Geoana cu talpa pe TVR

Şefi din televiziunea publica au impus comentatorilor meciului de Champions League de marti seara, Unirea Urziceni – FC Sevilla 1-0, să-si modifice comentariul si sa remarce prezenta lui Mircea Geoană în tribună. Au insistat pe sms pînă cînd jurnaliştii au cedat in fata a 1,8 milioane de oameni

joi, 26 noiembrie 2009, 9:30

Şefi din televiziunea publica au impus comentatorilor meciului de Champions League de marti seara, Unirea Urziceni – FC Sevilla 1-0, să-si modifice comentariul si sa remarce prezenta lui Mircea Geoană în tribună. Au insistat pe sms pînă cînd jurnaliştii au cedat in fata a 1,8 milioane de oameni

Ascultă aici înregistrarea

Ioan Todan stă în fotoliu, acasă, şi urmăreşte meciul. De fapt, transmisia. După 30 de ani de televiziune, unghiurile de filmare şi întrebarea „ce audienţă facem?” taie din plăcerea privitului. Cinstit? Jocul e rămăşiţa.

Unirea conduce cu 1-0, se ajunge în minutul 60 şi audienţa în acel moment este de 1,8 milioane de oameni „pe all”. Tocmai sărise cu 1,5 puncte de rating după primul sfert de oră de la pauză. Dar Todan avea să afle cifrele abia miercuri dimineaţă. Altceva a năvălit fix atunci peste şeful sportului din TVR.

Nasol moment şi-au ales faptele să se rostogolească.

IOAN TODAN.VOCEA MOALE A ANUNŢULUI OBLIGATORIU
La microfon sînt Marian Olaianos, redactorul televiziunii, şi fosta glorie Ilie Dumitrescu. Un cuplu clasic, comentator plus specialist. Dintr-o dată, lui Todan (foto) i se taie răsuflarea. „Băi, am crezut că fac infarct!”, l-au auzit colegii a doua zi.

„Atmosferă de meci mare. Multe VIP-uri în tribună”, rosteşte reporterul de la microfon. „Candidatul la prezidenţiale Mircea Geoană e şi el aici. A venit la meci”. Vocea sună moale. „Şi domnul Cozmin Guşă”, îl completează prompt Ilie Dumitrescu. Apoi urmează o poantă neclară între cei doi despre „procentele care cresc”, din care nu se înţelege dacă sînt procentele mingilor jucate de băieţii lui Petrescu sau cele din politică.

Cu cafeaua vărsată în poală, Todan pune mîna pe telefon. „Să se potolească! Să-şi vadă de meci!”, povestesc cei din regia de emisie că a sunat indicaţia şefului.

Olaianos(gf)CANDIDATUL DIN VITRINĂ
La stadion, Olaianos (foto) respiră greu. Îl văd mai mulţi oameni. Aceiaşi care observaseră că el primise mai multe sms-uri de-a lungul transmisiei. La un moment dat, butonase, nervos,  pe taste: „Eşti sigur că trebuie să spun asta?!”. Ecranul telefonului se vedea de la cîţiva metri şi acolo erau mai mulţi ochi. Răspunsul a sosit şi, puţin mai tîrziu, comentariul a fost împovărat de scurtul moment publicitar cu Geoană.

În loja de deasupra, vede meciul Cozmin Guşă, unul dintre creierele campaniei candidatului PSD+PC. Dialogul de ieri între jurnalistul gsp şi Guşă:

– V-aţi întîlnit cu Ilie Dumitrescu la meci?
– Da, la pauză, pe holul de la loje.

– Şi i-aţi spus lui Ilie că e Mircea Geoană acolo sau i-aţi sugerat să amintească prezenţa lui?
– Nu. Nu era nevoie să-i spun că e acolo pentru că toată lumea vorbea despre prezenţa lui Geoană. De la Kassai la Bucşaru. Geoană era practic în vitrină, în primul rînd al unei loje, alta decît cea unde am stat eu.

– Deci nu aţi intervenit să îi fie pomenit numele în comentariu şi nici nu aţi intrat în cabina televiziunii?
– Nu. Nu pentru ambele întrebări. Am şi eu una. De ce vi se pare un subiect? E prima oară cînd numele unui politician se rosteşte într-un comentariu?
– Nu, nu e prima oară, dar e prima oară cînd există informaţii că unui comentator i s-a indicat explicit şi repetat de către un şef din TVR să-l pomenească!

PRIMUL EPISOD
Povestea comenzilor a început cu ceva timp în urmă. Pe 28 august, Şahtior Doneţk joacă împotriva Barcelonei finala Supercupei Europei la Monte Carlo.

Alături de Răzvan Lucescu şi de George Copos, Mircea Geoană vine şi el la meci. Echipa TVR este sunată în mod insistent din redacţie, „de către cineva care nu se ocupă în mod normal de ştiri”, ca să facă două lucruri:

1. Să-i ia un interviu lui Geoană şi să-l transmită la ştiri.
2. Să amintească în comentariul partidei prezenţa politicianului la meci.

Şahtior pierde meciul în prelungiri, Mircea Geoană ratează şi el jocul promovării pe TV. Se difuzează doar cîteva imagini cu el la ştiri, cînd vorbea la o terasă din Monte Carlo cu Răzvan şi Copos. Iritaţi de presiuni, „pe bune, e turbat, pe mine m-a sunat de cinci ori!”, „pe mine de şase!”,  ziariştii i-au luat declaraţii, dar nu le-au trimis la Bucureşti, iar comentatorul Marian Olaianos nu l-a menţionat în timpul meciului.

AL DOILEA
Pe 4 noiembrie, în plină campanie electorală, studioul de la meciul de Champions League, Unirea Urziceni – Rangers ,este scurtat de la 30 la 10 minute. Înainte, vorbise Mircea Geoană.

„De data asta, sportul nu a avut nici un amestec. Pur şi simplu, aşa a venit decizia de sus şi ne-am conformat”, explică cineva din postul public. A fost singura execepţie de la formatul UCL. Restul studiourilor au avut 30 de minute.

APOGEUL
Istoria ajunge la meciul de marţi. Finalul îl prinde stors pe Olaianos. Strigă la telefon la Todan. Cei din echipa TVR aud doar replicile sale. Chiar şi cîţiva oameni din zona oficială se opresc. „Ce să fac?! M-a atenţionat înainte de meci «Vezi că vine Geoană!», mi-a dat sms-uri în timpul jocului, l-am întrebat de ce şi a insistat!”. Convorbirea se curmă. Cineva de la tehnic îi spune, moale, „Măcar salvează sms-urile”. Toată lumea e tuflită. Ziaristul se duce la studioul special, apoi se urcă în maşină şi pleacă. Nu răspunde la apeluri toată noaptea, iar ieri a zis doar atît: „Lăsaţi-mă, nu comentez!”.

Cineva din TVR descrie: „Champions League are un manual strict de reguli pentru transmisiile TV. In el se recomanda ferm posturilor, o forma politicoasa de interdictie, sa nu ofere imagini din tribuna cu personalitati politice. Chiar daca ca in loja vin regele Spaniei, la meciurile lui Real Madrid, si premierul Italiei, la jocurile lui AC Milan, acestia nu sint aratati de catre camere. Imaginati-va cite prim-planuri cu Mircea Geoana ar fi fost date daca nu ne proteja acest manual!”.

FOTBALIlie Dumitrescu îşi aminteşte. „Marian a spus ceva de Geoană şi eu despre Guşă. N-am dezvoltat”. „Dar cineva a văzut că i-ai fi scris lui Olaianos pe o foaie avertismentul „GEOANĂ!!!” în timpul comentariului ca să nu uite să-l pomenească”. „Nu e adevărat! N-aş avea nici o problemă să spun că susţin un candidat, dar nu s-a întîmplat asta”.

UMBRA CARE DĂ COMENZILE
Cine i-a trimis mai multe SMS-uri lui Olaianos în care i-a cerut să-l promoveze pe Geoană? Cine a plasat o cameră în zona VIP, unde Geoană să dea o declaraţie înainte de meci? Momentul s-a anulat doar pentru că politicianul a ajuns cu întîrziere în Ghencea. Cine a dat comenzile de la Monte Carlo? Cine a insistat în obedienţa frenetică pînă a ajuns să lase urme în tresărirea publicului care a auzit comentariul şi în memoria crudă a unui telefon mobil?

E cineva din TVR, un apropiat al PSD, dar oamenii sînt reţinuţi să dezvăluie tot. Tipul nu e  chiar preşedintele televiziunii, însă bariera tăcerii e aceeaşi. „Va fi scandal cîteva zile şi, după ce lucrurile se şterg, ne vor face praf!”. De regulă, astfel de cazuri pornesc printr-o indignare publică şi sfîrşesc cu nedreptăţi grosolane la adresa jurnaliştilor obişnuiţi, comise chiar de către şefii care se amestecă în editorial. Politicienii şi uneltele scapă. Ar merita altceva, pe bună dreptate.

Ieri, redacţia sport din Dorobanţi era jenată. Pe la prînz, jurnaliştii s-au apucat, ca în fiecare zi, să găsească ştiri. Momentul a rămas undeva în urmă, ca o expresie a fricii sau a actului de supravieţuire prin adaptare.

Comentarii (318)Adaugă comentariu

gogu paleologu  •  27 noiembrie 2009, 2:47

„va inteleg dar problema nu e ce are fotbalul cu politica, ci ce are politica de se baga peste sport 🙂 ”
„cred k una dintre problemele presei e ca nu explicam suficient felul in care functionam. De asta explic cititorilor, nu ma justific.”

Sunteti jurnalist. Cred CA unica dumneavoastra problema e Ka nu puteti diferentia cu argumente fata de cititori „kand scrieti” de „cand arunkati”. Observati „ka”-ul care se repeta. Si pentru ca-i vorba de Romania, nici macar nu trebuie sa va justificati. Pacat, uneori chiar scrieti bine. Cu c. Si d-vstra si TRU… Va inteleg si va multumesc pentru lipsa raspunsului.

Cătălin Tolontan  •  27 noiembrie 2009, 11:16

Chris M : corect, e vorba de televiziunea publica!

Mircea Geoana cu talpa pe TVR « Biciclete , sport si politica …  •  27 noiembrie 2009, 12:47

[…] Sursa […]

Master  •  27 noiembrie 2009, 13:14

Daca e asa cum spune Dl.Tolontan vreau sa remarc un singur lucru:Nu toti ziaristii trustului Intact sunt sclavii lui Voiculescu.E lucru mare!!!Felicitari d-le Tolontan ca inca sunteti vertical.

Circ să fie şi să curgă sậnge!  •  27 noiembrie 2009, 19:15

[…] a mai apărut şi episodul “talpa lui Geoană pe TVR” relatat pe blogul jurnalistului Tolontan.  Episod care, foarte probabil, va fi speculat la maximum de pedelişti, plus (la pachet) cu […]

eduard  •  27 noiembrie 2009, 19:19

si sa va amintiti cum il comenta comunistul pe tolo la sinteza zilei.. ca pentru el nu mai exista, ca nujtu ce.
nu toti sunt sclavii tai !
mai exista printre voi oameni mandri si demni, ca tolo !
nimic nu se iarta, nimic nu se uita !

www  •  28 noiembrie 2009, 0:35

am citit foarte multe commeturi inaite sa ma hotarasc sa scriu acest comentariu , am 31 ani am stiut din totdeauna ce a fost in anul 1989 si dupa pana prin 2004 „comunism”, servicii secrete fostele structuri ale regimului ceausit, au luat locul pana prin 2004 si chiar in zilele noastre, dar mult mai putine fapte care te strang cu usa sau esti cenzurat din orice punct de vederesau marginalizat, tinand cont ca am foarte multe rude care au lucrat in fostele structuri mai ales cu „marele nostru tradator PACEPA” si stiu ce inseamna sa votezi cu acesti oameni fara scupule numit „PSD”, voi nici nu aveti habar cata manipulare a fost si exista la noi in romania, ce a in semnat cuvantul schimbare sau revolutie sau lovitura de stat cu actuali sau fost oameni politici spioni ale marilor agentii CIA sa KGB, asa ca mai ganditiva ce votati, cu bine

P  •  28 noiembrie 2009, 12:39

oriunde este cate o persoana publica mai importanta, aceasta este mentionata de comentatori (vezi basescu, udrea, tariceanu etc.)

andu  •  28 noiembrie 2009, 15:23

Dle Tolontan, pe cand un articol cu parerea dvs despre „gestul sportiv” al presedintelui basescu? Astept de asemenea, sa luati apararea colegului dvs, reporter, care punandu-i o intrebare, s-a trezit cu o palma peste mana cu microfonul… sunt sigur ca stiti toate astea.. tin la parerea dvs, astept un comentariu. Multumesc!

george  •  28 noiembrie 2009, 21:04

cred a este momentul sa cerem demisia domnlui Sassu..a depasit orice
limita!!! CNA-ul unde este???

Schnappi  •  28 noiembrie 2009, 21:09

Trebuie sa-mi cer scuze fata de Tolo. Tot timpul l-am acuzt de impartialitate si de inclinatii spre PSD-PC. Imi recunosc subiectivitatea si modul in care judecam articolul si ziaristul pentru simpla lui apartenenta la un grup media sau altul – saream cu capul inainte si consideram orice articol care nu era favorabil unui om sau a altuia ca fiind scris cu ordin. Astea fiind spuse si cu speranta ca scuzele imi sunt acceptate am numai un lucru de spus.
Paradoxul ‘dictaturii’ din Romania e faptul ca televiziunile si presa sunt in proportie covarsitoare impotriva ‘dictatorului’. Din cate se vede dictatura e exercitata de opozitie. Dar ce stiu eu..

Dictatura mogulilor din presa  •  29 noiembrie 2009, 13:54

[…] la presedentie si a inceput sa faca liniste si sa manipuleze televiziunile. Tolontan a avut un post foarte interesant pe acest subiect. Oare asta ne dorim? Cum se face ca Voiculescu il acuza pe […]

Marius  •  30 noiembrie 2009, 20:50

D’aia nu te au la suflet aia de la antena 3. Pentru ca tu ai creier si vezi realitatea…nu esti orbit de „JOS BASE” cum sumt Gadea, Ciutacu, Badea, etc.

Sunt cutremurat ca romanii voteaza geoana…si riscam sa urmeze 5 ani de dictatura PSD-ista. Scurta e memoria unora…si-au uitat toti de comenzile venite de la Nastase si pumnul in gura pus ziristilor. Acuma toti injura la basescu si isi fac cruci sa iasa Geoana…atata ii duce capul.

mariana  •  1 decembrie 2009, 11:28

domnule tolontan va felicit si eu cu acest comentariu foarte bun dar dupa parerea mea cu toate comentariile dumneavoastra si a altor ziaristi de buna credinta acesti politicieni tot ********* ramin. la acesti disperati ca sa ajunga mult mai repede la ciolanul care a mai ramas calca si pe cadavre 0.si cind spun asta credetima ca asa este. s-a va spun o intimplare la brasov duminica trecuta au venit aceste hiene imbracate in rosu si in curtea bisericii din noua cu un calendar si un brenoclu cin iesea lumea din biserica aceste hiene aproape ca te obliga sa iei portretul lui geoana si acea tinichea. asa ca ceia ce dumneavoastra a-ti scris nu trebuie sa ne m-ai mire ca doat acolo la tvr este tov. sassu noi platim si ei se bucura de prostia noastra.

CNA – sesizat in trei cazuri electorale: Geoana-Liga Campionilor, difuzarea fara verificare a imaginilor cu baiatul lovit de Basescu si talk-show-urile de tip 2 contra 1  •  1 decembrie 2009, 20:01

[…] mentionarea numelui unui candidat la presedintie in timpul unui meci – caz semnalat initial de Catalin Tolontan pe blogul sau – si daca acest lucru incalca prevederile legislatiei audiovizuale. AMP cere, totodata, Consiliului […]

protv  •  1 decembrie 2009, 21:49

Catalin te rog sa verifici cu ce ocazie televiziunea publica s-a deplasat cu un car de reportaj la Adamclisi pe 1 decembrie si au considerat ca participarea lui geoana face parte din prioritati ,a trebuit filmat 2 ore in direct de la 16.30 pe tvr2.Asta nu inseamna campanie electorala a televiziunii publice in favoarea lui geoana?

ella2009  •  2 decembrie 2009, 10:18

DE MOS NICOLAE….BASE I-A BATAIE:)))) asta pt k a fost cuminte

Raport Active Watch – Băsescu, prezidenţiabilul cel mai atacat în campania electorală : INconstantIN’s INternet  •  4 decembrie 2009, 14:56

[…] Deşi acest fapt nu constituie o încălcare a legislaţiei electorale, ziua respectivă nefiind cuprinsă în perioadă electorală legală, considerăm că menţionarea numelui unuia dintre candidaţi într-un asemenea context risca să îl defavorizeze pe celălalt candidat şi să alimenteze suspiciunile de partizanat politic al TVR în favoarea unuia dintre candidaţi. Suspiciunile sunt întărite şi de informaţiile apărute în presă privind existenţa unor presiuni editoriale exercitate asupra celor doi comentatori din partea unor persoane aflate în funcţii de conducere în cadrul televiziunii publice, pentru menţionarea lui Mircea Geoana (vezi “Geoana cu talpa pe TVR”). […]

Comentează