Sef din CNA in campania lui Traian Basescu. Cine-i pazeste pe paznici?

Bun articolul de azi al lui Sorin Ionita din Evenimentul Zilei despre hemoragia de credibilitate a presei. „Jurnalismul poate sa moara, caci jurnalistii vor trai”, este o observatie antologica in amaraciunea ei.

marți, 1 decembrie 2009, 2:59

Bun articolul de azi al lui Sorin Ionita din Evenimentul Zilei despre hemoragia de credibilitate a presei. „Jurnalismul poate sa moara, caci jurnalistii vor trai”, este o observatie antologica in amaraciunea ei.

Pe de alta parte, ar merita punctat si altceva. Chiar si asa, partizana si macinata, presa este supusa atit analizelor critice de genul celei de azi, actiunilor de autoreglementare (vezi cazul SRS- BC sau monitorizarea ActiveWatch), cit si legilor. In timpul acesta, autoritatile publice si-au pierdut cu totul busola. De pilda, televiziunile sint amendate consistent de CNA, just de cele mai multe ori, pentru erorile din campanie, numai ca un om din CNA lucreaza activ in campania lui Traian Basescu!

 Narcisa Iorga, membru in conducerea CNA suna la televiziuni ca parte a staffului presedintelui Traian Basescu, acolo unde functioneaza de fapt, intre doua sedinte CNA!!! Ca membru al CNA, Iorga are functie de secretar de stat si este demnitar al statului roman. Conform Legii Audiovizualului, ea nu are dreptul sa detina pozitii partizane, care o plaseaza in evident conflict de interese.

E irelevant ca Narcisa Iorga reprezinta, in marea de isterie, unul dintre oamenii lucizi ai campaniei candidatului PD-L, din toata povestea asta ramine incompatibilitatea.

Reactia Narcisei Iorga: „Nu functionez in stafful domnului Basescu si nu sun la televiziuni in aceasta calitate. Imi pare rau ca nu ati relatat si subiectul conversatiei noastre din sediul candidatului”.

Narcisa Iorga m-a sunat si a insistat  sa povestesc intilnirea mea cu ea in sediul de campanie al lui Traian Basescu. Asteptind sa intru simbata la interviul cu presedintele, cineva mi-a spus ca Narcisa Iorga ar vrea sa-mi vorbeasca. A aparut dintr-una dintre zonele de lucru ale staffului si mi-a spus ca ar dori sa vin luni la sedinta CNA, unde se va discuta dezvaluirea facuta de mine in gsp in legatura cu favorizarea lui Mircea Geoana in comentariul TVR al unui meci de Champions League.

Era ingrijorata ca oameni din CNA, a dat exemplul presedintelui Rasvan Popescu, vor incerca sa-l apere pe Sassu de la TVR. Am raspuns ca nu pot spune altceva decit am scris, ca nu vorbesc despre surse si ca, daca voi avea timp, o sa vin la CNA ca sa asist la sedinta. N-am ajuns acolo.

Dar nu intilnirea mea cu ea, la care n-am dorit neaparat sa ma refer, am facut-o acum pentru ca mi-a cerut, m-a determinat sa scriu ca se comporta ca un membru al echipei electorale a lui Traian Basescu, desi e demnitar public. Ci faptul ca mai multe surse, la fel de bune ca acelea care mi-au relatat cazul din TVR, mi-au spus ca Narcisa Iorga suna la televiziuni reprezentind interesele candidatului PD-L! De altfel, ea e vazuta zi de zi la sediul din Lipscani, unde lucreaza cot la cot cu ceilalti.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

andrei  •  1 decembrie 2009, 15:04

pana la urma, concluzia lui Sorin Ionita va ramane, pentru ca sintetizeaza impecabil ceea ce vedem in aceste zile la televizor.

si atunci ce poate presa sa mai pretinda publicului?

Cătălin Tolontan  •  1 decembrie 2009, 15:07

andrei: presa poate sa pretinda autoritatilor aceeasi exigenta pe care publicul si autoritatile o pretind de la ea. Iar publicului poate sa pretinda discernamint, pentru ca presa nu traieste din impozitele oamenilor, pe cind CNA, da!

intrebare  •  1 decembrie 2009, 15:09

Intrebarea e daca e parte a staffului presedintelui (pozitie nepartizana) sau a staffului candidatului Basescu (partizana).

Poate se afla in prima situatie. :))

mihai  •  1 decembrie 2009, 15:16

Cataline, dar de ce nu scrii ca amenzile CNA sunt nesemnificative fata de beneficiul pe care il au cei care incalca reglementarile audiovizuale?

Odata atins telul, ce mai conteaza 50 de milioane? Cand poti fura zeci de miliarde?

Leo  •  1 decembrie 2009, 15:51

A participat la sedintele CNA in aceasta perioada?
Sper totusi ca si-a luat concediu in perioada asta.
Tolo, astept si un articol despre momentul istoric de la Timisoara.

bogdan  •  1 decembrie 2009, 17:08

Domnule Tolontan,

Recunosc ca, fiind un viitor votant al lui geoana, ma irita publicitatea electorala din ziarul dvs, cu atat mai mult cu cat nu e doar vorba de o campanie pro basescu ci de una negativa anti geoana (geoana in spatele caruia se afla iliescu, vanghelie, mogulii)As vrea sa stiu daca publicarea acestei campanii, intr-un ziar de sport, este decizia dvs editoriala si /mai ales/ daca celalalt candidat (al meu)nu a dorit sa cumpere spatiu publicitar sau este decizia dvs de de a promova mesajele unui singur candidat.
va multumesc.

Cătălin Tolontan  •  1 decembrie 2009, 17:09

leo: a participat la sedintele cna. Si, chiar dc si-ar fi luat concediu, ceea ce nu cred, nu poate sa se poarte ca un om din echipa unui candidat pentru ca, la intoarcerea din concediu, sa devina di nou neutra. Hai sa fim seriosi!

Cătălin Tolontan  •  1 decembrie 2009, 17:11

bogdan: inserarea de publicitate nu e o decizie editoriala, ci comerciala. Colegii mei de la publicitate au trimis propuneri tuturor partidelor. Nu facem nici un fel de discriminari. Poate intra oricine doreste si plateste. Dupa cum ati observat, PSD n-a intrat in ziare, a fost o strategie generala a lor. De altfel, cu exceptia lor, au intrat toti cei mari in gsp.

Leo  •  1 decembrie 2009, 17:39

Tolo, sunt foarte serios, ai dreptate. Eu as fi vrut ca macar sa se abtina de a lua decizii in aceasta perioada.
Nici nu ma gandeam ca se pune problema neutralitatii Narcisei Iorga, a fost totusi la PD-L, nu?
Scrii si despre mascarada istorica de astazi de la Timisoara? 🙂
Eu m-am simtit jenat de toate mesajele alea, deja mi se pare penibil la ce s-a ajuns.

Leo  •  1 decembrie 2009, 17:43

Tolo, inca un lucru, am pus inca de aseara pe Facebook link catre articolul din EVZ.
E foarte real tot ce scrie acolo.

ciprian blidaru  •  1 decembrie 2009, 19:21

La multi ani de 1 decembrie tuturor romanilor! Din pacate unii au calcat pe cadavre in aceasta sfanta zi. Dupa cum se pare comunismul este perpetuu, prin urmare si lupta impotriva sa trebuie sa fie perpetua.

Relu  •  2 decembrie 2009, 0:35

De ce nu iese Basescu pe un post de televiziune sa se dezica de actele de violenta care au fost astazi si care oricum vor urma si maine? Ca presedinte nu ar trebui sa indemne la calm ?

Relu  •  2 decembrie 2009, 0:41

Oare nu vede ca e sapat din interior dl. Basescu? Ca au inceput sa curga informatii din interiorul presedentiei si partidulu catre concurenta? Tare mi-e ca il asteapta soarta lui Ceausescu – il parasesc tot mai multi. Ca pe vaporul care se scufunda dl Basescu. sobolanii primii 🙂

ionescu  •  2 decembrie 2009, 8:19

Dacă presa ar şti reţeaua minciunii, propagandei şi manipulrii publice şi ar confrunta-o cu o alta din arhivele CNSAS, „vaporul” marinelului s-ar scufunda in bezna istoriei. Această reţea este vizibilă cu claritate în mediul rural!

cosmin  •  3 decembrie 2009, 2:41

daca Narcisa Iorga suna la TV, ar interesanta o inregistrare cu ea cand face presiuni. E si in limitele normelor deontologice. Sau nu a sunat si totl e o intoxicare antenista?!

Sa-i foloseasca la inmormantare | Mircea Badea  •  28 iunie 2011, 19:01

[…] de limbaj difuzată pe Antena1 eu voi propune întreruperea emisiei cu 10 minute.” Narcisa Iorga, activista basista, promite: “Eu am să mă autosesizez în fiecare ședință cu privire la acestă […]

Comentează