Discursul pierdut al lui Crin Antonescu

Un reporter mi-a strecurat foaia de hirtie pe care Crin Antonescu a pierdut-o din buzunar in invalmaseala de dupa anuntarea rezultatelor si pe care n-a mai putut s-o citeasca duminica seara. In locul speech-ului pregatit inca de la amiaza, cind era clar ca va fi pe 3, , liberalul s-a ambalat si a lansat acuze vehemente la adresa fraudei, manipularii si impotriva institutelor de cercetare. Iata cum arata discursul original:

luni, 23 noiembrie 2009, 3:42

Un reporter mi-a strecurat foaia de hirtie pe care Crin Antonescu a pierdut-o din buzunar in invalmaseala de dupa anuntarea rezultatelor si pe care n-a mai putut s-o citeasca duminica seara. In locul speech-ului pregatit inca de la amiaza, cind era clar ca va fi pe 3, , liberalul s-a ambalat si a lansat acuze vehemente la adresa fraudei, manipularii si impotriva institutelor de cercetare. Iata cum arata discursul original:

„Stimati compatrioti,

In aceasta seara, pentru mine se incheie o campanie electorala si pentru noi toti se deschide un drum. Eu am pierdut, dar noi toti am cistigat. Va multumesc! Ati cistigat dreptul de a spera din nou ca votul vostru conteaza. Votul conteaza si democratia are o sansa! Asta ati spus asezindu-va la nesfirsitele cozi care se zaresc si acum in fata sectiilor de votare din marile orase. Indiferent de optiunea voastra pentru un candidat sau altul, ati amintit tuturor partidelor ca cea mai inalta functie intr-o democratie este cea de cetatean.

Cifrele spun ca de doua ori mai multi romani au iesit din case fata de alegerile de acum doi ani. De aceea, eu, Crin Antonescu, in numele Partidului National Liberal, va asigur pe voi, cei care mi-ati acordat increderea, ca vom avea de doua ori mai multa grija de voturile voastre.

Dragi prieteni liberali,

Nu va considerati, va rog, infrinti! Vom numara aceste voturi cu grija, pina la ultimul dintre ele. De miine, dupa ce rezultatele vor deveni oficiale, nu le vom negocia, nu le vom folosi ca pe o marfa politica, ci le vom transforma in legi si in politici publice care sa apere dedicatia voastra democratica. 1 din 5 romani au votat pentru mine, cei mai multi romani cu studii superioare au votat pentru mine, Bucurestiul si marile orase au votat pentru mine si asta ma obliga sa-i fac pe toti romanii sa inteleaga mai bine mesajul meu viitor, mai ales ca voturile voastre n-au fost cumparate cu galeti sau alimente, n-au fost mutate cu autobuzele si n-au fost multiplicate.

Sint voturi autentice, onorante pentru voi si pentru mine, si de aceea, cind veti adormi, poate tirziu, in aceasta noapte, va rog sa o faceti fara pic de deziluzie sau de frustrare. Pentru ca esenta democratiei nu sta in regula majoritatii, ci in toleranta, in asigurarea ca majoritatatea nu incalca drepturile minoritatii. Ca liberali, pentru asta ne vom lupta.

V-ati aratat! Astazi sintem 22 la suta, dar in curind vom fi mai multi!

Va multumesc!”

* Mesajul, care desigur e imaginar, mi-a fost inspirat de unul asemanator, gindit de Alina Mungiu Pippidi acum 4 luni, atunci cind Crin Antonescu si-a anuntat candidatura.

Comentarii (77)Adaugă comentariu

Teacă  •  23 noiembrie 2009, 19:52

Nu fiţi prea aspru cu Crin.Cu toate greşelile lui ( aţi uitat de gafele hidoase şi de derapajele monstruoase ale lui Băse?), este, totuşi, unul dintre foarte puţinii politicieni de top care are un mare potenţial de creştere. Să-i mai dăm o şansă. Vezi şi http://teaca.wordpress.com/2009/11/23/la-curtea-lui-crin/

milici  •  23 noiembrie 2009, 20:08

@dysneyland
Cand sugerezi ca amarastenii au votat preponderent cu Geoana ignori urmatoarele:
_Geoana l-a invins pe Carmaci la Bucuresti (unde ar fi cei informati…) cum iti imgainezi ca ruralii pot sa compenseze grupat acest handicap?
_’organili’ sunt in mana portocaliilor si e de presupus ca cei din urma au cumparat mai multe voturi
_Marinarul are experienta turistica din campanie si a valorificat asta si duminica
_Base a avut o campanie (si un stil personal) cu adresare directa catre prostime mult peste Geoana.
Votul pentru Iliescu, Vanghelie si Hrebe e din alt banc dar uiti ca Base si multi portocalii le-au carat valiza atatia ani pana s-au rupt (sau au primit misiunea sa creeze o alternativa de dreapta-stanga-centru)

Theo  •  23 noiembrie 2009, 20:30

Am votat cu Antonescu dar eram deja dezamagit de el de la dezbaterea de vineri cand a abandonat demnitatea si eleganta pe care le asteptam mai ales de la el, atacand violent pe contracandidatii sai, cautand cu disperare voturile care sa schimbe soarta alegerilor. E cu atat mai trist cu cat arata ca pur si simplu nu avem de unde alege, niciunul dintre candidati nu are, de fapt, niciun fel de principii morale si singura deosebire reala dintre ei este grupul de interese pe care il deservesc. Am 24 de ani si mi-e rusine ca nici macar tinerii din politica nu ne fac cinste, indiferent de partidul din care fac parte.

Jean  •  23 noiembrie 2009, 20:38

Super! Felicitari Tolo!
Cu un asemenea text si cu intonatia lui Crin, acest discurs daca ar fi fost rostit, probabil ca multi ar fi regretat ca nu l-au votat!

Andrei  •  23 noiembrie 2009, 20:49

Ce tot il ridicati in slavi pe Antonescu sau pe oricare alt candidat, nici unul dintre candidati n-a fost de-o competenta desavarsita. Cand se vor satura romanii sa aleaga raul cel mai mic, astea au fost alegeri de vot alb. Auzi domnule Antonescu presedinte, o gluma mai mare decat Basescu sau Geoana presedinte, iar oamenii astia 2 sunt niste caricaturi. Reactia lui Antonescu la stres a relevat adevarata sa fata, adevaratii oameni se vad in situatii limita nu in gargara politica si ce-i mai trist e ca voi mancati tot ce va vinde presa, apare tolontan si scrie un articol despre „discursul pierdut al lui antonescu” si hop voi si muscati momeala, cat de manipulabili pot sa fie romanii.

lion12  •  23 noiembrie 2009, 20:53

@milici
Esti un manipulator ordinar.
Crin a castigat capitala, urmat de Basescu, apoi Geoana.
Nu in ultimul rand uita-te la electoratul lui Crin si Basescu, apoi compara-l cu cel psd-ist.
Primii sunt tineri, cu studii superioare, preponderent din orasele mari, pe cand ceilalti din mediul rural, si trecuti de prima tinerete.
Eu insumi am votat Crin, dar nu-i pot da votul lui geoana, nici daca ma roaga crinut in genunchi.

val  •  23 noiembrie 2009, 21:20

Un superb discurs ratat.
Sunteti mare mester la vorbe despre libertate, democratie, idealuri.

Profit de ocazie si va intreb: dece ati obstructionat aparitia modestului meu comentariu, nr 46, de la tema precedenta – „Cei uitati….”, desi nu era nicidecum injurios sau indecent?
Nu ca il consider cine stie ce opera, dar vreau sa am o cat mai corecta perceptie despre dumneavoastra.

madlene  •  23 noiembrie 2009, 21:26

Am votat cu Antonescu dar nu mi-am putut inchipui niciodata ca este in stare sa arunce cu noroi in PNL,doar pentru ca sa ajunga la ciolan. Adevarul este ca sunt penibili toti cu atat mai mult acesti comunisti vopsiti in galben! Ar trebui sa le fie rusine cu ceea ce vor sa faca! Daca ne aduc iar ciuma rosie pe cap i-si vor merita soarta si anume de a ajunge in dezastru ca PNTCD-ul! Peste ani or sa ajunga in cartile de istorie ca tradatori ai neamului! RUSINE pentru crin antonescu si PNL!!!

Democratia si lacrimile lui Crin Antonescu « Blogul Fratilor Miron  •  23 noiembrie 2009, 21:31

[…] Va multumesc!” – http://www.tolo.ro […]

ioan  •  23 noiembrie 2009, 21:39

Tolo -presedinte

Laura Driha  •  23 noiembrie 2009, 21:45

Am crezut pana la ultimul cuvant ca le-ar fi putut scrie el, imi lasase impresia ca chiar putea sa gandesca asa – demn, un ultim gand…
E trist ca n-a facut-o.
Asterixul din subsol, cel cu explicatia mi-a spulberat neasteptat speranta ca mai exista si oameni politici care stiu sa piarda.
Frumos. Si trist.

stefan  •  23 noiembrie 2009, 21:54

Tolo! Nu te felicit. N-am de ce… Poti la fel de bine sa le scri discursuri imaginare tuturor candidatilor de la Becali la Base si sa faci chestia asta din 5 in 5 ani pana iesi tu la pensie! Ce crezi tu ca o sa se intample? O sa bage cineva ceva la cap? N-o sa se intample NIMIC. Noi citim ceea ce tu scri, aprobam sau dezaprobam, injuram printre dinti de mame, de neamuri, de partid, comentam pe blogul tau si ne trezim apoi cu adevarul crud in fata! N-ai cu cine! Ma tem de cei din spatele candidatilor la presedintie! Cei din umbra conduc nu cei din fata! Hrebe, Patriciu, Vanghelie, Cocos, Iliescu, etc. La noi romanii parca asta-i blestem! Doamne ajuta-ne, tot din umbra.

andrei  •  23 noiembrie 2009, 22:27

ce frumos ar fi fost!

rmn  •  23 noiembrie 2009, 22:49

eleganta scanctionare a discursului lui CA de aseara.
Eu, ca si alegator care am votat aseara , m-am simtit jignit de declaratia lui.

claudia  •  23 noiembrie 2009, 22:52

e acum antonescu pe antena3. nici nu pot sa il ascult, nici nu mai conteaza ce zice. el nici acum nu realizeaza sansa cu bataie lunga pe care a avut-o. un speech ca asta, imaginar, ar fi recuperat mental diferenta fata de locul 2, macar pentru cei ~2 mil de oameni care l-au votat. cine naiba e omul care vineri isi alegea cuvintele de indemn perfecte: aratati-va la vot?!

Doxa  •  23 noiembrie 2009, 23:16

Excelent textul, domnule Tolontan. Sincer.

Pe de alta parte, desi l-am votat pe Antonescu, imi este imposibil sa votez cu socialistii reprezentati de Geoana. Poate sa vina cu discursul lui Obama si cu bunul-simt al lui matusa.

Nu pot.

milici  •  23 noiembrie 2009, 23:18

@lion12
E lesne sa injuri sub anonimat te inteleg , doar esti fan Basescu.
Am vazut la TV situatia pe Bucuresti si Geoana era inaintea lui Basescu (Crin nu mai are relevanta aici).Am cautat si pe Net si nu am gasit situatia exacta;daca o stii tu da-mi si mie un link.
Discutam despre electoratul lui Geoana si al lui Basescu asa trebuie facuta comparatia.Vrei sa spui ca electoratul fiecaruia are profil exact invers cu catindatul?
Da-mi si mie un singur motiv serios pentru care merita sa-l votez pe Basescu.Iti dau eu pe urma cateva mii sa nu-l votezi.
Sa inteleg ca ai trait in alta tara din 2004?Chiar si intr-o tara civilizata ai fi aflat destule despre Marele Carmaci.

claudia  •  23 noiembrie 2009, 23:29

PS: Basescu e pe OTV impreuna cu analistul politic serghei mizil si diaconescu, la care s-a referit ca „antonescu”. atat!

Robert  •  24 noiembrie 2009, 0:04

Eram decis sa nu votez, cum nu am facut-o din 2004 incoace. Crin mi-a racait nevoia de speranta. M-a dezamgagit discursul sau din seara de 22. Dar azi, a fost, din nou, la inaltime. La Sinteza Zilei a stralucit. Una peste alta, e de bine. Nu e nici vreun providential, cum l-au vazut multi pe Iliescu, apoi pe Basescu. E… uman. Dezamageste, dar nu definitiv. Si isi ia apoi revansa. Sint tare curios daca va reusi, daca e de cursa lunga, daca va fi in 2014 ce mi-am (ne-am) dorit acum.

Leo  •  24 noiembrie 2009, 9:19

Unii ne dazamagesc facand ceva, bun sau rau, cu care putem fi sau nu de acord, altii ne dezamagesc fara sa faca nimic niciodata in afara de a-si arata talentul de buni oratori.

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2009, 10:47

val: sincer, nu stiu. Imaginati-va ca nu moderez eu blogul, colegii mei de la admin o fac. Dar nu ma delimitez de munca lor. O fac dupa nishte reguli pe care le respecta

soso  •  24 noiembrie 2009, 11:35

E un discurs agonizant…m-au miscat enorm spusele domnului presedinte Antonescu…felicitari!!!

Liberul arbitru  •  24 noiembrie 2009, 13:06

Din ciclul „Ce mesaje n-a pierdut Crin” am retinut:
1)”Basescu este un demagog.”
2)”Il felicit pe dl. Basescu pentru curajul de a participa la aceasta confruntare electorala(de la Cluj), arata ca este un om curajos, spre deosebire de Geoana, care nu este nimic.”
3)”Daca nu voi ajunge in turul doi, voi vota cu oricine altcineva, decat cu Basescu, chiar si cu Vadim.”
4)”Basescu a facut alianta cu Vadim in Consiliul General al Capitalei.”
5)”Basescu este un dictator.”
6)”Parlamentarii liberali care vor absenta astazi din Parlament, cu prilejul votarii motiunii de cenzura(care a si dus la caderea guvernului Boc), vor fi exclusi din partid.”
7)”Geoana este un las, un mincinos, un nesimtit.”
8)”Este exclusa orice colaborare intre mine si T. Basescu, este exclusa orice sustinere a lui T.B. din partea electoratului meu in turul 2.”
9)”Basescu este un demolator de guverne.”
10)”Guvernul Tariceanu a functionat cu 19% sustinere perlamentara, mai bine de doi ani.”
Acest om a primit votul a 20% dintre cei care au mers la urne. Oare 20% dintre acei romani sunt asa?
Daca Geoana va fi Presedinte, Iohanis Premier si Antonescu ce-o vrea el, iar tara nu va merge bine, va avea bunul simt, cel invocat in campania electorala, sa iasa din politica?

Surprize Kinder  •  24 noiembrie 2009, 13:25

Tocmai citeam Secretul succesului a lui Dale Carnegie, si discursul asta e scris dupa toate regulile de acolo. Ar fi fost frumos, dar sa nu uitam ce-si doreste romanul cel mai mult… „Sa moara capra vecinului”

nicola marin  •  24 noiembrie 2009, 16:59

Sunt suparata de tot ce se intimpla in tara,am 50 de ani am trait sub comunism,am sperat mi am dorit sa fie mai bine dar sunt tot mai dezamagita de toti si de toate.SINT MULTI caream dorit sa fie mai bine si pentru noi,nu nuiai pentru cei bogati,si sa nu ne mai intoarcem iar la comunism.Cind votam sa ne gindim la cei care au murit la revolutie sa ne gindim la viitorul copiilor nostri.Nu gasesc cuvintul ce li se potriveste tradatorilor care sa fie scris pe frunte lor.Gasitil voi.

silicon_v  •  25 noiembrie 2009, 18:19

Decat discursul asta maiastru, nu bem noi mai bine o bardaca de vin ghiurghiuliu si ascultam un Margineanu „unde sunt iluziile mele care le-am avut”?

Multe iluzii si-au facut si isi fac unii cu Antonescu. Si nu sunt de condamnat pentru asta.

Dar viata e complexa si are multe aspecte, cum bine zice Nae Caramfil. Mai vorbim peste vreo doi ani. Eu ma intorc la vinul meu ghiurghiuliu.. Si nu imi fac iluzii..

Mano  •  26 noiembrie 2009, 18:03

In mod paradoxal, desi am votat cu Antonescu, constat ca, cel putin din punct de vedere al discursului … Geoana e mai ok decat Basescu. Sa speram ca Geoana va reusi sa-si pastreze conduita, discursul si… premierul. Asa sa ne (ii) ajute Dmenezeu!

Comentează