Factura omului nou

Gazeta vă oferă azi o probă despre cum se cheltuiesc banii publici cu firmele agreate politic

vineri, 9 aprilie 2010, 2:02

Gazeta vă oferă azi o probă despre cum se cheltuiesc banii publici cu firmele agreate politic

Investigaţie de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

N-au reuşit cu experimentul Piteşti, dar le-a ieşit tocmai cînd nimeni nu se mai aştepta.

Au eşuat în a produce pe timpul vieţii oficiale a regimului omul nou, cel despre care Lucian Boia scria că în mitologia comunistă se naşte prin muncă fără bucurie, prin cedarea libertăţilor şi, în final, printr-o „omenire unificată şi uniformă”.

În decembrie 1989, tocmai generaţia „decreţeilor”, experimentul ginecologico-social destinată să confirme superioritatea numeric consacrată a omului nou, s-a răsculat, cerîndu-şi drepturile naturale.

Am crezut că am cîştigat. Am crezut prost!
E generaţia care a surprins Europa prin portretele din filmele lui Mungiu, Mitulescu, Puiu, Porumboiu şi Muntean. Sînt femeile şi bărbaţii de azi care, imediat după Revoluţie, au început să se pompeze pe ei înşişi în venele României, modernizînd-o într-un ritm devastator pentru viaţa proprie, dar asta părea puţin important, cuprinşi fiind de frenezia premonitorie a timpului scurt avut la dispoziţie.

E generaţia care a crezut că a cîştigat meciul.

Întîi factura, apoi contractul
Azi, Gazeta Sporturilor face publice confirmările oficiale ale unor nereguli flagrante în construcţia patinoarelor artificiale, despre care scriem de o săptămînă. E vorba, în total, de investiţii teleghidate politic în valoare de peste 1 milion de euro. Care au ajuns, în marea majoritate, la acelaşi consilier PD-L Gabriel Silagyi din Turda, ale cărui firme au strîns numai în ultimele 9 luni contracte de 70 de milioane de euro din bazine, patinoare sau drumuri.

Pe scurt. La Iaşi şi Călăraşi atribuirea s-a făcut prin cerere de ofertă, procedură interzisă de lege de vreme ce fiecare patinoar valorează 150.000 de euro.

La Suceava, contractul cu firma consilierului PD-L s-a semnat pe 23 decembrie 2009, dar banii fuseseră facturaţi din 21 decembrie. Cu două zile înainte de încheierea actelor.


Mulţimea oamenilor noi

Stranie lecţie de istorie a datelor!

Pe 21 decembrie, la 20 de ani de cînd Ceauşescu se baricadase în sediul CC pentru ultima zi a comunismului românesc, prin factura cu Seria MBSCJ Nr.030 / 21.12.2009 se stipulează consacrarea contabilă măruntă a omului nou. E un caz cît o furnică, desigur, dar aceasta este tactica omului nou!

Omul care nu se remarcă prin nimic. Omul care nu accede şi nici nu decade prin propriile fapte, omul pus de partid într-o funcţie pentru care nu are pregătire, dedicaţie şi pasiune, omul care se recomandă exclusiv prin faptul că aparţine unei entităţi care-l gestează ca personaj şi-l propulsează apoi în lume. Omul nou despre care scrie în Ziarul Financiar, Sorin Pîslaru.

Sînt zeci de mii de astfel de feţe indistincte în toate cluburile şi ministerele ţării. I-aţi văzut cu toţii la audierile parlamentare din cazul Ridzi. Veneau şi mărturiseau, senini, că nu ştiu ce fac şi de ce au fost angajaţi. Îi regăsiţi şi în această serie despre patinoarele făcute pe vremea Sorinei Plăcintă. Şi în vremea bazinelor care vor începe! Aceleaşi citate lipsite de răspundere, aceleaşi interviuri uluitoare cu oameni noi care nici nu clipesc atunci cînd sînt propuşi şefi peste companii cu bugete de sute de milioane de euro!

Rentele nu s-au dat nici azi
Sună telefonul chiar înainte de încheierea textului. E o fostă mare campioană. „Nu ne-au dat rentele viagere înainte de Paşte! Nici pînă azi nu le-au plătit. Am colege care trăiesc exclusiv din aceşti bani!”.

Aproximativ 500 de sportivi români, doar medaliaţii olimpici şi campionii  mondiali şi europeni, unii dintre ei altfel muritori de foame, primesc 9 milioane lei vechi sau 12 sau 30 sau mai mult prin lege. Efortul lunar total al statului este de 300.000 de euro.

De la jumătatea lui 2009, se tot întîrzie. Banii pentru februarie, care trebuiau plătiţi pe 24 martie, nu au sosit nici azi.
„Am ajuns să simţim că cerşim renta! Sunăm în fiecare zi la minister, unde chiar şi lui Gabi Szabo i-au închis telefonul”, povesteşte, enervată, sportiva.

Altora, ca Iolanda Balaj sau Ivan Patzaichin, le e pur şi simplu jenă să sune. „Sînt Ivan, am 7 medalii olimpice şi 22 la Mondiale, ştiţi am încercat pe card şi…”.

Proşti am fost! Ei fac parte din generaţia despre care am crezut că va preda ştafeta biologică şi, în acel moment, România se va schimba. Duru Buşcu a scris în Caţavencu un text admirabil de sincer în care am crezut 100%. Proşti am fost!

Ce mai e de spus?
Se schimbă, dar altfel decît am sperat. Se schimbă sub stăpînirea fără trăsături a omului nou. Ce mai e de spus, între facturi, zeci de milioane de euro cheltuite şi vocea stinsă a foştilor boxeri, gimnaste sau atlete?

Cînd nimeni nu se mai aştepta, a apărut omul nou, triumful postum al comunismului. La capătul celălalt al firului, sportiva îngînă: „Pînă la urmă, pe cuvînt, mi-a mai rămas să mă rog la Dumnezeu, cum făceam înainte de concurs”.
Asta ar fi, într-adevăr, o altă surpriză! Ca omul nou să factureze şi să se trezească că sportivei i se împlineşte ruga.

Pentru că, dacă nu ştiaţi, „Dumnezeu vine la timp, dar niciodată cînd îl chemi”.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

Narcis  •  11 aprilie 2010, 6:48

Felicitari Domnule Tolontan! Serios? O noua Revolutie? Pueti sa faceti o revolutie la fiecare an si totul va ramane la fel. Indiferent de cine va fi la putere situatia va ramane aceeasi. Nu avem nevoie de revolutii, avem nevoie de o mentalitate sanatoasa. Schimbati voi sistemul actual de la A la Z si in doi ani o sa vreti o alta revolutie. Credeti ca urmatorii care vor veni la putere vor sa ajunga acolo pentru a scoate tara asta din mocirla in care este? Toti vor sa ajunga acolo ca sa apuce o bucata din ciolanul ala mare. Va bateti capul degeaba cu politicienii din Romania…”toti o apa si-un pamant”. Dupa o investigatie de genul celor pe care D-l Tolontan le face(le-a facut), toti urlati la adresa politicianului. Vreti Revolutie? Incepeti cu Justitia din Romania, instituatia care permite astfel de magarii zilnice, care-i acopera pe cei cu bani si puetere indiferent de ceea ce fac; incepeti cu DNA-ul ala de rahat care va scoate ochii cu 2 anchete pe an; incepeti cu VOI intrebandu-va ce ati fi facut voi daca ajungeati acolo; incepeti prin a DICTA dreptatea in Romania( singura cale de a scapa de omizile astea).
@Vgl
Noi intelegem ce vreti d-voastra sa spuneti, ceea ce nu intelegem este „de ce” o spuneti. Au fost si situatii in care probele (dovezile) au fost foarte puternice (cazul Ridzi) si personajele in culpa tot se bucura de lumina zilei. Asa ca va rog sa-mi permiteti: „De ce o spuneti?”

Cătălin Tolontan  •  11 aprilie 2010, 13:22

vgl: gresiti, nu la rei se intra cu cea mai mare medie! 🙂 dar, ca de obicei, sinteti plin de certitudini care nu se confirma

danielv.  •  11 aprilie 2010, 15:40

muntii nostri aur poarta…

rav  •  12 aprilie 2010, 1:23

imi cer scuze pentru interventia anterioara in care sustineam ca procedura legala pentru atribuire ar fi „cerere de oferte”. era adevarat ce am zis in cazul in care era vorba de lucrari, dar din ce vad in contract e vorba de livrare de produse. din nou scuze.
am si cateva intrebari: la pozitia a doua din factura ce este trecut? nu se vede din cauza fondului. si tot ce pot intui ar fi „livrare manopera” ceea ce ar fi de un hilar dureros.
as fi interesat daca sunteti amabil sa publicati si restul paginilor din contract si daca puteti face ceva precizari legate de procedura (publicare pe SEAP etc). imi cer scuze fata de ceilalti interesati pentru tehnicul intrebarilor mele, dar am lucrat in domeniu si sunt foarte curios cat de amatoristic au lucrat baietii.
cu multumiri si scuze din nou

sergiu  •  12 aprilie 2010, 4:27

Vgl vrea sa spuna ca totul e OK dpdv legal si eu de data aceasta nu vreau sa îl contrazic…De ce?Problema contractelor cu statul este spinoasa în România si în alte tari asemenea ei (politicieni ultracorupti,legea calcata în picioare etc.),însa nimic nu este curat mai pe nicaieri.Prin aceasta explicatie însa nu vreau defel sa fac ca Mitica de la liga si sa acord circumstante atenuante fariseilor din politica româneasca.Daca în state cu economie avansata tot contractele cu statul sunt cele mai avantajoase:riscuri putine (în orice afacere exista o doza de risc care este mult atenuata într-un contract cu statul),plata la timp sau de multe ori anticipata,în fine!sunt prea multe avantaje pt. a mai pierde vremea enumerându-le!Ideea este ca visul oricarui ”privat” DE ORIUNDE in lumea asta sunt afacerile cu statul:solide,banoase si de regula pe termen lung si de aceea se platesc comisioane, mai mult sau mai putin legale,transparente,etc.(sa nu fiu contrazis fiindca exista legi care le reglementeaza LA VEDERE!poate asta ar fi si o solutie de eradicare a coruptiei).Diferentele încep însa din start din starea de lacomie a unei natiuni!Peste tot sunt oameni lacomi însa la noi se depaseste orice închipuire!Voracitatea, agresivitatea si nesimtirea afaceristilor de la noi e data de nivelul de educatie si cultura scazut si de complicitatea cu oameni politici care acolo unde nu întâlnesc afaceristi dupa chipul si asemanarea lor,îi confectioneaza pur si simplu(iata o alta tema de investigatie pt. dvs.).O sa îmi sara în cap destui dintre cei care se considera ”afaceristi” însa nici ca-mi pasa fiindca eu nu uit perioada de glorie a buticarilor de sorginte asiatica,africana,venetici care au sufocat pur si simplu mediul de afaceri românesc si l-au schilodit pur si simplu transformând-ul în ceea ce este acum.Stiti care a fost sansa României de a contrabalansa acest aspect?Intrarea în NATO,aderarea la UE si guvernatorul Bancii Nationale a României!Din pacate fara vointa politica, aceste elemente nu sunt suficiente pt. a crea premiza unui climat sanatos al afacerilor, fiindca instrumentele coercitive care vegheaza(sau asa ar trebui)la respectarea legii sunt în mâinile politicului.Am divagat destul si am sa revin spunând ca un afacerist român vrea sa aiba nivelul de trai dupa cele mai înalte standarde din occident,acumulând însa averi peste noapte!Corespondentul lui din vest a trecut de faza asta si s-a rafinat (asta nu înseamna ca s-a lecuit fiindca ceea ce a declansat criza mondiala sunt rezultatul metodelor rafinate folosite),nu mai face jaf cu arma în mâna decât în tarile înapoiate conduse de lideri militari si e constient ca daca ofera iluzia unei vieti bune si concetatenilor sai el îsi poate vedea linistit de treaba, de aceea nu fura ci ia,nu jecmaneste ci pacaleste si ceea ce este mai important: RECUNOASTE VALOAREA UMANA!Stie ca fara sa arate consideratie si apreciere oamenilor valorosi îsi pierde credibilitatea…La noi însa grobianismul e virtute,iar nesimtirea mod de a trai!În timp ce afaceristul occidental ofera o mita rezonabila care sa îi ofere functionarului de stat un venit suplimentar si atâta tot,la noi afaceristul vrea sa devina magnat peste noapte,iar functionarul sa aiba nivelul de trai al unui nabab!Totusi clica aceasta nu ar fi atât de mare si cangrena sociala generalizata în România,daca politica si partidele nu ar fi decât instrumente de înavutire:nu ai scoala(sau esti slab pregatit profesional)te faci politician, nu ai fler de afacerist te însotesti cu un politician!Si peste toate troneaza PARTIDUL!Dar despre PARTID cu alta ocazie…:))

Cătălin Tolontan  •  12 aprilie 2010, 10:15

rav: ma bucur ca ai puterea sa rectifici observatia ta critica la adresa echipei de jurnalisti. Nu multi au puterea sa admita asta! Vom publica toate documentele pe rind pt k aici sint trei probleme majore:
1. Legalitatea atribuirii. Sint mai multe cazuri in care au dat-o in bara ca amatorii, cum zici tu.
2. Costul imenes al acestor patinoare cu gheata uscata. Cu 150.000 de euro, o spun toti expertii, se faceau cel putin doua, nu unul!
3. Oportunitatea de a investi acesti bani in niste patinoare concepute pentru cu totul alltceva decit pentru sport, fie ca e vorba de invatarea copiilor de 4 ani, fie ca e vorba de antrenamente. Toata lumea stie ca pe acea „gheata” patinajul e alt sport. De fapt, nu e un sport.

VirtualKid  •  12 aprilie 2010, 17:52

de multe ori ma gandesc la faptul ca si aceasta echipa este tinuta cu niste eforturi pe care multi nici macar nu le intuiesc.
din pacate, daca se gaseste o solutie, pana o sa avem sala, nu o sa mai avem echipa!
sporturile de echipa sunt in cadere libera in tara noastra pentru ca nu mai exista baza piramidei performantei(orele de educatie fizica si competitiile scolare).

cel mai probabil, sala despre care vorbim, ar veni mult prea tarziu!

chr508  •  16 aprilie 2010, 5:33

Decreteii sunt ***** Romaniei. Cand o sa scapam de decretei, atunci o sa scapam cu adevarat de ceea ce inseamna coruptie. Pana atunci, tacem si inghitim. Singura sansa a Romaniei este generatia de la ’90 incoace, care sper sa nu se altereze iremediabil.

marius  •  17 aprilie 2010, 16:09

lipsa de educatie si cultura ne face sa traim ceea ce traim ;
ma intreb ce mare democratie originala fara cultura si dorinta de bine avem, daca mereu dorim sa inventam…
… oare ce suntem capabili , daca

acum 2332 de ani :

Aristotel
(n. 384 î.Hr. – d. 7 martie 322 î.Hr.)

Zicea :
Extrase din “Politica” :
…..
Capitolul : IX
§4. Constituţia este solidă numai acolo unde clasa mijlocie întrece ca număr cele două clase extreme sau cel puţin pe fiecare din ele.
Bogaţii nu vor urzi niciodată împotriva ei comploturi de temut împreună cu săracii; căci bogaţii şi săracii se tem deopotrivă de jugul pe care şi l-ar impune reciproc.
Dacă doresc o putere de interes general, nu o vor găsi decât în clasa da mijloc.
Neîncrederea reciprocă ce o au laolaltă îi va împiedica de a se opri la o putere alternativă; încrederea o are numai arbitrul şi arbitrul este aici clasa mijlocie.
Cu cât asocierea politică care formează statul este mai perfectă, cu atât Constituţia are mai mulţi sorţi de durată.

§5. Aproape toţi legiuitorii chiar cei care au vrut să fondeze guvernăminte aristocratice, au comis două erori aproape egale: mai întâi dând prea multe drepturi bogaţilor , apoi înşelând clasele inferioare.
Cu timpul, în mod necesar, dintr-un bine fals iese totdeauna un rău adevărat; căci ambiţia bogaţilor a ruinat mai multe state decât ambiţia săracilor.

C A R T E A V I I
Caracteristica democraţiei şi oligarhiei
Organizarea puterii în aceste guvernăminte
….
CAP. I
§8. Puterea, în democraţie, fiind supusă acestor necesităţi, iată singurele combinaţii pe care ea le poate primi. Toţi cetăţenii trebuie să fie alegători şi eligibili. Toţi trebuie să comande fiecăruia şi fiecare tuturor pe rând.
Toate slujbele trebuie date prin sorţi ori cel puţin acelea care nu reclamă nici experienţă, nici talent special. Nu trebuie să fie nici o condiţie de cens sau, dacă
este, acesta trebuie să fie foarte mic.
Nimeni nu trebuie să ocupe de două ori aceeaşi slujbă dintre slujbele foarte rare şi numai în cazurile cele mai puţin importante, cu excepţia funcţiilor militare.
Funcţiile trebuie să fie de scurtă durată, dacă nu toate, cel puţin acelea care pot fi supuse acestei condiţii.
Toţi cetăţenii trebuie să judecători în toate cauzele, ori cel puţin în aproape toate, în cele mai interesante, în cele mai grave, precum conturile statului obiectele pur politice şi, in fine , in convenţiile pur particulare.
adunarea generală trebuie să fie suverană în toate aceste materii, ori cel puţin în cele principale, şi trebuie să se ia orice putere magistraturilor secundare sau să nu li se lase decât cu privire la materii neînsemnate.

….
CAP. II
§4. Este totdeauna bine pentru un om să fie ţinut în frâu şi să nu se poată lăsa în voia tuturor poftelor sale; căci neatârnarea nemărginită a voinţei noastre proprii nu ar putea fi stavilă împotriva viciilor, pe care fiecare din noi le poartă în sine.
De aici reiese pentru state acest avantaj foarte mare, că puterea se exercită de nişte oameni luminaţi care nu săvârşesc greşeli grave şi că poporul nu este apăsat şi înjosit.
Aceasta este, de netăgăduit, cea mai bună dintre democraţii.
Şi de unde vine perfecţiunea ei?
Chiar de la moravurile poporului pe care ea îl guvernează.
…..

Comentează