Licitaţie cu dedicaţie

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

marți, 6 aprilie 2010, 12:12

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

MBS Group a cîştigat construirea patinoarului de plastic din Iaşi deşi termenul-limită de depunere a ofertelor expirase

La Iaşi, fima consilierului PD-L Gabriel Silagyi, MBS Group, a fost singura care a prezentat o ofertă pentru construirea patinoarului artificial cu suprafaţă uscată. Suma a fost cea maximă prevăzută în anunţ: 600.00 de lei pentru o suprafaţă de 312 de metri pătraţi, adică 147.000 de euro!

Cu trei ore întîrziere
Derularea procedurii de achiziţie de la DJS Iaşi a demarat însă cu o abatere de la norma! Termenul limită de depunere a ofertelor pentru realizarea proiectului a fost 2 noiembrie 2009, ora 10:00 (Facsimil 1), în timp ce oferta MBS Group a fost înregistrată cu trei ore mai tîrziu: 13:10!(Facsimil 2) Conform procesului verbal întocmit la deschiderea plicurilor, „ofertele depuse după data limită de depunere a ofertelor vor fi returnate nedeschise operatorilor economici respectivi prin intermediul serviciului poştal!”. Însă acest lucru nu s-a întîmplat, firma MBS fiind declarată cîştigătoare pe 4 noiembrie 2009, iar contractul a fost semnat o săptămîna mai tîrziu!

În costul lucrării, MBS Group a oferit doar plăcile tip lego din care este formată suprafaţa patinoarului şi mantinelele ce-l împrejmuiesc. Astfel, pentru a se putea patina şi seara, DJS a improvizat o instalaţie de nocturnă pe sala de atletism din complexul sportiv. Tot DJS a fost cel care a cumpărat 20 de perechi de patine şi a construit o căsuţă pentru depozitarea lor.

Doina Melinte la inaugurare
Patinoarul a fost deschis oficial pe 21 decembrie anul trecut, la inaugurare participînd şi preşedinta Agenţiei Naţionale de Sport şi Tineret, Doina Melinte. „Cei de la firmă ne spuneau că în şase luni investiţia va fi amortizată!”, a mărturisit directorul DJS Iaşi, Ciprian Paraschi, care a afirmat că acest patinoar „reprezintă punctul culminant al investiţiilor în sport pe 2009”.

Nimeni nu patinează!
Patinoarul este amplasat în Complexul Universitar Tudor Vladimirescu, lîngă sala de atletism din Complexul Sportiv Grădinari. Aproape e bulevardul, iar goana continuă a maşinilor face ca pe patinoar să fie depus un strat gros de praf. Un lacăt face imposibil accesul pe patinoar. Nimeni la căsuţa cu patine! Oamenii din zonă povestesc că nici în lunile de iarnă nu a fost prea mare agitaţie. Şi acum, doar cîţiva curioşi aruncă priviri răzleţe şi murmură: „De ce să dau banii aici, dacă dau de două ori din picioare ajung la capătul celălalt, unde e mişcarea?”.

O oră de patinaj ajunge la 15 lei, cu tot cu închiriatul patinelor. „Sînt dezamăgit de investiţie, lumea nu se înghesuie! În momentul în care am depus oferta, eram foarte încîntat! Auzisem de la alţi colegi că se dau aceşti bani, aşa am postat şi eu pe SEAP anunţul. În cel mai bun weekend am avut încasări de 1.400 de lei. În rest, gratuităţi”, povesteşte Paraschiv.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Călăraşi | Licitaţie cu dedicaţie | Călăraşi | Stiri Calarasi | Express de Calarasi | saptamanal de informatie si atitudine  •  6 aprilie 2010, 1:12

[…] Mai multe detalii in legatura cu articolul ” Licitaţie cu dedicaţie ” gasiti aici: Licitaţie cu dedicaţie […]

Ovidiu  •  6 aprilie 2010, 10:25

Lasand la o parte licitatia defectuoasa :D… Bani bagati intr/un patinoar prea putin popular, care nu aduce profit? Miroase a spalare de bani 😀 sau, pur si simplu, o escrocherie tipica pentru acapararea de fonduri din banii statului.
Buna treaba Tolo, sa speram ca DNA-ul se sesizeaza.

p.s: de Ridzi se mai aude ceva? Sau i s/a facut rau si se trateaza in strainatate…

Nick  •  6 aprilie 2010, 10:57

Salut,
Se pare ca e singurul lucru facut pe 2009 intr-o tara in care numai pe interese se merge, popularitatea se castiga in timp la fel se va face si amortizarea cam greu a ajuns informatia la noi, eu nu stiam de existenta patinuarului noroc cu discutiile astea legate de proceduri. Sa nu uitam ce este cu adevarat important si anume ridicarea calitatii orasului nostru.

Mihail  •  6 aprilie 2010, 12:28

Bună lovitură de maskirovka,domnilor, treaba asta cu patinoarele lui Silagyi! Acum când cazul Voicu tocmai a explodat, fiind vorba, se pare, de o rețea ocultă suprastatală, care a încercat să acapareze chiar și pe unii magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție, caz fără precedent în România și în Europa, apar destui pompieri de serviciu care încearcă potolirea deflagrației cu mici fumigene. Bravo! Țara le va fi recunoscătoare, dar mai ales un anumit partid, căruia afacerea Voicu i se oprise în gât ca un șobolan mort, pe care nu-l poate nici înghiți, nici scuipa. Să sperăm că tuturor acestor ”oameni de bine” să le fie recompensate ”curajul” și promptitudinea așa cum se obișnuiește la noi.
În rest consider că e bine, este chiar necesar ca presa să monitorizeze activitatea guvernului si mai ales modul cum este cheltuit banul public. Dar să o facă, de fiecare dată, cu profesionalism și cu bunăcredință.

Andi  •  6 aprilie 2010, 12:34

… Mda. Pe cand o trambulina pentru sarituri cu schiurile in Bucuresti?!?!…

stef  •  6 aprilie 2010, 12:56

@Andi: una sintetica, bineinteles! Si probabil plasata strategic, undeva spre Adunatii Copaceni.
Nici nu stiu cum sa estimez proportiile jafului in structurile statului, la nivel national. Daca la sport se intampla asta, cu restul ministerelor pline de fonduri de cheltuit ce se intampla?
Si eu pentru asta imi achit impozitele?

patinator  •  6 aprilie 2010, 13:02

Afacerile astea cu patinoare de plastic nu sunt numai o mostra de spoliere a banului public ci si de prostie; ar fi putut „investi” banii respectivi in niste lucruri viabile; pe langa subtilizarea banului ar fi ramas in urma macar ceva util pentru popor; dar patinoarele acelea nu au nimic in comun cu patinajul pe gheata; practic este alt sport!

ION S.  •  6 aprilie 2010, 13:02

Felicitari d-le Tolontan pt. ceea ce faceti , desi intr-o tara normala nimeni n-ar trebui felicitat ca-si face cu profesionalism datoria . Faptul ca mai sunt OAMENI ca dvs. ma face sa mai am speranta si curajul sa traiesc in aceasta tara . Sper sa aveti taria sa mergeti pana la capat . Cred ca suntem multi alaturi de dvs. si echipa pe care o conduceti . Va doresc mult succes !

Camil Stoenescu  •  6 aprilie 2010, 13:58

bun, tineți-o tot așa! cu cât știu mai mulți, cu atât mai mare presiunea

Cătălin Tolontan  •  6 aprilie 2010, 14:34

mihail: citeste gazeta de miine ca apare inca un partid 🙂

Nikko  •  6 aprilie 2010, 15:37

Licitatii de genul asta s-au facut si-au sa se mai faca. Banul public e dulce. N-are nicio legatura numele partidului, cata vreme niciunul dintre partide nu se poate lauda ca e curat.

Cătălin Tolontan  •  6 aprilie 2010, 15:53

patinator : exact, ai dreptate! asta reclama si parintii si copiii. Nu sint bune nici pentru invatare, nici pentru antrenament, nici pentru competitie

gunti  •  6 aprilie 2010, 16:11

Szilagy a spus ca la Brasov a sapat pe fundul unui lac.Am crescut in cartierul unde sa construit patinoarul .Lacul era unul artificial adinc de 1,5 m turnat tot in beton. Patinoarul a fost construit partial pe vechiul lac.

Ionut  •  6 aprilie 2010, 16:35

Omul a sfintit locul de cand a venit la dirctie.nu merita capitanul nostru Paraschiv asa ceva, a lasat o investitie in spate, doamne ajuta

Qlio  •  6 aprilie 2010, 18:23

In perioada in care Boc promite reduceri de cheltuieli la CNI se fac angajari. Evident pe recomandari. Am participat la mai multe licitatii pentru obiective sportive, dar tot timpul castiga licitatia anumite firme, chiar daca au pret mai ridicat, fiindca se gasesc motive de descalificare pentru cei nedoriti. Prietena Topoliceanu la conducerea CNI e colac peste pupaza!

george  •  6 aprilie 2010, 19:51

Detaliu pentru invitatia numarul 231802

NO comment!!!!!!

Operatorii economici inregistrati au posibilitatea de a selecta invitatia in vederea primirii de notificari privind evenimentele acestei proceduri de achizitie publica.

Autoritate contractanta
Directia pentru Sport a Judetului Iasi
Cod de identificare fiscala: 4541661
Adresa: str. Sf. Lazar nr. 76, cod 700049 Iasi, Iasi
Telefon: 0232/231540
Fax: 0232/232350
Detaliu invitatie
Denumire invitatie: patinoar cu suprafata artificiala uscata
Modalitate de desfasurare: Procedura offline
Criteriu de atribuire: Oferta cea mai avantajoasa d.p.d.v. economic
CPV: 45233228-3 – Lucrari de constructii de acoperiri superficiale (Rev.2)
Tip contract: Lucrari
Obiectul contractului: construirea unui patinoar cu suprafata artificiala uscata
Stare procedura: In desfasurare
Data publicarii: 21.10.2009 15:46
Data limita de depunere a ofertelor: 02.11.2009 14:00
Adresa la care se transmit ofertele: str. Sf. Lazar, nr. 76, loc Iasi, cod postal 700049, jud. Iasi
Data si ora deschiderii ofertelor: 03.11.2009 10:00
Adresa (locul) de deschidere a ofertelor: sediul DSJ Iasi, str. Sf. Lazar, nr. 76, loc Iasi (incinta Hotel Sport)
Limba de redactare a ofertei: Romana
Modalitatea de atribuire: Un contract de achizitii publice

Valoare estimata: 505,000 RON
Criterii de calificare: Modul de obtinere a documentatiei de atribuire:
cf pct V. din documentatia de atribuire SEAP

agreatul1  •  6 aprilie 2010, 20:16

Deci…
Conform anuntului copy/paste dat de george(ce este si in SEAP):
-suma e de 505000 RON!:)sa zicem ca aveti dreptate ca sumele sunt fara TVA dar…
– DATA DESCHIDERII este….3 noiembrie 2009 ora 10si datalimita de primire 2 noiembrie ORA 14!!!!!Si ce e in SEAP aia e sfant….
Stati sa numar…1,2,3,4,5,6 oameni ati investigat…si niciunul nu s-a sesizat:))
Bravos…tot inainte!

Cristian  •  6 aprilie 2010, 23:00

Pt George si Agreatul: ultima zi de depunere a ofertelor a fost 2 noiembrie 2009, ora 10:00, iar oferta MBS a venita in aceeasi zi, dar la 13:10! Deci termenul e depasit! Normal, ofertele au fost dechise o zi mai tarziu, dar asta nu are legatura cu depasirea teremenului! Intelegeti? Mai cititi o data! E cel mai indicat!

cetatean  •  7 aprilie 2010, 0:01

poate ar fi indicat sa faceti la un moment dat si despre pistele de biciclisti care au umplut Bucurestiul; mi se pare o afacere de muulti bani si facuta fara nici cap, si tot peste noapte; s-au facut piste de dragul de a se face fara a se tine cont daca pe trotuarele respective se poate trece (fiind parcate masinile locatarilor); mai nou au umplut si parcurile mari; in Herastrau toate aleile sunt pline de astfel de piste aparute peste noapte! daca esti pieton nu ai pe unde sa mai mergi; eu n-am vazut in parcurile mari din Europa pe unde am fost asa ceva; peste tot pietonii au prioritate; numai in parcul Herastrau, pe centrul tuturor aleilor mari troneaza pistele de biciclisti; nu exisa o cultura a biciclistului si una a pietonului fata de acesta; in Viena esti calcat la propriu daca indraznesti ca pieton sa calci din greseala pe pista biciclistilor; la noi ar fi tragedie ce s-ar intampla; dar nu va mai dura mult pana nu vom mai avea pe unde umbla de biciclisti; nu era destul ca puberii umblau pe o roata si speriau lumea prin parcuri; acum li s-au oferit si toate aleile principale pentru a goni in viteza maxima; intre timp angajatii primariei stau cu burtile la soare in timp ce gastile de puberi biciclisti se plimba tot pe unde vor ele, desi pistele acelea se daduse mare zvon in tara ca vor fi singurele locuri pe unde vor putea umbla.

deci cateva zeci de mii de euro aruncate pe niste lucruri impracticabile! faceti o vizita in wekend in parc sa vedeti cati biciclisti respecta acele marcaje, si cata lume ar avea de suferit daca s-ar respecta tampenia aia.

sishu  •  8 aprilie 2010, 23:22

felicitari pentru descoperiri..In curand va voi da si eu niste informatii legate de licitatiile de la CNI

Banii CJ Cluj, spălați prin două firme. Una este a unui PDL-ist – CLUJUST  •  2 iunie 2014, 12:29

[…] privire la neregulile de la atribuirea acelor contracte. Citiți despre o licitație cu dedicație aici și o altă investigație GSP.ro […]

Suspecții din dosarul ”Uioreanu II” acoperă spectrul politic PSD-PDL-PNL – CLUJUST  •  26 iunie 2014, 1:22

[…] privire la neregulile de la atribuirea acelor contracte. Citiți despre o licitație cu dedicație aici și o altă investigație GSP.ro aici.  MBS Group a cîştigat construirea patinoarului de […]

Comentează