Cristoiu, Badea, Udrea

Ion Cristoiu il ataca brutal, pina la calomnie,  pe Mircea Badea in finalul unui articol despre Elena Udrea. Badea il ironizase dupa emisiunea de pe A3 in care Cristoiu a avut-o invitata pe Udrea. Citeva notite:

marți, 30 iunie 2009, 1:16

Ion Cristoiu il ataca brutal, pina la calomnie,  pe Mircea Badea in finalul unui articol despre Elena Udrea. Badea il ironizase dupa emisiunea de pe A3 in care Cristoiu a avut-o invitata pe Udrea. Citeva notite:

1. Ion Cristoiu a reformat fundamental ziarul romanesc, ca substantiv comun, la inceputul anilor ’90. Datorita Evenimentului Zilei, presa s-a intors cu fata catre public si nu catre agendele sedintei de sumar din redactie. Contributia lui Cristoiu ramine imprescriptibila.

Sint destule momente si azi cind simtul sau de jurnalist merge acolo unde nimeni nu o face. Imediat dupa evenimentele din Republica Moldova, Cristoiu a fost singurul care a avut curiozitatea sa analizeze editorialele din ziarele Puterii de la Chisinau.

2. Ion Cristoiu este editorialistul care, cel putin in ultimii ani, nu polemizeaza, ci executa. Colegii de breasla. La orice critica, de data asta Badea fusese doar malitios, in nici un caz violent, Cristoiu raspunde cu o superioritate agresiva. Daca esti in dezacord cu el, devii, in cazul bun, „gugustuc” sau „fatuca”. In cazul rau, amindoua. Cristoiu e sus,  „pitifelnicii” roiesc in jur.

3. Ceea ce a ironizat Badea a fost nu neaparat blindetea cu care Cristoiu a tratat-o pe Udrea, ci mai ales lipsa de relevanta a discutiei. A existat o ruptura interna de logica in toata acea emisiune. Pe de o parte, Cristoiu spunea ca presa nu se ocupa de lucrurile serioase pe care le face Udrea, „uitati-va, va prezinta imbracamintea!”. Pe de alta parte, el insusi nu a intentionat sa scoata de la Udrea nimic concret, nimic care tine de datoriile ei publice, ci doar raportari la o lume care, nu doar pe Badea, ci si pe romani, a inceput sa-i enerveze. „Zona moarta” a politicii cum o numea Obama. Universul personajelor care nu fac, ci doar apar.

4. Din curiozitate de jurnalist, am urmarit initiativele, declaratiile si activitatea Elenei Udrea la Ministerul Turismului. N-am inteles nimic. Nimic! Face un spot publicitar inainte de a avea strategia de media si inainte de a avea brandingul de tara. Nu trebuie sa fii un profesionist al comunicarii ca sa intelegi ca pina nu ai conceptul e absurd sa ajungi la executiile publicitare! E o chestiune de coerenta de gindire. Ca sa nu mai vorbim despre serviciul promovat.

5. Cea mai recenta: dupa o intilnire cu omologul ei din Grecia, asta a spus-o si la Cristoiu, Elena Udrea se apuca sa compare turismul din cele doua tari. „Sa ne reglementam si noi si atunci o sa vedem”, a spus Elena Udrea. Dumnezeule! Alta viziune nu avem in Guvern?

Sezonul grecilor incepe in aprilie, iar in octombrie faci inca baie in Marea Libiei, din sudul Cretei, si in mijlocul Marii Egee, din Ios si pina in Folgandros. Au aproape 250 de de insule locuite si mai multe feriboturi decit trenurile noastre.

Au gasit puterea civica de a organiza Olimpiada din 2004, facind din „cosmarul rutier atenian” o amintire. Autostrada de la aeroport, si care ajunge fie pe litoral, fie in centru, fie spre Nord are „n” benzi, iar metroul te transporta la Pireu, in celalalt capat al orasului, in 40-50 de minute. Despre hoteluri si taverne nu mai vorbim ca  e prinz si ne ploua in gura.

Dezvoltarea turismului tine de marile optiuni sociale, nu de un ministru, de miile de stiri cu el la televizor si de fitele Elenei Udrea de cancelar al treburilor secrete, care se dovedesc niste prostii de doi bani, fara nici un impact in viata romanilor!

Comentarii (28)Adaugă comentariu

joenegut  •  30 iunie 2009, 13:47

Domnule Tolontan,
Nu am urmarit convorbirea dintre Cristoiu si Udrea. Vad insa ca de o vreme ca acesta a renuntat la securistii si marii politrucii ceausisto-bolsevicisi, intervieveaza acum persoane din anturajul presedintelui Basescu. Ma mir pentru ca era unul din vehementii critici ai acestuia, ma rog, probabil nu in stilul celor cu aer de scapati de la balamuc, dar oricum extrem de critic.
Dar as vrea sa revin la Grecia. Doamna Udrea a gresit din start precum o majoritate a celor implicati in turism. Nu ne putem compara cu atuurile turistice grecesti. Turismul a comis un miracol intr-o tara unde ocupatia de baza era pescuitul, caprele, oile si mai ales maslinii. Nu cred ca mai exista localitate fara sa aiba canalizare, pavaj, piatra e din belsug. M-am intors chiar acum din Thassos. Reusesc sa mentina un standard ridicat de calitate comparat cu preturile. N-avem nicio sansa cu Marea Neagra, rece si exploatabila 2-3 luni pe an. Atuurile noastre sunt Delta, muntii, agroturismul. Dar pentru asta trebuie o infrastructura rutiera si de ai ferate adecvata. Si ami ales de ospitalitate si bun simt. Nu-i posibil asta pe litoralul nostru cu sejur limitat si cu indivizi ahtiati sa dea lovitura vietii.

zoso  •  30 iunie 2009, 14:04

in apararea lui cristoiu, care nu e deloc simpatic,
mirciulica isi primeste indicatiile prin telefon de la oancea.
camelia s-a scapat pe tema asta de fata cu niste prieteni.

Cătălin Tolontan  •  30 iunie 2009, 14:16

zoso: nu cred! de ce nu de la extraterestrii direct? 🙂

zoso  •  30 iunie 2009, 14:18

poate nu stie klingoniană si nici elfă 🙂

NeaCaisa  •  30 iunie 2009, 14:21

Daca prin contributia lui Cristoiu te referi la o buna sansa ratata de a face presa de calitate, la asezarea presei pe tronsonul bulevardier, atunci imprescriptibil e intr-adevar cuvantul potrivit. Cat despre reforma ziarului romanesc, am fi asteptat-o de la cineva care n-a terminat Stefan Gheorghiu.

imelda markos  •  30 iunie 2009, 14:36

nu cred ca mirciulica e influentabil, asa il vad eu…INTEGRU ! mai are scapari, dar nu de natura incat sa fie manipulat ! nu cred ca-i baga cineva vorbele in gura !

Bogdan  •  30 iunie 2009, 15:11

Foarte frumos, razboi Badea- Cristoiu sau invers: mie imi pare un fel de rade ciob de oala sparta, amandoi sunt niste lachei, fara coloana si tot timpul sa in cautare de rating fara scrupule. Cel mai ciudat mi se pare motivul: Udrea :))))))))))), aceasta „pleasca” a Turismului, care ne va duce turismul pe cele mai inalte culmi ale civilizatiei: munti de Pet-uri pe plaje si in delta, in paduri si la munte, servicii proaste in toate hotelurile patriei cu ajutorul tichetelor, dar avem si bomboana de pe tortul Turismului, tenis la Paris si outdoor la noi la mare cu reclama Romania „land of Choice” – de ce ***or fi acest panouri nu am inteles, targetul sunt cei care deja sunt la mare? mare tampenie inclusiv firma de publicitate a ministerului. catalin, nu ai putea sa o prinzi cu niscai publicitate si pe blonda asta? sigur s-ar gasi cineva pe la minister sa o infunde cu ceva informatii din interior

un vazatoriu de Badea  •  30 iunie 2009, 15:11

Domnule Tolontan, in ultima vreme maestrul Cristoiu se pare ca a uitat complet
ca e „comunist” si joaca in hora cu astia de la Putere. Daca Badea l-a ironizat nu ar trebui sa fie cu suparare pentru Maestru deoarece CTP a fost facut cu ou si cu otet dar n-am observat nik in Gandul, prea virulent.
Pe de alta parte, democratie ca la Intact nu crez ca s-a mai vazut. Asa ca de ce nu-l inivita pe Mircea Badea, duminica , macar ca am vedea o discutie barbateasca, nu lesinatura de duminica atsa

marcu  •  30 iunie 2009, 15:12

Turismul Elenei Udrea s-a lansat cu ajutorul unei prese conformiste, care i-a sorbit orice aiureala cu frenezie, facand din asta o stire demna de principalul buletin informativ al zilei. La fel s-a intamplat si cu „bulsiturile” lui Agathon, cu palmierii sau, sau cu cele ale lui Videanu. Ion Cristoiu nu a trecut de partea PD-L-ului, in opinia mea. El are insa o slabiciune pentru o anumita tiplogie de femei. Se indragosteste la modul cel mai concret al termenului si nu mai vede clar. A facut la fel cu Daniela Nane, iar prietenii… din vremea aceea isi amintesc ca ar fi vrut sa o dea pe actrita romanca pe prima pagina in Evz in fiecare zi. S-a indragostit iremediabil de EBA. Apoi de Udrea… urmeaza Ritzi. E un boem, un visator… Mircea Badea n-ar trebui sa se supere. 🙂

val  •  30 iunie 2009, 15:41

Nu am vazut emisiunea despre care se vorbeste, dar sunt de acord cu concluziile lui Cristoiu: EU nu este o „blonda”. Dimpotriva, am vazut prea putini politicieni care sa-si controleze aproape perfect cuvintele.
Ca ministru, nu stiu ce efect va avea agitatia ei, dar este de remarcat ca e harnica si placuta
.
Din cearta lui Cristoiu cu Badea a iesit aseara o emisiune a lui Badea buna. In ultima vreme isibate joc si de el si de emisiune, face mai mult circ.

johnny  •  30 iunie 2009, 16:11

Si inca ceva, daca mergeti pe litoral – la Mamaia – o sa vedeti panouri pe toata faleza cu „Romania – land of choice”, ceea ce pur si simplu nu face sens. Adik de ce sa faci publicitate despre Romania turistilor romani care sunt deja in vacanta in … Romania…

PussyCat  •  30 iunie 2009, 16:27

un nou scandal mediatic :))

Ştiri scurte : Reporter Virtual  •  30 iunie 2009, 18:32

[…] Tolontan face o scurta analiza a dsputei dintre Ion Cristoiu si Mircea Badea. Merita sa cititi. […]

Stefan  •  30 iunie 2009, 22:05

Domnul Cristoiu este disperat sa nu piarda inca un tren politic.
Cum a fost de pilda acela in care nasul Ion Iliescu a predat patentul de controlor profesorului Emil Constantinescu.
Din acest punct de vedere, serviciul sau de fardat cadavre politice,
blonde sau nu, devine lesne de inteles…
Cat despre contributia incomensurabila a geniului … audietur et altera pars, sa vedem ce zic si victimele. Sa amintim doar ca stimabilul analist si-a facut ghiarele atacand tinta sa predilecta Sarbu & co. Vina bietului mogul de presa a fost ca i-ar fi spus cu toata sinceritatea geniului din Gagesti ca „…Ioane, tu n-ai fata de sticla…” Mai tine minte cineva ziarul national si pozele de prima pagina cu les culottes de madame Janine-Sarbu?
Halal presa, exact ce are nevoie tara in aceste vremuri…

kELOO  •  1 iulie 2009, 0:43

Am crezut ca sunt singurul care observa pupatul-in-poponeata al d-lui Cristoiu,
dar m-am inselat din fericire. Ma bucur ca mai sunt astfel de jurnalisti ca
tine care chiar isi iau meseria in serios.

Mi-e mila de tara asta in aceeasi masura in care mi-e sila de oamenii (nu toti)
din ea.

Respect Badea, rusinica Cristoiule!

TRU  •  1 iulie 2009, 5:54

Dl. Cristoiu cred ca asteapta o recompensa de la Basescu, a vazut ca cei care lauda camarila acestuia primesc functii sau alte sinecuri grase!!! A vazut ca e mai profitabil sa lingusesti conducatotul decat sa faci opozitie,iar pe criza asta …

Cetateanu’ Turmentat  •  1 iulie 2009, 12:15

Nutzi pune carul inaintea bo.ilor.

adrian  •  1 iulie 2009, 12:18

domnule Tolontan, subiectul nu reprezinta decat o noua dovada a mizeriei si lipsei de profesionalism din politica si din presa romaneasca.

In ceea ce priveste punctul 5 din postarea dumneavoastra, stau si ma intreb de ce absolut toata lumea considera ca turismul romanesc este reprezentat de litoralul romanesc? In mod normal, daca iti faci planuri pe termen mediu si lung, vei constata ca sezonul turistic in Romania poate fi 12 luni/an, iar litoralul nu ar fi printre primele prioritati.

PS. Anul trecut o colega din Germania a petrecut doua saptamani in Maramures si a ramas mai mult decat incintata de aceasta vacanta.

Feri  •  1 iulie 2009, 14:06

Imi place postul, e f documentat, realist si obiectiv. E prima data cand intru pe blogul dvs dar o sa revin. Multumesc

alphadog  •  1 iulie 2009, 21:04

Nici Badea, nici Cristoiu. De fapt nu ei sînt miezul problemei, ci competenţa Elenei Udrea la pupitrul Ministerului Turismului. Presupun că domnul Cristoiu a fost intimidat de floricelele pe care doamna Udrea le purta pe umeri şi n-a pus întrebările potrivite.

Caruntu  •  2 iulie 2009, 3:36

Ardei umplut… genial…

Gigi  •  2 iulie 2009, 15:05

Caruntu, daca ti-as spune ca „titulatura” asta i-a fost acordata lui Cristoiu de catre CV Tudor, ai mai considera-o la fel de geniala?:)))

Anrei Szilagyi  •  3 iulie 2009, 15:19

Oancea la Badea? nu cred… nu cred ca i-ar da oancea indicatii lui Mircea. Si cu atat mai putin le-ar asculta, executa. De ce? E prea chel ca Mircea a-l asculte. Adica pe bune, nu trece nici testul vizual ;). In plus, da, se poate sa se fi scapat d-na voiculescu la ceva party-uri… dar cel mai probabil ca a zis de indicatii catre Badea in ideea urmatoare (si e posibil sa fiu o tzar rau): „Mai fetelor, …. uite, inclusiv pe Badea il mai suna Oancea!” Badea, care e perceput ca nesantajabil ne ne nimic. Dar evident ca, la o astfel de exprimare probabila a doamnei, fiecare a inteles ce a vrut. Si au iesit zvonuri. 😀 Io’s curios daca Oancea l-a sunat vr-odat pe zapacitul de Badea sa ii sublinieza subiecte de injurat. Poate doar ca sa il tina in priza 😀 si mai mult, sunt convins ca nu mai sunt 2 in tara asta cu atata verva combinata cu vocabular, gramatica si explicitate ca nenica asta despre care a vorbit urat nea Cristoiu. Si in conditiile astea, de ce ar suna oancea? Sa-l felicite, poate 😉

Niki Vranceanu  •  3 iulie 2009, 16:46

Ion Cristoiu e un tip versat… El este cel care a inventat fenomenul OTV, doar ca l-a inventat „pe hartie”. La Evenimentul Zilei, pe vremuri gainile nasteau pui vii si batranele moarte horcaiau noaptea in cimitire. Ion Cristoiu s-a branduit „jurnalist de tranzitie in blugi in blugi si cu plete” pe vremea cand Iliescu multumea minerilor si s-a rebranduit (primul rebranding al unui ziarist in Romania) cu „noul look” tuns, cu camasa cadril si vesta pe vremea cand in Romania mai nimeni nu cunostea conceptul de rebranding. Asta e primul aspect!

ProTV-ul se screme de peste 10 ani sa mimeze o chestie care a aparut probabil sponat la Antene. „Familia ProTV” e un concept care s-a fasait… La antene insa s-a format un fel de gasca de prieteni (Gadea-Badea-Ciutacu) in mod natural, in mod spontan. Apoi in jurul ei au aglutinat si altii. Si cu totii il iubesc pe Basescu la fel de mult cum iubeste Radu Moraru emisiunea lui Mircea Badea.

Ion Cristoiu dintr-o identitate distincta devenea parte a grupului amintit. Ori Ion Cristoiu stie cu siguranta ca e periculos pentru destinul dumnealui gazetaresc (mai ales acum in societatea multi-media) sa se transforme dintr-o legenda intr-o imagine accesorie.

In prezent Ion Cristoiu nu face altceva decat isi delimiteaza brand-ul intr-o maniera clasica pentru specialisti. Ion Cristoiu nu devine in mod neaparat proBasescu, nici nu cred ca poate… Dar, in multimea de antiBasescieni, Ion Cristoiu este (sau incearca sa devina) unicul antiBasescian-antiBadea!

Ion Cristoiu nu trece de la Ulei Rafinat la Margarina… el se transforma in Ulei Fara Colesterol! El nu-si inmoaie cifra octanica, trecand din categoria Benzinelor in cea a Motorinelor… el devine Benzina Fara Plumb!

Mircea Badea a fost pur si simplu provocat. O vreme aproape ca l-am suspectat pe Mircea Badea de complicitate la aceasta rebranduire a lui Ion Cristoiu. Acum nu stiuc e se va intampla. Ion Cristoiu se preumbla si pe la emisiunile doamnei Vranceanu-Firea… pentru ca daca destinul imaginii sale ii va cere lui Ion Cristoiu sa treaca brusc in barca altui trust media, mandra si temperamentala moldoveanca sa se indigneze apoi si dumneaei!

champagni  •  4 iulie 2009, 23:11

mah nene treaba asta cu cristoiu la madam firea crenca s-a facut datorita sau din cauza faptului ca dintinsa moderatoare lua bataie sora cu moartea de la razvan dumitrescu!!!

Niki Vranceanu  •  6 iulie 2009, 12:19

Cine e Razvan Dumitrescu? E un prezentator TV? Imi inchipui ca sotul doamnei Firea (!!!) nu este totusi.

Mihai  •  17 iulie 2009, 14:13

Eu nu inteleg de ce campania este promovata in Romania cu sloganul „Land of choice”…din cate stiu aici se vorbeste limba romana, nu engleza.

Marius Dragolici  •  15 septembrie 2009, 21:19

Mircea Badea= o portie buna de umor asezonat cu ceva stiri. Nu ai cum sa privesti altfel prestatia plina de onomatopee si gesturi bizare ale unui personaj ce pare desprins din spotul publicitar „Scump dom`le, scump! Dincolo era mai ieftin!” Desigur, emisiunea poate fi catalogata drept una lipsita de inhibitii, in ciuda faptului ca a devenit locul unde mascariciul nostru se elibereaza de ale sale.Un fel de strip-tease in care, grobianul se intalneste cu fanteziile de Popeye the Sailor ale unui intelectual lipsit de autocontrol si infantil. In rest, numai de bine!

Comentează