Nu puterea presei, ci lipsa de putere a presei reprezinta un risc pentru democratie

CSAT a nominalizat campaniile de presa, pe care le caracterizeaza drept facute „la comanda”, ca factor de vulnerabilitate pentru siguranta Romaniei. CSAT are o logica de plutonier major, unica in Europa. Pentru ca nu puterea presei, care conform legilor europene, poate exagera cu libera exprimare (exact prevederea de care s-a folosit premierul Boc atunci cind l-a atacat pe fostul premier Tariceanu 🙂 ), asadar nu puterea presei ataca siguranta nationala, ci lipsa de putere a presei e un risc pentru democratie.

miercuri, 23 iunie 2010, 3:22

CSAT a nominalizat campaniile de presa, pe care le caracterizeaza drept facute „la comanda”, ca factor de vulnerabilitate pentru siguranta Romaniei. CSAT are o logica de plutonier major, unica in Europa. Pentru ca nu puterea presei, care conform legilor europene, poate exagera cu libera exprimare (exact prevederea de care s-a folosit premierul Boc atunci cind l-a atacat pe fostul premier Tariceanu 🙂 ), asadar nu puterea presei ataca siguranta nationala, ci lipsa de putere a presei e un risc pentru democratie.

In cartea sa „Asalt asupra ratiunii„, fostul vicepresedinte american Al Gore  arata cum scaderea fortei ziarelor duce la debalansarea intregului sistem liber dintr-o tara. De ce? Pentru, aminteste Al Gore, „fundamentul democratiei este convingerea ca cetatenii bine informati se pot guverna singuri, condusi de ratiune”.

Daca se degradeaza circulatia ideilor in sfera publica, daca presa este prezentata ca dusmanoasa sau comandata, sau daca presa insasi isi tradeaza mandatul prin renuntarea la investigatii si reguli in numele videodistractiei, atunci ii este mult mai usor puterii executive sa domine puterea legislativa si pe cea judecatoreasca. Este exact ceea ce se petrece acum in Romania! Practic, presedintele si guvernul se sustrag metodei supreme de control, adica raspunderea in fata poporului. Pentru ca aceasta raspundere nu se exercita doar prin pirghiile formale, in fata Parlamentului sau a Justitiei, ci si pe piata ideilor. Cind ajungi sa controlezi piata ideilor, sfirsesti prin a controla totul. Sau, ca sa-l citam pe presedintele Basescu din 2004, „daca ajungi sa controlezi presa, controlezi poporul”. Cei care ii scriau atunci discursurile au plecat si in loc a ramas decizia de azi a CSAT, anticipata spectaculos de un citat remarcat aici.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

helena  •  23 iunie 2010, 16:36

Bla, bla…ma dezamagesti profund! Cine vorbeste despre puterea presei aici? Se vorbeste despre campanii de presa la comanda care se vad cu ochiul liber. Poate ca mentiunea este inadecvata, dar campaniile denigratoare exista. Aceasta iritare in bloc cand e vorba de presa este penibila. Cine nu se simte cu musca pe caciula, nu sare in apararea „breslei”.

fotbal  •  23 iunie 2010, 16:57

mi se pare un joc infantil de-a aratatul pisicii.

guvernul romaniei ar trebui sa fie deja in atentia CSAT, a mintit anul trecut ca iesim din criza, raspandind informatii false despre starea natiunii. guvernantii reprezinta un risc pentru statul roman, nu presa

prudent  •  23 iunie 2010, 17:25

@fotbal (si nimic altceva). Poti sa-mi indici articolele din ziar prin care sunt acuzate de minciuna guvernele Angliei, Spaniei, USA etc care TOATE au gresit previziunile economice si de inflatie in ultimii TREI ANI (basca FMI, Banca Mondiala, BCE, Rezerva Federala etc)????

fotbal  •  23 iunie 2010, 17:38

„Era foarte uşor să minţim în continuare. Din poziţia de ministru al Finanţelor, vă spun că am fi putut să minţim inca vreo şase luni, am fi putut să ne mai împrumutăm vreo şase luni, am fi putut să aranjăm un acord cu FMI care să ne mai dea şase luni şi am fi aşteptat să vedem ce se întâmplă. Nu cred că lucrurile vor evolua în bine şi decât să minţim încă şase luni”, declaratia ministrului Vladescu in plenul Camerei, la ultima motiune simpla

Stiau inca dinainte de alegeri ca nu vom iesi din criza

gabrielvaleriu  •  23 iunie 2010, 17:48

Este uimitor cum sistemul ticalosit isi blindeaza vulnerabilitatile incercand sa decredibilizeze presa, identificata in mod fortat ca dusman al statului. Cum de ajunge CSAT, expresia pura, si cam retrograda, a fortei statului, sa se ingrijoreze din cauza presei ? Ce-i mana in lupta, de fapt, pe acesti functionari obtuzi, super-platiti si ultra-ineficienti, care se ingrijoreaza ipocrit de siguranta statului pe care unii dintre ei il terfelesc zi de zi prin incompetenta si rea-credinta ?

Apropo, nu vi se pare ciudata sincronizarea ? Dimineata e arestat Dan Diaconescu, cu ceva temei,sunt convins , iar pe seara aflam ca CSAT pune presa in capul listei de vulnerabilitati la adresa sigurantei statului ? Taman la pont sa confirme „pericolul presa” de care tremura ditamai CSAT-ul….

Dan  •  23 iunie 2010, 17:49

@prudent Nu poti justifica o greseala/crima/minciuna, prin greseala/crima/minciuna altcuiva. Daca altii pot frauda fonduri de investitii nu inseamna ca ai si tu dreptul sa furi un patinoar, daca altii fac o mare de petrol in mijlocul oceanului nu inseamna ca poti rade si tu doi munti ca sa faci o mina de aur din care sa ingrasi un offshore, daca altii invadeaza si ocupa tari intregi sub pretextul democratiei nu poti pune pumnul in gura celor care, in tara ta, nu sunt de acord cu greselile/crimele/minciunile tale.

interzisu  •  23 iunie 2010, 17:54

Va salut din nou dle,

Aceasta decizie a presedintelui poate fi interpretata in mod negativ numai intr-o lume feerica, de basm, in care trusturile de presa sunt niste zane imaculate care nu au agende ascunse si al caror unic interes este sa protejeze pe cei 7 pitici.

Hai sa ne detasam si sa privim lucrurile astfel :

Pe planeta Pandora, datorita deceniilor de comunism si a 20 de ani de pseudo-democratie, se intampla urmatoarele :

1. Analfabetii reprezinta cel putin 30% din populatia pandoriana.
2. Populatia cu studii la nivelul scolii primare atinge cca 40%
3. Clasa de mijloc reprezinta cca 20%
4. Elitele reprezinta poate mai putin de 5%.

Ca in orice societate, Pandora este si ea condusa de o serie de lideri, sa-i numim mameluci.
Acum…noi stim ca de la Babylon si pana la Pandora, si inca mii de ani de-acum incolo…controlul informatiei inseamna controlul maselor.

Informatia in societatea pandoriana este transmisa in raport de 10:1 de 2 curente de presa. Cu alte cuvinte, pe fondul unei lipse acute de educatie, de discernamant, de analiza, de sesisare a nuantelor in societatea pandoriana, daca vectorul dominant in presa isi propune sa realizeze un razboi civil, atunci cu foarte mici eforturi va reusi.

Fara a enumera tehnicile de manipulare elementare la care se poate recurge pentru a influenta un popor needucat, partea intunecata sa-i spunem poate sa convinga ca, spre exemplu, plantarea unei panselute de catre un lider pandorian este de fapt o insulta grava adusa pensionarilor pandorieni si pune bazele unui adevarat genocid social ce va sa vina. O astfel de abordare, in contextul in care vocea liderului ecologist nu are cum sa ajunga la „popor”, sau daca ajunge… atunci ajunge cu totul distorsionata, va duce clar la grave dezechilibre in societate, mai ales pe fondul unei crize economice generalizate.
In aceste conditii sigur ca trebuie exercitat un oarecare control asupra presei.

Si acum intre noi fie vorba dle Tolontan, intr-o societate civilizata, cu oameni educati, societatile de presa care manipuleaza atat de tendentios sunt excluse nu de politicieni ci de consumatori.

S-a ajuns sa se faca interviuri prin tramvaie care suna asa :
– Ce parere aveti stimate pensionar de faptul ca Basescu v-a micsorat pensia ?
– Da maica ne omoara cu zile hotii…
– Ce i-ati face lui Basescu ? ….dar lui Boc ?
– Sa moara, nenorocitii…

…si toate astea sub titluri ce frizeaza patetismul gen :

Udrea are Vuittoane…pensionarii mor de foame

P.S.
Daca exista o lege ca populatia nu are voie sa dea foc Guvernului…asta nu inseamna ca legiuitorul are ceva impotriva poporului. Ca si in exemplul exprimat…legea se refera la activitatile din cadrul presei care pot aduce atingere sigurantei nationale. Daca cei de la Realitatea si Antena sunt asa de imaculati, atunci sa nu se ingrijoreze atat.

Dan Tanasa  •  23 iunie 2010, 17:59

Bineinteles Cataline, amenintare pentru siguranta nationala nu este faptul ca in Covasna si Harghita UDMR nu reproduce stema Romaniei pe acte si pe stampile sau faptul ca UDMR nu arboreaza drapelul Romaniei pe sediile sale desi incaseaza bani pe legea partilor politice. Nu UDMR, care face absolut tot impotriva Romaniei si a romanilor e problema… Amenintari sunteti voi, ziaristii, care ii demascati pe ei, jigodiile care trag sforile!

VirtualKid  •  23 iunie 2010, 18:01

Sper ca l-ati auzit pe Moraru”
„colegi! mai multe mesaje! luati toATE mesajele! chiar si cele care sunt pentru alte emisiuni…. luatile pe toate!”

chiar si pe cele mai mici….

doar sunt tot mesaje…. si pot sa faca rau statului de drept.

interzisu  •  23 iunie 2010, 18:11

De fapt ce vorbesc eu aici….normal ca-s ingrijorati…doar au imbracat avatarul protectorilor celor napastuiti. Si acum apara ideea atat de nobila a dreptului la informare.

precaut  •  23 iunie 2010, 18:36

@interzisu. Foarte OK comentariul. Imi permit sa pun putin hrean pe „rana”. Este legal si moral ca un ziar sa scrie ce vrea patronul! Ipocrizia apare cand ziaristii de la acel ziar vor in acelasi timp sa fie considerati imaculati si echidistanti. Vrea trustul X sa se privatizeze Regia Hreanului? OK! Pot face o campanie de presa pt. asta, indiferent ce consecinta ar avea aceasta privatizare asupra celorlalti. Dar cand cineva imi spune ca autorul articolelor in cauza este echidistant incep sa ma infurii.

simona ionescu  •  23 iunie 2010, 19:08

Cine va controla presa? http://www.simonaionescu.ro/?p=2305

George  •  23 iunie 2010, 22:06

“fundamentul democratiei este convingerea ca cetatenii bine informati se pot guverna singuri, condusi de ratiune”. Bine spus „bine informati”!!!! As adauga eu si corect informati????? In Romania despre ce „presa” vorbim tovarase Tolontan? Despre campanii de presa comandate politic, bazate pe santaj si pe minciuna. Aveti impresia ca suntem chiar atat de naivi ca sa nu realizam defapt ce aparati dumneavoastra? Libertatea de expresie si libertaatea presei nu inseamna libertatea de a dezinforma, a manipula si a minti!!!! Intelegeti esenta? E simplu. Faceti un efort de rationament. De fapt… v-o spun mai pe sleau. Nu va mai prefaceti ca nu stiti ce fel de presa mizerabila avem. Este exact dupa chipul si asemanarea politicienilor. O mare parte a presei este o rusine! Din pacate si pe dumneavoastra va consider ca facand parte din acea parte murdara a presei.

Carmen  •  23 iunie 2010, 22:28

Buna seara,

Domnule Tolontan, presa e libera? In ultimii ani ati fost injurat non-stop de alde ciutacu, badea, s.a. In 2007 Gidea va intreba in emisiunea lui ce cautati acolo?
De ce nu erati invitat cand erati receptat ca fiind pro-Basescu si sunteti abia acum, cand aveti dezvaluiri despre pedelisti? De ce? Pentru ca avem o presa libera?
In document se spune clar: campanii de presa. Puteti spune ca nu exista asa ceva?

prudent  •  24 iunie 2010, 7:09

exemplu de campanie de presa? Ora de Foc de doua luni pretinde ca s-au cheltuit banii pe tot 2010 in primul trimestru. DUPA DOUA LUNI, i-au pus intrebarea lui Vladescu care a spus ca s-au platit (cf. cu cerinta FMI) arierate 2007 si 2008, deci NICI VORBA DE ACHIZITII NOI. Deci doua luni de minciuni zilnice!!!! Iar banii pt.2010 sunt impartite pe trimestre deci nu se pot cheltui in trim.1 ce este pentru trim2. Naivitate, dezinformaqre, ignoranta sau campanie de presa la comanda?

Stefanady  •  24 iunie 2010, 9:25

@Helena
Nu prea ai inteles esenta articolului. Presa e o afacere – asa cum e in toata lumea – deoarece apartine privatului (cu exceptia postulurilor de stat). Asa ca nicaieri in lume nu are cineva pretentia ca presa sa fie impartiala. Doar aici in romanica ca se simt un chior si compania „deranjati”. Presa este libera doar atunci cand se poate exprima dupa vointa, indiferent de continut.
Cei de la antene si realitatea sunt rai iar cei de la B1TV (care fac propaganda la greu nejustificat odata ce tara e de cacao) si OTV (pana mai alaltaieri) sunt buni? Nu domnule! Fiecare e liber sa-si exprime credintele! Si unii si altii…

gabrielvaleriu  •  24 iunie 2010, 9:43

Iti trebuie nervi de otel sa faci fata talentului pur demagogic al lui Fota ! Avalansa de vorbe goale cu care acest consilier prezidential pe securitate nationala a cautat sa distruga intreaga emisiune, ignoranta pe care acest om o probeaza din plin cand e vorba de democratie si de sensul cuvintelor pe care le foloseste, ne arata ca statul roman se saboteaza el insusi, cu spor si dedicatie.

Pleiada de neamuri incompetente fixata in posturi de reprezentare nationala prin asa-zise concursuri cu criterii care exclud din start competenta si teama ca nu cumva sa aflam de infractiunile pe care acesti oameni le comit reprezinta o imensa vulnerabilitate la adresa intregii tzari. Decizii extrem de sensibile care ne influenteaza vietile sunt lasate pe seama unor oameni al caror singur bagaj este legatura de sange sau de afaceri cu decidentii zilei de azi.

N-avem prea multe sanse !

Petrisor  •  24 iunie 2010, 10:05

iar au invadat pdl-iştii internetul?

Cătălin Tolontan  •  24 iunie 2010, 10:19

george: gresiti, dar sinteti prea populat cu certitudini ca sa aceeptati ca libertatea de expresie, nu doar pentru presa, ci si pentru orice cetatean, consta in libertatea de a-si exprima liber opiniile, fara grija ca va fi persecutat. De aceea se spune in presa „opinia este libera, faptele sint sfinte”. Cu alte cuvinte, daca dumneavoastra spuneti ca „Tolontan e un ziarist slab”, e parerea dumneavoastra si nu trebuie s-o probati, doar s-o argumentati daca doriti. In schimb, daca spuneti „Tolontan primeste comenzi de la patronul sau”, asta deja e o fapta si trebuie s-o demonstrati cu dovezi.

zooropa  •  24 iunie 2010, 11:47

atentie sau intentie! nu putere presei, ci campaniile de presa facuta la comanda …

George  •  24 iunie 2010, 11:56

Regret dar constat ca dumneavoastra se pare ca sunteti cel care aveti „certitudini” din moment ce imi spuneti ca rationamentul si comentariul meu este gresit. Imi cereti argumente (pe care fie vorba intre noi le stiti prea bine) dar dumneavoastra, in sprijinul celor afirmate, veniti doar cu lozinci. Cam prea putin si neconvingator… Raspundeti-mi va rog la o singura intrebare: chiar aveti certitudinea ca „presa” e libera de interesele politico-economice ale unor grupuri de interese ce graviteaza in jurul mogulilor de presa, a unor partide politice si politicienilor, care au parte de o bunavointa evidenta a unor trusturi de presa????????? Lasati lozincile care bineintels ca suna minunat si spuneti adevarul. Chiar si acela care nu va convine. Nu numai acela care va convine. Media a devenit exclusiv sclava a intereselor politico-economice ale patronilor care au „afaceri” si in media. Doriti exemple? Le cunoasteti prea bine.
Presa trebuie sa critice (insa justificat, argumentat, civilizat, fara isterie) deopotriva puterea si opozitia. Coruptia nu exista numai in zona puterii. Coruptia exista peste tot. Chiar si in opozitie. Ma puteti contrazice ca n-ar fi asa? Haideti sa nu ne mai prefacem ca nu vedem si nu stim ce se intampla in jurul nostru. Toate tunurile sunt puse de ani de zile (cam de cand Basescu a refuzat sa-i faca acel serviciu lui Tariceanu – subiectul Patriciu) pe presedinte si pe PDL. Chiar cand PNL-PSD erau la putere impreuna, atentia interesata politic a anumitor trusturi media era indreptata exclusiv inspre Basescu si PDL. Apoi asaltul mediatiac a constinuat in aceleasi directii si acelasi stil chiar si cand PSD era la guvernare alaturi de PDL. Vreti sa continui? Eu zic ca e inutil pentru ca acestea sunt lucruri prea binecunoscute de toata lumea.

P.S. “Tolontan primeste comenzi de la patronul sau.” Am afirmat cumva asa ceva? Am spus doar ca va consider parte acelei prese murdare pentru ca sunteti angajat al unui trust de presa care numai echidistant si independent nu este. Ceea este cu totul altceva. Si apropo de probe… oare cate din afirmatiile pe care le-ati facut in media le-ati „probat” cu adevarat???? In general cate din afirmatiile care se fac in media sunt si adevarate si probate????? Chiar credeti ca sunt copil? Si, ca sa inchei acest dialog al surzilor… Cred ca in sportul romanesc (in special in fotbal) exista foarte multe cazuri de coruptie care ar trebui anchetate si prezentate in presa de specialitate publicului larg. Insa surpriza… Doar cateva comentarii subtiri si nimic altceva. De ce oare doar atat? Si va rog, si cu asta chiar voi incheia, sa mai retineti un aspect… Daca la nivel central inca mai exista cativa jurnalisti care-si fac treaba bine si corect din punct de vedere profesional si deontologic, in provincie presa este aservita in totalitate intereselor locale ale grupurilor politico-economice. Asta nu e presa independenta domnule Tolontan. Ma asteptam din partea dumnevoastra sa va faceti un cod al onoarei in presa, sa va faceti curatenie in propria ograda, nu sa tipati isteric in urma analizei CSAT despre campaniile de presa (subliniez campanii de presa) care, in opinia mea, este una corecta. Imi pare extrem de rau dar dumnevoastra se pare ca sunteti cel care aveti certitudini. Eu nu va cer sa laudati pe nimeni ci va cer numai sa priviti, cu un minim de efort, faptele. Faptele din „presa”. Vi se par ok? Cand va veti face curatenie in propria ograda, cand veti milita activ pentru a elimina mizeria care miroase pestilential de mult prea multa vreme in media, atunci poate ca imi voi schimba opinia. Pana atunci insa nu constat decat ca va folositi de lozinci frumoase pentru a va justifica o atitudine si pentru a apara o cauza de mult pierduta de presa. Presa ca tribuna de informare corecta si impartiala a cetatenilor acestei tari. Atata vreme cat presa nu „informeaza corect” NU ESTE PRESA!!! Punct.
Succes domnule Tolontan …in rafuiala personala pe care dl Voiculescu o duce cu ajutorul trustului care-i apartine cu Basescu si PDL! Astept cu mare nerabdare dezvaluiri senzationale despre actele de coruptie si afacerile dubioase ale celor care graviteaza in jurul d-lui Voiculescu, PC, PSD si PNL. Ca sa ajung intr-adevar sa cred ca va faceti treaba fara a fi directionat politic intr-un sens sau altul de catre cineva anume sau chiar pur si simplu de propriile subiectivisme si antipatii sau simpatii politice pe care le-ati putea avea.

naiv  •  24 iunie 2010, 14:09

opinii vs. fapte dle Tolo? O cursa de auto in USA acum 50 de ani. A participat o masina americana (ajunsa prima) si o masina sovietica (ajunsa dupa mult timp la fine). In presa americana au aparut rezultatele de mai sus. In presa sovietica s-a zis asa: „masina sovietica a ajuns a doua, iar masina americana a ajuns penultima”. Tot fapte necontestabile, sovieticii nu au spus altceva decat ce s-a intamplat.

adriang  •  24 iunie 2010, 14:20

Tolo, ştii bine că presa nu înseamnă „poporul”, ci, mai nou, e un instrument de influenţare a acestuia. Cât la sută din presa de azi mai respectă principiul informării corecte şi imparţiale a publicului?

alexut  •  25 iunie 2010, 6:38

Presa nu este puternica pentru ca o parte a ei este lipsita de profesionalism.

Ce se mai aude cu patinuarul? Vreau sa vad si eu o lista cu cheltuieli/

Paul Muresan  •  25 iunie 2010, 10:23

Energia nucleara poate fi folositoare daca e utilizata pt a produce energie electrica sau distrugatoare daca e folosita pentru a produce bombe atomice. Cam asa si cu presa. Ea poate fi buna daca informeaza corect si echidistant sau rea daca face contrariul. Sa nu pomenesti despre asa ceva in acest articol cand la noi presa in cea mai mare parte are rol de manipulare si nu de informare si pe deasupra sa mai tragi si concluzia „Practic, presedintele si guvernul se sustrag metodei supreme de control, adica raspunderea in fata poporului.” in conditiile in care vorbim de presedintele si guvernul cei mai tocati de presa din istoria postdecembrista subliniaza inca o data ca si cei mai buni din presa sunt de fapt la un nivel foarte jos.

precaut  •  25 iunie 2010, 18:40

@alexut. Cat e partea aceea? daca pe cei ce fac rating mare procentajul e de peste 50% suntem intr-un mare necaz. Etichetarea lui Chirieac si Sorin Rosca Stanescu drept analisti i-a spalat de ceea ce au facut ca jurnalisti? Fatzarnicie, numele tau e cumva talk-show??

genghinni  •  27 iunie 2010, 19:51

BASESCU si P.D.L.-ul duc dorul presei de pe vremea lui A.NASTASE!O.T.V-ul si preacinstitii FRATIII PAUNESCU sunt CALEA! O SEARA BUNA!!!

Comentează