Ziua 6: Ridzi neclara. Gorghiu: „Licitatie trucata!”. Lakatos a sesizat modificari in contracte!

Ora 10:10 Monica Ridzi a anunta pe cei din Comisia de Ancheta ca „vin la 12 la audieri, va rog sa incercam sa nu ne certam”.

miercuri, 8 iulie 2009, 10:13

Ora 10:10 Monica Ridzi a anunta pe cei din Comisia de Ancheta ca „vin la 12 la audieri, va rog sa incercam sa nu ne certam”.

Ora 10:12 In citeva momente incep discutiile intre cei din comisie. Firmele chemate ieri nu au sosit si deputatii spun ca „din informatiile noastre, nici nu vor veni”. Din punctul de vedere al Comisiei, ramine in aer chestiunea banilor de la MTS trecuti prin firma Loco „pentru publicitate”. Cititorii gsp sin la curent de mai multa vreme. Din banii MTS, dati catre Artisan, o suma importanta, pe care gsp o estimeaza la peste 200.000 de euro, a mers pe publicitate, de fapt, pentru ceea ce in contract apare negru pe alb drept „stiri si reportaje”. 597 de stiri, interviuri si reportaje nemarcate publicitar despre 2 Mai plus spoturi, dintre care 304 o contin pe Monica Iacob Ridzi.

Ora 10:20 „Exista doua curente de opinie in comisie”, marturiseste, off the record, un deputat. Unul constituit de PNL – UDMR – PSD, care doreste un raport pina joi, fie el si intermediar, „pentru ca altfel ne vom lungi pina in toamna si pina atunci comisia va fi stopata, iar munca de aici, audierile si rezultatele vor ramine fara finalitate”. „Opinia publica este de partea nevoii unui raport”, sustin cei care adera acestei perspective. Pe de alta parte, PD-L a transmis subtil, prin canale politice, ca „oricum nu vom adera la un raport al celor din PNL – UDMR – PSD” si ar dori prelungirea audierilor si un eventual raport in toamna.

Ora 10:25 Interesanta e si varianta in care PSD, prin presiuni dinspre alianta de guvernare, ar incerca si el sa amine raportul. Desi acest lucru ar fi riscant politic, pentru ca oamenii PSD din comisie au fost, pina acum, extrem de activi in comisie. Banicioiu, Aura Vasile si ceilalti colegi sint dintre cei care au adus pe masa elemente importante in audiere.

Ora 10:30 Deputatii decid ca deliberarile de dupa audierea lui Ridzi si care vor conduce la raport sa fie facute fara presa. E logic, pentru ca astfel de discutii sint bazate pe argumente, uneori pe compromisuri politice normale si trebuie evitata „tentatia de a da bine in fata camerelor”, asa cum a caracterziat un deputat efectul care se produce inclusiv la audieri, cu atit mai mult la dezbaterile pentru raportul final.

Ora 10:35 Discutiile nu se poarta la microfon, dar sint interesante. Banicioiu a luat o foaie de hirtie si incearca sa-i arate lui Voinescu cite ceva din drumul banilor. „Artisan a luat banii. Multi. Noi avem senzatia ca au ramas la ei. Nu stiu acest lucru. Poate ca au mers mai departe”, ii raspunde Voinescu. Aici apare Loco. Pedelistul crede ca „exista toate dovezile circumstantiale ca banii s-au dus si la televiziuni pentru alteva decit publicitate, dar nu avem veriga finala”. Discutiile sint in afara stenogramei. Banicioiu incearca sa le demonstreze ca judetele au platit ceea ce trebuia sa faca Artisan.

Ora 10:45 Gelu Visan apare si el in meleul celor care dezbat traseul banilor. „Deci, Artisan si Mark, care sint una si aceeasi…” 🙂

Scurt reportaj parlamentar pentru oamenii care n-au intrat niciodata in Palatul Parlamentului

Citeva imagini. In asteptarea ministrului. Palatul Parlamentului e, de fapt, o succesiune timoranta de hale uriase, decorate intr-un stil amestecat, cind rococo, cind florentin. Tavanele stau, solemne si inutile, la 12 metri deasupra capului si, in pofida distantei, te apasa. Ai senzatia ca te gasesti intr-un spatiu in care oamenii sint mici, inutili si pierduti. Ferestrele de lemn lasa, din timp in timp, vintul sa intre ca intr-o posta comunala ajunsa fara voia ei Palatul din Motanul Incaltat.

E un decor suprarealist. Cu lifturi lente, din care rasar femei imbracate in uniforme caramizii, ponosite. Cunoasteti senzatia de liftier de spital, care tricoteaza in timp ce te duce agale la etajul dorit. Se fumeaza peste tot. Cafeaua se serveste dintr-un intrind cu pretentii de bufet. Tot acolo, doua doamne fabrica sandvisuri cu cascaval, sunca si o bucatica de castravete murat.

Deputatii, cite doi, imbracati in costume fie lucioase, fie moderne, traverseaza holurile cu o senzatie de incetineala. Oricit de repede mergi in aceste spatii infinite, ai impresia ca nu inaintezi. E o parabola perfecta a statului roman. Inaltata dintr-un elan paranoic al lui Ceausescu, platita prin costuri financiare si umane pe care nimeni nu le-a calculat vreodata, Casa Poporului gazduieste in aceste zile o Comisie de Ancheta care s-a miscat cu o viteza fara precedent, impotriva unor presiuni fara precedent.

Comisia e alcatuita din oameni tineri si din oameni in virsta, unii gargaragii charismatici, altii tancuri de vointa fara sarm, dar cu o inteligenta care nu lasa loc scaparilor, de pilda udemeristul Lakatos are asprimea unui director vechi de liceu industrial, dar e un tip de o seriozitate si o acuitate impresionante, ei bine, toti acesti 15 barbati si femei sint singurii, dupa aproape 20 de ani, care au primit din partea opiniei publice un credit invizibil: „Lasati-i pe parlamentari sa lucreze!”. Nu s-a mai intimplat asta! Nu s-a mai intimplat ca parlamentarii sa fie ocrotiti, de la distanta, de mandatul cetatenilor si de increderea lor, fie si partiala sau cirtitoare.

Toti vorbesc la telefon, inclusiv in timpul sedintei, sub privirile ironice ale celor care tocmai au inchis telefonul si-i banuiesc pe colegii lor „ca primesc indicatii de la partid”. Ii intereseaza ce se scrie despre ei, cum apar la televizor, se simte culoarea politica in dezbateri, dar, imperfecti ca orice oameni, se lasa cuprinsi foarte des de dorinta de a afla unde sint banii. Curiozitatea bate doctrina si asa, din ora in ora, intre peretii odiosi de marmura si parchetul care ar trebui sa stea la Peles, nu in acest angros de lux, apar cifre, argumente si infruntari.

Se aude liftul. Un sepepist ii face semn doamnei care tocmai aducea cafeaua spre biroul presedintei Camerei Deputatilor. Acasta ramine dupa colt, zimbitoare si sfioasa. Din lift iese Roberta Anastase, presedinta Camerei. La celalalt capat al holului in care incap cinci terenuri de tenis, Victor Socaciu zimbeste unui gind. E serios, aplicat, vorbeste putin si isi consulta mereu dosarul cu o atentie pe care nu ai banui-o la un artist.

Bogdan Olteanu e in blugi si in camasa alba. In nici una dintre zile n-a venit la costum. Mai sint cinci minute pina va veni ministrul. Reportera de la RTV intra in direct, chiar de la citiva metri de masa. Alina Gorghiu, presedinta discreta, in America aceste comisii poarta numele sefilor ei si ramin asa in istorie, accepta un live.

Pe usile deschise se vede corpul central, daca poate fi ceva central in aceasta cladire cit Pentagonul. Pe acolo trec siruri de turisti, in bermude si cu genti comode pe umeri. Majoritatea, romani care nu stiu ca la citeva sute de metri, putin in cazul de fata, o comisie incearca sa le aprere banii. Apar si doi japonezi care filmeaza tot, ca la San Pietro. In sala comisiei, Sever Voinescu isi pune sacoul de jurnalist pe scaunul din lemn de cires. Patru minte si va veni Monica Ridzi.

Ora 12:08 Apare ministrul, cu bratele pline de dosare. Cu riscul de a pierde telefonul mobil sau pachetul de servetele albe, da mina cu ziaristii. Poarta, ca intotdeauna un taior si pantofi cu toc inalt. Albastru inchis de aceasta data. Eroare de reporter! E chiar negru. Iar pantofii au fundita.

Ora 12:10 „In ceea ce ma priveste deja am facut o adresa catre Garda Financiara prin care solicit sa se verifice cele doua firme si sa ni se prezinte un raport”.  A facut o adresa si catre doua firme. „Va multumesc pentru ce ati facut si sper sa se afle ce s-a intimplat cu banii”. Anunta ca are sedinta de guvern la 2 si prefera sa termine pina atunci. Alina Gorghiu confirma ca si Comisia a cerut Garzii sa i se prezinte un raport. Primul care intreaba e Lakatos. „Constat ca in doua saptamini n-am primit documentele. De pilda, n-am primit metodologia achizitiei, pe care n-am primit-o pina acum”.

SMS de la jurnalista Anca Florea: „N-ai impresia ca a prins puteri Ridzi si ca vrea sa le faca agenda?”. Ba da. Asta incearca.

 Ridzi pareaza: „Nu-mi dau seama de ce nu au trimis documentul. Dati-mi adresa prin care a fost solicitat. Metodologia e primul document pe care trebuia s-l aveti. Nu e rea intentie, e o omisiune”. Lakatos ii arata adresa. Va fi o lupta dura.

„Imediat cum plec spre guvern voi da un telefon si o sa-l primiti”. Din nou le sugereaza ca trebuie sa plece intr-o orasi jumatate. Olteanu: „In nota de fundamentare se stabilesc sarcini, obiective si o suma totaala estimativa”. Vorbeste despre documentul de dinainte de atribuire, practic despre precalculul ministerului. Cu alte cuvinte: cum a stiut ministerul cam cit il va costa. Ridzi raspunde ca inainte de nota de fundamentare s-a facut nota de oportunitate. Olteanu revine: „Fara indoiala, dar cum ati stabilit suma? Cred ca nu ati plecat de la o suma globala, ci de la componente. De pilda, cind ati calculat suma ati luat in calcul preturile  de piata?”. Oleanu intreaba daca au calculat componentele, artisti, scena si asa mai departe, ca sa ajunga la suma globala. Olteanu aminteste ca functionarii MTS au sustinut ca nu au facut o evaluarea a acestor sume mici sin care s-a ajuns la suma integrata. Sper ca ati inteles 🙂

12:25 Ridzi ocoleste. Spune ca directia de tineret si directia economica ar fi trebuit sa faca acest calcul. „Am avut incredere in cei acre au facut calculele si notele. Nu cade in atributia mea”. Nu raspunde concret cum a antecalculat ministerul. Citeaza din proceduri. Olteanu: „Deci ati acceptata documenete fara sa faceti modificari?”. „Da, asa e, nu am cerut modificari. Era treaba lor”. Probabil ca in MTS cei care stau agatati de ecran citind acest blog nu se simt prea bine. Vina, potrivit ministrului, e la ei.

Ridzi o ia iar de capat: „Legea ne obliga sa facem 2 Mai”. Asa s-a intimplat si la prim audiere si la emisiunile tv. Incepe sigura pe ea, apoi iese din lucrurile concrete si se duce in generalitati. Olteanu intreaba daca ministrul stia ca poate respinge nota. Nu raspunde. Spune doar ca nu a considerat ca trebuie sa o respinga, dar nu spune daca stia ca are dreptul sa faca asta ca ministru. Se duce iar in „400 si ceva de evenimente”. Reitereaza fraza de la Cristoiu: „Nu sint nici din Bucuresti, nici din Ciostinesti… am vrut sa simta tinerii ca exista o institutie care le e dedicata”.  

12:32 Olteanu nu se lasa. O lasa sa termine poezia, recunoaste si eu „pot sa va spun de multe ori acelasi lucru”. Si o intreaba daca stia ca poate respinge nota, prin lege. Nu a raspuns.

Sever Voinescu se lasa pe spate. Discutia merge spre un punct rau pentru Ridzi. „Vreau sa stiu exact unde s-au dus toti banii”, ridica Ridzi vocea. De ce nu a vrut inainte sau in timpul evenimentului sa stie ce s-a facut cu banii?

SENZATIE DE REPORTER
Jurnalistii aplecati asupra laptopurilor au aceeasi senzatie. E aproape imposibil sa urmaresti logica ministrului. Si nu e nici un pic de subiectivitate aici! Pur si simplu raspunde la altceva decit e intrebata. Sau reia fraze standard.

Olteanu o intreaba cum au apreciat oamenii din MTS citi oameni au fost la evenimente, cite tricouri, brichete si altele s-au distribuit. Ridzi raspunde: „Numarul persoanelorau fost de trei ori mai mare decit cel prevazut in contract. Din ce vedem pe inregistrarile video se vede multimea. Si a existat si o estimare a Jandarmeriei. Din judete, am primit estimari de la inspectorii de tineret”. Spune ca in imagini au aparut tineri care poarta tricouri.

„Materialele promotionale nu trebuiau achizitionate cantitativ. Am achizitionat o masina, nu am spus cite usi si cite oglinzi retrovizoarea trebuie sa aiba. Cite pixuri, cite tricouri si cite pliante asta a fost decizia firmelor. Ei stiau ce trebuie sa dea, cite tricouri, ca sa vina tinerii”

 Olteanu: „Cind achizitionati o masina trebuie sa spuneti si cite usi are masina, dar acesta e un comentariu”.

 „Directorul de achizitii (Toia) a decis sa mearga pe acest tip de contract”, spune Ridzi. Intreaba Banicioiu: „Sint convins ca ati aflat ca pentru evenimentul de la Costinesti trupele au fost platite de altcineva desi in caietul de sarcini si in contractul cu Mark ei se obliga sa asigure acele trupe. Aveti vreo explicatie de ce in actele dumneavoastra apar platite de MTS si de fapt au fost platite de MPP?”.

Ridzi spune ca Media Pro a avut contradictii in declaratii. „In prima zi, reprzentantul de la ProTV (Costi Mocanu) a spus ca tot evenimentul a fost platit de ei. A doua zi a venit reprezentantul MPP (Andrei Boncea) care a spus ca nu am platit noi tot. In jur de 15.000 de euro. Ma surprinde! Nu am avut cunostinta in acel moment de organizator. Noi stim doar ca evenimentele s-au intimplat”. Banicioiu insista si ministrul raspunde: „Noi am achizitionat un eveniment, acel eveniment s-a produs”. 

12:57 Banicioiu intreaba de ce a platit scena. „Servicii conexe” spune ministrul PENTRU PRIMA OARA inseamna si promovare. In contract scrie insa clar, si Banicioiu citeste: „Pe plaja de Costinesti, linga Obelix, se va instala o scena de mari dimensiuni, sonorizarea si luminile vor fi printre atractiile evenimentului”. „Eu consider ca nu este suficient detaliat. Mi s-a explicat ca eun contract cadru. Nu sint multumita de felul in care a fost redactat acest contract”, a spus Ridzi. Banicioiu: „Si eu sint de acord ca e neclar, dar am ajuns sa avem aceeasi paere dupa ce banii au fost cheltuiti si dupa saptamini de ancheta”.

Nu va enervati, va simt! Cititi pina la capat, acesti oameni de conduc, pe ei ii avem, de la ei trebuie sa incercam sa aflam ceva!

„Pot sa va spun cite materiale promotionale au fost trimise in judete. Pentru ca avem procesele verbale. O sa pun pe cineva sa faca acest calcul”, spune Ridzi. Imposibil de inteles de ce acest calcul nu a fost facut la trei saptamini dupa inceputul dezvaluirilor.

„Nu v-ati implicat in decizie?”. „Absolut deloc”, a raspuns ministrul.

„Toti cei care au fost aici au spus ca nu au avut atributii concrete in realizarea evenimentului”, spune Banicioiu. „Au avut atributii”, raspunde ministrul. Banicioiu citeaza din stenograme. „Doamna Claudia Radu a spus ca nu-si aminteste nimic, nici macar numarul de telefon”, spune Banicioiu.

1:10 „427 de evenimente ce insemna?”. „Un concurs de sah, o demonstatie artistica, fiecare in parte  a fost considerat un eveniment”, spune Monica Ridzi. Banicioiu e foarte, foarte aplicat. „Cine a organizat evenimentele?”. „Conceptul a fost organizat de catre firme. Si au trimis materialele promotionale. Toti tinerii au fost imbracatti la fel, in tricouri”. Brrrr, Coreea de Nord!

Banicioiu intreaba: „Artisan sau directia de la Cluj a organizat crosul?”. „Nu mi se pae normala atitudinea angajatilor de la minister care nu v-au explicat acest lucru”, spune Ridzi. Ea ceresa fie intrebate firmele. „Pina la firme, stati sa vedem ce au facut oamenii din minister”, spune Banicioiu.

1:18 Moment de perplexitate. Ministrul spune ca i se pare „o chestiune minora” faptul ca pe documentele trimise de Artisan si Mark au actionari comuni si administratori comuni. „Oricum nu puteam face ceva. Eram obligata sa acord contractele”, a spus ea. Gorghiu: „Dimpotriva, erati obligata sa interveniti, ceea ce se intimpla aici e o licitatie trucata”.

1:25 Vreau sa clarific: „Suma totala alocata a fost de 810.000 de euro, dar suma totala cheltuita a fost de putin peste 730.000 de euro, cu TVA inclus”. Banicioiu: „Dar judetele?”. „Inca 58.000 de euro, alocati, dar nu stiu exact cit s-a cheltuit, iar aceasta suma nu contine TVA”.   

Ridzi cere sa fie audite toate firmele care au primit bani de la minister. E clar ca nu doreste ca raportul sa fie terminat joi.

Lakatos spune ca „va voi pune intrebari la nivel de ministru”. Lakatos spune ca in multe documente sint inserate caractere diferite de litera. „Ceea ce poate naste suspiciuni”, spune el.

Un cameraman a adormit cu capul pe masa. Sursa din MTS: „Desi Ridzi declara in fata comisiei ca vrea auditul cit mai repede, indicatia reala a fost ca acesta sa vina mai tirziu. Desi e gata de joia trecuta!”.

 Blogul pesurse.ro sesizeaza si surpinde foto prezenta, pentru o vreme, in sala a avocatului lui Traian Basescu (Dosarul Flota) in sala, totodata reprezentant al PD-L in BEC.

Negoita o intreaba, cu un ton ridicat, „daca atunci cind discutam despre atitia bani e normal sa avem repere atit de volatile, cum ar fi numarul oamenilor prezenti, estimati la televizor?”. Ridzi raspunde: „La tomobola am primit mai multi inscrisi decit numarul estimat. E prea mult 6 euro pentru un tinar?”, spune ministrul, care-si pastreaza nivelul vocii. 

Relatari paralele gasiti si newsin.ro.

Chirita: „Prin contract, Artisan trebuia sa distribuie materialele. Din rapoarte reiese ca au facut-o angajatii dumneavoastra”.

UPDATE: In acest moment, potrivit ministrului, angati ai MTS, cei audiati ieri de de Comisie, sint audiati acum la DNA.

Chirita o intreaba daca stie ca a cumparat un eveniment MTV prin caietul de sarcini. Citeva minute, Ridzi consulta documentele in tacere. „Da, n-am vazut. Dar e bine ca ne-am asociat cu MTV ca sa fie mai multi participanti”. Se infunda cu fiecare raspuns. Numarul de participanti trebuia asigurat de Artisan si a costat MTS! Chirita sesizeaza: „Acest contract este ilegal pentru ca nu respecta caietul de sarcini. Eu nu pun in discutie nevoia de a va asocia cu oricine, dar scrie in caietul de sarcini altceva”. „Dar firma a venit cu ceva in plus”, spune Ridzi.

E clar, dupa cum merg lucrurile, sedinta de guvern de azi va avea un participant in minus. Guvernul, nu.

Chirita insista: „Din punctul meu de vedere contractul e ilegal”. „ANRMAP a spus ca acest contract este legal”, spune seful MTS. Aura Vasile: „ANRMAP a verificat procedura, nu legalitatea”.

Mai multi deputati discuta in grupuri. Olteanu discuta cu jurnalistii.

Intreaba Visan. „Prima intrebare. Mai puteti?”. 🙂 „V-am dat sentimentul ca nu mai pot?’, zimbeste Ridzi. Visan spune ca „sentimentul meu e ca intre Artisan si derularea evenimentului au fost o serie de contractori carora le pierdem urma. Unii dintre ei ne-au tratat cu total dezinteres. Intreb: de la inceputul anchetei ati sesizat nereguli intre procesul verbal si documentele inaintate? Artisan va propune niste evenimente in care sint prinse 10 formatii, dumneavoastra acceptati si apoi Artisan sustine ca au participat din partea lor 10 formatii si va propune si o scena, scena care o pune in procesul verbal.  Daca MPP are dreptate, o parte din bani n-au ajuns la destinatia finala. Ati avut sentimentul ca participati ca ministru la un eveniment organizat de altcineva?”. Scuze, intrebarea a fost mai lunga de fapt 🙂

2:35 Ridzi raspunde: „Nu am stiut cine a platit. Am stiut ca am achizitionatun eveniment. Si ca am avut un parteneriat cu MTV”.

2:40 „Am organizat noi pentru ca nimeni nu-ti cinta daca nu-l platesti in avans”, spune Ridzi.  „Dar toti cintaretii au spus ca au cintat fara bani inainte”, au exclamat deputatii.

2:45 Visan cere sa fie convocat din nou Dan Toia, directorul de achizitii, intre timp plecat din minister dupa citeva saptamini petecute acolo. Se pregateste holograma lui Michael Jackson.

„Noi nu am auzit niciodata de Artisan si Mark pina in momentul in care ele au primit contractul cu MTS”. Genial. Altfel spus, firmele erau necunoscute.

Si eu am auzit ieri ca avocatul A1+A3 au declarat ca au un contract de publicitate. Noi nu am cerut asa ceva. Poate ca acolo sint banii”, a spus Ridzi.

DESPRE CLIP: „Firmele au spus ca cea mai potrivita persoana pentru a chema tinerii acolo eram eu”, precizeaza Ridzi. 

Aura Vasile: „Degeaba chemati firmele ca sa va dea socoteala. Ati semnat, ca minister, actele de procese verbale de receptie!”. „Voi vedea daca pot sa dau firmele in judecata”, spune Ridzi. „Va multumesc ca mi-ati dat ideea de a ii da in judecata!”.

2:55  Recunoaste ca „daca au fost subcontractori trebuia sa ne ceara acordul. Ii vom da in judecata. Deci au fost bune intentii?”. „A fost neglijenta. Eu nu pot stabili altceva”, spune Aura Vasile.

2:57 Aura Vasile: „MTV ne-a spus ca ei au popularizat evenimentul. Ei au adus tinerii. Iar dumneavoastra ati platit in functie de numarul participantilor un serviciu pe care nu vi l-a prestata Artisan, ci MTV”.

Ridzi o ia iar de la participanti, de la miile de fotografii… „Cyborg”, spunea, exasperat si el, Ion Cristoiu, dupa emisiunea de la Antena 3. Aura Vasile e calma: „Doamna ministru, angajatii dumneavoastra au spus in proportie de 90% ca nu stiu, ca nu au avut atributiuni”.

Gratiela Gavrilescu intervine si ea. Ii explica ministrului ce putea sa faca in proceduri. E o lectie de managament ministerial. Cam scumpa. Cam 780.000 de euro cu TVA inclus.

 Sever Voinescu o intreaba cind a stiut de MTV Days. „Initial, nu am stiut. Dar am aflat imediat si ne-am gindit ca e deplasat sa mai facem si noi ceva. Am decis sa facem cu ei”. Se infunda ingrozitor! Daca au stiut de MTV Days de ce au lasat pe mina lui Mark sa le vinda ceea ce stiau ca e al MTV si de ce nu s-au asociat direct?

Socaciu: „Nu vi se pare fraudulos ca firmele au facut oferte apropiate de suma pe care o estimase Ministerul?” „Eu aflu acum ca firmele care au luat bani de la noi sa organizeze un eveniment au primit mai multi bani decat au platit„, i-a raspuns Ridzi. „Nu au platit deloc, doamna ministru”, spune Aura Vasile.

 „Am prieteni care au firme ce ar fi putut organiza evenimente precum cele de la 2 mai. Chiar mi-au reprosat unii dintre ei ca nu i-am anuntat. Nu am facut asta pentru ca nu m-am implicat in alegerea lor”. O noua incearcare a ministrului Ridzi de a se detasa de numele Artisan si Mark.

Audierea ministrului Monica Iacob Ridzi s-a terminat. Aceeasi promisiune: „Daca doriti sa mai vin, va rog sa ma chemati. Vroiam sa mai adaug ca in momentul in care noi ca minister am atribuit aceste contracte am crezut ca acele firme sunt de buna credinta„. 

Presedintele Alina Gorghiu a declarat ca in acest moment membrii comisiei intra in deliberari. Maine, de la ora 11:00, sunt invitati la audieri reprezentantii firmelor Mark si Artisan, precum si cei trei subcontractori. Daca cei chemati nu se vor prezenta, comisia va continua deliberarile, urmand ca joi seara sa incerce sa prezinte concluziile. 

 

Comentarii (135)Adaugă comentariu

ICBM  •  8 iulie 2009, 16:24

Mie imi este clar: comisia asta e utita precum mucegaiul pe pereti. Toti astia care vin acolo, vin cu tupeu si nesimtire, fara sa aduca vreun act si la toate intrebarile raspund cu NU stiu, NU cunosc, NU am vazut. Pai atunci despre ce discutam?! Tind ca cred ca strategia ghiolbanilor din MTS a functionat: dna Ridzi se arunca in bratele DNA si da vina pe angajati, angajatii fac pe prostii (sau chiar sunt) si spun ca nu stiu, si comisia ramane cu ochii in soare. Unde este auditul intern .. auditul international, controalele alea anuntate acum 2 sapt!?? Prevad ca o sa vina ziua de vineri, comisia o sa isi depuna raportul, o coala A4, in care o sa se spuna: „noi comisia, atata am putut, adversarul a fost mai puternic, si-a dorit mai mult victoria!” Intre timp Base mai baga 10 ture de tara, pe la toate sarbatorile campenesti si ne va ura traditionalul „Sa traiti, Bine!”, Berceanu anunta ca pana in decebrie toate drumurile nationale si judetene vor fi transformate in autostrazi, dna Udrea pluseaza si spune ca v-a contrui un hotel Burj al Arab, pe varfu Omu, Clujul devine port la Mare, .. intre timp pentru ca CFR are datorii la Electrica, cei 7000 de angajati trimisi in somanj vor face cu schimbul la impins vagoane, doctorii vor opera pe intuneric, fara anestezic si cu truse chirugicale aduse de pacienti de acasa, grefierele vor scrie pe genunchi cu creionul, profesorii vor preda GRATUIT, repet GRATUIT .. din pura pasiune, iar restul de angajati si functionari isi vor dona salariile pentru ca spun ei, au atins nirvana, si nu mai au nevoie de bani pentru a trai fericiti.
HAI PA, ROMANIA! Te-am lasat! Ultimu’ sa stanga lumina!!

ICBM  •  8 iulie 2009, 16:28

(completare) care vrea, sa spuna repede, ca ca ii tin loc langa mine, pe Plaja la Monaco! 0721 *** ***

godddfather  •  8 iulie 2009, 16:30

@gavrilo:, @SABINA:

Intrucit imi pare ca sunteti familiarizati cu legislatia, v-as ruga sa va aplecati un moment asupra post-ului lui Tudor (#1).
Din bruma de cultura generala pe care o mai am, sperjurul e incriminat PENAL in mai toate tarile lumii.
Nu s-ar gasi argumente suficiente si puternice pentru a face o plingere penala direct la parchet (sau DNA), fara 7.000 de suceli si invirteli?
Pentru ca, in cazul unui raspuns afirmativ, aceasta ar putea fi o METODA relativ simpla si eficace de sterilizare
a institutiilor infestate de ciumeci: guvern, parlament, primarii, prefecturi, politie, magistratura, s.a., s.a….

Cu stima
G

nae curteanu  •  8 iulie 2009, 16:32

Comisia ar trebui sa-i audieze si impreuna, pe Ridzi si pe subalternii implicati (inclusiv pe cea cu auditul intern, care spunea ca nu are toate documentele).

dch  •  8 iulie 2009, 16:41

hoata asta tb condusa direct la puscarie, pt furt calificat nu pt neglijenta….o ** parsiva cu IQ mic

ruiz  •  8 iulie 2009, 16:46

Exista o problema grava in modul in care se distribuie posturile de conducere in Romania dupa fiecare „sesiune” de alegeri.
Ce pregatire are Monica Iacob-Ridzi ? Este dinsa in masura sa evalueze, sa negocieze si sa semneze contracte in valoare de sute de mii de euro ? Fiecare ministru decide ce si cum vrea in Romania de azi.Citi dintre acesti ministri au cunostinte dobindite prin scoli si nu prin experienta acumulata in actualul job ? Citi dintre ei au in spate o echipa de juristi,avocati, economisti,specialisti care sa poata sa duca pina la capat negocieri si incheia contracte in folosul tarii ?
Ma ingrozesc cind ma gindesc care sunt raspunsurile la aceste intrebari.
Care e mai mare, hotia sau incompetenta ?

Silviu  •  8 iulie 2009, 16:52

Ridzi nu o sa pateasca nimik pt ca cei care o ancheteaza sunt tot ca ea… din aceeasi oala si, ce este mai grav e ca totul s-a intamplat ca sa i se faca reclama printesei EBA fiica marinarului suprem.Pun pariu ca totul se va stinge in curand , iar cei ce vor pica de fraieri vor fi aia mici din MTS nicidecum Ridzi pitzi !!! Imi este scarba ca traiesc in Rromania, tzara unde pana si umbra ta te fura !!!!

Zucul  •  8 iulie 2009, 16:56

@catalin: iata ce inseamna tupeu de ministru. ministrul udrea, nu orice ministru. http://www.turism.gov.ro/ro/comunicate-presa/219/scrisoare-deschisa-07-07-2009/

viorel  •  8 iulie 2009, 16:59

Amatoare…
…nu stie nici sa fure !?

Zucul  •  8 iulie 2009, 17:00

..cum ar veni, ei sa deturneze bani publici in scopuri personale, sa-si construiasca imaginea lor si a apropiatilor lor, sa se plimbe prin toata lumea pe banii nostri, iar trusturile de presa care sunt mega afectate de criza si taie salariile angajatilor, sa le dea pe moca publicitate… ca sa economiseasca ei bani, pe care apoi sa-i deturneze…

gigigigel  •  8 iulie 2009, 17:23

eu nu mai inteleg nimic… in acest scandal, pe de-o parte mts pe de alta parte niste firme care au legatura cu voiculescu (artisan – actionar pricipal este b.iacobescu, care acest b.i este angajat la loco; loco se stie ca este firma care tine de voiculescu… ma rog, nu se ocupa el direct de firma dar… stie despre ea) loco: actionari ioana manea si serban barbato, dar toti cei din domeniu stiu exact cine este in spatele la loco.
revin, de ce a pornit tolo scandalul asta? cu siguranta se va ajunge si la firmele din trustul lui voiculescu? antenele (si celelalte posturi) cu siguranta au vandut stiri ( se practica). mts cu siguranta a cumparat stiri (se practica).
ma poate ajuta cineva si pe mine sa inteleg unde vrea sa ajunga tolo? va rog!

jo jo boy  •  8 iulie 2009, 17:27

Nimeni nu mai este in stare in tara noastra sa ne guverneze….toti au luat-o razna!!! nimeni nu se mai gandeste la oamenii care trebuie sa indure in fiecare zi MIZERIILE celor de la putere! NU CRED CA OAMENII ACESTEI TARI MERITA ASEMENEA CONDUCATORI!! SA LE FIE RUSINE! O SA VINA INSA SI VREMEA NOASTRA, NU POT DURA LA NESFARSIT TOATE MIZERIILE!!!!!!!!! PRIME DE VACANTA DE 13 MIL, SCENE SI PARASCENE, TICHETE DE VACANTA……CE ATI SPUNE DE SALARII SI PENSII DECENTE? CE ATI SPUNE DE INVESTITII REALE IN INFRASCTRUCTURA ACESTEI TARI?? CE ATI SPUNE DE SCUTIRI DE TAXE SAU IMPOZITE PE VENITURILE CELOR CARE INCA MAI SE CHINUIE SA MUNCEASCA SI DUC IN SPATE TOATA „TAGMA JEFUITORILOR TARII”??? CE ATI SPUNE, CE???

Monica Ridzi – stripeoza  •  8 iulie 2009, 17:28

Cosmin Nicula, a declarat, public, ca s-ar putea ca, la un moment dat, sa dezvaluie tot ce stie despre trecutul Monicai Ridzi: „Este cel mai penibil si rusinos parlamentar pe care il are judetul Hunedoara. Pacat ca banii publici se cheltuie asa, prin trimiterea unui personaj de teapa ei in Parlament!”, a spus Nicula.
Contactat ieri de noi, Nicula a spus ca stie despre Monica Ridzi ca s-a ocupat pe vremuri cu dansul, fara a oferi amanunte suplimentare. „Cand o sa fie cazul, atunci voi spune ce stiu despre dansa!”.

rada  •  8 iulie 2009, 17:31

vorba unuia de mai sus = INUMAN
sfidator si tipic pentru oameni care n-au muncit in viata lor
sta cu mana intinsa sa primeasca pleasca
si romanii se vor inghesui buluc sa-si faca din masini bannere
si pe blocuri sa-si puna la geamuri imagini cu meclele lor, sa faca reclama romaniei si oamenilor adevarati care o conduc
ca sa ce? sa vina japonezu’ si suedezu’ sa vada ce n-a mai vazut la mangalia sau la bucovina: plantatii de pet-uri si oi care se bulucesc in forma de litere pe dealuri si munti
pai da, asta nici americanii nu are

x-ulescu  •  8 iulie 2009, 18:12

Eu nu inteleg unele lucruri si asta imi da senzatia ca e un scenariu bine pus la punct cu scopul de e discredita un anumit partid.

Mai exact:

– de ce grupuri de presa cunoscute ca ostile portocaliilor (Antenele + Realitatea) s-au implicat in campania de promovare a unui ministru PD-L? Din foame de bani sau pentru ca se stia ce va urma?
– de ce imediat aceleasi televiziuni au inceput o campanie de o agresivitate extrema la adresa aceluiasi ministru la a carui promovare a participat difuzand in bucla aceleasi stiri si discutand aceleasi idei la infinit in toate talk-show-urile?
– de ce s-a intrunit o comisie parlamentara atat de rapid pentru o suma „modica” in timp ce alte afaceri cunoscute (ex. Tariceanu – Sterling) nu sunt bagate in seama?

De ce?

nae curteanu  •  8 iulie 2009, 18:14

Mi se pare mie, sau Ridzi a cam dominat comisia?

ICBM  •  8 iulie 2009, 18:47

Sugerez comisiei de ancheta, acum pe ultima 100 de metrii, sa invite la audieri niste baieti de la BGS, pentru ai ajuta pe invitati sa se exprime mai bine, si pentru a se asigura ca stau confortabil in fotolii!

parpandel  •  8 iulie 2009, 18:49

pe langa ceea ce este INUMAN as mai adauga si faptul ca toate directiile judetene de sport au schimbat liderii adica directorii si au pus in loc de sportivi consacrati care stiu ei bine ce e nevoie pentru sport cu niste „personalitati” care n-au nici o treaba cu sportul…ba dimpotriva cred in sedentarismul lor care nu stiu sa faca decat delapidari mai mici evident in masura posibilitatiilor in functie de ordinele semnate de cine altcineva decat BINGO!!! doamna RIDZI …
deja totul e prea perfect , au rezolvat ca totul sa fie „ca la carte” si totul este sub control … vom ajunge in Romania ceva de genul : „Esti cu Basescu ? sau nu mai ai viata ?”
INUMAN !!!

mm  •  8 iulie 2009, 18:55

Pana la urma, fatuca asta proasta a adus contractele, facturile si chitantele care sa justifice cheltuirea banilor? Suma pentru care nu are chitante este FURATA, iar *** trebuie judecat in stare de arest pentru a nu influenta martorii. Pentru restul sumei, puteti sa faceti 1001 anchete parlamentare,sa va rodati pixurile! Si dati-o afara din MTS sau suspendati-o pana nu mai face o gaura de 1-2 milioane Euro!

bart  •  8 iulie 2009, 19:14

Daca un simplu cetatean ajunge sa fie cercetat pentru ceva, nici o instanta nu va lua in calcul depozitii de genul „nu am stiut”, „am crezut ca”, „am fost de buna credinta”??????????????, bla-bla-bla. E evident, ridzi, boc si basescu sunt manjiti pana la coate. P.S. Daca ridzi spune ca toata munca a fost facuta de subalternii ei, de ce in publicitatea mascata apar ea cu avortata elena basescu si nu acei subalterni?

gigi  •  8 iulie 2009, 19:16

Fata asta spera degeaba ca Basescu o va apara sau, si mai mult, ca o va ierta vreodata pentru prostia pe care a facut-o!

dan man  •  8 iulie 2009, 19:31

Domnule Tolontan, nu stiu ce va mana in acest caz, dar va felicit pentru tenacitate.
Cordial,
Dan M

uivil47bc  •  8 iulie 2009, 20:01

Domnule Tolontan vreau sa va atentionez despre banii care au plecat spre Consiliile Judetene: de urmarit faptul ca spre exemplu in Resita, Elena Basescu a avut niste panouri publicitare pe care nu si le-au permis nici partidele politice (niciunul). Ar fi poate interesant de urmarit si aceasta pista!

Maria  •  8 iulie 2009, 20:16

Ce s-au gandit cei din PD-l,cum zice badea, „s-au gandit ei asa” si ce-au si-au zis, „bai, ce sa facem noi sa nu ne mai atace astia cu ridzi”, sa le facem si „lor” un dosar, o comisie, daca tot n-am reusit s-o desfiintam pe asta.
Si asa s-a nascut cazul Nemirschi,care are rolul sa mai distraga atentia de la obraznicia si tupeu’, a lupilor tineri din PD-l care ataca grosolan membrii comisiei si implicit de la baselu care tace chitic.
Comisia asta de mult nu mai fiintza, daca presa nu era cu ochii pe „ei”, pe ei, cei care n-au recunoscut-o initial,pd-listii, se stie povestea.
In final, ramane ca l-a’nceput,pd-l o apara pe ridzi in continuare in pofida ori caror evidentze, musiu toader membru marcan pdl seniori, are misiunea sa zica si el tot asa,ca negru e alb.
Pavelescu ne-a explicat pentru a nu stiu cata oara cum functioneaza DNA cand e vorba de politic.
Si maine e o zi!

Gigel  •  8 iulie 2009, 20:20

Nu o sa se intimple nimic pina la urma. Ministrul Ridzi o sa repete poezie invatata, de fiecare data cind va fi necesar si mai de sila mai de mila o sa se scufunde tot scandalul in indiferenta cotidiana! Mai vine si vacanta si oamenii vor uita cum au uitat si de Popoviciu si apartamentul celeilalte fiice prezidentiale. Nu exista un instrument, institutie legale care sa se sesizeze din oficiu pt. ca toti sint slugoii lui Basescu si din proprie initiativa nu misca nimeni. Pacat ca tot curajul si angajamentul de care a dat dovada D-l. Tolontan vor ramine fara rezultate concrete. Va fi un exemplu ca lupta impotriva nesimtirii, indolentei, tupeului nu poate fi cistigata! Pacat, mare pacat! Mai ramin alegerile!

criticul  •  8 iulie 2009, 21:15

Sper sa cada cat mai repede din fruntea M.T.S.-ului. O merita din plin, precum merita sa ajunga ulterior si la puscarie.

Vasilescu Razvan  •  8 iulie 2009, 21:32

Domnule Tolontan, Va admir de mult timp, insa cred ca alergati pe o pista gresita. Politicienii tineri pe care mizati sunt marionete. In spatele lor stau ventrilocii. Va garantez ca daca psd+pdl convin sa ingroape comisia, tot ce ati vazut dumneavoastra pana acum, adica aplomb si daruire, vor disparea ca prin miracol. De asemenea, daca pnl+pdl ajung la o intelegere, tot ce ati vazut dumneavoastra pozitiv in comportamentul domnisoricai Gorgiu sau domnului Olteanu, va disparea. Eu cred ca aceasta comisie este inutila. La aceasta comisie nu pot fi obligati sa participe reprezentantii firmelor private. Singura institutie care poate face o ancheta completa este procuratura. Toate celelalte eforturi, ale dumneavoastra, ale presei, ale parlamentarilor, ale mai stiu eu cui, sunt inutile. Si, inca ceva, daca procurorii vor avea un caz benon, dar judecatorii vor spune „pas”, atunci toti ati muncit degeaba… Traim intr-un stat inutil si absurd. Am ajuns la concluzia ca acest caracteristici sunt insurmontabile.

NICU  •  8 iulie 2009, 21:34

domnule tolontan pentru mine, si pentru toti oameni normali din acesta tara ancheta dumneavoastra demonstreaza fara putere de tagada, vinovatia cu varf si indesat a acestei doamne ritzi, ce este mai surprinzator in acest caz , acest dna. in cardasie cu basescu se forteaza de mama focului sa o scoata bazma curata pe acesta individa, este incredibil cum poate acest basescu sa compromita atat de grav credibilitatea justitie prin morar si keovesi in concluzie infractori pd-listi sunt spalati cu dna-ul . felicitari popor roman vireaz si curajos. amin romania.

MARIO  •  8 iulie 2009, 21:36

CATALIN AM O INTREBARE NU CUNOSC F. BINE LEGILE DAR :
CARE ESTE DIFERENTA INTRE CE A FACUT PENESCU LA FC.ARGES SI CE A FACUT RIDZI?
PENTRU CA PENTRU MINE AMBELE SUNT FAPTE F GRAVE SI NU INTELEG DECE NU A FOST RETINUTA SI RIDZI. SAU DACA ARE IMUNITATE NU RASPUNDE LA FEL IN FATA LEGII CA UN MURITOR DE RAND?
TE SALUT SI VREM SA CONTINUUI CU INVESTIGATIILE

Cristian S  •  8 iulie 2009, 21:53

Mi-e greata! Am ajuns sa-mi fie sila ca sunt roman. Doamne, cu ce ti-a gresit neamul meu sa ma nasc in Romania?! Nu puteai sa ma lasi la unguri? Sau la austrieci? De ce trebuie sa am parte de un asemenea tratament din partea conducatorilor acestui neam romanesc? Degeaba stramosii nostri au construit ceea ce avem acum. Degeaba Stefan cel Mare a tinut piept turcilor la Podul Inalt. Pentru ca am ajuns sa ne furam propria tara! Era un lucru de neinchipuit probabil acum 100 de ani. E o stare, din care am ajuns sa scapam numai prin emigrare de ceea ce se intampla in aceasta tara! Inca o data o spun: mi-e sila ca sunt roman.

iulian  •  8 iulie 2009, 22:01

d-le tolontan,

instinctul meu de om trecut prin multe,imi spune ca atat ritzi cat si udrea au fost puse in aceste functii doar pentru a face bani pt PDL,atat pt campania elenei basescu,a lui basescu pentru toamna si evident pentru parlamentarele din 2012
cata nesimtire sa spui :” nu stiu”,o sa vad cine este vinovat” o sa i dau in judecata…
evenimentele din 2 mai au fost organizate minutios,sunt sigur , de catre ritzi si directorii numiti de ea ( pe criteriul politic,evident ) DOAR ESTE VORBA DE O SUMA DE PESTE 800 MII EURO
ACEST EVENIMENT PRESUPUNE ORGANIZARE, IMPLICAREA MULTOR PERSOANE ATAT DIN MINISTER CAT SI DIN LOCALITATILE UNDE ACESTE EVENIMENTE AU AVUT LOC.

ar fi interesant de investigat:
1.in cate localitati s-au organizat astfel de evenimente
2.ce culoare politica au primarii ( presdintii de consilii judetene );acestia trebuiau sa sprijine prin actiuni bine gandite aceste evenimente;trebuiau implicati membrii de partid ( in special tinerii PDL isti )
3.s-au montat sute daca nu mii de cosuri de baschet in localitatile din tara,sigur preponderent in localitatile unde sunt primari PDL.
NU este asta tot campanie electorala pt PDL???
4.presupunand ca a gresit fara sa vrea,ca nu a fost destul de priceputa…Asta nu inseamna ca este incompetenta si trebuie urgent demisa??? NU TII IN FUNCTIE O PERSOANA CARE ADUCE PAGUGA INTRO FIRMA,INSTITUTIE,, care te poate aduce la faliment.
5. cat de penibila este aceasta fiinta care, chipurile, nu stie ce fac subordonatii sai,directori numiti de ea???
6.este opersoana apropiata familiei basescu ( pe la noi se spune- in petrosani -ca,chiar ar exista o relatie de rudenie intre ea si sotia lui basescu,dupa mama).NU NE POATE PROSTI,in niciun caz!!! HOT SI PROST MENEGER d-na RIDZI!!!ORUSINE PT TARA!

PussyCat  •  8 iulie 2009, 23:42

Ritzi e raspunzatoare pt ce a facut. deci sa nu mai dea vina pe altii…

Gogu Borlesteanu  •  9 iulie 2009, 2:15

Voi nu sunteti cumva in slujba lui Felix? De ce nu scrieti si despre generalul de securitate Felix… despre cum si-a turnat el verisoara, pe cumnatul sau… ? De ce nu scrieti despre multimea de intreprinderi foste socialiste pe care a pus laba scorpia securista? Sa zicem despre Institutul de Cercetari pentru Industria Alimentar… care l-a costat cam cat costa o garsoniera in sectorul 5!

cvc  •  9 iulie 2009, 2:26

sa infieram cu tarie mogulii de presa precum patriciu si voiculescu pentru isi permit sa mai finatzeze si cautarea adevarului

merlin  •  9 iulie 2009, 21:19

citind o parte din aceste comment-uri…..m-am „amuzat” teribil..fara suparare mai oameni buni dar unii sunteti precum o haita de maidanezi care fug dupa un os aruncat de cineva, din pacate va mai trece mult timp pana ce efectele educatiei comuniste vor trece si oamenii vor incepe sa gandeasca singuri 😉

Comentează