Urcaţi-l pe Cosmescu în avion!

Dacă echipă e greu să transportăm, măcar la comentatori avem dreptul. Prima zi a Mondialului a developat problema într-un mod perplexant. În cazul în care nu se schimbă nimic, vom avea cel mai slab acompaniament vocal al unui turneu final. Pentru că un comentariu de meci aduce tensiune, propagă frumuseţea jocului, ridică miza, educă, emoţionează, distrează şi informează. Sau, după caz, nimic din acestea.

vineri, 11 iunie 2010, 11:20

Dacă echipă e greu să transportăm, măcar la comentatori avem dreptul. Prima zi a Mondialului a developat problema într-un mod perplexant. În cazul în care nu se schimbă nimic, vom avea cel mai slab acompaniament vocal al unui turneu final. Pentru că un comentariu de meci aduce tensiune, propagă frumuseţea jocului, ridică miza, educă, emoţionează, distrează şi informează. Sau, după caz, nimic din acestea.

Poate că nu e doar problema comentatorilor. Ci şi a organizării televiziunii publice. O competiţie de elită stoarce oamenii. De pildă, e inadmisibil pentru ditamai colecţionarul de abonamente ca TVR să ai un singur om la microfonul meciului Franţa – Uruguay. Imposibil de făcut faţă mai ales la un meci slab.

Sînt atîtea lucruri de văzut şi de spus la un Campionat Mondial, mai ales la unul care se joacă în Africa, mitul copilăriei românilor trecuţi prin Jules Verne, Drogba şi J.M. Coetzee. Atîtea faze bune, atîţia eroi pe gazon şi atîtea întîmplări în tribune. Si atita gindire tactica.

Recent, GSPTV, alt management decît la ziar, ca să ne înţelegem!, s-a despărţit de Bogdan Cosmescu. Oriunde în lume, în faţa unui Mondial atît de greu de dus, TVR l-ar fi recuperat, măcar colaborator, cînd bagi atîţia bani în turneu nu te mai încurci în orgolii şi în cărţi de muncă. Sau să-şi procure alte nume, există variante. O spune un afon al comentariilor, dar un telespectator înrăit. Să-l închirieze pe Drăghici sau Mironică, să-l ia în leasing pe Grădinescu, să-l trimită prin mail pe Terzian, nici o soluţie nu e tîmpită, mai avem o lună de competiţie!

Da, ştiu, acreditarea, avionul etc. Se rezolvă în două zile dacă Alexandru Sassu ar vrea să nu-şi încheie mandatul iritîndu-i mai tare pe români decît în orice campanie electorală. Nici politicienii români nu fac un zgomot mai tîmpit decît vuvuzelele neacoperite de cîteva idei.

Comentarii (69)Adaugă comentariu

braileanu  •  12 iunie 2010, 16:53

Cosmescu este cel mai obositor dintre comentatorii TV.

vinsanity  •  12 iunie 2010, 16:55

este o problema mare. probabil voi urmari meciurile pe net cu comentariu in engleza sau spaniola. nu inteleg ce cauta selaru la acest CM, de altfel un comentator bun la alte sporturi (box, volei sau polo). pana anul asta nu cred ca a mai comentat meciuri de fotbal. la fel de slabi sunt si olaianos, hobana si cine o mai fii acolo comentator.
de acord cu tolo in privinta lui cosmescu, nici ion viorel nu era o solutie de lepadat, sau chiar trupa de la protv, ceea ce nu credeam ca o sa o spun vreodata.

leo  •  12 iunie 2010, 17:56

De ce nu comenteaza nimeni pe radio meciurile si le preluam si noi cu sonorul la tv la minim? BBC5 face asta numai ca dupa 15min taie macaroana la cei care nu sunt din Anglia. Poate dai idea asta mai departe.

manu  •  12 iunie 2010, 19:03

puneti-l pe Sorin Hobana… sa vedeti atunci comentarii

Balamook  •  12 iunie 2010, 19:35

Urcati-l pe Cosmescu in avion si lasati-l acolo! Am fi mai fericiti fara el comentator.

Brili  •  12 iunie 2010, 19:42

Bogdan Cosmescu,Emil Gradinescu,Felix Draghici,Marian Olaianos,Enachescu si cel care este sef la Protv nu ii mai retin numele cel cu Du-te Dica Du-te ,acestia sunt cei mai buni comentatori Romani si din pacate doar Olaianos comenteaza Mondilaul ca de Uefa Champions League nu mai zic,ala e un dezastru,probabil de aia au si avut audienta scazuta fata de Protv.

Oricum sustin si eu ideea cu Bogdan Cosmescu sa revina la TVR si macar sa apuce cateva meciuri de la Mondial sa comenteze,macar finala.

Cristi  •  12 iunie 2010, 20:07

De acord, Cosmescu trebuie urcat rapid in avion si…. lasat undeva in Mozambic. Adevarul e ca s-ar potrivi perfect cu adormitii din TVR. Unul (Bocanaciu, cred) spune azi ca „X a reusit 15 reusite”. Nici altii din TVR nu erau mai buni. Daca vreti ca oboseala sa fie maxima, iutati-va la emisiunea de analiza (vorba vine) condusa de acest dinozaur care nu are nimic comun cu ideea de moderator sau comentator Ionel Stoica. Ma uitam aseara – nu lasa pe nimeni sa vorbeasca, se baga peste toti.
Ar fi fost o placere mondialul acesta cu Gradinescu, Terzian, Viorel. Acestia sunt preferatii mei. Asa ramanem cu vuvuzelele astea pana la final.

Radu  •  12 iunie 2010, 20:31

Eu zic că avem nevoie de comentatori care să ştie să mai şi tacă pentru că sunt extrem de obositori. Nu e nevoie să spună, de exemplu, „cutare preia balonul şi pasează în dreapta, cutărescu aleargă şi reuşeşte să respingă…” pentru că VEDEM ŞI NOI ASTA! Ca să nu mai vorbesc de atâtea şi atâtea date şi statistici inutile, parcă e un concurs de genul „cine vorbeşte cel mai mult în 90 de minute”… Alt exemplu: de fiecare dată cînd se transmitea la TV un meci din Champions League şi juca Inter Milano, comentatorii noştri se simţeau datori să menţoneze, cel puţin de două ori pe repriză, că Jose Mourinho a antrenat pe Chelsea în urmă cu 2 ani + alte detalii mereu aceleaşi… Comentatorii români să ia lecţii de la comentatorii englezi, sau măcar să asculte comentariile (şi densitatea lor) din jocul FIFA10! E suficient să amintească numele jucătorilor care sunt la minge şi să strige frumos la goluri… în rest, să se audă vuietul tribunelor! 🙂

andrei b  •  12 iunie 2010, 20:59

nu are legatura directa cu subiectul,dar mi-a placut descrierea”un comentariu de meci aduce tensiune, propagă frumuseţea jocului, ridică miza, educă, emoţionează, distrează şi informează „. Ma intreb ce anume a luat mass media sportiva din aceasta descriere.Eu zic ca e departe de acesta descriere.

good point  •  12 iunie 2010, 21:33

Cred ca urmasul lui Cristian Topescu (stiinta, documentare, voce, dictie si carisma) este Dan Stefanescu. Foarte bun comentator! E o incantare sa-i recunosc vocea la meciurile de la Digi Sport, dupa ce l-am ascultat si la GSP!

fdsf  •  12 iunie 2010, 23:53

este o parere subiectiva .
mie personal mi-au placut comentariile din timpul meciurilor

banks  •  13 iunie 2010, 0:00

„perplexant” nu exista. Iar ca licenta sau gaselnita suna caznit, dubios si infantil.
In rest, da, ai dreptate, comentariile de la TVR sunt mediocre, submediocre si slabe. (Selaru, de exemplu, are o emfaza copiata de aiurea dar lipsita de orice continut, fie si mioritic)

Despre Campionatul Mondial de fotbal | CommentAbout  •  13 iunie 2010, 0:07

[…] în circuit închis, deci nu sînt speranțe de reîmprospătare prea curînd. Tolontan îl sugerează pe Cosmescu, eu zic că ar trebui să îi importe pe cei de la […]

Bondarelu  •  13 iunie 2010, 0:43

Se pare ca am ajuns sa vad meciurile in baruri cu galagie infernatala fara sa imi pese catusi de putin ce zic comentatorii.

Imi aduc aminte ca pe vremuri aveam eu o placere, sa ma uit in liniste la meciurile din Il Calcio…. Comentarii = 0, auzeai doar tribunele si vedeai cercul creat in premiera de televizunile italiene cand era vorba de lovituri libere.

ciNicu  •  13 iunie 2010, 16:35

Dintre toate tarile care transmit Campionatul Mondial din Africa de Sud,Romania e singura tara unde vuvuzelele nu sint asa de enervante.Au grija Tomulica(asta e cu “X a reusit 15 reusite”,printre altele),Olaianos si ceilalti sa ne enerveze mai rau,mult mai rau!

P.S. @Radu,Bondarelu: Intotdeauna m-am intrebat cu ce om fi gresit noi, astia care vedem meciurile la TV, de trebuie sa suportam comentariile, de cele mai multe ori cretine,ale unor „comentatori” si nu putem avea si noi parte doar de sunetul tribunei,ca orice spectator aflat pe stadion? Cei din fata televizorului sint mai idioti, trebuie sa le traduca vreun comentator „incredibil” cite „reusite a reusit” jucatorul X?

mousaios  •  13 iunie 2010, 21:32

Nici nu a inceput meciul si comentatorul TVR ne invita la „word cup”! o cupa a cuvintelor la care el ar face fata , dar in divizia D!

Bogdan Epureanu  •  14 iunie 2010, 16:50

Intr-adevar comentariul este destul de jenant… ar trebui facut ceva.

mihai strizu  •  15 iunie 2010, 11:38

toti comentatorii romani sunt niste catastrofe in frunte cu mironica si cosmescu, si nu trebuie uitati nici cei de la formula 1 (bonifaciu si alexandrescu) – ce sa mai spunem de emil gradinescu care se tutuieste cu fratii impresari ?

Mihai M  •  25 iunie 2010, 10:57

Buni, rai astia sunt oamenii redactiei TVR. Singura chestie care poate fi atacata e ca sunt platiti din banii publici.
Ideea insa e: credeti ca sunt mai buni cei pe care i-ati amintit? (Ca indiciu uitati-va pe diverse forumuri care duduie de critici la adresa lui Mocanu si Draghici)
Si mai ganditi-va la un lucru: la GSP de ce n-ati luat redactori de la ProSport ca sa scrieti despre Mondial ca doar e o competitie importanta. Chiar credeti ca o puteti acoperi cu oamenii vostri. Sincer n-am observat ceva iesit din comun in GSP pe parcursul Mondialului.
Parerea mea e ca sa comentezi la un Mondial e un lucru de mandrie pentru care unii oameni stau 5-10 ani intr-o redactie ca sa prinda posibilitatea de a comenta un campionat. Asa ca Mironica, Draghici, Cosmescu ar trebui sa dea bani de la ei sa fie lasati de TVR sa comenteze la Mondiale.

Comentează