Unde e binele public? Un constructor finlandez de patinoare: „E teribil ce s-a intimplat la Brasov! Sa furi din banii cetatenilor e crima!”

UPDATE: Evenimentul Zilei arata cum fac americanii ca sa atentioneze si sa protesteze impotriva cheltuirii aiurea a banului public.

vineri, 16 aprilie 2010, 12:28

UPDATE: Evenimentul Zilei arata cum fac americanii ca sa atentioneze si sa protesteze impotriva cheltuirii aiurea a banului public.

Cazul patinoarului de 12 milioane de euro de la Braşov traversează zile interesante.

1. Guvernul s-a sesizat şi a trimis în cabinetul primarului George Scripcaru oameni de la Corpul de Control. Nu e o anchetă, ci doar adunare preliminară de informaţii, ca să vadă probabil dacă noi batem cîmpii, asta e ipoteza de lucru generală în România în faţa dezvăluirilor media, şi ca să calibreze atitudinea PD-L şi a executivului faţă de primar.

2. Şeful complexului din Miscolk, Ungaria, a primit un telefon de la Barna Tanczos, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării de la Bucureşti, ca să-l întrebe ce l-a apucat să vorbească cu Gazeta despre propriul patinoar, de 4 milioane de euro, devenit bază de comparaţie cu cel din Braşov, de 12 milioane de euro.

3. Gazeta s-a cumpărat în vrac ieri dimineaţă la Braşov, sperăm că nu şi asta tot din fonduri publice, ca să nu mai rămînă pe tarabe. Poate că aici stă viitorul presei scrise. Să nu poată ei cumpăra cît putem noi scrie şi dumneavoastră citi 🙂

4. Tot ieri, Jurnalul Naţional a descoperit pe site-ul Ministerului Dezvoltării un proiect de lege care vorbea despre trecerea la „Secret de Stat” a unor contracte de atribuire. Elena Udrea îi pasează răspunderea lui Laszlo Borbely, care se enervează. Şi tace, evident. Ar fi o premieră europeană ca publicul să nu mai aibă acces la felul în care sînt cheltuiţi propriii bani.

5. În fine, în timp ce Braşovul fierbe, avocaţi din umbră ai firmelor implicate şi Primăriei încep să calculeze în suprafaţă total construită, fier beton şi tot aşa. De asta să se ocupe Curtea de Conturi şi DNA, dacă  e cazul. E o capcană în care nu vom cădea! Pentru că observaţia care rezumă esenţa cazului sună aşa: nu există nici o justificare în sensul binelui public pentru ca la Braşov, în vreme de criză, un patinoar aproape identic ca funcţionalitate sportivă, pentru jucători, copii şi public, să coste de trei ori mai mult decît  cel construit în Ungaria în timpul expansiunii economice.


Interviu de Roxana Fleşeru

Arto Vahtero, directorul general al Hoccy Hall, firma finlandeza care a prezentat Braşovului o ofertă pentru patinoar, se declară „şocat de cîţiva bani s-au cheltuit”

– Domnule Arto Vahtero, cunoaşteţi ce s-a întîmplat cu patinoarul de la Brasov, cel pentru care aţi avut şi dumneavoastră o ofertă?
– Marian Negoiţă, fostul preşedinte al federaţiei de hochei din România, mi-a povestit despre ce s-a întîmplat. Şi mi-a trimis şi unul dintre ziarele voastre.

– Cînd aţi fost la Braşov?
– În urmă cu patru ani am vizitat oraşul şi m-am întîlnit cu  cineva din partea autorităţilor locale, am văzut locul unde se punea în discuţie să se construiască patinoarul. După doi ani, ne-am hotărît să prezentăm o ofertă. Eu n-am mai mers atunci, ci inginerul meu, pentru că eram foarte ocupat.

Între 4 şi 6 milioane de euro
– Care era oferta dumneavoastră?
– Noi am fi dat patinoarul la cheie, în funcţie de proiect, pornind de la la 4 milioane de euro şi în nici un caz mai mult de 6 milioane de euro. Noi am construit patinoare în Rusia, Letonia, Ungaria şi Finlanda. Cred că ştiu despre ce vorbesc.

– Poate să coste un patinoar de 2.000 de locuri atîţia bani?
– Ştiu preţurile de pe piaţă, iar preţul celui de la Braşov este incredibil. Am avut un şoc cînd am aflat depre acest preţ. În mod clar, cineva a avut bani de risipit, sînt prea mulţi bani. Un prieten din România a fost şi a vizitat patinoarul  şi mi-a spus că este vorba despre un patinoar standard cu dotări normale, deci nu se jutifică în nici un fel aceşti bani.

„E teribil!”
– Cum credeţi că ar fi reacţionat presa şi oamenii din Finlanda dacă acest lucru s-ar fi întîmplat în Finlanda?
– E imposibil aşa ceva. Sîntem membrii Uniunii Europene, e imposibil, e de neconceput ca banii cetăţeanului să fie furaţi în asemenea hal. E teribil ce s-a întîmplat la voi în ţară! Aş spune că e criminal. Există o lege a concurenţei, unde toţi competitorii trebuie să aibă şanse egale.

– La vremea respectivă, aţi simţit ceva?
– Am crezut că avem o discuţie serioasă.Tibor e numele celui cu care am vorbit. Noi am aşteptat să ne dea un semn, să ne anunţe de licitaţie, dar n-a venit nici unul. Cînd am auzit că patinoarul e gata am fost foarte surprins. Nu ştiam că s-a pornit la construcţia lui.

„Sînt dezamăgit”
– De firma MBS, care s-a ocupat de construcţia patinoarului aţi auzit?
– Nu am auzit. Din curiozitate, am intrat pe site-ul firmei şi am văzut că au construit tot felul de hale, dar niciodată un patinoar.

– Sînteţi dezamăgit de ce s-a întîmplat?
– Foarte. Am crezut că putem face un lucru frumos la Braşov, dar după ce inginerul meu a prezentat oferta în urmă cu un an şi jumătate, n-am mai primt nici un semn.

„Nu mi s-a întîmplat asta niciodată”
– Aţi construit şi în Rusia, se spune că acolo se fac afacerile cu valiza cu bani. Aţi avut parte de un contract normal?
– Da am avut parte de un contract normal, o firmă locală a contractat proiectul, iar noi am fost subcontarctori. Ne-am luat totţi banii. N-au fost probleme.

– Aţi mai avut parte de o experienţă ca la Braşov şi în alte ţări?
– Nu mi s-a întîmplat asta niciodată de cînd fac afaceri.

Comentarii (118)Adaugă comentariu

decebal 89  •  16 aprilie 2010, 23:52

@kolea- ai dreptate dar multi citesc si doar cativa pricep.

Vlad  •  17 aprilie 2010, 2:15

Rectificare :)) Rad cu gura pana la urechi. Stiti de ce? Fiindca tocmai un asa-zis european spune ca asta ar fi crima. Ei bine, sa stiti ca nici in Europa situatia nu e cu nimic mai prejos decat in Romania. De exemplu in Austria, la Comitetul Olimpic Austriac, s-a descoperit o gaura de 9 milioane de Euro, bani care trebuia (bine scris, deoarece verbul a trebui este impersonal) investiti in pregatirea si organizarea Olimpiadei de Iarna din 2014 de la Salzburg, organizare pierduta in favoarea orasului rusesc de pe malul estic al Marii Negre, Soci! Si acesta nu este un caz unic in Austria si in intreaga Europa, fiind stiut faptul cum acopera europenii nostri gunoiul, si anume ca il matura sub covor, si il lasa acolo pana se impute. Singura diferenta este ca la noi gunoiul acesta este la vedere, dar nimeni nu ia atitudine! Ei, la europeni, cand se impute gunoiul, se cauta responsabilul, si este tras la raspundere. Tot in Austria, fostul director general al BAWAG (Banca Austriaca pentru Economie) a fost inchis pentru frauda! Cat sta acolo, nu stie nimeni! Cum sta acolo, si probabil ca sta ca un rege, asta iar nu stie nimeni. Se fac speculatii! Insa la noi, la romani, Ridzi a furat din banii statului, s-a dovedit, insa justitia nu isi face treaba! Singura diferenta intre Romania si Vestul Europei este ca in Romania se fura, dar toti sunt mielusei si ingerasi. Au furat totul, dar ei sunt in continuare nevinovati!

dudu  •  17 aprilie 2010, 2:20

nu pot concepe cum am fost acceptati in UE.ori aia au fost nebuni la cap ori i-au mituit guvernul pe aia. acum le cam pare rau la unii ca ne-au acceptat dar….coruptie, minciuna,furt asta este Romania. nu se face nimic bun decit daca sintem impinsi de la spate de UE.

moro68  •  17 aprilie 2010, 8:13

Am hotarat sa parasesc Romania in urma cu 5 ani si nu-mi pare rau; nevasta mea nu mai putea ramane in „tara hotilor” odata ce i-a pus hartiile in cap unui asa zis „functionar de la garda financiara” care a venit sa „verifice inchiderea lunara” adica sa-si ia spaga.

Oameni buni, faceti ceva, lauti atitudine, sant banii vostri; cum e posibil ca oameni ca Becali, Vantu, Patriciu si alte cateva sute sa faca zeci de milioane de euro in cativa ani.

Va spun eu, pe carca nepasarii opiniei publice…

finlandezu  •  17 aprilie 2010, 9:01

suntem o tara de coruptii si de de oamenii fara caracter,de aia ne bate dumnezeu si suntem vai de mama noastra.ne meritam soarta pt ca noi corupem si furam unu de la altu(cea mai cretina idee si vorba care am auzito si o aud mereu in romania:cei care au furat si fura STATU sunt smecherii asa ii numim,da oare cine ?e STATU?nu suntem noi(voi)cei din romania oamenii si cei care muncesc cinstit sunt prosti.cum asternem asa dormim.TRAIASCA FINLANDA SI CINSTEA,ONESTITATEA,NORMALITATEA,pe care o cunosc inca aici in finlanda

V.Cristian  •  17 aprilie 2010, 9:13

Ce cautam noi in Europa ?
Toti sunt manjiti pana la cot in afaceri murdare ce vedem noi la TV e zero se bat toti in piept doar pentru audienta=bani, nu pentru altceva. Acest caz nu ma mai impresioneaza absolut deloc, m-ai bine ne-am vinde nemtilor pentru 20 de ani decat sa stam in mocirla asta numita Romania de astazi.
Credeti voi ca la astfel de tunuri nu sunt implicati si politicieni cand la licitatii doar tot ei participa nu direct dar tot intre ei se imparte ciolanul.Ne cred foarte limitati acesti „baieti destepti” asta pentru ca nu are cine sa-i bage in puscarie .
Mi-as da cetatenia unui african si as emigra in tara lui ….RUSINE

R  •  17 aprilie 2010, 10:13

in toata lumea s-a furat, nicaieri conducatorii nu s-au uitat la amarati, de la sclavagismul roman pana la furaciunile zilnice. Din pacate, la noi suntem furati de doua ori, odata de cei care conduc si ne-am lamurit in 20 de ani ca nimeni nu a fost curat, ori ca si-a deturnat fonduri, ori ca si-au facut salarii imense pentru smecherii lor. A fost Taricelu mai prejos decat altii, cand a cheltuit mai mult decat deficitul agreat, stiind ca nu pateste nimic nici el si nici altii ? Sunt astia mai prejos ca se gandesc la tto felul de smecherii ? Din pacate fura si ei, castiga foarte bine si altii care dupa aia descopera furaciunile si nu ar face-o daca ar fi la putere. Sa luam atitudine, spunea cneva! Fata de cine ? Vin unii, pleaca ceilalti, toti urmaresc acelasi lucru. Unii spun ca vor sa se intoarca. De ce s-o faca, nu le merge bine acolo ? Cred ca se vor imbogati aici ? Singura scapare este ca ei sa aiba nevoie de noi, atunci vom fi platiti cum trebuie, dar pentru asta mai trebuie sa plece inca vreo 2-4 milioane de romani.

cornel  •  17 aprilie 2010, 13:02

BUN, mai intreb odata, CE FACEM MAI DEPARTE? stam sa ne plangem prostia sau doar ramanem muti de admiratie la cat de ziarist e Tolontan?

marius  •  17 aprilie 2010, 16:07

lipsa de educatie si cultura ne face sa traim ceea ce traim ;
ma intreb ce mare democratie originala fara cultura si dorinta de bine avem, daca mereu dorim sa inventam…
… oare ce suntem capabili , daca

acum 2332 de ani :

Aristotel
(n. 384 î.Hr. – d. 7 martie 322 î.Hr.)

Zicea :
Extrase din “Politica” :
…..
Capitolul : IX
§4. Constituţia este solidă numai acolo unde clasa mijlocie întrece ca număr cele două clase extreme sau cel puţin pe fiecare din ele.
Bogaţii nu vor urzi niciodată împotriva ei comploturi de temut împreună cu săracii; căci bogaţii şi săracii se tem deopotrivă de jugul pe care şi l-ar impune reciproc.
Dacă doresc o putere de interes general, nu o vor găsi decât în clasa da mijloc.
Neîncrederea reciprocă ce o au laolaltă îi va împiedica de a se opri la o putere alternativă; încrederea o are numai arbitrul şi arbitrul este aici clasa mijlocie.
Cu cât asocierea politică care formează statul este mai perfectă, cu atât Constituţia are mai mulţi sorţi de durată.

§5. Aproape toţi legiuitorii chiar cei care au vrut să fondeze guvernăminte aristocratice, au comis două erori aproape egale: mai întâi dând prea multe drepturi bogaţilor , apoi înşelând clasele inferioare.
Cu timpul, în mod necesar, dintr-un bine fals iese totdeauna un rău adevărat; căci ambiţia bogaţilor a ruinat mai multe state decât ambiţia săracilor.

C A R T E A V I I
Caracteristica democraţiei şi oligarhiei
Organizarea puterii în aceste guvernăminte
….
CAP. I
§8. Puterea, în democraţie, fiind supusă acestor necesităţi, iată singurele combinaţii pe care ea le poate primi. Toţi cetăţenii trebuie să fie alegători şi eligibili. Toţi trebuie să comande fiecăruia şi fiecare tuturor pe rând.
Toate slujbele trebuie date prin sorţi ori cel puţin acelea care nu reclamă nici experienţă, nici talent special. Nu trebuie să fie nici o condiţie de cens sau, dacă
este, acesta trebuie să fie foarte mic.
Nimeni nu trebuie să ocupe de două ori aceeaşi slujbă dintre slujbele foarte rare şi numai în cazurile cele mai puţin importante, cu excepţia funcţiilor militare.
Funcţiile trebuie să fie de scurtă durată, dacă nu toate, cel puţin acelea care pot fi supuse acestei condiţii.
Toţi cetăţenii trebuie să judecători în toate cauzele, ori cel puţin în aproape toate, în cele mai interesante, în cele mai grave, precum conturile statului obiectele pur politice şi, in fine , in convenţiile pur particulare.
adunarea generală trebuie să fie suverană în toate aceste materii, ori cel puţin în cele principale, şi trebuie să se ia orice putere magistraturilor secundare sau să nu li se lase decât cu privire la materii neînsemnate.

….
CAP. II
§4. Este totdeauna bine pentru un om să fie ţinut în frâu şi să nu se poată lăsa în voia tuturor poftelor sale; căci neatârnarea nemărginită a voinţei noastre proprii nu ar putea fi stavilă împotriva viciilor, pe care fiecare din noi le poartă în sine.
De aici reiese pentru state acest avantaj foarte mare, că puterea se exercită de nişte oameni luminaţi care nu săvârşesc greşeli grave şi că poporul nu este apăsat şi înjosit.
Aceasta este, de netăgăduit, cea mai bună dintre democraţii.
Şi de unde vine perfecţiunea ei?
Chiar de la moravurile poporului pe care ea îl guvernează.
…..

antico  •  17 aprilie 2010, 21:23

pentru vlad:

o vorba romineasca spune: prostul care nu-i fudul , ala nu e prost destul.
mininci rahat si si esti varza la gramatica.
la gimnaziu cu tine , nu da lectii la altii!!!

liviuiv  •  17 aprilie 2010, 23:41

Acest articol demonstreaza clar ca piratul este manjit rau. problema mai importanta este ca noi stam si dam din taste in loc sa iesim putin in strada sa organizam un mars de protest fata de hotii astia. ma intreb unde sunt organele de control, cu cati bani ii platim si daca nu cumva ar fi mai bine sa-i dam afara.

Cris  •  18 aprilie 2010, 9:22

Amuzant este ca guvernul trimite corpul de control sa-l controleze pe Scripcaru. Ei au dat bani pentru proiectul lor, tot ei i-au delapidat si acum se controleaza singuri….Foarte amuzant, urmeaza sa se aresteze pe ei si sa se arunce singuri in puscarie.

ady  •  18 aprilie 2010, 9:32

am si eu o intrebare, nu putem oare sa ne angajam un guvern din exterior?

Attila the Hun  •  20 aprilie 2010, 20:33

Lista de preturi
Un patinoar de marimea din Brasov cu o pista de patinaj, 2000 de locuri si toate amenajarile la turn key costa 6,8 millione la preti de piata Europeana la un standard German.
Un patinoar cu o pista de patinaj de aceasi marime cu 2000 de locuri plus al doilea pista de antrenament fara tribune costa 8,8 millioane
De ce nu sa publicat de la inceput care este valoarea totala a projectului official si sume care nu ar fi incadrat in budget ar fi fost pe costurile constructorului pentru greseala de calcul de la inceput.
Un patinoar de antrenament fara tribuna costa in jur de 3 millione.
Deci oameni bun nimeni nu a furat, a fost o greseala de calcul de la inceput care sa rectificat pe parcurs.

kkk  •  21 aprilie 2010, 10:14

Domnule Tolontan,ar fi foarte interesant sa faceti o ancheta si in cazul stadionului municipal din brasov.era totul aprobat pt.stadionul nou inclusiv investitorul…dar totul sa oprit,au ras tot stadionul vechi,acum asteapta sa se linistesca lumea ,adica sa se resemneze,si in maxim 2 ani acolo va inflorii un „superb”cartier de vile,zona e minunata pt.un stadion nou,dar nea primaru’cu acoliti lui ar face cateva milioane frumoase de euro daca vor face vile,inloc de stadionul cu care au castigat fraierul de electorat care acum nu mai conteaza…e trist

nedumerit  •  23 aprilie 2010, 2:43

inteleg deci ca finlandezul a facut comparatia detaliata si a ajuns la concluzia ca s-a furat? sau i s-a spus ca s-a furat si atunci comentariul sau e foarte normal!!!!

uimit  •  23 aprilie 2010, 3:16

din cifrele date de finlandez (4-6 mil) inteleg ca si la Miskolc s-a furat!

Roxana  •  9 mai 2014, 16:41

echipaconstructii.ro va felicita pentru articolele dumneavoastra.

Comentează