, nu trebuie sa dea socoteala, pt ca ei sunt sefii. Si, atunci, depinde doar de noi sa le aratam ca NU ESTE ASA.

dramoleta  •  23 iunie 2009, 14:34

Inca o dovada in plus a celor afirmate de voi.
E un pas important.

offtopic
reclama aia „cartela cosmote” e oribila :)))
m-am speriat cand mi-a aparut in fata ochilor 😆

dana  •  23 iunie 2009, 14:36

parca am inteles ca CNA a decis altceva: ca e greu de demonstrat ca s a si platit pt acele reportaje, si ca a sanctionat tv-urile pt ca au difuzat reportajele in afara timpului legal de campanii politice. adica… din treaba asta eu inteleg ca scapa ridzi mai usor!

alk  •  23 iunie 2009, 14:47

O informare corecta nu strica:
Concluzie previzibilă astăzi, la Consiliul Naţional al Audiovizualului pe tema MTS: Este ilegală orice ingerinţă în politica editorială a posturilor, cumpărarea de ştiri este interzisă, dar nu se poate dovedi că ştirile despre Ministerul Tineretului au fost plătite.”

Jerome  •  23 iunie 2009, 14:47

Stimate domnule Tolontan.
Sper ca nu va supar daca va spun ca pana acum nu ati facut absolut nimic.
Dumneavoasta ( inclusiv echipa GSP) ati dovedit hotiile si lipsa
de bun simt a doamnei Ridzi.
Atat si nimic mai mult.
Chiar credeti ca vom avea si o finalitate ?

PussyCat  •  23 iunie 2009, 14:52

asteptam sa-si dea demisia !

georgy  •  23 iunie 2009, 15:01

deci de fapt vina nu este a ministrului ci a televiziunilor care au difuzat spoturile, deoarece ele au fost sanctionate. de o vina a fost absolvita..

Observator  •  23 iunie 2009, 15:03

Va salut !!!
Urmaresc aceasta ancheta jurnalistica a voastra,felicit inaltul profesionalism acordat acestei,
munci,ma simt umilit ca „om” cetatean a tarii-Romania-,desantarea,abuzul cras,minciuna,aroganta politica,nepasarea totala in a lua decizii in fata unor evidente greseli,asta ma asteapta in continuare.
Nu cred ca se va intampla ceva cand un premier zice-derbedeul dracului,un presedinte zice – scoala ..scoate numai „tampiti” el este singurul ce a facut scoala in alta parte,un ministru zice -nu ma intereseaza cum cheltuesc,va spun iar – ma simt umilit –
Speranta mea ,daca mai pot spune ,ramane ca la alegerile di iarna sa incepem curatenia….. de cap vine imputiciunea !!!
Va felicit SINCER ,am stiut ca presa este un aliat al meu,va multumesc !!!
Poate si presa politica va urma demersurile voastre,ori acolo altfel se lucreaza -Putere / Opozitie-si bani,multi bani ce vin din buget-ul tarii !!!,exemplul a fost dat .

politehnica timisoara  •  23 iunie 2009, 15:05

ce demisie?la puscarie,de fapt nu ca si acolo tre sa dam bani sa o intretinem.or ajuns ciorditorii astia la ciolan,eu ma bucur ca n-am mai votat de la prezidentiale si nici nu mai votez ca sa ii imbogatesc pe hotii astia.

Un domn  •  23 iunie 2009, 15:10

Buna ziua
Domnule Tolontan, va felicit pentru ancheta intreprinsa. V-as sugera, daca doriti sa incercati sa vedeti putin si ce se intampla cu banii alocati taberelor sociale. Pentru acest an MTS, a alocat un buget pentru trimiterea in taberele sociale a copiilor proveniti din familii defavorizate. Acest numar de copii se ridica la aproximativ 8000. Ca si in anii trecuti, selectia copiilor se face pe diverse criterii politice si mai exact

Bogdan  •  23 iunie 2009, 15:14

Din ce citesc ca a decis CNA-ul, decizia e doar ca s-a facut publicitate electorala in cadrul stirilior in perioada care nu e inclusa in campania electorala dar CNA-ul nu poate demonstra daca s-a si platit efectiv catre televiziuni.
Singurii care pot ajuta in cazul asta (dar numai daca vor muschii lor) este DNA-ul , ei pot controla actele firmelor de publicitate si sa vada cum au fost cheltuiti banii incasati de la MTS, dar trebuie sa o faca repede ca astia pot modifica contractile existente intre Mark , Artisan si televiziuni si sa scrie altceva in contracte decat ce a fost efectiv.
Acum sunt chiar curios daca DNA-ul care s-a sesizat la Chiuariu se mai sesizeaza si aici si saca isi fac datoria.

Sper pentru binele Romaniei ca toata lumea sa incerce macar sa isi faca treaba

Bluarto » CNA:”Monica Iacob-Ridzi şi-a făcut reclamă pe banii publici!”  •  23 iunie 2009, 15:17

[…] şi bloggerul Cătălin Tolontan a anunţat pe blogul personal decizia CNA de a sancţiona televiziunile ce au difuzat clipul de 2 Mai al MTS. […]

alex_  •  23 iunie 2009, 15:17

Catalin, mult mai onesta ar fi fost toata investigatia voastra daca ar fi ramas in cercul reporterilor gsp. Asa, endorsata de „jurnalisti” precum Nistorescu si Ciutacu…

mircea tot eu  •  23 iunie 2009, 15:22

dupa ce ca m-ati cenzurat odata intrebandu-va care e componenta politica a CNA-lui acuma stau si ma intreb daca doamna ridzi e in componenta administrativa a vreunei televiziuni,fiindca vina le apartine televiziunilor pentru publicarea acestor clipuri mai mult sau putin electorale.
daca televiziunile au luat bani CNA sa le amendeze cu dublul sumelor incasate de la minister.asa ca sa respecte si ele legea electorala a romaniei.

mil  •  23 iunie 2009, 15:24

Asteptam degeaba demisia…ne ameninta ca ne mai ne da si in judecata si ne cere demisiile
Dmisia presupune simtul ridicolului, al perceptiei unei greseli si a absurdului, darDe unde nu e nici Dumnezeu nu cere!

Decizia CNA e echivoca…banii au fost platiti, stirile s-au dat…dar nu exista cauzalitate domnule, ca nu exista contract intre artisan si Pro…daca nu exista contract intre firma agreata de MTS si MTV, si firma care a ridicat scena a fost paltita de MTV, asta inseamna pe sleau s-au platit bani negrii la televiziuni…ar trebui sesizata garda financiara. Cu banii de la stat se face evaziune fiscala…Pogea ce pazeste?

Sibian  •  23 iunie 2009, 15:35

In Sibiu, pe Stadionul Municipal aflat in administrarea Primariei Sibiu nu se mai organizeaza activitati sportive ci concerte pe zeci de mii de euro finantari nerambursabile din banii publici acordati catre organizatori. Organizator care pune, culmea, preturi de peste 100 de RON/bilet. O parte din bani se duc catre cel care-i imparte. Toata lumea-i multumita. C-asa-i la noi. Asa se fura banii publici, asa se folosesc bazele sportive din Sibiu si de peste tot din Romania. GSP daca-ti pasa de sport cu adevarat intereseaza-te si de astfel de aspecte ca cel legat de Stadionul Municipal Sibiu pe care odinioara se juca Romania – Italia (ce vremuri) si acum se fac afaceri cu bani publici.

D. Zamagitu  •  23 iunie 2009, 15:43

Eu nu pot sa inteleg in nici un chip de ce prima reactie a presei in
astfel de cazuri este sa ceara demisia.

Daca angajezi un zugrav si ala iti fura bani din casa, ii ceri demisia sau
banii inapoi ?

O decizie “prin compensare” a CNA: MTS a cumparat reclama electorala | – Relatii Publice si comunicare online  •  23 iunie 2009, 15:44

[…] de alta parte, campania “Go, Ridzi!” are acum si un videoclip. Unul, cred eu, foarte interesant si de postat de toti cei care vor sa se alature […]

maniosu  •  23 iunie 2009, 15:46

stie careva ca Iacob-Ridzi nu are nici o facultate facuta la stat? (adica pe bune)
cum o fi ajuns asta in conducerea tarii!!!! ca doar nu crede careva ca poate fi ceva de capul cuiva care nu e in stare sa faca o facultate la sta

reew  •  23 iunie 2009, 15:46

Din pacate nu mai exista rusine in tara noastra.

marcel  •  23 iunie 2009, 15:48

tolo, ce să mai zic? doar un sincer: bravo!
cînd începem demolarea ministresei „conf.univ.dr.” nutzy udrea ?

ps_
întrebare:
dacă EBa este unitatea de măsură a prostiei, minţişoarele ministreselor
udrea şi ridzi-pitzi se măsoară în mili-, în micro- sau în
nanoEBa?
răspuns:
se măsoară după caz. uneori, kilo-, giga- şi chiar terraEBa se pot dovedi
„neîncăpătoare”…

maia  •  23 iunie 2009, 15:48

domnule tolontan,
ce veti face in situatia in care investigatia admirabila pe care gsp a facut-o nu va avea succesul scontat? monica ridzi nu va demisiona, asta e limpede. si, din cate vad eu, are un “spate” cat palatul cotroceni (asemeni elenei udrea) si nici nu va fi demisa. cu atat mai mult cu cat pdl-ul a facut deja zid in jurul ministeresei si incepe sa perceapa aceasta campanie drept batalia partidului cu presa. sunt orgoliile lor in joc, plus o gramada de interese, si nu cred ca au de gand sa piarda. si atunci ma intreb: cum veti actiona in acest de nedorit caz in care ridzi ramane la conducerea mts?

Monica Iacob-Ridzi a cumparat publicitate electorala | ROMANIA INEDIT  •  23 iunie 2009, 15:51

[…] CNA a votat cu unanimitate de voturi ca Monica Iacob-Ridzi a cumparat publicitate electorala si a decis sanctionarea televiziunilor care au difuzat clipul de 2 Mai al MTS, considerîndu-l […]

jaop  •  23 iunie 2009, 15:52

fratilor tot degeaba ,in cel mai rau caz nu va mai fi ministru dar va fi bagata in alte ramuri , fiti siguri de asta nu va mai fura aici , va fura dincolo. nu va mai fura ea, va fura altul. sa fiti siguri de asta. e nevoie de ceva la o scara mai mare sa se schimbe ceva in tara asta . e pacat de noi

Cătălin Tolontan  •  23 iunie 2009, 16:04

bogdan: publicitatea a fost platita de catre mts

Blog de “analist politic”» Arhivă blog » O decizie CNA  •  23 iunie 2009, 16:05

[…] Tolo spune că CNA a decis că unele televiziuni trebuie amendate fiindcă au difuzat publicitate […]

Bogdan  •  23 iunie 2009, 16:37

publicitatea a fost platita de catre mts

Problema e ca nu a fost platita direct de MTS televiziunilor, ca ar fi fost usor de demonstrat, ci prin intermediul firmelor de publicitate, ceea ce fara un control direct la cele doua firme nu se poate demonstra

Moto2008  •  23 iunie 2009, 16:37

Demisia nu e suficienta, trebuie anchetata, judecata si bagata la mititica, oamenii de rand asa patesc daca fura si o paine …
CNA ar trebui sa arda si televiziunile care au inclacat legea prin difuzarea de stiri platite, sa le ia de 10 ori cit au primit – mai ales ca acum e public cit au primit. Sa vedem data viitoare ma dau astfel de stiri ? cred ca nu …

Bogdan  •  23 iunie 2009, 16:48

Tolo, dar nu vad asa ceva in texte ! Onisei spune ca nu se gaseste legatura intre firmele intermediare, si acele „stiri”. Avocatii televiziunilor afirma ca au fost propriile lor decizii editoriale

Cătălin Tolontan  •  23 iunie 2009, 17:05

bogdan: nu e vorba de stiri, au fost sancionati cu avertisment pentru spot

iQ666  •  23 iunie 2009, 22:09

tolo, anketa asta de la ce a pornit? a fost un pont dat de cineva
sau v-a mirosit voua ceva?

Stiri de ultima ora si ziare online din Romaina » Decizia CNA in "cazul Ritzi": MTS a cumparat publicitate electorala ilegala  •  24 iunie 2009, 12:46

[…] alaturi de europarlamentarul Elena Basescu, fiica cea mica a presedintelui Basescu, noteaza Catalin Tolontan si Petrisor Obae. "Acum citeva minute, CNA a votat cu unanimitate de voturi sanctionarea […]

Cutia Pandorei – Narcisa Iorga – despre audiovizual  •  30 mai 2014, 21:29

[…] S-a înșelat. A fost unanimitate de voturi. Cătălin Tolontan anunța victorios rezultatul pe propriul blog . Decizia a fost luată, votantul de serviciu s-a retras acasă, iar CNA și-a continuat ședința. […]

Comentează