Reportaj la CNA

Cum s-a votat că Monica Ridzi a cheltuit bani publici din MTS pe propria imagine

marți, 23 iunie 2009, 3:43

Cum s-a votat că Monica Ridzi a cheltuit bani publici din MTS pe propria imagine

A început la 10:15 dimineaţa, „dar ar fi trebuit să înceapă mai devreme, poate cu cîţiva ani”, spune Dan Grigore.
Oamenii din CNA stau în jurul mesei elipsoidale. Au rang de secretar de stat, au fost numiţi de parlament, trădează polarizarea politică de acolo, apară interesele publicului şi încearcă să răspundă la întrebarea gsp: „Este legal ca MTS că cumpere ştiri şi reportaje pe televiziuni, nemarcate cu publicitate?”. Cîteva cuvinte şi o mare încordare.Sute de ştiri pe crawl!
Se citeşte monitorizarea ştirilor. „Pe crawl, la Antena 3, au fost difuzate 66 de ştiri cu MTS pe 1 mai şi 67 pe 2 mai”. În baza ecranului, ca să fie clar.

„Şi Realitatea?”, se aude din colţul unde stau jurnaliştii şi publicul. „Pe 1 mai nu avem monitorizarea, iar pe 2 mai Realitatea a difuzat 33 de ştiri pe crawl”.

Curg imaginile
Încep să fie difuzate ştirile de la televiziuni despre 2 Mai. Cei din CNA au displayuri în faţă, publicul şi presa văd pe un ecran de proiector. Indiferent de rezoluţie, sunetul e acelaşi şi impresia e aceeaşi. Apar Ridzi, Elena Băsescu, dar şi cîţiva participanţi. „Ce entuziaşti sînt!”, observă Dan Grigore.

Curg alte ştiri, pe Antena 1, ProTV şi Realitatea. Ai o senzaţie de COPY PASTE. Avocatul de la Realitatea zîmbeşte şi el.
O emisiune de la Antena 3 sparge monotonia alegorică. Ciuvică o contrează pe Ridzi.

Din Irak şi pînă azi…
„De la invazia în Irak cred că n-au mai fost furnizate atîtea ştiri despre un eveniment”, oftează Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

„Din punct de vedere jurnalistic n-am văzut ceva aşa de greţos şi slugarnic în ultimii ani”
Christian Mititelu

Televiziunile se apără. „Asta  a fost decizia noastră editorială”, spune Cătălin Popa, directorul de la Realitatea. „Dar apăreţi în contracte. Şi în procesele verbale de recepţie. Firma asta care a vîndut la minister a vorbit în numele vostru? Aţi derulat vreo anchetă internă?”, întreabă Gelu Trandafir.

„Nu avem un astfel de contract, să fie clar! Nici nu puteam avea. Un astfel de contract e o ilegalitate şi o aberaţie. Noi nu vindem ştiri”, răspunde Cătălin Popa. Şi adaugă: „Gîndiţi-vă că noi dezbatem pe ecran cazul de o săptămînă. Am mai fi făcut-o dacă luam bani pentru ştiri? Alţi colegi din televiziuni, care nu sînt aici, tac şi ştiu ei mai bine de ce tac”.

Cinci şi toate cinci
Acelaşi lucru în susţin şi celelalte televiziuni. Sînt cinci care apar în contractul dintre MTS şi interemediari: Antena 1, Antena 3, Realitatea, ProTV şi MTV.

„Ne lipseşte legătura dintre firma intermediară şi televiziuni”, spune Ioan Onisei. Avocaţii televiziunilor confirmă din cap. „Aşa e, numai că dincolo de proceduri, noi trebuie să garantăm dreptul omului de a fi corect informat. Ce vedem noi aici e evident”, revine Dan Grigore.

Contre Iorga – Mititelu
Narcisa Iorga întreabă de ce n-au fost monitorizaţi şi alţi oameni politici care au apărut în ştiri. Pesediştii, de pildă. „Sau de ce nu facem o astfel de discuţie şi pentru 1 Mai, unde s-a întîmplat acelaşi lucru, cu PSD?”. Dan Grigore remarcă: „Am ajuns să vedem la televiziuni că munictorii sînt ai pesedeului şi tinerii ai pedeleului”.
Christian Mititelu o acuză pe Narcisa iorga că încearcă, „cu rea credinţă”, să translateze subiectul şi să blocheze o decizie. „Vă rog nu vorbiţi aşa!”, replică Iorga.

Sinteza lui Popescu
Reprezentantul Prima TV răbufneşte: „Ne facem că nu înţelegem! E atît de simplu ce s-a întîmplat. Noi n-am avut să avem un astfel de contract, dar am fi vrut să avem”.

ProTV spune că, de fapt, „concertul de la Costineşti a fost organizat de noi”. „Şi plătit de MTS?”, întreabă cei din Consiliu, bulversaţi.

Au trecut două ore şi jumătate ore electrice. Răsvan Popescu sintetizează: „Avem o întrebare a unui ziar şi nişte contracte publice. Televiziunile spun că nu au contracte cu firmele intermediare, numai că, la recepţie, MTS a confirmat că a primit ştirile respective. Nu putem sancţiona televziunile, dar nici nu putem lipsi din această dezbatere”.

„E clar ce au promovat”
Se ajunge la vot. Toţi cei din Consiliu au văzut spotul plătit de MTS, care teoretic a promovat evenimentele de 2 Mai. Si a fost platit de MTS, dupa declaratiile televiziunilor. „E clar ce a promovat, de fapt”, se aude o voce de la masă.

„Votăm?”, propune Răsvan Popescu.  Attila Szasz aduce în discuţie articolul 155, care o incriminează pe Monica Ridzi, textul acestuia fiind afişat pe ecrane. „Spotul MTS reprezintă publicitatea politică interzisă pentru un om politic”. Încordarea dispare. Parcă aşteptau momentul.

Momentul cînd au spus ce aveau de spus
Toţi ridică mîinile. Aşteptau momentul să spună asta. Unanimitate, prima în cele trei ore în care politica a plutit pe deasupra acestor oameni, unii foşti jurnalişti, alţii nume în cultură, storşi între preferinţele partinice şi nevoia dureroasă „pentru un nou început”. S-a votat, nimic nu mai poate fi întors. Televiziunile sînt sancţionate cu avertisment. A fost spot politic.

Jurnaliştii îşi înfig degetele în laptopuri. E fără precedent. Practic, prin acest vot, CNA consacră faptul că Monica Iacob-Ridzi a plătit din banii MTS un spot de promovare politică personală. Conform monitorizărilor gsp, clipul a fost difuzat, între 30 aprilie şi 3 mai, de 45 de ori.

„Nici o autoritate publică…”
Consiliul decide să dea o declaraţie ca răspuns la întrebarea gsp. Răsvan Popescu o formulează: „Declarăm că nici o autoritate publică nu are voie să imixtioneze în conţinutul editorial al televiziunilor. Conform Articolului 6 din Legea Audiovizualului. Şi, conform Articolului 87, orice clauze contractuale care încalcă dreptul publicului de a primi informaţii de interes public sînt nule”. „Să amintim şi de responsabilitatea posturilor”, spune Gelu Trandafir. Vor redacta răspunsul după-amiază.

Sînt obosiţi. Iau o pauză de ţigară. „Atît am putut să facem”, spun unii dintre ei, mergînd către toaletă. Acolo, lipseşte aproape jumătate de perete şi vezi colţul Casei Poporului. Lucrurile erau mult mai clare cînd se înălţa monstrul. Democraţia are incertitudinile, fragilităţile şi geamurile ei lipsă. Cea mai bună dintre lumile rele posibile.

Comentarii (71)Adaugă comentariu

dan tm  •  24 iunie 2009, 10:48

go,go,ritzi! bravo domnilor de la cna!dna ce face?go,go,pd-l!!!!!!!

irina  •  24 iunie 2009, 10:54

Domnule Tolontan, explicati-mi si mie, va rog frumos, ca nu pricep, sunt mai toanta. MTS a dat dat bani publici pentru realizarea spotului ala in care „teoretic” spuneti dvs., sunt prezentate actiunile MTS pentru zilele de 1 si 2 mai. Corect? Iar televiziunile au dat acel spot, fara sa incaseze nici un ban de la MTS sau firmele contractate? Adica au facut-o gratis? Numai din dorinta de a prezenta o informatie cu caracter public? Am inteles corect sau nu?

crinul negru  •  24 iunie 2009, 11:14

-S-a marsat pe lipsa de experienta,pe naivitatea(ca sa nu spun prostia ) ei
a fost manipulata, ba a fost anuntati si cei care au ;descopetit ;
-E praf in ochi ,e un mega scandal care sa inchida termopanele lui Nastase
si alte mega misculatii care se fac in timpul lui.
-Este o nada pentru romanii flamanzi.

Blabla  •  24 iunie 2009, 11:53

–apa de ploaie cu 600de mii de euro, cand de 20 ani in tara asta s-au dat tepe la privatizari de de miliarde de euro.Unele se dau si acum la ministerul transporturlor, al econoiei, Turismului, dezvltarii. Astea trebuie investigate.ministerul Turismmul a cheltuit pana acum peste300milioane euro si care is rezultatele??Toata lumea face concediul in strainatate .

Florin  •  24 iunie 2009, 12:52

Am vazut ca si pentru turism s-a facut un „imn” care a costat 10000 de euro. Cam mult pentru o amarata de melodie…Si inca ceva: DNA-ul va disparea atunci cand basescu nu va mai fi presedinte, ca doar el l-a facut pentru a indrepta atentia populatiei spre altii (pentru ca el sa-si poata face treaba..). Mai avem totusi o speranta si ne agatam de ea..

Revista presei despre presă : Reporter Virtual  •  24 iunie 2009, 12:57

[…] Tolo: Reportaj la CNA. Despre cum s-a votat la CNA că Monica Ridzi a cheltuit bani publici din MTS pe propria imagine, aflaţi de pe blogul său. […]

Mircea  •  24 iunie 2009, 13:02

Sunteti penibili. A gresit si trebuie sa plateasca. In pacate si voi faceti
la fel ca si justitia, politia si alte institutii de control. PRINDETI PESTII
MICI. Repet. Sunteti penibili.

daniel v.  •  24 iunie 2009, 13:23

felicitari CNA: dar nu era normal daca tot s-a votat in unanimitate ca tv-urile au incalacat legea, comunicatul cu politicienii in genere (care nu au voie sa se bage in oala stirilor) sa contina si o fraza concreta despre 2 mai; un fel de exemplu de tip ASA NU?

Cătălin Tolontan  •  24 iunie 2009, 13:29

irina : televiziunile au luat bani de la mts. Au recunoscut-o. Si pt k au dat un spot politic intr-o perioada interzisa au fost sanctionate

irina  •  24 iunie 2009, 13:43

Multumesc pentru raspuns.

ralu  •  24 iunie 2009, 14:33

Bine ca CNA da amenzi in aceasta privinta! Promovarea unui eveniment de recreere este considerat campanie mascata si este sanctionat de CNA. Dar CNA-ul nu sanctioneaza toate emisiunile de indobitocire a populatiei. CNA-ul nu sanctioneaza televiziunile si campanile de plimbare a unei mumii prin sat, campanii de indobitocire de genul promovarea vedetelor de genul Roxi manelista, Sexi Brailianca si altele de genul. Bine ca CNA-ul sanctioneaza promovarea unor astfel de evenimente. ***

un simplu cetatean  •  24 iunie 2009, 14:38

eu cred ca discutam de 4 aspecte, ordinea nu conteaza: cel financiar-juridic, ce e cu suma asta,
cum s-au platit banii, cati au fost etc. urmeaza cel moral, pai daca e criza
si trebuie strans cureaua, cum se fac asemenea actiuni cu atata usurinta,
urmeaza cel al disciplinei guvernamentale, pai doamna in cauza a incalcat
solicitarea premierului la solidaritate, cu atat mai mult cu cat premierul
si doamna fac parte din acelasi partid ( aici vine lucrul cel mai haios,
partidul si presedintele pd-lului au considerat actiunea in regula,iar pe de
alta parte premierul trebuia sa o demita pe ministru in cauza pentru ca a
incalcat un principiu al guvernarii si in sfarsit, o chestiunea manageriala,
adica de vazut daca actiunea a aparut in strategia de management, care a fost
aprobata de cine? apoi daca in acea strategie s-au indicat beneficiarii
directi si indirecti, rezultatele scontate, dupa care modul de alegere a
formatiilor, justificarea alegerii si in sfarsit, legat de toate acestea,
chestiunea costurilor, incadrarea in cele mai mici costuri posibile, pentru
scopul anticipat. In Kaizen, teoria calitatii totale se spune, daca la un
fleac pui 5 intrebari, dai de un mare ****. Aici nu discutam de fleacuri
si am pus doar 4 intrebari si cred ca ar cam trebui sa fim speriati.
Felicitari ziaristului si ziarului in cauza. Ce ne-am face fara voi, caci,
dupa cum vedeti, guvernarea si institutiile statului sunt la pamant.

PussyCat  •  24 iunie 2009, 15:14

asa cum s-a furat pana acum, se fura si se va fura mereu….

Gabi  •  24 iunie 2009, 15:42

Ridzi e Povery !! Ce-ar mai putea fi de spus, dar mai ales ce-ar mai ramane de facut in asfel de conditzii ? Sa facem si noi contribuabilii greva….sa nu mai aibe Monica ce sa cheltuie !!!

ilarian  •  24 iunie 2009, 17:03

Domnule Tolontan, cel ce le stiti pe toate si le tolontoniti dupa cum va convine, explicati-mi si mie, va rog frumos, ca nu pricep, sunt mai greu de cap si mai priceput in logica in comparatie cu ceace incercati dvs sa numiti logica. MTS a dat dat bani publici pentru realizarea spotului ala in care “teoretic” spuneti dvs., sunt prezentate actiunile MTS pentru zilele de 1 si 2 mai. Corect? Iar televiziunile au dat acel spot, fara sa incaseze nici un ban de la MTS sau firmele contractate? Adica au facut-o gratis? Numai din dorinta de a prezenta o informatie cu caracter public? Am inteles corect sau nu?. Pai dac am inteles corect informatiile date de MTS sunt publice nu politice, este adevarat ca incep si unele si altele cu litera „p” dar sunt diferite conform tuturor dex-urilor. Apoi daca CNA tot a dat un verdict pe casete si pe zile disparate poate ne explica cam ce sanctiune merita sa isi aplice pentru ca doarme-n post si nu s-a autosesizat ca in alte ocazii cand ne umplu televiziunile cu ecrane negre si comunicate CNA, sau si CNA-ul asta este o „bagabonteala” asa cum este de altfel cam toata aceasta campanie de presa. Sper sa nu apuc ziua aceia in care PRESSA sa faca bugetele Ministerelor si modul in care trebuie sa cheltuie banii, ar fi ziua in care se va naste in Romania, PRESODEMOCRATIA. Mai nou vad ca toata lumea putea, avea, se oferea, oferea, nu cerea, sa fim seriosi poate vor aparea si deconturile tuturor firmelor si firmulitelor, fituicilor televiziunilor si consiliilor locale, de bloc, de scara, chiar si pentru simplul fap de aputea rade cu prosti, si astia-s multi garantat.

Cătălin Tolontan  •  24 iunie 2009, 17:05

ilarian: posturile au recunoscut k au luat bani pentru spot, nu pentru stiri. Acesl spot a fost platit de MTS dar folosit, conform CNA, de Ridzi

lucian  •  24 iunie 2009, 18:22

Se tot vehiculeaza ideea ca acest subiect a aparut pe tapet deoarece exista persoane/grupuri interesate de compromiterea dnei Ridzi.
Cu siguranta ca exista aceste persoane/grupuri care se bucura de ceea ce i se intampla dnei n cauza.
Asta insa nu schimba cu nimic faptul ca doamna ministru si-a demonstat cu aceasta ocazie micimea/neprofesionalismul in actiune, atitudine si exprimare.
Fie poate fi acuzata de neglijenta in alocarea unor bani publici fie de frauda .
Oricare acuza se dovedeste reala, gravitatea este aceasi.
Daca media si-ar fi dovedit tenacitatea in a tine aceste teme in viata la fiecare derapaj de acest tip, azi lor le-ar fi fost mult mai greu sa ne fure cu zambetul pe buze.
Cred cu tarie ca Tolo si grupul sau de ancheta sunt de buna credinta.
Atitudinea lor, a lui Chilian etc, a celor care se arata scandalizati de demersul dnei ministru este exemplara.
Ma repet, daca ne-am fi agatat cu aceiasi acribie de fiecare gest mizerabil al mai marilor nostrii, azi le-ar fi fost mai frica sa ne insulte.

Felicitari pentru civism tuturor celor care lupta impotriva minciunii si hotiei.

marean  •  25 iunie 2009, 7:55

Atata vreme cat in tara asta ne conduc tot felul de *** politice si **** care vorbesc doar cu hartiuta in fata, fata lu’ tata, marean care este, infantilul comunist dit tata in fiu geoana, piticul boc (mana dreapta **** a lui base) mitrea hotul din umbra, si multi altii ca nu e loc de enumerari aici, asta se va intampla in tara asta *****. Mi-am facut concediul in Grecia anul asta, anul trecut in Tunisia, nu pentru ca imi permit ci pt ca nu imi permit in tara mea. O sa emigrez in cel mai scurt timp posibil. Va spun e mai bine oriunde decat la noi……

marean  •  25 iunie 2009, 8:10

Am uitat ceva. Doamna Udrea cum e posibil intr-un turism cu servicii de 2 lei sa fie preturi mai mari decat in tarile care chiar ofera ceva? Am stat in Grecia cu 30 de euro pe noapte de camera (nu de persoana)si cu mic dejun inclus. Si inca ceva,…ritzi daca ai ceva demnitate desi stiu ca nu ai, da-ti demisia!!!!!

marean  •  25 iunie 2009, 8:18

Dumnezeule! Pana si site-ul ministerului tineretului si sportului o prezinta doar pe acesta riridzi in diverse ipostaze din viata ei ,,tumultoasa” in sportul romanesc. Ce merit are si ce a facut ea sa fie imaginea sportului roamanesc??? **** Cata nesimtire!!!! Sunt socat…..

dan bihor  •  26 iunie 2009, 15:10

Sa vedem daca intereseaza pe cineva ca CNA a decis asta. Va spun eu ca depinde mult de pozitia lui Udrea. Care a fost umilita de faptul ca rizzi pizzi i-a dat ea carnetul lui eba. Daca udrea vrea s-o friga acum, atunci nu are nici o sansa sa ramana la minister. Ah ce mult mi-ar fi placut sa vad paruiala intre cele 2 femei, a la dambovita. Asa ca stati linistiti, nu incap 2 muierusti in aceeasi teaca .

Comentează