Mircea Lucescu vorbeşte despre atacurile la adresa lui Răzvan: „Ajunge cît vorbesc şefii de club!”

Nu-şi cruţă fiul, dimpotrivă. Îl avertizează că e în eroare încercînd să-i mulţumească pe toţi. Dar ceea ce-l supără sînt ieşirile şefilor de club

duminică, 13 septembrie 2009, 12:14

Nu-şi cruţă fiul, dimpotrivă. Îl avertizează că e în eroare încercînd să-i mulţumească pe toţi. Dar ceea ce-l supără sînt ieşirile şefilor de club

„Oul supără găina” a titrat sîmbătă Gazeta. Şi cel care a făcut oul a sunat. Dar nu sîmbătă. Vineri seara. Cum?

Există o categorie a oamenilor de fotbal pentru care ziarul de a doua zi e important. Cînd îi vizează. Dinu „Vamă”, Luceştii, MM, ohoo, el e campion, Argăseală, mai rar Porumboiu. Nu e greu de aflat pentru că regulile profesiei cer să suni la toate părţile implicate.

Lucescu era în autocarul lui Şahtior, undeva lîngă Kiev, „avem meci de Cupă aici”, şi şoseaua se auzea sacadat, ca drumul spre Giurgiu, unde trebuie să ocoleşti autobuze, camioane şi, de fapt cel mai des, căruţe.

Era nemulţumit, dar cînd nu a fost  Mircea Lucescu nemulţumit? „Eu îmi clădesc forţa pe momentele dificile”, spune el. „Răzvan e altfel, de ce credeţi că a intervenit ceva între noi?”. Nu ştie exact cum va suna titlul. De aici începe dialogul dintre Kiev şi Bucureşti.

„Nu vorbim despre fotbal”
– Nici nu vă spun titlul de mîine. Doar vă întreb: nu e adevărat că de la numirea sa la „naţională” Răzvan a lansat propria declaraţie de independenţă faţă de dumneavoastră?
– Ba da. Asta e corect! E şi normal. Are propria motivaţie, propria carieră. Tocmai de aceea nu am vrut să mă amestec deloc. Pentru că orice aş declara despre echipa naţională se va interpreta.

– Şi e la fel de adevărat că nu vă sună ca să vorbiţi despre fotbal?
– E adevărat. Vorbim la telefon, dar despre planurile de familie. Ce sfaturi să-i dau eu lui? Nici unul.

„Nu aşa se pregăteşte un meci”
– Aţi spus că n-a pregătit bine meciul cu Austria.
– Am spus. Nu aşa se pregăteşte un meci! Dar am răspuns în calitate de specialist, nu de tată al lui Răzvan. Sînt într-un conflict permanent de interese (un zîmbet de la Kiev). Aşa şi rog microbiştii să înţeleagă ce spun.

– E o postură dificilă pentru amîndoi.
– Da, este. Mai ales că echipa naţională trece printr-o perioadă dificilă. Să explic în ce sens: după meciul cu Franţa, băieţii s-au supărat cînd au văzut declaraţiile din ţară. Scoseseră un rezultat extraordinar. Să nu uităm cu cine au jucat! Gîndiţi-vă puţin! A fost criticat Maftei. El şi-a făcut treaba. E un fundaş fără ambiţii ofensive. L-a blocat pe Henry. Pe Henry! În loc să asistăm după Paris la o renaştere, jucătorii s-au simţit rău şi au fost patru zile foarte grele în cantonament.

„Mara e foarte bun”
– V-aţi pornit.
– Da, pentru că, evitînd să vorbesc despre Răzvan, am intervenit public pentru jucători. Mara, de pildă. Mie mi-a plăcut cum şi-a jucat rolul tactic. E fost tăvălit de conducătorii din România. Mara e un fotbalist foarte bun, e un fotbalist care va juca în Europa League.

– De fapt, v-a iritat intervenţia conducătorilor.
– Nicăieri în lume nu e aşa! Conducătorii de club nu fac legea în opinia publică. E anormal.

„Cînd patronii sau preşedinţii de club atacă echipa naţională, pierd şi ei şi pierdem toţi. Nu discut limbajul lor, îl ştiţi cu totul, discut ponderea lor exagerată în dezbaterea despre fotbal”

„Pe mine înfrîngerile mă motivează, el e altfel”
– Bine, dar Răzvan e băiat mare.
– Da, nu-l apăr, vedeţi bine. Numai că el e Vărsător şi are nevoie de sprijin. Eu sînt altfel. Leul din mine se simte decis la înfrîngeri. Pe mine înfrîngerile mă motivează, mă simt tare atunci, analizez şi merg înainte.

– E la început ca selecţioner. Şi caută prea mult imagine.

– Poate că încearcă să-i mulţumească pe toţi. O eroare! Niciodată nu faci unanimitate.

„Răzvan greşeşte că explică atît de în detaliu toate lucrurile, toate selecţiile. Deciziile le iei tu, ca antrenor, după nişte criterii şi ţi le asumi!”

„Îi ascult ore întregi la televizor şi mă crucesc”
– Concluzia?
– Nu vreau şi nu pot să-l influenţez pe Răzvan. Iar cei care-l atacă pe el şi naţionala sînt incredibili! Ştiu că le-a deranjat jocurile şi că Răzvan a fost ferm.

– Deci tot conducătorii…

– Conducătorii de club cumpără jucători străini la preţuri uriaşe, peste cele meritate şi peste cele ale fotbaliştilor români. Ajută ei astfel fotbalul românesc? Eu zic că nu! Îi ascult cu orele la televizor, mă crucesc şi vă spun că e prea mult. Mult prea mult. Ajunge!

Comentarii (63)Adaugă comentariu

rapid_visiniu  •  13 septembrie 2009, 16:58

@CALINESCU…e prea mare palaria ptr.Razvan?Poate e prea multa golanie si nesimtire pentru un domn ca el!Nu te lasa Razvane,fii tare!

kiki  •  13 septembrie 2009, 17:16

Tolo, cred ca a sosit momentul sa luati foarte in serios ceea ce va transmit cititorii. Am ajuns la saturatie cu declaratiile lui Jiji, Borcea butelie, Iancu, Porumbescu, Mitelul etc.Promovati prea mult prostia si incompetenta. Vrem sa citim articole strct legate de sport nu parerile lor care oricum nu conteaza.Daca face-ti un sondaj in randul cititorilor, intr-un procentaj covarsitor se citesc foarte putine articole.scandalul, telenovela si tigania nu intereseaza pe nimeni.luati exemple pozitive din tarile civilizate.in emisiunile voastre televizate vedem aceleasi aratari de oameni cu creierul contorsionat si deficiente de exprimare.VOI PRESA,va jigniti cititorii.Vi trebuie sa fiti primi care trebuie sa aduca exemple si solutii pozitive si sa elimine tigania.

Sire  •  13 septembrie 2009, 17:54

ziarele i-au facut pe toti mari vedete si acum ei va dau scandalurile necesare comertului penibil pe care il faceti…voi, presa, stricati fotbalul, nu conducatorii, VOI!

claudiu  •  13 septembrie 2009, 18:29

domnule tolontan,dumneavoastra sunteti prea pasionat de aceasta meserie,prea pasionat incat ati transormat-o intr-o obsesie,tind sa cred ca ati avea si probleme la felul in care va scrieti articolele.

constantn  •  13 septembrie 2009, 20:26

Salut. Eu nu raspund la emailuri si nu pot zice ca sunt inebunit dupa fotbal dar ca toata lumea ma uit. Eu sunt in Italia si ma dezgusta ca voi ,vorbind de presa, faceti emisiuni numai cu Becali sa altii ca el, oameni care in afara ca au reusit sa faca bani nu sunt in gradul sa fie invitati ca specialisti la emisiuni sportive. Ma uit si la italieni si asta nu se intampla, patronii sunt cu banii si nu sunt in direct non stop pe emisiunile sportive.Daca se intampla toate astea e din vina voastra si noi toti suntem constansi sa ne uitam la Big brather Becali, Borcea… Daca sunteti specialisti incercati sa schimbati si voi cu toate telenovelele ca sincer sunt seri in care nu reusesc sa gasesc ceva interesant in afara de aceeeasi gasca care nu au nimic de facut, nu au nimic in comun cu subiectele expuse si stau la televiziuni.

LUIGI  •  13 septembrie 2009, 20:43

Tolo, cred ca a sosit momentul sa luati foarte in serios ceea ce va transmit cititorii. Am ajuns la saturatie cu declaratiile lui Jiji, Borcea butelie, Iancu, Porumbescu, Mitelul etc.Promovati prea mult prostia si incompetenta. Vrem sa citim articole strct legate de sport nu parerile lor care oricum nu conteaza.SCRIETI DESPRE FOTBAL SI DESPRE JUCATORI DIN DIVIZILE INFERIOARE PE CARE ,CA SI ZIARISTI PUTETI SA-I PROMOVATI !!!!!!

Dr. Victor Stanculescu  •  13 septembrie 2009, 21:30

Maestre Tolontan,
* Indiferent care este situatia intre un tata si fiu, nimeni nu are voie sa discute, sa imparta onipiile si sa incerce sa-i invrajbeasca unul impotriva altuia:

1. Pe de o parte, Mircea Lucescu, are nevoie de liniste, situatia sanatatii lui fiind asa cum noi n-o stim cu precizie. Oricum, el are nevoie de liniste, de intelegere in familie, de suport moral, psihic, familiar, professional, de spijinul celui mai drag din aceasta lume, fiul sau.

2. Ce faceti D-vs. si ziarul D-vs.:
Incercati sa satisfaceti conspiratiile care va comanda (direct sau indirect) si va forteaza mana de-a perfectiona MOTTO-urile vietii sportive si sociale, din Romania: „paine si circ”; „victorie cu orice pret” „moarte celor invinsi” „Luptele sa dau si se castiga, direct si indirect-oricum”, etc.. si altele scabroase formule ale succesului care circula in lumea fotbalul nostru;

3. Care este grija D-vs. pentru eroii nationali? „Le faceti statuie si in acelas timp, sapati groapa pentru a-i inmormanta”, altfel….. nu VINDETI ZIARUL, O alta conspiratie de business cu orice prêtz moral!

4. Pe de alta parte. RAZVAN LUCESCU:
* Gelozia este unul dintre cele mai greu de explicat sentimente:
* Gelozia pozitiva (ca si stresul pozitiv) – este necesara pentru a te motiva sa ajungi si tu in varful piramidei.
* Gelozia negative (este ca si stresul negative) este un aspect fundamental al trecerii de la stadiul de ANIMAL la stadiul de OM/ANIMAL pentru foarte multi, un proces continu de adaptare inca netermnat.
* Gelozia este cauza pentru care „Consipiratia mortii fotbalului romanesc”, de care discutam a reusit sa-i dezbine:
– Razvan Lucescu va plati spiritual si profesional pentru tradarea CODULUI FAMILIEI, sentiment care-l v-a urmari toate viata pentru care nu are nici-o scuza;
– Mircea Lucescu va avea de suferit cel mai mult insuccess sufletesc-imposibil de explicat intr-o gazeta de informatie.
– Pentru fotbal, este inca o dovada ca suntem in perioada anilor 1950, cu alti actori si cu alte scenarii de viata.

5. In loc de concluzie:
O propunere pe care as fi realizat-o mai ales cu reputatia D-tale de FORTA ZIARISTICA EXCEPTIONALA (asa cum ai dovedit-o cu D-na ministru al sportului, pentru care meriti marele premiu al anului 2009 pentru jurnalistica POLITICA, SOCIALA, ECONOMICA, JURRIDICA, si sportiva! SINCERE FELICITARI! dar?

6. Propunerea noastra era ca D-vs. puteati pune in ziar fotografia tatalui si fiului, cu doua declaratii de o fraza pentru fiecare!
(pe care chiar daca niciunul dintre cei doi Lucescu nu o dadeau, o puneam de la mine, pentru a opri mascarada si muradia la care si in care s-a ajuns cu aceasta „opera de mult zgomot pentru nimic”!)
Acesta este sentimentul pe care orice sportiv il impartaseste despre aceasta poveste, scormonita de conspiratia mortii fotbalului romanesc si pusa in scena de ziarele D-vs sportive.
Ganduri bune si fapte inteligente, creative, sportive si mai ales…umane!
Dr. Victor Stanculescu
din (Dubai) din turneul anual (2009), imprejurul lumii fotbalistice

Sin in loc de icheere:
• D-vs. nu aveti un cap limpede la Ziarul D-vs? Cum puteti sa lasati sa scape subiecte din acestea care sa va umbreasca prestitiul de cel mai bun cotodian sportive din Romania?
• De ce numai teme de demolare? Cine este demonul raului la D-vs. in ziar?
• De ce nu prezentati si aspectele frumoase ale fapturii umane-umanizate, ale celor care fac si se pregatesc si vor sa faca lucruri bune si foarte bune!
• D-ta si Ovidiul Ioanitoaia scrieti la GAZETA-SPR. ASPECTELE POZITIVE SI LASATI PE CEILALTI SA DISTRUGA FACAND UN ECHILIBRU CA IN TOATE LUCRURILE VIETII, in care lucrurile bune-pozitive trebuie sa intreaca pe cele rele-negative!
• Success!
Vic Stan

run away  •  13 septembrie 2009, 22:53

eu nu am inteles nicicum de unde ati tras concluzia ca Lucescu senior a confirmat ca a intervenit o raceala intre el si Razvan!!!! Mor cand sunt prostit sa citesc un articol fiind pacalit de titlul bombastic care apoi se dovedeste a fi un fas. Asa ceva nu fac profesionistii, domnule Tolontan, cel care va pretindeti mare deontolog. nu trebuie sa imi publicati comentariul asta, nu de aia l-am scris, vroiam doar sa fac fac cunoscuta scarba cu care nu stiu de ce inca ma mai incapatanez sa urmaresc ziarele de sport si viata politica din romania. Si asa cum anticipam, chiar si scandalul cu madam udrea a fost trecut pe linie moarta si celelalte cruciade anticoruptie s-au stins la fel de repede cum au aparut: ca un foc de paie. doamne, ce bine ca am reusit sa plec din romania!

14you  •  14 septembrie 2009, 11:40

Esti de acord ca fotbalul a inceput sa arate ca adevarat,goluri ,faze ,spectacol sportiv?!!Nationala misca cum trebuie,aer proaspat nu intepenire, inchistare si incrancenare fara rost!Seriozitate,ambitii,sperante,echipe pentru primavara europeana!!TONUS NOU,TIMPURI NOI,REZULTATE PE MASURA!!SUSTIN O ATITUDINE POZITIVA SI CONSTRUCTIVA!!

Cătălin Tolontan  •  14 septembrie 2009, 15:34

run away : Scarba de ceea ce se petrece in Romania va obtureaza realitatea. Care titlu bombastic nu se confirma? Titlul este cu ghilimele. Sinteti parte dintre cei care stiti cu siguranta mai bine cum se face meseria de jurnalist decit cei care o practica. Ce profesie aveti? Credeti ca eu o fac mai bine ca dvs. Cu siguranta nu!

Cătălin Tolontan  •  14 septembrie 2009, 15:35

M4r1o: fiecare raspunde pentru ceea ce face el. Sigur ca ma disociez de faptul ca becali e sunat dupa un meci al nationalei si e tinut 45 de minute in direct.

un cititor  •  14 septembrie 2009, 18:28

catalin, am citit cu placere in ultima vreme in gazeta diversele interviuri (m stoica, d petrescu, v ceausescu, m lucescu, etc). acordati si de acum incolo spatiu pentru asa ceva. eliminati-l treptat pe becali.

diana  •  15 septembrie 2009, 0:17

corect, asa este

Comentează