Drumul investigaţiilor jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor

Expresie a politicienilor americani, atribuită congresmanului de Indiana Charles Bruce Brownson, semnificativă pentru felul în care se comportă oficialii celei mai puternice democraţii în faţa dezvăluirilor ziarelor

miercuri, 28 aprilie 2010, 3:01

Expresie a politicienilor americani, atribuită congresmanului de Indiana Charles Bruce Brownson, semnificativă pentru felul în care se comportă oficialii celei mai puternice democraţii în faţa dezvăluirilor ziarelor

În ce stadiu sînt anchetele ziarului şi ce mai fac unele personaje cunoscute: George Copos, fraţii Becali sau Monica Ridzi

Anchetele ziarelor din toată lumea sînt dificile şi lente. Ele se întind pe luni şi ani şi presupun dozarea banilor redacţiei, energiei jurnaliştilor şi atenţiei publicului.

Uneori, există rezultate concrete. De pildă, în „Dosarul Transferurilor” Fiscul a recuperat aproape o jumătate de milion de dolari după dezvăluirile Gazetei Sporturilor. În alte situaţii, demnitarii vizaţi demisionează şi statul începe împotriva lor procese îndelungate pentru a-şi recupera paguba. Noi am decis să urmărim aceste procese.

Există şi situaţii în care nu se întîmplă nimic pe plan legal sau nici măcar autorităţile  nu reacţionează. Dar, de fiecare dată, societatea cîştigă, pentru că primeşte informaţie profundă şi de detaliu despre felul în care sînt distribuite resursele noastre comune.

Nici o anchetă nu aparţine exclusiv unui ziar. Ea naşte reacţii şi concurenţă profesională. Iată cîteva cazuri în care Gazeta a investit munca redacţiei sale şi răbdarea cititorilor. E interesant pentru oamenii care le-au citit de-a lungul timpului să vadă în ce fază a ajuns fiecare din ele.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Călăraşi | Drumul investigaţiilor jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor | Călăraşi | Stiri Calarasi | Express de Calarasi | saptamanal de informatie si atitudine  •  28 aprilie 2010, 3:10

[…] Mai multe detalii in legatura cu articolul ” Drumul investigaţiilor jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor ” gasiti aici: Drumul investigaţiilor jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor […]

adevarul!  •  28 aprilie 2010, 3:37

anchetele voastre sunt super! arata mizeria ascunsa sub pres insa, ce nu inteleg, daca suntei echidistanti de ce nu postati si comentariile care arata TOT ADEVARUL????

doar spuneam ca cfr a fost dezavantajata de multe ori de arbitrii. pe cfr mania se afla, inca(oare pt cat timp ???) dovada.

vasco  •  28 aprilie 2010, 6:04

Stimate d-le Tolontan,tot respectul!Aveti dreptate,menirea presi e sa aduca la cunostinta opiniei publice si a autoritatilor niste fapte,restul tine de capacitatea sistemului imunitar al societatii de a lua masuri.Va astept cu o ancheta in cazul(cazurile)d-nei Udrea.Sau cel putin deocamdata e tabu?

Cătălin Tolontan  •  28 aprilie 2010, 7:12

adevarul!: oemnetariul tau a fost postat
https://www.tolo.ro/2010/04/21/ce-nu-vor-sa-auda-rivalii-despre-cfr/#comments
acolo ii era locul, la articolul cu cfr

cristian  •  28 aprilie 2010, 8:43

Bravo felicitari tuturor participantilor la articole si sa spunem un adevar este singura noastra arma impotriva lor deoarece in justitie nu se intampla nimik macar sa nu doarma linistiti pentru ca toata lumea ii va arata cu degetul ,,Asta , asta e ala/aia care a furat Tzanspe sute de mii de euro ” sa ramana macar cu obrazul pata ca altceva sigur nu li se va intampla ca sunt mana in mana toti cu justitia doar nu fura de unii singuri au ei grija sa imparta la toata lumea cascavalul. Daca nu ar fi asa sa fiti siguri ca nu ar avea curajul sa dea astfel de tunuri financiare daca justitia si fiscul si-ar face treaba dar bine ca ii da la o baba din creierul muntilor 5 ani de puscarie pentru o gaina iar ei ca fura sute de mii sau milioane de euro li se face dosar penal si atat sau poate 1-2 zile de arest. Vorba lui Mircea Badea ,,Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”. Am avut ghinionul sa ne nastem intr-o tara asa de frumoasa si bogata cu potential dar exploatata in cel mai josnic fel de catre conducerea acestei tari. Suntem prea mici noi muritorii de rand pe langa cei de la putere in schimb va avem pe voi care din cand in cand ii mai trageti de maneca felicitari inca o data continuati tot asa.

P.S. Rusinica, Rusinica guvernanti de 2lei

ciupi  •  28 aprilie 2010, 9:08

mai nou, morile de vant pot rezolva multe probleme pe teme meteo, si nu numai, asa ca v-ati luptat degeaba cu ele, nestiind probabil cat de importante vor fi in viitorul apropiat.

RA  •  28 aprilie 2010, 10:58

Felicitari echipei/lor care au lucrat la aceste anchete jurnalistice. Pacat ca din 8 cazuri numai pentru doua sunt sperante de a se lua masurile legale. In rest ramanem cu impresia (dovedita) ca ne furam unul pe altul. Nici nu vreau sa ne ma gandesc cum va arata viitorul. Atat timp cat aceasta tara va fi locuita si se va putea fura de la cineva vor continua. In trecut am spus ca abia astept ca ceea ce e de furat(ma gandesc aici la cladiri, pamant, utilaje si alte bunuri imobile si mobile de care dispunea statul) sa fie furat, doar se vor opri si se vor apuca de treba. Dar numai asta stiu sa faca sa fure. Acum cand nu mai au ce fura din buzunarele noastre, atentand la bugetul statului. Care ar trebui sa fie un instrument pentru crestere nivelului de trai al intregului popor. Pana azi cu banii care sau cheltuit ar fi trebuit sa avem:
– drumuri cu doua benzi pe sens si cu o banda de urgente, cu sensuri despartite, drumuri care in tari normale se numesc autostrazi si pe care noi le vedem numai cand mergem acolo
– cate o sala de sport langa fiecare scoala
– cate un bazin olimpic in fiecare oras mare
– cate un patinoar la doua judete
– un stadion modern in fiecare oras mare

Daca am sperat ca atunci cand nu vor mai avea ce sa fure se vor opri acum vin cu un alt compromis sa se faca un nou minister care se va numi Ministerul trepaduchilor, ritzi, copos sau orice alta denumire pe bugetul caruia sa se aloce bani pentru partidul la putere, bani pentru clientii politici, pentru Nastase, pentru copos si altii care fac cerere pentru a se infrupta din banii poporului. Iar NOUA POPORULUI sa ne faca sali de sport la 350.000 Euro nu la 1 mil. Euro bucata, sa ne faca un patinoar cu 4 mil. Eur nu cu 12 mil. Eur.

Gata ma opresc ca mie greata…

Arbok  •  28 aprilie 2010, 11:12

Hmmm… Ce frumusete. Uitati cate chestii „necurate” au fost si poate vor mai fi si lumea le-a uitat ca la cate probleme avem toti numai acelea sa le tinem minte dar ele s-ar gasi in contextul problemelor noastre de zi cu zi.
Daca lumea nu a luat atitudine si nu au fost transate sa zic „pe loc” ele au fost facute pierdute pe drum dar uite ca la voi am gasit dorinta de a le pune frumos la arhiva personala a gazetei si a ni le servi proaspete si consistente.
Un mic dejun ca asta mai zic si eu.

Ati vazut ce sa intamplat in Ucraina in parlament parca nu?… Au dat nu nou inteles „Oului” si „Umbrelei” (era in legatura cu prezenta flotei ruse in ucraina parca si parerile impartite de a mai ramane la ei pe teritoriu sau nu). Ei bine au avut ca arme unii ouale iar altii umbrelele. Tin sa precizez ca cei cu umbrelele au pierdut si au cedat in fata celorlalti.

bhuttu  •  28 aprilie 2010, 12:22

Intr-adevar, jurnalismul de investigatie e o treaba serioasa si dificila. Pentru tot ce a facut in directia asta, GSP merita toate laudele. Scapa intelegerii mele de ce compenseaza negativ cu prea mult amatorism de tabloid in continut.

Piticotul Cri  •  28 aprilie 2010, 15:10

Cand am citit postarea aceasta am avut asa o licarire de speranta: poate totusi presa din Romania se indreapta incetul cu incetul si nu dimpotriva.

Silviu  •  29 aprilie 2010, 13:32

O sinteza foarte binevenita, in contextul in care anchetele jurnalistice axact la capitolul follow-up sufera.

Th.R.  •  30 aprilie 2010, 15:03

Faceti echipa buna cu DNA. Sa vedem ce fac si ceilalti jucatori de pe teren – curtea de conturi, judecatori etc. Sper sa nu isi dea autogol.

Comentează