Presa in cazul Voicu

Publicarea de catre Hotnews a „stenogramelor Voicu” propune o disputa asupra cailor si mijloacelor pe care presa le utilizeaza in dosarele delicate. Reprosurile au urmat, in general, doua directii:

joi, 25 martie 2010, 3:02

Publicarea de catre Hotnews a „stenogramelor Voicu” propune o disputa asupra cailor si mijloacelor pe care presa le utilizeaza in dosarele delicate. Reprosurile au urmat, in general, doua directii:

1. Media incomodeaza cercetarile penale daca publica date dintr-un dosar in derulare. Aceasta linie de gindire a capatat si formele unei nevroze atunci cind cotidianul.ro a cerut scotocirea cazului pina la dezvaluirea surselor. Foarte bine a raspuns Dan Tapalaga: „Ziaristii nu au doar dreptul, ci si obligatia de a publica informatii de interes public”. De ce? Pentru ca ei o fac pentru cititori, nu impotriva sau pro DNA, nu impotriva sau pro oamenilor cercetati de catre procurori.

In ce fel ajuta presa publicul? Simplu: daca un om este sunat azi de Voicu si i se propune sa cumpere un verdict, el stie cu cine vorbeste. Daca un roman are un dosar la unul dintre judecatorii care fac sluj in stenograme, el stie la ce se poate astepta si poate cere recuzarea lor. 

Cind un criminal, e un alt exemplu, scapa din inchisoare, presa publica informatii ca sa-i informeze pe inocenti, chiar daca asta poate ingreuna munca politiei. Functia sociala a a profesiilor este diferita, pur si simplu, si asta e cazul sa inteleaga cei care s-au inflamat.  

2. Publicind stenogramele, presa faciliteaza linsajul de imagine al celor care au purtat convorbirile si influenteaza viitoarele procese. Aceasta idee a fost aproape strigata ieri seara la VoxNews de Liliana Minca, candidata PC+PSD la Colegiul 19, sustinuta si de PNL, „pina la capat cu doamna Minca”, spunea Crin Antonescu la RTV, Dumnezeule mare!, „pina la capat”, chiar pina la capat! Plina de nuante ca un khmer politic, Liliana Minca ii deplingea  pe cei implicati in stenograme. Din nou, care e argumentul presei? Ca jurnalistii nu sint angajati sa produca liniste sociala, sa livreze imagine oamenilor politici si sa intretina serenitatea judecatorilor. Altii sint platiti sa salveze statul, sistemul, tara. Altii judeca si stabilesc vinovatii (acum Voicu este nevinovat), presa ofera informatii si exprima opinii. Ziaristii au treaba cu romanii, de Romania se ocupa Liliana Minca.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

a.a.  •  25 martie 2010, 15:38

Mie nu mi se pare ca „stenogramele” publicate de Dan Tapalaga ar fi de interes public. Una ar fi fost sa-mi fi aratat filmul cu Catalin Voicu incasand spaga, cu banii in mana, si alta este ca individul se lauda ca face si drege. Lasand la o parte faptul ca „o anumita presa” a pus mana pe stenograme. Şi DNA, ce fel de credibilitate mai are daca „scapa” diverse documente din dosare? Mie nu-mi place deloc aceasta balaceala mocirloasa, necum sa ma convinga de faptul ca vezi Doamne, institutiile statului lucreaza. Fara suparare, presa in acest caz imi confirma faptul ca exista presa si presa

Nicu Panaitescu  •  25 martie 2010, 17:42

De acord cu autorul. As adauga ca aceste dezvaluiri te pot ajuta, la o adica, sa hotarasti in cunostinta de cauza daca mai zabovesti prin tara in care s-a intamplat sa te nasti sau pleci catre locuri mai curate. Cat despre vaietele unora despre faptul ca problema nu e Voicu & reteaua ci scurgerea de informatii catre ziaristi, n-am ce zice!

Cătălin Tolontan  •  25 martie 2010, 18:12

a.a: intotdeauna „o anumita parte a presei” pune mina pe un document. Asa s-a intimplat cu documentele clasificate ale Pentagonului in SUA, cind ziarele au publicat chiar daca erau chestiuni care vizau siguranta SUA. Pentru ca siguranta cetateanului e mai importanta. Si asta se obtine prin informare

mihaela  •  25 martie 2010, 18:37

offf….asa m-am saturat de cazut Voicu, cand deschid televizorul e voicu, cand deschis internetul Voicu….a devenit si asta vedeta peste noapte in lumina reflectoarelor:))

mariusc  •  25 martie 2010, 19:18

mai lipseste sa-l victimizam pe voicu acum.
sunt de acord, presa sa publice tot ce prinde.

indiferent de sursa, eu cred ca publicul are capacitate de discernamant.

a.a.  •  25 martie 2010, 20:36

Domnule Tolontan, asa o fi cum spuneti. Numai ca pe mine muritor de rand, nu ma intereseaza decat sa stiu ca Serviciile alea exista, ca isi fac treaba si cam atat. Ce ma intereseaza pe mine in ce pun ele microfoanele, or fi-n cosul cu paine sau in vaza cu flori, de pe masa din restaurant? Si aceste lucruri le servesc presei, ca sa ce?
Felicitari domnului Tapalaga ca „pune mana pe documente”, numai ca nu ma convinge ca nu le publica la comanda cu scopul sa sau pentru ca
Parerea mea.

dragos  •  25 martie 2010, 22:30

Tolo, chiar ai impresia ca noi toti, oamenii de rand, suntem interesati de caracatita Voicu? Noi nu avem unde sa muncim, nu ne intereseaza catusi de putin subiectul si daca ar fi sa ma informez mai degraba scrie ceva despre sport, decat despre politica si coruptie, pe care oricum, nimeni, niciodata, nu o va stopa sau macar diminua la niste cote de bun simt.Nu ne facem iluzii ca va fi mai bine, astazi oricat de destept ai fi nu te angajeaza nimeni pe un post bun daca nu ai in spate pe unul ca Voicu.

m_cluj  •  26 martie 2010, 0:12

Voicu si reteaua , lucrurile acestea trebuiesc stiute . Bravo domnule Tapalaga.

Cătălin Tolontan  •  26 martie 2010, 16:01

dragos: coruptia inseamna, printre altele, ca resursele publice, in loc sa fie indreptate spre salariile profesorilor, sint distribuite in citeva sute de buzunare private

Tubibu  •  26 martie 2010, 21:28

Lupta contra corupţiei nu are cum să fie pierdere de vreme. Când nivelul corupţiei va scădea, ne va fi tuturor mai bine. Să ne gândim unde ar fi fost România acum dacă toţi banii care s-au sifonat după 1989 ar fi fost folosiţi pentru infrastructură.

Felicitări ziariştilor care publică astfel de informaţii!

Odată ce informaţiile s-au publicat, un astfel de caz va fi mult mai greu de muşamalizat. Şi ştim că în România încă se poartă muşamalizarea …

anton pann  •  27 martie 2010, 19:34

fraza cheie a lui voicu mi se pare „eu nu fac politica, vanghelie se ocupa de asa ceva”. Deci avem un senator si membru in comitete si comitii din parlament care spune clar ca el se ocupa cu altceva dar nu cu politica. Cam la fel ca Gig.Bec care se ocupa cu altele, dar nu cu fotbalul, cam la fel ca Jipa si Costiniu care ocupa cu altele, dar nu cu impartirea dreptatii, cam la fel ca Tolontan care se ocupa cu multe, dar nu prea cu fotbalul …

leventum  •  28 martie 2010, 1:26

In Romania chiar e necesara publicarea acestor stenograme… nu vedeti ca chiar si cu acestea pe masa tot se aud voci (dl. Iliescu de ex.) care sustin ca totul este o ‘diversiune portocalie’, ca altele sunt problemele tarii etc. ? Cu cat un caz e mai mediatizat cu atat mai mare este presiunea pe cei care trebuie sa rezolve acest caz… si la noi fara presiune nu prea se rezolva nimic…

C.  •  30 martie 2010, 22:34

Problema e alta: ca sunt SCURGERI CONTROLATE de informatii catre presa. Controlat = Interesat. Din paginile dosarelor „rasuflate” catre presa lipsesc anumite informatii, lipsesc sau sunt conspirate unele personaje, sunt cenzurate anumite pasaje, sunt prezentate informatii scoase din context etc.

Problema nu e ca sunt publicate, repet, ci ca faptul ca aceste lucruri nu sunt mentionate, ca se creaza impresia ca acestea sunt TOATE informatiile, sau cele cruciale. Un „disclaimer”, sau o atentionare NU sunt mentionate nicaieri. Nici chiar in articolele dlui. Tapalaga…

Comentează