Am găsit 2,3 milioane. Restul în căutări

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

joi, 22 aprilie 2010, 1:29

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

Pentru patinoarul din Braşov, MBS a primit peste 12 milioane de euro » Una dintre firmele subcontractate, Eren, a făcut structura de beton armat, pereţii şi podeaua pentru 1,1 milioane, din informaţiile ziarului » Altă firmă, Energo din Braşov, a luat 1,2 milioane pentru partea metalică a construcţiei » Evident că mai sînt şi alte costuri, urmează să aflăm cum s-au ridicat la 12 milioane!

La 30 de ani, Iulian Paul Enache este proprietarul, „dar mai ales şeful care aleargă prin şantierele din toată ţara” al firmei de construcţii Eren. Compania a participat la construcţia patinoarului de 12 milioane de euro de la Braşov. Eren n-a aplicat la licitaţie. A subcontractat de la MBS, firma consilierului PD-L Gabriel Silagyi.

Eren are ea însăşi o difuzie politică, dar nu portocalie, ci PSD, de vreme ce în urbea de sub Tîmpa e cunoscută drept „firma controlată de Paul Enache, tatăl lui Iulian şi consilier judeţean PSD”.

Fost antrenor ani în şir la Tractorul Braşov, Paul Enache este un nume în lumea fotbalului din România. Personaj energic şi coleric, el neagă ferm orice legătură cu firma fiului: „Eren e afacerea băiatului, nu mă ocup de ea, el o conduce!”.

Versiunea este întărită de Iulian. 8 milioane de euro este cifra de afaceri din 2008 a Eren Cons şi Eren Montaj. „Scuze că nu pot vorbi! Sînt în plină construcţie, undeva la Bucureşti. Haideţi să ne auzim în două minute”. Desigur.

– Domnule Enache, aţi construit o bună parte din patinoarul de la Braşov.
– Nu chiar.

– Pe site-ul firmei dumneavoastră scria că „Eren a executat lucrările de beton armat, grinzile de fundare, pereţii şi pardoselile”.
– Mă rog, ştiţi cum mai pun constructorii cînd se prezintă, să fie…

„A greşit cineva de la firmă”
– Deci aţi făcut mai puţin decît aţi scris pe site? Atunci ce anume aţi făcut?
– Stîlpii de susţinere şi… Însă, nu vă supăraţi, avem un contract strict de confidenţialitate cu MBS, de la care am luat lucrările. Nu pot să dau prea multe detalii.

– Dar le-aţi postat pe site-ul Eren. Între timp le-aţi scos. De ce?
– A greşit cineva de la mine de la firmă. Serios, avem un contract de confidenţialitate cu clauze de sute de mii de euro în cazul în care îl încălcăm. Nu pot da amănunte.

– Bun, e un contract între două firme private, MBS şi Eren. Însă la origine banii sînt publici. Pînă la urmă, tot se va afla cum s-au împărţit de la MBS în jos.
– Poate, dar nu de la mine.

„Nu comentez”
– Totul a costat 12 milioane de euro. Informaţiile noastre sînt că pentru lucrările pe care le-aţi făcut aţi luat puţin peste 1 milion de euro.
– Nu comentez. Şi nu avem nici un amestec în ce investigaţi dumneavoastră. Noi am fost angajaţi să facem o lucrare şi am făcut-o. În rest, nu ne priveşte. Lucrăm de ani de zile doar cu firme private, acesta e singurul contract cu bani publici.

– Ce firme au mai lucrat acolo? Ce a făcut, practic, MBS?
– Nici asta nu pot să vă spun. Eren e o companie performantă şi curată, asta e clar, iar faptul că tatăl meu e consilier judeţean PSD nu are nici o legătură cu mine şi cu această afacere. Vă rog să consemnaţi asta.

Ce au şters de pe site
În prezentarea de pe propriul site, Eren susţine că a făcut lucrările de structură de beton armat ale patinoarului. Oferă şi cantităţile consumate: 3.100 mc beton, 335 tone armătură şi 18.500 mp de cofraje. În plus, Eren a turnat straturile de beton care susţin suprafaţa de joc. „Prima lucrare de acest gen”, pe care a făcut-o Eren, după propriile afirmaţii.
După ce a început investigaţia Gazetei, această pagină a dispărut de pe site, dar ziarul o salvase deja.


În lipsa datelor publice

Pînă în acest moment, în ciuda cererilor legale făcute de presa locală, de Gazetă şi de alţi braşoveni, primarul George Scripcaru nu a furnizat contractele, devizele şi procesele verbale de recepţie, toate date publice ale investiţiei.
Cum a evoluat costul patinoarului în timp

05.10.2007 – 2.500.000 euro
13.03.2008 – 5.994.300 euro
07.05.2009 – 7.700.000 euro
05.11.2009 – 12.000.000 euro

Comentarii (50)Adaugă comentariu

FAQ Romania  •  22 aprilie 2010, 2:05

Cum sa furnizeze contractele? Probabil se modifica la ele zi/noapte. Aveti si voi rabdare. 🙂

TM  •  22 aprilie 2010, 3:03

totusi ce reusiti cu investigatile astea? NIMIC. pentru ca in romania nu-i pasa absolut la nimeni. pacat de munca pe care o faceti. e o tara facuta pentru hotie si asa fa ramane.

Val  •  22 aprilie 2010, 4:11

Paul Enache este cunoscut in Brasov drept un mare smeker si mare fan PSD. In caz ca ati uitat, dupa jaful de la casa de schimb patronul acesteia l-a acuzat pe Paul Enache ca ar fi fost implicat, pentru ca la 1-2 zile sa-si retraga declaratia. Are ca mana dreapta pe luptatorul K1 Nicu Dascalu.
Pana atunci, investigati daca MBS-ul a avut acordul Primariei Brasov sa subcontracteze lucrare.
2. Situatiile de lucrari, facut de MBS si semnate de beneficiar au fost facute ca si cum MBS-ul ar fi facut toata lucrarea sau sunt indicate firmele carora li sa subcontractat lucrarea ?
3. Firmele subcontractante au inregistrate in contabilitate cantitatile de materiale necesare lucrarii ?
4. In situatiile de lucrari sunt prezentate cheltuieli cu manopera = cu angajatii care au participat efectiv la realizaera lucrarii. Aveau firmele respective atatia angajati ? Cheltuielile cu ceilalti angajati, care nu participa efectiv la lucrare reprezinta cheltuieli indirecte si reprezinta un procent din cheltuielile directe (materiale + manopera).

Mai sunt si alte chestii, dar vb doar pe mail. Astept un semn.

Ion  •  22 aprilie 2010, 5:46

O mare nesimtire! Rusine! Ias intreba pe acesti lupi nesatui daca ar fi fost bani lor,din buzunarul lor, ar fi platit 12 mil pe acest patinoar? Sigur ca nu! Ar fi factu paote cu 6 mil!Dar daca sint bani nostri(ai prostilor)lasa ca merge!

Un sincer bravo pt voi cei care ne mai deschideti ochi si mintile citeodata, ca tare berbeci mai sintem! Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan!

Tata Glontu’  •  22 aprilie 2010, 7:03

Domnule Tolontan si domnilor care v-ati ocupat de aceasta ancheta, apreciez efortul dvs de a oferi cititorilor informatii despre manariile acestor infractori care in orice alta tara primeau deja pachete la vorbitor DAR, in cazul fericit in care veti descoperi toate detaliile pe care incearca acum sa le ascunda ei nu vor pati nimic fiinca nu-i asa actiunea se petrece in Romania. Cred mai degraba puteti afla unde e Hoffa sau de ce a fost impuscat JFK decat sa vedeti condamnat macar un singur specimen din toata mafia asta fosta psd-ista actualmente pnl/pd-ista.
Baietii sunt tare ocupati cu invartelile, nu-si vad capul de cat au de furat si dvs ii stresati cu telefoane si intrebari. Si din cauza asta ca sa nu le mai perturbati bioritmul o sa dea panala urma legea care sa interzica reporterilor curiosi accesul la date publice.
Adica poporul ii voteaza cu incredere oarba, ei trebuie sa-si faca datoria cheltuind banii publici si dvs ii trageti la raspundere ??? Cata ingratitudine.
Revenind la un mod serios, toate anchetele dvs si ale altora o sa-i invete sa-si ascunda „urmele” asa de bine incat nu o sa mai aveti ce publica exceptand bulele umoristice emise de sarmanul ala redus din Pipera.
Va doresc in continuare putere de munca si precum Luther-King pot incheia cu „Am un vis : sa vad macar unul in spatele gratiilor cativa ani, dar vrabia ….”
Toate cele bune

Ghergyo  •  22 aprilie 2010, 7:20

Mai oameni buni tot orasul Gheorgheni e suparat pe presedintele Tanczos de la federatie, pentru ca la Brasov au dus banii promisi pentru un patinuar nou la orasul nostru.

ovidiu  •  22 aprilie 2010, 7:44

Servus Tolo,

Vorbiti la Inspectoratul de Stat in Constructii, si acolo au copii ale proceselor verbale de receptie cu valorile finale, pentru ca beneficiarul/investitorul trebuie sa faca regularizarea cotelor de 0,1% si 0,7 % din investitie, cote datorate catre stat. Daca nu reusiti, mergeti la OCPI; atunci cand se intabuleaza constructia in CF, proprietarul trebuie sa depuna un certificat fiscal eliberat de Primarie unde se regaseste valoarea de impunere a cladirii, pentru ca ea este si baza de calcul a taxei OCPI. Chiar daca valoarea de impunere nu e neaparat egala cu valoarea investitiei (intrucat pentru unele parti din investitie, de ex. parcare, imprejmuire, utilajele din dotarea constructiei nu datorezi impozit) va poate da o idee despre suma finala. Bafta!

kdsa  •  22 aprilie 2010, 7:46

eu stiam ca arcadia engineering ar fi facut structura de rezistenta! 😛

ovidiu  •  22 aprilie 2010, 7:48

tot la OCPI mai trebuie depusa o alta copie legalizata (sau un original) al procesului verbal de receptie. dupa notarea constructiei, puteti cere – contra cost – consultarea colii de carte funciara, inclusiv a documentelor ce au stat la baza oricarei notari, obligatoriu mentionate in incheierea ca insoteste o notare.

ockiu  •  22 aprilie 2010, 7:59

bravos catalin … este foarte interesant ceea ce faci tu. din pacate eu n-am prea auzit ca ORGANELE competente sa fi luat vrio decizie in acest CAZ.
ca sa nu ne mai aducem aminte de cazul Ridzi – sa intelegem ca a fost achitata?! probabil ca da, evident cu sanctiunea procurorului de caz ca si-a permis sa se ia de duduie.

asta e tara oameni buni, astia sunt conducatorii – ce conteaza ca noi platim?!

pedrosan  •  22 aprilie 2010, 9:17

Investigatiile jurnalistice necesita un timp indelungat iar la final se ajunge si la justitie daca ceea ce era de demonstrat, se demonstreaza.Continuati ceea ce ati inceput!

Apostol Mihai  •  22 aprilie 2010, 9:35

cu banii astia se facea o sala polivalenta cu cel putin 8000 de locuri. pana la urma cineva va trebui sa plateasca odata si odata

Marius  •  22 aprilie 2010, 9:37

Buna ziua,

Ce pervers mai este si acest domn Szilaghy, el spune ca doar in 2008 a intrat in politica a intrat mult mai inainte, in 2008 a obtinut o functie publica in Turda, cel mai portocaliu oras al tari. Cateva date pe care lumea ar trebui sa le stie in 2003 avea o cifra de afaceri de 246.200 ron, ca in 2006 sa mearga la 12.214.693 ron adica orice firma incearca de la an la an sa creasca cu 20-30 % el nu in 3 ani a ajuns sa creasca de 49 de ori INCREDIBIL. iar in anul de gratie 2008 (anul intrari in politica nu :)) a facut o cifra de afaceri de 64.667.615 ron iarasi o crestere de 500% fata de acum 2 ani.

Rusine ca astfel de oameni ne fura noua bani si noi luam si luam tot mai multe imprumuturi de la fmi, bunici mei se sperie ca le miceste pensia, parinti ca poate nu o vor mai ajunge si eu traiesc dintr-un salariu mic care nu imi permite doar existenta. Acesti oameni care fura bani publici ar trebui pusi la zidul imfamiei in piata fiecarui oras. Trebuie cat mai repede sa scap de tara asta, sunt mandru ca sunt roman dar mie rusine ca inca mai sunt in Romania.

Meme  •  22 aprilie 2010, 10:19

Suntem o tara plina de resurse…si plina de hoti care o vandalizeaza…dar chiar nimeni nu se implica , sa faca o acheta ceva ? toata lumea fura si iar fura… Asta e Romania care cu siguranta in 50 de ani va deveni *********

ygn  •  22 aprilie 2010, 10:27

Chestia e ca articolul nu e realizat cum trebuie.

Practic, in afara de faptul ca firma respectiva a participat la proiect, nu exista nicio o proba impotriva lor. Ce faci cu acest articol e sa apui: „Uite; astia sunt vinovati!”

Stiu ca in Romania ne place sa o acuzam si pe mama de hotie, dar totusi! Nu poti pretinde tu standarde morale superioare, cand tot ce faci e sa arunci cu noroi in persoane potential curate, doar ca sa fii sigur ca i-ai numit in caz ca vor fi vinovati la final. Asta e vanatoare de dragul primei pagini si nu are nimic in comun cu justitia. Revino cu un articol cand ai ceva asupra lor.

SireHD  •  22 aprilie 2010, 10:27

de Ridzi ce mai stiti?

dumitru ion  •  22 aprilie 2010, 10:42

Domnule Tolontan,ne indreptam spre dictatura si Dvs cautati „maruntisuri”!

laur  •  22 aprilie 2010, 10:43

Daca tot ati deschis „cutia Pandorei” , macar s-o duceti pana la capat, mai ales ca acesta nu-i decat unul din varfurile aisbergului afacerilor cu statul controlat de mafia PDL. Sper sa aveti succes si sa nu va sperie astia cu ceva…

Vali  •  22 aprilie 2010, 10:49

Singura lucrare din banii publici ? Dar Sala de sport Cernica cu Beneficiar CNI S.A (Compania Nationala de Investitii )- termen de incepere MARTIE 2010 ??
Ce ziceti si de Locuinte pentru tineri ANL -Valenii de Munte – ??
Poate , intre timp ANL Bucuresti SI CNI nu mai lucreaza cu banii publici , s-au privatizat cumva ????

Aloha  •  22 aprilie 2010, 10:53

Cata nesimtire pe banii nostri!!!

Cătălin Tolontan  •  22 aprilie 2010, 11:03

ygn: unde vedeti dvs ca acuzam firmele?! am cautat patronul, am vorbit cu el, am publicat interviul cu punctul sau de vedere. asa se face jurnalismul, nu cum aveti dvs senzatia ca se face. intelegem ca sint contracte intre firme private, ca s-au facut lucrari de niste bani. Nu acuzam pe nimeni, vrem sa intram in posesia informatiilor, si, incet, incet, publicul va afla cit a costat de fapt sala

mihai  •  22 aprilie 2010, 11:29

revin……revolutia este singura solutie !!!!

Arbok  •  22 aprilie 2010, 11:49

ygn: baiatule eu zic sa iti tii gura sau esti unul din respectivii de la firmele in cauza?
Tu nu procesezi din articolele respective ca se dau cap in cap mesajele alora? Una spun si alta scrie pe site la firma lor de constructii sau ce e…
Si mai ales ca daca acele lucrari sau facut pe bani publici cum naiba sa nu aiba acces publicul la ele ca sunt confidentiale? Alt motiv pentru care sunt catalogati „vinovati” inainte de a se dovedi contrariul. Nu au fost date publicului „din secunda 2” ca sa zic asa. Ceva au de ascuns.
Eu iti mai fac inca o urare tie „dOMNULE” ygn sa stai linistit ca nu ai ce cauta la discutiile astea.

P.S.: Si iti zic si ce daca e articol de prima pagina si vanatoare in caz ca poate se va dovedi ca ies vinovati… Daca din intamplare, cu noroc, vom mai scoate si noi la iveala chestiile astea necurate apoi ASA SA FIE ca oricum nimeni altcineva nu le face.

speedy  •  22 aprilie 2010, 11:52

Pana la urma, nici nu sunt vinovate firmele, dupa parerea mea. Vinovati sunt cei care au alocat banii si au incheiat contractele.
M-am uitat putin si pe estimarile alea…2.500.000 mi se pare ridicola (prea mica), 12.000.000 e sfruntata. undeva 4-5 mil cred ca e valoarea reala

ontario  •  22 aprilie 2010, 12:00

Cataline, voi sa va vedeti de treaba pe care o faceti magnific, nu aplecati urechea la toti pafaristi care incearca sa va puna bete in roate in demersul vostru. Nici nu trebuie macar sa le explicati deontologia profesionala a jurnalistului: ai demonstrat-o cu varf si indesat de-a lungul timpului ca exista in cazul tau si este exact acolo la locul ei .
Apropos, pe cand descentralizarea in Romania, impartirea TVA-ului in taxe care merg la bugetul de stat si taxe care merg direct la bugetul local? Administartia publica locala sa aiba grija de invatamant, sanatate, etc si atunci va fi foarte simplu sa aratam cu degetul spre cei culpabili sau din contra, spre cei care fac cinste urbei (vezi Funar versus Boc)…si sa alegem in consecinta…Doar atunci va intelege cetateanul ca economia subterana neagra sau gri nu poate duce niciunde decat la o harababura mai mare decat exista acum (daca se poate, evident).
Oricum, succes in ceea ce faceti, este o pata de culoare in cenusiul romanesc cotidian.

florin  •  22 aprilie 2010, 12:18

suntem cu voi. vrem dreptate! oameni in spatele gratiilor sau orice e nevoie sa scapam de hoti. tara asta merita ceva mai bun decat batjocura de zi cu zi.

a  •  22 aprilie 2010, 12:40

La arme romani,ca nu se mai poate!

Cătălin Tolontan  •  22 aprilie 2010, 12:56

ontario: faptul ca incercam sa explicam nu inseamna ca ne oprim. E datoria noastra sa lamurim oamenilor cum lucreaza un ziar. Stim k unii sint pusi sa faca asta, dar majoritatea sint bine intentionati. Si vom continua investigatia, pt k intotdeauna o astfel de incercare e dificila si lenta
a: democratia are armele sale. Petitiile, organizarea in ONG-uri, modalitatile civice de reactie. Nu doar votul

satul de porcarii  •  22 aprilie 2010, 14:20

Cam asa se castiga o licitatie in Romania: pretul cel mai scazut, fara o expertiza reala sa vada daca pretul este real sau nu! Dupa care, firma vine si spune: „Nu mai avem bani, nu putem incheia lucrarea!”. Se aloca bani suplimentari, din ce in ce mai multi… si pana la urma se ajunge la un pret de 3 ori mai mare decat cel real. In suma final intra si „comisioanele”…
Chiar nu ati observat pana acum? Ganditi-va putin: de ce a durat atat de mult construirea „metroului usor” (linia 41) pe vrea lui Basescu? De ce pasarelele de pe DN1 (de la INMH si IKEA) au fost construite in 2 ani, avand mai putin de 2 Km lungime, in timp ce in alte tari sunt construite poduri de 20Km tot in 2 ani? De ce in tara noastra au fost construiti 150 Km de autostrada in 20 de ani?
De ce in orice institutie publica lucrarile se fac cu firme romanesti si nu cu firme straine, costul fiind de 2…3 ori mai mare si mai mult, ajungandu-se in final sa se constate ca de fapt respectivele lucrari sunt inutilizabile? Pentru ca astfel de lucrari, precum cele descrise in aceasta serie de articole, se pot regasi practic in orice domeniu unde este vorba de bani publici: construirea/reabilitatarea soselelor, construirea de poduri/cladiri publice, reabilitarea scolilor (proces care are loc in fiecare an cu prea putin succes), dotarea din scoli, universitati sau institutiile de cercetare s.a.m.d. Sunt foarte curios: va incerca cineva sa se ocupe si de aceste domenii, in care banii se scurg in liniste in buzunarele unora fara mari batai de cap pentru ca nu sunt atat de evident expuse opiniei publice?
Afaceri foarte mari se fac in invatamant si cercetare, unde sunt greu de observat… Nu toata lumea poate sa intre in aceste cladiri, asa incat afacerile sunt mai ferite dar mai prolifice. Se va observa insa acest lucru in timp, calitatea invatamantului o sa scada la toate nivelurile din cauza bazei materiale nu numai insuficiente, dar si de slaba calitate! Cladirile asa zise reabilitate ale scolilor, care ar trebui sa tina cativa ani, de fapt sunt „reabilitate” in fiecare an – si nu ma refer la curatenia care este absolut necesara, vorbesc aici de acoperisuri, instalatii sanitare mobilier… Cercetarea probabil ca se va orienta numai spre partea teoretica, desi in ultimii ani au fost alocati foarte multi bani pentru cladiri si echipamente – pur si simplu pentru ca totul se face dupa ureche, iar la final toti se uita unii la altii si nu inteleg de ce nu merge nimic!
Cam asta este Romania: totul se imparte in 10, fara un plan general; fiecare bucata este proiectata separat cel cel care o achizitioneaza – normal ca pretul va fi mult mai mare; in final se asambleaza si… surpriza! Se obtine Frankenstein! Sper insa ca totul sa se intoarca pana la urma impotriva celor care procedeaza in acest fel, ca in celebrul roman.
Nu stiu daca eu o sa mai apuc sa vad acest lucru, poate nepotii mei…

satul de porcarii – p2  •  22 aprilie 2010, 14:31

Si am uitat cred unul dintre domeniile cele mai importante – SANATATEA. In spitae probabil ca se invart cei mai multi bani negri, fiind nevoie mereu de investitii. Sunt curios, mai ales in marile spitale, cate echipamente au fost cumparate pe criterii de performanta si cate pe baza de comisioane? Pot sa bag mana in foc ca peste 50% au fost cumparate de la anumite firme fara a tine cont de performante… De construirea noilor sali de operatii (absolut necesare de altfel) nu aveti nici o parere? Sunt sigur ca multe dintre firmele care au construit aceste sali habar nu au ce trebuie sa faca de fapt, iar primele sali de operatii pe care le-au vazut au fost cele facute de ei!

Cătălin Tolontan  •  22 aprilie 2010, 14:36

speedy: cine a spus ca ar fi costat doar 2,3? 🙂 Vezi ca am scris ca mai exista costuri, ce Dumnezeu, nici macar asta nu se intelege?! Incercam sa reconstituim costurile unul cite unul

Iulian Vasile  •  22 aprilie 2010, 14:47

Felicitari domnilor!
este foarte bine ce faceti; am citit un comentariu care spunea ca nu se rezolva nimic cu aceste investigatii, dar eu cred ca aceste investigatii au totusi puterea de a influenta oamenii politici si mai ales ne arata noua oamenilor de rand pe cine nu trebuie sa avem in pozitii de conducere la nivelul administratiei.

flo  •  22 aprilie 2010, 16:18

Felicitari Catalin Tolontan,faci o treaba minunata,pacat insa ca trebuie sa o faci tu, benevol, cand sunt institutii ale statului platite din bani publici sa investigheze astfel de cazuri si sa-i duca in tevnita pe acesti ******. **** noi cei mici nici macar solidari nu suntem,suntem umili si lasi,parca ne e frica sa nu ne ia…..CE???? CE NE MAI POT LUA?? datoriile la banci sau supararea din suflete???? Respect TOLO si intregi echipe!

speedy  •  22 aprilie 2010, 16:29

catalin, am inteles. vorbeam de estimari. 2500000 mi se pare ridicol. Nici nu m-as fi uitat la o firma care se angaja sa construiasca asa ceva pe banii astia. Eram sigur ca e teapa, dupa modelul descris de „satul de porcarii” (post 27). Iar ce depasea 5 mil nu luam in considerare din alte motive. Selectam pt. licitatie doar firme cu oferte realiste, 4-5 mil.

LOLIN  •  22 aprilie 2010, 19:15

Salut Catalin. Multa bafta in tot ce faci. Tot ce descoperi incearca sa arhivezi. Intr-o buna zi cineva ti le va solicita. Acum doar le citim, dar sunt convins ca cineva le va folosi asa cum trebuie la un moment dat. Doar atunci munca ta va fi rasplatita cu adevarat.

wilder  •  22 aprilie 2010, 20:50

Apostol Mihai Says:
April 22nd, 2010 at 9:35 am
cu banii astia se facea o sala polivalenta cu cel putin 8000 de locuri. pana la urma cineva va trebui sa plateasca odata si odata
Nu-ti fa iluzii,tot noi vom plati.

sandokan  •  22 aprilie 2010, 20:52

catalin, ai facut treaba buna. nu se stie cu ce folos pentru societatea noastra dar, e un inceput.Sper sa ai parte si de final!
La multi ani!
odata si odata trebuie sa se termine cu toata tevatura asta!

romi  •  22 aprilie 2010, 21:59

Domnule Tolontan nu va mai agitati degeaba,nu ati aflat ca este
neconstitutional sa faceti anchete?
In rest……. toate cele bune !

Gabriel Dumitrescu  •  22 aprilie 2010, 22:35

M’am saturat de atitudinea oamenilor din Romania care stiu ca astfel de hotii se intimpla la tot pasul in Romania, dar cred ca nu pot face ceva ca sa schimbe situatia. Sint banii publici ai nostri sau bani inprumutati de la FMI ar Coumunitatea Europeana, tot ai nostri. Deaceea putem sa dam in judecata primaria Brasov, in frunte cu domnul Scripcarul, in cazul ca nu ne arata toate detaliile acestui contract. Este dreptul nostru si banii nostri, banii publici.
Este inadmisibil ce se intimpla cu afacerile dintre stat si companiile private din Romania (pe banii publici). Nu exista competitie(/licitatie/transparenta) correcta cind se adjudeca aceste contracte. Haideti sa ne organizam si sa incepem cu o shimbare totala in frumosul nostru oras Brasov. Vreau sa facem o organizatie publica care sa se lupte pentru adevar, respectul legii, transpareta totala si progres petru toti cetatenii acestei tari si nu numai pentru conducatorii partidele politice or conducerilor locale.
Ma numesc Gabriel Dumitrescu sint din Codlea, Brasov si din 1992 stabilit in Statele Unite. Aici am terminat o facultate de business si economie, am lucrat ca bancar, broker financiar si de zece ani am businessul meu in constructii electrice si investitii in propietati. De cind am plecat din Romania am visat ca intr’o zi o sa ma intorc si o sa’mi ajut tara cu experienta mea dobindita intr’o tara libera ca America. Vin in Romania in fiecare an si cind vorbesc cu membrii familiei mele si cu prietenii din Romania despre intentia mea, ei imi spun ca as face o mare greseala sa ma intorc, si ca oricum nu putem sa schimbam sitemul. Eu le spun ca ei fac greseala de a crede ca nu pot face nimic despre acest sitem corupt. Vreau sa caut cit mai multi tineri cu experienta in Web page design, si experienta in legislatia Romaneasca, sa ne incepem o organizatie care sa se lupte pentru drepturile tuturor cetatenilor, si in primul rind care sa se lupte pentru adevar. Vreau ca in viitor sa candidez la primaria orasului Brasov sa incepem cu o schimbare pozitiva in orasul nostru si de aici sa ne extindem in toata tara. Este nevoie de multe persone si de multa munca dar inpreuna vom avea success. M’am saturat ca dupa 20 de ani de democratie sa citesc ca tinerii din Romania nu au nici un viitor si ca majoritatea oamenilor de valoare, inca vor sa paraseasca tara.
Catalin Tolonta avem nevoie si de ajutorul tau ca de altfel de ajutorul intregii mass mediei Romanesti (independenta) care vrea sa schimbe mentalitatea asta otravitoare care exista in tara noastra. ADEVARUL este singura cale spre un viitor mai bun. Haideti sa eliminam minciuna care patroneaza aceata tara.
Trimiteti’mi mesaje cu cit mai multe idei pe adresa „t.2000@sbcglobal.net” si haideti sa ne apucam de munca spre un viitor cu adevarat mai bun.
Multumesc Gabriel Dumitrescu

Lila  •  22 aprilie 2010, 23:26

democratia noastra e originala, nu poate fi contracarata! coruptia este in maduva romanului, cei cativa cinstiti vor fi tradati cat se poate de repede de alti „cinstiti” si perpetum mobile va functiona, la noi, spre dezamagirea celor care vroiau sa functioneze la ei! as incerca pe ei niste pastile cu glont dar sunt prea multi si nu-i gasesti grupati! vorbind serios, efectiv sunt dezaamagit total de mersul nostru, ca societate, inainte. Catalin te felicit dar unde ai fost cand s-au vnadut petrolul si gazele, etc! voi lucrati doar in anumite zone; daca toata presa ar fi „vorbit” la timp si nu lingea va credeam in slujba tarii dar asa sunteti, fiecare, in simbria cuiva, adica lucraam doar cand ne convine! s’auzim de bine!

danel  •  23 aprilie 2010, 1:20

Mi se pare ca cei ce scriu aici habar nu au de lege, pe cat ma pricep eu.
Cei ce au contract cu primaria sunt MBS, Arcadia si Energo. Dar ei nu sunt obligati sa va dea voua informatii, conform legii accesului la informatii de inters public.
Cei ce sunt obligati sunt autoritatile contractante, care sunt sub incidenta acestei legi, insa numai pana la nivelul de detaliu care nu afecteaza libera concurenta (adica se protejeaza preturile unitare, componentele de cheltuieli din preturi etc…).

Asadar degeaba cereti …parerea mea.
Articolul este la fel ca si celelalte pe un subiect bun, abordarea consider ca e gresita.
Dar fiecare isi face munca asa cum crede….chiar daca ancheta pare tenace…..mi se pare ca nu e….pana acum nu am aflat nimic decat informatii inexacte…..sau presupuneri.

flo  •  23 aprilie 2010, 12:26

ygn:are dreptate in afara de multe vorbe goale nu ii nim cert asa se face la noi aruncam cu noroi in oricine ca se poate,articolele astea sunt chestii general valabile pt oamenii creduli, daca face cineva nu e bine daca nu face iarasi e rau da noi ce vrem pana la urama, cel putin oameni astia au facut ceva , nu am nim cu nimeni, dar s-a gandit cineva ca poate nu aveti dreptate??!!s-a gandit unu si acum i-au sarit toti, vino cu ceva concret nu povesti.

prudent  •  24 aprilie 2010, 4:04

al doilea comentariu: drumul. Daca patinoarele nu aveau deja drumurile facute (care sa suporte si trafic greu) atunci la noi, un mp de drum betonat plecat de la zero poate ajunge usor la 60-80 E per mp. Asta poate fi o diferenta (ba chiar mare).

prudent  •  24 aprilie 2010, 4:14

al treilea comentariu: racordul de energie electrica. Daca pentru a asigura energia (multa) ceruta de patinoar a fost necesar un nou transformator, plus cablu, plus stalpi, plus.. un cost de aproape un milion e un mizilic. Apa curenta cu cerintele sanitare nu costa doar un forint. Canalizarea e alt capitol important. Ddeci cat au costat si CINE a platit in cele doua cazuri???

prudent  •  24 aprilie 2010, 4:20

a fost necesara vreo expropriere la Brasov? daca da, costul acesteia nu e mic si trebuie platit INAINTE chiar de a bate primul cui.

Mara  •  24 aprilie 2010, 18:50

Domnilor ziaristi , in comuna Vidra judetul Ilfov s-a inceput constructia unei sali de sport in 2007 , imediat dupa alegeri , in 2008 noul primar „ales” PDL a reziliat contractul cu firma constructoare si a adus o noua firma agreata de PDl , culmea este ca muncitorii sunt adusi in microbuze inmatriculate in CLUJ si care pe parcursul lucrarilor locuiau in containere , deci nu erau din zona . Culmea este ca desi se spunea ca sala va fi gata inca de anul trecut lucrarile treneaza iar muncitorii apar pe acolo doar din cand in cand iar cand apar nu fac altceva decat sa joace table si sa rupa scaunul cu fundul. Primarul nu da nici o explicatie iar cand cineva indrazneste sa il intrebe de lucrari , ameninta ca ne da in judecata pentru calomnie . Aceeasi firma de Cluj lucreaza si la biserica de langa sala de sport cu materiale cumparate prin firma primarului la preturi fara „concurenta” . Va rog daca aveti posibilitatea sa ii investigati si pe acestia . Sunt multe lucruri de spus in legatura cu matrapazlacurile primarului portocaliu Niculae Florin , cred ca merita sa sapati un pic si aici . Daca aveti intrebari mi le puteti pune pe adresa de mail .

Cătălin Tolontan  •  26 aprilie 2010, 13:22

danel: iar eu am impresia ca tu citesti ceva si judeci altceva. Nu faci legaturi simple de logica. N-am scris nicaieri ca firmele suboctractante tb sa ne dea datele. Dimpotriva, in interviu spunem ca nu trebuie. Autoritatile publice trebuie insa sa le dea.

danel  •  26 aprilie 2010, 22:54

Tolo: eu vad ca luati interviu la Eren. De ce nu vad un interviu cu Georgica?
De ce sunati la Eren si ii intrebati lucruri care ar trebui sa fie puse la dispozitie de Georgica? Unde este firul logic care imi scapa?

Dar revin…cred ca latrati la copacul la care nu trebuie….

prudent  •  27 aprilie 2010, 1:45

al cincilea comentariu. La realizarea fundatiei ce diferente sunt? Teren pietros/stancos/tare la Brasov si altceva la Miskolc? Costurile de sapare ar putea fi si de TREI ORI MAI MARI (dupa normativ). La extrema opusa, construirea peste o halda chimica sau peste o groapa de gunoi duce la costuri de fundare ASTRONOMICE. Un exemplu din trecut: Ceasca a mutat Midia de pe dealurile Navodarilor pe plaja. Costul constructiei a crescut cu 145%!!!

danel  •  27 aprilie 2010, 23:47

Prudent: Patinoarul s-a construit pe fostul lac artificial din parcul Tractorul.
Adica pe „oala” de beton a lacului este inelul de gheata. De jur imprejur este partea de tribune si vestiare.
Locul de fundare este ca oricare altul din acea zona: pamant.
Asa ca as cauta banii in alta parte.

Tolo: ceva episoade noi in ancheta sau lasati DNA-ul sa va sufle ceva date din ancheta…..?

Prin urbe se zice ca si niste baieti de la vest de Kron….stad ar mai fi lucrat…ancheta voastra nu simteste nimic?

danel…cel inginer…

Comentează