Reporter: „Despre ce aţi vorbit cu Sorin Ovidiu Vântu?” / Geoană: „Despre sistemul financiar-bancar” » Reporter: „Cu un om condamnat de fals într-un dosar bancar?!” / Geoană: „Recunosc că nu-mi place Vântu. E malefic”

Mîine,  ziarul va va publica interviul pe care Mircea Geoană l-a acordat publicului Gazetei Sporturilor şi cititorilor blogului tolo.ro. Iată două pasaje din acest dialog neaşteptat şi care a trecut prin zone sensibile şi complicate pentru candidatul care susţine că „nu-mi spuneţi că sondajele mă arată favorit, votanţii vor decide asta”, dar care admite că „am început să-mi gîndesc echipa pentru Cotroceni”.

miercuri, 2 decembrie 2009, 2:59

Mîine,  ziarul va va publica interviul pe care Mircea Geoană l-a acordat publicului Gazetei Sporturilor şi cititorilor blogului tolo.ro. Iată două pasaje din acest dialog neaşteptat şi care a trecut prin zone sensibile şi complicate pentru candidatul care susţine că „nu-mi spuneţi că sondajele mă arată favorit, votanţii vor decide asta”, dar care admite că „am început să-mi gîndesc echipa pentru Cotroceni”.

– Domnule Geoană, felicitări, aseară a apărut un element surpriză! Pe Realitatea TV, Doina Cornea a declarat că susţine proiectul dumneavoastră. Ce calităţi umane găsiţi în doamna Cornea?
– În primul rînd curajul. Să fii înainte de 1989 împotriva lui Ceauşescu înseamnă foarte mult curaj. După ’89 au apărut foarte mulţi viteji. Curajul şi tăria de a spune lucrurile pe nume. Inclusiv lucruri care nu ne-au convenit nouă, cei de la PSD. Doamna Cornea a fost un ardent adversar al partidului nostru pe vremea cînd domnul Iliescu era preşedinte. Dar faptul că oameni din această zonă înţeleg că Traian Băsescu reprezintă un dezbinator şi un provocator de deziluzii nu este meritul meu. Meritul meu şi al lui Crin Antonescu este acela de a trece peste nişte falii vechi şi profunde în societate, peste un adevărat complex istoric, care datează de 20 de ani.

– OK, s-au terminat felicitările şi mi-aţi dat răspunsul care-mi ajută întrebarea următoare. Cu acelaşi curaj şi cu aceeaşi onestitate de a spune lucruri, dezvăluiţi-i doamnei Cornea ce aţi vorbit cu Sorin Ovidiu Vântu înainte de campania electorală!
– Nimic despre politică!

– Despre ce, nu despre ce nu, domnule Geoană.
– Am vorbit cu Vântu despre sistemul financiar-bancar din România, despre modul în care putem găsi resurse inclusiv pe piaţa de capital pentru a putea să capitalizăm economia românească, atît de deşertificată de lipsa de capital şi de creditare. Asta am vorbit. Şi asta am vorbit şi cu domnul Patriciu şi cu domnul Păunescu, care prin B1TV îl sprijină pe domnul Băsescu. Nu trebuie să-ţi placă cineva sau să fii fan al acestor oameni care au averi puţin cam mari pentru gustul meu pentru a le putea recunoaşte o mică competenţă.

–  Dar nu e riscant să discutaţi ca potenţial preşedinte al României despre sistemul financiar-bancar cu un om ca domnul Vântu, condamnat la doi ani la închisoare pentru fals în dosarul Băncii Internaţionale de Dezvoltare? În final, procesul s-a stopat pentru că fapta s-a prescris.
– Nu-mi place domnul Vântu. Aici sînt de acord cu domnul Băsescu. Nu-mi place Sorin Ovidiu Vântu. Mi se pare şi malefic şi puţin cam turbulent. Dar asta nu înseamnă că nu poţi să-i recunoşti o mică competenţă într-o zonă profesională unde, pînă una alta, se pare că se pricepe.

– Dar ştiaţi că e malefic cînd v-aţi întîlnit. De cîte ori v-aţi întîlnit?
– De două sau de trei ori. Dar m-am întîlnit şi cu alţi patroni de presă. Cu domnul Ringier, căruia nu i-am cerut nici o favoare faţă de Evenimentul Zilei, care are o tentă portocalie. M-am întîlnit şi cu Adrian Sârbu, pe care l-am cununat împreună cu Mihaela, şi căruia, de asemenea, nu i-am cerut nici o favoare din perspectiva trustului său, şi vedeţi cît de neutru a fost ProTV în această campanie.

– Cu domnul Vântu n-aţi discutat nimic despre Realitatea?
– Nimic.

– Dar ştiţi că partidele finanţează televiziunile cu bani publici, prin miniştri, ca să-şi asigure imagine pentru partide sau pentru oameni politici?
– Da, ştiu.

– Aceasta a fost esenţa cazului Ridzi, însă nu s-a întîmplat doar la PD-L, ci şi la PSD. Masiv în cazul guvernării Năstase.
– Practicile acestea vor înceta dacă voi ajunge preşedinte.

– Cum garantaţi?

– Prin domnul Johannis. Care e curat şi vine din afara acestor jocuri.

„Am avut un complex al lui Traian Băsescu, dar acum el e o umbră palidă”
– Aveţi emoţii pentru dezbaterea de la televiziuni de mîine?

– Nu. Sigur, puţine emoţii pentru un moment important, dar nu mai mult.

– Deci nu credeţi că Traian Băsescu e mai bun ca dumneavoastră la aceste întîlniri.
– Nu e mai bun. Am depăşit de mult timp un complex care a fost creat în 2004 după înfrîngerea de la Bucureşti. A existat, dar nu mai e. Astăzi, după cinci ani, Băsescu e umbra palidă a ceea ce a fost.

Interviul integral, cu multe momente ascunse pînă acum în campanie, în Gazeta de mîine.

Comentarii (122)Adaugă comentariu

Sire_hd  •  3 decembrie 2009, 0:00

degeaba incercati sa manipulati lumea…Basescu nu are nici o sansa. terminati cu revolutia, terminati cu, „comunistii” si cu anti-reclama PSD din jos de articol…90% din cei care vb aici despre revolutie nici nu stiu cand a avut loc. Basescu si PDL isi bat joc de oamenii ce s-au jertfit in ’89 prin aducerea lor in acest scandal penibil. PS: nu ma astept sa-mi postati commentul…

submarinu  •  3 decembrie 2009, 0:24

Pai tocmai ca nu are nici o sansa, il votez. Tu ai dreptate. Nu mai manipulati bai lumea, lasati-i doar pe astia de la psd sa o faca.
Iar cat despre 90% nu stiu cand a fost revolutia, s-ar putea sa ai dreptate. Nu prea a fost revolutie, a fost lovitura de stat. Interesant este cum ai aflat procentu’? Te-ai concentrat la monitor? cat timp? … si monitoru ti-a zis 90%?

stefan  •  3 decembrie 2009, 0:45

CEA MAI MARE REALIZARE A ROMANILOR ESTE SA IASA TRAIAN BASESCU NU ION ILIESCU NU VEDETI CA PSD NU STIE CU CINE SA SE MAI ALIEZE DUAR DUAR SA CASTIGE SI BASESCU ESTE SINGUR INPOTRIVA TUTUROR DOAMNE AJUTA BTAVO TOLONTANE

Alin  •  3 decembrie 2009, 0:45

Ne facem ca suntem orbi??

Pentru mine, putea sa iasa oricine.. cu o singura exceptie: PSD-ul. Prea mult au furat astia din tara asta, prea multe jafuri au avut loc in timpu lor, iar gainariile la care au apelat in campania asta spun totul despre electoratul lor, imi cer scuze. PSD-ul, din pacate, aduna marea majoritate din voturi de la oameni simpli, pe care-i manipuleaza in masa cu ajutorul unor televiziuni gen Antenele si Realitatea.

Prin urmare, pe 6 decembrie, singura optiune valabila e Traian Basescu.

Revista presei despre presa | Reporter Virtual  •  3 decembrie 2009, 1:00

[…] Tolo: Geoana: Nu-mi place Vântu. Aici sunt de acord cu domnul Basescu. Mi se pare si malefic, si cam turbulent. Dupa interviul acordat, zilele trecute, de Traian Basescu Gazetei Sporturilor, Tolo l-a luat la intrebari si pe Mircea Geoana. Intr-un interviu care apare astazi tot in Gazeta Sporturilor, Geoana il numeste pe Sorin Ovidiu Vantu “malefic si putin cam turbulent”. “Nu-mi place domnul Vântu. Aici sunt de acord cu domnul Basescu. Nu-mi place Sorin Ovidiu Vantu. Mi se pare si malefic, si putin cam turbulent. Dar asta nu inseamna ca nu poti sa-i recunosti o mica competenta intr-o zona profesionala unde, pana una alta, se pare ca se pricepe”, spune Geoana. […]

Mano  •  3 decembrie 2009, 1:26

Si ca sa nu fie confuzii … votez cu sustinatorul lui Iohannis… Basescu a ales deja – Elena Udrea…

un jurnalist din vrancea  •  3 decembrie 2009, 2:09

deja tot ce apare in ultimul timp la tv nu mai are nicio legatura cu presa. vad numai acuze nefondate indreptate inspre basescu din partea unor asa zisi jurnalisti, in timp ce pt elita comunista pupincurismul e la moda. sunt un jurnalist local din focsani si va spun ca psd-ul impreuna cu aliatii lor vor fura mai grosolan voturi decat au facut-o in primul tur. in vrancea, primarii psd care detin 80% din comunele judetului au amenintat taranii ca nu-si vor mai primi pensiile daca nu voteaza cu trei trandafiri. tocmai psd-ul acuza ca sunt furati, cand toti angajatii consiliului judetean vrancea condusi de baronul psd marian oprisan sunt presedinti de sectii de votare. va spun ca pe 6 decembrie psd-ul va fura en-gros in sectile de votare si vor fi sprijiniti si de membrii partidelor care il sustin pe mircea geoana. singura sansa pt romania si imi pare rau sa spun asta ne-a mai ramas doar basescu, si sa speram ca fiind la ultimul mandat nu va mai avea ce sa piarda si sa redea libertatea romanilor. ca de 20 de ani nu avem in romania decat la nivel inalt democratie, insa poporul a fost tinut tot in comunism.

O persoana cu memorie buna  •  3 decembrie 2009, 4:49

Am auzit de foarte multe ori anul acesta cum ca se sarbatoresc 20 de ani de la revolutie, 20 de ani de la caderea comunismului. Insa comunismul nu a cazut in decembrie ’89, dar a fost modificat, i s-a dat o alta fata. Acela a un prim pas peste care ar fi fost mai bine sa sarim. Insa comunismul a rezistat cu siguranta in Romania pana in 2004. Iar din 2004 pana in prezent poate a inceput incet, incet sa dispara, dar este inca prezent, ba chiar puternic. Comunistii au devenit „oameni de afaceri”(a se citi mafioti). Iar mafiotii se ajuta intre ei oricand au inamic comun. Acum 5 ani, la final de mandat, un fost presedintele al Romaniei a decis sa il „ajute” pe fostul lider al minerilor, eliberandu-l din inchisoare, pentru ca si acesta la randul lui l-a ajutat la mineriade. Iar astazi aceeasi persoana este presedintele de onoare(!) al unui partid politic. Partid ce a suferit aceeasi transformare ca si comunismul: umanizarea printr-o masca. Iar pentru ca acestui partid ii este frica de inteligenta oamenilor si pentru ca domnul Geoana nu este o masca suficient de buna, s-a decis aplicarea unei noi masti: premierul propus de anumite partide politice. Dai la o parte premierul propus, il gasesti pe candidatul la presedentie, dai la o parte candidatul, il gasesti pe presedintele de onoare al partidului, iar daca dai la o parte presedintele de onoare gasesti cadavrul unui dictator! Mastile nu aduc nimic nou, Romania are nevoie de continut, de substanta! Daca Romania ar fi SUA, nimeni nu l-ar vota pe Basescu pentru ca ar exista candidati mult mai buni. Dar Romania nu este SUA…

O persoana plecata intr-o alta tara europeana de mai putin de doi ani, care vrea sa se intoarca, dar crede ca prostia manipulatilor cu ochii fixati in televizor si miselismul unor persoane l-ar putea impiedica sa o faca.

paraipan  •  3 decembrie 2009, 5:18

Astept restul articolului. Cu ce oameni o sa vina Geoana? Johannis e doar o perdea de fum la fel cum e si Geoana. Singura data cand i-am dat dreptate lui tata Ilici a fost cand l-a facut prostanac pe Geoana. Toata lumea din PSD stie asta, plus ca are si pedigre-ul necesar cu taica-sau care a fost general in securitate. Ce garantie mai buna vreti romani? Asta-i ****** comunista vopsita cu culori capitaliste.
Eu votez cu Basescu,e cel mai putin manjit dintre el si Geoana, macar stiu ca Basescu stie sa ia decizii si e responsabil. Singura mea grija e ca opozitia lui Basescu este constituita numai din comunisti sau ******* lor (liberalii).

MITZA  •  3 decembrie 2009, 8:04

DEJA SSUNT…DAR VOI FI CU MULT MAI TRISTA IN ZIUA ALEGERILOR…PENTRU CA AM BULETINUL EXPIRAT.NISTE PROBLEME MA INCURCA RAU…SI UITE ASA PLANG TOATA ZIUA…CAND VAD CA ESTE SCOASA TARA LA MEZAT…SI NOI LOCUITORII EI DE RAND VANDUTI LA BUCATA…DA,LA MINE VOR AVEA O PROBLEMA CA NU AM BULETIN…DAR VOI,CEI CE MERGETI LA ACEST TARG CU TARA…GANDITI-VA BINE COPII SI OAMENI MARI…SA NU FITI PACALITI…”FABRICAT IN ROMANIA”…DECAT LA DRUM DE SSEARA ,PRIN VECINI….

maria  •  3 decembrie 2009, 13:31

Vantu, a mai vegheat odata pentru romani si le-a dat teapa! Probabil ca acum vom lua toti teapa daca iese Geoana pentru ca nu va mai fi doar Vantu, ci multi multi altii care de-abia asteapta sa ne vanda.
Iesiti la vot dragi romani, ca ponderea fraudei pe care-o pregateste PSD-ul sa nu ne influenteze viitorul. Votati Base!

miki_fabia  •  4 decembrie 2009, 0:39

BASESCU A FOST UN MARE DIPLOMAT LA DEZBATERILE DE AZI ,A DAT LECTII DE DIPLOMATIE LUI GEOANA .ROMANI VOTATI BASESCU

DANIELA  •  4 decembrie 2009, 3:42

daca iese Geoana presedinte ,JUR:sa tin post ,deoarece din cauza psd-lor a trebuit sa plec din romania in 1998 ca am vazut ca nu mai e nici o sansa,in 1996 am votat emil constantinescu care nu a facut nimic ba dimpotriva in 2000 s-a retras !de ce oare??? ptr.ca era mafia prea mare ,un las! BASESCU L-AM VOTAT DIN GERMANIA SI O SA-L VOTEZ SI ACUM PTR. ca este un OM CU CARACTER ,ESTE NESANTAJABIL,ESTE SINCER;CORECT si ma face sa ma simt cu adevarat romanca prin tot ceea ce spune .Va iubesc d-le TRAIAN BASESCU ,sunt mandra ca sunt romanca care traieste in germania de 11 ani si mai ales sunt mandra ca nu ati cedat santajelor politice,va iubesc ptr. ca nu l-ati propus pe ACTORUL DE JOHANNIS CA SI PREMIER;VA FELICIT :::::VA FELICIT SI PE DV. D-LE TOLONTAN PTR.corectitudine,etc,etc

elena  •  4 decembrie 2009, 20:57

dupa confruntarea de aseara sunt de partea lu Basescu si sper sa iasa din nou presedinte…nu mi.as dori ca tara noastra sa fie condusa de o marioneta ca Geoana care danseaza dupa cum ii canta altii..

Andy  •  5 decembrie 2009, 2:36

Dupa 20 de ani am ajuns la concluzia ca incet,incet ne indreptam iarasi catre un stat totalitar dominat de ura si neincredere.
Natura(sic!)a creat o clona a lui Ceausescu cu aceleasi apucaturi si acelasi discurs(mai lipsesc cei 200 de lei),un om care ca si Ceausescu rosteste ori decate ori are ocazia cuvantul POPOR.
Eu cred ca penru el acest cuvant semnifica CHEIA PUTERII ABSOLUTE si nimic altceva.
Ma igrozesc cand vad cum din ce in ce mai multi oameni devin pe masura ce trece timpul niste simpli cyborgi care actioneaza la comanda sau ca in experimentul lui Pavlov saliveaza si fac orice la vederea unei pungi cu ceva deale gurii.
Ma intreb de ce este blestemat acest popor ca din generatie in generatie sa fie „GENERATIE DE SACRIFICIU”?

un cetatean  •  5 decembrie 2009, 4:06

Tolontan: – Dar nu e riscant să discutaţi ca potenţial preşedinte al României despre sistemul financiar-bancar cu un om ca domnul Vântu, condamnat la doi ani la închisoare pentru fals în dosarul Băncii Internaţionale de Dezvoltare? În final, procesul s-a stopat pentru că fapta s-a prescris.

Geoana: – Nu-mi place domnul Vântu. Aici sînt de acord cu domnul Băsescu. Nu-mi place Sorin Ovidiu Vântu. Mi se pare şi malefic şi puţin cam turbulent. Dar asta nu înseamnă că nu poţi să-i recunoşti o mică competenţă într-o zonă profesională unde, pînă una alta, se pare că se pricepe.

iar apoi Geoana se duce sa-i ceara scuze lui Vantu, cu alte cuvinte a zis si el asa la interviu sa dea bine la fraieri si sa il voteze dar stai linistit prietene ca o sa-ti primesti partea daca iese bine.cred ca e clar ce caracter are nenea Geoana..feriti-va de hotul cu carte, e mai periculos decat cel fara.

nici Base nu-mi place ca presedinte plus ca are si el pretenii lui dar n-avem ce face…trebuie sa nu iasa Geoana si PSD-ul, alegeti raul cel mai mic nu intoarceti Romania cu 20 de ani inapoi.

danutz  •  5 decembrie 2009, 7:49

e atat de simplu nu inteleg de ce nu se trezesc toti romani sa vada ca astia de la psd ar face orice sa puna mana pe ‘ciolan’,nu v ati saturat de psd cat au furat?oare kiar tb sa numai avem nimic intara asta ca sa va dati seama ca HOTI atia de la PSD nu vor altceva decat bani de la tara asta,nu va ajunge un A.Nastase un Patriciu un S.O.Vantu sau altii ca ei,kiar vreti sa se umple tare de MALEFICI ca astia…sunt disperati astia de la PSD numai stiu cu cn sa se alieze doar or castiga impotriva lui basescu…nu va lasati manipulati de aia de la REALITATEA SI ANTENELE LUI VOICULESCU…e asa de greu sa va dai seama? io o sa merg tot pe mana lu base…respect tolontan…si am bucur ca in cele din urma ti aid at si tu seama cn e geoana de fapt

ady constanta  •  5 decembrie 2009, 13:21

BASESCU e singurul care merita sa fie presedinte dintre cei doi. pe 22 nov 2009 am votat cu ANTONESCU crezand in discursul lui, dar cand s-a aliat cu “PROSTANACU” alias „DEMAGOG/MINCINOS” am fost foarte dezamagit, nu cred ca o sa-l voteze multa lume pe PROSTANC mai ales dupa ce fapte de vitejie a facut: “NU SI-A DAT SOACRA AFARA DIN CASA, S-A PREZENTAT LA ORDIN LA TOV VANTU, NU CUNOASTE LEGILE IN VIGOARE, a declarat ca NU TREBUIE SA PLANGEM PE UMARUL UNUI MOSNEAG nedreptatit, ca RUSIA e viitorul nostru” si alte baliverne. EU NU POT VOTA un fiu de SECURIST CARE A TRADAT un sistem SI LA VANDUT UNUI HOT AL REVOLUTIEI „ILIESCU”, deci si EL II VA TRADA pe ROMANII, caci aschia nu sare departe de trunchi.

CRED CA NU O SA PUBLICATI ASTA.

Dimi  •  5 decembrie 2009, 13:27

mircea sa stii ca nu suntem nemernici,suntem contribuabilii statului de unde cei de teapa ta va hraniti,mosneag a fost taicau ce a mancat o paine alba impreuna cu tine tot de la Poporul Roman -INCA NU ESTE TARZIU SA ITI CERI IERTARE

Dimi  •  5 decembrie 2009, 13:28

…..iar Romania nu este tara de 2 lei

Catalin Tolontan, un ziarist de exceptie, poate singurul « blogul unui inginer, marginalii din exil  •  10 decembrie 2009, 5:56

[…] Tolontan, un ziarist de exceptie, poate singurul By costin A trecut o saptamana de la interviul care i-a pricinuit domnului Geoana sa isi etaleze cu adevarat valoarea de politician si sa piarda […]

ZARA  •  25 decembrie 2009, 23:53

Dle Tolontan, de cand iti este ingradit dreptul elementar de a vorbi cu cine vrei,cand vrei si unde vrei in tara asta ? Cine o interzice ? Dvs.? De ce vi se pare o mare gresala,pe care ati simtit nevoia s-o evidentiati si s-o promovati. Ma refer la intalnirea Dlui Geoana cu Dl.Vantu. Daca aveti logica cat de cat, spuneti-mi ce putea face dl.Geoana in calitate de potential presedinte al Romaniei pentru mogulul Vantu, daca tineti seama si de atributiile limitate ale presedintelui, si de faptul ca guvernarea nu s-ar fi facut doar de un singur partid,PSD iar primul ministru era un independent propus de PNL ? De Popa care a fost gasit in Indonezia ati mai auzit ? Eu nu si nici dvs. A fost cumva Geoana unul din beneficiarii FNI ? Nu, n-a fost in schimb a fost Basescu. Au fost la vremea respectiva publicata o lista cu persoanele publice care au beneficiat de sume importante.Printre altii figura si numele lui Basescu.
Si-apoi cu ce e mai rau un mogul decat altii ? Vantu nu are contracte cu statul in schimb Popoviciu, Casuneanu, Prigoana,Cocos, Berceanu,Videanu … si lista e lunga, au contract cu statul. Cu acestia se intalneste Basescu in toate partile si acasa si la partid si la bodegi si oriunde. Nu vi s-a parut deplasat acest lucru ?

Comentează