Cotidianul – victime colaterale

UPDATE: O parte importanta a acestor bani sint la firmele de difuzare, care nu i-au restituit ziarului, sustin surse din Cotidianul.

marți, 15 decembrie 2009, 1:32

UPDATE: O parte importanta a acestor bani sint la firmele de difuzare, care nu i-au restituit ziarului, sustin surse din Cotidianul.

400.000 de euro datoreaza Cotidianul editurii Univers pentru cartile pe care le-a distribuit impreuna cu ziarul si nu le-a platit, dupa cum sustin surse de piata. Practic, in ultimele 6 luni de pachet ziar-carte, Univers a livrat volume catre Cotidianul, crescindu-si datoria proprie la tipografia Alfoldi din Ungaria. Cum ziarul a initiat procedura de faliment, Univers este ea insasi in pragul falimentului pentru ca tipografia o someaza sa-i plateasca cei 400.000 de euro datorati.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Cristina  •  15 decembrie 2009, 14:13

Mda… Victime colaterale… Ma gandesc ce s-ar intampla daca toate editurile ce isi distribuie carti impreuna cu publicatii (ziare/reviste), si nu numai, ar avea astfel de probleme. In fond, pierd si cititorii, care cumparau astfel carti (ca si cd-uri/dvd-uri) la un pret mai scazut nitel.

Andrei  •  15 decembrie 2009, 14:30

Trist. Pentru ca asta va insamanta si mai adanc neincrederea intre actorii de pe aceasta piata.

Practic, prin asta, Cotidianul nu loveste doar in Univers, ci si in celelalte companii care isi respecta partenerii.

Aura  •  15 decembrie 2009, 15:18

Trista veste. Romania are nevoie de mai multe carti in acest moment, nu de mai putini editori. 🙁

Oricum, asta e dovada ori de management defectuos (daca nu s-a intentionat sa se ajunga aici), ori de management fraudulent (daca asta a fost planul de la inceput). Foarte urat.

dana curelariu  •  15 decembrie 2009, 16:21

catalin poate ar fi cazul sa pui o inrebare la federatia romana de handbal de unde are atata banet pentru ca realitatea tv sa faca reclama la greu pentru federatia romana de handbal. ce e ciudat ca nici pe siteul federatiei nu apare nicio hotarare a consiliului de administratie prin care sa se aprobe publicitatea la realitatea tv

Tolea  •  15 decembrie 2009, 16:44

cam tot trustul a initiat procedura de faliment. cine o sa raspunda pentru datorii? administratorii moldoveni

uite exemplu
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6728094-ancheta-crji-din-manager-imperiul-lui-vintu-infractor-izolatorul-din-chisinau.htm

Andrei  •  15 decembrie 2009, 23:43

Asta arata cum sunt manageri romani, daca ajung sa aiba de incasat sume restante asa de mari, care pot pune in pericol functionarea firmei. Trebuiau sa nu mai livreze carti de la prima suta de mii. Isi merita soarta.

Revista presei despre presa | Reporter Virtual  •  16 decembrie 2009, 1:00

[…] Tolo: “Cotidianul” datoreaza 400.000 de euro editurii Univers. Redactorul-sef al “Gazetei Sporturilor” scrie ca ziarul “Cotidianul” datoreaza 400.000 de euro editurii Univers pentru inserturile de carte pe care le-a distribuit impreuna cu publicatia si nu le-a platit. “Practic, in ultimele 6 luni de pachet ziar-carte, Univers a livrat volume catre Cotidianul, crescindu-si datoria proprie la tipografia Alfoldi din Ungaria”, scrie Tolontan. […]

Cătălin Tolontan  •  16 decembrie 2009, 11:47

andrei: gindeste te ca piata de publicitate pe piata scrisa a scazut cu 60%. Ce manager poate prezice asta si ce institutie nu are mari probleme cind piata i se amputeaza astfel?!

Cotidianul are probleme | Zimbrul.blog  •  16 decembrie 2009, 13:05

[…] Cotidianul se pare ca ar fi dator 400.000 de euro editurii Univers pentru cartile pe care le-a distribuit impreuna cu ziarul si nu le-a platit. In ultimele sase luni, timp in care Cotidianul a fost comercializat la pachet cu o carte tiparita in Ungaria, datoria editorii Univers la tipografia Alfoldi din tara vecina a crescut, sustin surse de piata, citate de Catalin Tolontan, pe blog. […]

Zvonuri: Cotidianul a intrat în faliment | NapocaNews  •  16 decembrie 2009, 13:39

[…] tipografia Alfoldi din tara vecina a crescut, sustin surse de piata, citate de Catalin Tolontan, pe blog. O parte importanta a acestor bani sint la firmele de difuzare, care nu i-au restituit ziarului, […]

Ion de la Chiuiesti  •  16 decembrie 2009, 15:45

Disparitia Cotidianului de pe piata nu lasa nici un gol si nici un regret!

faunbine  •  16 decembrie 2009, 17:20

@ Cătălin Tolontan Says: December 16th, 2009 at 11:47 am
andrei: gindeste te ca piata de publicitate pe piata scrisa a scazut cu 60%. Ce manager poate prezice asta si ce institutie nu are mari probleme cind piata i se amputeaza astfel?!

Raspuns: este o scuza usoara….un manager trebuie sa stie sa planifice atat pentru planul A cat si pentru planul B, si la vremuri bune si la vremuri rele…problema a fost NU sa ghiceasca ca Mafalda ci sa prevada si includa in planul de afaceri worst scenario case…dar romanii sunt mimetici…se fac ca fac afaceri, copiind de la altii….copy si paste, frate

andreic  •  16 decembrie 2009, 22:03

publicitate pe print – 60%
online – 25%

TV?

MoonMan  •  17 decembrie 2009, 11:20

Cum ar veni domnilor, intr-o societate capitalista gen anii 80 in America ( „greed is good”) aplicata pe o Romanie a anilor 2000 ( „greed is all”), CULTURA te baga in faliment.
Ca sa vinzi un ziar, in spatele caruia exista ceva interese puternice politice si economice, iti momesti publicul (rafinat de altfel) cu carti, adica cultura. Si uite aici paradoxul: cei ce ar fi bagat fara sa clipeasca orice forma cultura in faliment ( caci cultura nu insemana profit), sunt bagati in faliment de cultura. Si cand spun „cei ce” nu ma gandesc la un grup de ziaristi ce-si fac treaba ci la un grup de finantatori. Asdar domnule Tolontan, nu stiu daca e cazul sa plangem dupa un ” Cotidian”, caci jurnalistii buni isi gasesc usor locul pe piata… mai degraba asi plange dupa o tipografie ” universul” ce a devenit fara stirea ei un alt FNI.

Offshore  •  20 decembrie 2009, 5:01

eu unul nu se de acord cu aceasta practica de a vinde ziare cu carti.

Cotidianul se inchide | Reporter Virtual  •  21 decembrie 2009, 18:00

[…] cartile care au bagat firma in insolventa cu datoria de aproape 400.000 de euro, asa cum a scris Tolo (caruia i-a picat blogul). Oricum, datoria totala ajunge la doua milioane de euro, potrivit […]

dan ionescu  •  21 decembrie 2009, 21:59

Tolo stie el ceva, dar nu exact. Este vorba despre o datorie de 350.000 de euro, nu de 400.000, pe relatia Ungaria. Dar asta e un mizilic, fata de restul datoriilor Coti. Chestie asupra careia nu se apleca nimeni, din lipsa de informatii. Si daca s-ar apleca, la ce bun?!
Important este, insa, cu totul altceva. Nu Nisto, datoriile ori cine stie ce interese meschine au anihilat ziarul, ci Traian Basescu. Poate ca multora le-ar veni sa rada in fata acestei afirmatii. Cu o zi inainte de alegeri, pe baza exit-polurilor, se preconizau noi investitii in Coti si asigurarea unei existente indelungate. Care au cazut in cap dupa ce Prostanacul a strigat ieee!, ca apoi s-o ia peste bot. De fapt, Basescu a „ciuruit” Cotidianul. Si bine a facut, de vreme ce ziarul i-a fost opozant in campanie. La fel ca si Ziua ori Gardianul. Degeaba a incercat Mihai Palsu sa schimbe macazul Ziua in ultima clipa, inchinandu-se in fata PD-L, ca n-a tinut smecheria. Si nici n-avea cum.
Dar interesant este cu totul altceva. Coti n-a murit de moarte buna. Asasinatul a fost premeditat. Difuzarea a subminat vanzarea, iar managementul – asisderea. Cat priveste cheltuielile si „salariile nesimtite” ale celor dinaintea venirii lui Nisto (care au indatorat publisherul pana peste poate), tot cam asa se pune problema. Si totul pleaca de la urmatorul sablon:
Sustinut de SRS, Basescu a castigat primele alegeri. Presedintele i-a promis acestuia marea cu sarea, dupa dobandirea celui dintai mandat. Prietenia dintre cei doi a fost la catarama o vreme. Pana cand marinarul a indraznit sa se lege de Conu’ Dinu. „Te scriu si te fac praf!”, l-a amenintat Nasu’ pe matelot. „Si eu te las fara ziar”, i-a replicat acesta. Lucru pe cale sa se petreaca. Si cum strategia a functionat, Base a operat pe acelasi scenariu cu Gardianul si Cotidianul. Iar de aici incolo nu mai e nimic de comentat.
Toti cei care au postat comentarii pe acest site, si care cred ca au dreptate, de fapt se inseala. Amarnic. Nu stiu nimic din ce se petrece in jurul lor. Vad doar copacii, in vreme ce padurea ramane in ceata. Ca un bun afacerist, Vantu a jucat la doua capete. Ambele includeau masuri extreme si sacrificii. El este singurul care a cazut in picioare dupa aceasta poveste si pentru asta il stimez. In ceea ce ii priveste pe ziaristii ramasi pe bara, pardon fara regrete! Nimeni n-a murit in tara asta de foame. Si nici de ras.

Comentează