Ai dreptul să taci!

tabel

Finalul ministrului Ridzi. MTS a pierdut 500.000 de euro in organizarea evenimentului 2 Mai

joi, 9 iulie 2009, 1:58

tabel

Finalul ministrului Ridzi. MTS a pierdut 500.000 de euro in organizarea evenimentului 2 Mai

investigatieDupă trei săptămîni de investigaţie jurnalistică, gsp publică azi ecuaţia de adio: MTS a plătit firmelor 730.000 de euro, iar acestea au dat mai departe 220.000 de euro! Atît a costat real 2 Mai, restul e pierdere a banului public prin risipă sau prin deturnare de fonduri.

Avem cifrele. Şi le aveţi şi voi. Pe 22 aprilie, MTS oferea, fără licitaţie, 730.000 de euro, sumă care include TVA, unui duet de firme cu acţionari comuni, cu sediu social comun şi cu administratori comuni.

Mark dă bani lui Artisan

Artisan ia două contracte cumulînd 400.000 de euro, iar puiul său, Mark, primeşte 330.000 de euro.
Mark îi dă 265.000 de euro lui Artisan ca să organizeze evenimentul în locul său. Artisan subcon­tractează alte 13 firme, cărora le plăteşte 220.000 de euro. În total!
Sumele sînt obţinute de gsp din surse de primă mînă.

Risipă sau deturnare
Cei mai multi bani din cei 220.000 de euro îi încasează Loco, care cumpără publicitate la televiziuni. Aceasta suma nu e certă. Pro­babil în jur de 100.000 de euro.

Restul e reprezentat de scena şi de concertul de la Bucureşti (30.000 de euro), parteneriatul de la Costineşti (15.000 de euro), postere (2.000 de euro), tricouri, brichete, cadouri şi alte costuri. Total 220.000 de euro.

Atît au făcut evenimentele
Restul pînă la 730.000 de euro reprezintă măsura apasata prin care ministerul condus de Monica Iacob-Ridzi a risipit sau a deturnat banii publici. Asta o va exprima instanţa, singura care poate stabili in Romania vinovatia unui om. Responsabilitatea ca ministru, ca ordonator de credite, ca membru al Guvernului, ca sef al unor oameni plimbati azi intre DNA, Parlament si toaletele unde vomita de frica si tensiune, toate acestea sint insa altceva. Nu tin de penal.

Ieșirea din scenă
În acest moment, lucrurile sînt clare. La trei săptămîni după declanşarea investigaţiei gsp si la 70 de zile dupa ce zimbea in cele 304 stiri care poleiau televizoarele, Monica Ridzi va parasi scena arătata cu de­­ge­­tul de jumătate de milion de euro. Daca nu demisioneaza o va ejecta PD-L, convins ca „pierdem sustinerea publicului nostru exigent”.

Are 32 de ani, nu se epuizeaza un destin, poate ca nici o cariera, dar, in momentul inchiderii simbolice a acestei usi, are sansa sa tresara o noua lume, in care sa nu mai fie oferite bugete publice de peste o suta de milioane de euro unor oameni care se legitimeaza profesional cu fraza „sint un soldat credincios al partidului” si care parasesc functia cu obsesia ca tot ce-si poate dori cineva in viata e sa devina secretar de stat.

Asta in timp ce, intr-o sala din Cluj, o tinara e rosie de furie pentru ca, pentru prima oara de cind se stie, nu mai are indemnizatie de lot. Nu e secretar de stat. E campioana olimpica la judo. Doua tricouri facute de Artisan oricarui semnatar de contracte daca-i stie numele!

Mark şi Artisan, adică ce mai, Artisan, că e o singură firmă!
Gelu Vişan, deputat PD-L, in sedinta de ieri, sătul să-şi tot cenzureze gîndurile

Avocatul lui Artisan şi Mark a consiliat apărarea lui Băsescu în cazul “Flota”

avocatDănuţ Bugnariu (foto) a apărut acum două zile în faţa comisiei ca un apărător cu experienţă. “Am mandat limitat”, a punctat el chiar de la început, stabilind perimetrul jocului. Bugnariu a reprezentat firmele Artisan şi Mark, cele două companii cărora MTS le-a dat 630.000 de euro.
Deputaţii n-au scos nimic de la el. A adus argumente inclusiv de ordin constituţional prin care a reclamat ilegalitatea Comisiei de Anchetă.

Bugnariu este un avocat cu clientelă selectă. L-a apărat pe Sorin Ovidiu Vântu în dosarul BID, pe primarul Andrei Chiliman şi a făcut parte din echipa mai amplă, dar rămasă în bună măsură secretă, care i-a asigurat lui Traian Băsescu suportul legal în “Dosarul Flota”. Rugat de gsp să comenteze cum se derulează audierile clienţilor săi de la DNA, el a spus “sînt intense”. “Intense peste media cu care sînteţi obişnuit?”. “Da” a fost răspunsul lui Bugnariu.

Ultima audiere

Fără să fie de faţă, Emeric Ienei a aşezat motoul nevăzut al audierii de ieri a ministrului Monica Ridzi prin vorba sa preferata: “Nu-mi fac iluzii ca să n-am deziluzii”.

Deputaţii şi-au făcut. Pe rînd, Olteanu, Bănicioiu, Negoiţă, Chi­riţă, Voinescu, Visan, Vasile şi aproape toţi ceilalţi au sperat că vor primi răspunsuri.

Iată mostre de dialog:

1. — Credeţi că e normal ca oa­­menii din comisia de evaluare să nu observe că firmele au acelaşi sediu, acţionari şi administratori comuni?
­— Dar hîrtiile au fost semnate cu nume diferite.
­— Nu e vorba de semnături, ci de actele oficiale ale firmelor care erau în plicul deschis de oamenii dumneavoastră.
­— Nu ştiu. Vă legaţi de chestiuni minore.

Sîntem în faţa unei licitaţii trucate
Alina Gorghiu

Sper că vom avea înţelepciunea de a oferi un raport bipartizan. Ar fi un semn bun pentru România şi pentru încrederea oamenilor în noi
Sever Voinescu

2. — Doamna ministru, cum aţi recepţionat tricourile, şepcile şi celelalte?avocatbasescu
­— Noi am recepţionat un eveniment. Am achiziţionat o maşină, nu am spus cîte uşi şi oglinzi retrovizoare trebuie să aibă.
­— Doamnă, cînd îţi cumperi o maşină te interesează şi uşile şi, mai ales, marca!

3. — De ce aţi plătit formaţiile şi scena de la Costineşti de vreme ce le plătise organizatorul MPP?
­— Nu am ştiut acest lucru!
­— şi nu trebuia să ştiţi că vi se vinde un produs al altcuiva, respectiv MTV Days?
­— N-am ştiut.

Trei ore în acelaşi stil. Trei ore epuizante, de măcinare în gol, după care deputaţii au decis să încerce să mai cheme o dată pentru azi firmele prin care au trecut banii pentru televiziuni. Ei sînt decişi să traga cortina azi printr-un raport sau mai multe, “Chiar dacă va trebui să oprim ceasul la ora 12 noaptea”, după expresia lui Bogdan Olteanu.

Mi se pare o fraudă să oferi 630.000 de euro bani publici pentru două firme atît de strîns legate şi care au venit, culmea, cu oferte atît de apropiate de ce era MTS pregătit să ofere!
Victor Socaciu

Urmărită penal?

Azi, Comisia Parlamentară de Anchetă își va prezenta raportul. E posibil să se ajungă la un raport comun, numai că PNL + PSD + UDMR cer urmărire penală pentru delapidare, iar PD-L  ar accepta eventual cel mult urmărire penală pentru abuz  sau neglijenta în serviciu. Oricum, e vorba doar de o recomandare supusa dezbaterii in plenul Camerei.

Aseară s-a negociat între PNL+PDS+UDMR și PD-L, ultimii convingîndu-și partidul că Ridzi nu mai poate fi apărată. Deputatii vor încerca azi să se înțeleagă pe același text, deși primii sînt extrem de convinsi ca e vorba de delapidare, în timp ce pedeliștii ar vrea ca Ridzi să plece pentru risipirea banului public. Nu e exclusa nici varianta unei parti comune de raport si distantarea politica in privinta zonelor unde opiniile se radicalizează.

Comentarii (223)Adaugă comentariu

Flavius I.  •  9 iulie 2009, 19:07

Bravo Catalin! Bravo baiete! Mergem mai departe…

flo  •  9 iulie 2009, 19:25

Lasati-o in pace pe Monica!!! Ea ne-a dat sansa sa intelegem ce se petrece pe acolo.Daca nu era ea nu aflam niciodata.Nu vedeti cum se apara intre ei,lupii?Nu vom afla niciodata de tunurile care au saracit Romania.Si nu se opreste aici.Nu vedeti ca un pod de 5 metri costa cat un km de autostrada?Cat sa mai rabdam?Unde sunteti???

DAN  •  9 iulie 2009, 19:36

Era evident ca ministresele cele noi nu vor aduce un suflu „nou”!
Mi-aduc aminte de celebra afirmatie a lui „almanahe” – citez din memorie – „…nu vedeti ca „astia (liberalii + pdeleii) sunt atat de prosti ca ni sa fure nu stiu! Noi (adica psedeii), pe vremea noastra …” De unde se vede ca nici asocierea cu psedeii nu i-a invatat pe pedelei sa lucreze mai cu metoda!
Avea dreptate Base’ – scoala (lor) scoate niste tampiti! Chiar ca suntem in re-ce-siu-ne!!!
In rest, sanatate, ca banii n-ar fi (pentru unii) o problema!

Sandu  •  9 iulie 2009, 20:26

Daca echipa de investigatie jurnalistica, in frunte cu dl. Tolontan, este asa de teribila, de ce nu a facut anchete despre cum au furat donii Nastase. Mitrea, Berceanu, etc? Cred ca, sa fiu totusi elegant, au primit indicatii pretioase si cum majoritatea gazetarilor au un stapan, au executat totul intocmai si in cel mai scurt timp. Este totusi ridicol sa faci un taraboi atat de mare, cei drept pe baza unor fapte adevarate, sa spui ca esti nemaipomenit, cand sti, pe de alta parte, ca Tariceanu a vandut petrolul din Marea Neagra inainte de a fi castigat in procesul de la Haga. Pai unde este deontologia? Pai eu zic ca, dupa domnii ziaristi, stapunul are intodeaua dreptate si in orice inprejurare, la munte sau la mare, trebuie sa i se sarute… mana.

gelu  •  9 iulie 2009, 21:36

Domnule Tolontan, felictari pentru lupta cu minciuna si hotia.
Insa parerea mea ca cele mai mare tunuri sunt date de Videanu, Berceanu si Blaga.
Ridzi, Udrea au ciordit si ele cit le-au permis fondurile ministerelor pe care le conduc. Pe cind cei trei pedelei pastoresc peste bugete de zeci si sute de ori mai mai ca, cele ale ministerului tineretului si cel al turismului.

animalutul20  •  9 iulie 2009, 22:13

campioana olimpica la judo e ALINA DUMITRU -sari cu tricourile alea , ca vreau sa i le dau lui ritzi -sunt meseriashe, au costat o poala de bani si la iarna o sa-i tina de cald.

vlad  •  9 iulie 2009, 22:22

bine ca ei fura si noi nu avem ce da de mancare copiilor.dar stiu ca banii sunt la elena basescu care a mers la concert ca o acoperire.elena a fortato pe ridzi sa ii dea banii pentru ca sa ajunga europarlamentara si a obligato pe ridzi sa nu spuna nimic.am 11 ani si chiar stiu.

gelu  •  9 iulie 2009, 22:29

Domnule Tolontan poate puteti face rost si de lista cu sponsorii EBA in campania electorala la UE. E curios cum ca, banii de la MTS carora li s-au pierdut urma sunt cam cit banii din donatiile primite de fata lui Basescu. Mai ales cind cele doua firme isi au sediul chiar pe strada unde si Basescu la vreo 100 de metri s-a tras viluta pe cid lucra la Primarie, strada Mihaileanu. Si daca tot ati inceput cu cu..va Ridizi continuati cu cu..va Udrea. Toate cele bune, gelu.

ionica  •  9 iulie 2009, 23:40

Pentru „anonimous” ,care spunea mai sus ca asocierea numelui „Basescu”
cu aceasta „afacere” este o rusine,
confirm ca infractorii adevarati
isi paseaza (recomanda) avocatul de la unul la altul, tocmai pentru ca nu trebuie sa existe prea multi avocati, care sa aiba acces la dosarele lor… este o practica pe care o intalniti in domeniul penal …avocatii stiu despre ce vorbesc!
Ce tara superba e Romania „ieuropeana”
Felicitari Tolo!

sebi  •  10 iulie 2009, 0:28

sa mai mergi sa-i votezi?doar daca voi avea un interes personal si sa merite.sa puna banii inapoi din buzunar ritzi.

Ritzi, du-te dupa Pitzi! | Blogul lui Paul Soare  •  10 iulie 2009, 1:11

[…] un jurnal sportiv a ajuns sa faca anchete care sa schimbe ministri, oare nu se simt cotidianele mari din Romania cam […]

marinica  •  10 iulie 2009, 1:50

Nu este in regula ce s-a intamplat la MTS. Nu este in regula nici faptul ca pentru unele afaceri exista informatii, documente si toate cele, iar pentru altele se fac comentarii doar in trecere. Faptele negative ale demnitarilor nu trebuie comparate.Fiecare fapta de acest gen trebuie judecata potrivit legii pentru ca nimeni nu e mai presus de lege, cu exceptia parlamentarilor pentru a care e nevoie de avize, aprobari…Ma intreb de ce presa, ea pare mai vioaie, justitia nu fac nimic pentru adevarate acte de subminare a economiei nationale – ma refer la contractul de concesiune a resurselor de petrol din Marea Neagra. Nu credeti ca, indiferent de partidul din care fac parte, oamenii politici fac la fel? Disputele dintre ei sunt doar pe tema cat de tare spune unul de la PNL despre afacerile celui/celor de la PDL si tot asa. Nu cred ca avem vreo sansa atata vreme cat alegerile democratice de la noi se bazeaza tot pe furt. Cum sa le fie teama celor care fura cand judecatorii dau sentintele pe care le dau? Persoane care sunt acuzate de sechestrare de persoane, trafic de carne vie si altele asemenea sunt puse in libertate, iar persoane de 70-80 de ani sunt incarcerate pentru ca au pus un tarus pe terenul lor pierdut prin hotarare judecatoreasca nedreapta. Asta este tara in care traim si, am convingerea, ca nici presa nu e lipsita de partizanat politic si cumetrie politica.

NUNTĂ CU “DAR” « Chat Noir  •  10 iulie 2009, 8:43

[…] Alina Gorghiu şi Cătălin Tolontan […]

Dany  •  10 iulie 2009, 10:03

Este strigator la cer. ..In romania sunt atatea lipsuri pt tineret si pt sport si madam ritzi se lefaie in bani si petreceri. .nu sunt locuri la camine, sportivii isi platesc singuri turnee si deplasari, nu sunt baze de sport la un nivel cat de cat civilizat.Nu sunt camine Nu se face nimic. ..Am 16 titluri de campion national si am renuntat la sport din lipsa de bani si din cauza unei accidentari din cauza ca federatia si ministerul nu au fost de acord sa-mi asigure un tratament medical adecvat. ..il asigura tot alora cu bani ….cam asta este cu tara asta. .si ce imi place? Romania se lauda cu perf noastre dar oare stie cineva ca foarte multi fac sport pe banii lor?si nu pe banii statului?atunci de ce se lauda tara? sa le fie rusine…hal de ministru. .era incompetenta de la inceput. .ce cauta la sport un ministru care habar nu are cum sa alerge 30 de metrii?

Dany  •  10 iulie 2009, 10:08

ba mai m ult. .nu ca nu m-au ajutat cu nimic. .dar au avut grija sa schimbe si foile de participare la nationale si la echipe ca sa plece aia cu bani sa reprezinte Romania. .si cand sa plec la Europene si la turnee pe banii federatiei cu ce m-am ales? cu un refuz categoric. .dc? ca au fost trimisi 2 care printii lucrau la garda finaciara si la finante. .frumos asha. .cu toate ca diferenta in clasamente era de 30 de locuri. ..asta este tzara.. .Apropo vorbesc de FRT cine stie probleme de acolo si nu numai de acolo. …antr federali care vand materiale sportive fara chitanta materiale care erau destinate noua sa le primim ca ajutor pentru rezultate. ..nu-i problema. .un antrenor federal are cateva mii de euro salariu. .frumos nu? si culmea .. cine-i antr federal? tot aia dp vremea comunismului sau copii lor. .Keep going. .cat de curand nici sport nu vom mai avea. ..

Dany  •  10 iulie 2009, 10:10

Bine ca in sfarsit a luat presedentia cineva capabil. .sa speram ca va fi bine generatiilor care vin din spate … .Mult succes doamna Ruxandra Dragomir. ..

george  •  10 iulie 2009, 14:28

Acesta este cu adevarat jurnalism. Va felicit domnule Tolontan. Eu sunt doar un cititor. Nu prea mai citeam presa intuind unele interese din articolele publicate in ziarele unor proprietari.
Aceasta campanie desfasurata de gsp cu greu va mai putea fi egalata.
Dar cred ca nu este suficient pentru aceasta tara inglodata in interese si coruptie. Trebuie sa gasiti destinatia finala a banilor. Chiar daca poate fi foarte periculos. Trebuie ca cineva sa atraga atentia ca EBA nu a participat corect la competitia pentru un loc Parlamentul Europea.
Sunt atat de multi copii talentati in zona rurala care nu au nici macar sansa unei scoli de mana a 5-a, ce sa mai zic de sport de performanta! La ei sa va ganditi nu la mila pentru Ritzi. Ea stie bine ce a facut. Acum face doar pe proasta pentru ca nu se astepta sa i se ceara justificari. Povestea Ritzi se poate regasi la toate nivelele administratiei de stat sau acolo unde se cheltuiesc bani de la buget.
In aceasta perioada de criza (criza pentru unii!) la unele primarii rurale si nu numai, s-au facut angajari. Stiu eu o primarie rurala nu foarte bogata unde in acest an s-au angajat 4 (patru) persoane. Dar daca trebuie sa fie premiati cei care au ajutat in campania electorala nu prea mai conteaza nici pregatirea nici faptul ca bani de plata a salariilor nu prea mai sunt in buget. Mult e dulce statutul de lefegiu la stat sau de stat cand avem de stat.

raluca  •  10 iulie 2009, 14:50

BRAVO DOMNULE TOLONTAN ….mi-e rusine ca traiesc in valea jiului ,dupa ce ca suntem condamnati la saracie lucie, asta cu trupa ei ne da zemflea stiti ceva sunt o gramada ca ea la noi in vale[daca doriti va dau si nume]si pe ei ar trebui sai VAdemascati CORUPTIA DOMNESTE PESTE TOT;MA BUCUR CA VAD CA MAI AVEM SI NOI APARATORI TINETI-O TOT ASA BRAVO

PussyCat  •  10 iulie 2009, 15:17

eu zic ca nu va tacea 🙂

maruan  •  13 iulie 2009, 8:36

Am spus-o si mai repet avem o tara frumoasa numai ca ar trebui sa schimbam oameni numai hoti si parveniti

cristy  •  13 iulie 2009, 15:25

becali presedinte in locul ***de basescu

ilie  •  13 iulie 2009, 23:37

D-nule Tolontan daca Ministerul sportului ar fi al sportului ar fi foarte bine dar se pare ca este al altcuiva si cu banii pt sport se face altceva.Eu de exemplu m-am apucat sa construiesc o sala de sport(nu balon) la 10km de Brasov(loc.Bod)fara sprijinul Ministerului ci cu propriile resurse care din pacate sau cam epuizat.Suprafata salii este de 850mp este prevazuta cu vestiare dotate cu dusuri cu o mica tribuna deasupra vestiarelor,cu punct de prim ajutor etc.Sala este gata in proportie de 95% dar v-am spus din cauza fondurilor epuizate sant nevoit sa apelez la d-voastra sau prin intermediul d-voastra sa gasesc o sursa de a definitiva finisajele constructiei si anumite dotari(plase protectie,plase porti,fileu tenis).Doresc sa stiu daca la nivel de Minister sau la nivel de Directie Judeteana exista fonduri pt a ma sprijini sau poate ma indrumati d-voastra catre alte institutii sau persoane fizice care ar dori sa sprijine initiativa mea.Tot spunea cineva „ca in Romania sant atatea lipsuri in sport si madam Ridzi se lafaie in petraceri” nu s-ar gasi un mijloc de a fi sprijinit pt ca sincer am pus foarte mult suflet in aceasta sala in care se va putea juca handbal,tenis de camp,fotbal, baschet si alte sporturi .Va spun sincer ca daca nu venea aceasta ‘Incertitudine economica” nu apelam la d-voastra.Daca tot a cheltuit ministerul 800.000 euro pt un eveniment mie mi-ar ajunge 1% din acea suma

StareaPresei.ro » EVENIMENT: "Ai dreptul să taci!" sau depre caderea ministrului Monica Iacob Ridzi (Catalin Tolontan & GSP)  •  24 octombrie 2009, 23:07

[…] Cei mai multi bani din cei 220.000 de euro îi încasează Loco, care cumpără publicitate la televiziuni. Aceasta suma nu e certă. Pro­babil în jur de… citeste in continuare aici […]

Comentează