„Fotbal european”

Despre o emisiune nouă şi despre cuvinte vechi, dar care sună neobişnuit în România atunci cînd vorbim despre sport

marți, 22 septembrie 2009, 11:02

Despre o emisiune nouă şi despre cuvinte vechi, dar care sună neobişnuit în România atunci cînd vorbim despre sport

Dacă aveţi un pic de răbdare, veţi vedea că nu e publicitate. Dacă nu, vă puteţi opri din citit. Oricum nu veţi pierde nimic. Pe cîţi dintre noi ne interesează o ştire bună, cînd gustăm atîta decadenţă, diferenţă şi disperare?
Conduce secţia de fotbal internaţional de la Gazetă. Andrei Niculescu moderează de patru ori pe săptămînă, de la 20:00 la 21:30, cea mai recentă producţie din grila DigiSport. Lunea, emisiunea „Fotbal european” analizează campionatul Italiei. Marţi, e rîndul Spaniei şi miercuri urmează Germania. Joi, împreună cu invitaţii săi, discută despre etapa care urmează.
E o emisiune serioasă, îngrozitor cuvînt!, în care rezumatele, golurile şi vedetele fotbalului se întrepătrund cu informaţiile relevante. Luni, de pildă, a intervenit telefonic Dominique Antognioni, Răzvan Milca pentru cei care-l mai ţin minte pe fotoreporterul ahtiat după fotbal, elevul lui Paul Agarici şi autorul unora dintre cele mai emoţionante imagini ale Stelei ’86. Dominique e azi jurnalist sportiv la Milano şi vorbeşte, în română, o altă limbă a fotbalului decît cea pe care o auzim zilnic.

La el, „muncă” sau „aspiraţie” sună firesc, fie că e vorba de AC Milan sau de Inter. La el, e de neînţeles ca într-o întrecere a pasiunii, cum e Cupa României Timişoreana, să muţi meciul de la Zlatna pe Dinamo, confiscînd bucuria şi şansele unei echipe mici care a comis imprudenţa de a crede în însăşi promisiunea competiţiei.
Ştiţi de ce nu e reclamă? Pentru că nu mă interesează audienţa de la „Fotbal european”! După cum nu mă interesează audienţa „Zonei Verzi” a lui Andrei Vochin, un alt om care se încăpăţînează să vorbească despre fotbal pe gsptv cu cei care-l fac!

Nu totul e rating, nu totul e profit. Fără să mimezi dezgustul în  audienţă şi recunoscînd bătălia inteligenţelor puse în slujba unor televiziuni sau emisiuni cu priză la public, poţi vedea dincolo de ce-se-vinde-pe-sticlă, întrezărind felul în care am ajuns să fim distorsionaţi de spectacolul perfect şi fatal.

Comentarii (70)Adaugă comentariu

cvv  •  24 septembrie 2009, 0:17

m-am convins cum e cu libertatea presei!!! felicitari pt rubricile de handbal si tenis, nu le-am citit dar isi au locul!!!

gilos  •  24 septembrie 2009, 10:25

Cataline,
Multi realizatori de emisiuni la televiziune isi justifica neprofesionalismul si incompetenta prin scuza ca, vezi doamne, publicul cere scandal si Becali.
Dar daca luam audienta unei emisiuni de-a lui Naum ,cu Borcea si Becali , si o comparam cu cea a unui meci de fotbal bun, constatam ca ea este de sub zece la suta. Concluzia este ca mai bine de 90 la suta dintre iubitorii de fotbal NU SE UITA la asa ceva.
Eu unul, in lipsa unei emisiuni de analize de calitate, prefer sa trec pe Eurosport sau Discovery .

brazvan  •  24 septembrie 2009, 10:52

andrei niculescu e printre putinii ziaristi de sport care nu traiesc din scandal, dovada si treaba excelenta facuta de el pe sportklub. din pacate, majoritatea sunt niste ********, dezamagirea caea mai mare fiind, din pacate, radu naum…

marius  •  24 septembrie 2009, 12:49

Catalin, de ce nu promovati si voi alt gen de emisiuni? De ce nu colaborati cu TVR-ul care face o emisiune extraordinara despre fotbal care se numeste Replay? Parca sintem putin mai buni dupa ce ne uitam in urma la ce am fost. Marius

cepanamea  •  24 septembrie 2009, 19:05

Cataline, sa nu-mi spui ca emisiunea nu urmareste ratingul. Ar fi, daca ma-ntelegi, ca-n divizia de popice, unde nimeni nu promoveaza si nimeni nu retrogradeaza, ceea ce mi se pare fara sens.

P.S. Paul Agarici…ce om, ce fotoreporter!!!

vlad  •  24 septembrie 2009, 21:43

D-le Tolontan azi pe gsp.ro am citit un articol mizerabil despre Bergodi. Comentariile de pe site arata clar ca oamenii s-au saturat de acest tip de articole. Simplu… De ce continuati asa? Mai bine incetati sa scrieti pe blog, atat timp cat in gsp apar articole de toata jena.

kon  •  25 septembrie 2009, 11:36

Asta si vrem Cataline: alternative!! Puteti sa il pastrati si p Becali si pe cine vreti voi in unele emisiuni. Dar cred ca e timpul sa mariti numarul emisiunilor care se ocupa de fotbal. Incet incet publicul se va muta de pe emisiunile cu si despre conducatori la cele cu si despre jucatori si antrenori.

diego  •  25 septembrie 2009, 13:22

Eu tin cu Barcelona si il aud pe Niculescu mereu la sport Klub cind comenteaza Barcelona TV.Il auzeam si pe Boom,dar am renuntat la ei si mi-am pus Digi special pt Barca.Imi place de el,e documentat stie o groaza de lucruri interesante.Am vazut emisiunea de marti si putin din cea de ieri si mi s-a parut o idee interesanta.Craioveanu e simpatic si stie multe iar Antognoni a spus si aseara niste lucruri care pe mine m-au lasat masca. Eu cel putin sa ma uit mereu la emisiunea asta,o prefer celor de balacareala de pe alte posturi.Iar prietenii mei o sa se uite si ei caci o sa le spun eu,dar facem pariu ca daca pe gsp e Becali lumea tot acolo se va uita.Asta e Romanica nu?

George Anton  •  25 septembrie 2009, 18:15

Cred ca solutia cea mai potrivita pt a-l determina pe Becali sa lase Steaua este sa ne rupem de fenomen o perioada. Eu unul m-am decis: nu voi mai viziona niciun meci al Stelei! Urmati-mi modelul. La fel ar trebui sa procedeze si spectatorii. Un stadion gol e reteta ideala pt un om ahitat dupa bani. Trebuie sa-l determinam sa plece de la Steaua, altfel nu o va face niciodata! Asta e solutia cea mai potrivita.

minereu  •  26 septembrie 2009, 9:53

Felicitari celor de la Digisport pentru ceea ce promoveaza…fotbalul de calitate. Transmit cele mai puternice campionate din Europa, pur si simplu sambata si duminica nici nu stii la ce meciuri sa te uiti: Barca, Real, Juve, Milan, Bayern, Liverpool, etc, etc se desfasoara pe Digisport weekend de weekend.
Acum au mai facut si emisiunea asta de analiza a campionatelor europene, deasemenea o emisiune de foarte buna calitate. Daca mai adaugam si rezumatele din Spania, Italia si Germania avem un tablou complet a ceea ce ofera digisport astia. Bravo lor! Felicitarile mele!

gil  •  26 septembrie 2009, 17:29

ce bine este ca putem vedea meciuri din alte campionate,campionatul nostru este jalnic ca si valoare, dar suntem primii la scandaluri,la noi se poate schimba locatia pentru un meci,lui dinamo cu zlatna,pana nu se schimba conducerea ligii si a frf,suntem la pamant

Tot Eu  •  26 septembrie 2009, 19:35

#

Si nu va fi cu Gigi ???? Nu va fi sunat sa ne explice de ce modelul lui e mai tare decat cel de la Barcelona?? Nu cred, nu cred, nu creeeeeeed. Pai domnul Naum putin mai jos zicea ca ar face si el la fel, dar daca lumea cere circ ce vina are el??? Pai dumnealui il avea pe d-l Stoichita invitat si nu a facut audienta deloc, dar cand a intrat razboinicul luminii hooooop a sarit audienta pana la genunchiul broascutei dilii. Cred ca ne dadeam toti telefoane indemnandu-ne in a privi pe maretul conducator. Acum eu nu vreau sa fiu carcotas..ca de fapt d-l Stoichita are performante mai ceva decat Pele ca jucator, iar Ferguson ii face pantofii….lumea e rea ca il considera plictisitor si nu il place cum se desfasoara pe sticla. Pai daca aduci invitati care te ajuta mai mult sa adormi decat sa stai sa-i asculti normal ca nu faci audienta. In concluzie….eu ma inscriu ca fan al emisiunii, iar in conditiile in care se aduc oameni care au facut intradevar ceva pentru sport, promit ca o sa va urmaresc pana in ziua in care o sa aud minunata voce!!!!
PS In ceea ce priveste ratingul sa stiti ca aveti dreptate. Aici inca nu sunt 20 de comentatori, la dl Naum sunt deja peste suta. Marea diferenta e ca din cei 20 aproape toti va incurajeaza….dincolo aproape toti il hulesc. Acum depinde si din care parte vrei sa privesti acest rating??? Preferati 100 care sa strige huuuuuuoooo sau 20 care sa se ridice in picioare si sa va aplaude??? Acum daca ar fi ca la teatru cu bilete, probabil ca in prima seara cel hulit va fi castigat, dar in urmatoarele seri fiti sigur ca sala lui se va goli, preferand calitatea spectacolelor dumneavoastra. Poate arunca si dl. Naum un ochi peste aceste comentarii…..SUCCES !!!!

Mihai  •  27 septembrie 2009, 0:32

articol foarte bun!

Mihai  •  27 septembrie 2009, 3:15

Ba da Tolo, totul e rating si profit.
Vochin s-a apucat de comentat meciuri, si din acel moment s-a vazut cine e cu adevarat.
Naum pe care il respect(am) enorm, a inceput sa isi justifice pe bloguri decizia de a intra in asta de rating/profit action.
Si da e reclama ce faci, dar e reclama la o chestie faina. (sper).

GentleGiant  •  27 septembrie 2009, 13:08

Dle Tolontan, va rog sa va rupeti jumatate de ora si sa cititi comentariile la articolul lui Alin Buzarin „Nu televiziunile de sport sunt problema…”, pentru a vedea cam care este pulsul unui segment important de consumatori de presa (scrisa si TV) de sport din tara asta si cui va adresati de fapt cind folositi ca argument imbatabil ratingul. Va stiu o persoana integra, va rog sa va continuati actiunile gen ancheta Ridzi etc si sa duceti lucrurile pina mai aproape de capat, modificand politica ziarului (si a GSPTv, nu stiu acolo ce rol aveti).
Demonstrati-va inca o data integritatea si faceti ceva fiindca lucrurile au degenerat incredibil si insuportabil. Schimbati odata impresia ca va pasa numai de rating/bani… sigur prea mult!

jiji  •  27 septembrie 2009, 15:30

De ce nu isi da seama domnul din milano de ce sa mutat meciul pe dinamo?simplu conducerea federatiei si a ligii este sub influenta grnazilor si inca au o gandire comunista

marius  •  18 noiembrie 2009, 22:37

Buna seara , am si eu o intrebare , de ce imaginea meciurilor se vede in banda si nu pe tot ecranul ? multumesc anticipat

Marius  •  18 noiembrie 2009, 22:45

ce ar fi ca liverpool sa nu prinda nu loc de champions League ? credeti ca vor pleca Gerrard si tores in caz ca vor termina mai jos de locul 4 ?

ionuţ jifcu  •  10 decembrie 2009, 16:18

nu te suport tolontane dar sunt de acord cu tine în această privinţă!

iker  •  10 decembrie 2009, 16:27

Intr-adevar emisiunea”Fotbal european” reuseste sa satisfaca toate exigentele in acest domeniu.Un singur lucru se uita in acest articol si anume acela ca emisiunea nu o face numai Andrei Niculescu.In foarte mare masura succesul emisiunii se datoreaza lui Bogdan Socol.Sunt amintiti in articol si invitatii,se uita de Bogdan Socol care mie mi se pare un foarte bun jurnalist sportiv,este documentat permanent,da dovada de profesionalism si in acelsi timp un comentator de exceptie,ceea ce nu este cazul cu Andrei Niculescu,care nu are, dupa opinia mea, fler de comentator.

Comentează