Omul cu aripi

Destinul unei echipe prin ochii băiatului de 24 de ani

vineri, 28 august 2009, 5:00

Destinul unei echipe prin ochii băiatului de 24 de ani

S-a întîmplat acum puţin timp.

„Tolo, tocmai ce m-am întors de la magazinul oficial al clubului de la stadionul Dinamo”, spune în deschidere mailul de la Mihai Brezeanu, cititor al gsp. „Am fost să cumpăr un fular unui prieten. L-am ales şi l-am înmînat vînzătorului. L-a luat, l-a împachetat frumos, l-a pus într-o pungă, mi l-a oferit. Apoi a luat un pix şi şi-a notat într-un carnet tipul fularului vîndut. I-am întins banii şi mi-a dat restul. Am mulţumit şi m-am întors spre ieşire cu lacrimi în ochi.

În loc de mîini, vînzătorul are două cioturi care se sfîrşesc undeva, înainte de locul unde ar trebui să înceapă coatele. Cînd a fost să bage fularul în pungă s-a ajutat de dinţi.

Ce stranie echipă e şi Dinamo asta! În tribună se agită ca un nebun şi dă indicaţii un mut, iar la magazinul de prezentare se mişcă mai bine decît 90% dintre vînzătorii români un ciung. Dinamo sînt ei!”. Aici se încheie mailul.

Nu căutaţi fotografia! Nu din compasiune o evităm. Pur şi simplu, nu e relevantă. Desigur! Azi, imaginile fac totul. Becali e mereu pe ecrane. El prefaţează tragerile la sorţi, glosează pe marginea şanselor de calificare şi îşi concediază jucătorii în direct. Imagine, prim-plan, motor!

Un scriitor italian ne avertizează, totuşi. „O mie de cuvinte nu fac cît o imagine, dar un milion de imagini nu valorează cît o idee”, crede el.

Ideea lui Florinel, 24 de ani, suporterul dinamovist sosit acum ceva timp la club şi devenit, exclusiv prin munca sa, om de bază la magazin.

Ideea celor de acolo, „la început ne-a fost milă, dar ne-a zis cîteva de ne-am lămurit că nu suportă jalea noastră”, de a-l primi.

Ideea că există ceva deasupra noastră care ne poartă ca şi cum ne-ar creşte aripi, chiar şi acolo unde noi vedem doar degete, cioturi şi înfrîngeri imposibil de răsturnat. Ca să  convingeţi, vizitaţi magazinul oficial din „Ştefan cel Mare”!

Comentarii (76)Adaugă comentariu

nime.n.lume  •  29 august 2009, 0:32

E important prin ce ne definim!
E important prin ce se defineste Dinamo: prin acest „baiat de la magazin”, prin jucatorii de pe teren de joia asta, prin cei de joia trecuta, prin huliganii care se bat la meci, prin cei care canta si isi sustin echipa?
Vedeti, un club se poate definii prin multe, insa totdeauna e definit prin actiunile celor care il reprezinta, de la actionari, administratori, stafuul tehnic, jucatori, angajati, si sustinatori, public.
Spun banalitati, dar daca fiecare din cei implicati s-ar gandi mereu ca cea ce face defineste (deci afecteaza) un intreg club, poate am avea o imagina mai buna a clubului, a federetiei, a Romaniei.
Cand fiecare face in fiecare zi tot ce poate, toti putem pasii in fiecare seara, spre casa, cu capul sus!

vasilica  •  29 august 2009, 0:33

si in timpul asta la clubul sportiv dinamo, fostii sportivi medaliati la olimpiade sunt aruncati afara !

George  •  29 august 2009, 0:35

Putem convietui,putem avea o atitudine sportiva chiar si noi suporterii.Se poate sa fim prieteni indiferent de echipa cu care fiecare dintre noi simpatizeaza.Bravo celor care au scris,aprecierile noastre care au un destinatar serios, talentat d-l Tolontan.Bravo Dinamo si succes mai departe.Bravo,bravo si iar bravo baiatului care lucreaza in acel magazin un exemplu limpede ca atunci cind vrei poti muncii.

Pavel Barsan  •  29 august 2009, 1:15

Frumos!

Adussu  •  29 august 2009, 1:55

Cataline RESPECT ! .. nu ca , colegul tau.. ca sa nu`i pomenesc numele lui aici ! RESPECT ! as vrea sa cunosc baiatul respectiv.. dar sunt din Resita 😐 ..

deeadinamovista  •  29 august 2009, 1:56

frumos si motionant articol …bafta in continuare baiatului

dinamo4ever90  •  29 august 2009, 2:08

pai am putea sa fim mai multzi , si sa facem o cheta

felix  •  29 august 2009, 2:32

Frumos, Tolo.

nicoleta  •  29 august 2009, 9:24

super articol…m-au luat fiori si nu mai aveam mult pana la lacrimi…
bravo Tolo…felicitari angajatorului…fortza dinamo!!!

Livia  •  29 august 2009, 9:52

Chiar interesant articolul acesta.Bravo Catalin!Succes in continuare…tine-o tot asa. Hai DINAMO.

mihai  •  29 august 2009, 10:30

emotionant articol,avem nevoie de a scoate in evidenta astfel de lucruri

Domnule Tolontan,
am o rugaminte,departe de a minimaliza eforturile Stelei si a Rapidului in acumularea de puncte pentru coeficientii UEFA,va rog sa scoateti in evidenta macar asa o idee ca si Dinamo a contribuit la acest coeficient 18% in conditiile in care Steaua are 40 iar rapidul 26 nueste de neglijat.Si in nici un caz nu aveam 6 echipe in Europa fara aceste procente si probabil nici echipa calificata direct in liga.Prea se bate tam-tam pe faptul ca numai Steaua a adus puncte ,mie personal,mi se pare o nedreptate ce se insinueaza.Iar presedintele Stelei Argaseala nu scapa nici un prilej sa spuna ca numai Steaua aduce puncte multe.Dar uita sa spuna ca a adus puncte pt ca s-a clasat pe locul6 in campionat cu ajutorul sustantial al Urziceniului care era deja campioana si nu a mai interasat sa bata in meciul direct,un egal ii era de ajuns,si pentru ca ajuns pe 6 a trebuit sa joace 3 tururi .Cu niste echipe a caror valoare este indoielnica,dar bravo lor ca au adus maxim.Insa sa spui ca ai adus 18puncte din 6 meciuri mise oare ca minti cu nerusinare si asta face argaseala,pentru ca nu sunt 18 ,nici macar 12,ci doar 6 ,ca asa se socoteste punctajul in preliminarii.Eu zic ca nu ma insel si am un pic de dreptate si am scris asta pentru ca mi sa-a acrit sa-l aud poe argaseala ca iar Steaua aduce puncte multe,si celelalte nu aduc.Poate il corecteaza cineve in luarile acestuaia de atitudine.

yaruk  •  29 august 2009, 10:47

nu am fost nu sunt si nici nu voi fi dinamovist insa m-a incantat dinamo joi seara.M-am intrebat ‘de ce?’ iar raspunsul a fost ‘pentru ca iti place fotbalul’! .
Mi-a placut faptul ca publicul ceh a primit cu demnitate eliminarea echipei lor, fiind alaturi de jucatori ; pentru fiecare dintre ei aceasta eliminare ar putea fi extrem de traumatizanta si daca nu sunt sprijiniti moral vor depasi foarte greu acest moment.
Suporterii de la dinamo au multe de invatat de la cehi

marius  •  29 august 2009, 11:38

Felicitari pt articol!

dinamovistul 51  •  29 august 2009, 11:58

acesti baieti reprezinta dinamo, si o fac cu cinste nu acea turma de neghiobi .

Tz3pi  •  29 august 2009, 12:49

Eu il cunosc !!!
Dinamo este viata lui !!!
Prima oara l-am vazut in deplasarea ceea de pomina de la resitza ,cand Lupescu a ratat din 2 metri cu poarta goala si Dinamo a pierdut titlul.
De atunci i-am remarcat devotamentul pt culorile alb-rosii ,si ce trebuie sa mai stiti ,este ca ani de zile a fost prezent la 90% din meciurile echipei ,acasa si deplasare .
Soarta i-a fost potrivnica ,dar ambitia lui ,l-a propulsat in aceasta pozitie astazi .
Florin il cheama . Si ii urez bafta in continuare !!!

socului  •  29 august 2009, 13:19

Felicitari Tolo !! Pentru articol , pentru faptul ca citesti parerile/trairile suporterilor , ca achiesezi ideii de sacrificiu , ca le transpui in editorialele tale , ca ne dai un exemplu de verticalitate . Te admir mult de cand am realizat ca esti unul din putinii jurnalisti nealterati de „bubele , mucegaiul si noroiul” in care ne scaldam si pe aceste murdarii cotidiene plantezi floare de colt si flori rare …prin ceea ce scrii ..
Felicitari baiatului care n-a capotat si munceste cu maretia unui prim ministru pe care nu-l avem ( desi este integru dpdv fizic) , felicitari angajatorului, care a dat o sansa la viata demna unui copil lovit de soarta . Felicitari Dinamo !!

dee  •  29 august 2009, 14:00

FOARTE EMOTIONANT ARTICOLUL,FELICITARI. SI TOT RESPECTUL SI ADMIRATIA PT ACEL BAIAT ,CARE STIE SA TRAIASCA CUM MULTI DINRE NOI NU STIM

Alex Stelistu  •  29 august 2009, 15:37

Daca voi ati putut sa nu plangeti,bafta voastra,eu nu am putut,implicit mi-au dat lacrimile.

.dinamovist  •  29 august 2009, 17:03

Sincere felicitari, domnule Tolontan. Baiatul respectiv chiar merita toate aprecierile. Pe dinamovistii care inca nu-l stiu, ii anunt ca-l pot gasi meci de meci in PCH. Si asta cu mult dinainte sa ajunga in magazinul de prezentare a echipei. Felicitari si mai multe ar trebui sa primeasca si dl Badea, pentru ca l-a angajat.

alin  •  29 august 2009, 17:40

pey Dl Badea e singurul de la Dinamo care isi merita un loc in conducere…e diplomat,elegant,nu intra in polemici,nu vorbeste aiurea…cred ca e conducatorul cu cele mai mari capacitati intelectuale din fotbalul nostru…si are si un suflet bun…si asta pt ca datorita lui,Dinamo a initiat multe campanii umanitare…nu sunt un fan al domniei sale,dar dintre toti conducatorii din fotbalul nostru,el e singurul care iese in evidenta si altfel nu doar prin vorbe deochiate si scandal…HAI DINAMO!!!

kELOO  •  29 august 2009, 21:37

SUPERB! Jos Palaria!

sile  •  30 august 2009, 0:10

tolontane, asta a fost cel mai bun articol de cind eu, stelist, ziarist sau om te stiu (te stim?)… sa-ti dea dzeu (pune tu majuscula si cuvintele lipsa) sanatate!

area51  •  30 august 2009, 8:55

Oprisem intr-o parcare parca prin Italia, in drum spre Marseille…intrasem la baie…Pe final dam toti sa plecam, noroc ca ramasesem ultimul, tipul ramasese blocat in interior, caci nu putea invirti manerul si trage usa spre el sa poata iesi… Aproape ca avea lacrimi in ochi cand i-am deschis… nu cumva sa-l uitam si sa piarda meciul de pe Velodrome…

Baiat bun!

ghitone  •  30 august 2009, 9:56

suporterii dinamovisti ii cunosc pe cei 2 despre care povestiti.
trebuia sa-l fi vazut pe suporterul mut ,la metrou,dupa meciul de acasa: isi smulgea parul din cap la propriu si plangea de sarea tricoul de pe el.traieste la maxim toate meciurile lui dinamo

johnneil  •  30 august 2009, 14:34

Nedreapta-i viata. Uni au ochi dar nu vad nici cat orbii. Alti n-au picioare dar colinda mai mult decat alti care au. Si exemplele pot continua. De pilda: Uni oameni din trecutul apropiat cu pene de gasca scriau randuri de aur pe cand alti cu penite de aur scriu precum gasca. Bafta acelui OM ! Cand voi trece prin dreptul acelui magazin promit solemn sa ma opresc din goana nebuna in care suntem cu toti. Voi cumpara un mic suvenir al acestui club mare care este DINAMO. Ati dedus ca nu am nici cea mai mica tangenta cu acel club. Si ca incheiere: MULTUMESC CATALINE pentru pontul vandut!

vlad  •  30 august 2009, 14:46

emotionant…poate ar trebui ca unii din jucatorii de la Dinamo sa viziteze magazinul si sa-l vada pe acest extraordinar OM..cat despre cei care au intrat pe teren la meciul cu Slovan (suporteri ..sic )..sa stiti ca nu se deosebesc prea mult de unii conducatori sau unii jucatori…sant dinamovist adevarat si tocmai de aceea m-a deranjat foarte tare ceea ce a declarat Marius Niculae…el tot timpul da „palme” la dusmani vazuti numai de el…noroc ca Ze Diabate sau Kone,sau altii nu au inceput si ei sa dea „palme”..ei doar joaca si e de ajuns..

Comentează