Ultimul cartuş

Deunăzi, unul dintre cei mai cunoscuţi formatori de jurnalişti, pe numele său David Randall, vorbea unei săli pline într-un orăşel de lîngă Roma. Hotnews a descris scena. „Şi cum e cu jurnalismul cetăţenesc?” a fost întrebat el din sală. Jurnalismul cetăţenesc reprezintă avalanşa de relatări, fotografii şi filmuleţe pe care oamenii le postează pe siteuri şi bloguri. „E foarte util, dar are limitele sale clare”, a  zis Randall. Şi a adăugat: „Cîţi dintre voi vreţi să mergeţi la un cetăţean-dentist? Hai, ridicaţi degetele!”. Mîinile au rămas jos.

miercuri, 28 aprilie 2010, 1:00

Deunăzi, unul dintre cei mai cunoscuţi formatori de jurnalişti, pe numele său David Randall, vorbea unei săli pline într-un orăşel de lîngă Roma. Hotnews a descris scena. „Şi cum e cu jurnalismul cetăţenesc?” a fost întrebat el din sală. Jurnalismul cetăţenesc reprezintă avalanşa de relatări, fotografii şi filmuleţe pe care oamenii le postează pe siteuri şi bloguri. „E foarte util, dar are limitele sale clare”, a  zis Randall. Şi a adăugat: „Cîţi dintre voi vreţi să mergeţi la un cetăţean-dentist? Hai, ridicaţi degetele!”. Mîinile au rămas jos.

Asta se întîmplă de ani de zile la Steaua. Profesiile dispar, şterse din camerele clubului şi de pe banca de rezerve de către capriciile patronului. Gazeta publică azi o similitudine frapantă între dezastrul din cele trei afaceri ale lui Becali, Arcom construcţii, Avicola Iaşi şi Fabrica de Armament Drăgăşani, şi decăderea Stelei.

El a folosit aceeaşi reţetă: a cumpărat ceva la care nu se pricepea, n-a avut încredere în nimeni, şi-a numit rudele în funcţii de conducere şi a ajuns să piardă pînă în buza falimentului, băgîndu-şi propriii bani ca să ţină afacerile pe perfuzii. La Arcom, de pildă, cifra de afaceri a scăzut de la 45 de milioane de euro pe an la 10 milioane. La Steaua, ultimul an pe profit a fost  2006, cînd clubul era condus de MM şi de Olăroiu. Apoi, pierderi.

Pentru că a intervenit managementul tribal al lui Becali, care dă aceleaşi rezultate fie că e vorba de construcţii, ouă, muniţie sau fotbal. O singură îngrijorare. Fotbalul nu e o dramă, dar să nu ajungă în mîna soldaţilor români muniţie cartuşele de mitralieră produse de imaginaţia lui Gigi la Drăgăşani!

Comentarii (19)Adaugă comentariu

simplus  •  28 aprilie 2010, 6:57

reteta romaneasca draga Tolo. asa fac management multi self-made men mioritici, care daca au avut un pic de noroc cred ei ca le stiu pe toate sau ca cei din familie pot sa faca treaba de profesionisti. si le doresc tuturor sa dea chix, poate invata ceva. la fel si lui gigi, poate ii mai scad gradele. apoi din pacate gasesti aceasta reteta si prin numirile politice, toti sefii politici sunt mici gigi (imi amintesc de ceausescu cel care le stia pe toate) si asociatii lor politici sunt cei numiti din „familie”. tipic romanesc, de-aia tara asta nu o sa progreseze

Cristi  •  28 aprilie 2010, 8:11

Cred ca este o parte absolut necesara a interminabilei tranzitii, din fericire partea finala, in care imbogatitii tunurilor anilor de haos de dupa 89 se confrunta acum cu lumea reala a afacerilor si fie au minte sa se adapteze fie ajung la faliment. Evident, din experientele ciobanului se poate scrie o carte despre cum sa NU faci afaceri, iar exemplul sau personal este unul elocvent.

vag  •  28 aprilie 2010, 8:38

Toate bune si frumoase, numai ca omiti, cu buna stiinta, un lucru: Becali, in naivitatea lui care frizeaza prostia, nu a pretins niciodata ca este un om de afaceri care are stiinta investitiilor. El a recunoscut ca este un rasfatat al Domnului si ca nu si-a inchipuit niciodata ca va ajunge asa de bogat din imobiliare. Faptul ca a ajuns putred de bogat numai in cativa ani datorita cresterii aberante a pretului pamantului l-a facut sa azvarle cu bani in stanga si in dreapta. Milioane date la manastiri, pomeni, opere de binefacere medicale, sume aberante, raportate la nivelul romanesc, date pe unii fotbalisti si platite ca salarii fotbalistilor etc, etc. Apropos,oare sumele imense date de Becali pe unii fotbalisti nu au fost o mina de aur pentru alte cluburi care au putut astfel supravietui? In aceeasi categorie se inscrie si bani investiti in Avicola, Arcom si Dragasani. Pomeni. Nu mai avea ce face omul cu banii si a zis, la sfatul unor binevoitori, desigur, sa mai creeze si ceva locuri de munca:)) Deci, la Becali problema se pune altfel: daca el, omul simplu, nu afaceristul ca nu e, are bani cheltuie, daca nu se adapteaza..Iar chestia cu..”La Steaua, ultimul an pe profit a fost 2006, cînd clubul era condus de MM şi de Olăroiu. Apoi, pierderi.” este fara logica, chiar rauvoitoare. Pai ce club din Romania ar fi pe profit fara Liga Campionilor? Ori la Liga ajunge una din 18 echipe. Inseamna asta falimentul managementului la restul de 17 echipe? Hai sa fim seriosi. In rest felicitari pentru numarul de azi in care primele 6 pagini, plus editorialul celui mai de seama om de la Gazeta sunt dedicate „dezastrului” de la Steaua:))

valeria  •  28 aprilie 2010, 8:40

pilula , ce mai !

Holo  •  28 aprilie 2010, 9:11

In sfarsit DISPARE.

TACTIC ZONE  •  28 aprilie 2010, 9:17

sa ne fereasca Dumnezeu de omul care se pricepe la toate.

Admin Gsp  •  28 aprilie 2010, 10:08

@ fotbalfan:
Stimate domn,

Comentariul dumneavoastra nu a fost postat pentru ca nu avea legatura cu articolul in cadrul caruia dumneavoastra l-ati scris.
L-ati postat pe numeroase bloguri trimitand mai multe mesaje care pot fi considerate spam.
Vi s-a raspuns intr-un mail si a fost trimis mai departe redactiei GSP. Va rog nu mai insistati cu acelasi mesaj pentru ca puteti lua ban (Respectati regulile blogului).

Multumesc,

bol au vent  •  28 aprilie 2010, 11:36

Incet, incet, iese la lumina toata incompetenta ciobanului. Din pacate traim intr-o lume extrem de neinduratoare cu carpacii ( cizmari , ciobani, militieni, activisti ). Si-au impartit cu darnicie prajitura prin 90 – 95 . Si-au dat/luat fabrici, hoteluri, pamant, paduri, resurse ale subsolului. Si-au luat tot. Singura chestie pe care n-o puteau lua atunci, n-o stiu acum si n-o vor sti in vecii vecilor este priceperea la ceva concret. Nu pot sa conduca o afacere in asa fel incat sa nu dea faliment in conditii de competitie. Sa iasa cu pieptul afara pe piata unde nu functioneaza regula de aur a pilei si telefonului ci numai concurenta neinduratoare cu habarnistii . Au luat hotelurile de pe litoral ? Acum lumea fuge ca de ciuma la bulgari. Au luat fabrici ? Le-au vandut la fier vechi fiindca n-aveau habar ce-i ala proces tehnologic si cat valoreaza un inginer/maistru/strungar/contabil priceput. Ar putea apela la cei care se pricep, dar lacomi si imbecili cum ii stim n-au incredere in straini de familia lor si nu accepta sa plateasca decat salarii de mizerie. Tinerii care ar putea sa scoata afacerile din marasm au plecat deja sau vor pleca. Mogulii nostri isi dau afacerile numai rudelor apropiate pentru ca numai aia trebuie sa cunoasca aspectele ilicite ale asa-ziselor afaceri.
Cui a incredintat Becali Steaua ? Unor nepoti care nu stiu fotbal, nu stiu sa conduca un club, n-au ochi pentru cumpararea de jucatori dar probabil si-au tras dricuri d-alea 4x4x4 sa moara „dujmanii”! Asta in timp ce Manchester United de pilda functioneaza ca o societate pe actiuni prospera si serioasa care-si respecta cu religiozitate „activele” cele mai importante : jucatorii antrenorul si publicul.
Am mai scris intr-o postare un amanunt semnificativ : sir Ferguson a venit la Manchester in 1986 adica in timp ce Jenei castiga CCE cu Steaua. Sir Ferguson e tot acolo cu toate „succesurile” si esecurile sale. Jenei a si uitat de cand nu mai are legaturi cu Steaua. Bineinteles inafara insultelor pe care i le adreseaza din vreme in vreme atotstiutorul Gigi. Morala fabulei : in Anglia se face si din … bici si trosneste al naibii! La noi, daca ai un bici, te … pe el si-l astupi sa nu-l mai auzi.

MM Lucian  •  28 aprilie 2010, 11:40

Tolo,am condus o afacere de prima mana in Romania ,sunt pasionat de fotbal si sunt stelist . Daca Gigi renunta la club ( ma ofer sa-i gasesc si cumparator ) ii dau consultanta gratuit pentru celelalte afaceri . Am un singur defect : nu sunt machidon !

Vgl  •  28 aprilie 2010, 12:25

Catalin,

O intrebare retorica (pentru pastarea unui echilibru, cred eu necesar, in judecarea unui om): nu asta e omul care a luat 2 ani la rand premiul de excelenta „10 pentru Romania” pentru cel mai de succes om de afaceri roman, precum si alte premii ale gazetariei sportive pentru cel mai bun patron care a oprit exodul fotbalistilor in strainatate, care a dus Romania, dupa multi ani, la „masa bogatilor”, care, prin performantele internationale ale clubului sau, a creat premizele ca o echipa romaneasca sa fie an de an prezenta in Liga Campionilor, care a servit de exemplu si pentru alti patroni ca sa investeasca in „fenomen” vazand ca se poate, care..etc.etc.?

sven  •  28 aprilie 2010, 14:21

cum a ajuns o fabrica de armament pe mana acestuia? degeaba canta rapperii aia „Romania, trezeste-te!”… Catalin, am impresia ca va pierdeti vremea in tara asta… bizonul si mistretul vor manca tot becali pe paine la stiri iar la alegeri vor iesi tot niste hotzi, finaintati de cei care-si vor scoate banii bagati in campanii prin contracte publice supraevaluate…

florin.b  •  28 aprilie 2010, 15:55

Chiar de mult sperama scriti un articol despre Steaua ,si va spun sincer,ca fix despre dezastrul de acolo eram sigur ca o sa fie.Da ,in mare aveti dreptate,manegementula Steaua e catastrofal ,echipa merge dezastros de cind a plecat MM Stoica si in locul sau a ramas Argaseaa.Da,Stelei ii lipseste conducerea pe care o are Vaslui-ul ,Timisoara, Urziceni si CFR Cluj.Ei bine, tocmai la CFR Cluj am vrut sa ajung.La inceputul acestui editorial ,dv ,probabil cel mai bun jurnalist din presa sprotiva romaneasca si nu numai,ne-ati spus ca jurnalismul cetatenesc e folositor ,dar nu se poate compara cu cel facut de oameni profesionisti ,care-si cunosc meseria.E adevarat ,eu nu pot ,desi mi-as dori sa scriu ca dv ,ori ca ai dumneavoastra colegi.Tocma de aceia vreau sa va intreb ceva .In urma cu o saptamina ati publicat un editorial in care laudati conducerea celor de la Cluj ,au investit cu folos in jucatori buni ,au adus un antrenor (” probabil ) competent,si acu culeg roadele ,sint pe cale sa cistige titlul.Dar tot in acel editorial ati recunoscut ca CFR e cea maifavorizata echipa din Romnaia de catre arbitri ,cu 7 greseli pro si doar una contra.Pina la urma e si asta tot meritul conducerii .Dar nu ati citeva lucruri limpezi pentru totat lumea.CFR tinde sa devina dintr-o echipa ce ar fi putut fi simpatica ,o echipa de partid si de stat ,pentru care titlul a devenit obiectiv guvernamental.Va intreb ,dl Tolontan sa-mi aamintiti dv ,un ziarist profesionist,de cind nu am mai fost penalizat CFR-ul cu un penalty ? Cum vi s-au parut ,dv,care ati vazut atitea ,meciurile CFR-ului cu FC Brasov,Gloria Bistrita,Rapid,sau Alba Iulia ,s-a jucat pe viata si pe moarte ,nu ? De aceia va rog dl Tolontan ,pe dv ,cel pentru care deontologia e litera de lege ,sa-mi spuneti cit din acest titlu cistigt deja de CFR,apartine lui Mandorlini si oamenilor sai ,si cit din el celor imbracati in portocaliu sau negru ? Cu respect ,va astept raspunsul .

Cătălin Tolontan  •  28 aprilie 2010, 16:59

florin.b : nu pot cintari in procente cit e sprijin si cit e valoare. Cred ca nici un om realist nu poate. Si eu va rog ceva. Sa luati in calcul faptul ca, de multe ori, suporterii citesc intr-o cheie proprie articolele, in functie de simpatia pentru o echipa sau alta. De aceea, pentru articolul despre CFR, unii suporteri clujeni m-au criticat, considerindu-l denigrator

almighty  •  28 aprilie 2010, 17:40

Cand vine Randall sa formeze ziaristi in Romania? Cetateni sunt destui, gata de-formati.

Catalin  •  28 aprilie 2010, 18:11

Plecand de la ideea jurnalismului cetatenesc, nu pot decat sa sper ca si colegii (redactori) de la GSP iti citesc blogul si vor incepe sa scrie si articole despre sport nu doar despre conducatorii de club.
Tot respectul domnule Tolontan pentru anchetele realizate, dar GSP incepe sa para un ziar de scandal/tabloid monden cu personaje din aria sportiva.
Ne plangem de organizarea cluburilor de fotbal dar nici cu ziarele de sport nu prea ne putem mandri din pacate…

MC  •  28 aprilie 2010, 18:51

Catalin..

ma bucur ca CINEVA a citit (mult mai putini decat ma asteptam) despre acea intalnire.

florin.b  •  28 aprilie 2010, 19:04

In primul rind vreau sa va multumesc dl Tolontan ,pentru ca mi-ati raspuns ,desi ati facut-o asa ,in stil diplomatic ,evitind de fapt raspunsul direct.Da sint suporter stelist si poate ca simt in mine ceva frustrare ,dar aceasta frustrare nu am simtit-o anul trecut cind Unirea a cistigat titlul.Si stiti de ce ? Pentru ca Unirea a meritat cu prisosinta acel titlu ! Iar cea mai buna dovada au adus-o chiar ialomitenii cistigind 7 puncte cind nimeni nu le-ar fi dat vreo sansa .CFR acum nu merita acest titlul ! De fapt acum nici o echipa nu cred ca ar merita titlul .Si inca ceva ,ziceti ca multi suporteri clujeni s-au simtit denigrati dupa articolou dv .De ce s-ar simti denigrati ? Pentru ca cineva a avut tupeul de a numara de cite ori au fluierat arbitrii pro CFR ? Inca mai avem libertatea de a spune ca CFR e o campioana fabricata si livrata cadou la Palatul Victoria ,cu fundita portocalie ,desigur !

AlbuSibiu  •  28 aprilie 2010, 20:31

Domnule Tolontan, cred ca se vorbeste prea mult despre un personaj de carton. E doar o caricatura cu liniile puternic ingrosate, este doar o satira a unor atitudini si gesturi umane. Este evident ca mai devreme sau mai tarziu va esua pe toate planuri si ca exemplu sau nu va servi nici macar de lectie „asa nu!” fiindca pur si simplu e greu de crezut ca cineva ii poate copia cumulul de greseli: mediocritatea si arivismul, limbajul, ideile, gesturile si comportamentul infantile, egocentrismul, infatuarea si ingamfarea… Becali pur si simplu nu ar trebui sa fie obiect de studiu si analiza fiindca este ca si cum ai analiza „o fabula”. Iar aceasta criza economica, cu toate dezastrele ce le aduce omului de rand, are doar meritul de a recicla aceste „cartoane” de prim-rang. Raman doar stalpii de otel pe care s-ar putea cladi pe viitor altceva. Iar Becali cu nepotismul sau nu e un caz neaparat de pus la zid. Omul si-a facut-o singur, a facut-o pe banii sai, asa cum in alte foarte multe firme private stau la rang de cinste copii, sotii, amante, nepoti, nasi si fini… Ce ne facem insa cu nepotismul din sistemul bugetar, cel care roade ca o colonie de termite trunchiul statului? Stiu, nu e singura cauza, sunt multe alte chestiuni la mijloc (asa cum au fost de altfel si in firmele lui Becali) insa oare ne-am putea permite un asemenea dezastru la scara nationala ca cel din companiile sus-numitului?

Aurica  •  30 aprilie 2010, 15:34

jurnalismul cetatenesc are lipsuri, dar musca tot mai mult din felia jurnalismului traditional.

Comentează